FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS BROJ POSTOVA: : 111 ČLAN OD: : 2009-05-03 DOB : 58 SLO
Naslov komentara: Nikšić VP 6523 izviđači 03.05.09 20:57
Pozdrav drugovi! Klasa avgust 1985, izviđači AIV (VP6523/3) - javite se.
Sećate li se "terena" - Studenaćkih glavica, gađanja na Kunovu, obuka na moru (u Baru), skijanje na Žabljaku i u Kolašinu?
A tek najboljeg - NIKŠIĆKOG PIVA!
mad-max Vodnik
Spomenica Prvoborca FS Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 403 ČLAN OD: : 2009-05-01 DOB : 57 zagreb hrvatska
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 03.05.09 21:38
davno je to bilo stari moj , jedino mi nikada neće iz uspomene pobjeći Žabljak , pukovnikova kći koja je svirala saxafon u vojnom orkestru (i izvan njega povremeno) i nikšićko pivo !
antote Džomba
Naslov komentara: Žabljak 03.05.09 22:24
Mad-max pozdrav!
Na Žabljaku sam bio u januaru 1986 - skijaško prvenstvo vojnog područja Titograd. Takmičio sam u biatlonu, gde smo "Nikšićani" osvojili ekipno drugo mijesto i ... 7 dana nagradnog.
Tih nekoliko dana (mislim da 7-10) bilo je najbolji deo vojnog roka. Izlazak u grad svaki dan (kao i trening), pojačana marenda za sportaše i prekrasno mesto (puno snega, Crno jezero, Durmitor, besplatni skijaški liftovi ...).
Jedan od naših vozača Pincgavera došao je prekomandom iz Čapljine (klasić decembar 85, Drago? iz Knina - nisam siguran). rado bih ga našao, jer je bio "moj" vozač ...
Inače imam skeniranu fotografiju moje klase - je'l može objava i kako?
mad-max Vodnik
Spomenica Prvoborca FS Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 403 ČLAN OD: : 2009-05-01 DOB : 57 zagreb hrvatska
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 03.05.09 22:50
došao sam medju vozače u titograd negdje potkraj veljače 86. držali su me neko vrijeme 20-ak dana u kasarni a počeo sam sa putovanjima i vožnjama potkraj marta iste godine . često sam vozio jednog "ludog" majora iz kasarne "morača"po raznim sportskim susretima diljem crne gore i srbije . nemogu mu se sjetit imena nikako sad . sa njime sam i dolazio na žabljak sa malim tamićem kombijem i vozio sam hrpu raznih skija i štapova ali tada nije bilo nekog važnog takmičenja .
najčešće sam vozio bjelog stojadina rege R9703 , uz to povremeno sam znao voziti toga tamića kombija zelenoga koji na svakoj uzbrdici kuhao ko indijski čajnik.
znalo se dogoditi da sam i prespavao u onim bungalovima na žabljaku i po pojedinim mjestima gdje je postojao dom jna . izbjegavao sam kasarne jer je tu bilo previše komplikacija sa ustajanjem , sa domarima u domovima je bilo bolje uvjek.
antote Džomba
Naslov komentara: AIV Nikšić avgust 1985 03.05.09 22:57
AIV Nikšić avgust 1985 Kavčič Dušan (SLO) Sirk Borut (SLO) Topić Zlatko (HR) Vučinić Mirko (CG) Paprika Dušan (HR) Milaković Milenko (BIH) Mekić Rifat (CG) - stažo-mlađi vodnik Ivković Milisav (SRB) Barabaš Tibor (BIH-Jugosloven) Sotonica Ranko (HR ili Vojvodina?) - desetar Mujanović Anes (BIH) - desetar Zulić Sead (BIH) Ristanović Drago (BIH) Hajdić Petar (HR) Tepina Anton (SLO) Stamenković Žike Bora (SRB) Glad Toni (HR) Borisov Tome (MAK)
antote: komentar modifikovan dana: 13.12.09 23:46; prepravljeno ukupno 2 puta
mad-max Vodnik
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 03.05.09 23:07
antote: komentar modifikovan dana: 25.08.09 21:12; prepravljeno ukupno 2 puta
antote Džomba
Naslov komentara: 3. odeljenje AIV 22. maj 1986 10.05.09 22:14
moje odelenje
Jesenković Kenan (Rogatica) Borković Luka (Kukujevci) Selman Jasmin (?) Logarušić Serafin - Čelo (Slavonski Brod) Panđžo Stjepan (Lovas) Nakić Ivan (Piroćanac) Zrnić Marinko (Zen'ca) Krsmanović Stanko (Požega) Horvat Drago (Maribor)
Pozdrav
antote: komentar modifikovan dana: 13.12.09 23:44; prepravljeno ukupno 5 puta
antote Džomba
Naslov komentara: zabava 05.06.09 23:01
Klasiće i odeljenje pozivam na skromnu zabavu povodom rodjendana!
