FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 05.02.14 21:55
jesu li ove gore masine iz JNA ili je novije
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 05.02.14 22:07
oficir s ruzom (citat):
jesu li ove gore masine iz JNA ili je novije
Novije je, inženjerija je opremljena strojevima koji se rade u tvornici Đ. Đaković - Specijalna vozila d.d. u kooperaciji s internacionalnom tvrtkom RENDERS. Stroj za razminiranje MV-4 je proizvod tvrtke DOK-ING iz Zagreba.
stari FAZAN Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 556 ČLAN OD: : 2013-12-11 JUZNA AUSTRALIA, ADELAIDE
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 06.02.14 1:24
to mi vec ne liici na JNA ... Mi takvo nesto nismo imali.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 06.02.14 1:59
Ovo je snimljeno s paraglajdera:
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 06.02.14 5:36
Vrlo moguće, nisam proučavao kao ti. Dobro to obrađuješ.
Evo još:
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 07.02.14 0:43
MOTOROM OD GRADA DO sela KAMENSKO
a uuuuuuuuuuuuuu... Jes me izmucio sa voznjom na "KRIVOJ STRANI CESTE" !!! KAKO GOD ON KRENE LIJEVO a meni malo lakse... al kad svrne DESNO...digne mi se kosa na glavi pa sve cekam kad ce da se zaljepi u neko nadolazece samo meni vidljivo vozilo... (*koje izgleda zivi samo u mojoj "OZI" Masti).
A dok je vozio tamo poslije kasarne Mekusije pa prema Poligonu KUPA... .... JA SVE CEKAM kad li ce iz one sumice SA DESNE STRANE PUTA...PRIJE POLIGONA da mu iskoci kakav KENGUR i lansira ga u krosnje...
PS. MAX... !!! jebi ga IZVINI ZA TE 60.000 puta 100.000 m kvadratnih slike... jos nisam prodro u tajnu kako da to izregulisem... ali RADIM NA TOME... DANAS... !!! HVALA NA UPOZORENJU I BIT CE PRIMLJENO NA ZNANJE !!! / EVO JEL TO OVO ??? !!! (*OTKRIO SAM NA ImageShack-u TU KOMANDU ova slika gore ... u sumi ??? je 800 puta 600 tako barem KAZE TAJ PROGRAM ImageShack ??? !!!) a ako on LAZE i ja lazem...
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 07.03.14 5:11
PUT KA POLIGONU KUPA !!! U NEKOLIKO SEKVENCI ~!~!!
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 07.03.14 5:22
OVA "STAZA" JE VISE POZNATA ZA EKIPU koja je samnom, a kasnije sasom-stazom i drugima, gulila STROJEVI iz SRO Mekusije pa pored te sumice, i pravac na Pontonsku obuku na Poligon KUPA !!!
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 10.03.14 3:41
Re. : MAX i njegov video Let iznad Kamenskog (*obradjen na prethodnoj stranici):
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 24.03.14 22:40
Ja sam bio na Kamenskom septembar 87/88, C2, prvi vod. Komandir cete tada kapetan(sada cujem general) Dobronije Veljkovic, komandir voda Zlatan Prusac(nisam cuo nista o njemu), desetar Zivanovic. Komandir kasarne Hanic. Nije bilo lose kao obuka za ispravno i uredno ponasanje u zivotu. Kad bolje razmislis to je bilo i najlakse od svega sto me je kasnije cekalo.
Drobi Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2014-04-03 DOB : 53 Gornji Milanovac
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 03.04.14 20:11
pionir maleni (citat):
darkob (citat):
Hvala ti na informaciji za kapetana Mikija. Čuo sam da je poginuo ali nisam znao kako. Neka mu je večna slava.
Loša mu je informacija, a pogiblja mu i nije bila baš nešto slavna.
21.09.1991. tokom večeri i noći minobacački napad na selo Kamensko, i na punktove narodne zaštite, odnosno mještana naoružanih lovačkim oružjem i raspoređenih selom, u liniji prema strani Lemić brda, odakle se vjerovalo da potoji opasnost ugroze, koja je ipak došla s leđa, iz kasarne. Nakon minobacača iz vojarne izlazi vojska, koja se u nakon nekog vremena vraća u kasarnu.
