FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 05.04.19 21:46
PORUCNIK (citat):
Nešto nemam empatiju, čak da mu ovako bde do kraja života
Kažu u komentarima da je video od prije par godina i da to nije on.
Tako mu eventualno može bit tek po pravomoćnosti presude.
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.10.20 12:52
PORUCNIK (citat):
pucflek (citat):
Katolička crkva u Australiji formalno je odbacila zahtjev u okviru istrage zlostavljanja djece da svećenici budu prisiljeni da prijave slučajeve seksualnog nasilja koje im je otkriveno tijekom ispovijedi. U okviru istrage koja je trajala pet godina utvrđeno je da su desetine hiljada djece bile žrtve seksualnog zlostavljanja u australijskim institucijama, među kojima je najveća Katolička crkva. Crkveni velikodostojnici prihvatili su većinu preporuka istrage, ali su ponovili da bi otkrivanje onoga što je rečeno tijekom ispovijedi "predstavljalo suprotnost vjeri". "Posvećeni smo zaštiti djece i ranjivih ljudi, ali i očuvanju tajnosti ispovijedi", saopćila je Biskupska konferencija Katoličke crkve Australije.
Katolik sam, primio sakramente ali ovo ne mogu razumjeti.
Mislim da po crkvenim propisima ispovijednik ne smije svjedočiti ni u slučaju ubistva, ako mu se ubica ispovijedio o tom grijehu.
Ispovjedna tajna je obaveza katoličkog svećenika da sačuva u apsolutnoj tajnosti sve što mu je rečeno u toku ispovijedi. Prekrši li je, biva izopćen. Sličnu obavezi imaju anglikanski i evangelički svećenici S druge strane, katolički svećenik ne bi smio odriješiti od grijeha bilo koju osobu koja se za grijeh nije pokajala, što podrazumijeva i snošenje zakonskih posljedica. Dakle, ni lopova koji nije vratio ukradeno i priznao krađu, a kamoli nekog ubojicu dok se ne prijavi i izloži sudu. Ubojstvo je od ranog kršćanstva, zajedno sa preljubom bio grijeh koji donosi izopćenje iz Crkve automatski. Stoga je svećenik vjerski, a ne samo civilno građanski, u obvezi nagovoriti grešnika na priznanje i da okaje grijeh i pred ljudima, a ne samo pred Bogom. U Argentini je 2007. godine na doživotni zatvor osuđen bivši policijski kapelan ( svećenik ) Christian Federico von Wernich jer je ispovijedao zatočenike, te je podatke dobivene pod ispovijednom tajnom prenosio policijskim istražiteljima koji su ih koristili za istrage i uhićenja
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.10.20 18:10
Kakva drukara, dobro se on unovcio...
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.10.20 19:03
Pa da...ispovjedna tajna je tajna i najstrože se kažnjava. Nikad nisam volio cinkere..nikad
Vlad N Gušter
BROJ POSTOVA: : 31 ČLAN OD: : 2013-03-12
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 14:51
Doktor Živago (citat):
Pa da...ispovjedna tajna je tajna i najstrože se kažnjava. Nikad nisam volio cinkere..nikad
Na primjer. Dolazi ti ispovjednik i ispovijeda da je on taj koji je silovao i ubio dijete i da će to učiniti opet. Ti to prešutiš. U novinama opet izađe vijest da su našli dijete silovano ubijeno i bačeno u kantu za smeće. Lik ti ponovno dolazi i prizna da je on to učinio i da će to učini opet, i opet, i opet... I onda izađe vijest kako istraga tapka u mjestu i da ne znaju tko je serijski ubojica i tko je silovao i ubio već 15. dijete u nizu. 15. dijete je tvoj nećak. Ti nećeš cinkat jer ne voliš cinkere. Naravno da ćeš cinkat, a poslije se ubij jer to nisi učinio ranije. Jer koga je briga za tamo neku djecu... dok nije netko tebi blizak. Mislim da se to u psihologiji zove kognitivna disonanca. Upravo imaš taj problem.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 16:03
Vlad N (citat):
Doktor Živago (citat):
Na primjer. Dolazi ti ispovjednik i ispovijeda da je on taj koji je silovao i ubio dijete i da će to učiniti opet. Ti to prešutiš. U novinama opet izađe vijest da su našli dijete silovano ubijeno i bačeno u kantu za smeće. Lik ti ponovno dolazi i prizna da je on to učinio i da će to učini opet, i opet, i opet... I onda izađe vijest kako istraga tapka u mjestu i da ne znaju tko je serijski ubojica i tko je silovao i ubio već 15. dijete u nizu. 15. dijete je tvoj nećak. Ti nećeš cinkat jer ne voliš cinkere. Naravno da ćeš cinkat, a poslije se ubij jer to nisi učinio ranije. Jer koga je briga za tamo neku djecu... dok nije netko tebi blizak. Mislim da se to u psihologiji zove kognitivna disonanca. Upravo imaš taj problem.
ja bih mu sam presudio...ne trebam ga cinkat. I da,zivio bih normalno poslije toga,sretno i zadovoljno
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 17:46
Što si ti? Mafijaš? To što sam naveo ne bi bilo cinkanje. Cinjkanje bi bilo npr. kad dođu nacoši u neko mjesto i traže od tebe da kažeš tko su Židovi. Ili kad dođu hrvatski nacoši pa pitaju tko su Srbi, ili kad dođu srpski nacoši pa pitaju tko su Hrvati... Al kao što rekoh, u kognitivnoj si disonanci pa ne očekujem da shvatiš o čemu pričaš.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 18:20
Vlad N (citat):
Što si ti? Mafijaš? To što sam naveo ne bi bilo cinkanje. Cinjkanje bi bilo npr. kad dođu nacoši u neko mjesto i traže od tebe da kažeš tko su Židovi. Ili kad dođu hrvatski nacoši pa pitaju tko su Srbi, ili kad dođu srpski nacoši pa pitaju tko su Hrvati... Al kao što rekoh, u kognitivnoj si disonanci pa ne očekujem da shvatiš o čemu pričaš.
E da ti znas kako je meni i sto sam sve prosao..ja sigurno ne bih dopustio tom manijaku da to ponovi.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 18:42
Doktor Živago (citat):
Vlad N (citat):
E da ti znas kako je meni i sto sam sve prosao..ja sigurno ne bih dopustio tom manijaku da to ponovi.