drivica Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2009-09-13
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 13.09.09 14:47
Pozdrav svima.
Stigao u Niksic 18. septembra 1988. Prva brdska ceta, prateci vod, nisandzija minobacaca. Pomocnik mi je bio Baltaj Antal iz Ade u Vojvodini. Desetar, ako se ne varam, Vujacic Dimitrije sa Cetinja. Komandir cete: kapetan Aleskic. U to vreme, komandant kasarne potpukovnik Radoman Radovic. Za politicki rad, kulturu i trte-mrte zaduzen major Sljivic, kasnije zastitnik meni i mojim drugarima iz vojnickog orkestra... Posle 6 dana neshvatanja sta me je to snaslo, izvukao sam se i pobegao u vojnicki oprkestar. Svirao u Domu JNA i u hotelu "Onogost". Malo davao strazu na Studenjackim Glavicama, imao oko 30 dana logorovanja po Kunovu, Krnovu (ne secam se sigurno imena), na Grahovu... Umesto u prekomandu, ostao zbog vojnickog orkestra svih 12 meseci u Niksicu, posle obuke kao najstariji vojnik (bez cina) u komandi stana. Radio malo i na ekspediciji (pregledao vojnicke pakete), briskao prasinu u par kancelarija, duzio kljuceve od pola kasarne i vrteo ih po vazduhu vezane za dugacku pertlu, smucao se po kasarni, i sviruckao
Najbolji prijatelji bubnjar Damir Mikulic "Coba" iz Kutine, harmonikas Srdjan Milosevic "Rus" iz okoline Pozarevca... "Skinuo se" u septembru 1989 i otisao na studije medicine. Pamtim da smo u vojnickom klubu gledali prenose Milosevicevog govora na Gazimestanu i osnivanje HDZ u Zagrebu... Pitali smo se "sta li se ovo sprema" i iskreno smo se nadali da ce sve proci mirno. Oni manje naivni su nam govorili da ce biti belaja... Posle godinu dana moj je drug Damir dosao iz Kutine kod mene u Pozarevac da me poseti, isli smo na vasar, po kafanama i obnavljali uspomene. Kad je trebalo da naredne godine ja uzvratim njemu posetu, puklo je na sve strane... Ovih dana sam nasao na internetu i Damira i naseg gitaristu iz Koprivnice, Sven Pijerobona...
Bila je to jedna od najlepsih godina u mom zivotu, bez obzira na manja i veca maltretiranja po crnogorskim vukojebinama i od strane nadobudnih desetara, vodnika i oficira...
SVE NAJBOLJE!
Dr med. Ivica Zdravkovic, spec. opste medicine rodjen 07.07.1969 Pozarevac, Srbija +381 64 269 259 1
mgalic2 Stariji Vodnik
FS BROJ POSTOVA: : 695 ČLAN OD: : 2009-08-02
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 13.09.09 14:52
Dobro nam došao drivica. Nadam se da ćeš ovdje obnoviti neka stara i steći nova prijateljstva.
ppsupercop Džomba
FS BROJ POSTOVA: : 126 ČLAN OD: : 2009-05-04 DOB : 71 kraljevo
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 13.09.09 15:55
Drivice,dobrodošao na forum!
