FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.05.21 11:36
Isus Krist i zapadna civilizacija
Na jednom portalu objavljen je zanimljiv tekst o Jordanu Petersonu
On je postao jedan od najutjecajnijih intelektualaca Zapada.
Biblijske mudrosti ( koje su po meni bezvremene i uvijek aktualne)
koje koristi u poruci modernom čovjeku, vratilo je mnoge
ateiste vjeri.
Prva njegova knjiga prodana je po cijelom svijetu u milijunima
primjeraka, a d nas u Hrvatskoj u 30.000 primjeraka njegova
najnovija knjiga pod naslovom " Izvan reda".
Knjigu sam pročitao, izvanredna je i svakom ju preporučujem,
a ovdje ću navesti nekoliko autorovih misli:
" Deset Božjih zapovijedi dobro je promatrati kao minimum pravila
za stabilno društvo - za igru koja se može ponavljati.
Zapovijedi su pravila utvrđena u knjizi Izlaska i čine dio te
nezaboravne priče.
Ali, ona upućuju i na nešto drugo - nešto što u isti mah izvire
iz pravila, nadilazi ih i tvori im bit.
Ovo je središnja ideja: dobrovoljno se podloži setu društveno
utvrđenih pravila - onih koja imaju neku tradiciju - i na vidjelo će
izaći jedinstvo koje ih nadilazi. To jedinstvo predstavlja ono što biste
mogli biti kad biste se usredotočili na jedan konkretan cilj i ispunili ga.
Osobnost integrirana discipliniranim pridržavanjem niza odgovarajućih
pravila istovremeno ( iako možda i nesvjesno) slijedi, odn. oponaša
najviši ideal - upravo onaj ideal sadržan u općem elementu " moralnoga"
koja sva pravila čini dobrima, pravednima i nužnima.
Taj je ideal nešto jedinstveno, posve utjelovljeno i što se očituje onda
kao jednaka ljubav prema sebi i prema čitavom čovječanstvu.
Zaključak:
Ako radite na jednoj stvari najustrajnije što možete, promijenit ćete se.
Polako ćete postajati jedno, umjesto bučna mnoštva koje ste nekoć bili.
To jedno, ako se ispravno razvije, nije samo disciplinirani entitet oblikovan
žrtvom, trudom i usredotočenošću, nego i ono što izražava jedinstvo
svoje osobnosti i društva, tako što stvara, uništava i preobražava
civilizaciju kao takvu. Dajte sve od sebe makar u jednoj stvari i vidjet
ćete što će se dogoditi."
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.05.21 11:42
ŠTO SVE ČUJEMO KADA ČUJEMO CRKVENA ZVONA?
Puno sam se puta pitao, osim što zvona označavaju pola sata ili puni sat, označavaju neki crkveni ili društveni događaj( svojevremeno su upozoravala žitelje nekog mjesta na dolazeću opasnost), da li ona i u duhovnom smislu nešto znače.
Zvona kažu: Posao nije važan. Odmori se u Bogu i raduj se jer ovaj svijet je samo slika i obećanje svijeta koji dolazi. Zvona postoje zato da nas podsjete da je Bog dobar, da njemu pripadamo i da ne živimo za ovaj svijet. Ona su glas našeg saveza sa Bogom na nebu. Zvona su uvijek pozivala na molitvu, pozivala na Bogoslužje. Vrijedi i o tome razmisliti.
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.05.21 11:47
Kad već spominješ zvuk zvona, postavio bih jedno pitanje.
Jesi li ikada doživio da u određenim prilikama čuješ kako zvona zvone "tužno" ili "veselo"? Tu mislim na ista zvona. Ne bih da fantaziram, ali povremeno se čuje taj drugačiji zvuk.
_________________ In medias (t)res...
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.05.21 11:59
goran9030 (citat):
Kad već spominješ zvuk zvona, postavio bih jedno pitanje.
Jesi li ikada doživio da u određenim prilikama čuješ kako zvona zvone "tužno" ili "veselo"? Tu mislim na ista zvona. Ne bih da fantaziram, ali povremeno se čuje taj drugačiji zvuk.
Obično kad sam na ukopu neke osobe na groblju, zvone zvona. To je naš običaj...e sad...možda sam i čuo da različito zvuče, ali nisam siguran. Možda je to samo asocijacija na trenutak kako se čovjek osjeća..teško mi je reći nešto suvislije o tome
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.05.21 12:07
Nisam mislio na takav trenutak. Zapravo me na ovo asocirao moj otac koji mi ponekad skrene pažnju na podnevna zvona. Zaista, nekada zvone onako svečano, veselo, a ima dana kada im je zvuk tugaljiv. Moguće je da to ima veze sa načinom kako Zvonar poteže konop, ali definitivno razliku sam čuo puno puta.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.05.21 12:13
goran9030 (citat):
Nisam mislio na takav trenutak. Zapravo me na ovo asocirao moj otac koji mi ponekad skrene pažnju na podnevna zvona. Zaista, nekada zvone onako svečano, veselo, a ima dana kada im je zvuk tugaljiv. Moguće je da to ima veze sa načinom kako Zvonar poteže konop, ali definitivno razliku sam čuo puno puta.
