FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Konvertiti 15.09.16 17:43
Tako je VBC. 3× se kolega Vladimir zenio, izgleda svaki put istom vjerom E sad da je ozenio katolkinju pa sa njom otputovao kod njenih u EU? Ili muslimanku pa snjom na Capali carsiju u Istambul? Vjera se vrlo lako mijenja. Najcesci razlog je suknja
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Konvertiti 15.09.16 19:13
Ja imam mjesoviti brak, i nijedno nije promijenilo vjeru. Uzeli smo se 93-e kad to (barem u Bosni) nije bas bilo popularno. Svadbu nismo pravili, plasili smo se da ako gosti (po dobrom starom obicaju) u neka doba zapucaju pa nedaj Boze metak slucajno okrzne nekog, (s "druge strane") to moglo biti protumaceno na "nacionalnoj osnovi" Praznike slavimo i jedne i druge. Imam punu kucu za Bozic, a znalo se desiti i da prvi dan Bajrama svi nahrupe kod mene. Tu se najvise okoristila kcerka jer muze obadvije strane. Uz to naravno slavi ( i skuplja poklone) i sve ovdasnje praznike. "So the kids don't make fun of me" U mijesanim porodicama, skoro nemoguce je praktikovati vjeru 100% osim ako jedna strana ne "predje". Istina, nas dvoje nikad nismo ni bili veliki vjernici (uglavnom onaj dio koji se obavlja oko stola) tako da ne primjecujemo da nam nesto nedostaje. Ista vjera ili ne, ako se dvoje slazu, slazu se. Ako ne mogu, tu Bog ni molitve ne pomazu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15046 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Konvertiti 15.09.16 19:42
milutins (citat):
Vjera se vrlo lako mijenja. Najcesci razlog je suknja
E, Milutine takva su ti sad vremena.
A što se tiče ovi tvojih Filipinki, bar ovdje su na dobrom glasu. Slove kao vrijedne, poslušne, vijerne, ali i kao velike katolkinje. Ali eto nek se djeca vole.
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Konvertiti 15.09.16 20:55
Tako je. Jako su skromne, izuzetno dobre majke i supruge, nisu skupe za odrzavanje .Interesantno je da ogromna vecina filipinki radi u zdravstvenom.Kod mene na istocnoj obali barem 60 % medicinskih sestara su one, doktori su najcesce indijci. Bio bih sretan sa njima kao snajkama, St Patrick je vec nasao svoje mjesto u kuci, ko zna mozda i buda nekada- barem u dvoristu. Boze zdravlja, religija nije najvaznija stvar u braku. [You must be registered and logged in to see this image.]
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8054 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Konvertiti 15.09.16 23:31
milutins (citat):
Tako je VBC. 3× se kolega Vladimir zenio, izgleda svaki put istom vjerom E sad da je ozenio katolkinju pa sa njom otputovao kod njenih u EU? Ili muslimanku pa snjom na Capali carsiju u Istambul? Vjera se vrlo lako mijenja. Najcesci razlog je suknja
da te ispravim , zenio sam se samo dva puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Konvertiti 15.09.16 23:59
pera84 (citat):
U mijesanim porodicama, skoro nemoguce je praktikovati vjeru 100% osim ako jedna strana ne "predje". Istina, nas dvoje nikad nismo ni bili veliki vjernici (uglavnom onaj dio koji se obavlja oko stola) tako da ne primjecujemo da nam nesto nedostaje. Ista vjera ili ne, ako se dvoje slazu, slazu se. Ako ne mogu, tu Bog ni molitve ne pomazu.
