FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 10.02.16 22:45
milutins (citat):
sasa staza (citat):
Ovo ce mozda nekome liciti na lovacku pricu gde je polovina izmisljena,ali napisacu je pa bih molio za komentare ako je neko imao slican problem...
-10 januara uvece oko 22 h ojagnjila mi se jedna ovca,sve je bilo OK sa jagnjetom,zadojili smo ga i otisli na spavanje oko 23.00 h. Ujutru je majka otisla u obor i zatekla uzasan prizor-to isto jagnje je provuceno u mali obor kroz rupu sirine 20 cm,tj-falila je jedna taraba. Jagnjetu je polomljen vrat i pojedena zadnja noga i kuk. Nastala je kuknjava i zapevka a o plakanju da ne govorim .Sklonili smo ga i uvece oko 18.00 h ponovo vratili na isto mesto a ja se popeo na senjak da cekam,jer sam bio uveren da je to bio sakal.Oko 21 .00 h je dosla lisica koju sam NARAVNO ubio.Svako koga sam pitao je rekao da je moguce jer je bila gladna i dosla je jer je osetila krv...
-Mozda ce zvucati kao jos jedna lovacka prica ali tako je bilo-TAKO MI SV.EVSTATIJA-LOVACKO MI PATRONA...
Ja sam doziveo nesto slicno sa gladnom lisicom jedne zime kada sam jedva uspio da je odvratim od kokosinjca kod kojeg je na lancu bio svezan sharov.Toliko je bila izgladnela i htjela da se docepa plijena da joj sharov nije smetao,jedva sam je oterao sa motkom,bukvalno sam je tukao. Kod nas je vuk bio napast za mladu jagnjad,kao da je znao kada bi se ovce ojagnjile i dolazio je u svoju krvavu gozbu.Osim vuka i lisice zbog izuzetnog stanista,mnostvo sume i livade,bogatog vodom tu je bila i kuna,divlja svinja,jazavac,srna,divlja macka,tvor i vidra.Od pernate divljaci fazan,jarebica,tetrijeb,orao,jastreb.Bilo je i ostalih ptica sova,zuna,djetlic,sjenica,vrabac,caric,gnjuraca...............
Ja sam zivu lisicu vidio samo u zoo vrtu. Ali zato je baba pokusavala copor vukova da utjera u tor sa ovcama. Ona je zivjela u visocijem predijelu. Skoro kao lovacka prica
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 10.02.16 22:52
Lisica je jedna od najelegantnijih i najljepsih zivotinja uopste.Krece se izuzetno graciozno,pokreti su joj sa lakocom,nize ograde (do 1,4m)prelazi onako iz mjesta,bez da uzima zalet,jednostavno se propne,ispruzi telo i eto je na drugoj strani.Mladuncad lisice i vuka u najranijem dobu skoro da je pa nemoguce razlikovati,jedino po duzini repa. Lukava je lija,prikrade se navece kokoskama i u stanju je da ceka satima dok ukucani ne zaspu-tek onda kada je sigurna krece u lov. Osim,kao sto je sasa staza opisao,kada joj je zivot zbog gladi ugrozen tada popusti i gubi svoju osnovnu karakteristiku-lukavost.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 11.02.16 1:18
Malo price,malo pjesme i malo vica za lovacko vece.Tesko mi je sastaviti nesto originalno,da istovremeno bude i vickasta pjesma za lovacko vece,zato cu nesto izmiksati izmedju poezije i proze.
Cilj nam je najbliza planina Do koje se naravno peske ide Preko cvetnih brda i dolina Od kojih mi tabani zabride
A lov je totalno neuspesan,od sramote i kerovi nam pobegli,ne zele nazad u selo
Sta sada da cinimo? Ima da nas lovacke price prate Jedino nam ostaje da se molimo Da nam se sharovi vrate
Usput se sjelo,zapalila vatra i dobro poteglo domace brlje-a na proplanku nedaleko- pravo iznenadjenje
Lovacka se grupa zatalasa Od rakije jake i pitke Tik uz njih stado srna se mirno napasa Posle dobijene "zestoke" bitke
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 11.02.16 20:04
Kod nas su se namnozile lisice da covek ne poveruje-nocu se mogu videti na svetlima farova kako pretrcavaju put a ima i prica da lisica gde ima jazbinu u prva domacinstva ili kucu uopste ne ide da lovi. Verovatno iz postovanja prema komsijama...
