FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: 8 Mediteranske Igre Split 1979 06.03.15 22:13
Sigurno se svi sjećate MIS 1979.To je bila značajna sportska manifestacija koju je tad dobila Jugoslavija i grad Split.Učestvovalo je 14 država u 26 sportova.Takmičenja su trajala od 15 do 29 septembra 1979.Najuspješnija po broju osvojenih medalja je bila Jugoslavija.
Takmičenje tad u 26 sportova u konkurenciji 14 zemalja Mediterana među kojima su super sportske nacije kao Francuska,Italija,Španija i biti bolji od njih je stvarno jaka konkurencija ako znamo da su te nabrojane zemlje i na OI u samom vrhu po broju osvojenih medalja.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 07.03.15 21:45
semsudin (citat):
Sigurno se svi sjećate MIS 1979.To je bila značajna sportska manifestacija koju je tad dobila Jugoslavija i grad Split.Učestvovalo je 14 država u 26 sportova.Takmičenja su trajala od 15 do 29 septembra 1979.Najuspješnija po broju osvojenih medalja je bila Jugoslavija.
Maskota 8 MIS 1979 je bila sredozemna medvjedica [You must be registered and logged in to see this image.]
Licno smatram da je Italija bila nauspjesnija nacija jer je uzela 32 medalje vise od Yugoslavije,znam da je sve zbog zlatnih medalja ali ih uzela samo sedam manje ali je zato uzela 25 vise srebrenih medalja i 14 bronzanih medalja treba biti objektivan.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 07.03.15 23:19
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 07.03.15 23:46
MIS 1979 će ostati poznate po tome što je još osam gradova Dalmacije bilo uključeno u ovaj sportski projekt : Trogir, Makarska, Sinj, Hvar, Šibenik, Zadar,Omiš i Supetar. Prije svega, Split je dobio prekrasan stadion, u to vrijeme jedan od najlješih u Europi. Izgrađen je kompleks bazena na Poljudu, kao i velika i mala dvorana na Gripama. Izgrađena je streljana u Stobreču, kompleks teniskih terena na Gripama, kompleks malih dvorana za borilačke sportove na Gripama. Uz to renoviran je stadion HNK Split, košarkaška dvorana na Gripama kao i igralište u Kaštel Gomilici. Zahvaljujući MIS-u i drugi gradovi su dobili razne sportske sadržaje. Trogir je dobio novu sportsku dvoranu, dok je u Omišu obnovljeno nogometno igralište. Nadalje uređen je hipodrom u Sinju, teren za streličarstvo u Supetru na Braču, veslačka staza u Zatonu, nogometno igralište u Zadru i Makarskoj, kao i sportska dvorana na Hvaru.
Konačno na VIII. mediteranskim igrama u Splitu sudjelovalo je 2408 sportaša (od toga 399 žena), 882 suca, 25 delegata i 811 sportskih djelatnika što čini ukupno 4126 akreditiranih osoba. Na ovim igama s najviše sportaša bili su zastupljene: Jugoslavija 409 , Italija 368, Francuska 287 i Španjolska 263. Grad Split nije dobio samo funkcionalne sportske objekte nego i prateću infrastrukturu. Izgrađen je veliki putnički terminal na aerodromu u Resniku, pomorsko-putnički terminal u Gradskoj luci, kao i novi RTV centar. Probijanjem tunela kroz Marjan i zahvatima na cestovnim i željezničkim pravcima stvoreni su preduvjeti za rješavanje prometnih problema u gradu i okolici. Izvršen je niz zahvata na rekonstrukciji elektrodistribucijske mreže, vodovodno-kanalizacijskim sustavima, te telekomunikacijskim vezama.
[You must be registered and logged in to see this image.] Makete novoizgrađenih sportskih objekata: Gradski stadion u Poljudu, Sportski centar Gripe i poljudski bazeni
[You must be registered and logged in to see this image.] Panorama splitskog Poljuda u kome se cakle dva bisera: kompleks bazena i Gradski stadion
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 08.03.15 1:10
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 08.03.15 5:41
Bilo je to vreme kada je Stane bio na vrhuncu moci, zato je i bio odmah pored marsala. Sa te slike ziv je jos uvek Dragosavac ako se ne varam .
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 09.03.15 7:44
Kuhar-Debar. (citat):
ako me sjecanje prati skoro si rekao da nisi cuo za Mediteranske igre.
Odgovorio sam na tvoj komentar medjutim vidim da je nestao a i upitao sam gde je.
Ovo ti pisem da razumes moje neznaje uvezi Mediteranskih igara e zbog plusa ili minusa. Kao klinac sam otisao u inostranstvo. Tu zavrsio osnovnu i gimnaziju. Za vreme god odmora sam sa ocem odlazio u rodno selo a posle kao momak putovao u druge zemlje. Nigde nisam cuo za te igre i kada je to bilo aktuelno, meni nepoznato.