Nema više konopa na zvonima. Sad su gotovo sva elektronska, osim u nekim manjim mjestima gdje tehnika još nije zakucala na vrata. I točno je i to da postoji nekoliko zvukova zvona. potrudio sam se i zvao župnika koji je u zgradi preko puta suda kod nas u mojem mjestu. Objasnio mi je da njegovo zvono ima čak 5 vrsta melodija ( eto dokle smo stigli), ali on zbog lijenosti koristi samo dva ( i on je samo čovjek). Bio je vrlo ljubazan pa me zapitao zašto me to zanima...i odgovorio sam mu iskreno ..da je kolega to pitao na Forumu na kojem sam član. Pitao me i za Forum, pa sam mu iskreno i odgovorio...bio je začuđen, možda malo zaprepašten pa me pitao ako je to F. ex pripadnika nekadašnje JNA, kako to da raspravljamo o zvonima? Ja sam mu rekao da je to normalno i da je Forum otvoren za sve ljude dobre volje uz poštivanje određenih pravila. Župniku je blizu 80 godina...pa nisam siguran da će nam se priključiti ali sam mu obećao kavu koju je rado prihvatio...eto da znaš da ima i takvih župnika
VBČ and goran9030 vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15051 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.05.21 12:33
Doktor Živago (citat):
goran9030 (citat):
Nema više konopa na zvonima. Sad su gotovo sva elektronska, osim u nekim manjim mjestima gdje tehnika još nije zakucala na vrata. I točno je i to da postoji nekoliko zvukova zvona. potrudio sam se i zvao župnika koji je u zgradi preko puta suda kod nas u mojem mjestu. Objasnio mi je da njegovo zvono ima čak 5 vrsta melodija ( eto dokle smo stigli), ali on zbog lijenosti koristi samo dva ( i on je samo čovjek). Bio je vrlo ljubazan pa me zapitao zašto me to zanima...i odgovorio sam mu iskreno ..da je kolega to pitao na Forumu na kojem sam član. Pitao me i za Forum, pa sam mu iskreno i odgovorio...bio je začuđen, možda malo zaprepašten pa me pitao ako je to F. ex pripadnika nekadašnje JNA, kako to da raspravljamo o zvonima? Ja sam mu rekao da je to normalno i da je Forum otvoren za sve ljude dobre volje uz poštivanje određenih pravila. Župniku je blizu 80 godina...pa nisam siguran da će nam se priključiti ali sam mu obećao kavu koju je rado prihvatio...eto da znaš da ima i takvih župnika
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.05.21 12:39
Kod nas su najavili elektrifikaciju i svi to pozdravljaju zbog samog zvonara koji će se riješiti jedne veeelike obaveze. Taj njegov posao je vječito dežurstvo. Međutim, na taj način će otići i jedan dio tradicije i izvornosti. Ovo sa melodijama zvona nisam znao. To su zvona koja su stara stoljećima (naša crkva je iz 1753, a mislim da su i zvona iz doba neposredno nakon gradnje). Pozdravi župnika i zahvali mu se na pojašnjenju, a uz kavu mu prenesi i moje želje za dobro zdravlje. Dobro je da postoje župnici koji ne gledaju na sve kao stereotip, za razliku od moga koji je veoma mlad, ali i izrazito krut...
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.05.21 12:39
Ma nisam ja protiv župnika...nego onako..čovjek je star i bolestan, ali je bio vrlo pristojan i dobronamjeran, što stvarno uistinu cijenim i poštujem! Volio bih i ja da dođe, šta više ponudit ću mu...a vidim da se Načelnik slaže!
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.05.21 12:50
goran9030 (citat):
Kod nas su najavili elektrifikaciju i svi to pozdravljaju zbog samog zvonara koji će se riješiti jedne veeelike obaveze. Taj njegov posao je vječito dežurstvo. Međutim, na taj način će otići i jedan dio tradicije i izvornosti. Ovo sa melodijama zvona nisam znao. To su zvona koja su stara stoljećima (naša crkva je iz 1753, a mislim da su i zvona iz doba neposredno nakon gradnje). Pozdravi župnika i zahvali mu se na pojašnjenju, a uz kavu mu prenesi i moje želje za dobro zdravlje. Dobro je da postoje župnici koji ne gledaju na sve kao stereotip, za razliku od moga koji je veoma mlad, ali i izrazito krut...
Naravno da ću ga pozdraviti. Meni se čini kao ok čovjek, a definitivno nije nazadan niti u svojim razmišljanjima, a ni u pogledu napretka ( mislim naravno na električna zvona).