A inace imamo svu divljac osim divljih svinja,i one se vide ali malo blize planinama, Rudniku i Kosmaju,a malo manje u ravnici. Imam drugove tamo na uscu Morave u Dunav ,10-ak km od Smedereva,i kod njih je najezda svinja ali kada su veliki mrazevi i kada Morava zaledi da mogu preci na ovu stranu.
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 12.02.16 13:41
I u nas su se namnožile jer su provodili aerocjepljenje pa više nema bjesnoće.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 28.02.16 17:35
Stotine pušaka pridošlih iz svih krajeva Srbije, ali i okolnih država, ganjaće sutra vukove vrletima Zlatibora prema susednoj planini Murtenici.
Kakšna škoda takega volka. Kmalu bodo prišla leta,ko se vam bo kolcalo po njem.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 28.02.16 17:51
[You must be registered and logged in to see this link.] Malo se bo treba potrudit s prevodom.Zanimiv članek.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 28.02.16 20:28
mirko bratuš (citat):
Kakšna škoda takega volka.
U potpunosti se slažem s vama, to je neka starija tradicija, a nevjerojatno je da se još održava,,... kod nas je kazna za vuka 40.000 kuna. Sigurno ima i krivolova, ali ne ovako javno.
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 28.02.16 21:19
O krivolovu se ne prica javno,vec samo u odabranom drustvu i uz dobru kapljicu,a ove hajke su cista tradicija i nista vise.Doslo ljudima malo da se druze i vide stare prijatelje posle godinu dana. A bas tada vuka nema nigde-ni od korova... A kad se rascisti guzva on opet tera po starom i ide po torovima i kokosinjcima-za ovo zadnje nisam 100 & siguran.
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 29.02.16 14:27
U Hrvatskoj je vuk zaštićen ali .... na velebitu i Dinari kad krene na ovce ili stoku ne znam pomaže li mu zaštita.
transporter Gušter
BROJ POSTOVA: : 99 ČLAN OD: : 2015-03-09
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 08.04.16 12:49
U mom kraju se u zadnjih 10-tak g. nakotilo divljači, a posebno divljih svinja.Ako krumpir nije ograđen sa žičanom mrežom ili sa el. pastirom preoru njivu noć nakon sadnje. Srne navalile na grah mrkvu i vinograd pa i to mora bit ograđeno. U potpunosti podržavam spomenutu hajku da se divljač malo reducura. Nisam za potpuno istrebljenje. Vukova za sada nema ali čujem neke priče da je viđen čagalj prema nizinskom djelu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 23.04.16 3:49
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 24.04.16 23:41
Mislim da nije sasvim slučajno postavljeno zajedno... Ono u doljnim redovima mnogo puta spasilo je životinje...
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 25.04.16 20:18
U pravu si kolega ZOKIKA-----ONO---u donjem delu police je takodje bilo uzrok mnogim nesrecama u lovu i ostalim aktivnostima sa ONIM na gornjoj polici.Kao strasan lovac sam uvek bio protiv upotrebe alkohola u toku lova --ALI--to je nesto jace od nas.Sta ce drugo raditi lovci kada se susretnu dve grupe u polju-nece se ljubiti-nego svako vadi pljosku i nazdravlja sa kolegama po oruzju....
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 25.04.16 21:19
[You must be registered and logged in to see this link.] V branje in razmislek. Kakšna je hijerarhija v voljčji družini.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 29.04.16 15:27
Ovo mi se sviđa, na stranicama je Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, no jasno mi je da se populacija određenih životinjskih, pa i biljnih vrsta u prirodi treba držati pod kontrolom. Bezobzirno tamanjenje je jedna jako loša stvar.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 22.05.17 20:00
Dobra montaža
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 24.05.17 16:32
Ala ovaj spava sve u sesnaest--tako se kaze kod mene. Sigurno je predhodnu noc preterao sa icem i picem...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 15.06.18 15:38
Ne znam zašto je ovaj još na slobodi (Nadan Vidošević) , mada bih ga ja zatvorio i zbog ovoga. Iako je legalno i odstrijel pojedinih primjeraka se masno plaća (u ovom slučaju našim maznutim novcima), a ta sredstva bi kao trebala ići za zaštitu divljih životinja. Ne razumijem koji to mračni porivi mogu čučati u čovjeku (i to onako naizgled finom uglađenom gospodinu), pa nije to divlji vepar, potencijalni štetočina.
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 15.06.18 19:31
Au JBT-pa koliko moras imati novaca da bi ovako nesto odstrelio...
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 16.06.18 4:09
sasa staza (citat):
Au JBT-pa koliko moras imati novaca da bi ovako nesto odstrelio...
