FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Dopušta likovima da ga (ju) izvode na večeru, a oni se poslije hvale ekipi kako su povalili pjevačicu, (a nisu ga (ju) ni pipnuli, niti su imali pojma da je muško.... )
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15056 ČLAN OD: : 2009-05-01
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 13.04.16 0:18
Max Blitz (citat):
He, he, kakav kralj!
Dopušta likovima da ga (ju) izvode na večeru, a oni se poslije hvale ekipi kako su povalili pjevačicu, (a nisu ga (ju) ni pipnuli, niti su imali pojma da je muško.... )
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 15.04.16 15:31
Država koju smo skraćeno zvali Češka, od sad se tako i službeno zove, tj. promijenila je ime!
Češki državni vrh odlučio je da će naziv Czechia biti kraća alternativa naziva zemlje na engleskom jeziku kako bi olakšali tvrtkama, političarima i sportašima uporabu na proizvodima, naljepnicama i dresovima. Dosadašnji naziv na engleskom Czech Republic predug je i težak za uporabu, a nije ga se moglo skratiti samo na Czech jer se radi o pridjevu, što na engleskom ne može biti naziv države. U mnogim drugim jezicima, francuskom, njemačkom, hrvatskom... tih problema nije bilo jer je zemlja već imala svoj kraći naziv. Zemlja je dobila svoj kraći naziv i u češkom jeziku. Tako će se Češka Republika moći zamijeniti riječju Češko. O promjeni su se usuglasili predsjednik države, premijer, predsjednici obaju domova parlamenta i uži kabinet vlade. Nakon što vlada i formalno usvoji promjenu, o njoj će biti obaviješten UN i druge međunarodne organizacije.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 15.04.16 20:36
I Crna Gora je izbacila naziv "Republika" jos odavno.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 15.04.16 21:17
PORUCNIK (citat):
I Crna Gora je izbacila naziv "Republika" jos odavno.
Ovdje se ne radi o tome, sve države republikanskog oblika vladavine su republike i mogu dodati tu riječ ispred imena. Češka je službeno bila - Česká Republika. Izgleda isto, ali nije, tj. u češkom jeziku, republika ide iza. Pa kad se prevodilo na engleski, naglašavala se i Republika. Sad ne bi bilo, po novome, na engleskom pogrešno napisati i Republic of Czechia. Odnosno samo Czechia. Kako je navedeno u članku, 'staro' ime je moralo biti Czech Republic, nije moglo samo Czech, a ni Republic of Czech, jer je Czech pridjev. Primjerice, Slovačka na slovačkom je Slovensko. (Može i Slovenská Republika, rjeđe se koristi. Na engleskom - Slovakia, ipak nije bila Slovak Republic (moglo je, ali ne samo Slovak, jer je i to pridjev).) Ovo su zapravo finese..... Sve u svemu, ime države na engleskom je važno zbog međunarodne upotrebe / komunikacije.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.04.16 2:25
Jedan kućni ljubimac u Zagrebu u šetnji i u kućnom ambijentu.... na trećoj slici je u lokalu...
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.04.16 15:05
kako li mu gazda skuplja kaku sa ulice
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 20.04.16 15:11
PORUCNIK (citat):
kako li mu gazda skuplja kaku sa ulice...
Trebao bi u vrećicu, kao i za psom....
Navodno ga se lako nauči (odredi mu se) gdje mu je wc, kao i mački, i onda se toga drži. Inteligentija je životinja od psa.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.04.16 12:37
Britanska kraljica Elizabeta II. danas slavi 90. rođendan. Najdugovječnija vladarica Velike Britanije na tronu je već 63 godine, a prošlog rujna nadmašila je legendarnu kraljicu Viktoriju koja je dosad bila rekorderka po broju godina na vlasti. Iako je kraljičin rođendan danas, službena proslava bit će u lipnju kada je i okrunjena.