To je sve ok, i kad se ljudi slože, može to funkcionirat lijepo..... nego budući da sam ja rastavljen i tom prigodom imao više vrsta raznih problema kako je to već inače moderno u današnje vrijeme po tim pitanjima, palo mi je napamet, da je još uz sve to je bilo, žena bila i druge vjere (i nacije) i da mi sad pakosti po pitanju djeteta, tj. radi probleme gdje ih ne bi trebalo bit (a moja bi sigurno), ili da dijete odvede u drugu državu.... Fala ne bi. Naravno ne može se puhat na hladno, ali ja bih 'nahebao' sigurno. Nadam se da ste shvatili poantu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 16.09.16 0:07
Hajde Max ne kompliciraj,
da je tebi bilo nać kakvu orijentalnu brzo bi ti konvertirao i problem riješen...
Naslov komentara: Re: Konvertiti 16.09.16 0:10
VBČ (citat):
...da je tebi bilo nać kakvu orijentalnu brzo bi ti konvertirao i problem riješen...
S orijentalnom, ako se radi o Bliskom istoku, bih se mogao družit ali pošto se bojim njene braće ništa od toga....
Pod orijentalne spadaju i Kineskinje, upoznao sam, ali ne bih išao puno 'visoko'... (od ovih koje su u Zg, neke bi se udavale, ali moraš SVE osigurat na pladnju, moj dojam.)
A s čega da konvertiram kad je to meni zapravo svejedno (ne smije bit ekstremno po mojim kriterijima), samo bih u stvari valjda trebao postat tek neki (bilo kakav) vjernik, a to bi teže išlo.... nemoguće. Mislim da je lakše zaista konvertirat, jer dobar dio ostaje isti. U svakom slučaju ne bih volio da me partnerica s time masira, može malo.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8054 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Konvertiti 16.09.16 6:22
Max Blitz (citat):
pera84 (citat):
U mijesanim porodicama, skoro nemoguce je praktikovati vjeru 100% osim ako jedna strana ne "predje". Istina, nas dvoje nikad nismo ni bili veliki vjernici (uglavnom onaj dio koji se obavlja oko stola) tako da ne primjecujemo da nam nesto nedostaje. Ista vjera ili ne, ako se dvoje slazu, slazu se. Ako ne mogu, tu Bog ni molitve ne pomazu.
To je sve ok, i kad se ljudi slože, može to funkcionirat lijepo..... nego budući da sam ja rastavljen i tom prigodom imao više vrsta raznih problema kako je to već inače moderno u današnje vrijeme po tim pitanjima, palo mi je napamet, da je još uz sve to je bilo, žena bila i druge vjere (i nacije) i da mi sad pakosti po pitanju djeteta, tj. radi probleme gdje ih ne bi trebalo bit (a moja bi sigurno), ili da dijete odvede u drugu državu.... Fala ne bi. Naravno ne može se puhat na hladno, ali ja bih 'nahebao' sigurno. Nadam se da ste shvatili poantu.
ma tu si u pravu 100%.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 04.11.16 1:54
Albanac Arif Alili (57), iz sela Lomnica blizu Gostivara na zapadu Makedonije, prešao je u pravoslavlje i od juče se zove Aleksandar Gorski. Novo ime je dobio na svetom činu krštenja. U pravoslavlje je prešao da bi, kao što kaže, našao svoj duhovni mir, javila je tetovska televizija Ultra. Aleksandar kaže da su mu svi prijatelji hrišćani, pa se i on oduvek tako i osećao. – Grešnik sam kao svi mi. Preko pravoslavne vere želim da se pokajem pred Bogom. Ceo život su mi hrišćani pomagali, a sada se osećam veoma dobro, kao jagnje koje je konačno našlo svoje stado – kaže Aleksandar Gorski. Krštenje Arifa Alilija u Aleksandar Gorski izvršila su trojica sveštenika tetovskog eparhijskog namesništva. Kum je presrećan što je bio deo ovog svečanog čina. – Smatram da svako ima pravo da se pokaje u životu i da traži mir i spokoj pred Bogom. I ovaj čin je bio deo toga. Predstavlja mi posebno zadovoljstvo što sam kum čoveku koji preko naše vere želi da pronađe mir i spokoj za svoju dušu – izjavio je kum.
