FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 10:22
Vlad N (citat):
Jer, kako netko može reći da poštuje tuđu religiju i onda izjavi svoju esencijalnu "istinu" da samo kroz vjerovanje u Isusa krista možeš doći pred lice božje, ili još gore (ima na netu video) samo ako ste pravoslavne vjere završit ćete u raju... Proučite tzv. svete knjige pa ćete vidjeti da je to nespojivo sa "poštujem" tuđu vjeru.
Pa, recimo Kur'an kaže, da parafraziram: "Reci: ja se ne klanjam kome si ti klanjaš. Ti se ne klanjaš kome sa ja klanjam. Ti se nećeš klanjati kome se ja klanjam, ja se neću klanjati kome se ti klanjaš. Meni moja vjera, a tebi tvoja. U vjeri nema prinude". Ako Živago bude učio Kur'an, naići će na to, svakako.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Vlad N voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 10:38
PORUCNIK (citat):
vladimir (citat):
Srpska pravoslavna crkva drma političkom scenom? kako to mislis?
U Crnoj Gori je izabrala mandatara za izbor vlade. Da dnevnopolitički ne kršimo pravila foruma...
ne moze drzava protiv crkve .ako drzava ide protiv crkve onda je i protiv naroda.
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 14:28
vladimir (citat):
PORUCNIK (citat):
vladimir (citat):
U Crnoj Gori je izabrala mandatara za izbor vlade. Da dnevnopolitički ne kršimo pravila foruma...
ne moze drzava protiv crkve .ako drzava ide protiv crkve onda je i protiv naroda.
Tko je u ovome Monte Negro slučaju stariji,Crkva ili država?
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 14:34
PORUCNIK (citat):
Vlad N (citat):
Jer, kako netko može reći da poštuje tuđu religiju i onda izjavi svoju esencijalnu "istinu" da samo kroz vjerovanje u Isusa krista možeš doći pred lice božje, ili još gore (ima na netu video) samo ako ste pravoslavne vjere završit ćete u raju... Proučite tzv. svete knjige pa ćete vidjeti da je to nespojivo sa "poštujem" tuđu vjeru.
Pa, recimo Kur'an kaže, da parafraziram: "Reci: ja se ne klanjam kome si ti klanjaš. Ti se ne klanjaš kome sa ja klanjam. Ti se nećeš klanjati kome se ja klanjam, ja se neću klanjati kome se ti klanjaš. Meni moja vjera, a tebi tvoja. U vjeri nema prinude". Ako Živago bude učio Kur'an, naići će na to, svakako.
Ti bi druže poručniče po svome obraćeničkome stažu mogao biti drugi sv.Pavao ako te naravno teleportiramo u 15. ili 16. stoljeće.Ovako tvoj teizam i ateizam ispadaju totalno nerazumljivi.Malo bi tamo a malo bi i ovdje,lepo ti je biti u komunističkoj partiji a istovremeno te vuče i džamija.Tako se deklariraš upisima na ovome forumu.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 15:49
Vlad N (citat):
Koji su to zakoni za koje se hvataš, a kojima bi se drugi trebali pokoravati? Gdje su zapisani? Tko će ih provoditi? Vjerske milicije?
Ja nisam kao ti, procitao cijelu Bibliju. Ne bih je razumio i da jesam. Ali jesam Deset Bozijih zapovijedi. Kako bi bilo da svi postujemo samo one, ne ubij, ne ukradi, ne cini preljube, ne svjedoci lazno, ne pozeli nista sto je tudje. Ako vec imas problema da postujes roditelje, da sest dana radis a sedmi odmaras. Za ostala tri te necu ni pitati, tvoj stav je jasan.
A ako je za nekoga postovanje onih prvih pet sto sam naveo "pokoravanje", onda ja cu se drzati "svoga" Boga iako smijem da tvrdim da sam jedan od najmanje religioznih na ovom Forumu. A vama ostavljam "vase".
Kad pricamo o sve manjem broju religioznih, interesantno je kako se svi oni koji odricu religijsko pozivaju na "nauku". Ali sedamdeset jedan (do sada) spol na "Fejsu", u to vjeruju bez problema.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 16:59
gerard ford (citat):
vladimir (citat):
PORUCNIK (citat):
vladimir (citat):
Tko je u ovome Monte Negro slučaju stariji,Crkva ili država?
crkva je uvek bila starija od drzave. drzava moze i da propadne ili da je nema. dok je vernika bice i crkve. druga stvar Crna Gora nije zemlja Mila Djukanovica vec Njegosa Petrovica i serdar Janka Vukotica
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 17:56
gerard ford (citat):
PORUCNIK (citat):
Vlad N (citat):
Ti bi druže poručniče po svome obraćeničkome stažu mogao biti drugi sv.Pavao ako te naravno teleportiramo u 15. ili 16. stoljeće.Ovako tvoj teizam i ateizam ispadaju totalno nerazumljivi.Malo bi tamo a malo bi i ovdje,lepo ti je biti u komunističkoj partiji a istovremeno te vuče i džamija.Tako se deklariraš upisima na ovome forumu.
Vidi, druže ford, Prvo, ne razumijem tvoj sarkazam. Za razliku od tebe, ja vjeri prilazim racionalno.
Drugo, moj odnos prema vjeri je moja intimna stvar o kojoj ne može suditi ni jedan hodža, ni jedan vjerski službenik, ni jedan vjernik, a najmanje ti, nego samo jedan Milostivi, Samilosni Bog dž.š. To što je tebi nerazumljivo je tvoja stvar.
U džamiju ne idem, a i ne umijem da klanjam i da se molim na arapskom. Allahu se obraćam na maternjem jeziku i zahvaljujem na svakom dobru, kao i na iskušenju koje mi dodijeli. Svjestan sam da me voli više nego što sam sebe volim i mislim da zaslužujem.
Ne vuku me komunističke partije i organizacije, jer su sve samo po imenu, ali me jako vuku komunističke ideje, koje se od vjerskih razlikuju samo u shvatanju postojanja Boga, kao tvorca svega postojećeg. "Komunisti" (takozvani) su se deklarisali kao ateisti. A to svi vjerski teoretičari uzimaju kao najveće zlo. Možda i neće biti na Zemlji komunizma dok ne dođe Isa a.s. (Isus Hrist). A to kad će biti samo Allah dž.š. (u prevodu - Bog) zna.
Jesi li bar pročitao Program SKJ?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 18:05
vladimir (citat):
PORUCNIK (citat):
vladimir (citat):
A crkva protiv države?
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 18:33
Opste je poznato da se crkva mesa i to oohoho u drzavu, a isto tako drzava u crkvu, to nije od juce nego traje dve hiljade godina....
Vlad N and PORUCNIK vole ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 19:54
Brkakougar (citat):
Opste je poznato da se crkva mesa i to oohoho u drzavu, a isto tako drzava u crkvu, to nije od juce nego traje dve hiljade godina....
Do knjaza Danila, svetovna i crkvena vlast u Crnoj Gori su bile objedinjene. Vladar je bio i crkveni poglavar. Ili obrnuto.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 22:11
Milo da bude crkveni poglavar i da se on nesto po tom pitanju pita u Crnoj Gori?
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 22:36
Tako je porucnice...bila su to teska vremena...mada kod nas malo malo pa neki period teskog vremena...
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 22:48
vladimir (citat):
Milo da bude crkveni poglavar i da se on nesto po tom pitanju pita u Crnoj Gori?
Davne '95-e sam u pogolemom magacinu "deficitarnih artikala" u blizini Podgorice vidio ogroman poster istoga a ispod koga je pisalo BOG PA MILO!!!
Vlad N Gušter
BROJ POSTOVA: : 31 ČLAN OD: : 2013-03-12
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 18.11.20 1:30
pera84 (citat):
...Kad pricamo o sve manjem broju religioznih, interesantno je kako se svi oni koji odricu religijsko pozivaju na "nauku"...
Želiš li da pričamo o vjeri ili religiji? Mnogi vjernici, baš kao i nevjernici odbacuju religiju. Ne bi trebalo miješati nečiju osobnu vjeru ili uvjerenje sa organiziranom religijom. Što se tiče vjere u nekakav viši entitet, ili si vjernik ili si nevjernik. Nema ništa između. Mogu objasniti i zašto je po mojem mišljenju agnosticizam nemoguć. Ja sam nevjernik jer do sada nisam vidio niti jedan dokaz za postojanje bilo kakvog entiteta koji bi upravljao mojom sudbinom. Za svaki moj uspjeh ili promašaj kriv sam jedino ja i nitko drugi. Oni koji vjeruju i ako u tome nalaze utjehu u životu, meni je drago da se mogu pronaći u tome. Takvi ljudi su, po mojem sudu, uglavnom dobri i pošteni. Mogao bih i o tome raspravljati, jer mislim da bi takvi ljudi bili pošteni i bez vjere u neki viši entitet.
Što se pak tiče religije, ona i znanost imaju potpuno drugačije temelje za spoznaju svijeta i načine kako doći do istine. Doduše u zadnje vrijeme se javlja pokret koji se zove akomodacionizam, a glavna mu je svrha, nakon što su sve novijim znanstvenim otkrićima samo još više utvrdile dosadašnje znanstvene teorije, propagiranje ideje da religija i znanost mogu funkcionirati zajedno. Ne mogu. Religija se temelji na objavi, znanost na promatranju, analizi, provjeri i testiranju, odnosno na dokazima. S jedne strane religijske vođe proglase neku dogmu koju ne smiješ propitivat ni pod razno, a s druge strane znanstvenici rade prema modelima koje prave prema dosadašnjem akumuliranom znanju pa ako se model nakon provjere pokaže pogrešnim završi u smeću, a ako se nakon višestrukog testiranjima pokaže isti rezultat zaključi se da je to dokazana i dokaziva činjenica. Skup međusobno povezanih i utvrđenih činjenica može dovesti do nečega puno većeg pa to onda postane znanstvena teorija (ne miješati sa teorijama iz svakodnevnog jezika). Dakle, znanstvene ideje ili modeli se moraju moći testirati i opovrgnuti i poželjno ih je propitivati. Koja religijska dogma je stavljena na znanstvenu provjeru? Navedi mi samo jednu.
O 10 zapovijedi koje si spomenuo... Mogu to opet staviti baš u direktan kontekst religije i društva. Mislim da se većina vas ovdje susrela sa sintagmom Hrvatska je katolička država ili Srbija je pravoslavna džava ili da su obje države kršćanske. Mogu argumentirati zašto je to potpuno neutemeljena tvrdnja i to baš na temelju 10 zapovijedi. Jedna po jedna...