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 12.07.21 14:01
& ključnih stvari koje su kršćani naslijedili od Židova/Jevreja
prenosim samo dio teksta od Petera Kreefta, koji mi se učinio zanimljivim za ovu temu
Kada bi Isus danas ponovno došao na zemlju, kojoj bi Crkvi pristupio? Katolik bi odgovorio, naravno, Katoličkoj crkvi. Protestant bi odgovorio, ne, pristupio bi protestantskoj... Kreeft misli da u obojica u krivu, i da bi isto kao i prije, ušao prvo u židovsku sinagogu.
Što su kršćani naslijedili od Židova? Sve piše u Starom zavjetu: znanje o pravom Bogu
Ističe se šest ključnih i istaknutih pojmova:
- monoteizam - stvaranje - zakon - otkupljenje - grijeh - vjera
1. Monoteizam: Visina i jednostavnost monoteizma. Samo su dva moguća objašnjenja židovske jedinstvene ideje o jednom, svemogućem i svedobrom Bogu. Ili su bili najsjajniji filozofi na svijetu, ili su pak, bili izabrani narod, odn. to im je Bog objavio.
2. Stvaranje: Stvaranje svemira iz ničega, jer tzv. mitovi o stvaranju iz drugih religija samo su mitovi o oblikovanju,jer njihovi bogovi uvijek načine svijet iz neke preegzistirajuće stvari, neke prvobitne mase koje se nisu mogli riješiti i koju se može okriviti za zlo: materiju, tamu, sudbinu itd. Ali Židov za zlo ne može okriviti materiju, jer ju je Bog stvorio, niti Boga, budući da je on sam, samo dobro. Stoga je ideja o slobodnoj volji kao jedinom mogućem izvoru zla prirodna posljedica ideje o stvaranju. Posljedice ove ideje o stvaranju su revolucionarne. Svijet koji je Bog stvorio je stvaran: nije san, ni Božji, ni čovječji. I taj svijet je razumski utemeljen. I na kraju - dobar je. Zbog svojih židovskih izvora kršćanstvo je realistička, racionalna religija koja svjedoči o svijetu, a ne mistička ili mitska religija ili religija koja niječe svijet. Nije slučajno da nerazmjeran broj najvećih svjetskih znanstvenika čine Židovi.
3. Zakon: Bit židovske vjere, koja je prije svega, praktična religija, božanski je zakon. Taj zakon veže ljudsku volju za Božju volju, jer židovski Bog nije samo bitak, ili sila, ili um, već je on volja, osoba. Njegova je volja da se naša volja ima pokoriti njegovoj: " Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš!" ( Lev 19,2). Ovaj zakon ima razine prisnosti i dubine koje se proteže od brojnih građanskih i obrednih zakona, preko deset zapovjedi moralnog zakona do samog srca zakona.
4. U židovskoj su vjeri Put čak nagovijestili svećenstvo i proroci.
5. i 6. Nijedna religija izvan židovske vjere i kršćanstva ne postavlja tako blizak odnos sa Bogom kao vjeru. Vjera ne znači samo vjerovanje već vjernost Savezu, kao što je bračni savez. Grijeh je suprotan vjeri, jer on ne znači samo porok, nego i rastavu, raskidanje zavjetne veze. I tako, " sve što nije iz vjere, grijeh je"( Iv 1., 11). uU Židovskoj vjeri grijeh nije samo kao i u kršćanstvu stvar morala, a vjera nije samo intelektualna stvar. I jedno i drugo su duhovni, dolaze iz središta osobe, iz njezina srca. Židovi često traže od kršćana da ne vrše prozelitizam. Oni ne mogahu tome udovoljiti zato što im je njihov Bog i Gospodin drugačije zapovjedio ( Mt 28, 18-20). Ali, taj zahtjev je razumljiv, jer židovstvo ne radi prozelitizam. Izvorno su Židovi vjerovali da se židovska objava treba širiti među nežidovima samo onda kada dođe Mesija. Ortodoksni Židovi još uvijek u to vjeruju, ali židovska vjera nije prozelistička iz drugih razloga, koji su često relativistički. Kršćanstvo i židovska vjera su dvije u isto vrijeme i najbliže i najudaljenije religije među svim religijama svijeta. Kršćani siu potpuni Židovi, s jedne strane, a s druge, dok bi dijalog između bilo koje druge dvije religije uvijek mogao pribjeći ideji da uistinu ne mogu protusloviti jedna drugoj, jer govore razl. jezicima o razl. stvarima, I Židovi i kršćani poznaju Isusa ali se razilaze oko toga tko je On.
Prozelitizam označava nametljivo i nasrtljivo, nasilno i fanatično vrbovanje za jednu vjersku zajednicu ili grupaciju. ( izvor: vikipedija).