U neko doba noći, kod škole u centru sela, mrtav pijan oficir prilazi skupini od nekoliko mještana , i nakon par razmijenjenih riječi, s nekoliko metara, rafalom promašuje sve njih ( od njih 7 tek jedan zadobiva lakšu ranu bedra ), i biva neutraliziran sa 2 ( koliko mi je poznato ) metka. Provjerom dokumenata saznaju da je to kapetan Miki, koji inače nije bio nepoznat mještanima.
Epilog noći, Miki poginuo, izgorjele 2 kuće ( supermarket AS, vjerovatno poznat nekim pitomcima ), dalje se živilo u normalnom suživotu, bez sukoba, do 04.10.2013.
Koliko ja znam, a rekla mi je Mikijeva majka, on je ubijen ispred stana.
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 08.04.14 17:15
Na današnji dan, pre TRIDESET GODINA sam prošao kroz kapiju kasarne "Dušan Vergaš" u Kamenskom. Bilo je to 8. aprila 1984. godine. Ko bi rekao da je ovako brzo prošlo vreme ???
P.S. Kada bi mi sada dali tu istu uniformu, mogao bih samo kapu da stavim i čizme da obujem. Sve ostalo je postalo nekako tesno i neudobno.
liky65 Gušter
BROJ POSTOVA: : 14 ČLAN OD: : 2014-06-01
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 01.06.14 18:05
...koji Miki Pa najjaci je bio barem 1984.major Simo Šolaja sta vam je....Mi u kantinu a on nas sve postroji i vadi pištolj! manijak... Pozz svima koji su bili u satniji C-2,3.vod te 1984. "avgustovcima".Imali smo ok kapetana,zapovjednik voda i nije bio nesto,onako....pikica,por.Papić.Sjecam se gotovo svih tih momaka sto su bili samnom...Jugoslav recimo,Tatović Dragan,pa Bajo meni strasan lik iz Aranđelovca,Brko,Daniel Lajos,Pancicdecko iz BG,pa splićo Luetić,kao i Frankić Mladen,pa Srezoski,Beketić moj slavonac kao i Viktor iz Osijeka,Nikolic iz Krupnja mislim...uglavnom ok ekipa,bilo je gadno 6 mjeseci i 22 dana obuke,al...neka.Dosta ljudi sam zaboravio,i...nikada nisam bio u vojarni kasnije htio sam al...neka to ostane iza nas...neka prosla vremena.Pozz svima koji me mozda znaju...
liky65 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 01.06.14 18:08
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 01.06.14 18:15
vojnik 84 (citat):
vojni rok sam sluzio 84/85 u kamensko(od prvog do poslednjeg dana) i to 3713/c-3 pa prekomanda sprat nize 3713/4.
...kat niže??? onda si bio pontonirac u c-3 jel?
liky65 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 01.06.14 18:17
Čaja (citat):
Čaja (citat):
Kaplar M (citat):
I ja bih voleo otici makar na jedan sat. Zanimljivo je da nema ni one kafane pored kasarne gde je bilo strazarsko mesto broj 1 (Zvala se Jedanaest plavih i bila je zabranjena za vojsku). Tu su oni hrabriji bezali kroz zicu i kupovali vinjak ili lozu... Samo zakucaju na straznja vrata i flasa stigne ekspresno.
To je bila kafana kod "Barke" a Jedanaest Plavih od Barke prva ulica desno oko dvijesta metara dalje.Znam ,bio sam pomoćnik dežurnog oficira ,i kapetan Buki(Bukovec)me slao da vidim ima li vojske u zabranjenim kafanama.Nije ih nikad bilo :)al zato uz pozdrav Barki (plovi Barka i na Barki Buki)ponesem pivo dežurnom oficiru.Ja nisam nikad popio pivo u tim zabranjenim kafanama
Ma o ovome sam već trabunjo,stari se,stari...
Bukija se sjecam...onaj mali i debeli ?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 01.06.14 18:31
Liky, dobro došao na forum.
Bolje da pišeš u prostor za post, ispod navoda koji uzimaš (ako ga uzimaš), a ne u naslov komentara, preglednije je.
liky65 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 01.06.14 18:57
Max Blitz (citat):
Liky, dobro došao na forum.
Bolje da pišeš u prostor za post, ispod navoda koji uzimaš (ako ga uzimaš), a ne u naslov komentara, preglednije je.