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Konvertiti 04.11.16 14:05
milutins (citat):
Pravi si Bosanac MMilutine!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 25.01.17 19:33
Kontroverzni Igor Tuđman koji se predstavlja kao unuk Franje Tuđmana, iako je sin Franjinog nećaka, zagrebačkog liječnika Miroslava, postao je pravoslavac i uzeo novo krsno ime. Za srpski Alo! otkrio je da je prešao na pravoslavnu vjeru u jednoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj. Na krštenju je uzeo i novo krsno ime, Aleksandar...
Naslov komentara: Re: Konvertiti 25.01.17 23:18
Njegovo pravo. Pitanje je koja je crkva ovim "profitirala". Pravoslavna sigurno ne.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 26.01.17 1:15
milutins (citat):
Njegovo pravo. Pitanje je koja je crkva ovim "profitirala".
Nevezano za ovog čovjeka, jer nije bitan... je li crkva, tj. vjerska zajednica može nekome iz nekog razloga ('u startu') odbit zahtjev za prelazak na tu vjeru i je li to uopće nečim regulirano? Znači da nije samo 'njegovo pravo'. Kao što se primjerice može odbit zahtjev za državljanstvom....
Eto, to mi je sad palo na pamet... ne sjećam se da sam, što se vjera tiče, negdje o tome pročitao.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 31.01.17 23:47
Promjena vjere, ili bolje reći slobodan odabir vjere ili svjetonazora je pravo svakoga čovjeka. Ex-Yu prostor će to morati prihvatit prije ili kasnije.
Naslov komentara: Re: Konvertiti 01.02.17 5:36
Moze ovo i u konvertite,mada spada u vic. Otišao Mujo kod hodze,zali se da ga Fata vara. Razvedi se rece mu ovaj . Kako?Sitna djeca,treba im majka,sto jest jest fino ih pazi. Ako je tako ostani sa njom dok ti djeca ne poodrastu-"mudro" reche hodza. Ne dolazi u obzir,celo selo mi se vec podsmejava,shapuce iza ledja...Ipak se razvedi, hodza ce. Kako?Gde da idem, zivimo u kuci njenog dede,Mujo mu reche. Onda menjaj religiju,predji u pravoslavca ili katolika,hodza rece. Hoce li to pomoci?Upita ga Mujo. Ne, nego idi zazahebavaj malo popa ili paroka.
PS:jos jedan "dokaz"da je suknja (ili dimije)glavni razlog konvetizma
Gorica 660 Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 19.03.17 17:31
U Novom Pazaru cijela porodica Novaković iz Beograda prihvatila islam...
Svoj prelazak na islam u džematu Melajske džamije, noćas je javno pred prisutnim svjedocima i imamom iste džamije izjavila četvoročlana porodica Novaković iz Beograda. Bračni par Bojan i Nataša sa sinovima Filipom i Ognjenom šehadet su izgovorili pred imamom Asmirom ef. Crnovršanin. Bračni par je nakon prihvatanja islama uzeo muslimanska imena Ismail i Edina, dok su djeca dobila imena Esad i Hamza. Glavni imam medžlisa IZ-e Novi Pazar Asmir ef. Crnovršanin kaže da se porodica vratila pravoj i jedinoj istinitoj vjeri islamu. Dodaje da ovo nije prvi slučaj i nada se da će biti mnogo više onih koji prihvataju pravu vjeru i nalaze utočište u njoj. Nakon prihvatanja islama uslijedilo je i šerijatsko vjenčanje ovog bračnog para.
Naslov komentara: Re: Konvertiti 30.03.17 3:58
Ulcinjanin Stefan Todorović (27) je pre sedam godina prešao iz islama u pravoslavlje. Ovoj njegovoj odluci porodica se žestoko usprotivila ali on nije odustao. Stefan je pre nego što je prešao iz islama u pravoslavlje imao tipično muslimansko ime. "Kod nas prelazak u drugu veru nije česta pojava, i na to se gleda kao na moralno pogrešan čin. Osuda porodice i mojih sugrađana brzo je stigla, a da se niko nije ni zapitao zašto sam to uradio", započinje Stefan ispovest za naš portal...