Mnogo lepog druženja i pisanja!
antote Džomba
Naslov komentara: pozrav drivica 14.09.09 20:53
Drivica puno pozdrava i dobro nam došao na forumu! Konačno neko, ko je služio u Nikšiću. Izgleda da su u dve godine promijenili dosta komandno kadra. u moje vreme (avgust 85-86) komandant je bio major Vranješ. Reci, da li je por. Vukašin Lazović još bio "šef" izviđača?
drivica Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 15.09.09 16:39
Vukasin Lazovic je bio tamo, eto, to mi je ime potpuno izaslo iz glave, ne znam sta je tacn radio, meni nije bio direktni pretpostavljeni, a sikreno, i nije bio bas omiljen medju ostalim vojnicima. Ili je bar moj utisak bio takav. Inace, mj najomiljeniji komandir je bio moj zastavnik dok sam bio "dzomba", zastavnik Macavara Dusan. Uvek je znao da kaze pravu rec u pravom trenutku. Zastavnici su bii carevi!
drivica Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 15.09.09 16:42
Uzgred, jel ste i vi pevali pesmu slicnu ovoj:
Od Niksica do Titova dvora pruzila se zica telefona, preko zice drug Tito govori: "jel vam tesko, pesadinci moji?"
Nije tesko, a nije ni lako, pesadinac ne moz' biti svako. Uvek prvi, to je nasa meta, najbolja je prva brdska ceta.
Kad se samo setim, to su pevali i Hrvati i Slovenci i Makedonci, svi... )
antote Džomba
Naslov komentara: zastavnik Dušan 15.09.09 18:28
Kako da se ne bih setio tada starijeg vodnika 1. klase Dušana Macavare (oprosti za moju gramatiku). Mislim, da je vodio nešto oko magacina ili opreme za nastavu. Poručnik Lazović je dosta posla prepuštao stažistima i desetarima (barem je u moje doba tako bilo), što je imalo i + i - strana.
Pjevali smo pjevali - pešadinac ne može bit svako ... pa "u no- u novembru četrdeset-treće zado- zadobismo bolove najveće ..."
Priliko povratjka sa Studenačkih glavica imali smo izbor - ili pjesma ili atomski, jaka artilerijska, avioni, otrovi, neprijatelj s leva za borbu ....
Tada je bio u prvoj četi i poručnik Marinko Slomo - malo manjeg rasta ali "otrovan" i veoma brz na pješadijskim preprekama. Jel još bio tamo 88?
drivica Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 15.09.09 20:51
Ne secam se tog porucnika.
Hvala za podsecanje na ovu posebnu strofu pesme, na nju sam potpuno zaboravio I zaovo podsecanje - da, najvise smo pevali kad smo se vracali sa onih prokletih Studenjackih glavica. Secam se da su nas terali da zidamo one glupave zidove od kamenja, i da kopamo onaj stojeci zaklon, ili kako se zvalo - kopas 10cm zemlje, i onda se pojavi stena, onda donesu ono cudo koje se zvako "kobra", ogromna skalamerija za busenje koja je radila na naftu, jadnici koji su je drzali u rukama i njom busili imali su vibracionu bolest
drivica Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 15.09.09 20:55
Inace, oficira se generalno slabo secam, ostalo mi ih je nekoliko u pamcenju, bio je tamo i neki omaleni dezmekasti potpukovnik, stariji, zaduzen za pozadinu, svi smo se pitali zasto on nije komandant kasarne, bilo bi nam lakse sa njim, on je samo gledao sta da iznese iz kasarne, stalno su mu iz kuhinje na kraju dana pakovali u kese vojnicki kackavalj i drugu hranu
Pamtim da je bio neki jadnik, mislim da se zvao Sehovic Bajro, porpucnik u "tovarnom vodu", pravio se da je strucnjak za one polumrtve konje i mazge, imao je metar "i zelju da poraste" i stalno je vriskao na momke iz tovarnog voda, a svi zajedno su ocajno smrdeli na balegu, na konje, svi su imali neke uzasne cireve i kraste po rukama i niko nije zeleo da udje u njihovu spavaonicu...
antote Džomba
Naslov komentara: tovarni vod 15.09.09 21:10
Tovarni vod je bio "legenda" i po mirisu i po tome, da su uvijek prvi išli na obedovanje
antote Džomba
Naslov komentara: potpukovnik za pozadinu 15.09.09 21:15
Da nije to potpukovnik (ili u moje vreme) major "PEKI" - starao se o ekonomiji, poznat po uzviku "stražaru bacaj pušku, hvataj svinje ..." hehehe Za vreme popodnevnog odmora tražio je vojsku za skupljanje kupusa - ko ga je znao, sakrio se
drivica Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 15.09.09 21:18
Maleni, debeljuskast, zreo za penziju, ja mislim da je bio Peki, bravo za pamcenje!!! Taj je samo razmisljao o hrani
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 15.09.09 21:19
Ja ću samo kratko: drago mi je da se ovdje "zahuktala" rasprava, ovako nešto i je cilj ovoga foruma. P.S. Drivica, vidim ja da si ti neki pričljivi veseljak, navrati nekad na chat, zna tamo biti jako veselo. Ne dajte se smesti, nastavite dalje po planu i programu, drugovi vojnici.