Povodom kraljičinog rođendana u članku su podsjetili na neke kraljičine prilično neobične ovlasti:
1. Vlasnik je svih labudova na Temzi 2. Svi dupini u britanskim vodama pripadaju kraljici 3. Kraljica može voziti bez vozačke dozvole 4. Kraljica ne treba putovnicu 5. Jedina je žena s dva rođendana 6. Ima svoj privatni bankomat 7. Ima svog osobnog pjesnika 8. Potpisuje sve zakone 9. Ne treba plaćati poreze (ali ih plaća) 10. Ima svoje vitezove 11. Nije dužna davati nikakve informacije 12. Može ignorirati ili odbaciti bilo kakve ministarske savjete u slučaju “teške ustavne krize” 13. Može otpustiti cijelu australsku vladu i upravljati s još 15 država 14. Crkveni je poglavar 15. Ne može je se kazneno progoniti 16. Ima pravo konzultiranja, poticanja i upozoravanja svojih ministara
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 23.04.16 2:18
Max Blitz (citat):
Britanska kraljica Elizabeta II. danas slavi 90. rođendan. Najdugovječnija vladarica Velike Britanije na tronu je već 63 godine, a prošlog rujna nadmašila je legendarnu kraljicu Viktoriju koja je dosad bila rekorderka po broju godina na vlasti. Iako je kraljičin rođendan danas, službena proslava bit će u lipnju kada je i okrunjena.
Povodom kraljičinog rođendana u članku su podsjetili na neke kraljičine prilično neobične ovlasti:
1. Vlasnik je svih labudova na Temzi 2. Svi dupini u britanskim vodama pripadaju kraljici 3. Kraljica može voziti bez vozačke dozvole 4. Kraljica ne treba putovnicu 5. Jedina je žena s dva rođendana 6. Ima svoj privatni bankomat 7. Ima svog osobnog pjesnika 8. Potpisuje sve zakone 9. Ne treba plaćati poreze (ali ih plaća) 10. Ima svoje vitezove 11. Nije dužna davati nikakve informacije 12. Može ignorirati ili odbaciti bilo kakve ministarske savjete u slučaju “teške ustavne krize” 13. Može otpustiti cijelu australsku vladu i upravljati s još 15 država 14. Crkveni je poglavar 15. Ne može je se kazneno progoniti 16. Ima pravo konzultiranja, poticanja i upozoravanja svojih ministara
17. Krije tajnu je li ju je JBT pljesnuo po guzi
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 23.04.16 15:08
U šumi u oblasti Nevski Pjatačok kod Sankt Petersburga (bivši Lenjingrad), pojedino drveće se, kako je raslo, sjedinilo sa zaostalim oružjem i opremom iz Drugog svjetskog rata....
Druze porucnice, mislim da ne krije tu tajnu...u svakom slucaju rado se seca toga.
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 23.04.16 22:36
Ova američka vazdušno-desantska brigada smatra se jednom od najjačih delova vojske SAD u Evropi i regularno sprovodi vojne vežbe na teritorijama istočne Evrope.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 24.04.16 0:52
Jedan oglas za radno mjesto na jednom univerzitetu u Njemačkoj kojim se trazi profesorica izazvao je buru nezadovoljstva ili pak odobravanja.
Naime muškarci se uopće nisu mogli prijaviti već samo žene. Time se krši zakon o jednakopravnosti i muškarci su podigli buku veliku. S druge strane univerzitet se vodio internim dokumentom kojim se želi upravo postići jednakopravnost jer su žene na mjestima profesora u manjini i želi se podići kvota žena na tim pozicijama. Žene sa svoje strane digle buku. Oglas je u medjuvremenu nestao s neta
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 27.04.16 15:57
Max Blitz (citat):
26. travnja 1986., kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom, uzrokovana je eksplozija koja je uništila jedan od četiri reaktora u 'Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin' odnosno Černobilskoj nuklearnoj elektrani na sjeveru Ukrajine.
Prizori iz Pripjata - grada u kome su živjeli zaposleni u nuklearnoj elektrani Černobil......