Ja ne očekujem da Ti to shvatis jer nisi u poziciji ispovjednika. On je svecenik i kao takav je odgovoran jedino Bogu. On bi dosao u veliki problem kada bi odao ispovjednu tajnu. Ja nisam ispovjednik,ali ako bi npr.ispovjednik otisao na policiju..a to je samo prvi stadij sranja..i ovi uhapse tog manijaka..to treba istraziti i dokazati...a imaju svjedoka a to je ispovjednik..koji ne moze biti svjedok jer nema neposredna saznanja o tim kaznenim djelima..nije ih vidio nego mu se manijak pohvalio. I sad ide drugi i treci i svi ostali stadiji istrage..i biva istraga zakljucena..i dode se do sudenja i manijak biva osloboden zatvora jer je bio u trenutku pocinjenja k.d. neubrojiv. Dakle,bude mu izrecena mjera obaveznog lijecenja u psiho ustanovi...iz koje se moze pobjeci. Takvi su recidivisti..opet i opet i opet bi tu grozotu ponovili... E sad...ja ne ocekujem da ti mene shvatiš....kako di rekao..u kognitivnoj sam disonanci...
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 18:58
Vlad N (citat):
Al kao što rekoh, u kognitivnoj si disonanci pa ne očekujem da shvatiš o čemu pričaš.
Nisu samo svestenici obavezni cuvati tajne ispovijedi. Isto vazi za advokate i ljekare. Ako je zagarantovana tajna onda je isto i djavolu i djakonu. A sad mozemo filozofirati o tome do besvijesti i iznositi razloge i za jedno i za drugo. Ozbiljne. Hipoteze tipa "serijski ubica i silovatelj djece, priznaje svesteniku, ovaj se lomi, bla bla bla.." vise lice na plot nekog jeftinog filma. A sta ako taj koji "priznaje" laze? Da skrene trag a pravog ubice koji je njegov gay ljubavnik. Pa policija gubi vrijeme s njim a pravi ubica se primirio pa ce za par mjeseci ponovo ubiti. Ovaj put svestenikovog sina koga je u tajnosti zaceo s direktoricom lokalne skole koja je lezbejka ali ga je rodila da otkloni sumnju sa sebe i ne izgubi posao..... Vidis, ima ovdje jos rezisera, nisi ti jedini.
A tvrditi za nekoga da je u stanju kognitivne disonance samo zato sto ima religiozne poglede na svijet je vrijedjanje i kao takvo nece biti ovdje dopusteno.
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 19:20
pera84 (citat):
A tvrditi za nekoga da je u stanju kognitivne disonance samo zato sto ima religiozne poglede na svijet je vrijedjanje i kao takvo nece biti ovdje dopusteno.
Svi smo u nekim područjima u kognitivnoj disonanci pa ako mi netko to kaže razmislit ću i pokušat izaći iz toga. Ali nisam ni sumnjao, kao i svuda, jedino religijske poglede na svijet ne smiješ dirati. I ovdje se vidim traži pokoravanje religijskim dogmama. Mi ostali moramo mućat i biti pognute glave?
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 19:48
Ovdje smo svi jednaki i moramo se drzati pravila foruma. Mozemo polemizirati ali se ne smijemo vrijeđati. Dežurni oficir i generalštab o tome vode računa. Svatko od nas ima pravo na misljenje i na sjećanje ali vrijeđati nekog po nacionalnosti ili zbog vjerskog opredjeljenja je nedopustivo. Ja sam vjernik,ali sam po zanimanju nesto sasvim drugo,a na forumu sam jer sam tu nasao sjajnih prijatelja svih nacionalnosti,i iako imamo druge stavove i razmisljanja o zivotu,nastojimo se razumjeti i postivati se.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 20:09
Vlad N (citat):
pera84 (citat):
Svi smo u nekim područjima u kognitivnoj disonanci pa ako mi netko to kaže razmislit ću i pokušat izaći iz toga. Ali nisam ni sumnjao, kao i svuda, jedino religijske poglede na svijet ne smiješ dirati. I ovdje se vidim traži pokoravanje religijskim dogmama.Mi ostali moramo mućat i biti pognute glave?
O, prijatelju, ja sam prvi da dignem ruku i priznam. Ne u "nekim", nego u svim. Ne moramo se ovdje nicemu pokoravati, naprotiv. Ali trebamo postovati kulturu dijaloga. Htio sam samo da skrenem paznju, mogu se vlastita misljenja iznijeti a da se niko ne proziva i "dijagnosticira" zbog svojih. Vjeruj mi, trideset godina imam (slusam) diplomiranog psihologa u kuci. Sve i jedan poremecaj licnosti, ja sam skolski primjer.
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 20:36
Doktor Živago (citat):
...ali vrijeđati nekog po nacionalnosti ili zbog vjerskog opredjeljenja je nedopustivo...
Skrivajući se iza vjere svaku moju misao ili kritiku možeš smatrati uvredom jer sam osoba potpuno neopterećena religijskom dogmom. Svoje misli iznosim slobodno i ako vidim kontradiktornosti u nečjim stavovima zašto to ne smijem reći? Kada sam bio u JNA imao sam problema jer sam također svoje stavove iznosio nesputan bilo kakvim strahom za iznošenje mišljenja. Tada sam bio vjernik; U prepunoj učionici u maršalki u Skoplju jedini sam ja digao ruku na anketni upit tko vjeruje u boga. Nastao je žamor, a neki su se počeli i smijati. Poslije toga su nastali problemi i čak sam išao na raporte. Zbog čega? Zbog iznošenja mišljenja. A danas u ex Yu sve neki veliki vjernici. Uopće se ne bih čudio da ovdje ima i mojih tadašnjih progonitelja koji će se skrivati iza vjere, a onda su se skrivali iza ideologije. Ni vjera, ili bolje reći religija kao dio te vjere, ni ideologija ne trpe slobodnu misao, a pogotovo ne kritiku. No dobro, ovdje me neće nitko ubiti i mogu dobiti samo ban.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 20:56
Nema velikih ili malih vjernika. Ili jesi ili nisi..nema nista između. Mi ovdje nikog ne mislimo ubiti..upravo suprotno od toga. Isto, svatko od nas voli svoje. Ti nisi vjernik i ja to postujem. Tvoja stvar i to me ne smeta. Ja sam ovdje stekao dosta drugova iako sam dosao sa ciljem da pronadem drugove sa sluzenja vojnog roka. I svaki dan nesto novo naucim. Nisam se dosao svađati i ratovati. Ratovao sam kao i velika vecina kolega sa foruma. Rat je bio sr...e i ne dao Bog da se vise ponovi. Tu smo da iznesemo razlicita misljenja,stavove i teze ali ne i da se vrijeđamo. Dijalog je poželjan ali vrijeđanje ne.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15046 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 21:09
imam dojam da kolega nije htio nikog uvrijedit. Kritičko razmišljanje je dobrodošlo.