(1.) Je li itko pozvan na kaznenu odgovornost jer vjeruje u nekog drugog boga osim ovoga koji je navodno Mojsiju u kamenu isklesao tih 10 zapovijedi? (2.) Je li itko pozvan na kaznenu odgovornost jer je opsovao boga? (3.) Je li itko pozvan na kaznenu odgovornost jer nedjeljom ne ide na misu? (4.) Je li itko pozvan na kaznenu odgovornost što ne poštuje oca ili majku? (5.) Ovo je univerzalni moralni kodeks svih osoba koji imaju osjećaj za empatiju (6.) Je li itko pozvan na kaznenu odgovornost jer se bludno "zabavljao" sam ili s drugima? (7.) Jesu li svi oni koji su ukrali milijune pozvani na kaznenu odgovornost? (8.) Koliko ih je pozvano na kaznenu odgovornost zbog toga što su rekli laž na sudu? (9.) Je li itko pozvan na kaznenu odgovornost što je šarao sa ljubavnicom? (10.) Je li itko pozvan na kaznenu odgovornost što je poželio nešto tuđe?
S druge strane, tih 10 zapovijedi je toliko uopćeno da se iza svake zapovijedi može staviti ...osim ako... Dakle, 10 zapovijedi nije nikakav univerzalni zakon, a sličnih zakona je bilo i prije nego je napisan Stari zavjet.
Što nam je omogućilo da mi ovdje sada komuniciramo, da postoje bioničke proteze, da letimo, da vidimo udaljene galaksije ili da vidimo mikro svijet? Religija ili znanost?
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 18.11.20 6:01
Vlad N (citat):
Dakle, 10 zapovijedi nije nikakav univerzalni zakon
Tacno. Zakonom su utvrdjena i pravila i kazne za krsenje istih. Deset zapovijedi su smjernice. Univerzalne i nadvremenske. Ko god da ih je uklesao. Na hiljade knjiga sazete u deset crtica. I nisu pisane ni za Hrvatsku, ni Srbiju, ni Ameriku.... Pisane su da nam pomognu "navigati" kroz zivot. I uopstene. Da svako moze da napise svoj scenario. Saraj ti s ljubavnicom, nece ti niko uruciti sudski poziv. Ima drzava preca posla nego suzbijati kurvaluke. Rastureni brakovi, ljubomorni muzevi, zene, nadje se tu i noz ili kratka devetka, neko u grobu neko u zatvoru, djeca koja rastu bez roditelja... A mozda se posreci pa sve samo zavrsi na dobrim batinama. Kafanska stolica po ledjima. Pa dok brojis udaljene zvijezde smjeskas se, hebo kicmu ima bionicka proteza.
vladimir and Doktor Živago vole ovaj upis
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 19.11.20 21:29
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
PORUCNIK (citat):
Vlad N (citat):
Vidi, druže ford, Prvo, ne razumijem tvoj sarkazam. Za razliku od tebe, ja vjeri prilazim racionalno.
Drugo, moj odnos prema vjeri je moja intimna stvar o kojoj ne može suditi ni jedan hodža, ni jedan vjerski službenik, ni jedan vjernik, a najmanje ti, nego samo jedan Milostivi, Samilosni Bog dž.š. To što je tebi nerazumljivo je tvoja stvar.
U džamiju ne idem, a i ne umijem da klanjam i da se molim na arapskom. Allahu se obraćam na maternjem jeziku i zahvaljujem na svakom dobru, kao i na iskušenju koje mi dodijeli. Svjestan sam da me voli više nego što sam sebe volim i mislim da zaslužujem.
Ne vuku me komunističke partije i organizacije, jer su sve samo po imenu, ali me jako vuku komunističke ideje, koje se od vjerskih razlikuju samo u shvatanju postojanja Boga, kao tvorca svega postojećeg. "Komunisti" (takozvani) su se deklarisali kao ateisti. A to svi vjerski teoretičari uzimaju kao najveće zlo. Možda i neće biti na Zemlji komunizma dok ne dođe Isa a.s. (Isus Hrist). A to kad će biti samo Allah dž.š. (u prevodu - Bog) zna.
Jesi li bar pročitao Program SKJ?
Ma nije sarkazam ,isprika ako si tako shvatio.Vjera nije razumska kategorija ona je stvar duhovne spoznaje i naprosto povjerenja u čudesa oko sebe u svijetu ljudi i prirode i naravno u nutarnjim dubinama.I svugdje je Bog.Svaka ideologija koja javno ili skriveno negira Boga kao centar stvari je prevara pa tako i komunizam.Po kršćanskome vjerovanju nema raja na zemlji po gotovo ga nema onda kada čovjek sam sebe stavi kao centar svemira što su činile sve sotonske ideologije uključujući i one naj pogubnije za čovječanstvo a to su nacional socijalizam i komunizam u blažim ili gorim oblicima. Nisam pročitao,drugi neki su čitali pa sam na osnovu svjedočenja njih velike većine vidio da je globalna laž i prevara na djelu.
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 20.11.20 10:17
gerard ford (citat):
Citat :
Citat :
I svugdje je Bog.Svaka ideologija koja javno ili skriveno negira Boga kao centar stvari je prevara
Katerega Boga pa misliš? Na tem svetu jih je več, da ne rečem nekaj sto. Omenjaš prevaro, lahko malo bolj podrobno to razložiš. V tem smislu: kdo koga hoče ali je prevaral in na kakšen način. Hvala Gerald. Moraš razumeti, da področje, ki ga omenjaš meni ni najbolj blizu. Sem pa seveda radoveden in če mi boš stvar dokazal bom to tudi verjel.
Vlad N voli ovaj upis
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 20.11.20 13:38
arcibald01 (citat):
gerard ford (citat):
Citat :
Citat :
I svugdje je Bog.Svaka ideologija koja javno ili skriveno negira Boga kao centar stvari je prevara
Katerega Boga pa misliš? Na tem svetu jih je več, da ne rečem nekaj sto. Omenjaš prevaro, lahko malo bolj podrobno to razložiš. V tem smislu: kdo koga hoče ali je prevaral in na kakšen način. Hvala Gerald. Moraš razumeti, da področje, ki ga omenjaš meni ni najbolj blizu. Sem pa seveda radoveden in če mi boš stvar dokazal bom to tudi verjel.
Na Boga u kojega smo uronjeni svaku sekundu našega življenja jer naši darovani nam životi su tome dokaz .Boga koji tolerira naše bijedno neznanje ,našu nutarnju oholost i sljepoću srca.Boga ljubavi razapetoga na križu za našu sebičnost,oholost samo ljublje...Boga koji dozvoljava naše sljepilo u prepoznavanju svega oko nas..Boga koji iznad svega i unatoč svemu poštuje slobodnu volju više od sedam milijardi ljudi na zemlji i svakoga od njih je baš on htio i poznaje misli i srce svakoga od nas..Tražit ćeš Boga jednom jer tvoj osobni očaj će jednom trebati objašnjenje.Nisi znatiželjan ti jadan kakav jesi nego te progoni tvoja savjest koja je božji glas u tebi..U ostalom propovijedaš samo jednu klasičnu ljudsku priču i ništa drugo.
Doktor Živago voli ovaj upis
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 20.11.20 17:39
gerard ford (citat):
arcibald01 (citat):
gerard ford (citat):
Citat :
Citat :
(1) Na Boga u kojega smo uronjeni svaku sekundu našega življenja jer naši darovani nam životi su tome dokaz . (2)Boga koji tolerira naše bijedno neznanje ,našu nutarnju oholost i sljepoću srca. (3) Boga ljubavi razapetoga na križu za našu sebičnost,oholost samo ljublje...(4) Boga koji dozvoljava naše sljepilo u prepoznavanju svega oko nas.. (5) Boga koji iznad svega i unatoč svemu poštuje slobodnu volju više od sedam milijardi ljudi na zemlji i svakoga od njih je baš on htio i poznaje misli i srce svakoga od nas.. (6) Tražit ćeš Boga jednom jer tvoj osobni očaj će jednom trebati objašnjenje.Nisi znatiželjan ti jadan kakav jesi nego te progoni tvoja savjest koja je božji glas u tebi.. (7) U ostalom propovijedaš samo jednu klasičnu ljudsku priču i ništa drugo.
arcibald01 kaže da to nije njegovo područje pa ću pokušat ja komentirati jer moje područje je. Naime, 2/3 života sam bio vjernik, čak vjerski fanatik, ako u to uračunam i djetinjstvo kadao o vjeri zapravo nisam znao ništa. Danas shvaćam da uopće nije bilo razloga za ta vjerovanja. U tome sam izgubio najbolje godine života koje više ne mogu vratiti.
(1) To što smo živi dar je naših roditelja koji su nas stvorili seksom i dokaz je da postojimo mi, a ne bog. (2) U svijetu informacija neznanje je izbor. Od uspona moderene znanosti nakon prosvjetiteljstva, u mozgu prosječnog čovjeka ima više znanja i vrijednosti nego što je bilo u mozgu cijeloga svijeta prije samo par stoljeća. (3) Svemogući Bog, koji je ujedno sam sebi otac i sin (!?) razapne sebe na križ i izloži nezamislivoj patnji kako bi dokazao, što? Da je sadist? Al to već znamo (pročitati Stari zavjet) Mazohist? Ako nije ni to, što je onda? Ljudi i dalje griješe i dalje ih bog zbog toga šalje u pakao. Zašto je bilo potrebno razapeti i izložiti mukama samog sebe (!?) ako je znao da će ljudi i dalje griješiti? Upotrijebio si riječ Bog ljubavi. Kolika je božja ljubav dovoljno je posjetiti neki od onkoloških dječjih odjela. Neizmjerna patnja i djece i bespomoćnih roditelja. I mole se, iskreno se mole jer mislim da nema iskrenije molitve nego kad ti je stalo do tvojih najmilijih, pogotovo djece. Pročitati barem ove dijelove Evanđelja: Marko 11,24, Matej 17,20, Matej 18,19, Matej 7,7, Matej 21,21, Ivan 14,13, Ivan 14,14, Jakovljeva 5,15, Jakovljeva 5,16, Marko 9,23, Luka 1,37. Ako ljudi iskreno mole to bi trebao biti dokaz da molitva treba djelovati. Zašto mnoga djeca umru uz strašnu patnju. Jedino je znanost, a religija ju koči gdje god stigne, ta koja će znanjem smanjiti broj djece i ljude u patnji. Ne uvijek, ali u velikom postotku. (4) Čovjek kao vrsta i te kako je više nego ikada spoznao svijet oko sebe upravo zahvaljući znanju u kojem nam je dosta pomogao pronalazak uređaja kojima smo produžili osjetila za koje nas je bog zakinuo. Letimo, ronimo, gledamo u atome, galaksije, mikro svijet... (5) Dao nam je slobodnu volju ali ako ne izaberemo ono kako njemu paše završit ćemo u paklu. To nije slobodna volja nego ultimatum. (6) Kako znaš da će tražiti Boga? I kako će to biti baš taj u kojeg i ti vjeruješ? Imaš nekakve supermoći i možeš vidjeti u budućnost i njegovu svijest? Problem sa vjernicima je što često pokušavaju umiruće preobratiti da prihvate boga jer će inače uslijediti kazna. Karikiram da kažem bit. S druge strane ne poznajem niti jednog ateista koji je umirućeg vjernika pokušavao odvratiti od njegovih vjerovanja. Zašto? Jer je korist nikakva, a šteta velika i bilo bi izrazito nehumano. Umirućeg vjernika treba pustiti da vjeruje u što god želi da mu odlazak bude što lakši. Čak ga i poduprijeti u tim vjerovanjima. (7) Ovdje ne znam na što misliš, ali mislim da ti propovijedaš priču.