Dali su te igre lokalnog karaktera ili ne, neznam jer Svedska stampa, TV nije spominjala tako neko takmicenje. Ipak mi u zemljama gde zivimo pratimo dogadjaje i zbivanja vezane za ovde makar da je sredstvo informacije kud i kamo bolji, laksi nego onda.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 09.03.15 10:01
SveJug (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Odgovorio sam na tvoj komentar medjutim vidim da je nestao a i upitao sam gde je.
Ovo ti pisem da razumes moje neznaje uvezi Mediteranskih igara e zbog plusa ili minusa. Kao klinac sam otisao u inostranstvo. Tu zavrsio osnovnu i gimnaziju. Za vreme god odmora sam sa ocem odlazio u rodno selo a posle kao momak putovao u druge zemlje. Nigde nisam cuo za te igre i kada je to bilo aktuelno, meni nepoznato.
Dali su te igre lokalnog karaktera ili ne, neznam jer Svedska stampa, TV nije spominjala tako neko takmicenje. Ipak mi u zemljama gde zivimo pratimo dogadjaje i zbivanja vezane za ovde makar da je sredstvo informacije kud i kamo bolji, laksi nego onda.
Ja razumijem druga SveJuga, makar i zasluzio minus... Navijacka strast i intenzivnije pracenje ssportskih dogadjaja kod mene je pocelo da opada nakon fudbaskog svjetskog prvenstva u Minhenu, 1972. Istina je da reklama nije bila intenzivna za mediteranske igre, ni za univerzijadu, kao za ZOI. Iako je bio u vojsci u vrijeme odrzavanja istih, nije morao biti zainteresovan za sportska dogadjanja. Meni, licno, najupecatljivije je izgradnja stadiona "Poljud", vezano za taj dogadjaj. Tada je to bio najmoderniji i najljepsi stadion u SFRJ.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 09.03.15 17:08
To je drugorazredno natjecanje pogotovo danas ali onda smo mi napravili od toga skoro pa olimpijadu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 09.03.15 17:11
Jozo Trklja (citat):
To je drugorazredno natjecanje pogotovo danas ali onda smo mi napravili od toga skoro pa olimpijadu.
Dobro je to bilo, izgradilo se čudo objekata, kao i za Univerzijadu, da nije toga bilo ne bi se nikad napravilo...
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 09.03.15 17:15
Za grad Split u svakom slučaju vrlo korisno.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 09.03.15 22:10
SveJug (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Sad te donekle i razumijem druze ali eto nesto mi bude cudno tad kad si napisao da nisi nikad cuo za Mediteranske igre,pozdrav.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 09.03.15 22:31
Tada u to vreme cijenili su nas i davali da organizujemo u rasponu od 8 godina 3 velike sportske manifestacije.
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 10.03.15 22:17
Čudno da nitko nije spomenuo iako smo to davno pisali na drugoj temi da je Zastava Kragujevac povodom MIS-a napravila ipak nešto u znak samih igara.Zastava 101 Mediteran sa troje vrata i dvije vrste motora 1100 i 1300.Bočni zadni prozori su imali mogućnost otvaranja na vodoravnu kipu što je ljeti davalo izvrsnu klimatizaciju .Sasvim solidan auto kojeg smo znali rezajući opruge,šireći blatobrane,stavljanjem kadetovih križ felgi te izbacivanjem standardne ispušne grane na glavi motora te stavljanjem zasebnih cijevi(svaka svoj cilindar)dobijali za ono vrijeme brz i vrlo stabilan kako smo ga od milja zvali "kupe".I danas su tražena roba za prerade.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 22.03.15 1:00
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 23.03.15 1:41
Poljud se tesko ponovo ovako napuni.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 02.04.15 1:32
Tito i Ante Skataretiko (1928.- 2003.) diplomat, ambasador, 80-tih potpredsjednik Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske, privrednik i sportski djelatnik. Od 1976. do rujna 1979. bio je na dužnosti predsjednika Izvršnog odbora Mediteranskih igara u Splitu.
Pozdrav.Pitanje u vezi MIS 1979 za Maxa,Matrix,Minolovac,Vojnik Graničar i sve druge koje nisam nabrojao a iz bližeg ili daljeg okruženja da li je itko imao prilike gledati bilo šta iz MIS 1979 jer nije sve održavalo se u Splitu od sportskih takmičenja.
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 13.04.15 22:55
Šemso gledao sam sa pok.ocem i ekipom u Splitu,Šibeniku i Zadru.Eto čak smo i imali bolja mjesta jer je očeva firma bila jedna od izvođača radova.Dali su bile drugorazredne ili ne nije sad ni bitno ali koliko se još toga danas koristi što je tad izgrađeno a možda ni nebi bilo da nije bilo MIS-a.Da ne nabrajam i zaradu koja je išla od smještaja pa dalje. Kad se već govori o drugorazrednim igrama tu bi onda radije stavio tadašnje Jadranske susrete koji su danas prešli razdvajanjem države u recimo međudržavne ali su igre i ostali dobri duh zadržali onaj stari nemjenjani vremenski humor i zabavu.Naš Stazio je trebao doći sa svojom ekipom iz CG ali su ga na žalost spriječili problemi a nadam se da će do ovih biti i zdrav i vesel kao i ranije.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 13.04.15 23:38
semsudin (citat):
Pozdrav.Pitanje u vezi MIS 1979 za Maxa,Matrix,Minolovac,Vojnik Graničar i sve druge koje nisam nabrojao a iz bližeg ili daljeg okruženja da li je itko imao prilike gledati bilo šta iz MIS 1979 jer nije sve održavalo se u Splitu od sportskih takmičenja.