Nije puno drugačije na području Fukushime u Japanu gdje je također napušteno područje nakon nesreće u nuklearnoj elektrani uzrokovane tsunamijem poslije potresa 2011.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.05.16 19:28
VBČ (citat):
Sretan brak na dvije adrese
Imao bih što na ovu temu reć na temelju jedne duge veze iz prošlosti (ipak ne brak) koja je tako funkcionirala 8 godina i to je meni bilo ok. Da se samo mene pitalo (ipak, raspalo se mojom krivnjom jer sam.... ) mogao bih tako vječno, jbg, ima prednosti...... Također je i prekid u tom slučaju jednostavniji, bit s nekim nakon nekog vremena samo zato jer netko nema gdje drugdje je katastrofa, ako do toga dođe, a dolazi često.
Opet, s praktične strane, za parove u godinama čak preporučuju odvojene sobe da se ljudi naspavaju kako spada, bez hrkanja, čestog ustajanja na wc, drugih tegoba, nesanica, itd...itd..... sasvim razumljivi razlozi, u rangu ovih iz članka o sretnom braku na dvije adrese.....
(Treba kliknut na zadnju rečenicu u postu VBČ-a, pa će se otvorit cijeli članak....)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 21.06.16 2:16
Žene na otoku Krapnju su brinule o kući i obitelji, ali i obrađivale zemlju na posjedima do kojih se moglo samo brodom, na vesla. Muškarci su za to vrijeme u potrazi za spužvama veslajući odlazili sve do Palagruže, tako kad bi se vratili s tih dužih putovanja, ne bi veslali; u načelu oni nisu obrađivali zemlju, to je bio ženski posao. Na Krapnju se u spomen tih stariih vremena održavaju ženske regata na vesla i čuva se stara tradicija malog dalmatinskog otoka, na kojem žene, zbog specifičnog načina života, veslaju od pamtivijeka. (Velika većina ih nije znala plivati jer za žene nije bilo pristojno i primjereno skidati se i kupati. Eventualno ako bi uspjele naučiti kao mala djeca, poslije je bilo gotovo s tim.)
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 14.07.16 12:52
Od danas na portalu Šibenik Meteo u mogućnosti ste pratiti uživo prve podvodne kadrove snimljene kamerom koja je instalirana u podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od 5m. Ovaj zahtjevan projekt rezultat je suradnje Zavoda za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković i udruge Šibenik Meteo, a financijski projekt je pomogla i Turistička zajednica Grada Šibenika. Sustav je opremljen i reflektorom koji u ljetnom režimu rada osvjetljava podmorje svakodnevno od 20h do 23h, odnosno termin paljenja i gašenja mjenjati će se ovisno o mjenjanju duljine dana i noći.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 15.07.16 0:52
Operacija presađivanja glave ruskog programera Valerija Spiridonova planirana je za prosinac 2017. godine. Po njegovim riječima, tom prilikom će se, između ostalih, koristiti i ruske tehnologije. Pojedine tehnologije koje mogu pomoći talijanskom kirurgu Sergiju Canaveru u uspješnom presađivanju glave Spiridonova, od djetinjstva prikovanog za invalidska kolica, pojavile su se još u sovjetsko vrijeme, dok su druge u fazi nastanka..... Osobno bi Spiridonov želio da se operacija izvrši u Rusiji. Za presađivanje glave potrebno je tijelo čovjeka iste rase. Primjerice, predstavnici mongoloidne rase, tj. azijski narodi, imaju drugačiju kožu, manje kose i drugačije ustrojstvo znojnih žlijezda. "Za moju operaciju u Rusiji zasad nisu pronađena ni financijska sredstva ni odgovarajuće mjesto. Ako operacija uopće bude 2017., najvjerojatnije će biti u Kini, jer je ona već dosta napredovala po tom pitanju", kaže Spiridonov. Kineski znanstvenici su izvršili već preko 1000 pokusa na štakorima, majmunima i ljudskim leševima....