antote Džomba
Naslov komentara: pesme 23.09.09 19:07
Evo, setih se još jedne:
"Naši meci nikad nisu čorci, najbolji su izviđači borci"
drivica Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 23.09.09 22:58
HAHAHA, da, svaka cast na memoriji!
Mi smo pevali:
Nasi meci nikad nisu corci, najbolji su Aleksica borci
(po kapetanu Aleksicu)
Sve najbolje!
akovalija Gušter
FS BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2009-05-03 DOB : 52 Zapadna Evropa
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 21.10.09 22:02
Pozdravljam sve bivse momke, koji su do zla domacega 1991. sluzili vojsku u Niksicu. Poseban pozgrav za drivicu i antote. Ja sam jedan od onih sto je nekada vojnikovao u niksicu i poznajem tipove poput Radovana Aleksica, te ppukovnika Moma Perovica, kojeg antote opisuje kao nekog ko je nosio hranu iz magacina ispod kuhinje. Mislim da je antote malo pretjerao. Peki jeste znao da se uvuce u kuhinju i nesto pojede, ali je zato u kasarni provodio i do 12 sati dnevno. Radovan Aleksic(?), sta reci? Pretvorio se u monstruma, prelaskom za oficira bezbijednosti u brigadi. Progonio, ucjenjivao i hapsio bivse kolege, pljacko po Hercegovini, pretukao gradjansko lice na sluzbi u JNA izvjesnog Kontica i niz drugih prljavih radnji. Negdje krajem devedesetih bio pretucen ispred svog stana u Niksicu od nepoznatih ljudi. BVila je to nagrada za ucinjena (ne)djela. Agusi Iso skinuo se iz JNA 1991. godine i otisao na zapad, mislim da je bio u Svicarskoj.
akovalija Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 21.10.09 22:12
Dali se neko sjeca majora Milosavljevica, te velike ljudske gromade. Cuo sam da je do kraja ostao cestit castan covjek i oficir, za razliku od ppukovnika Jakimovskog, pukovnika Milicica, zastavnika Jokica i Roganovica, kapetana Tomovica, Nenezica i Vujicam, majora Mrdaka, za koga sam cuo da ga je zena ukokala iz njegovog sopstvenog magnuma. Nazalost, svi su se oni pretvorili u 100% cetnike, koji su ostavili pustos po Dubrovackoj regiji i po Hercegovini, razarajuci i plackajuci sirotinjske domove. U istu bransu spada i spadalo od kapetana Smailovica Sefkije, koji je iz Mostara 1991. dosao sa ukradenim biciklima.
ppsupercop Džomba
FS BROJ POSTOVA: : 126 ČLAN OD: : 2009-05-04 DOB : 71 kraljevo
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 21.10.09 23:16
Poštovani kolega, mislim da si malo otišao u off. Ne bi trebalo da se bavimo tom vrstom pisanja,jer smo forum shvatili kao NEPOLITIČNU platformu,dakle,vreme služenja zajedničke vojske u zajedničkoj državi. Ono o čemu pišeš,nažalost,ne pripada,niti toj vojsci,niti toj državi.... Mislim da je to za neke druge teme,druge forume i druge pristupe.... Puno pozz.
drivica Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 21.10.09 23:19
Akovalija, ti si iz Niskica, cim ih tooliko znas i pratio si sta se sa njima naknadno desilo
Na zalost, dosta njih sam zaboravio, a ovo sto cujem za Aleksica me ne iznenadjuje uopste, on je bio namrgodjena prepredena zloba i dok je meni bio kapetan.
Mene je uvek zanimalo sta se desilo sa mojim Macavara Dusanom, bio je dobar covek, kao i sta se desilo sa majorom Sljivicem, koji je odskakao po odredjenoj dozi gentlmenskog stava i, kakav je nedostajao vecini drugih.