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 20.07.21 11:11
Prema statistikama Njem. biskupske konferencije, njemačku Katoličku crkvu je napustilo 221.000 vjernika, a Protestantsku oko 220.000 vjernika, dakle, samo neznatno manje i to su podaci za prošlu godinu.
Međutim, ističe se da je taj broj manji no to je to bilo 2019. kada je broj izlazaka bio veći za 18,8%., odn. tada je Kat. crkvu u Njemačkoj napustilo rekordnih 273.000 vjernika.
Uzroci se ogledaju po onome što se u zajednicama odvijalo tijekom pandemije, ali i zbog toga što su vjernici bili duboko uznemireni događajima koji su potresali Katoličku crkvu - prije svega pedofilijom. Što se tiče Protestantske crkve u Njemačkoj, nju je 2019. napustilo više vjernika nego 2020., i to za nekih 18%, ali je lani zabilježeno upola manje kršenja nego godinu prije. Isto tako, porezni prihodi pali su za 5,4% jer svaki registrirani vjernik plaća crkveni porez.
U odnosu na navedeno, prenosim izjavu predsjednika Vijeća Protestantske crkve Njemačke Heinricha Bedforda-Strohma: " Svaki izlazak iz crkve nas brine i navodi nas da se zapitamo što možemo učiniti kako bi ljude uvjerili u smisao pripadnosti crkvi".
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 22.07.21 12:18
Upravo sam pročitao vijest da će Sveti otac papa boraviti u posjetu Slovačkoj od 12.-15. rujna, a posjetit će kratko i Mađarsku. Međutim, ono što je posebno u ovoj vijesti jest činjenica da će skupu sa papom moći pristupiti samo osobe koje su se cijepile protiv Covida-19.
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 22.07.21 14:47
Doktor Živago (citat):
Upravo sam pročitao vijest da će Sveti otac papa boraviti u posjetu Slovačkoj od 12.-15. rujna, a posjetit će kratko i Mađarsku. Međutim, ono što je posebno u ovoj vijesti jest činjenica da će skupu sa papom moći pristupiti samo osobe koje su se cijepile protiv Covida-19.
Papež je pameten človek. Logično bi bilo, da bi obiskal tudi Poljsko, vendar je ne bo. Poljska je pregloboko na črni listi EU in obiskati Poljsko v tem trenutku ne bi bilo preveč diplomatsko.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 26.07.21 11:15
Po prvi puta u povijesti objavljena godišnja bilanca Svete Stolice, odn. Vatikana.
Dolaskom sadašnjeg pape Franje na čelo Svete Stolice, primjećujem, da su se mnoge stvari promijenile na pozitivno. Naime, dokument predstavlja 3 područja i to nekretnine, ulaganja i druge aktivnosti ( koje su ugl. besplatne- nabave, računovodstva, putničke agencije i sl.). prema tim podacima, Sv.Stolica upravlja sa 4051 nekretninom samo u Italiji, od kojih je čak 92% u Rimu i okolici. Izdvajam samo neke važnije podatke da je dobit u 2020. godini iznosila nešto manje od 51 milijun eura, financijska imovina je iznosila 1,778 milijardi eura, a za potrebe Rimske kurije izdvojeno je 20 milijuna eura ( 2 u 2019, je to bilo 41 mil. eura).Pozdravljamo nastojanja pape Franje za transparentnošću koja ranije pape baš i nije odlikovala. Papa je stanove u vlasništvu Vatikana u odnosu na troškove najma smanjio za oko 30 do 50 % što je pohvalno u pandemijskoj krizi.
goran9030 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.08.21 10:12
Srpski Patrijarh pripremio je temeljni ugovor oko crkava i poslao ga Krivokapiću a onda je Krivokapić ubaci još neke dopune. O tim dopunama ne može Patrijarh odlučiti već Sinod. Mene čudi kako to neopaženo prolazi u javnosti niti ima neka emisija na televizoru povodu toga.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.08.21 10:27
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 16.08.21 10:49
Sloba1 (citat):
Srpski Patrijarh pripremio je temeljni ugovor oko crkava i poslao ga Krivokapiću a onda je Krivokapić ubaci još neke dopune. O tim dopunama ne može Patrijarh odlučiti već Sinod. Mene čudi kako to neopaženo prolazi u javnosti niti ima neka emisija na televizoru povodu toga.
A tko je taj Krivokapić? Je li on ministar u Vučićevoj vladi? Nisam to pratio pa zato pitam. Znači li to da će Srbija pomoći obnovu crkava i manastira na svom području?
Doktor Živago voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 04.09.21 18:55
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 07.09.21 17:24
Sta ti je demokratija...
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 07.09.21 18:01
Pendrek demokratija...tužno!