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Konvertiti 30.03.17 13:25
Kako reče VBČ izbor vjere je jedno od osnovnih ljudskih prava.Masovni konvertiti su današnji stanovnici Bosne i Huma,djelova Crne Gore,Kosovo i Albanija...itd.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Konvertiti 30.03.17 22:05
To je ovdje kod mene redovna pojava.Niko ne pravi dramu oko toga.Kao sto sam par puta istakao religija je individualna stvar. Pre par godina desilo se da je jedan nas parohijan na zalost umro u ranim 40 im od karcinoma.Bio je konvertit, rodjen kao musliman u Srbiji (Rashka oblast).Zelja mu je bila da ga sahrane po pravoslavnim obicajima. Telo pokojnika porodica je preuzela u Srbiji i ispostovala njegovu poslednju zelju. U parohiji imamo barem 15 ak konvertita,niko tome ne pridaje nikakav poseban znacaj.Cak imamo i u crkvenoj upravi bivseg katolika iz Zg koji je konvertit,nije razlog suknja i zena mu je bivsa katolkinja ,takodje konvertit.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 30.03.17 23:00
Simpatični su mi ovi konvertiti (ima ih među njima), djeluju veselo i bezazleno.... uvijek ih zastanem poslušat.
Jedna priča...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 31.03.17 0:54
milutins (citat):
nije razlog suknja
Mada počesto jeste. Kad bolje razmislim, nije ni meni tek tako došlo da se vrtim oko Asirske Crkve.
PS. evo već tjednima nikako da odem na litirgiju iako mi je Asirska crkva u susjedstvu. Uvijek prespavam u nedjelju.
Naslov komentara: Re: Konvertiti 19.05.17 15:48
vladimir (citat):
Max Blitz (citat):
pera84 (citat):
U mijesanim porodicama
To je sve ok, i kad se ljudi slože, može to funkcionirat lijepo..... nego....
ma tu si u pravu 100%.
Ne znam gdje bih stavio ovu priču koja me se dojmila, a već smo se ovdje dotakli sličnih tema....
Jedan moj poznanik iz Zagreba je proveo u Kini nekoliko godina, gdje je upoznao Iranku koja je tamo studirala i radila. Počeli su vezu gdje su se ubrzo (u Kini) vjenčali i dobili dijete. Nakon nekog vremena (nedavno) su svi zajedno došli u Zagreb s namjerom trajnog ostanka, njegova supruga Iranka je imala namjeru dobijanja hrvatskog državljanstva kroz neko vrijeme. Koliko sam čuo, porijeklom je iz tzv. srednjeg gornjeg sloja gradskog stanovništva, iz Teherana, muslimanka. Međutim... veza, tj. brak je pukao i žena je s djetetom otišla u Iran, i kako sad stvari stoje, pitanje je hoće li i kako moj poznanik više uopće i vidjeti dijete. (Ne znam detalje, a nisam puno ispitivao, jer je ovaj van sebe.) Eto, budući da sam i ja rastavljen s djetetom, baš sam se zamislio nad pričom.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Konvertiti 20.05.17 13:40
Max. Tuzna prica,neznam detalje,tesko je izvesti nekakav ispravan zakljucak? Hajde da pokusam,vise of 30 godina zivim u multi-kulti sredini,imao sam dosta poslovnih I prijateljskih kontakata sa Iracanima,Cerkezima ,Irancima I td. Odgovorno tvrdim da smo mi iz ex Yu za njih divlja plemena-u smislu vjerske,nacionalne I rasne tolerancije,sa iznimkom-Slovenaca,oni su barem 50 ak godina ispred nas,u smislu navedenih tolerancija. Ta gospodja iz tvoje price nije mogla da se uklopi u Hrvatsku sredinu,isto bi bilo da je dosla u Srbiju,Crnu Goru,Makedoniju I td. Za njega je jedino ispravno rjesenje odlazak za njom u Iran ,zatim iseljenje negdje na zapad.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 20.05.17 14:25
milutins (citat):
Ta gospodja iz tvoje price nije mogla da se uklopi u Hrvatsku sredinu,isto bi bilo da je dosla u Srbiju,Crnu Goru,Makedoniju I td. Za njega je jedino ispravno rjesenje odlazak za njom u Iran ,zatim iseljenje negdje na zapad.
