FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: vis Thu Aug 25, 2011 10:45 pm
bravo za slike vis i okolina su puni ovoga,nisam imao prilike,...ali bi bilo jako dobro to sve videti i obici.... "zid srusiti u slucaju ratnog stanja"
Rodic Zeljko Džomba
FS BROJ POSTOVA: : 149 ČLAN OD: : 2009-05-30 DOB : 55 Kikinda
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Sun Aug 28, 2011 11:56 am
Slike su stvarno odlicne.Da li su objekti napusteni kao i vecina danasnjih objekata JNA,iz kojih samo izviru sjecanja.
mgalic2 Stariji Vodnik
FS BROJ POSTOVA: : 695 ČLAN OD: : 2009-08-02
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Sun Aug 28, 2011 4:20 pm
Koliko znam - da, nešto se koristi u turističke svrhe, ali to je samo u pojedinačnim slučajevima, ništa organizirano.
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Sun Aug 28, 2011 6:51 pm
mgalic2 (citat):
Koliko znam - da, nešto se koristi u turističke svrhe, ali to je samo u pojedinačnim slučajevima, ništa organizirano.
I ranije se moglo u obilazak, ali samo Titove pećine. To je bila obavezna destinacija članova Izviđačkih organizacija širom Yuge nekadašnje. Inače, boravak na Visu i Lastovu je strogo bio zabranjen strancima upravo zbog vojnih objekata, pa je dolazilo do apsurda da neko nije mogao videti svoju rodbinu (babu, dedu) jer je rođen negde u inostranstvu i imao pasoš te zemlje.
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Fri Sep 09, 2011 10:31 pm
....tako nekako ode i turizam s vragom ali nekima nije ni loše [You must be registered and logged in to see this link.] malo glupast vodič ali
[You must be registered and logged in to see this link.] pokazano odavno na TV-u tko nije gledao..
manje poznato da je Vis spasio Kapetan 1 klase Radović - adio do idućeg javljanja i pozdrav dečkima na forumu
masterkasap Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2012-07-13
Naslov komentara: Vis Fri Jul 13, 2012 11:39 am
Bio sam na Visu 92-ge,obezbedjenje ulaza u "rupu"(komandni centar),malo smo i ulazili unutra(neke scene iz Holivudskih SF filmova su bezveze naspram onog tamo) Slike su super,steta sto mi tada nismo imali fotoaparat.
masterkasap Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2012-07-13
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Fri Jul 13, 2012 11:42 am
Matrix (citat):
...manje poznato da je Vis spasio Kapetan 1 klase Radović
Ako mozes da pojasnis, kako i kad ga je spasao?
zzzoran Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-06-08
Naslov komentara: VIS - KOMIŽA Sat Jun 08, 2013 10:42 pm
Sluzio sam jna na prelijepom otoku visu 89/90 javite se da se podsjetimo na na stara dobra vremena
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Sat Jun 08, 2013 11:06 pm
Dobro došao zzzorane.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: VIS - KOMIŽA Wed Jun 12, 2013 3:16 am
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Wed Jun 12, 2013 11:20 am
Svaka čast za ovo Max. Iako sam bio u obalskoj artiljeriji, prvi put vidim ovako nešto. Pretpostavljam da je zbog relativno niske i zaravnjene obale bilo namoguće napraviti klasičan potkop kao na drugim mjestima pa je primjenjeno ovakvo maskiranje.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Fri Jun 14, 2013 6:06 am
Značka s podlogom, povodom 30-godišnjice boravka VŠ NOVJ na Visu. Sama značka je za 20-godišnjicu.
bugmenot2013 Gušter
BROJ POSTOVA: : 59 ČLAN OD: : 2013-08-14 Split
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Tue Aug 20, 2013 10:39 am
Bio sam na Visu 6 mjeseci 1986. god. kao mornarički stažo ("drug pitomac mlađi vodnik stažista na stažiranju u JNA"-kako me skraćeno zvao kap. Lazarov-Lazo s Ravna), prvo 3 tjedna u PkOAB Ravno, a ostalih 5 mjeseci u tehničkom vodu u Samogoru kod Visa.
Ravno je bilo prava vojska (kamen, gušteri, obuka, straža i ostale gluposti), ali srećom nisam dugo ostao.