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 08.09.21 13:45
SPC u neovisnoj Crnoj Gori?Kako je to uopće moguće ako svi znamo da je crkva samo duhovna kategorija?Crkva je za kršćane Kristovo mjesto prebivališta.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 08.09.21 13:49
Episkok Porfirije je barem koliko smo mogli vidjeti ovdje u RH jako produhovljena osoba.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 08.09.21 13:58
Pitanje glasi...trebaju li nam duhovna ili ovozemaljska prostranstva kada smo i na ovo malo zemljopisnoga darovanoga porostora sterilni i bez volje za novi život? Život se ubija već u majčinoj utrobi to je uzrok svega zla na orvome mjestu kojega Svijetom i Zemljom nazivamo?
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 08.09.21 17:22
Politika je bitna....kao i uvek, politicari odlucuju.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 18.09.21 23:51
gerard ford, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 21.09.21 9:17
Upravo čitam da se od 1.10.2021. niti u Vatikan neće moći bez covid potvrde, potvde sa neg. testom ili potvrdom o preboljenju. Iznimka je jedino kod svetih misa gdje je broj vjernika ograničen. Odluku je donio sam papa Franjo osobno i to pokazuje da je i papa u trendu razuma, rekao bih. No, on je za mene uvijek takav. Pohvalno...
gerard ford voli ovaj upis
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 21.09.21 23:21
Doktor Živago (citat):
Upravo čitam da se od 1.10.2021. niti u Vatikan neće moći bez covid potvrde, potvde sa neg. testom ili potvrdom o preboljenju. Iznimka je jedino kod svetih misa gdje je broj vjernika ograničen. Odluku je donio sam papa Franjo osobno i to pokazuje da je i papa u trendu razuma, rekao bih. No, on je za mene uvijek takav. Pohvalno...
Zaletio se sa cijepljenje kao i mnogi drugi. Čemu strah od smrti ako ona nije kraj što bi Papa trebao znati? Čini se da je i katoličkoga poglavara ponijela bujica dezinformacija o kovidu.?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 21.09.21 23:37
gerard ford (citat):
Doktor Živago (citat):
Zaletio se sa cijepljenje kao i mnogi drugi. Čemu strah od smrti ako ona nije kraj što bi Papa trebao znati? Čini se da je i katoličkoga poglavara ponijela bujica dezinformacija o kovidu.?
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 22.09.21 9:02
Ja ipak mislim da je Papa Franjo pravilno i razumno odlučio. Treba se ovog belaja od covida riješiti što prije i sa što manje žrtava. Njegova odluka je definitivno bila pravilna, no možda je ipak trebao ranije reagirati. Znamo mi kao vjernici da nas čeka život vječni, no nema razloga otići prije vremena od ovog nesretluka...a zna to i papa Franjo
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 22.09.21 20:34
Doktor Živago (citat):
Ja ipak mislim da je Papa Franjo pravilno i razumno odlučio. Treba se ovog belaja od covida riješiti što prije i sa što manje žrtava. Njegova odluka je definitivno bila pravilna, no možda je ipak trebao ranije reagirati. Znamo mi kao vjernici da nas čeka život vječni, no nema razloga otići prije vremena od ovog nesretluka...a zna to i papa Franjo
Ispravna odluka....pozeljno je sto duze opstati i na naj bolji nacin dati svoj doprinos ljudskom rodu...
goran9030 voli ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 26.09.21 0:10
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 26.09.21 3:52
Ma daaaaaajjjj... Skoro pet minuta nejasnog upozorenja, dramatizacija na vrhuncu... i pred kraj BDM o komunizmu... Ma je li se to Bog i Isus i BDM i ne znam još tko od njih gore zalažu za neku konkretnu stranku? Njima ne smetaju pogromi ili zločini, ne smeta im zastranjivanje u moralnom pogledu, ne smetaju im ratovi, ne smetaju im glad i bolesti... smeta im državno ili političko uređenje!!! Pri tome ne ulazim u (ne)ispravnost istog. Očekujem da će Končita idući puta objaviti za koga trebam zaokružiti na idućim izborima. Bog, ma kako ga u kojoj vjeri nazivali - ne bavi se takvim prizemnim i nevažnim stvarima.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 26.09.21 10:29
Bez Boga ništa! Jučer je povijest,danas je dar, a sutra je Božja providnost! Glede ovog videa..mislim da se upravo nalazimo u posljednjim vremenima...na to upozorava sve ovo sto se čovječanstvu događa
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 27.09.21 9:50
Jučer je bio Svjetski dan migranata, te je vrh. poglavar Katoličke crkve, papa Franjo pozvao na svijet koji će biti još uključiviji u ovu problematiku. Malo je poznato, ta su migranti jedna od glavnih tema njegova pontifikata, koji je započeo 2013., a i sam je iz migrantske obitelji.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 03.10.21 1:13
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 03.10.21 17:17
Šta ćeš..život je dinamična stvar
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 04.10.21 9:04
Antivakseri i u Vatikanu
Jučer sam pročitao zanimljiv članak a odnosi se na Švicarsku gardu koja već tradicionalno desetljećima čuva papu. Naime, iz te jedinice su istjerani antivakseri - gardisti koji se nisu htjeli cjepiti/vakcinisati protiv korone. U petom mjesecu su ove godine prisegnuli/zakleli se da da ju i život za papu Franju, a već sad u 10. mjesecu se ne žele ubosti u rameni mišić, pod zajedničkom izjavom: " Život za Franju dajemo, ali cijepiti se nećemo!" Sveta Stolica je zaključila da nema prostora za rizik, te da svi pripadnici kohorte moraju biti cijepljeni, s obzirom da svakodnevno dolaze u kontakt sa papom i njegovim osobljem. Od svih pripadnika, samo trojica su odbila cijepljenje i odmah su izbačeni iz garde. Glasnogovornik Papinske švicarske straže Urs Breitenmoser je objasnio da se odluka obaveznom cijepljenju podudara sa pravilima " svih armija na svijetu".