arcibald01 and PORUCNIK vole ovaj upis
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 20.11.20 17:49
pera84 (citat):
Vlad N (citat):
Dakle, 10 zapovijedi nije nikakav univerzalni zakon
Tacno. Zakonom su utvrdjena i pravila i kazne za krsenje istih. Deset zapovijedi su smjernice. Univerzalne i nadvremenske. Ko god da ih je uklesao. Na hiljade knjiga sazete u deset crtica. I nisu pisane ni za Hrvatsku, ni Srbiju, ni Ameriku.... Pisane su da nam pomognu "navigati" kroz zivot. I uopstene. Da svako moze da napise svoj scenario. Saraj ti s ljubavnicom, nece ti niko uruciti sudski poziv. Ima drzava preca posla nego suzbijati kurvaluke. Rastureni brakovi, ljubomorni muzevi, zene, nadje se tu i noz ili kratka devetka, neko u grobu neko u zatvoru, djeca koja rastu bez roditelja... A mozda se posreci pa sve samo zavrsi na dobrim batinama. Kafanska stolica po ledjima. Pa dok brojis udaljene zvijezde smjeskas se, hebo kicmu ima bionicka proteza.
Univerzalni su samo zakoni fizike, a ne nekakav drevni tekst židovskog plemena iz brončanog doba. S obzirom da je svjetska populacija počela eksponencionalno rasti prije nekih 60 godina, a za prvu milijardu je bila potrebna cijela ljudska povijest do početka 18 stoljeća, sasvim je očigledno da je, kada su nastali prvi biblijski tekstovi, a to je navodno oko 13 stoljeća prije Krista, na cijeloj je Zemlji, u odnosu na danas, bilo zanemarivo malo stanovništva. Uglavnom su to bila plemena koja nisu znala da je svijet puno veći nego što su ga oni tada mogli percipirati. "Pismenost" se mogla mjeriti na prstima jedne ruke. Pod pretpostavkom da je 10 zapovijedi u kamenu klesao židovski Bog osobno, a to ne možemo znati jer bi dokazivanje toga bio nelogičan i nevaljan kružni argument (Bog postoji jer to piše u Bibliji koju je napisao Bog), logika nalaže da jedini dokaz postojanja toga nečija bujna mašta. Kažeš: "Na hiljade knjiga sažete u deset crtica (...) Pisane su da nam pomognu "navigati" kroz zivot." Nisam siguran je li to samo sarkazam, jer tih 10 crtica ne sadrži savjet za bilo kakvu pomoć u životu. Što sadržajno, što beskorisno jer gotovo nitko to nije znao pročitati. Koja korist od univerzalnih i bezvremenskih crtica ako ih nitko ne zna pročitati? Probaj npr demontirati bombu sa uputstvima na japanskom. Za koga su onda napisane? Šansa za razumijevanje se pojavila izumom tiskarskog stroja jer tako Biblija mogla doći u ruke većeg broj korisnika i prevedena je na latinski, ali gle vraga, opet je bila ne baš razumljiva pa su je tiskali na engleskom. To je bilo kažnjivo pa su neki zbog toga završili na lomači. Sad možeš reći da ih nije Bog spalio. Ali ako pročitaš Izaija 45,7 onda vidiš da je upravo on to učinio. Puna Biblija je takvih nelogičnosti gdje Bog radi sam protiv sebe. Al hajde, danas "razumijemo" što piše u tih 10 crtica. Mada nisam siguran koliko je to iskrivljeno s obzirom koliko je puta prevođeno, prepisivano i mijenjano... Kako nam tih 10 crtica može pomoći da smanjimo brojku od 9 milijuna djece koja svake godine izgube život prije nego što navrše 5 godina starosti. To je 24000 djece dnevno, 1000 na sat, 17 svake minute. Što nudi tih 10 crtica da se taj broj smanji? Baš ništa. Već sam spominjao, prošećeš dječjim odjelom onkologije i sve ti bude jasno. Naravno, ako želiš da ti bude jasno. Božja volja? Kad je već stvarao svemir, mogao ga je stvoriti i bez patnje, zar ne? Ili ćeš negirati karakteristiku što ga čini Bogom, a to je supermoć. Što bi ljudi mislili o tebi kada bi imao neogranićenu moć i onda tu moć iskoristiš da svom djetetu podariš leukemiju? Koji bi otac to radio svojem djetetu osim ako nije potpuno poremećen u glavi? Religijske vođe se i te kako trude da vjernike uvjere kako pravi život počinje tek kada umreš, a da je patnja u ovom životu samo izraz božje ljubavi, dok s druge strane svojim hedonističkim životom žive ovaj život kao da je jedan jedini. Opet možeš reći da te nije briga za popove, hodže itd. Ni to nije problem. Problem je što religije troše bezobrazno puno proračunskog svjetskog novca, za držati ljude u strahu i lažnoj nadi. I onda od toga straha financiraju gradnju vjerskih objekata, a ne bolnica ili istraživačkih centara za liječenje bolesti. Znanost nema odgovore na sva pitanja, niti približno zna sve o svijetu u kojem živimo. Ali radi na tome i ima najbolja moguća rješenja u ovom trenutku i to uspjeva usprkos nedostatku sredstava. Sve rupe u ljudskom znanju do sada su popunjavane ubacivanjem boga (argument iz neznanja) koji se, kako znanost dalje napreduje, skoro više nema gdje ubaciti. Religija može imati znanja samo onoliko koliko tih znanja posjeduje i znanost. Pošto je ohola i arogantna položit će znanje tamo gdje nitko nikakvog znanja nema. Za razliku od znanosti koja kaže da ne zna kada nešto ne zna, ali će se potruditi da sazna.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 20.11.20 19:34
Vlad N (citat):
Pošto je ohola i arogantna položit će znanje tamo gdje nitko nikakvog znanja nema. Za razliku od znanosti koja kaže da ne zna kada nešto ne zna, ali će se potruditi da sazna.
Svako ko ima IQ veci od pumpe za biciklo, moze okrenuti bilo koju cinjenicu u korist svoje teorije. Nije pop otkrio barut nego Alfred Nobel. Nije religija napravila atomsku bombu od cijih posledica i danas umiru potomci ozracenih. Nije religija otkrila najveceg zagadjivaca planete, plastiku, od koje se truje sav zivi svijet. Nije dim sa Sistinske Kapele kad se bira Papa dovoljan da zagadi svu atmosferu. Devet miliona djece svake godine izgube zivot prije nego sto navrse pet godina. SEDAMDESET JEDAN MILION svake godine i ne doceka da se rodi. Abortiraju ih. Sta kaze na to nauka? I doktori? A da, kako da zaboravim najpoznatijeg od njih, Hauptsturmführer Josefa. A on je mala maca, sta danas rade "naucnici" Pojeo Kinez sismisa i milion i po mrtvih u svijetu (do sada). Muda moja. Jedu "zuti" sve i svasta otkako su postali. Pardon, otkako su evoluirali iz ameba. Onih zutih, naravno.
Ne ubija ni religija ni nauka same od sebe. Nego kad se nadju u rukama onih koji ih koriste za svoje interese.
A ako je za nekoga ne ubij, ne ukradi... trabunjanje nekog fiktivnog Jevreja, mozda bi trebalo da poprica s onom pumpom s pocetka price.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 13:43
Vlad N (citat):
gerard ford (citat):
arcibald01 (citat):
gerard ford (citat):
Citat :
(1) Na Boga u kojega smo uronjeni svaku sekundu našega življenja jer naši darovani nam životi su tome dokaz . (2)Boga koji tolerira naše bijedno neznanje ,našu nutarnju oholost i sljepoću srca. (3) Boga ljubavi razapetoga na križu za našu sebičnost,oholost samo ljublje...(4) Boga koji dozvoljava naše sljepilo u prepoznavanju svega oko nas.. (5) Boga koji iznad svega i unatoč svemu poštuje slobodnu volju više od sedam milijardi ljudi na zemlji i svakoga od njih je baš on htio i poznaje misli i srce svakoga od nas.. (6) Tražit ćeš Boga jednom jer tvoj osobni očaj će jednom trebati objašnjenje.Nisi znatiželjan ti jadan kakav jesi nego te progoni tvoja savjest koja je božji glas u tebi.. (7) U ostalom propovijedaš samo jednu klasičnu ljudsku priču i ništa drugo.
arcibald01 kaže da to nije njegovo područje pa ću pokušat ja komentirati jer moje područje je. Naime, 2/3 života sam bio vjernik, čak vjerski fanatik, ako u to uračunam i djetinjstvo kadao o vjeri zapravo nisam znao ništa. Danas shvaćam da uopće nije bilo razloga za ta vjerovanja. U tome sam izgubio najbolje godine života koje više ne mogu vratiti.
(1) To što smo živi dar je naših roditelja koji su nas stvorili seksom i dokaz je da postojimo mi, a ne bog. (2) U svijetu informacija neznanje je izbor. Od uspona moderene znanosti nakon prosvjetiteljstva, u mozgu prosječnog čovjeka ima više znanja i vrijednosti nego što je bilo u mozgu cijeloga svijeta prije samo par stoljeća. (3) Svemogući Bog, koji je ujedno sam sebi otac i sin (!?) razapne sebe na križ i izloži nezamislivoj patnji kako bi dokazao, što? Da je sadist? Al to već znamo (pročitati Stari zavjet) Mazohist? Ako nije ni to, što je onda? Ljudi i dalje griješe i dalje ih bog zbog toga šalje u pakao. Zašto je bilo potrebno razapeti i izložiti mukama samog sebe (!?) ako je znao da će ljudi i dalje griješiti? Upotrijebio si riječ Bog ljubavi. Kolika je božja ljubav dovoljno je posjetiti neki od onkoloških dječjih odjela. Neizmjerna patnja i djece i bespomoćnih roditelja. I mole se, iskreno se mole jer mislim da nema iskrenije molitve nego kad ti je stalo do tvojih najmilijih, pogotovo djece. Pročitati barem ove dijelove Evanđelja: Marko 11,24, Matej 17,20, Matej 18,19, Matej 7,7, Matej 21,21, Ivan 14,13, Ivan 14,14, Jakovljeva 5,15, Jakovljeva 5,16, Marko 9,23, Luka 1,37. Ako ljudi iskreno mole to bi trebao biti dokaz da molitva treba djelovati. Zašto mnoga djeca umru uz strašnu patnju. Jedino je znanost, a religija ju koči gdje god stigne, ta koja će znanjem smanjiti broj djece i ljude u patnji. Ne uvijek, ali u velikom postotku. (4) Čovjek kao vrsta i te kako je više nego ikada spoznao svijet oko sebe upravo zahvaljući znanju u kojem nam je dosta pomogao pronalazak uređaja kojima smo produžili osjetila za koje nas je bog zakinuo. Letimo, ronimo, gledamo u atome, galaksije, mikro svijet... (5) Dao nam je slobodnu volju ali ako ne izaberemo ono kako njemu paše završit ćemo u paklu. To nije slobodna volja nego ultimatum. (6) Kako znaš da će tražiti Boga? I kako će to biti baš taj u kojeg i ti vjeruješ? Imaš nekakve supermoći i možeš vidjeti u budućnost i njegovu svijest? Problem sa vjernicima je što često pokušavaju umiruće preobratiti da prihvate boga jer će inače uslijediti kazna. Karikiram da kažem bit. S druge strane ne poznajem niti jednog ateista koji je umirućeg vjernika pokušavao odvratiti od njegovih vjerovanja. Zašto? Jer je korist nikakva, a šteta velika i bilo bi izrazito nehumano. Umirućeg vjernika treba pustiti da vjeruje u što god želi da mu odlazak bude što lakši. Čak ga i poduprijeti u tim vjerovanjima. (7) Ovdje ne znam na što misliš, ali mislim da ti propovijedaš priču.