Za daljnje 'manevre' bi kao preduvjet trebalo imati neke novčane zalihe koje on nema, a čini mi se da je prvenstveno puklo između njih dvoje na karakternoj bazi. Sredina je dodatno utjecala gdje se on osjećao naravno kao doma, a njoj je bilo sve strano. Bolje su funkcionirali u Kini gdje su oboje bili stranci i na taj način više usmjereni jedno na drugo. Naravno i s obzirom na opće stanje, nitko gospođu ovdje nije dočekao s bogatom ponudom unosnih poslova kako je možda mislila jer je došla u Europu, odnosno EU.
Imam i jednu pričicu sa sretnijim završetkom. Također jedan moj poznanik, je prije nekog vremena, ovdje u Zagrebu, oženio ženu porijeklom iz Dominikanske Republike, a kojoj je otac negdje iz Slavonije, naš čovjek. Priča je išla tako da je taj imao dijete (nju) s Dominikankom kad je bio tamo nekim razlogom. Ona je bila s majkom cijelo djetinjstvo i nešto kasnije u Dominikanskoj Republici, a koilko je imala kontakta za to vrijeme s ocem, ne znam, mislim da nije puno ili nije uopće. No, u adolescentskoj dobi je išla potražit oca (sretno ga našla) i tim povodom se doselila trajno u Hrvatsku.
Nekoga ne bi puno uzrujavalo da ima dijete na drugom kraju svijeta, kako god, no osobno mi to ne bi odgovaralo, imam dovoljno problema i bez toga.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 15.06.17 15:58
VBČ (citat):
Do nedavno u južnoj Njemačkoj gotovo da nije bilo Jezida. No izbjegličkim valom, i ponaosob planskom evakuacijom Jezida iz ratom zahvaćenih područja Bliskog Istoka, broj Jezida je naglo porastao pa se u pojedinim gradovima ukazala potreba osnutka mjesnih jezidskih vjerskih zajednica koje do sad nisu postojale. Vrlo rado sam ponudio pomoć lokalnim Jezidima da bi se što prije pronašao adekvatan prostor za vjerska okupljanja, i da bi se uspostavila mjesna vjerska zajednica koje u ovom dijelu zemlje nije bilo.
U siječnju ove godine je konstituirana i krovna organizacija Jezida u Njemačkoj: Centralni Savjet Jezida.
Je li moguća konverzija na jezidstvo? Ima li koji slučaj?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 12.07.17 21:45
Službeno nije moguća konverzija, i svim zainteresiranim jezidi kažu da nije nužno biti jezid da bi se bilo dobrim čovjekom. Sad opet s druge strane, jedan moj prijatelj koji je jezid kaže da je ipak moguće pod jako strogim uvjetima i proceduri. E sad od kud to njemu, zaboravio sam pitati, ali ću.
Trenutačni poglavar jezida je jako razborit čovjek, vjerujem da će on pokrenuti nešto u tome smjeru. Već je izdao vjersku odredbu da jezidske žene koje su bile u seksualnome ropstvu od strane tzv. IS imaju biti bezuvjetno prihvaćene u okrilje jezidske zajednice, te su muškarci ohrabreni ženiti se tim ženama. Ovo nije baš samorazumljivo za orijentalne ljude, bez obzira kojem svjetonazoru pripadali.
No nije se samo stalo na deklarativnoj potpori ovim ženama, već su i sklopljeni prvi takvi brakovi, koje jezidske udruge potpomažu.