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 22.07.16 23:16
Švedski školarci nemaju vjeronauk ali imaju besplatne tablete i pribor za školu
Brige koje muče roditelje učenika kod nas, u razvijenim zapadnim zemljama ne postoje. I dok učenici u Hrvatskoj još šilje olovke, a roditelji se zadužuju kako bi im kupili školske udžbenike, njihovi vršnjaci u Švedskoj u školi zadužuju iPade, a svi udžbenici i pribor su potpuno besplatni. Nastava se odvija samo u jednoj, prijepodnevnoj smjeni. Učenici na računalu rade već od prvog razreda te, kroz zanimljive animacije, s lakoćom usvajaju nova znanja. Vjeronauka u školama nema, školarce se ne opterećuje učenjem o povijesnim bitkama i ratovima, ali zato se od njih traži da već od nižih razreda budu pravi mali istraživači te rade na projektima koje su sami odabrali. Do kraja osnovne škole svi moraju naučiti plivati, svirati jedan instrument, kuhati, šivati i snalaziti se u čitavom nizu praktičnih životnih situacija...
alexandar: komentar modifikovan dana: 25.07.16 18:56; prepravljeno ukupno 1 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 26.07.16 15:04
Do prije mjesec dana za njih je malo tko znao, a od jučer vladaju cijelom Silbom. Pet prijateljica, koje godinama ljetuju na otoku, sastavile su svoju Nezavisnu listu s kojom su ove nedjelje pobijedile na izvanrednim izborima na Silbi, i sa 133 osvojena glasa premoćno preuzele lokalni Mjesni odbor.
Alma Kruško (28), studentica dizajna, Sara Lovrović (34), šefica kuhinje u jednoj konobi, Paula Bolfan (22), djelatnica u Turističkoj zajednici Silbe, Matilda Sindičić (33), nutricionistica, Iva Matulina (29), sezonska konobarica...
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.16 3:01
Riješio stoljetni matematički problem i odbio milijunsku nagradu: "Imam sve što mi treba"
Ruski matematički genij dr. Grigori Perelman riješio je milenijski matematički problem Poincareovu konjukturu (Poincaré conjecture) koji je 100 godina zadavao problem matematičarima. Zbog toga ga je 2006. godine odbor od devet matematičara nagradio prestižnom Fieldsovom medaljom, što je u svijetu matematike ravno Nobelovoj nagradi, no on ju je - odbio. Sir John Ball, predsjednik Međunarodne matematičke unije, otputovao je u Sankt Peterburg kako bi uvjerio Perelmana da ju primi. Nakon 10 sati nagovaranja kroz dva dana, odustao je. Dva tjedna kasnije Perelman je sumirao njihov razgovor: "Ponudio mi je tri opcije: prihvatiti nagradu i doći na uručivanje, prihvatiti nagradu i ne doći na ceremoniju, ili ne prihvatiti nagradu uopće. Od samog početka sam mu rekao da sam odabrao treću opciju...nagrada je potpuno irelevantna za mene. Svi razumiju da je dokaz točan, drugo priznanje od toga mi ne treba. Ne zanimaju me novac i slava. Ne želim biti prikazivan kao životinja u zoološkom vrtu. Nisam matematički heroj." 2010. Perelman je nagrađen i Milenijskom nagradom u vrijednosti milijun dolara. Naravno, ni ovaj put nije prihvatio niti nagradu, ali niti novac. Odbio je primiti nagradu od milijun američkih dolara američkog matematičkog instituta Clay za rješenje jednog od sedam neriješenih matematičkih milenijskih problema, rekavši: "Imam sve što mi treba".