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8052 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 21:48
drustvo bez religije kao stado ovaca bez pastira
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 09.11.20 22:24
VBČ (citat):
imam dojam da kolega nije htio nikog uvrijedit. Kritičko razmišljanje je dobrodošlo.
Vjerujem da nije. Ali nedostatak namjere ne negira ucinjeno. Konstruktivna i zdrava rasprava je uvijek dobrodosla. Odredjivanje necije dijagnoze nije. Ja na temama s hranom postavljam, izmedju ostalog, i recepte i slike sa svinjskim mesom. Ne govorim kolegama koji ga ne konzumiraju iz vjerskih razloga da "ne razumiju" o cemu govorim.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 10.11.20 2:12
Vlad N (citat):
Ali nisam ni sumnjao, kao i svuda, jedino religijske poglede na svijet ne smiješ dirati.
Ne znam kakva je situacija drugdje, ovdje je obratno. Religiozno je sve vise predmet podsmijeha, zabrana i maltretiranja. Kad kazem religiozno, mislim na hriscanstvo. U vecini medija, niko vise ne govori Sretan Bozic. Izgubice publiku. Trgovinski lanci u svojim reklamama. Izgubice musterije Politicari ne kazu Sretan Bozic. Izgubice glasace. Poznati ne kazu Sretan Bozic. Izgubice obozavaoce Jer je "uvredljivo". Jer ne ukljucuje sve ljude. Pa onda oni na koje se to ne odnosi, prezivljavaju traume. Osakaceni su za citav zivot. Osim toga, religiozan se automatski poistovjecuje sa homofob, rasist, fasist... Kaze se Sretni Praznici. Da se nebi uvrijedili oni koji Bozic ne slave. Moja supruga rukovodi odjeljenjem od nekih tridesetak ljudi. Od prije nekoliko godina, na poslu ne smije nikome cestitati Bozic. Poslati mail, ostaviti cestitku ili poklon na stolu, reci naglas. Cak ni onima koji slave. Jer ako cuje ili vidi neko od onih koji to ne obiljezavaju (ima ih trenutno dvoje), prituzba znaci automatski gubitak posla. Sto cini stvari zanimljivijim, ona je Muslimanka. Hiljadu puta su joj ljudi koji to ne znaju cestitali Bozic, nikad se nije uvrijedila. I zasto bi. U medijima je malo olabavilo za Trumpa u Bijeloj Kuci. Ocekivati je s novom Administracijom da se opet vrati na staro. Ako se ovako nastavi, hriscani ce se poceti ponovo skrivati po katakombama. U isto vrijeme, LGBT populacija trazi da joj se dozvoli sklapanje braka u crkvi. Da ih blagoslovi homofobni Bog Otac i Majka Crkva.
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 10.11.20 10:51
Koliko ima religija, sekti ili kao se već zovu? Osim ove tri glavne abrahamske ima ih na tisuće i svaka tvrdi da baš ona propovijeda istinu. Kako sve jednako poštovati i ne favorizirati niti jednu? Primjer koji sam opisao i što sam doživio svojevremeno u JNA kada su mi se smijali, a naknadno su me i propitivali, a ja branio, npr. ukazanja u Međugorju, pa sam bio opći predmet sprdnje, taj primjer može biti to što misliš pod predmet podsmjeha. Sad sam pak smiješan sam sebi. Onda to nisam shvaćao danas shvaćam. Danas, kad god iznesem neku nevjerojatnu tvrdnju, odnosno fantaziju bez dokaza, očekujem da mi se također smiju, a ja ću pokušat shvatiti što sam to bubnuo da zaslužujem podsmijeh. 21. je stoljeće, i nevjernici su treća "sila" u svijetu nakon kršćana i muslimana. Zašto je to tako? Sve više će biti onih kojima više ne možeš prodati da magarci i zmije govore ili da je neki prorok uzletio na nebo na krilatom konju? Možda jer je to smiješno ili što ne žele da im to bude temelj društva? Međutim, onda kad se s tim našališ jer se s tim ne smiješ šaliti onda dobiješ Charlie Hebdo. Tako je bilo i u YU. Našališ se sa partijom ili Titom i stradaš jer deologije i religije funkcioniraju potpuno jednako. Imaju svoje slijepe sljedbenike, ikonografiju, vođu. Svatko tko se s tim usudi našalit ili preispitat bude kažnjen na ovaj ili onaj način. U zapadnoj civilizaciji se religijski blagdani slave kao državni, ali iz sasvim pragmatičnih razloga i ja s tim nemam problem.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 10.11.20 11:21
Vlad N (citat):
Koliko ima religija, sekti ili kao se već zovu? Osim ove tri glavne abrahamske ima ih na tisuće i svaka tvrdi da baš ona propovijeda istinu. Kako sve jednako poštovati i ne favorizirati niti jednu? Primjer koji sam opisao i što sam doživio svojevremeno u JNA kada su mi se smijali, a naknadno su me i propitivali, a ja branio, npr. ukazanja u Međugorju, pa sam bio opći predmet sprdnje, taj primjer može biti to što misliš pod predmet podsmjeha. Sad sam pak smiješan sam sebi. Onda to nisam shvaćao danas shvaćam. Danas, kad god iznesem neku nevjerojatnu tvrdnju, odnosno fantaziju bez dokaza, očekujem da mi se također smiju, a ja ću pokušat shvatiti što sam to bubnuo da zaslužujem podsmijeh. 21. je stoljeće, i nevjernici su treća "sila" u svijetu nakon kršćana i muslimana. Zašto je to tako? Sve više će biti onih kojima više ne možeš prodati da magarci i zmije govore ili da je neki prorok uzletio na nebo na krilatom konju? Možda jer je to smiješno ili što ne žele da im to bude temelj društva? Međutim, onda kad se s tim našališ jer se s tim ne smiješ šaliti onda dobiješ Charlie Hebdo. Tako je bilo i u YU. Našališ se sa partijom ili Titom i stradaš jer deologije i religije funkcioniraju potpuno jednako. Imaju svoje slijepe sljedbenike, ikonografiju, vođu. Svatko tko se s tim usudi našalit ili preispitat bude kažnjen na ovaj ili onaj način. U zapadnoj civilizaciji se religijski blagdani slave kao državni, ali iz sasvim pragmatičnih razloga i ja s tim nemam problem.