Vjerujem da će se jezidi vremenom otvoriti za konverziju, kako su to uradili i aleviti. A i jedni drugi imaju dosta dodirnih točaka. Ovaj vikend imam najavljenu posjetu od jednog poznanika alevita, pa ću ga baš podrobnije pitati za tu promjenu kod njih glede konverzije.
Prva slika je montaža, druge nisu. Btw, osim Jehovinih svjedoka i Nazarena, ovaj čas ne znam za druge koji ne žele uzeti oružje. Vjerojatno ima netko, mislio sam da sljedbenici Krišne ne uzimaju oružje ali sam čuo drugačije.... Tako da na druge dvije slike nisu konvertiti. Najvjerojatnije su uredno odslužili vojni rok.
VBČ KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Konvertiti 17.07.17 23:52
VBČ (citat):
Ni Amiši ne uzimaju oružje.
Da je Bog dao da niko ne uzima oružje
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 16.08.17 19:46
Hrvatski državljanin Krešimir Peti primio je islam u maloj džamiji u gradu Rasht, glavnom gradu sjeverne iranske provincije Gulan. Kako je javila iranska novinska agencija Irna, Krešimir je prihvatio da je Allah jedan, da je poslanik Muhamed s.a.w.s. posljednji Božiji poslanik i da je imam Alija prvi šiitski imam i istinski nasljednik poslanika Muhameda i tako postao šija. Također je uzeo novo ime Amir Ali. Peti je, kako navode tamošnji mediji, četvrti hrvatski državljanin koji je prešao na islam u istoj džamiji u Rashtu. Dalje se navodi kako je u proteklih nekoliko mjeseci više državljana Bosne i Hercegovine, Njemačke i Kine došlo u ovaj grad kako bi primili islam...
Naslov komentara: Re: Konvertiti 19.08.17 22:08
Prvi budistički hram u Srbiji biće otvoren u nedelju, 27. avgusta, u malom vojvođanskom naselju Čortanovci, u opštini Inđija. Ovaj hram, zajedno s monasima, koji će tu biti stalno nastanjeni, u Čortanovce stiže zahvaljujući budističkom društvu „Srednji put“, na čijem čelu se nalaze predsednik Branko Kovačević i potpredsednik, muzičar Srđan Gile Gojković, frontmen grupe Električni orgazam, koji se pre nekoliko godina priklonio budizmu. - To je centar za meditaciju, zapravo to je kuća koju smo rešili da pretvorimo u mesto gde će ljudi moći da meditiraju. Čortanovce, odnosno Frušku goru smo izabrali jer najviše naših sledbenika ima u Beogradu i Novom Sadu, pa je to bilo idealno mesto na pola puta. Plan je da budistički monasi stalno budu prisutni, ali će se najverovatnije smenjivati na dva meseca. Ovo je ogranak Oksford Buda vihare, koju vodi poštovani Damasami. Svečanosti će prisustvovati i grupa budističkih monaha iz Oksforda s gostima iz Engleske, Tajlanda i delegacija iz ambasade Mjanmara u Srbiji. Ne očekujem probleme sa stanovništvom, Vojvodina je multinacionalna, a budizam nije agresivna religija, mi ne regrutujemo svoje članove. Ko god želi da dođe - dobrodošao je - rekao je Gile Gojković za Kurir...
Budistički hram je već postojao, u Beogradu: U Beogradu je 1923. godine podignut prvi budistički hram u Evropi, koji su sagradili Kalmici koji su prebegli iz Rusije. Kalmici su svoj hram sagradili na Zvezdari, na granici s Malim Mokrim Lugom, a odobrenje im je dao kralj Aleksandar Karađorđević. U hramu su se redovno obavljali obredi sve do Drugog svetskog rata, a Kalmici su zatim pobegli od socijalizma u Nemačku i Ameriku. Hram je tada ostao napušten, a kasnije su se njegovim prostorijama služile mnoge državne kompanije...