...ma uzimam ja njega rođo al on mene i ne bas...pazi sranja sad,naime te 1984.sam zavrsio gimnaziju kao informatičar,ajme ...nisam skuzio oprosti...
liky65 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 01.06.14 19:21
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 04.06.14 16:17
liky65 (citat):
vojnik 84 (citat):
vojni rok sam sluzio 84/85 u kamensko(od prvog do poslednjeg dana) i to 3713/c-3 pa prekomanda sprat nize 3713/4.
...kat niže??? onda si bio pontonirac u c-3 jel?
Jeste pontonirac u c-3 i u "cetvorku" (tacnije posluzioc remorkera)!
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 06.06.14 9:05
liky65 (citat):
...koji Miki Pa najjaci je bio barem 1984.major Simo Šolaja sta vam je....Mi u kantinu a on nas sve postroji i vadi pištolj! manijak... Pozz svima koji su bili u satniji C-2,3.vod te 1984. "avgustovcima".Imali smo ok kapetana,zapovjednik voda i nije bio nesto,onako....pikica,por.Papić.Sjecam se gotovo svih tih momaka sto su bili samnom...Jugoslav recimo,Tatović Dragan,pa Bajo meni strasan lik iz Aranđelovca,Brko,Daniel Lajos,Pancicdecko iz BG,pa splićo Luetić,kao i Frankić Mladen,pa Srezoski,Beketić moj slavonac kao i Viktor iz Osijeka,Nikolic iz Krupnja mislim...uglavnom ok ekipa,bilo je gadno 6 mjeseci i 22 dana obuke,al...neka.Dosta ljudi sam zaboravio,i...nikada nisam bio u vojarni kasnije htio sam al...neka to ostane iza nas...neka prosla vremena.Pozz svima koji me mozda znaju...
Pozdrav liky65, ja sam bio aprilac '84 u 3713/b-1... Sećam se da je došlo do pomeranja svih klasa za jedan mesec, pa je umesto julske, došla vaša avgustovska. Zbog toga smo mi gulili stražu mesec duže u kasarni, a ceo prvi sprat (vaš bataljon) bio tih tridesetak dana prazan. Viđali smo samo desetare na stepeništu koji su bili i dežurni i požarni i sve ostalo... E, onda ste počeli vi da dolazite i mi izgubismo titulu Guštera... Joj, radosti.
Iveek voli ovaj upis
DejanMag Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-07-18 DOB : 56 Ljubljana
Naslov komentara: Septembar '86 18.07.14 19:38
Zdravo svima. Ima li koga iz klase Septembar '86 B1 Komandant bataljona major Plavšić , Komandir čete kap. Mirčeski Pane a komandir voda Kap.Ličina Dušan . Posle obuke nekoliko nas otišlo u tzv."režijsku komisiju" zbog izgradnje poligona na Cerovcu. Bili na Cerovcu u Gradskom ambijentu pola godine nas 20
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 18.07.14 21:27
Dobro došao na forum DejanMag.
DejanMag Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-07-18 DOB : 56 Ljubljana
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 18.07.14 22:04
ZAGORAC (citat):
Dobro došao na forum DejanMag.
Hvala na dobrodošlici , nadam se da su se ovde uspeli naći nekadašnji kolege , a i da ću u tome uspjeti i ja. Zanima me kako žive , čime se bave u životu a isto tako i gdje su sad naši tadašnji oficiri. Vidio sam da su se neki raspitivali za Viljem Šolara , on je zaposlen u VS ( Vojska Slovenija) a tko želi može više toga o njemu saznati i na Google.
Zna li tko što se dogodilo sa Cerovcem. Nešto sam čuo da je dio poligona sad lovište. A što je sa nekadašnjim Gradskim i Seoskim ambijentom na tom poligonu , zgradama za vježbanje diverzanata.
bojan70dozer Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-08-13
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 13.08.14 22:28
Pozdrav svima.U Kamenskom sam bio martovska klasa 1989/90 u vojnoj pošti 3713/6-2 na mestu poslužioca dozera.Komandir čete je bio kap. Veljković(mislim).Nakon obuke prekomandovan sam sedam kilometara severnije na Cerovcu kod kapetana Galić Ive, gde sam bio instruktor na istoj mašini TG-140 .Javite se.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 13.08.14 23:51
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 14.08.14 2:13
DejanMag (citat):
Zna li tko što se dogodilo sa Cerovcem. Nešto sam čuo da je dio poligona sad lovište. A što je sa nekadašnjim Gradskim i Seoskim ambijentom na tom poligonu, zgradama za vježbanje diverzanata.