Sve ovo što navodiš je svjedočanstvo da je u tebi užgana svjetiljka Božijega prisustva. Još u ranim danima je veličanstveno svjetlila uprkos otporima, okolini, neodobravanju. Ona je danas prigušena, iz brojnih razloga si ju sam prigušio i na taj način prigušio divan dio sebe.
U zrelim godinama je prirodno da ljudi budu kitičniji, da sve dovode u pitanje, da ne vjeruju u svašta. I, s pravom trebaš dovodit u pitanje brojne religiozne grupe i grupacije, pa i etablirane velike vjerske zajednice. Tko je uopće taj koji ima aposlutnu istinu?
Jedan period agnosticizma, pa i ateizma je i dobar u životu jednoga vjernika. Treba sve proći.
Bog nije u (svetim) knjigama, hramovima, na brdima... Kroz svoj Duh on je duboko u nama.
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 10.11.20 12:27
Iznosiš tvrdnje pa bih te ja pitao kako to sve znaš? Podsjećaš me na jednog od mojih najboljih prijatelja (kad ne bih znao da se ne zna služiti internetom pomislio bih da si on) koji mi evo već 20 godina pokušava dokazati postojanje nečega čega nema, naravno bezuspješno. Odbacivanjem onoga što su mi usadili rođenjem, otkrio sam u sebi upravo ono svjetlo kojega nisam bio svjestan jer je samo tinjalo, da se evo i ja izrazim poetski. Sada mogu reći da živim ispunjen život i nikada nisam bio sretniji u životu
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 10.11.20 13:42
Vlad N (citat):
Da,ima puno religija na ovoj zemlji ali samo kršćanstvo govori o Bogu koji se Utjelovio u liku čovjeka.Sve druge velike monoteističe religije imaju proroke ili nekoliko bogova ili pak razne duhovne discipline spoznaje.Ludost ili genijalnost vjere u Krista sluge,patnika i Uskrsloga.Za kršćane i danas prisutnoga u Euharistiji.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 10.11.20 13:44
Vlad N (citat):
Iznosiš tvrdnje pa bih te ja pitao kako to sve znaš? Podsjećaš me na jednog od mojih najboljih prijatelja (kad ne bih znao da se ne zna služiti internetom pomislio bih da si on) koji mi evo već 20 godina pokušava dokazati postojanje nečega čega nema, naravno bezuspješno. Odbacivanjem onoga što su mi usadili rođenjem, otkrio sam u sebi upravo ono svjetlo kojega nisam bio svjestan jer je samo tinjalo, da se evo i ja izrazim poetski. Sada mogu reći da živim ispunjen život i nikada nisam bio sretniji u životu
Ja ti ništa ne moram dokazivati, niti namjeravam. To je samo moje skromno mišljenje.
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 11.11.20 11:15
I svim ovim komentarima sam htio reći da činjenica da sam ja vjernik, i kao takav pripadam jednoj odabranoj skupini, jednom odabranom narodu, jednoj posebnoj zajednici, ne izdiže me nad vrijednosti bilo kojeg drugog čovjeka koji toj skupini ne pripada. Činjenica jest, da se mi kao ljudi - vjernici ponekad uzoholimo, i ponekad nas ta činjenica čini nezahvalnima, i kao da nam pripada posebna skrb Božja, koja onom drugom ne pripada. Mi pritom zaboravljamo na činjenicu, kako je to lijepo i VBČ naveo, da moramo biti ponizni, što često nismo. Onaj tko je svjestan da je prije svega čovjek, i kako smo zaključili...sluga beskoristan, pa tek onda kršćanin, pa tek onda katolik i sve ostalo, taj je svjestan da mu zahvalnost i poniznost mora biti na prvom mjestu u svom susretu sa Bogom.
Vlad N and gerard ford vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 13:11
Već neko vrijeme želim nešto napisati o ideji ekumenizma, a koja ideja se isprepliće u ideji slobodne i ujedinjene Evrope. Naime, integracija Evrope se prije svega dogodila na političkoj, pravnoj, ekonomskoj i vojnoj razini, što je za posljedicu imalo stvaranjem i uspostavom EU. Ta zajednica danas obuhvaća gotove sve evropske države. Međutim, prilikom integracije se zaboravilo ili se svelo na najmanju moguću mjeru integracija na kulturnoj razini, odn. kulturološkoj razini koja kao takva obuhvaća brojne elemente čovjekove materijalne, društvene, duhovne, narodne, lingvističke i običajne kulture koje u bitnome utječu na mentalitet i karakter pojedinaca pa i čitavih zajednica. O tome se danas najmanje govori, za razliku od ekonomskog i političkog segmenta. Upravo se kulturološki element pokazao bitnim u svjetlu rasnih, nacionalnih, vjerskih i regionalnih sukoba. Upravo se pitanje kulturne integracije isplivalo sad na površinu stvari, gdje su se u bitnim kulturološkim razlikama između muslimana ili nekih drugih vjera u Evroi prema pripadnicima npr. iste vjere. Ja sam o tome dugo razmišljao, i uočio da se na primjeru Mediterana, koja je upravo kolijevka onoga što nazivamo judeo-kršćanskom ili evropskom civilizacijom može razumjeti koliko je bitno to kulturološko pitanje. Na Mediteranu su živjele i žive a imaju i dugu povijest različite rase i narodi, vjere, religije, kulture i iz toga se mnogo toga može pozitivno zaključiti. Ja bih rekao da mi na Mediteranu imamo ujednačenu " mediteransku kulturu". Na Mediteranu žive tri rase i to crna ( Afrika), bijela ( Evropa) i miješana ( Arapi, i drugi polucrni narodi istočnog Meditarana). Tu su zastupljeni brojini jezici, kao npr, grčki, albanski, baskijski, armenski, arapski, hebrejski, semitski, romanski, španjolski, slavenski i drugi. U vjerskom pogledu Mediteran je već tisućama godina kolijevka ili središte abrahamovskih vjera ili religija knjige ( islam, židovstvo o kršćanstvo). I dok su prva dva monolitni, to se kršćanstvo razgranalo u mnogobrojne crkve, obredne skupine i duhovne nijanse, a trebalo je predstavljati vrhunac zajedništva. Tako je sasvim normalno da u nekom libanonskom ili sirijskom gradu i to u samo jednoj ulici ima pod 10-tak kršćanskih crkava koje su razl.pripadnosti( pravoslavne, rimokatoličke, istočno katoličke), razl.obreda ( bizanntskog, rimskog, armenskog i dr.). Ovo bogatstvo različitosti seže unedogled. Dok je muslimanka u Francuskoj ili Njemačkoj izgledala čudno, sa burkom od glave do pete, dotle je u Siriji ili Egiptu jedino naprsni križ razlikovao pravoslavnu ili koptsku monahinju od muslimanke u burki. Dok je post gotovo isčezao u Evropi ( menije normalna