1.Naš život svakako nije dar naših roditelja kako nam navodiš.Naš život je dar našim roditeljima za novi život iz kojega smo rođeni i u kojemu će se rađati nadam se nove generacije ljudi.Mjera bahatosti i oholosti je prisvajati sebi ili roditeljima život kroz mehanizam stvaranja čovjeka koji možda ne znaju ni osnove mehanike u odnosima držalo i lopata a prisvajaju si svemirske sposobnosti stvaranja.Glupost. 2.Gotovo u pravilu naj veći svjetski geniji su i vjernici tako da i tu bulazniš. 3.Božija ljubav je uvjetovana ljudskom slobodom darovanom od Boga.Tri su Božanske osobe u jednoj.Kako?Jednom bumo saznali.Bog ne šalje u pakao.Tamo idu oni koji imaju neku jadnu diplomicu,ili vilu ili materijalno bogastvo(vidi Kristovu kušnju u pustinji)i svjesno prihvaćaju zlo.Onii ne žele Boga jer oni su Bog(opsjednutost ćak i onih koji su redovito na misama i ližu oltare).Patnje'Pa ako si bio kršćanin kao što kažež onda poznaješ zakone grijeha i zakone dobra.Poznaješ u tome slučaju i osobnu savjest koja nam u nutrini ostaje i onda kada činimo zlo,huli mo laže mo ili misli mo da smo bogovi.Evanđelje tumačiš kako tebi odgovara a ono nije lijepo lice i sportski duh nego puno više od toga. 4.Čovijek nikada u ljudskoj povijesti neje bio više pred samo uništenjem kao što je to sada..dostignuća uma ili sotonski plan? 5.Znam i za tebe i za njega jer niste prve lutalice u avanturi života ovoga svjeta,a i vidim da panično traži te pojas za spasavanje.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 15:21
Bog koji se razapeo prije postanja svijeta da bi nama i svemu omogućio egzistenciju je nesebična i apsolutna ljubav. Iz te ljubavi proizilazi i dar postojanja.
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 17:50
pera84 (citat):
Vlad N (citat):
Pošto je ohola i arogantna položit će znanje tamo gdje nitko nikakvog znanja nema. Za razliku od znanosti koja kaže da ne zna kada nešto ne zna, ali će se potruditi da sazna.
(1) Svako ko ima IQ veci od pumpe za biciklo, moze okrenuti bilo koju cinjenicu u korist svoje teorije. Nije pop otkrio barut nego Alfred Nobel. Nije religija napravila atomsku bombu od cijih posledica i danas umiru potomci ozracenih. Nije religija otkrila najveceg zagadjivaca planete, plastiku, od koje se truje sav zivi svijet. Nije dim sa Sistinske Kapele kad se bira Papa dovoljan da zagadi svu atmosferu. Devet miliona djece svake godine izgube zivot prije nego sto navrse pet godina. (2) SEDAMDESET JEDAN MILION svake godine i ne doceka da se rodi. Abortiraju ih. Sta kaze na to nauka? I doktori? A da, kako da zaboravim najpoznatijeg od njih, Hauptsturmführer Josefa. A on je mala maca, sta danas rade "naucnici" (3) Pojeo Kinez sismisa i milion i po mrtvih u svijetu (do sada). Muda moja. Jedu "zuti" sve i svasta otkako su postali. (3a) Pardon, otkako su evoluirali iz ameba. Onih zutih, naravno.
(4) Ne ubija ni religija ni nauka same od sebe. Nego kad se nadju u rukama onih koji ih koriste za svoje interese.
(5) A ako je za nekoga ne ubij, ne ukradi... trabunjanje nekog fiktivnog Jevreja, mozda bi trebalo da poprica s onom pumpom s pocetka price.
Citiraš moju rečenicu pa sam očekivao da na nju i daš odgovor. Ali napisao si štošta samo ne odgovor na nju.
(1) Činjenica se ne može okrenuti jer ne može postojati sama za sebe zato što ovisi o drugim činjenicama. Za valjanu teoriju činjenice moraju biti međusobno usklađene, logički povezane, provjerljive i potvrđene znanstvenim konsezusom. Religijske "činjenice" nisu ništa drugo do nečije fantazije. Ne mogu se uskladiti unutar iste denominacije, a kamo li sa drugim religijama. Na primjer, za jednu kršćansku denominaciju Marija je obična žena, za drugu ni manje ni više nego majka božja koja je čak tijelom otišla u Nebo. Ta dogma je proglašena nedavno, 1951. godine. PROGLAŠENA! (2) Ako ti imaš podatak od 71 mil. ja ću ga poduplati kao odgovor na tvoje pitanje što na to kaže nauka pa čak i licemjerna religija. Naime, zbog same naše biologije oko pola oplođenih jajnih stanica propadne, a da žena nije ni znala da je trudna, od ostale polovice zbog raznih genetskih deformacija oko 20% žena ima spontani pobačaj. Očito je Bog najuspješniji izvršitelj pobačaja. I religija i znanost se slažu da život prestaje gašenjem moždanih funkcija pa i jedni i drugi nemaju ništa protiv kada se osoba sa mrtvim moždanim aktivnostima isključi sa aparata koji ju održavaju na "životu". Ako pogledamo na suprotnu stranu, na samo začeće, onda prekid trudnoće nije nikakvo ubojstvo djece, kako popovi govore kroz usta vjernika, jer ne postoji formiran centralni živčani sustav. Zašto kažem licemjerna religija? Pa evo primjer u Poljskoj, pod velikim utjecajem Crkve pobačaj teško deformiranog fetusa bi zabranili, ali u slučaju silovanja ili incesta ne bi. Zašto bi netko htio da se rodi deformirano djete, a zdravo ne? Sad ove zadnje dvije rečenice pročitaj koliko god puta treba da ti se upali lampica. (3) Svinja pojede štakora ti pojedeš svinju. Što misliš koliko vremena će proći dok neki mutirani virus ne prijeđe sa štakora na svinju pa na čovjeka? Zašto se muslimani zgražaju što mi na zapadu jedemo svinjetinu? Zašto im ne bi dao za pravo da su u pravu kada kažu da je svinja prljava životinja? A zašto bi kad je ukusna pa oni ne mogu biti u pravu. (3a) Amebe postoje danas pa nisam siguran koristiš li ovdje sarkazam ili neznanje. Jer da bi nešto znao o evoluciji trebao bi barem malo znati o staničnoj biologiji, genetici, anatomiji, geologiji, paleontologiji, o sustavima okoliša, tektonici, atomskoj kemiji, taksonomiji... Ne znam ni ja, ali se trudim što više saznati. (4) Ovdje opet mogu primijetiti da ne poznaješ dovoljno metodologije znanosti i religije. Prvo pročitaj Bibliju. Jest da ima oko 1300 stranica i to još sitnopisa, ali pročitaj. Pa ćeš onda shvatiti (ne bih dao ruku u vatru) kako je to izrazito nemoralna knjiga i temelj za puno patnje u svijetu. Tu ne isključujem druge tzv. svete knjige koje samo prepisuju jedne od drugih. Razlika je što religija od dobrih ljudi može napraviti zle, dok je znanost (znanje) samo alat koji, ako se nađe u rukama nekog već zlog čovjeka, može napraviti veliko sranje. S tim dijelom se slažem s tobom. Religija je prevara koja iskorištava obične ljude i drži ih u neprestanom strahu dok je znanost nastala iz ljudske potrebe za boljim životom i preživljavanjem. Kad su naši preci išli u lov i trebali nešto donijeti za jelo ovosilo je o znanju, analizi tragova, koliko je npr. lovina daleko, je li bolesna, isplati li se slijediti tragove, a da se vrate prije mraka. Morali su znati razlikovat je li njihanje šipražja samo vjetar ili se iza krije neka zvijer. O puno znanja i iskustva oslonjenim na znanje ovisilo je hoće li nahraniti obitelj ili će biti pojedeni. Ili misliš da je trebao gledati u zvijezde (mislim na astrologiju, a ne navigaciju), slušati vrača koji mu je bacanjem kostiju u vatru rekao nešto od čega bi imao više koristi? (5) Ova stavka mi je najvažnija. Kad bi ti netko oduzeo te smjernice ne ubij, ne ukradi, itd. ili npr. da nikada nisi čuo za njih bi li išao okolo i krao, ubijao, silovao...?
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 18:21
gerard ford (citat):
Vlad N (citat):
gerard ford (citat):
arcibald01 (citat):
1.Naš život svakako nije dar naših roditelja kako nam navodiš.Naš život je dar našim roditeljima za novi život iz kojega smo rođeni i u kojemu će se rađati nadam se nove generacije ljudi.Mjera bahatosti i oholosti je prisvajati sebi ili roditeljima život kroz mehanizam stvaranja čovjeka koji možda ne znaju ni osnove mehanike u odnosima držalo i lopata a prisvajaju si svemirske sposobnosti stvaranja.Glupost. 2.Gotovo u pravilu naj veći svjetski geniji su i vjernici tako da i tu bulazniš. 3.Božija ljubav je uvjetovana ljudskom slobodom darovanom od Boga.Tri su Božanske osobe u jednoj.Kako?Jednom bumo saznali.Bog ne šalje u pakao.Tamo idu oni koji imaju neku jadnu diplomicu,ili vilu ili materijalno bogastvo(vidi Kristovu kušnju u pustinji)i svjesno prihvaćaju zlo.Onii ne žele Boga jer oni su Bog(opsjednutost ćak i onih koji su redovito na misama i ližu oltare).Patnje'Pa ako si bio kršćanin kao što kažež onda poznaješ zakone grijeha i zakone dobra.Poznaješ u tome slučaju i osobnu savjest koja nam u nutrini ostaje i onda kada činimo zlo,huli mo laže mo ili misli mo da smo bogovi.Evanđelje tumačiš kako tebi odgovara a ono nije lijepo lice i sportski duh nego puno više od toga. 4.Čovijek nikada u ljudskoj povijesti neje bio više pred samo uništenjem kao što je to sada..dostignuća uma ili sotonski plan? 5.Znam i za tebe i za njega jer niste prve lutalice u avanturi života ovoga svjeta,a i vidim da panično traži te pojas za spasavanje.