Poligin Cerovac se koristi, a da ne prepisujem ima tu nešto:
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 14.08.14 21:26
dpuric (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
Hvala na dobrodošlici ,tema je vrlo interesantna
mirko60 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-09-16 DOB : 63 Celje
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 16.09.14 13:06
četvorka kamensko,pontonirac kod Đuke, april 1984, posle obuke čato
mirko60 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-09-16 DOB : 63 Celje
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 17.09.14 8:49
planko: onaj mali šminkerčič?
liky65 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 17.10.14 18:36
Čaja (citat):
Borut38 (citat):
CEROVAC ,cerovac to je prava stvar ,ko ne voli cerovac nije normalan.
Na Cerovcu si bio slobodan kao ptica ili smo to samo tako doživljavali.
...istina,ja sam bio od kolovoza 84 do do rujna 85.stalno u kamenskom...na strazi sam bio jedno 20ak puta na Cerovcu,to je bio svijet za sebe zbilja....znate li da je vodnik tada u d-3 bio danas general HV Rahim Ademi???? ...sjecam se onog idijota od zastavnika na smotri straze,neki lik,iz 2.svjetskog rata,kreten teski...)) taj je tada pusio Dravu cigarete,uzas
liky65 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 17.10.14 18:39
pionir maleni (citat):
Znaš bolje nego ja, naravno, ja sam tad bio samo pionir maleni
Inače, Barka ( Prvi korak - je originalno ime birtije ) još uvijek radi, koliko znam ( nisam tamo ušao nekih 5 god ) nedavno su krenuli sa živom muzikom vikendima, a kako je sad drukčiji režim izlazaka, to je u biti birtija za vojsku. da me se ne bi krivo shvatilo, ne radi Barka , iako je živa još, ima konobarice...
Možeš do Cerovca, koriste tu cestu slobodno svi...možeš i autom bez problema, nije ti bicikl neophodan. Baš da će te pustiti i u vojarne, neće, sve je to ipak malo ozbiljnije nego prije par godina, NATO, ovo, ono...
...e bravo majstore ...Prvi korak,tako provokativno ime al...kroz kukuruze smo isli po vodku ipak ;)Jednom ja i zemo,unutra kad onaj idijot porucnik tada Papic,govno veliko ljigavo,u kontrolu,kao...nas dva u wc-u ono ne disemo,al...konobarica nas sakrila...
liky65 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 17.10.14 18:42
sasa staza (citat):
Kasarna Kamensko je bila na izlazu iz Karlovca ka Slunju i Petrovoj Gori. Iz grada preko reke Korane pa pored Karlovacke pivare,kroz Mekusje gde je bila SRO i ja u njoj pa od Mekusja desno kroz sumu pravo u Kamensko.To je bila precica za vojsku a glavni put je isao oko sela do kasarne ako se ne varam.
...pa ne varas se al,ti si isao u vojarnu izgleda samo preko Mwekusja ne ko mi đombe i okolo,naime...i preko Turnja al i kroz sumu na kapiju broj mislim,2...U mekusju su bili papci,znas Pravi ljudi u Kamenskom!
liky65 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 17.10.14 18:46
vojnik 84 (citat):
Zdravo Apis-Danska!Ne mogu da se setim celavog desetara(i pored toga sto smo bili 10 ili 11 meseci u istoj kasarni).Potpuno se slazem sa tobom da su higiena i disciplina bili na visokom nivou i da u Karlovcu nisu voleli vojsku. Pozdrav!