stvar da postim ), dotle je on na Mediteranu vrlo ozbiljan i postoji čitav niz tradicionalnih posnih kuhinja i u židovstvu, islamu ili kršćanstvu. I to vrlo cijene jedni kod drugih ( e kad bi se mi mogli na njih ugledati). Zajednički identitet mediteranskih ljudi počiva na zajedničkom okruženju morem( Sredozemnim). bilo gdje da se čovjek zatekne, u Albaniji ili u Dalmaciji, nekom grčkom otoku, Azurnoj obali ili Costi del Sol, Tunisu, Siciliji ili drugdje uz njegovu obalu, svima je ljudima zajedničko da su nihove karakteristike uvjetovane toplinom i obiljem sunca, nepredvidivošću i otvorenošću mora. Ti ljudi su svi vrlo neposredni, tamnokosi, tamnoputi, koji rukama gestikuliraju pri komunikaciji, gaje veliko poštovanje prema vinu i maslinovom ulju ( baš kao i ja ), tradicionalnim jelima, ugl. su ležerni i opušteni, u raspravama žučni i bučni bez obzira gdje se nalaze, kojoj rasi, narodu ili vjeri pripadaju. Dok su u vjerskim obredima ozbiljni i predani, u zabavi i uživanju su također bez premca( trebali bi pitati našeg Vojnika Graničara je li to točno). Bilo kršćanin, Židov ili musliman, svaki Mediteranac će teško shvatiti stanovnika srednje ili zapadne Evrope da tijekom vjerskog blagdana ćeli mir, uvlači se u kuću i obitelj, i nedostajat će mu buka, galama, žamor, gužva, onaj čuveni kolorit koji prati te dane. Nigdje mogućnost integracije ne ovisi toliko o suživotu vjera i kultura kao na Mediteranu, a upravo su se kroz stoljeća na Mediteranu te kulture dodirivale, zajedno živjele i međusobno se više ili manje trpjele, i prožimale. Tu je trajna konstanta upravo duhovna, vjerska dimenzija, određena trima vjerama židovstvom, islamom i kršćanstvom. Ne vidim razloga da i mi u Evropi živimo tako složno kao na Mediteranu, jer dok ne prihvatimo različitost ne možemo biti sretni.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 13:59
Dijeliti ljudski rod po rasama je uvod u rasizam...
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 14:02
Apsolutno se slažem. Zato sam to i napisao..kako bi nam bilo neizrecivo bolje da živimo u različitosti i da se međusobno poštujemo. Ja kao vjernik samtram da su svi ljudi braća..i koliko bi i Evropi bilo lakse da to prihvati
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 18:10
nije to bas prihvatljivo
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 19:07
Vidim da djecu uče da postoje četiri rase ljudi. Ja sam učio da smo svi isti, ali sad vjerujem da postoje dvije.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK: komentar modifikovan dana: 16.11.20 21:02; prepravljeno ukupno 1 puta
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 20:10
Rase postoje i one su bogastvo u različitosti.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 20:53
gerard ford (citat):
Postoje ljudi i oni drugi, čovjekoliki...
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 20:57
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
Tko mjeri i kojim aršinima?
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 21:07
gerard ford (citat):
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
Po božjoj mjeri, svi smo isti - braća. Dakle, nema rasa. Po mojoj mjeri, druga rasa ljudi je ona koja vjeruje da je superiornija od bilo koga... Vjerujem da nas ima poprilično, iako nismo većina, koji mjerimo tim aršinima.
vladimir and gerard ford vole ovaj upis
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 21:32
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
Po božjoj mjeri, svi smo isti - braća. Dakle, nema rasa. Po mojoj mjeri, druga rasa ljudi je ona koja vjeruje da je superiornija od bilo koga... Vjerujem da nas ima poprilično, iako nismo većina, koji mjerimo tim aršinima.
Lijepo je i ugodno uvijek pročitati spoznaje o Bogu.Ja u istinu ovdje ne vidim nikakav etnički niti koji drugi rasizam..osim što postoji i ideološki rasizam kojega smo imali priliku vidjeti kod totalitarnih društava a provlači se i danas onako po malo skriven pod krinkom demokracije.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 21:55
Ko je zadnji među vama biće prvi i obrnuto. Sve ostalo je sumnjiva demokratija...
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 22:06
Ako imaju rase medju mackama, psima, konjima, govedima...imaju i medju ljudima. Mozda smo u Bozijim ocima svi isti, u mojim nismo. To ne znaci da smatram jednu superiorniju od druge, ali ako se nesto vidi onda to treba i reci. Znam da je napisano na hiljade clanaka i knjiga, znanih (i samozvanih) strucnjaka kako je genetska razlika toliko minimalna da je veca razlika izmedju dva crnca iz razlicitih dijelova Afrike nego npr. druga nam Porucnika i bilo kog od prve dvojice. E volio bi da vidim da jedan od garavih dodje u Gubavac(h) pa udje u kafanu a oni za sankom graknu, e vidju Nessa jes' pomrchio jadan.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 22:16
Bog je u svima jednako jer On je htio njihovu boju kože.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 22:34
gerard ford (citat):
Bog je u svima jednako jer On je htio njihovu boju kože.
O Bozijim stvarima ne raspravljam, nemam dovoljno znanja. A da lupetam samo da i ja kazem nesto, to nemam obicaj. Ono sto vidim to i komentarisem. A prica kako smo svi isti jer svi istom bojom krvarimo.... Jel' iko od vas ikad zakl'o svinju, govece, kokos....
PORUCNIK voli ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 22:38
pera84 (citat):
Ako imaju rase medju mackama, psima, konjima, govedima...imaju i medju ljudima. Mozda smo u Bozijim ocima svi isti, u mojim nismo. To ne znaci da smatram jednu superiorniju od druge, ali ako se nesto vidi onda to treba i reci. Znam da je napisano na hiljade clanaka i knjiga, znanih (i samozvanih) strucnjaka kako je genetska razlika toliko minimalna da je veca razlika izmedju dva crnca iz razlicitih dijelova Afrike nego npr. druga nam Porucnika i bilo kog od prve dvojice. E volio bi da vidim da jedan od garavih dodje u Gubavac(h) pa udje u kafanu a oni za sankom graknu, e vidju Nessa jes' pomrchio jadan.