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.10.21 9:35
Papa je započeo Sinodalni skup koji će trajati 2 godine i koji je podijeljen u tri dijela: dijecezanski, kontinentalni i univerzalni. Iz onoga što se dalo saznati biti će otvorene rasprave o ulozi laika, osobito žena, u Crkvi, većeg udjela u duhovnom promišljanju kao i svakodnevnog vjerničkog poticanja razvedenih osoba ( on sada ne smiju pristupiti sv. pričesti) pitanjima abortusa i planiranja obitelji, kao i o pitanjima umjetne oplodnje koja je sada izričito zabranjena.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.10.21 13:04
Mislim da se i Crkva kao takva treba prilično modernizirati i prilagoditi vremenu u kojem živimo. Vjera će uvijek ostati ista, ali njeno upražnjavanje nije isto kao i prije 100 ili 500 godina.
Čitam članak u Slobodnoj Dalmaciji - jedna žena koja živi u slobodnoj vezi (ne u braku) se javila i pita što da uradi jer joj je svećenik odbio krstiti dijete, obzirom da je iz "divljeg braka". Mislim da je tu u pitanju konkretni pojedinac/svećenik i da taj prvi sakrament nikome ne može biti uskraćen. Sad - problem je pronaći odgovarajućeg kuma, jer on je taj jamac (uz roditelja) da će dijete biti na primjeren način odgajano u vjeri. Kum apsolutno ne smije imati nikakvu "mrlju" - znači mora imati primljene sve sakramente. E onda dolazimo do novog problema: veliki broj razvoda. Dakle, imamo situaciju da je netko u civilnom braku sa osobom koja je već ranije bila vjenčavana, pa razvedena. Praktički kum ili kuma to ne mogu biti ako su vjenčani (civilno) sa razvedenom osobom, bez obzira na to da imaju primljene sve sakramente i da upražnjavaju vjeru kao i svi ostali "normalni" vjernici. I da se opet vratim na navedeni članak - puno toga se mora popraviti i u glavama "pravovjernih". Naime, u komentarima članka ima dosta dobronamjernih, ali i puno uvredljivih postova. Mnogi se iščuđavaju - "kako to osoba koja ne poštuje vjeru želi krstiti dijete"? Pozivaju je da prvo sama primi sve sakramente (uključujući i crkveno vjenčanje), pa tek onda misli na krštenje djeteta. Pitam se - jesu li ti ljudi koji tako pišu pravi vjernici? Možda je taj par iz slobodne veze pravovjerniji od njih. Zar je novorođenče krivo za nešto i sada mora na listu čekanja da se svi propisi ispune? Postoji mogućnost da je taj par (ne mogu napisati "bračni") u takvoj zajednici jer su oboje ranije bili crkveno vjenčani, pa rastavljeni. Ili bar jedno od njih. Ako Crkva kao takva te ljude naziva "ograničenim" (izvor "Glas Koncila"), te ih samilosno poziva na crkvene liturgije gdje će "ograničeno sudjelovati u skladu sa svojim ograničenim statusom" - zar nije sama Crkva ta koja se stavlja na prvo mjesto i postaje samoj sebi svrha? I na kraju, što je sa djecom samohranih majki koje su do podmlatka došle na prirodan način ili "iz epruvete", a i dalje žive van bračnog stanja i dijete (djeca) nema(ju) oca? Smiju li ta djeca biti pripadnici Crkve?