Jel Mrdak onaj idiot sto je imao "izlozbu" otetih predmeta od vojnika, neki orman sa staklenim zidom, unutra stavio nozeve, boksere, ali i crkvene kalendare, lancice sa krsticima i kondome, kao da je zlocin sto se neko mol i sto neko hoce da ima prezervativ u dzepu???? Kakva je to budaletina bila....
Sve najbolje!
akovalija Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 22.10.09 23:05
drivice, Iz tvojih komentara se da zakljuciti da i ti poznajes dobro predratne prilike u kasarni "13 jul". Raduje i to sto si, cinimi se, kvalitetan momak. U pravu si Mrdak je postavio onu "kurtn izlozbu. Major Sljivic je ostao relativno korektan. Lijep, lep, lip pozdrav.
akovalija Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 22.10.09 23:13
drivice, Mislim da nijesi u pravu za porucnika Sehovica. On je momak koji je za nepune tri godine, vanredno, zavrsio vojnu akademiju u Beogradu. Bio je jedan od najboljih studenata na akademiji. Samo je u jednom roku polozio jedanajest ispita. To sto je bio komandir tovarne cete, je stvar komandovanja i na toj duznoszi se mogao naci svaki od oficira ranga potporucnika do kapetana I klase. Bajro je bio jedan od najinteligentnijih oficira u onoj kasarni. Mislim da je napustio vojsku i zivi u Podgorici, gdje se bavi profesionalno pcelarstvom i najveci je proizvodjac matica u Crnoj Gori.
drivica Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 23.10.09 0:41
Moguce je da sam se prevario. On je svoj posao shvatao ozbiljno. Mozda preozbiljno. Mozda PREPOSTENO. ako sam se ogresio, izvinavam se. I njemu i svima koji ga poznaju. Tada sam ima samo 18-19 godna, danas imam 41....
Lepo je znati da je ziv i zdrav i da se snasao u zivotu i da nije propao u vihoru koji nas je opustosio devedesetih.
mad-max Vodnik
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 23.10.09 17:02
POSLIJEDNJA OPOMENA
SLIJEDEĆI KOJI ZAPOČME ILI NASTAVI TEMU O RATU U BOSNI - HRVATSKOJ - SRBIJI , ISTO KAO I U KOJOJ JE VOJSCI I ZAŠTO RATOVAO POJEDINI LIK BITI ĆE BANIRAN SA MOJE STRANE !
KOME NE PAŠE OVA ODLUKA MOŽE SE ŽALITI ADMINISTRATORU SA NICKOM
VOJNIK BEZ ČINA
zahvaljujem na razumijevanju
drivica Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 23.10.09 17:29
Evo, ja obecavam da necu Sto se mene tice, to je, kao sto sam i napisao, bio vihor, zemljotres, haos - i to je kraj. Iskreno, mislim da bi svi mi, koji smo ovde, trebalo da smo deklarativno (makar malo) jugo-nostalgicari, jer da nismo, ne vidim zasto se onda uopste prisecamo JNA i zasto o tome pricamo. Ko zeli da gleda samo "novu istoriju" i da se samo u nju kune, mislim na "istoriju" u poslednjih dvadeset godina, neka bolje zaboravi na svoje vojnicke dane u staroj zemlji za grbom od sets baklji
Svima sve najbolje!
antote Džomba
Naslov komentara: pravila pravila 14.12.09 9:45
Administratoru i moderatoru svaka čast za odličan rad.
Uz to jedna mala napomena - predlažem, da se konkretna oštrina prema jugonostalgičarima i "prijateljima" JNA izjednači sa onom, koje ide prema suprotnicima svega, što ima prefix YU, njene simbole i obeležja.