Dakle, po tvom:Ness je Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Klasa: Mammalia
Red: Primates
Podred Anthropoidea - Catarrhini / Haplorrhini
Natporodica: Hominoidea
Porodica: Hominidae
Potporodica: Homininae
Pleme: Hominini
Rod: Homo
Vrsta: Homo sapiens
Podvrsta: Homo sapiens sapiens
Rasa: bijelac
Podrasa: Europljanin
Najniža rasa: Balkanac
A ima i drugih mišljenja: Postoje tri vrste ljudi: -pametni -budale -Ness
Inače, imamo mi i tamnoputijih. Komšinica se udavala za Afrikanca neđe na zapadu. A nadam se da će me jednom posjetiti i klasić sa VA iz Alžira.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 16.11.20 23:22
Citat :
Dakle, po tvom:Ness je
Ne bogomi, nego tako "nauka" kaze.
Ono sto ja svaki dan vidim, pokusava se izbrisati ocigledno u korist "korektnog". Brisu se rase, istorija, granice, cinjenice, vjere, nacije... samo da se nebi neko neuzubillah uvrijedio. Zatvaramo oci i lazemo i sebe i druge umjesto da otvoreno pridjemo problemima. Pa se u ljudima kupi, kupi, kupi...i kad pukne i sve ode u tri lijepe onda se cudimo, sta to bi.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 0:27
pera84 (citat):
Citat :
Dakle, po tvom:Ness je
Ne bogomi, nego tako "nauka" kaze.
Ono sto ja svaki dan vidim, pokusava se izbrisati ocigledno u korist "korektnog". Brisu se rase, istorija, granice, cinjenice, vjere, nacije... samo da se nebi neko neuzubillah uvrijedio. Zatvaramo oci i lazemo i sebe i druge umjesto da otvoreno pridjemo problemima. Pa se u ljudima kupi, kupi, kupi...i kad pukne i sve ode u tri lijepe onda se cudimo, sta to bi.
Onda postoji i nekoliko milijardi rasa, jer se može sortirati na bezbroj načina: Balkanac tamnokosi -tamnokosi svijetlooki -tamnokosi svijetlooki kolerik -vjernik -ateista -agnostik -tamnokosi svijetlooki flegmatik -tamnokosi tamnooki
Karakteristike rasa:--------------- Besmisleno, iskreno rečeno. Istoriju pišu pobjednici, a tumači je kako ko hoće, očigledno. Granice i države su vještačke i treba da ih nestane jednog dana Činjenice sagledati sa svih strana, a ne ko slepci koji su pipnuli slona sa različitih strana i opisivali ga. Vjeru vratiti u intimu a ne na vlast, Nacije i jesu vještačka tvorevina, nastalakad i država, u istorijskom... itd. A pukne i kad svaki dan ideš na posao, ili te šef maltretira, ili te porodica opterećuje ili.... A jednostavno je: Ne čini ono šta ne želiš da tebi čine...
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 2:16
Doktor Živago (citat):
1. Već neko vrijeme želim nešto napisati o ideji ekumenizma... 2. U vjerskom pogledu Mediteran je već tisućama godina kolijevka... 3. I dok su prva dva monolitni, to se kršćanstvo razgranalo u mnogobrojne crkve... 4. Ne vidim razloga da i mi u Evropi živimo tako složno kao na Mediteranu, jer dok ne prihvatimo različitost ne možemo biti sretni.
1. Vjerojatno si mislio na međureligijski dijalog. Ekumenizam se odnosi samo na zbližavanje i dijalog između kršćanskih denominacija 2. Tisućama godina? To je ako vjeruješ da je Zemlja stara 6000 godina (po Bibliji, zbroj godina svih generacija koje su živjele od Adama i Eve do danas) Pretpostavljam da si mislio stotinama? Islam je nastao početkom VII stoljeća. Hrvati su pak napuštali poganstvo i postepeno prelazili na kršćanstvo tek od VII. do IX. stoljeća. 3. Najzastupljenije skupine su suniti i šiiti, ali pretpostavljam da ima i drugih koji se ne svrstavaju u ove dvije najpoznatije skupine. Židovstvo također ima jako puno denominacija, a najviše su poznati ortodoksni, konzervativni i reformirani Židovi. 4. Mislim da je upravo suprotno. Upravo je Europa ta koja kroz deklaraciju o ljudskim pravima prihvaćanje različitosti i provodi. Čak i onih različitosti koje religiozni fundamentalisti zbog slijepog vjerovanja religijskim dogmama ne prihvaćaju.
Dalje ću se referirati na ono što su rekli drugi. Dakle, po onome što sam ja naučio, rase danas nisu što su nekada bile, odnosno sve rase su danas genetski izmiješane. Zamislite koliko su se samo geni izmiješali na ovim našim balkanskim prostorima kroz koje su protutnjale razne horde i plemena pa ostavili svoje sjeme/gene. Istraživanje naših razlika na genetskoj razini može nam pomoći npr. u medicini. Kako mi je kći (dr. sc. biokemije) to objasnila, jer sam ja preglup za to područje, istraživanje i pronalaženje kompleksnih genetskih matrica koje uzrokuju neke kronične bolesti mogu se personalizirano liječiti i tako polučiti veći uspjeh. Ignorirati takav napredak u znanosti može dovesti do većeg postotka krivog tretmana u liječenju. Danas je barem relativno jeftino (oko 100€) preko uzorka sline zatražiti iščitavanje genetskih informacija, odnosno koliki postotak zajedničkih matrica ima svatko od nas sa nekim na drugom kraju planete. Mnogi "čistokrvni" budu šokirani dobivenim rezultatom. S ovim što sam opisao mislim da mogu pokriti i izmišljotinu zvanu nacija.