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.10.21 13:16
Ja sam imao župnika, koji je za mene primjer kakav svećenik treba biti. Isti je već dugo među pokojnima, no, on, nikada nije odbio krstiti dijete, bez obzira na okolnosti gdje i kako je začeto i tko su mu roditelji. Mnogi moji župljani ga smatraju svecem. Bio je izrazito skroman čovjek, vječno na biciklu i uvijek u istoj odjeći neovisno o godišnjem dobu. I kad smo mu mi kao župljani predlagali da kupi automobil, upravo iz Gorane naprijed navedenih tvojih razloga, on je to rezolutno odbio. Na sve i na vrijeme je stizao, Bio je omiljeni lik nama kao djeci, ali i odraslima, a sve zbog svog poštenja i skromnosti.
goran9030 voli ovaj upis
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.10.21 13:49
goran9030 (citat):
Mislim da se i Crkva kao takva treba prilično modernizirati i prilagoditi vremenu u kojem živimo. Vjera će uvijek ostati ista, ali njeno upražnjavanje nije isto kao i prije 100 ili 500 godina.
Čitam članak u Slobodnoj Dalmaciji - jedna žena koja živi u slobodnoj vezi (ne u braku) se javila i pita što da uradi jer joj je svećenik odbio krstiti dijete, obzirom da je iz "divljeg braka". Mislim da je tu u pitanju konkretni pojedinac/svećenik i da taj prvi sakrament nikome ne može biti uskraćen. Sad - problem je pronaći odgovarajućeg kuma, jer on je taj jamac (uz roditelja) da će dijete biti na primjeren način odgajano u vjeri. Kum apsolutno ne smije imati nikakvu "mrlju" - znači mora imati primljene sve sakramente. E onda dolazimo do novog problema: veliki broj razvoda. Dakle, imamo situaciju da je netko u civilnom braku sa osobom koja je već ranije bila vjenčavana, pa razvedena. Praktički kum ili kuma to ne mogu biti ako su vjenčani (civilno) sa razvedenom osobom, bez obzira na to da imaju primljene sve sakramente i da upražnjavaju vjeru kao i svi ostali "normalni" vjernici. I da se opet vratim na navedeni članak - puno toga se mora popraviti i u glavama "pravovjernih". Naime, u komentarima članka ima dosta dobronamjernih, ali i puno uvredljivih postova. Mnogi se iščuđavaju - "kako to osoba koja ne poštuje vjeru želi krstiti dijete"? Pozivaju je da prvo sama primi sve sakramente (uključujući i crkveno vjenčanje), pa tek onda misli na krštenje djeteta. Pitam se - jesu li ti ljudi koji tako pišu pravi vjernici? Možda je taj par iz slobodne veze pravovjerniji od njih. Zar je novorođenče krivo za nešto i sada mora na listu čekanja da se svi propisi ispune? Postoji mogućnost da je taj par (ne mogu napisati "bračni") u takvoj zajednici jer su oboje ranije bili crkveno vjenčani, pa rastavljeni. Ili bar jedno od njih. Ako Crkva kao takva te ljude naziva "ograničenim" (izvor "Glas Koncila"), te ih samilosno poziva na crkvene liturgije gdje će "ograničeno sudjelovati u skladu sa svojim ograničenim statusom" - zar nije sama Crkva ta koja se stavlja na prvo mjesto i postaje samoj sebi svrha? I na kraju, što je sa djecom samohranih majki koje su do podmlatka došle na prirodan način ili "iz epruvete", a i dalje žive van bračnog stanja i dijete (djeca) nema(ju) oca? Smiju li ta djeca biti pripadnici Crkve?
Krštenje djeteta uopće nema veze s tim niti Crkva isključuje krštenje djeteta rođenog izvan braka i nikada nisam čuo da je to ikome odbijen. Ako zaista postoji negdje takav slučaj onda svu krivnju snose isključivo svećenici? Naravno ako samo jedan od roditelja to traži. Dakle ne samo to nego i uzajamno priznanje priznanje krštenja između katoličke i pravoslavne crkve također postoji još od srednjeg vijeka.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 11.10.21 14:11
U članku koji sam čitao u SD je jasno da je u pitanju osobna volja dotičnog svećenika. Bilo gdje dalje da odu, mislim da neće imati nikakav problem, jedino kum mora biti "bez greške" kako sam pisao. Što se tiče uzajamnog priznanja krštenja između pravoslavne i katoličke crkve, to je istina. Ja sam kršten u pravoslavnoj crkvi jer su u to vrijeme moji roditelji živjeli i radili na području Srbije. Povratkom kući normalno sam se uključio i bio prihvaćen u katoličkoj crkvi.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 19.10.21 9:11
Danas je Tomindan, jedan od apostola koji nije verovao da Isus postoji dok ga nije sreo, odakle izreka :neverni Toma.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 19.10.21 10:53
Kršćani u manje poznatim zemljama svijeta - PALAU - država sa najmanjim gradom na svijetu
Za otočnu državu Palau, u Tihom oceanu, malo tko je od nas ikada čuo ( ja do sada nisam), a koja je sastavni dio Mikronezije, 800 km jugoistočno od Filipina,, a to je zemlja nevjerojatnih iznenađenja koja ima 340 otoka, otočića i atola, od kojih je tek osam nastanjeno. Na površini od 466 km2 živi oko 20000 stanovnika, a glavni grad Ngerulmud ima 280 stanovnika. U toj državi živi45,3% katolika, zatim slijede razl. protestantske zajednice sa 34,9%, uključivši i 26,4% evangelika, zatim su tu 5,7 pripadnici autohtone monoteističke religije sa 3,00&, mormoni sa 1,5% i 9,6% ostalih među kojima su budisti, hinduisti, šintoisti i sljedbenici bahaizma.