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 28.07.16 5:17
Max Blitz (citat):
Riješio stoljetni matematički problem i odbio milijunsku nagradu: "Imam sve što mi treba"
Ruski matematički genij dr. Grigori Perelman riješio je milenijski matematički problem Poincareovu konjukturu (Poincaré conjecture) koji je 100 godina zadavao problem matematičarima. Zbog toga ga je 2006. godine odbor od devet matematičara nagradio prestižnom Fieldsovom medaljom, što je u svijetu matematike ravno Nobelovoj nagradi, no on ju je - odbio. Sir John Ball, predsjednik Međunarodne matematičke unije, otputovao je u Sankt Peterburg kako bi uvjerio Perelmana da ju primi. Nakon 10 sati nagovaranja kroz dva dana, odustao je. Dva tjedna kasnije Perelman je sumirao njihov razgovor: "Ponudio mi je tri opcije: prihvatiti nagradu i doći na uručivanje, prihvatiti nagradu i ne doći na ceremoniju, ili ne prihvatiti nagradu uopće. Od samog početka sam mu rekao da sam odabrao treću opciju...nagrada je potpuno irelevantna za mene. Svi razumiju da je dokaz točan, drugo priznanje od toga mi ne treba. Ne zanimaju me novac i slava. Ne želim biti prikazivan kao životinja u zoološkom vrtu. Nisam matematički heroj." 2010. Perelman je nagrađen i Milenijskom nagradom u vrijednosti milijun dolara. Naravno, ni ovaj put nije prihvatio niti nagradu, ali niti novac. Odbio je primiti nagradu od milijun američkih dolara američkog matematičkog instituta Clay za rješenje jednog od sedam neriješenih matematičkih milenijskih problema, rekavši: "Imam sve što mi treba".
Razumijem ga. Nije bogat ko mnogo ima, nego kome malo treba. I "Homersko pitanje" je rijeseno i Bijelom Polju. A za to Bjelopoljci nisu znalu prije 25 godina. pa i danas, cini mi se. mali broj zna.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 31.07.16 17:24
Max Blitz (citat):
Švedski školarci nemaju vjeronauk ali imaju besplatne tablete i pribor za školu
Brige koje muče roditelje učenika kod nas, u razvijenim zapadnim zemljama ne postoje. I dok učenici u Hrvatskoj još šilje olovke, a roditelji se zadužuju kako bi im kupili školske udžbenike, njihovi vršnjaci u Švedskoj u školi zadužuju iPade, a svi udžbenici i pribor su potpuno besplatni. Nastava se odvija samo u jednoj, prijepodnevnoj smjeni. Učenici na računalu rade već od prvog razreda te, kroz zanimljive animacije, s lakoćom usvajaju nova znanja. Vjeronauka u školama nema, školarce se ne opterećuje učenjem o povijesnim bitkama i ratovima, ali zato se od njih traži da već od nižih razreda budu pravi mali istraživači te rade na projektima koje su sami odabrali. Do kraja osnovne škole svi moraju naučiti plivati, svirati jedan instrument, kuhati, šivati i snalaziti se u čitavom nizu praktičnih životnih situacija...
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 31.07.16 18:27
VBČ (citat):
Ne bih baš išao ovako daleko...
Konkretno kod moje kćeri, sad će u treći razred o.š.: da, doslovno šilje olovke, osobnu informatičku opremu koju bi im dala/osigurala škola nemaju, a udžbenike dobije, ali ipak dobar dio kupim novo, jer znaju bit prilično ofucani. (Dijele dalje od starije generacije što je koliko-toliko očuvano, a dobijeni udžbenici se na kraju šk.god. trebaju vratiti.) Temeljno sredstvo nastavnika je i dalje kreda i ploča, tu i tamo im prikazuju nešto u video i audio formatu, rijetko. Imaju nekakvu informatiku, koja mi je enigma jer nije upisana pod školske predmete i nema ocjena, službeno po papirima ne postoji. A kad je pitam što rade kaže da igraju igrice. Budući da je u produženom boravku do cca pet popodne, vjerojatno su im instalirali par kompjutera da im ne bude dosadno, ali bude i prisutan nastavnik zadužen za to. Kompjuterom je za svoju dob dobro ovladala 'sama', nešto ja pokažem, nešto nauči od druge djece..... ipak, nema (još) školskog predmeta informatika, koji bi materiju sustavno školski obrađivao, da ima ocjena i tako to... No, sve u svemu, ukupno sam zadovoljan sa školom u koju ide.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.08.16 22:46
Interesantan članak...