Naslov komentara: Re: Konvertiti 24.08.17 12:28
Članak o pravoslavnim i drugim kršćanima u Pakistanu. Ovdje je jer među njima ima prelazaka, a muslimanima je konverzija strogo zabranjena, prelazak kršćana na islam nije.
Pravoslavlje je u Pakistan stiglo sasvim nedavno, tek prije desetak godina. Zasad nema puno vjernika u toj zemlji, jedva da ih ima i tisuću (u populaciji od 194 milijuna ljudi). A samo su dva svećenika – o. Ivan Tanver iz Carigradske Crkve i o. Josip Faruk iz Ruske. Otac Josip je nedavno dolazio u goste u Rusiju. Za ruske novine je ispričao o životu svoje zajednice u Pakistanu. - Tko najviše prima pravoslavlje u Pakistanu? Ima li muslimana među novokrštenima? - Ne, među muslimanima nema novokrštenih. Njima se ne dozvoljava mijenjati vjeru, to je zakonski kažnjivo, prelazak u kršćanstvo za njih je gotovo nemoguć – samo riskirajući zdravlje i život. Ljudi koji su većinom prihvatili pravoslavlje u prošlosti su bili rimokatolici, a nešto rjeđe protestanti. Mi možemo propovijedati među drugim kršćanima, a među muslimanima je zabranjeno...
(Ovaj blog gdje je članak inače vodi i uređuje đakon SPC u Hrvatskoj, na hrvatskom je jeziku i latinici, da bi bio bolje prilagođen hrvatskim čitateljima koji se žele informirati o pravoslavlju. Obrađene su već brojne teme, mogu se postavljati pitanja, ima i fb stranica.)
Naslov komentara: Re: Konvertiti 13.09.17 15:38
Prema naslovu prvog članka sam mislio da je portal satirični, ali nije...
Muftija Abdulah: Javio mi se svemogući Allah, glasom Josipa Broza Tita! Ivan Trifunović, sestrić Ružice Sokić, kao hipik sa 19 godina se zaputio put Indije u potrazi za duhovnim prosvetljenjem. Ivan, sadašnji Abdulah, otkriva kako je postao musliman.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Konvertiti 14.09.17 2:53
VBČ (citat):
Nama na Balkanu je prirodno da blejimo po ceo dan, drugi narodi to postižu s velikim naporom – objašnjava Abdulah.
Ostao hipi žargon
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Konvertiti 14.09.17 15:47
Citat :
U Indiji sam bio kod nekih gurua, asketa, koji su me uputili u tajne meditacije.
Citat :
javio mi se lično svemogući Allah, i to glasom Josipa Broza
Citat :
da će cela Evropa biti Allahova nevesta
Uz svo duzno postovanje prema islamskoj vjeri, ono sto ja izvlacim iz svega ovog je da je muftija malo vise udarao po indijskoj konoplji i da zagovara ISIL.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 14.09.17 16:06
pera84 (citat):
Uz svo duzno postovanje prema islamskoj vjeri, ono sto ja izvlacim iz svega ovog je da je muftija malo vise udarao po indijskoj konoplji i da zagovara ISIL.
Dobro, možda je više onako metaforički rečeno, svi bi da se njihova vjera širi, nego, meni je ovaj muftija zbog prošlosti i stila izlaganja nekako baš simpatičan. Mada konvertiti mogu biti i radikalniji od izvornih vjernika, ali eto, čini mi se da ovaj nije. Vjerujem da se u mladosti stigao i sjajno zabaviti, pa ga ne pere 'neiživljenost' i frustracije s tim u vezi. I kad mu recimo dođe netko s ljudskim problemom, kako bih već nazvao, nije mu dosta toga nepoznato i na razini teoretiziranja, pa može bolje savjetovati, kako ja to shvaćam.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 14.09.17 22:46
pera84 (citat):
Citat :
U Indiji sam bio kod nekih gurua, asketa, koji su me uputili u tajne meditacije.