(1) Ti ne znaš čemu služi seks? O Bože! (2) Tko ti je to rekao? Čak i ako ih ima vjernika, i oni pred ulaznim vratima laboratorija ostave svoja vjerovanja, jer se trebaju povoditi samo prema dokazima. Kada bi npr. SAD prognali sve svoje ateiste ostala bi bez preko 90% najboljih znanstvenika iako je u SAD-u broj ateista zanemariv. (3) Zanimljivo je kako je vama vjernicima jedini "dokaz" vidjet ćeš kad umreš. To nije nikakav dokaz jer ti nisi umro pa ne možeš to svjedočit. (4) Sve probleme koje imamo će riješiti znanost, a ne nečija religijska vjerovanja. (5) Ovo ne kužim što si htio reći.
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 18:30
Danas izlazim iz samoizolacije jer sam bio sa zaraženim osobama. Bio sam kod kuće i imao sam vremena malo opširnije argumentirati svoje stavove. Ne znam zašto sam uopće prije 2 tjedna e-mailom dobio obavijest o religijskim temama. Al dobro, barem smo se napričali Ali ipak bih volio znati da mi objasnite što vas čini tako sigurnima da su tvrdne vaših vjerovanja istinite?
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 19:18
Vlad N (citat):
Pa ćeš onda shvatiti (ne bih dao ruku u vatru)
Ma ne bih ni ja, ja sam Bosanac. Nasa evolucija je vrlo kratka i jednostavna. Bez celijske biologije, tektonike, atomske hemije.... Ni Adama i Eve. Sve smo mi to preskocili. Jeb'o medjed bukvu, i evo nas. Ali, evo sta jesam odavno shvatio. Postoje ljudi koji misle da su zbog svojih pogleda na zivot superiorniji od drugih. 'Ajde sto misle. Misljenje je k'o i supak, svako ga ima. Al' sto po svaku cijenu hoce da to drugima nabiju u usta. Ja sam ovdje vrlo jasno opisao svoju religioznost. Kao i moja evolucija, minimalna. Uskrs, Bozic, vjencanja, krstenja, sahrane. I nekad kad cekic promasi ekser. O da, i prvi vikend u mjesecu Avgustu. U mom gradu je Serb Fest. Odrzava se u dvoristu i sali crkve Svetog Trojstva. Dodje dosta ljudi, svih denominacija. Dodju i ateisti. Bogami, i Muslimani. Ima doktora, inzinjera, zidara, elektricara, advokata, sofera, domacica. Bijelih, crnih, smedjih... (zutima smo rekli ove godine da preskoce). Tradicionalna kuhinja, kulturno-umjetnicki program. Organizovan je i kratkotrajni obilazak crkve, za one koje to interesuje. Od tih prihoda, (jednim dijelom) svake godine se plate troskovi za dolazak i lijecenje nekolicine djece iz bivse Yuge. Teski slucajevi. Ili sto ima uzrecica, i Bog dig'o ruke. Dodju nepokretni, odu na nogama. Dodju slijepi, odu gledajuci oko sebe. Da nije bilo priloga vjernika, nebi nikad. Nauka kosta. Nebi ni da nije doktora. Dzaba sve ako nema znanja i tehnike. Roditelji se guse u suzama, zahvalni i jednim i drugim.
pera84: komentar modifikovan dana: 21.11.20 20:37; prepravljeno ukupno 1 puta
Vlad N, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 20:36
ljudi se malo vise opterecuju religijom nego sto je potrebno. moj prijatelj je uslovno receno ozenjen muslimankom.. kazem uslovno jer nije vencan a imaju dvoje dece. lepo zive u katolickoj zemlji Italiji. problem je sto ona ne zeli da promeni veru. pitanje koje ce vere biti deca jos se nepostavlja jos su mali. doci ce i to na red jednog dana.sta je ovde prioritet skladan brak, deca ili vera? meni bi bilo glupo da zivim sa nekim 10god i imam dvoje dece a da nisam vencan
Vlad N and Doktor Živago vole ovaj upis
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 21:19
Zasto...a ljubav...
Vlad N voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 21:37
Brkakougar (citat):
Zasto...a ljubav...
vidi taj problem ovaj moj prijatelj nije resio ni dan danas. ok je covek i njegova zena. nije tu nista sporno. lepo zive u Italiji , bio sam gost par dana kod njih. ja cak nisam ni znao da nisu vencani . ALI u zivotu uvek postoji nesto ali. navodno ona nezeli da prihvati krst
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 22:37
Vlad N (citat):
Ali ipak bih volio znati da mi objasnite što vas čini tako sigurnima da su tvrdne vaših vjerovanja istinite?
Nitko ne zna što je točno i istinito. I svako znanje bez ljubavi nadima.
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 23:00
Drugovi, al zaista, i tu sam potpuno iskren, ja bih volio da pročitate Bibliju, Kuran i još pokoju tzv. svetu knjigu. Vjerojatno imate negdje na netu u *.pdf formatu. To kažem svima, i znanim i neznanim.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 23:07
Vlad N (citat):
Drugovi, al zaista, i tu sam potpuno iskren, ja bih volio da pročitate Bibliju, Kuran i još pokoju tzv. svetu knjigu. Vjerojatno imate negdje na netu u *.pdf formatu. To kažem svima, i znanim i neznanim.
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 23:18
pera84 (citat):
Ma ne bih ni ja, ja sam Bosanac.
I potencijalna snaja mi je Bosanka. Barem iz prvog dojma, draga cura. Iz Viteza
Vlad N: komentar modifikovan dana: 21.11.20 23:24; prepravljeno ukupno 1 puta
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 21.11.20 23:47
vladimir (citat):
ljudi se malo vise opterecuju religijom nego sto je potrebno. moj prijatelj je uslovno receno ozenjen muslimankom.. kazem uslovno jer nije vencan a imaju dvoje dece. lepo zive u katolickoj zemlji Italiji. problem je sto ona ne zeli da promeni veru. pitanje koje ce vere biti deca jos se nepostavlja jos su mali. doci ce i to na red jednog dana.sta je ovde prioritet skladan brak, deca ili vera? meni bi bilo glupo da zivim sa nekim 10god i imam dvoje dece a da nisam vencan
Sva moja "propovijed" kontra religije od zadnjih par dana može se sažeti u ovo što si napisao, a mogu dopuniti i svojim slučajem kada je moja žena rekla da, ako se ispišem iz katoličke crkve, da će zatražiti razvod. To je bilo prije 20 godina. To je bio naš jedini konflikt. Zbog religije. Zbog toga njenog tadašnjeg nepromišljenog tvrdog stava kojim je pokazala da joj je bitnija moja vjera nego ja kao osoba, život ju je na neki način "kaznio". Naime, unuk nam nije kršten, a kada bude odrasla osoba odlučit će sam. Ima li išta poštenije od toga da to bude njegov izbor? Prihvatila je to jer je u zadnjih 20 godina imala vremena shvatiti koliko je tada bila pogriješila. Ostat ćemo zajedno do kraja.
vladimir voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 22.11.20 10:29
VBČ (citat):
Vlad N (citat):
Pa pročitali smo. Ja osobno oboje.
Ja sam pročitao Bibliju jednom,a sada citam ponovno. Naime,tesko je takav tekst citati brzo kao roman,jer se ne radi o takvom štivu. Nekad, se moze pročitati vise, a nekad samo nekoliko redaka, ako se zeli citati sa razumijevanjem, jer se počesto rado tesko razumljivom tekstu. Za sve ovo sto navodite u dosadasnjim komentarima predlazem da procitatd Knjigu Sirahovu iz Biblije. Začudit cete se koliko je aktualno i danas. Ujak mi je nedavno poklonio svoju biblioteku u kojoj je i Kuran. Kanim i njega pročitati.On je rođen u Bosni i premda je Hrvat bio je i ostao vrlo blizak sa,Muslimanima i njihovim načinom života i poimanju vjere. Naucio je kao i ja da je suština naseg zivota na zemlji ljubav, jerjemeni kao vjerniku to jasno,ali i oni koji nuzno nisu vjernici i za njih je najbitnija ljubav prena svakom covjeku neovisno o bilo cemu drugom. Ideal jd covječanstva da nema gladi ni rata. Da je ljubav izrazena i da se postuje ni toga ne bi bilo. Evo,samo sam to zelio napisati ne vrijeđajući bilo koga ovdje.
Brkakougar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 22.11.20 11:05
Na gradilistu u Beogradu, objekat "Galerija" BG-na vodi nedavno je otvorena, na tom objektu radilo je tokom izgradnje izmedju ostalih radila je i jedna grupa oko 600 Turaka, u odredjeno vreme kljanjali su u vreme kada je za to, moglo se videti pojedinacno na gradilistu, domaci radnici su prolazili i niko nije imao nikakav komentar niti se desio jedan jedini incident, to se prihvatalo kao normalno covek ima svoju veru i to je njegovo, u koliko neko nekome namece svoju veru, e to se nikada ne zavrsi na dobro...
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 22.11.20 18:42
Doktor Živago (citat):
VBČ (citat):
Vlad N (citat):
Pa pročitali smo. Ja osobno oboje.
Ja sam pročitao Bibliju jednom,a sada citam ponovno. Naime,tesko je takav tekst citati brzo kao roman,jer se ne radi o takvom štivu. Nekad, se moze pročitati vise, a nekad samo nekoliko redaka, ako se zeli citati sa razumijevanjem, jer se počesto rado tesko razumljivom tekstu. Za sve ovo sto navodite u dosadasnjim komentarima predlazem da procitatd Knjigu Sirahovu iz Biblije. Začudit cete se koliko je aktualno i danas. Ujak mi je nedavno poklonio svoju biblioteku u kojoj je i Kuran. Kanim i njega pročitati.On je rođen u Bosni i premda je Hrvat bio je i ostao vrlo blizak sa,Muslimanima i njihovim načinom života i poimanju vjere. Naucio je kao i ja da je suština naseg zivota na zemlji ljubav, jerjemeni kao vjerniku to jasno,ali i oni koji nuzno nisu vjernici i za njih je najbitnija ljubav prena svakom covjeku neovisno o bilo cemu drugom. Ideal jd covječanstva da nema gladi ni rata. Da je ljubav izrazena i da se postuje ni toga ne bi bilo. Evo,samo sam to zelio napisati ne vrijeđajući bilo koga ovdje.