S obzirom da je tema Religija i društvo nastavit ću u tom smijeru. Religija, kao zla komponenta vjere (druga, pozitivna komponenta, je duhovnost) nije i ne može čovječanstvu donijeti ništa dobroga. Opet ću se okrenuti malo unatrag na našu nedavnu krvavu prošlost. Jednom prilikom mi je bratić iz Norveške (rođen je tamo i mentalno pripada tamo) rekao kako Norvežani gledaju na ovaj naš lokalni rat. Po njima to je bio religijski rat između tri zakrvljene i isključive religije. Lijepo je živjeti u uvjerenju da ovdje vlada tolerancija i idila, ali to je zatvaranje očiju prema onome što je ispod površine. Kako možeš pomiriti nepomirljivo? Postoje esencijalne razlike zbog kojih katolik nije musliman ili pravoslavac, musliman pravoslavac ili katolik itd. Zato, kad se oni zalažu za međureligijski dijalog budite sigurni da je to sa figom u džepu. Jer, kako netko može reći da poštuje tuđu religiju i onda izjavi svoju esencijalnu "istinu" da samo kroz vjerovanje u Isusa krista možeš doći pred lice božje, ili još gore (ima na netu video) samo ako ste pravoslavne vjere završit ćete u raju... Proučite tzv. svete knjige pa ćete vidjeti da je to nespojivo sa "poštujem" tuđu vjeru. Al ima jedna situacija kada će se oni ujediniti oko zajedničke prijetnje - ateizma. Nisam pratio temu pa ne znam je li netko ranije spominjao, ali trećina EU je ateistička. Države koje su sekularne (mnogi krivo misle da sekularnost znači zabranjivanje vjere) i koje su religiju odstranili iz uplitanja u politiku uspješne su i razvijene države, i duhovno i materijalno. Države sa najmanjim postotkom kriminala su upravo te države. Nikakva kanonsko pravo ili šerijatsko pravo ne smije biti iznad civilnog zakona neke države. Ili nedajbože da država bude po uređenju teokracija sa bilo kojom religijom kao državno. Jedina pravedna zaštita svakog pojedinca bez obzira na rasu, spol, vjeru, itd. je da država bude sekularna i uređena po onome što smo prikupili induktivnim znanjem kroz razvoj znanosti. Sve ekonomije svijeta zasnivaju se na znanosti, a ne na religijskim dogmama. Od generacija koje dolaze sve je veći otpor nametanju tih istih dogmi. Mogu kao primjer navesti svoju djecu (svih četvero) i veliku većinu njihovih vršnjaka u okruženju. Za druge ne znam ali sva moja djeca su pročitala Bibliju
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 5:21
Vlad N (citat):
Nikakva kanonsko pravo ili šerijatsko pravo ne smije biti iznad civilnog zakona neke države.
Da se postuju Boziji zakoni, ljudski nebi trebali ni postojati. Sve i jedna evropska drzava (osim Malte) je sekularna i postotak kriminala nema blage veze s tim. Sekularna je i moja drzava, pa dodji zemljace, da te provedem kroz par kvartova. Ponesi rezervne gace.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 8:26
pera84 (citat):
Vlad N (citat):
Nikakva kanonsko pravo ili šerijatsko pravo ne smije biti iznad civilnog zakona neke države.
Da se postuju Boziji zakoni, ljudski nebi trebali ni postojati. Sve i jedna evropska drzava (osim Malte) je sekularna i postotak kriminala nema blage veze s tim. Sekularna je i moja drzava, pa dodji zemljace, da te provedem kroz par kvartova. Ponesi rezervne gace.
Ponesi rez.gaće i utoku, jer bez toga ne smiješ ni pomisliti na turistički obilazak tih kvartova
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 9:36
Vlad N (citat):
Doktor Živago (citat):
1. Već neko vrijeme želim nešto napisati o ideji ekumenizma... 2. U vjerskom pogledu Mediteran je već tisućama godina kolijevka... 3. I dok su prva dva monolitni, to se kršćanstvo razgranalo u mnogobrojne crkve... 4. Ne vidim razloga da i mi u Evropi živimo tako složno kao na Mediteranu, jer dok ne prihvatimo različitost ne možemo biti sretni.
1. Vjerojatno si mislio na međureligijski dijalog. Ekumenizam se odnosi samo na zbližavanje i dijalog između kršćanskih denominacija 2. Tisućama godina? To je ako vjeruješ da je Zemlja stara 6000 godina (po Bibliji, zbroj godina svih generacija koje su živjele od Adama i Eve do danas) Pretpostavljam da si mislio stotinama? Islam je nastao početkom VII stoljeća. Hrvati su pak napuštali poganstvo i postepeno prelazili na kršćanstvo tek od VII. do IX. stoljeća. 3. Najzastupljenije skupine su suniti i šiiti, ali pretpostavljam da ima i drugih koji se ne svrstavaju u ove dvije najpoznatije skupine. Židovstvo također ima jako puno denominacija, a najviše su poznati ortodoksni, konzervativni i reformirani Židovi. 4. Mislim da je upravo suprotno. Upravo je Europa ta koja kroz deklaraciju o ljudskim pravima prihvaćanje različitosti i provodi. Čak i onih različitosti koje religiozni fundamentalisti zbog slijepog vjerovanja religijskim dogmama ne prihvaćaju.
Dalje ću se referirati na ono što su rekli drugi. Dakle, po onome što sam ja naučio, rase danas nisu što su nekada bile, odnosno sve rase su danas genetski izmiješane. Zamislite koliko su se samo geni izmiješali na ovim našim balkanskim prostorima kroz koje su protutnjale razne horde i plemena pa ostavili svoje sjeme/gene. Istraživanje naših razlika na genetskoj razini može nam pomoći npr. u medicini. Kako mi je kći (dr. sc. biokemije) to objasnila, jer sam ja preglup za to područje, istraživanje i pronalaženje kompleksnih genetskih matrica koje uzrokuju neke kronične bolesti mogu se personalizirano liječiti i tako polučiti veći uspjeh. Ignorirati takav napredak u znanosti može dovesti do većeg postotka krivog tretmana u liječenju. Danas je barem relativno jeftino (oko 100€) preko uzorka sline zatražiti iščitavanje genetskih informacija, odnosno koliki postotak zajedničkih matrica ima svatko od nas sa nekim na drugom kraju planete. Mnogi "čistokrvni" budu šokirani dobivenim rezultatom. S ovim što sam opisao mislim da mogu pokriti i izmišljotinu zvanu nacija.