Sloba1 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 22.10.21 10:46
Danas je spomendan kod katolika svetog Ivana Pavla II, preminulog pape Poljaka. Meni je on osobno jedan od najomiljenijih papa, ako ne i najomiljeniji.
Donosim nekoliko zanimljivosti o njemu koje vjerojatno niste znali:
1. Bio je prvi papa Poljak, prvi koji je dolazio iz komunističke zemlje, prvi koji je ušao u sinagogu, prvi koji je ušao u džamiju, prvi koji je primio službenu delegaciju Grčke pravoslavne crkve nakon raskola iz 1054. godine i prvi i jedini koji je pogođen metkom i hospitaliziran u javnoj bolnici.
2. U mladim danima je radio u kamenolomu, skijao, planinario i veslao, studirao je poljsku književnost, te je glumio i pisao pjesme.
3. Ispovijedao je vjernike svakog Velikog petka u bazilici sv. Petra u Rimu.
4. Osobno je krstio svu djecu svojih najsiromašnijih suradnika, kao i onih roditelja djece koji su ga za taj čin zamolili.
5. Molio je za oprost zbog nedostataka i grijeha katoličke crkve tijekom rasprave 12.03.2000, Jubilejske godine.
6. U svibnju/maju 2002, godine, tijekom opće audijencije sastao se na Trgu svetog Petra u Rimu sa stotinama žena koje su bile prisiljene na prostituciju.
7. Jedno istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je najzavodljiviji dio njegova lika bio njegov osmijeh, marijanska pobožnost, vladanje različitim jezicima i ogromna ljubav prema djeci i siromasima. Bio je označen kao najpoštovanija osoba na svijetu.
8. Dana 14.11.2002 je bio prvi papa koji je posjetio i govorio u talijanskom parlamentu. Njegov je govor bio tako snažan da se mafijaš Benedetto Marciante, šef Cosa nostre nakon toga predao policiji.
9. Jedna je planina na Sjevernom polu dobila njegovo ime u čast 25 godina njegove papinske službe.
U svom je pontifikatu imao 100 apostolskih putovanja, a tri puta je posjetio Hrvatsku.
Niti jedan papa u povijesti se nije susreo sa tolikim brojem ljudi: na više od tisuću audijencija srijedom susreo se sa više od 16 milijuna hodočasnika ( imao sam sreće osobno susresti papu Poljaka na jednoj od tih audijencija), ne ubrajajući u to posebne audijencije i vjerska slavlja. Susreo se sa milijunima ljudi tijekom svojih putovanja. Papa je imao 38 službeni posjeta i i imao je 650 susreta sa vođama država, kao i 212 susreta sa premijerima raznih država.
Za vrijeme svog pontifikata napisao je tri knjige, utemeljio nekoliko Instituta, posljednji za domorodačke narode Južne Amerike, utemeljio je Papinsku akademiju za život, i Papinsku akademiju za društvene znanosti. Ustanovio je Svjetski dan bolesnika ( 11.veljače/februara) i Svjetski dan mladih ljudi. Umro je 02.travnja/aprila 2005. godine. Papa Benedikt VI proglasio ga je blaženim 2011., a papa Franjo ga je proglasio svetim 27. travnja/aprila 2014.[You must be registered and logged in to see this image.]
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 22.10.21 11:08
Za otočnu državu Palau, u Tihom oceanu, malo tko je od nas ikada čuo ( ja do sada nisam), a koja je sastavni dio Mikronezije, 800 km jugoistočno od Filipina,, a to je zemlja nevjerojatnih iznenađenja koja ima 340 otoka, otočića i atola, od kojih je tek osam nastanjeno.
Doktore, to sa Palauom bi mogao biti povod da te upoznam sa jednim lijepim hobijem koji možeš upražnjavati u bilo koje vrijeme koje ti odgovara. Na otočje Palaua i slične destinacije možda nećeš doći stasom, ali zato ćeš glasom. Iznenadit ćeš se sa koliko mjesta na svijetu ćeš se susresti i odakle ćeš sve dobiti kartice i slike...
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Duhovne zanimljivosti 22.10.21 11:20
Fala prijatelju, ne treba. Davno sam to prošao. Ti sigurno imaš neka iskustva, glede glasa, kartica i slika, sa sličnih destinacija...