Ja sam imao veliku volju i želju za čitanjem i jedne i druge svete knjige. Međutim, priznajem da sam se pokolebao... Svojevremeno mi je u ruku došla knjižica "Novog zavjeta" koju sam počeo čitati i nakon određenog vremena sam odustao. Neki dijelovi su se kosili sa onim što sam učio i vjerovao, pa sam radije prestao čitati. Vjerojatno griješim, ali smatrao sam da je tako bolje.
_________________ In medias (t)res...
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 22.11.20 18:50
to i jeste normalmno.zasto bi nekom u Beogradu uopste smetalo upraznjavanje druge vere. mi smo i migrante na putu u EU maksimalno pomogli. dali smo im i hranu,smestaj i prevoz. niko ih nije tukao ni maltretirao za razliku od drugih zemalja
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 22.11.20 19:33
Malo o Bogu ,ateistima,odnosu mudrih i umnih prema tajni Boga u znanstvenim istraživanjima.C.P. sa Bitno.net
Osam razloga zbog kojih će ateist povjerovati u Boga
Uvijek postoji određeni jedinstveni splet okolnosti ili koraka koji usmjeravaju obraćenika prema otkrivanju vjere u Boga. Čini se da se neki od ovih razloga više ističu u svjedočanstvima obraćenika s ateizma
[You must be registered and logged in to see this image.] Foto: Shutterstock.com
Nema sumnje u to da je obraćenje s ateizma na kršćanstvo postepen i dugotrajan proces. Za brojne obraćenike taj put je spor i mučan, naporan i težak. No na kraju toga puta oni koji pronađu Boga mogu uživati u nutarnjem miru koji proizlazi iz čiste savjesti da su se držali istine i vjerno slijedili činjenice.
Ne postanu svi obraćenici s ateizma kršćani ili čak religiozni. Neki od njih dosegnu samo deističku razinu vjere u Boga (areligiozno stajalište prema kojem je Bog neosobno biće) no i taj „skok vjere“ je značajan jer otvara nove neistražene horizonte. Putovi koji vode do vjere međusobno se razlikuju. Svaki od bivših ateista je prošao vlastiti, jedinstveni put do Boga. Kada su kardinala Ratzingera jednom upitali koliko postoji putova prema Bogu, odgovorio je: Koliko ima ljudi – toliko ima i putova prema Bogu. Čak i unutar iste vjere svaki čovjek pronalazi svoj jedinstveni put prema Bogu. Papa ovime nije rekao da su sve religije jednake, već je naglasio postojanje određenog jedinstvenog spleta okolnosti ili koraka koji usmjeravaju obraćenika prema otkrivanju vjere u Boga. Čini se da se neki od ovih razloga više ističu u svjedočanstvima obraćenika s ateizma.
Ovdje možete pronaći osam čestih razloga zbog kojih ateisti dolaze do promjene svojih stavova o Bogu.
1. Čitanje kvalitetnog i razumnog štiva
Razumni ateisti s vremenom postanu vjernici upravo zato što su razumni i jer su iskreni prema sebi. Spremni su pratiti dokaze kamo god ih oni odveli. U mnogim slučajevima povjeruju tekstovima onih koji sami svjedoče o postojanju Boga. Autorica Karen Edmisten priznala je na svom blogu:
Citat :
“Nekada sam mislila kako ću do kraja svog života biti ateistkinja. Kada sam u određenom trenutku postala očajno nesretna počela sam čitati različita filozofska i religiozna štiva (pri tome uporno izbjegavajući kršćansko štivo) i čekala da nešto od onoga što sam pročitala postane smisleno. Zaprepastila sam se kada mi se kršćanstvo počelo činiti logičnim izborom, iznenadila se kada sam poželjela biti krštena i ostala šokirana kada sam postala katolkinja.”
Dr. Holly Ordway u svojoj knjizi opisuje svoje iskustvo čitanja velikih kršćanskih pisaca:
Citat :
“Shvatila sam da su moji najdraži autori bili duboko ukorijenjeni u katoličkoj vjeri. C.S.Lewis i J.R.R. Tolkien iznad svega, kao i veliki pjesnici poput: Gerarda Manleyja Hopkinsa, Georgea Herberta, Johna Donnea i brojnih drugih. Njihovo pisanje unosilo je nemir u moja ateistička uvjerenja… “
Ordway spominje značajnog oxfordskog mislioca 20. stoljeća C.S. Lewisa. On je izvrstan primjer razumnog (i bezbožnog) mislioca koji je bio spreman iščitati stvarnost iz svih kutova i perspektiva. Posljedica njegova otvorena pristupa jest činjenica da je povjerovao u Krista i postao jedan od najvećih modernih kršćanskih apologeta. G.K. Chesterton i George MacDonald dvojica su najutjecajnijih pisaca koji su utjecali na obraćenje C.S. Lewisa. On zapisuje u svojoj autobiografiji “Iznenađen radošću”:
Citat :
“Čitajući Chestertona, čitajući MacDonalda, nisam znao u što sam se upustio… Mladić koji želi ostati čvrst u svom ateističkom uvjerenju treba biti oprezan s onim što čita.”
Dale Ahlquist zapisuje kako je “C.S. Lewis bio uvjereni ateist sve dok nije pročitao Chestertonovu knjigu “Vječni čovjek”. Nakon nje… nije bio više uvjeren”. Ironično, upravo je obraćenje C.S. Lewisa i njegova obrana kršćanstva dovela do niza obraćenja koja do danas nisu prestala. Među (Lewisovim) obraćenicima nalazi se bivša feministica i profesorica filozofije Lorraine Murray. Ona se prisjeća svoga puta:
Citat :
“Na fakultetu sam se odrekla kršćanstva – vjere moga djetinjstva. Postala sam radikalna i gorljiva feministkinja te strastvena ateistkinja… Čitajući Lewisa pronašla sam nešto za čime sam potiho čeznula cijelo vrijeme. Nešto, što je bilo tako blisko mojim djetinjim vjerovanjima, nešto što je uzbudilo moje najdublje osjećaje. Dok sam okretala stranice njegove knjige, nisam više mogla ignorirati Istinu, ni okrenuti svoja leđa Putu i Životu. Malo po malo, centimetar po centimetar, pronašla sam (iznova) svoj put prema Isusu Kristu i vratila se Crkvi.”
Za dublje razumijevanje možete pročitati njezinu knjigu “Ispovijesti bivše feministice”.
2. “Eksperimentiranje” s molitvom i Svetim pismom
Božja Riječ je živa Riječ. Ona ima snagu po tome što je “Bogom prožeta”. Bog se obraća ljudima na različite načine, no na poseban način obraća nam se kroz molitvu i čitanje Pisma. Kad zbog vlastite radoznalosti (ili čak interesa) oni koji još nisu povjerovali počnu “eksperimentirati” s molitvom ili čitanjem Biblije rezultat može biti iznenađujuć, kao što brojni obraćenici i svjedoče. Devin Rose je bivši ateist koji je duboko iskusio moć molitve i Svetog pisma. Na svom blogu on opisuje kakvu je ulogu Božja Riječ imala u njegovu postupnom obraćenju i prelasku s ateizma na kršćanstvo:
Citat :
“Počeo sam moliti: ‘Bože, znaš da ne vjerujem u tebe, no sada se nalazim u potrebi i trebam te. Ako si stvaran, pomozi mi.’ Nakon toga počeo sam čitati Bibliju kako bih naučio nešto više o kršćanstvu.”
Kada je Rose započeo vlastiti put obraćenja kroz molitvu i čitanje Pisma, kao skeptik, našao se preplavljen nečim što je bilo stvarno i opipljivo:
Citat :
“I dalje sam ustrajao. Nastavio sam čitati Bibliju, ispitujući svoga cimera o onome što sam čitao i molio. Tada je, iznenada i čudesno, moja vjera počela rasti sve dok u jednom trenutku nije srušila moje nepovjerenje i nevjeru.”
Sve ostalo je bila prošlost za mladog katoličkog apologetu u usponu, autora knjige “Protestantska dilema”. Na sličan se način poznati SF autor John C. Wright prisjeća molitve koju je izrekao kao neslomljivi ateist:
Citat :
“Molio sam: ‘Dragi Bože… znam da ne postojiš. Bez obzira na to, kao učen čovjek, prisiljen sam razmisliti o hipotetskoj mogućnosti da sam možda u krivu. U slučaju da se varam u svojoj pretpostavci da ne postojiš, otkrij mi se tako da dokažeš svoje postojanje. Ako mi ne odgovoriš, mogu slobodno pretpostaviti da te nije briga vjerujem li ja u tebe ili jednostavno nemaš dovoljno moći kako bi me uvjerio u svoje postojanje… Ako ne postojiš, onda ova molitva predstavlja samo uzalud izrečene riječi i ja ne gubim ništa – osim djelića mog samopoštovanja. Zahvaljujem ti unaprijed za tvoju ljubaznu suradnju u ovoj stvari, John Wright.'”
Wright je ubrzo primio odgovor (i uslišanje) koje nije očekivao:
Citat :
“Nešto iz dubine prostora i vremena, iskonskije od same stvarnosti, posegnulo je preko svemira i dotaklo moju dušu – iznova me preporodilo… Osjetio sam se izmijenjen, moje biće je bilo uzdrmano… Bilo je poput otkrivanja nove ljubavi.”
Wright je primljen u Katoličku Crkvu na Uskrs 2008. godine.
3. Povijesno proučavanje Svetog pisma
Lee Strobel, bivši pravni urednik Chicago Tribunea i autor utjecajnog djela “Istraga o Kristu”, jest ogledni primjer što se dogodi kada iskreni ateist odluči odgovoriti na pitanje jesu li tvrdnje koje nalazimo u Evanđelju istinite. Na kraju svog istraživanja i djela piše:
Citat :
“Moram priznati: iznenađen sam količinom i kvalitetom dokaza da je Isus jedinstveni Božji Sin… Nisam mogao doći sebi. Vidio sam osuđenike na smrt koji odlaze na električnu stolicu zbog manje uvjerljivih dokaza! Sve činjenice i cijelo moje istraživanje vodi prema zaključku koji za mene nije ugodan.”