S obzirom da je tema Religija i društvo nastavit ću u tom smijeru. Religija, kao zla komponenta vjere (druga, pozitivna komponenta, je duhovnost) nije i ne može čovječanstvu donijeti ništa dobroga. Opet ću se okrenuti malo unatrag na našu nedavnu krvavu prošlost. Jednom prilikom mi je bratić iz Norveške (rođen je tamo i mentalno pripada tamo) rekao kako Norvežani gledaju na ovaj naš lokalni rat. Po njima to je bio religijski rat između tri zakrvljene i isključive religije. Lijepo je živjeti u uvjerenju da ovdje vlada tolerancija i idila, ali to je zatvaranje očiju prema onome što je ispod površine. Kako možeš pomiriti nepomirljivo? Postoje esencijalne razlike zbog kojih katolik nije musliman ili pravoslavac, musliman pravoslavac ili katolik itd. Zato, kad se oni zalažu za međureligijski dijalog budite sigurni da je to sa figom u džepu. Jer, kako netko može reći da poštuje tuđu religiju i onda izjavi svoju esencijalnu "istinu" da samo kroz vjerovanje u Isusa krista možeš doći pred lice božje, ili još gore (ima na netu video) samo ako ste pravoslavne vjere završit ćete u raju... Proučite tzv. svete knjige pa ćete vidjeti da je to nespojivo sa "poštujem" tuđu vjeru. Al ima jedna situacija kada će se oni ujediniti oko zajedničke prijetnje - ateizma. Nisam pratio temu pa ne znam je li netko ranije spominjao, ali trećina EU je ateistička. Države koje su sekularne (mnogi krivo misle da sekularnost znači zabranjivanje vjere) i koje su religiju odstranili iz uplitanja u politiku uspješne su i razvijene države, i duhovno i materijalno. Države sa najmanjim postotkom kriminala su upravo te države. Nikakva kanonsko pravo ili šerijatsko pravo ne smije biti iznad civilnog zakona neke države. Ili nedajbože da država bude po uređenju teokracija sa bilo kojom religijom kao državno. Jedina pravedna zaštita svakog pojedinca bez obzira na rasu, spol, vjeru, itd. je da država bude sekularna i uređena po onome što smo prikupili induktivnim znanjem kroz razvoj znanosti. Sve ekonomije svijeta zasnivaju se na znanosti, a ne na religijskim dogmama. Od generacija koje dolaze sve je veći otpor nametanju tih istih dogmi. Mogu kao primjer navesti svoju djecu (svih četvero) i veliku većinu njihovih vršnjaka u okruženju. Za druge ne znam ali sva moja djeca su pročitala Bibliju
Slažem se sa većinom onoga što si napisao jer je iz srca i iskreno, ali vidi se da poznaš materiju. Ja sam taj tekst/post koji sam napisao želio već ranije objaviti kao komentar na današnje odnose između tih religija. Dobar dio tih država sam proputovao i dok bi se netko kupao ja sam obilazio vjerske objekte i kulturnu baštinu tih različitih naroda koji na Mediteranu žive. Isto tako, ponukala me međureligijska situacija kod Bazilike Svetog groba u Jeruzalemu, a kao čuvari groba se spominju i to jesu Pravoslavna, Katolička i Armenska apostolska crkva, koje dijele na tri dijela u odnosu na vlasništvo same Bazilike, ali postoje još dvije crkve koje imaju pravo na liturgiju, ali ne i na vlasništvo. Riječ je o koptskoj crkvi ili crkvi Egipta, te Sirijskoj pravoslavnoj crkvi. Kada govorimo o ovoj temi, kao i o nekim drugim temama koje se tiču religije ili vjere, priznajem da me na veće čitanje i proučavanje natjerao VBČ koji je i moderator većine tih tema, jer bi me bio sramota sudjelovati u postovima o temi za koju ništa ne znam. Pročitao sam Bibliju, no u biblioteci imam i Kuran kojeg nisam ali namjeravam. Imamo samo sina kojeg smo jako teško dobili i koji je nažalost dijete sa posebnim potrebama pa ne može i da hoće pročitati bilo što, a ne Bibliju. Odajem ti također i priznanje na obiteljskom i vjerskom životu. Svaka čast.
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 9:52
pera84 (citat):
Vlad N (citat):
Znam, kći mi je bila u Baltimoreu na specijalizaciji i upozorili su je u koje kvartove da ne ulazi. USA jesu po ustavu sekularna država, ali kakva je izvedba te sekularnosti? Pogotovo u tzv. biblijskom pojasu. Valja usporediti postotak siromaštva u tom tzv. biblijskom pojasu i u ostalim dijelovima SAD-a. Oci nacije se danas okreću u grobu od onoga što je ostalo od sekularnosti u SAD-u. Sekularna je po ustavu na primjer i Hrvatska pa kako se onda može desiti da jedan vatikanski službenik svojim pritiskom, biskup u konkretnom slučaju, za posljedicu ima neformiranje vlade? Sekularna je po ustavu i Srbija, pa Srpska pravoslavna crkva drma političkom scenom. Sekularnost je u tim spomenutim državama samo radi pro forme. U bivšim socijalističkim državama guraju se vjerske ideologije pa što je nekada bio komunizam danas je katoličanstvo ili pravoslavlje. Ne čudi jer i religije i ideologije funkcioniraju po istom principu. Kako ćemo to zvati sasvim je nebitno. Možda sam se nepotpuno izrazio što se tiče povezivanja sekularizma sa postotkom nasilja. Tu mora biti zadovoljeno nekoliko uvjeta. U pravim sekularnim državama koje su to i formalno i sadržajno, i u kojima vlada vladavina prava, te u kojima ima manji postotak vjernika, društvo je humanije i ima manje kriminala. Postoje podaci i istraživanja. U Velikoj Britaniji postoji državna crkva, ali je društvo izrazito sekularno. I baš kao i u USA postoje kvartovi gdje vlasti teško imaju pristupa. Jesu li ti kvartovi nevjernički ili vjernički? Retoričko je pitanje. Do nedavno je i u Norveškoj postojala norveška državna religija, a društvo je također sekularno. Ne bih baš dao ruku u vatru jer nisam ja radio statistike, ali to su zemlje sa najvećim brojem nevjernika u Europi.
Također kažeš "Da se postuju Boziji zakoni, ljudski nebi trebali ni postojati." Pretpostavljam da misliš na zakone tvojeg Boga, jel tako? Ako ne misliš na svojeg boga onda reci na kojeg si mislio. Ima ih par tisuća. Koji su to zakoni za koje se hvataš, a kojima bi se drugi trebali pokoravati? Gdje su zapisani? Tko će ih provoditi? Vjerske milicije?
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 9:56
Srpska pravoslavna crkva drma političkom scenom? kako to mislis?
Vlad N Gušter
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 10:09
Doktor Živago (citat):
...Odajem ti također i priznanje na obiteljskom i vjerskom životu. Svaka čast.
Krivo si shvatio. Sebe ću okrivit za to zbog nespretnog slijeda misli. Sad ću te vjerojatno razočarati. Rečenica gdje spominjem svoju djecu je vezana za rečenicu ispred, a ne iza. Svi su nevjernici. Jedinini vjernik u kući je moja supruga, a za sebe sam već bio spomenuo da sam to nekada bio i ja. Ono što je zanimljivo, jedino supruga nije pročitala Bibliju dok djeca i ja jesmo. Cijelu, 1300 stranica
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Religija i društvo 17.11.20 10:11
vladimir (citat):
Srpska pravoslavna crkva drma političkom scenom? kako to mislis?
U Crnoj Gori je izabrala mandatara za izbor vlade. Da dnevnopolitički ne kršimo pravila foruma...