Trogir je za MIS dobio lijepu novu sportsku dvoranu u kojoj su se održavala natjecanja u košarci, odbojci i rukometu. (Možda i još nečemu...)
Nas osnovnoškolce bi organizirano pokupili da gledamo utakmice tipa Alžir - Tunis... Da bude gledalaca...
Jedriličarski kub iz Trogira je nakon MIS dobio nekoliko novih sportskih jedrilica (inače vrlo skupih) klase 470 i finn. Ne znam kako je to išlo, pretpostavljam da su kupljene nove za potrebe natjecatelja i onda su ostale, tko ih je stvarno platio ne znam... odnosno više ne znam...
Minolovac Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 290 ČLAN OD: : 2013-03-09 DOB : 64 Zagreb
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 14.04.15 11:21
Reći ću vam svoje mišljenje o MIS-u, koje je moje osobno i nitko se ne bi trebao osjećati pogođen s tim. U Splitu u školi sam bio od 1975. i sjećam se mnogobrojnih akcija "Sagradimo našem Hajduku stadion" Nikako da nešto naprave i onda je ispao taj famozni MIS za koji nije čuo nitko ni prije, a ni poslije, čudo toga se sagradilo na račun cijele države, a nama su kotlovnicu preuređivali cijelu zimu radi potrebe bazena, tako da nismo imali ni grijanje ni toplu vodu. U hladnoj učionici na nastavi, tuširanje ledenom vodom usred zime, pa u hladnu sobu, nemojte mi zamjeriti što mi MIS nije ostao u lijepom sjećanju.
Matrix Poručnik
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 14.04.15 11:35
Ne znam čemu tolike polemike i minimaliziranja ali u svemu se malo gubilo a puno više dobijalo počev od Univerzijade pa do ZOI-ja.Nisam od onih koji pate za starom slavom i nekim kako tad tako i sad prenapuhanim stvarima ali koliko se od '79 uložilo samo u Poljud.. Heben ti sve kad danas režu vrpce za 4 kilometra asfalirane ceste koju su radili dvije ipo godine - ako je to uspjeh onda ne znam što je neuspjeh..
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 14.04.15 12:18
Kuhar-Debar. (citat):
pogrešno, bio sam u novije vrijeme na dva događanja, kada je Poljud bio prepun. tema: muzika.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
semsudin Podporučnik
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 14.04.15 22:43
Oko Mediteranskih igara koje su se održale u Splitu 79 može se puno diskutovati ali jedno je sigurno da tadašnja Jugoslavija je mogla organizovati bilo kakve sportske manifestacije kao i mnogo bogatije kapitalističke zemlje.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 15.04.15 0:09
bojnik (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
pogrešno, bio sam u novije vrijeme na dva događanja, kada je Poljud bio prepun. tema: muzika.
Istina muzicke prirode sportske vrlo tesko.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 15.04.15 0:43
bojnik (citat):
...bio sam u novije vrijeme na dva događanja, kada je Poljud bio prepun. tema: muzika.
Iron Maiden! 2008.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 15.04.15 2:05
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 25.09.15 13:16
Možda neko zna više od mene ali postoji legenda da je zagrebačka Hidroelektra gradila stadion na Poljudu i da je troškovnik imao samo jednu stavku: Nogometni stadion kom 1 pa sad ako netko zna više neka reče
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 30.09.15 2:36
Naslov komentara: Re: 8 Mediteranske Igre Split 1979 28.04.16 13:46
Split se je dva puta kandidirao za MIS. Prvi put u Izmiru 1971. (neuspješno), a drugi put u Alžiru 1975., kad je kandidatura prihvaćena. Maskota MIS bila je sredozemna medvjedica Adrijana, koju je predložio Vori Lalić. Direkcija Osmih mediteranskih igara kao jedinstvena služba Igara utemeljena je na sjednici Skupštine općine Split 7. ožujka 1977. godine. Vodio ju je ing. Damir Dumanić, a tajnik je bio Boris Baranović. Čelnici sektora bili su Silvije Dvornik, Zvonko Zavoreo, Slavko Žulj, Stipan Plejić i Artur Takač (Sektor za sport i tehnologiju, gdje je šef službe sporta bio Mihovil Rađa). Otvorenje igara umjetnički je oblikovao etnolog, etnokoreograf i etnokoreolog Ivan Ivančan. Himna MIS 1979. na zidu u Sinjskoj ulici: