FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Mon May 07, 2018 4:59 am
[You must be registered and logged in to see this image.] Novi putnik ide na Mars Prvi snima što krije ispod površine
Atlas V raketa ponijela je sondu u subotu oko podne (po našem vremenu) iz baze u Kaliforniji, a ovo je i bilo prvo međuplanetarno lansiranje sa zapadne američke obale. Gusta magla nije omela lansiranje koje se moglo vidjeti iz Los Angelesa i San Diega.
Pročitajte više na: [You must be registered and logged in to see this link.] - 24sata.hr
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Sat May 26, 2018 7:00 pm
Umro Alan Bean, američki astronaut koji je hodao Mjesecom: 'Morate živjeti svoj san čak i kad drugi misle da je to krivo'
Američki astronaut Alan Bean, koji je 1969., hodao Mjesecom u misiji Apollo 12, a poslije postao slikar i pamtit će se po izjavi da je imao najljepši život na svijetu, umro je u subotu u Houstonu.
JM JM PV BROJ POSTOVA: : 1905 ČLAN OD: : 2013-02-24 DOB : 75 Zagreb
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Mon Jul 16, 2018 9:08 pm
Dolazi nam najduža pomrčina Mjeseca u posljednjih 100 godina!
U noći 27. na 28. srpnja/jula 2018. biti ćemo, ako vrijeme posluži, svjedoci jedinstvenog nebeskog spektakla - najduže pomrčine Mjeseca u posljednjih stotinu godina. Trajanje pomrčine predviđa se u vremenu od čak jednog sata i 43 minute. Osim što će pomrčina trajati neobično dugo Mjesec će poprimiti predivnu crvenu boju - fenomen koji se zove krvavi mjesec.
Spektakl će uveličati blizina planeta Marsa, koji se nalazi u zviježđu Jarca (Capricornus) i zbog položaja najbliže Zemlji u posljednjih 15 godina dosegao je prividnu veličinu od -2,6. Time je nadmašio čak i planet Jupiter i trenutačno je četvrti najsjajniji nebeski objekt nakon Sunca, Mjeseca i planeta Venere.
Položaj Marsa na južnom nebu sredinom srpnja oko ponoći (donji dio slike):
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Fri Jul 27, 2018 12:46 am
VBČ (citat):
DANAS NAJDUŽA POTPUNA POMRČINA MJESECA U 21. STOLJEĆU: Pogledajte gdje se trebate nalaziti da biste vidjeli čak 4 planeta
Jedno tipično novinarsko neznanje (ili senzacionalizam): ''Sutra navečer (večeras - op.p.) i vi možete uživati u povijesnom događaju, jedinstvenom u 21. stoljeću: osim pomrčine Mjeseca, golim okom će se vidjeti i Mars, Jupiter, Saturn i Venera.'' Mars, Jupiter, Saturn i Venera vide se ovih dana i tjedana golim okom i bez pomrčine Mjeseca i to svake noći. Neupućeni čitatelj bi zaključio da će se večeras iznenada pojaviti i zatim nestati.
Pogled prema jugu nakon zalaska Sunca krajem srpnja/jula 2018.:
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Fri Jul 27, 2018 8:17 am
Koliko sam ja preživio ''smakova svijeta'', to bi bilo za napisati roman. Prvi ''smak svijeta'' koji pamtim bio je početkom 1961. kada je u Jugoslaviji bila vidljiva potpuna pomrčina Sunca, a otada ih se nanizao lijep broj. I svijet, kao što vidimo oko sebe, još uvijek postoji. Zanimljivo je da je tada Sunce bilo u zviježđu Jarca (Capricornus), isto kao i Mjesec večeras. Nije to bez vraga...
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15046 ČLAN OD: : 2009-04-30
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Fri Jul 27, 2018 9:42 am
Ma preživjet ćemo mi još mnogo smakova svijeta. Što bi rekli na bliskom Istoku: Inšaallah.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Fri Jul 27, 2018 1:23 pm
VBČ (citat):
A što?
Svakodnevna kiša. Ne sastave se tri dana bez kiše već dugo.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-20 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Fri Jul 27, 2018 5:25 pm
Ja sam juče zaspo, a i bila je kiša, sve tmurno. Ustao sam jutros rano pa sam ranije legao, tako da nisam video taj ugođaj oko pomračenja.
Stanko1 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Fri Jul 27, 2018 6:13 pm
Mi se tu šenlučimo oko smaka svijeta, a nitko da objavi kakvu sliku noćašnje pomrčine. Evo jedne posuđene sa foruma zeljeznice.net, snimio Josip iz Velike Gorice. S obzirom na vremenske prilike fotografija je izvrsno ispala. Lijevo od Mjeseca vidi se nekoliko zvijezda iz zviježđa Jarca:
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Fri Jul 27, 2018 6:18 pm
Stanko1 (citat):
Mi se tu šenlučimo oko smaka svijeta, a nitko da objavi kakvu sliku noćašnje pomrčine. Evo jedne posuđene sa foruma zeljeznice.net, snimio Josip iz Velike Gorice. S obzirom na vremenske prilike fotografija je izvrsno ispala. Lijevo od Mjeseca vidi se nekoliko zvijezda iz zviježđa Jarca:
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Wed Aug 08, 2018 6:18 am
Perzeidi 2018.
Za koji dan ćemo svjedočiti pojavi spektakularnog meteorskog roja Perzeida, a najintenzivnije će se pojaviti u noćima 11. na 12. i 12. na 13. kolovoza/augusta. S obzirom da neće biti Mjesečeve svjetlosti uvjeti za promatranje biti će idealni. Astronomi predviđaju da će se na vrhuncu aktivnosti vidjeti 60 do 70 meteora na sat. Najbolje vrijeme za opažanje biti će od ponoći do zore.
Ishodište ili radijant Perzeida u zviježđu Perzeja (Perseus):
Pojavu Perzeida uzrokuje komet Swift-Tuttle koji prolazeći pored Sunca gubi svoj materijal. U narodu se ovaj meteorski roj naziva Suze svetog Lovre ili Suze svetog Lavrentija, no po rječima uglednog astronoma Korada Korlevića ne radi se o tradicionalnom nazivu. ''Naziv suze svetog Lovre preuzet je iz anglosaksonskog govornog područja i radi se zapravo o posprdnom nazivu koji su koristili protestanti kako bi se narugali katolicima. Naš tradicionalni naziv su nebeske krijesnice ili proletuše'', kaže Korlević.
Perzeid u području Mliječne staze, snimka iz 2009. godine:
Poruka iz Areciba je poruka emitirana u svemir putem FM radio valova na svečanosti obilježavanja obnove radio teleskopa u Arecibu, u Portoriku, 16. studenog 1974. godine. Emitirana je prema kuglastom skupu M13, udaljenom oko 25 000 svjetlosnih godina. Poruka se sastojala od 1679 binarnih znamenki, približno 210 bajtova, a emitirana je na frekvenciji od 2380 MHz i modulirana pomicanjem frekvencije od 10 Hz i sa snagom od 1000 kW. Znamenke su emitirane frekvencijskim pomakom u iznosu od 10 bita po sekundi, a ukupno emitiranje trajalo je oko tri minute.
Poruka je generirana postavljanjem 1679 bita u 23 stupca od 73 redaka (23 i 73 su prosti brojevi koji umnoženi daju 1679). Ovaj je raspored odabran jer alternativni aranžman (73 stupca po 23 redaka daju besmislenu poruku).
Poruku je napisao dr. Frank Drake, kreator Drakeove jednadžbe, između ostalih i uz pomoć Carla Sagana. Poruka se sastoji od sedam djelova (od vrha prema dolje): brojevi od jedan (1) do deset (10), atomski brojevi elemenata (vodik, ugljik, dušik, kisik, fosfor) od kojih je sastavljena deoksiribonukleinska kiselina (DNK), formule za šećere i baze u nukleotidima DNK, broj nukleotida u DNK i prikaz dvostruke spiralne strukture DNK, prikaz čovjeka, dimenzije (tjelesna visina) prosječnog čovjeka i broj stanovništva na Zemlji, prikaz Sunčevog sustava koji ukazuje s kojeg planeta poruka dolazi, prikaz radio teleskopa u Arecibu i dimenzije (promjer) tanjura antene. S obzirom da će poruci trebati 25 000 godina da stigne na svoje odredište (i dodatnih 25 000 godina za mogući odgovor), poruka iz Areciba više je zamišljena kao demonstracija mogućnosti nedavno instalirane opreme u nadograđenom teleskopu kao i ljudskog tehnološkog napretka nego pravi pokušaj da se stupi u kontakt s izvanzemaljcima. Nadalje, zvijezde unutar M13, prema kojima je poruka poslana, neće se niti nalaziti na tom položaju kada poruka stigne na svoje odredište.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Fri Nov 16, 2018 7:13 am
Možda ju (poruku) presretnu Klingonci, a onda smo nadrljali.
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Sun Nov 18, 2018 8:15 am
Juče sam gledao neku emisiju, kad ono prikazaše spomenik Gagarinu, i to urađeno loše. Postolje ogromno i dominira a na vrhu mala glava, što čini veliki i ružan nesklad.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Mon Nov 19, 2018 10:49 pm
Evo danas 20.11.2018. god. američka svemirske agencije "NASA" mi poslala poruku na moj e-mail i obavještavaju me da će 26.11.2018. god. u 20:00 sati svemirska letjelica "InSight" sletjeti na planet Mars. Za one koji ne znaju u čemu je problem, na toj letjelici je upisano i moje ime i prezime. I ne samo to, osim svojih podataka upisao sam i ime JNA karaule u kojoj sam bio u vojsci 1988 - 1989 godine "Karaula Ceršak". Tako smo skupa otišli na Mars.
Odbrojavanje je u tijeku: [You must be registered and logged in to see this link.]
Izgleda da će biti i prijenos u živo: [You must be registered and logged in to see this link.]
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Tue Nov 20, 2018 2:07 am
Vojnik Graničar (citat):
Evo danas 20.11.2018. god. američka svemirske agencije "NASA" mi poslala poruku na moj e-mail i obavještavaju me da će 26.11.2018. god. u 20:00 sati svemirska letjelica "InSight" sletjeti na planet Mars. Za one koji ne znaju u čemu je problem, na toj letjelici je upisano i moje ime i prezime. I ne samo to, osim svojih podataka upisao sam i ime JNA karaule u kojoj sam bio u vojsci 1988 - 1989 godine "Karaula Ceršak". Tako smo skupa otišli na Mars.
Odbrojavanje je u tijeku: [You must be registered and logged in to see this link.]
Izgleda da će biti i prijenos u živo: [You must be registered and logged in to see this link.]
jesu li ti poslali fotku pločice na kojoj je i tvoje ime?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Tue Nov 20, 2018 5:01 am
PORUCNIK (citat):
Mogao si ih pitati.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Wed Nov 21, 2018 1:43 am
Vojnik Graničar (citat):
PORUCNIK (citat):
Mogao si ih pitati.
Jesi li platio tu privilegiju? Čuo sam da mogu da daju i tvoje ime nekoj zvijezdi, ako platiš neku sumu.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Wed Nov 21, 2018 7:58 pm
PORUCNIK (citat):
Čuo sam da mogu da daju i tvoje ime nekoj zvijezdi, ako platiš neku sumu.
Nisam upoznat sa tim detaljima. Mogu ja i neku livadu kod mene na selu nazvati po sebi. Dođe na isto i još besplatno. Lako je novce bacati u kojekakve gluposti, treba ih zaraditi. A ja baš nisam bogat za takve stvari.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Wed Nov 21, 2018 10:56 pm
Vojnik Graničar (citat):
PORUCNIK (citat):
Čuo sam da mogu da daju i tvoje ime nekoj zvijezdi, ako platiš neku sumu.
Nisam upoznat sa tim detaljima. Mogu ja i neku livadu kod mene na selu nazvati po sebi. Dođe na isto i još besplatno. Lako je novce bacati u kojekakve gluposti, treba ih zaraditi. A ja baš nisam bogat za takve stvari.
Pa to sam mislio: plaća li se upisano ime koje putuje na Mars? Mislim da je bilo neke priče prije izvesnog vremena, možda baš na ovoj temi.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Thu Nov 22, 2018 6:05 am
PORUCNIK (citat):
Pa to sam mislio: plaća li se upisano ime koje putuje na Mars? Mislim da je bilo neke priče prije izvesnog vremena, možda baš na ovoj temi.
Ne. Nisi trebao platiti niti jedan dinar, kunu, euro, dolar.... NASA je javno preko interneta pozvala sve zainteresirane da se prijave ako žele da im se ime i prezime pošalje na Mars. I ja sam o tome nasinom pozivu pisao ovdje na FBPN JNA tko želi da se prijavi. Neki su se i prijavili. Večina nije. Neki su se bojali da in NASA i amerikanci, CIA, itd... e-mail ne ne hakiraju i pročitaju poruke itd.... Uglavnom NASA je imena i prezimena memorirala na čip sonde "InSight". I tako smo se nas nekolicina JNA-ovca našli na Marsu. NASA ti izradi "putnu kartu", postavit ći ti je sutra sad nemam vremena, kao dokaz da su te registrirali i da se nalaziš na čipu na sondi "InSight".
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Fri Nov 23, 2018 7:09 am
Evo ovako izgleda NASA-ina "Putna karta" za Mars. Tko se ukrcao, ukrcao se, više nema ispravke. Možda na nekoj drugoj sondi.