Moj (osobni) dojam je, da se ovo poslednje možda previše tolerira. Pravila neka važe za sve i to jednakom merom.
akovalija Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 20.12.09 20:09
mad max, vidim prosao si bez gubitaka. raduje me svaciji srecan ishod iz proslog buckurisa. Na zalost, nijesmo svi tako prosli. Otud i potreba da se progovori o nasim komandirima i komandantima, kojima su takodje bila puna usta Jugoslavije i bratstva i jedinstva, a iskoristili su prvu naoblaku i mrak, da se presvuku iz jagnjece koze u vuka. Kada je rijec o uspomenama, imam ih, mozda, vise nego svi vi zajedno i to veoma lijepih, prlijepih, na desetine momaka koje sam sreo kroz moje vojnikovanje. Radujem se kao malo dijete, kada cujem da je neko od tih mojih dragih likova ziv zdrav i veseo. Tuzan sam do bola kada cujem da je neko od njih stradao na bilo koji nacin. Tako sam nedavno u stampi procitao, da je u saobracajnoj nesreci poginuo Jasarevic Sejdalija iz Srebrenice. Prezivio je srebrenicku golgotu, vratio se da zivi u Srebrenicu i u saobracajki skoncao svoj mladi zivot. Dali se ko od vas sjeca Sejdalije, sluzio je 1991. na 1992. godinu. Jos i ovo, ne mozes tako jednostavno nekog okarakterisati kao nekog ko potura kukavicje jaje. To mi nije cilj, ali mi smeta kada se o nekim ljudima moze lose govoriti, a o drugima ne, slucaj Sehovic. I jos me zanima koje su te to, vece instance, postavile da bdijes, iznova, nad bratstvom i jedinstvom, a s kojim ciljem i namjerama? Nemam vise povjerenje u tu kategoriju zajednistva, posebno poslije tragedije 1990-tih. Pozdrav tebi i svim cestitim i casnim,
akovalija Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 20.12.09 20:12
Koji je razlog da si obrisao, moju jucerasnju poruku? Nije u njoj bilo nicega antibrastvenickog. Valjda ova gore nece dozivjeti istu sudbinu, tu smo da razgovaramo.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15045 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 20.12.09 21:05
antote (citat):
Administratoru i moderatoru svaka čast za odličan rad.
Uz to jedna mala napomena - predlažem, da se konkretna oštrina prema jugonostalgičarima i "prijateljima" JNA izjednači sa onom, koje ide prema suprotnicima svega, što ima prefix YU, njene simbole i obeležja.
Moj (osobni) dojam je, da se ovo poslednje možda previše tolerira. Pravila neka važe za sve i to jednakom merom.
Antote , hvala na sugestijama. Evo dosegnuli smo onaj stupanj s kojega se može uvidjeti ispravnost opredjeljenosti ovoga foruma da bude i ostane politički neutralan, da ne dozvoli demagogije ni lijeve ni desne.
Mislim da skupina jugonostalgika koja je dizala silnu galamu kako se samo njih "ugoni u suru" sad uviđa da razlike nema.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15045 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 20.12.09 21:13
akovalija (citat):
I jos me zanima koje su te to, vece instance, postavile da bdijes, iznova, nad brtstvom i jedinstvom, a s kojim ciljem i namjerama? Nemam vise povjerenje u tu kategoriju zajednistva, posebno poslije tragedije 1990-tih. Pozdrav tebi i svim cestitim i casnim,
Uvaženi akovalija, nema nikakvih viši instanci koje bi ovdje bdjele nad "bratstvom i jedinstvom". Tu povjesnu kategoriju na forumu obrađujemo samo u povjesnim okvirima, a kako je više nema - tako nema ni potrebe da neko nad njome bdije, posebice ne na ovome forumu.
Zamoljen si, da kao i drugi, poštuješ pravila foruma. Daljnje trvenje s moderatorima ti neće biti od koristi.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 21.12.09 14:37
Pa dobro mogu ja vidjet taj sporni tekst akovalije? Makar da mi se pošalje na pp. Max brz si ko kobra,kad prije si uspio to obrisat?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
trosic Gušter
FS BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2009-12-26 DOB : 59 Zagreb,Croatia
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 26.12.09 21:42
pozdrav svima koji su služili "bivšu" (ne zaboravite da smo svi mi budući bivši) u Nikšiću! Ako ima netko tko je služio u 1.brdskoj četi kod Slome 1984. "augustovska" neka se javi. Osim Slome koji je tek došao s akademije i bio jako drčan tu su bili i poručnik Dević i vodnik 1.klase Kopčić, komandant bataljona bio je major Adamović a kasarne major Vranješ Iskustvo je bilo nezaboravno i tko god što rekao nije mi žao niti minute koju sam proveo u JNA. Znanje i iskustvo koje sam tamo stekao korisitili su mi i u ratu ali to nije tema foruma. volio bih da mi se jave Redžep Muslimović-Kečo i Adnan Dilberović iz Travnika s kojima sam dio vojnog roka proveo u Domu JNA.