S druge strane Samogor je bio teška hladovina. Ni svoju pušku nisam cijeli rok pokušao dekonzervirati zbog vlastite lijenosti. Svako malo službeno kući u Split. 20 dana nagradnog, bez ikakve zasluge (napisali nas dvojica: Slovenac elektroinženjer i ja strojar na mašini nekoliko varijanti naređenja o nagradnom odsustvu s različitim kombinacijama broja dana i potpisa: k-dant VPU, zamjenik k-danta VPU i uvalili to u kancelariju k-danta s ostalim papirima na potpis, dobili pečat i spremili u sef). Zatim smo u dogovoru s kapetanom k-dirom tehničkog voda dopisivali imena naših vojnika na taj papir, jer smo pametno unaprijed ostavili dosta mjesta za dodavanje imena. Izvadili iz sefa kad je trebalo, na kraju, tako da smo se skinuli mjesec dana ranije.
Mali vod, 20-tak vojnika, sve stručnjaci (mehaničari, autolektričari, limari, elektroničari, ...), kao sumnjivi elementi poslani u to doba na Vis. Bili su sumnjivi kao djeca gastarbajtera (2 brata iz Njemačke, 1 rođen u Kanadi, 1 u Mađarskoj, ...). U životu nisam sreo boljih ljudi. Jedinio je svatko govorio naš jezik (da sad ne kompliciram: hrvatski, srpskohrvatski, hrvatskosrpski, srpski, ma što već) s nekim nemogućim naglaskom i rječnikom.
WilliamV voli ovaj upis
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Tue Aug 20, 2013 10:52 am
[You must be registered and logged in to see this link.] "drug pitomac mlađi vodnik stažista na stažiranju u JNA"
Skraceno?
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Tue Aug 20, 2013 1:01 pm
bugmenot2013 (citat):
Bio sam na Visu 6 mjeseci 1986. god. kao mornarički stažo ("drug pitomac mlađi vodnik stažista na stažiranju u JNA"-kako me skraćeno zvao kap. Lazarov-Lazo s Ravna), prvo 3 tjedna u PkOAB Ravno, a ostalih 5 mjeseci u tehničkom vodu u Samogoru kod Visa.
Mali vod, 20-tak vojnika, sve stručnjaci (mehaničari, autolektričari, limari, elektroničari, ...), kao sumnjivi elementi poslani u to doba na Vis. Bili su sumnjivi kao djeca gastarbajtera (2 brata iz Njemačke, 1 rođen u Kanadi, 1 u Mađarskoj, ...). U životu nisam sreo boljih ljudi. Jedinio je svatko govorio naš jezik (da sad ne kompliciram: hrvatski, srpskohrvatski, hrvatskosrpski, srpski, ma što već) s nekim nemogućim naglaskom i rječnikom.
Interesantno ovo cuti. Ja sam isto sluzio kao sin gastarbajtera u jako slican vod (tehnicka sluzba) u Osijek medjutim nisam primetio nista negativno niti neku sumnju. Nasuprot cak sam i bio cata kom kasarne.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Tue Aug 20, 2013 1:03 pm
bugmenot2013 (citat):
...S druge strane Samogor je bio teška hladovina. Ni svoju pušku nisam cijeli rok pokušao dekonzervirati zbog vlastite lijenosti. Svako malo službeno kući u Split. 20 dana nagradnog, bez ikakve zasluge (napisali nas dvojica: Slovenac elektroinženjer i ja strojar na mašini nekoliko varijanti naređenja o nagradnom odsustvu s različitim kombinacijama broja dana i potpisa: k-dant VPU, zamjenik k-danta VPU i uvalili to u kancelariju k-danta s ostalim papirima na potpis, dobili pečat i spremili u sef). Zatim smo u dogovoru s kapetanom k-dirom tehničkog voda dopisivali imena naših vojnika na taj papir, jer smo pametno unaprijed ostavili dosta mjesta za dodavanje imena. Izvadili iz sefa kad je trebalo, na kraju, tako da smo se skinuli mjesec dana ranije...
Ha ha, trebalo bi nabaviti udice i ostali pribor pa otići na Vis, da se dosluži tih 20 dana "nagradnog".
bugmenot2013 Gušter
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Tue Aug 20, 2013 11:08 pm
dpuric (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.] "drug pitomac mlađi vodnik stažista na stažiranju u JNA"
Skraceno?