Osvrćući se posebno na povijesne dokaze povezane s Kristovim uskrsnućem u Evanđeljima bivši ateist Philipe Vander Elst piše:
Citat :
„Što sam više razmišljao o ovim činjenicama, sve sam više bio uvjeren u istinitost dokaza za pouzdanost Evanđelja i Novog zavjeta. Bio sam zaprepašten.“
4. Iskreno filozofsko zaključivanje
Filozofija znači „ljubav prema istini“. Ona treba voditi pojedinca prema istini – ako pojedinac iskreno prihvati argumente s obje strane i slijedi one najbolje kamo god ga oni vodili. Psiholog dr. Kevin Vost se tako prisjeća svoga otkrivanja argumenata svetog Tome Akvinskog:
Citat :
„Papa Leon XIII. je u svojoj enciklici Aeterni Patris iz 1879. godine zapisao kako znanstvenike koji prate samo razum, nakon Božje milosti vjeri može vratiti mudrost svetog Tome. Ovo se dogodilo meni. Sveti Toma mi je pokazao kako istinska kršćanska vjera nadopunjuje i usavršava razum; ona joj ne proturječi ili je omalovažava. On mi je riješio sve moje logičke dileme.“
Filozof dr. Ed Feser se u svome članku prisjeća za njega šokantnog otkrića Tominih argumenata koji govore o postojanju Boga:
Citat :
„Što sam više i više razmišljao o dokazima za Božju opstojnost, posebno o kozmološkom dokazu, postepeno sam prelazio s razmišljanja „ovi dokazi nemaju smisla“ prema razmišljanju „možda imaju nešto više smisla nego što sam u početku mislio“, dok na kraju nisam shvatio: „O, moj Bože, ovi dokazi su u potpunosti točni.“
Feser na kraju svog članka zaključuje:
Citat :
„Govoreći u svoje ime, mogu reći ovo: na početku svoga studija čuo sam izreku kako proučavanje filozofije udaljuje čovjeka od Boga, no na kraju sam shvatio kako neprestano proučavanje filozofije vodi čovjeka bliže Bogu. Dok sam bio mladić koji je tek započeo s filozofijom, odbacivao sam ovu pretpostavku. Godinama kasnije, barem u mojem slučaju, uvidio sam da je ona u potpunosti istinita.“
Preporučujemo dvije odlične knjige: Edwarda Fesera “Pobijanje Novog ateizma” i Kevina Vosta “Od ateizma do katolicizma: Kako su me znanstvenici i filozofi doveli Istini”.
5. Razumni vjernici
Nečuvena je pretpostavka većine (ako ne i svih) ateista kako osoba koja vjeruje u Boga pati od manjka inteligencije i/ili nedostatka razuma. Većina ateista vjeruje kako je moderna znanost eliminirala mogućnost postojanja Boga. Upravo zbog tog razloga oni drže kako vjernicima nedostaje suvremenijeg znanja i sposobnosti kritičkog razmišljanja. (Naravno, pitanje Božjeg postojanja u svojoj biti nije znanstveno pitanje.) Vjernik koji je inteligentan i razuman, koji može odgovoriti na ateističke pretpostavke s jasnoćom i logikom, postaje velik izazov ateistu koji ima nizak stav prema Božjoj opstojnosti. Popis znanstvenika koji vjeruju u Boga zaista je impresivan jer se radi o stručnjacima u svome polju. Navedimo nekoliko poznatijih vjernika-znanstvenika: Galileo i Kepler (astronomija), Pascal (hidrostatika), Boyle (kemija), Newton (aritmetika), Linnaeus (sustavna biologija), Faraday (elektromagnetika), Cuvier (komparativna anatomija), Kelvin (termodinamika), Lister (antiseptička kirurgija), Mendel (genetika) itd. Ateist koji je iskren prema sebi, susrevši kršćanina (na primjer) koji ima razumna objašnjenja za svoja natprirodna uvjerenja, u najmanju ruku treba priznati mogućnost Božjeg postojanja. Ovaj susret označava mogući početak puta ateista prema Bogu kao njegovoj stvarnosti. Uzmimo za primjer obraćenje blogerice i bivše ateistkinje Jennifer Fulwiler. Njeno putovanje od ateizma do agnosticizma i na kraju katoličanstva jest dugotrajan i spor proces s raznim usponima i padovima. Susret s inteligentnim vjernicima bio je ključ njenog popuštanja vjeri i konačnog obraćenja. U ovom videu s Brandonom Vogtom, Jennifer objašnjava kako je susret s obrazovanim, razumnim vjernicima (posebno s njenim mužom) utjecao na njeno putovanje prema konačnom obraćenju. Za detaljnije informacije o Jenniferinu obraćenje preporučujemo knjigu “Kako sam strastveno tražila sreću”. Također možete posjetiti njen blog Jenniferfulwiler.com. Sličan primjer možemo vidjeti kod blogerice Leah Libresco – također ateistkinje koja se obratila na katoličanstvo. Leah se prisjeća izazova suočavanja s kršćanima koji su se kretali u njenom akademskom krugu.
Citat :
“Bila sam dio filozofske grupe za debate, a najsnažnije svjedočanstvo za mene je bio način na koji su moji prijatelji (koji su katolici) temeljili svoja moralna, filozofska, estetska uvjerenje u teologiji. U svojim raspravama pokrili smo mnoštvo tema tako da sam imala priliku iz prve ruke biti svjedokom njihovih putova prema vjeri.”
Prisjećajući se na svom blogu prvog susreta s grupom inteligentnih kršćana zapisuje:
Citat :
“Kada sam došla na fakultet … Susrela sam se prvi put s razumnim kršćanima, za mene to je bio šok.”
Početni šok uzburkao je njenu radoznalost i usmjerio je prema kršćanstvu. Leah je sada aktivna katolkinja. Na kraju dolazimo do primjera Edith Stein, briljantne filozofkinje 20. stoljeća. Kao ateistkinja, Edith je ostala zaprepaštena kada je otkrila djela katoličkog pisca Maxa Schelera. Benjamin Gibbs u svoj djelu piše:
Citat :
“Edith je bila zanesena Schelerovom elokvencijom prilikom obrane katoličkih duhovnih ideja. Slušajući njegova predavanja o fenomenologiji religije, postala je otvorena za ozbiljno prihvaćanje religioznih ideja i stavova prvi put nakon adolescencije kada je izgubila vjeru i odustala od molitve.”
Edith Stein se na kraju svoga života obratila na kršćanstvo i umrla kao mučenica. Sada je poznata kao sveta Terezija Benedikta od Križa.
6. Napredak i ograničenja moderne znanosti
Antony Flew je svjetski poznat ateist koji je živio u 20. stoljeću. Često je debatirao s Williamom Laneom i mnogim drugima o Božjoj opstojnosti. Na kraju je prepoznao duboki smisao kompleksnosti svemira te je promijenio svoje mišljenje vezano za postojanje Boga. U zanimljivom intervjuu s dr. Benom Wikerom, Flew svoju odluku objašnjava riječima:
Citat :
“Dva su razloga dovela do promjene mog stajališta. Prvi je moja sve veća privrženost Einsteinovim stavovima, a drugi je niz istaknutih znanstvenika koji su vjerovali u postojanje Inteligencije koja je integrirana u složenost svemira.”
On zaključuje kako je razumno povjerovati da je svemir, vrijeme, materija i energija previše organizirano da bi nastalo i održalo se pukom slučajnošću. Parafrazirajući riječi dr. Petera Kreefta – nijedna osoba vidjevši kolibu na plaži neće zaključiti kako se ista slučajno sastavila uslijed prirodnih procesa. Njeno postojanje i red govori o postojanju njenog tvorca. Ako je ovo analogija “o kolibi na plaži” istinita (op.a. i logična), zar nam je teško povjerovati u Inteligentnog Tvorca koji je stvorio i održava složeni svemir ravnajući preciznim prirodnim zakonima? Ovdje možete pronaći detaljnije argumentirano Craigsovo tumačenje uštimanosti svemira. Flew ovim riječima tumači zašto se točno predomislio glede vjerovanja u Boga:
Citat :
“Moje je vlastito shvaćanje kako integrirana složenost života – koja je kompleksnija nego složenost svemira – može biti objašnjena samo kroz postojanje Inteligentnog Izvora. Vjerujem kako postanak života i reprodukcija ne mogu biti objašnjeni samo biološkim stajalištem … Postalo mi je jasno da razlika između života i ne-života nije pitanje za kemiju ili biologiju – već je ono ontološko pitanje. Najbolja potvrda ove činjenice je knjiga Richarda Dawkinsa “Iluzija o Bogu” koja tvrdi da se nastanak života na zemlji može pripisati “sretnoj okolnosti”. Ako je ovo najbolji argument koji možeš ponuditi – onda nemamo o čemu raspravljati. Ne, nisam čuo Glas s Neba! Čisti dokazi su me doveli do ovog zaključka.”
Roditelji često opisuju iskustvo rođenja djeteta kao “čudo”, bez obzira jesu li vjernici ili filozofi. Intuitivno, oni duboko prihvaćaju nešto što je misterij i nadilazi naše shvaćanje – ljudski život koji se rađa i održava. Flew je na kraju prihvatio (nakon života provedenog u učenju i kontemplaciji) da ne postoji naravno objašnjenje života u svemiru. Za dublji uvid u Flewovo prihvaćanje Božjeg postojanja preporučujemo knjigu: “Priznajem: Postoji Bog! – Kako je najortodoksniji svjetski ateist promijenio svoj stav”.
7. Dokaz Kristova uskrsnuća
Zahvaljujući izvanrednom radu vodećih stručnjaka za Novi zavjet, uključujući Garyja Habermasa, Williama Lanea Craiga i N.T. Wrighta, slučaj Kristova uskrsnuća postao je čvršći no ikada. Moderne povijesne studije ostavljaju malo sumnje vezane uz Isusovo ukazivanje nakon smrti Pavlu i Jakovu i prazan grob – Isus je stvarno uskrsnuo od mrtvih. Richard Swinburne pojašnjava kako i najkritičniji stručnjaci Novog zavjeta prihvaćaju ovu temeljnu činjenicu kao povijesnu stvarnost (ukazanja učenicima, razgovor s njima, prazan grob itd.), no ne odustaju od „drugorazrednih objašnjenja“ kako bi opovrgnuli istinu o Kristovom uskrsnuću kao „Božjem znaku“. Događaj Kristova uskrsnuća imao je dubok utjecaj na bivšeg ateista – a sada kršćanskog apologetu – Alistera McGratha. U jednom se svome članku prisjeća:
Citat :
„Uvijek me zanimalo u što to točno kršćani vjeruju i zašto. Kako se uskrsnuće uklapa u cijelu ideju kršćanstva? Kako se uklapa u cjelokupnu shemu kršćanske vjere? Nakon godina provedenih u borbi s ovim pitanjima, postao sam pristaša kršćanskog nauka. Postao sam, i ostao, odan i uvjeren branitelj tradicionalne kršćanske teologije. Nakon što sam se sam uvjerio u njenu vrijednost, poučavanje drugih o vjeri činilo me je još sretnijim.“
Razmišljanje Alistera McGratha možete detaljnije popratiti u njegovoj knjizi “Znanost i religija”.