...e pa...voleli su samo.......sto bi ti rekao kad bi u tvoj grad dofuralo nedjeljom popodne ono,smb manijaka 2000?...znas,ja i frend iz Solina idemo kroz grad i zaglavimo u Gradskoj strazi...fliperi i to....tiltama fliper i ono...likovi oko nas,pitaju odakle smo...kad sam rekao iz Vinkovaca a ovaj iz Solina...pili smo cijelu vecer s gazdom...I tada se znalo tko je tko,ne brini
liky65 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 17.10.14 18:53
Kaplar M (citat):
Evo, malo restarta u ovoj sedoj glavi (sećanja krenula)... U moje vreme u Karlovcu je za vojsku bilo zabranjeno da se ide u Tomatino, Jedanaest plavih, Pothodnik i još par lokala. Razmišljao sam kada se budem skidao da iz inata kao civil odem u tih par lokala. Međutim, posle obuke sam otišao u prekomandu i to mi se nije ostvarilo. Još dva puta sam nakon vojske video Karlovac i to oba puta kroz prozor voza za Rijeku. A voleo bih makar na pola sata da odem do Kamenskog... Možda i to bude jednoga dana.
...da bio je zabranjen i Tomato kafic i...Jolly Pub i jos neki,ali to je bilo normalno sta...Tomato je bio blizu starog trga na kraju ulice,kod stacionara...Kaplare,a svi mi koji smo proveli tamo dio svog zivota,vjerujem da zelimo bar na tren otic opet na to tlo di smo,u onoj budici-kiosku jeli kekse i pili mlijeko ili pivo...I znas sto.izdrzali smo,ok ja ne mogu u svoj krevet tamo,mog paviljiona nema vise.bio sam u d-1 dolje zadnji prema gradu juzno,ali bio sam i u c-2 ispred piste jel,glavna zgrada...Nikad nisam bio,ali...ako me neki slinavac pokusa zaustavit kad odem,pokazeat cu mu iskazbnicu iz domovinskog rata,i onako...lagano,ako nekad....sa kps-a proc uz zapalejnu cigaretu,preko one turske kaldrme,do mog kreveta...vjeruj
liky65 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 17.10.14 18:57
...vidis 1984.ili je 1985.bila vec mislim,javio sam jse dragovoljno i radio ovaj bedem na ulazu u vojarnu...a na strazi sam bio kao kurir jedno 10ak puta tu...bude se sjecanja eh...ovo je bio glavni ulaz tada uz onaj drito ovom cestom dolje,kroz Mewkusanski lug...ali samo za oficirske pikice kad dolaze busom na posao,jel...
liky65 Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 17.10.14 18:59
Kaplar M (citat):
liky65 (citat):
Pozdrav liky65, ja sam bio aprilac '84 u 3713/b-1... Sećam se da je došlo do pomeranja svih klasa za jedan mesec, pa je umesto julske, došla vaša avgustovska. Zbog toga smo mi gulili stražu mesec duže u kasarni, a ceo prvi sprat (vaš bataljon) bio tih tridesetak dana prazan. Viđali smo samo desetare na stepeništu koji su bili i dežurni i požarni i sve ostalo... E, onda ste počeli vi da dolazite i mi izgubismo titulu Guštera... Joj, radosti.
...decko,ti si za moje bio guster zbilja
grejder.cerovac Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2014-11-02
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 02.11.14 21:01
Pozdrav svima... Na Kamenskom sam bio septembarska klasa 1989/90, VP 3713/6-?, na obuci za posluzioca grejdera sve do cini mi se 07.12.1989. kada je usledila prekomanda a meni zapao Cerovac VP 3713/7-?, koji mi je u pocetku bio odbojan da bi mi kasnije uz dobro drustvo prirastao za srce i ostao jos uvek u lepom secanju.Komandir cete je bio kap.Galic Ivo, voda, porucnik Zigic Zeljko a odeljenja stazista Andjelic Ivan iz Loznice... Javite se vukovi s Cerovca....
Mico livno Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2014-11-25 livno
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 26.11.14 5:52
Ilko (citat):
Junska klasa 1990-1991
Ima nekoga?
Ima drug decembra 90 91 služio sam ko vozač kod kap .mikija sunjka livno
Mico livno Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 26.11.14 6:15
Kamensko decembar 1990 pionir kod kap.manojlovica
Mico livno Gušter
Naslov komentara: Re: Kamensko, Karlovac 26.11.14 6:54
Major mario krpic je bio vrh☺ kad nas postroji i kaže Slušaj ovamo Moja komanda je izvršna ja sam vojnik mitar šunjka bio sam i pionir kod pok.mikija i vozač kod kap 1 kl. Karla roduseka