Sarajlija Damir Zolota (26) spada u samo 0.001 posto ljudi na zemaljskoj kugli s prirođenom osobinom za "čitanje" drugih osoba. To mu je, uz diplomu psihologije na Američkom koledžu u Beču, omogućilo da se nađe u timu čuvenog Paula Ekmana, svjetski priznatog eksperta za proučavanja osjećanja i emocija. Zolota danas radi u njegovom bečkom odjelu kao psihološki profiler, stručnjak za čitanje mikroekspresija lica i govora tijela, nešto kao humana verzija - detektora laži. Nakon što je profesionalno stasao pod Ekmanovim mentorstvom u stanju je u samo tri do pet sekundi pročitati bilo koga, a neznatno više da vrlo pouzdano ustanovi govorili li taj istinu ili laž. - Lice se prilagođava našim osobinama, našem karakteru i temperamentu. Kada pojedina osoba doživi neku emociju, ona je osjeća trajno do kraja života, a na licu ostaje prikaz. Kroz tri do pet sekundi mi skeniramo život, ima li višak ili manjak emocija. Da bi se otkrila laž treba nam više vremena, jer kod svake osobe moramo ustanoviti početnu vrijednost, te potom pratimo reakcije koje odstupaju od te početne vrijednosti - kaže Zolota. - Psihopate i teroristi imaju jedinstveno lice. Svaki psihopat nosi agoniju u sebi popraćenu jednom višom obrvom i jednim zatvorenijim okom. Ako je prisutna jedna od te dvije stvari, znači samo oko ili samo obrva, to je osoba koja ima psihopatske osobine, ali ne znači nužno i da je psihopat. To može biti izražena sklonost ka kontroli, dominaciji, da je dosta ugrožena osoba koja ne voli društvo. Ona ima tu agoniju u sebi koja se razvija prema mržnji, agresivnosti ili čak suicdnosti.... Njegovo najnovije istraživanje i prateći zaključak da u Bosni i Hercegovini svaka treća osoba ima neke psihopatske osobine, imali su priličnog odjeka posljednjih tjedana. Većina ljudi u BiH starijih od 35 godina imaju sindrom PTSP-a, ali to ne žele priznati i zbog toga nam se društvo nalazi u veoma lošem položaju. Ljudi se ne žele liječiti, ne žele razgovarati i ići na savjetovalište, jer misle da im nije potrebno, a itekako jest - upozorava Zolota..... nastavak u linku....
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 05.09.16 13:44
PORUCNIK (citat):
Koliko dolara li kosta izrada ovakve novcanice.
Izrada 'sitnih' kovanica je skuplja nego nominalno vrijede.
"HNB je na temelju potražnje za kovanim novcem od 1 i 2 lipe te cijene izrade - koja je krajem 2008. za 1000 komada kovanog novca od 1 lipe bila 7.7 puta veća od nominalne vrijednosti, a cijena je izrade 1000 komada od 2 lipe bila 4.4 puta veća od nominalne vrijednosti procijenio da količine koje su u optjecaju zadovoljavaju potrebe. Stoga je 2009. obustavljena daljnja izrada kovanica u apoenima od 1 i 2 lipe."
Također, bila se pojavila vijest da materijal u kovanici od 1 kn vrijedi čak 3.29 kn, ali je HNB to demantirala rekavši da vrijedi 27 lipa. Moguće da ne bi tu bilo nekih manipulacija, pa se kovanice prodavale kao sekundarna sirovina...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.09.16 5:03
Za rubriku - jeste li znali? Gari Kasparov, bivši dugogodišnji svjetski prvak u šahu, židovsko-armenskog porijekla, od 2014. godine je hrvatski državljanin. On i njegova obitelj. Imaju kuću u Makarskoj.
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.09.16 5:48
Max Blitz (citat):
Za rubriku - jeste li znali? Gari Kasparov, bivši dugogodišnji svjetski prvak u šahu, židovsko-armenskog porijekla, od 2014. godine je hrvatski državljanin. On i njegova obitelj. Imaju kuću u Makarskoj.