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-29
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Wed Nov 28, 2018 9:27 am
Intervju: Davor Mance (64), inženjer elektrotehnike rodom iz Fužina, magistrirao u Zagrebu, doktorirao u Splitu, zaposlenik Instituta za geofiziku u Zürichu, koji je imao ulogu u NASA-inoj misiji InSight.
Kad-tad morat ćemo sa Zemlje otići na Mars: [You must be registered and logged in to see this link.]
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-29
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Fri Nov 30, 2018 2:10 am
Meni je ovaj Duspara poznat, kao da sam ga viđao po rockerskim lokalima u Zg, ali prije 15-20, možda i više godina, a možda i samo sliči na nekoga. Ne bih se nimalo čudio i nekakvom "konvertitstvu" s njegove strane, tj. ima ih. Ako upadnu u drogu i/ili alkohol, nakon liječenja se uhvate žešće Boga, za neke druge znam.
(Za Dusparu se na wiki kratko navodi: "Nakon gubitka djeteta 2007. godine, on i supruga doživjeli su obraćenje.")
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Fri Nov 30, 2018 8:12 am
On je inače Bosanac, živi u Zagrebu. On je glavni ravnozemljaš, uz Hercegovca Marijanovića i Srbijanca Balotića iz Toronta. Svi udaraju u istu tamburu ravnozemljaštva i nekakvih sumnjivih teoloških teorija.
Inače mi je zanimljivo da su ravnozemljaši uglavnom odrasli ljudi, nije mladjarija. Osim toga samo muškarci i naravno kršćani.
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Sat Dec 01, 2018 4:19 am
VBČ (citat):
_
Sve snimljeno u Atacama pustinji?
Ova slika od 360⁰ što je snimljena na Marsu i na kojoj se vidi i rover i Mars je snimljena baš sa ovog rovera ali je naknadno spajana tako da ispada da je snimio netko drugi a ne ovaj rover.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Sat Dec 01, 2018 4:35 am
Džaba ti, ravnozemljaši su se sad uhvatili za ovo što su vidjeli i doduše odista izgleda da je kamera pored rovera a ne dio njega. To je dolilo ulje na vatru.
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Sat Dec 01, 2018 8:46 am
VBČ (citat):
Džaba ti, ravnozemljaši su se sad uhvatili za ovo što su vidjeli i doduše odista izgleda da je kamera pored rovera a ne dio njega. To je dolilo ulje na vatru.
Kako im nije čudno da se ne vidi kamera koja je snimila tog rovera i tu sliku.!?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Sat Dec 01, 2018 10:30 am
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Sun Dec 09, 2018 8:19 am
Očekivao sam Vagnera Na početku snimka animirani snimak spuštanja... Nisu ga prikazali tokom prenosa.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Sun Dec 09, 2018 10:20 am
PORUCNIK (citat):
Očekivao sam Vagnera Na početku snimka animirani snimak spuštanja... Nisu ga prikazali tokom prenosa.
Ne znam je li to moguće izvesti. Opet signal koji krene sa Marsa treba mu neko vrijeme da dođe do Zemlje (zaboravio sam koliko minuta putuje signal). Onda se postavlja potanje čemu prijenos signala ako ga ne možeš pratiti u realnom vremenu.
Evo nešto pronašao ovdje: [You must be registered and logged in to see this link.] Evo i ovdje piše: [You must be registered and logged in to see this link.]
"""Signal mora da brzinom svetlosti putuje do prijemnika Voyagera 1 oko 11 sati i 38 minuta. Koliko je to daleko vidimo ako uporedimo sa signalom koji putuje do svemirske letilice Mars Global Surveyor, koji se okreće po orbiti oko Marsa, svega nekih 15 minuta."""
Znači rover InSight ne šalje direktno signal na zemlju već ga šalje satelitu koji je u orbiti Marsa a tek ga on šalje prema Zemlji i putuje 15-ak minuta.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Astronomija i astronautika Wed Dec 26, 2018 9:41 am
Prigodna zimska razglednica s Marsa
Europska svemirska agencija s javnošću je podijelila fotografije koje je primila sa svojeg orbitera Mars Express koji se nalazi u orbiti, kako mu i samo ime kaže, Marsa. Letjelica je ovih dana fotografirala oveći krater na površini tog planeta gotovo u potpunosti ispunjen ledom. Riječ je o krateru Koroljov promjera 81,4 kilometra koji je ime dobio po ruskom raketnom inženjeru i vođi sovjetskog svemirskog programa 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, Sergeju Koroljovu. BUG