Citat :
javio mi se lično svemogući Allah, i to glasom Josipa Broza
Citat :
da će cela Evropa biti Allahova nevesta
Naslov komentara: Re: Konvertiti 15.09.17 7:40
VBČ (citat):
I meni se to učinilo
Ne obraća se Allah dž.š. ljudsim glasom tek tako. Muhamedu a.s. je objavu prenosio melek Džibril (anđeo Gavrilo).
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Konvertiti 27.10.17 1:36
Splićanin Ivan Pavković postao je swami Vishwakanjalochanananda - 'Kad bi me bilo briga što drugi misle o meni, završio bih na psihijatriji...'
Sa swamijem Vishwakanjalochananandom, ili kraće swamijem Kanjalochanaom, razgovarali smo gotovo tri sata, a minula su kao deset minuta. Swami je od tinejdžerskih dana promijenio i identitet, nekad se zvao Ivan Pavković, a danas mu treba vremena da se uopće prisjeti što mu piše u rodnom listu. No, vjeruje u reinkarnaciju pa za njega taj komad papira ionako ne vrijedi. Otkako se prije dvije godine zaredio u tradicionalni indijski red swamija (to mu je titula, kao u kršćanstvu "fra" ili "don"), živi život posvećen jogi, promicanju duhovnosti i spajanju čovjeka sa samim sobom. U prijašnjem poimanju sebe završio je Pomorski fakultet u Splitu, smjer brodostrojarstvo. Trenutak izbavljenja Swamiju se dogodio kad je 2005. godine upoznao duhovnog učitelja, gurua Paramahamsu Vishwanandu. Došao je na njegove tečajeve "darshana", da bi mu se nakon godinu dana pridružio u Njemačkoj, u njegovoj duhovnoj zajednici Bhakti Marga, gdje je proveo deset godina. Dosta ljudi miješa Bhakti Margu s Hare Krišnom jer oboje pripadaju vašćanskoj tradiciji, no postoje razlike...
Naslov komentara: Re: Konvertiti 01.05.18 0:17
Na Balkanu, nažalost, odabir vjere (još uvijek) nije nešto što bi se poštivalo kao osobni odabir i elementarno ljudsko pravo. Padanja u nesvjest, kletve, odricanja... jednom Zapadnjaku izgledaju posve strana. Ja nemogu shvatit da se netko može odreć djeteta zato što je sam sebi odabrao religiju.
Naslov komentara: Re: Konvertiti 01.05.18 0:56
VBČ (citat):
Na Balkanu, nažalost, odabir vjere (još uvijek) nije nešto što bi se poštivalo kao osobni odabir i elementarno ljudsko pravo. Padanja u nesvjest, kletve, odricanja... jednom Zapadnjaku izgledaju posve strana. Ja nemogu shvatit da se netko može odreć djeteta zato što je sam sebi odabrao religiju.
Izuzetno iskreno i emotivno izlaganje ove majke na snimci, onako od srca, baš iz duše, nema što.
Koliko god je u ex-Yu bilo miješanih brakova, a vjerojatno i sličnih konverzija vjere, možda nešto manje jer je vjersko donekle bilo u drugom planu, ne puno, također je i tada u pojedinim slučajevima bilo pravih obiteljskih drama, odricanja od djece i sl. No, mislim da je ljude od pomahnitale rodbine mogao dobro zaštititi zakon. Uglavnom, deklarativno nije nitko bio protiv toga ni imao ništa loše za reći dok... nije došlo u vlastitu obitelj, onda su se stvarri mogle malo promijeniti. Upravo to je i u gore navedenom primjeru, brat i majka inače ne mrze, je li, nikoga ali su baš svojski pobjesnili. Interesantno je i navođenje obiteljskih korijena. Također, protokom vremena može doći i do prihvaćanja, kakvog-takvog do potpunog ili ne što se onda prenosi na sljedeće generacije.