Druže generale, tako je, to je skraćeno. Inače bi bilo: "drug pitomac mlađi vodnik stažista na stažiranju u Jugoslavenskoj narodnoj armiji"
bugmenot2013 Gušter
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Tue Aug 20, 2013 11:39 pm
Stazio (citat):
Ha ha, trebalo bi nabaviti udice i ostali pribor pa otići na Vis, da se dosluži tih 20 dana "nagradnog".
Znaš da mi je to u ono vrijeme bilo palo na pamet (dobro, nemojte pitati "koju pamet") dok sam se brodom vozio nazad u Split, neposredno nakon skidanja. Drugi plaćaju da bi došli ovamo na ljetovanje, a mi dvojica blesavi iskemijali da što prije odemo odavde.
Naime, zadnjih je tjedana bio štos, jer je već bilo ljeto: "Stažo, vodi nas danas popodne na more na kupanje?" "Ne da mi se. Zašto baš ja?" "Pa ti si nekakav mlađi oficir, vodnik, a vojska ne smije na kupanje bez oficira. Daj, bit će nam odlično." "Dobro, dečki, uzimamo putara (kamiončić s dvostrukom kabinom i košem, za održavanje cesta)."
Onda napišemo nekakav nalog (čini mi se i putni radni list), potrpamo se u putara (vozač, ćato i ja sprijeda, ostali jedan na drugome u stražnju kabinu i u koš), uzmemo nekakav alat i kao idemo po nalogu popravljati skladište na Stoncu ili jedan objekt u najljepšoj uvali na svijetu (uz nju je bio i poligon za obuku pasa-običnih, ne morskih (!), ali se više ne sjećam imena uvale). Dežurnome na prijavnici mahnemo pred nosom onim nalogom-najvažniji je bio pečat na njemu, ujedno nama i najmanji problem, a zatim cijelo popodne: opći urnebes, 20 mladih ljudi na plaži, u moru, pod morem, skaču sa svih strana, dodaju se i gađaju balunom (naravno, nismo ga zaboravili), prskaju, hrvaju, kacaju. Nitko od civila na plaži baš i ne vidi da smo vojska, više kao neki razuzdani sportski klub (uniforme su brižno ostavljene u putaru bez slaganja, na gomili-bilo mi je poslije lako naći jer je jedino moja mornarička, a svi imaju svoje civilne kupaće gaćice). Na sve drugo sličimo osim na vojnu jedinicu.
Po povratku na prijavnici: "Stažo, jeste li uspješno obavili zadatak?" "Druže stariji vodniče, ima dosta problema s tim skladištem. Zapravo tek smo danas uspjeli pripremiti što nam treba i započeti, ali za kojih dan-dva sigurno će sve biti tip-top." "Znam sam ja da tehnički vod zna kako to treba izvesti. Svaka čast."
Naravno, skladište nitko nije ni pogledao, a ono "za dan-dva" trebalo mi je samo zato da nam sutra ne pišem i ne izmišljam novi nalog.
Pa neka netko sad kaže da nismo zaslužili nagradno.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Tue Aug 20, 2013 11:54 pm
Radili smo i mi nešto slično, pet dana smo postavljali pet telefonskih stubova u Prigradici na Korčuli. To je posao od nekih sat vremena, da se niko ne umori, a onda kupanje i druženje sa mještanima do kraja radnog vremena. Šteta što admiralova (generalova) kuća nije bila dalje pa da su "radovi" još potrajali.
Uča Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2013-08-22
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Thu Aug 22, 2013 10:14 pm
Pozdrav svima! Služio sam vojni rok 89/90. kasarna "Rogači" - Komiža. Bio ćata u prvoj četi. Puno dobrih utisaka nosim iz tog perioda. Želio bih da se čujem sa nekim iz tog vremena služenja vojnog roka.Baš mi je drago što postoji ovakav forum, nadam se da ću se čuti sa nekim iz tog vremena.