mgalic2 Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 26.12.09 22:38
Koleta trosic, dobro nam došao.
antote Džomba
Naslov komentara: dobro-nam-došao 27.12.09 12:03
Druže trosicu puno pozdrava i dobrodosao! Služio sam od avgusta 85 do 86 (izviđač) i veoma dobro se sečam por. Sloma!
trosic Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 27.12.09 18:55
u mojoj obitelji se tradicionalno vojsku služilo u Nikšiću: stari je bio 1953. a njegov stric 1930. Stari se oduševio kad je čuo kud idem a zakletvu je jedva dočekao pa je onda vodio pok. mamu nekim kozjim stazama sa ž.stanice do kasarne Dio vojno roka sam bio u Domu JNA pa sam upoznao i dosta civila iz Nikšića.Poslije (XII/84) sam prešao u Podgoricu (Titograd) KMT Masline.Čini mi se da su nikšićani bili nekako bolji prema nama vojnicima nego u TG.Kolko sam čuo danas je na mjestu kasarne "13.juli" nekakava poslovna zona.
trosic Gušter
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 27.12.09 19:18
ovako je nekako izgledao raspored objekata u kasarni
Naslov komentara: Re: Nikšić VP 6523 izviđači 05.02.10 21:57
Da li netko zna točnu formaciju (ličnu i materijalnu) a) brdske čete, b) brdskog bataljona, c) protivoklopne čete u organskom sastavu brdske brigade, d) lake artiljerijske baterije PVO u organskom sastavu brdske brigade? Isključivo period od 1987. do 1990. godine?
Raspolažem nepotpunim podacima, a inače se bavim historijskim istraživanjima JNA.
a)streljačko odeljenje u sastavu streljačkog voda brdske čete ---> da li je so imalo 8/ljudi? ili više od 8? ---> da li je u naoružanju bilo ---> 1/ps(snajper), 6/apu(automatska puška), 1/pm(puškomitraljez)
b) da li je streljački vod brdske čete imao u svom sastavu i 4. odeljenje RUČNIH BACAČA M57? Koliko RB M57?
c) koji je sastav pratećeg voda brdske čete? ---> 1. MITRALJESKO odeljenje ---> koliko mitraljeza i koji kalibar? ---> 2. odeljenje RUČNIH BACAČA ---> da li RB M57 ili RBR "OSA"? Koliko komada? ---> 3. MINOBACAČKO odeljenje ---> da li MB60mm ili MB82mm? Koliko komada?
d) mješovita MINOBACAČKA baterija u organskom sastavu brdskog bataljona ---> vod MB120mm ---> da li 4/MB120mm? ---> vod MB82mm ---> da li 6/MB82mm?
e) mješoviti protivoklopni vod u organskom sastavu brdskog bataljona ---> da li su bili u sastavu voda BESTRZAJNI TOPOVI 82mm i koliko komada? ---> da li su u sastavu voda bile MALJUTKE polk 9K11? Koliko komada? ---> da li su u sastavu voda bili RBR "OSA"? Koliko komada?
f) da li je u ratnoj formaciji brdskog bataljona bio laki artiljerijsko raketni vod PVO ili umjesto njega vod PAM 12,7mm "Browing"??? Ako su bili PAM-ovi, koliko komada?
g) koji je sastav protivoklopne čete u organskom sastavu brdske brigade? ---> da li je u organskom sastavu poč-a bilo 6/MALJUTKI POLK 9K11? ---> da li je bilo u poč-u 6 ili 12/BESTRZAJNIH TOPOVA 82mm?
h) laka artiljerijska baterija PVO u organskom sastavu brdske brigade ---> da li je baterija imala 8 ili 12/PAT 20/3mm?
i) sastav mješovitog artiljerijskog diviziona u organskom sastavu brdske brigade ---> da li 2/baterije teških MB120mm? ---> da li 2/baterije BRDSKIH TOPOVA 76mm M48 B.1? ili umjesto BT76mm B.1 su bile HAUBICE 105mm M56???
j) sastav tovarne čete ---> koliko ljudi? ---> koliko stoke?