8. Ljepota
Veliki teolog Hans Urs von Balthasar zapisao je:
Citat :
“Naše današnje prilike pokazuju kako ljepota zahtijeva barem toliko odvažnosti i odlučnosti koliko i dobrota i istina. Ljepota neće dopustiti da je odijele i prognaju iz društva svojih dviju sestara, a da ih ne odvede sa sobom u tajanstvenom činu odmazde. Možemo biti sigurni kako svaki onaj koji prezire njeno ime – kao da je riječ tek o pukome ukrasu malograđanske prošlosti – više ne može moliti, a doskora više neće biti u stanju niti ljubiti.”
Balthasar drži kako je ljepota snažan motiv koji nevjernika vodi prema Bogu – sve treba započeti s ljepotom. Dr. Peter Kreeft ovaj argument naziva argumentom estetskog iskustva. Ovaj profesor filozofije na Bostonskom sveučilištu svjedoči kako poznaje nekoliko ateista koji su povjerovali u Boga na temelju njegovih argumenata. On to objašnjava sljedećim riječima:
Citat :
„Ako promotrimo glazbu koju je skladao Johann Sebastian Bach – tada mora postojati Bog. Ili vidiš ili ne vidiš ovu stvarnost.“
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 24.11.20 12:34
gerard ford (citat):
Ma nije sarkazam ,isprika ako si tako shvatio.Vjera nije razumska kategorija ona je stvar duhovne spoznaje i naprosto povjerenja u čudesa oko sebe u svijetu ljudi i prirode i naravno u nutarnjim dubinama.I svugdje je Bog.Svaka ideologija koja javno ili skriveno negira Boga kao centar stvari je prevara pa tako i komunizam.Po kršćanskome vjerovanju nema raja na zemlji po gotovo ga nema onda kada čovjek sam sebe stavi kao centar svemira što su činile sve sotonske ideologije uključujući i one naj pogubnije za čovječanstvo a to su nacional socijalizam i komunizam u blažim ili gorim oblicima. Nisam pročitao,drugi neki su čitali pa sam na osnovu svjedočenja njih velike većine vidio da je globalna laž i prevara na djelu.
Vidi, tu duhovnu spoznaju ti ne bi imao da ti je nisu od djetinjstva trpali u mozak. Ja jesam, donekle i to racionalno, kritički, agnostički. Raj na zemlji jeste nemoguć u smislu kako mi se čini da ti doživljavaš raj kao neko lijepo mjesto, sa divnim pejzažima i dobrim ljudima. Po mom mišljenju je stanje duha. Sotonske religije ne stavljaju čovjeka u centar vasione, nego posrnulog anđela. No, kad me već vučeš za jezik, je li to, što ti zoveš "komunizam", koji nikad nije postojao, sto mu gromova!, pogubniji za čovječanstvo ili religija. Pa samo pripadnici tvoje religije su, potamanile više ljudi nego i fašizam i ateizam. Pa mi ne pada na pamet da kažem da je katoličanstvo zlo. Shvataš? Ipak pročitaj, pa ako nađeš nešto naopako, pričaj o tome. Čisto da ne lupetaš, k'o oni majmuni što su mlatili novog u kavezu kad bi krenuo da uzme bananu.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 24.11.20 14:09
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
Vidi, tu duhovnu spoznaju ti ne bi imao da ti je nisu od djetinjstva trpali u mozak. Ja jesam, donekle i to racionalno, kritički, agnostički. Raj na zemlji jeste nemoguć u smislu kako mi se čini da ti doživljavaš raj kao neko lijepo mjesto, sa divnim pejzažima i dobrim ljudima. Po mom mišljenju je stanje duha. Sotonske religije ne stavljaju čovjeka u centar vasione, nego posrnulog anđela. No, kad me već vučeš za jezik, je li to, što ti zoveš "komunizam", koji nikad nije postojao, sto mu gromova!, pogubniji za čovječanstvo ili religija. Pa samo pripadnici tvoje religije su, potamanile više ljudi nego i fašizam i ateizam. Pa mi ne pada na pamet da kažem da je katoličanstvo zlo. Shvataš? Ipak pročitaj, pa ako nađeš nešto naopako, pričaj o tome. Čisto da ne lupetaš, k'o oni majmuni što su mlatili novog u kavezu kad bi krenuo da uzme bananu.
Nisu trpali nego prenosilo ono kaj su nasljedili od svojih potomaka možda Ilira,Romana ili pak Slavena Hrvata kaj su tu naseljeni odavno.. Sory ti si ipak vjernik kako se predstavlljaš ovdje u upisima,dakle prevazišao si faze ateizma i agnosticizma nekih mladih dana vlastitoga izleta u život ..Sada si u renesansi kak mogu isčitati i neznaš klanjati ili nigdar nisi a sljediš Abrahama i proroka Muhameda??' Slažem se to za raj.Posrnuli anđeo ima poligon pješadijske ,artiljerijske i svake druge obuke i stalno dejstvuje upravo preko čovjeka. Moja religija kroz historiju (vjera u Isusa Krista) je educirala čovjekoljublju i Bogoljublju nebrojne mase ljudi.U ostalom i tvoja loza je više stoljeća bila kršćanska nego je Muhamedovska,dakle po inercije i ti nosiš te mošti predaka.A o komunizmu i nacizmu ,što je po meni jedno te isto i sotonsko neda mi se više komentirati.Tvoj komunizam i uopće ideološki jkomunizam bivših oficira JNA ubrajamo samo u zablude naravno ako su im ruke ostale čiste.Druge sotonske ideologije uglavnom nisu imale takvu privilegiju.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 24.11.20 15:55
gerard ford (citat):
Nisu trpali nego prenosilo ono kaj su nasljedili od svojih potomaka možda Ilira,Romana ili pak Slavena Hrvata kaj su tu naseljeni odavno.. Sory ti si ipak vjernik kako se predstavlljaš ovdje u upisima,dakle prevazišao si faze ateizma i agnosticizma nekih mladih dana vlastitoga izleta u život ..Sada si u renesansi kak mogu isčitati i neznaš klanjati ili nigdar nisi a sljediš Abrahama i proroka Muhameda??' Slažem se to za raj.Posrnuli anđeo ima poligon pješadijske ,artiljerijske i svake druge obuke i stalno dejstvuje upravo preko čovjeka. Moja religija kroz historiju (vjera u Isusa Krista) je educirala čovjekoljublju i Bogoljublju nebrojne mase ljudi.U ostalom i tvoja loza je više stoljeća bila kršćanska nego je Muhamedovska,dakle po inercije i ti nosiš te mošti predaka.A o komunizmu i nacizmu ,što je po meni jedno te isto i sotonsko neda mi se više komentirati.Tvoj komunizam i uopće ideološki jkomunizam bivših oficira JNA ubrajamo samo u zablude naravno ako su im ruke ostale čiste.Druge sotonske ideologije uglavnom nisu imale takvu privilegiju.
Nazovi kako hoćeš, ali nije spoznaja, nego prihvatanje, dakle dogma. I to je u redu, ali nije u redu pljuvati po drugim ljudima koji nisu prihvatili dogmu. Učenje Isusa Hrista vrijedi i dan danas i ja vjerujem u njega, i tu nema ničeg spornog. I znam mnogo katolika, a i pripadnika ostalih religija koji ubijaju bližnjeg svog. Muhamed nije prorokovao, nego učio i prenosio poruke. Neki čak u ime Boga. E, to je opravdano. Ali je zločin kad izvedeš revoluciju i pokušaš osloboditi radnika od ropstva. I rezime: Ni jedan komunista nije ni sunce cvijetu zaklonio, jer nije ni postojao.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 31.03.23 13:56
Bosanci i Hercegovci najviše vjeruju u Boga od svih nacija u Evropi
Bosna i Hercegovina se našla na prvom mjestu sa 66 posto ljudi koji vjeruju u boga. Druga na listi je Rumunija sa postotkom od 64 te Grčka čiji je postotak vjernika iznosio 59. Što se tiče zemlja iz regiona koje su se našle među prvih deset na listi su Srbija i Hrvatska, koje su zauzele četvrto odnosno peto mjesto, prenosi Oslobođenje. S druge strane, države u Evropi sa najmanjim postotkom vjerovanja u Boga su Njemačka sa 10%, Francuska i Švicarska sa po 11, Velika Britanija sa 12 posto, te Austrija, Belgija, Češka Republika i Estonija sa po 13%.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 31.03.23 14:06
Uz dužno poštovanje, ostao bih rezerviran prema ovim podacima. Naime, nisam neki veliki poklonik Crkve i od onih koji iz nje ne izlaze ili sjede u prvim redovima. Ne vjerujem puno ni u izjave i podatke koji iz Crkve stižu, ali ipak su ovi brojevi smiješni. Sad, da ne ispadne neka teorija zavjere, ali da u Hrvatskoj ima 43% ateista... ma nema šanse. Isto tako i za druge države (barem iz naše regije) mogu reći da su brojke nerealne. Pri tome ne bih ulazio u postotke onih koji vjeruju u kojeg Boga, kao i pripadnici koje su crkve, vjere, sekte... Još jedna stvar - vidi Poljsku!!! 45% vjernika??? Nema šanse!!!
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 31.03.23 14:26
goran9030 (citat):
Uz dužno poštovanje, ostao bih rezerviran prema ovim podacima. Naime, nisam neki veliki poklonik Crkve i od onih koji iz nje ne izlaze ili sjede u prvim redovima. Ne vjerujem puno ni u izjave i podatke koji iz Crkve stižu, ali ipak su ovi brojevi smiješni. Sad, da ne ispadne neka teorija zavjere, ali da u Hrvatskoj ima 43% ateista... ma nema šanse. Isto tako i za druge države (barem iz naše regije) mogu reći da su brojke nerealne. Pri tome ne bih ulazio u postotke onih koji vjeruju u kojeg Boga, kao i pripadnici koje su crkve, vjere, sekte... Još jedna stvar - vidi Poljsku!!! 45% vjernika??? Nema šanse!!!
Za neke cifre sam se i ja iznenadio. Mislim na pobozne zemlje. A sa druge strane, neverujem da je omladina u Poljsku na istom religioznom nivou kao Starija generacija.
A sto se tice ove druge, mislim da je to tacno. Svedska je jedna od tih zemalja gde je religija na niskom nivou.
Ovo je objavljeno na dosta razna mesta pa ce mozda neko vise upucen u to i da komentarise.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 31.03.23 14:28
Svašta je moguće. Osobito kad bi postojala informacija tko je naručio istraživanje
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 31.03.23 17:35
Ne vidim nigdje podatke za Italiju. Ali sudeci po ovim "tabelama", ima ih dosta koji su "veci katolici od Pape".
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 31.03.23 23:24
Kad već spominješ Italiju i Papu, baš mi nešto pade na pamet - da li se i Vatikan smatra kao posebna zemlja?
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 31.03.23 23:37
Da! Lateranskim Paktom iz 1929 proglasen je kao suverena drzava.