Goran Dinic voli ovaj upis
Uča Gušter
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Fri Aug 23, 2013 9:52 pm
Pozdrav Zzzorane i ja sam sužio vojsku 89/90. Komiža kasarna Rogači prva četa, gde si ti služio možda se znamo.
tomiskav voli ovaj upis
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Fri Aug 23, 2013 10:20 pm
Uča, dobrodošao na forum!
taz Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2013-08-24
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Sat Aug 24, 2013 5:25 pm
zzzoran (citat):
Sluzio sam jna na prelijepom otoku visu 89/90 javite se da se podsjetimo na na stara dobra vremena
pozdrav zzzoran i ja sam služio 89/90 junska klasa 2 četa kasarna Rogači
dpuric Kapetan
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Sat Aug 24, 2013 7:11 pm
taz, dobrodosao na forum!
Uča Gušter
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Sat Aug 24, 2013 11:32 pm
Pozdrav Zzzorane verovatno se znamo. Ja sam decembarska klasa pre mene ćata u prvoj četi je bio tvoj klasić Goran Tomić.Mene su i tamo zvali Uča. Srdačan pozdrav!
zzzoran Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-06-08
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Thu Sep 05, 2013 10:49 am
ja sam junska klasa 89/90,sjecam se Gorana Tomica,ja sam bio cato u 3.ceti u kasarni rogaci,a poslije smo presli u grad Vis,pokusacu da postavim koju fotografiju iz tog vremena
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Wed Sep 25, 2013 4:05 am
Podzemni objekt Velja Glava bio je namjenjen za osnovno komandno mjesto Uporišta Vis. Također je predstavljao uporišni podsustav OSOJ-a (Obalne službe osmatranja i javljanja). Međutim u mirnodopskim uvjetima operativni tim Uporišta bio je uspostavljen u kasarni Samogor.
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Wed Jan 01, 2014 8:39 pm
Ma nisu oni baš toliko njuškali pogotovo 80 tih
Mmatrix Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-01-27 DOB : 51 Osijek
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Mon Jan 27, 2014 9:53 pm
Pozdrav..ima li koga od generacije dez.90 arj pvo VP 8022/6 Vis
svedok Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-01-27 DOB : 57 Smederevo
Naslov komentara: Pozdrav Mon Jan 27, 2014 10:39 pm
Pozdrav svima na forumu, ja sam na Visu, tacnije kasarna Ravno bio od 86-87, septembarac, pod komandom por.fr.Pemca, tada je bio tu i Jankovic Drazen.por.kor. Zoltan Draganov, Savic. Voleo bih kad bi se neko javio iz te klase. Puno pozdrava. Aleksic
Stazio Major
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Mon Jan 27, 2014 11:01 pm
Dobrodošao svedok.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Tue Jan 28, 2014 4:19 am
Max Blitz (citat):
Na rtu Barjaci blizu Komiže, nalazi se baterija 88 mm jedinstvena po tome što su potkopi za topove maskirani u 4 kućice dalmatinskog tipa...
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Sat Feb 01, 2014 12:05 am
...ima ovde poznatih, Ja sam služio na VISU-komiža kasarna rogači 89g. Decembarska klasa komandiri su nam bili por. Šarac, Simović i kap.Keki -Kernc Branko.
Fadil vk voli ovaj upis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Sat Feb 01, 2014 12:21 am
miki venom (citat):
...ima ovde poznatih, Ja sam služio na VISU-komiža kasarna rogači 89g.
Zdravo Miki Venom i dobro došao na forum!
Ovo su decembarci ali '90. iz tvoje kasarne, slika je na mycity-military.com. Prepoznaješ li starješine?
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2014-02-04 DOB : 57 Novi Sad
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Tue Feb 04, 2014 10:10 pm
Pozdravljam sve koji su sluzili na Visu ! Ja sam septembarska klasa´86, prvo sam bio u Capljini 3 meseca (obuka za D kategoriju) a onda od decembra´86 do septembra ´87 na Visu. VP 8022, kasarna u gradu Visu (valjda je Samogora,zaboravio sam) bio sam dezurni vozac u auto jedinici, vozio mini busevima staresine iz kasarni Stoncica i Smokovo,isao sa VE (vojna ekspedicija) po postu u gradu, vozio cisternama vodu i sve ostalo sto je trebalo. Staresina mi je bio st.vodnik Pejic Rajko a secam se jos Pemca, Ante Govorusica, Bancevica... Ako ima nekoga iz ove ili iz bilo koje bliske generacije kome su poznate staresine ili vreme, neka se javi. Pozzz
Stazio Major
Naslov komentara: Re: VIS - KOMIŽA Tue Feb 04, 2014 10:14 pm