Nije za radnicku klasu, Sale. Evo ti pregledaj cijene za ovu godinu. To je samo za odstrel, a troskove puta, smjestaja, profesionalnog vodica....Luksuzni paket aranzmani kostaju i do tri hiljade dolara dnevno.
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 26.09.18 16:08
EEE-da sam malo blizi pa da odem da podrzim ovaj skup.... svaka pohvala ....
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 06.10.18 22:57
sasa staza (citat):
Vidi momka Sumadinac se i u lov zanima! Samo me interesuje dragi moj prijatelju,a sta to i na cemu ti uvezbao svoje lovacko umece,jer tamo kod tebe,najkrupnija divljac,ukoliko moze goluba u divljac svrstati,nista krupnije nema
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 07.10.18 19:20
ercov54 (citat):
sasa staza (citat):
Vidi momka Sumadinac se i u lov zanima! Samo me interesuje dragi moj prijatelju,a sta to i na cemu ti uvezbao svoje lovacko umece,jer tamo kod tebe,najkrupnija divljac,ukoliko moze goluba u divljac svrstati,nista krupnije nema
AAAAAA-moj dragi neverni Tomo-TJ.druze ERCOVE----Imamo divljaci kolko hoces,imamo vise krupne nego ove male sitne-mislim na zeca i fazana,imamo i licice pa onda sakale a kune i tvorovi su nase domace zivotinje. To ti pise BIVSI lovac sa stazom od 25 godina...
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 13.10.18 1:47
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 13.10.18 1:58
PORUCNIK (citat):
Jel ovo za ponos???
A jbg, srednje i poznije godine, latentni, pa i pravi alkosi, čuna se više ne diže... opći interesi za bilo što mali i nikakvi... moraju se valjda s nečim zabavit.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 13.10.18 2:03
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Jel ovo za ponos???
A jbg, srednje i poznije godine, latentni, pa i pravi alkosi, čuna se više ne diže... opći interesi za bilo što mali i nikakvi... moraju se valjda s nečim zabavit.
Pa pečurke, sto mu gromova!
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 13.10.18 19:04
Pecurke ne iskacu iz zbunja i ne lete...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 28.10.18 19:04
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 10.12.18 9:50
tu blizu je z BMW-jem na državni cesti zbil medveda skoraj 300 kg, res mrcina, bemfl totalka, medveda so našli drugi dan s psom še živega par sto metrov stran, da so ga usmrtili so morali streljati štirikrat, imam tudi slike...
tu pri nas da en švicar... za takega merjasca - vepra z zgornje slike, prvak z vsemi točkami, 6000 €..., ja noro..., a od tega vzame samo čekane - zube..., pa še te mu pošljejo po pošti, ko jih tu lepo obdelajo...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 13.12.18 19:51
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 14.01.19 16:51
Biskup Huzjak upucao kolegu lovca u lovu
Mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko križevački u petak, 11. siječnja je u lovu teško ozlijedio drugog lovca, potvrđeno nam je iz više izvora. Policija ga je kazneno prijavila zbog sumnje u kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Nesreća u lovu dogodila se u prijepodnevnim satima u lovištu kod mjesta Kraljeva Velika, na području Lipovljana. Biskup Huzjak (58), inače strastveni lovac, sudjelovao je u organiziranom i prijavljenom lovu te su, prema policijskom pripćenju o događaju u kojem nije naveden identitet biskupa, on i drugi lovac nalazili na susjednim čekama udaljenima oko 90 metara. U jednom trenutku biskup je iz lovačkog karabina pucao u divlju svinju, koju je promašio te je puščano zrno pogodilo 64-godišnjaka u natkoljenicu. Alkotestiranjem biskupa Huzjaka je utvrđeno da nije bio pod utjecajem alkohola te mu je oduzeto oružje s kojim je sudjelovao u lovu. Zbog navedenog kaznenog djela protiv 58-godišnjaka će Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku biti podnijeta kaznena prijava. Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije, potvrdio nam je i službeno da se događaj dogodio.
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 05.02.19 21:04
Neki kažu da su lovci grupa naoružanih pijanaca koji na putu do kafane idu kroz šumu... a sve drugo su posljedice toga.
Lovci kod Škabrnje otvorili paljbu na domaće svinje jer su mislili da su divlje
"Jučer oko 12.20 sati u Smilčiću, na predjelu Gaj, dvije muške osobe su pucale na domaće životinje u vlasništvu 50-godišnjaka, kojom prilikom su usmrtile 2 svinje te više ranili", javlja zadarska policija. Prema dosadašnjim saznanjima, utvrđeno je kako su 61-godišnjak i 62-godišnjak uz prometnicu uočili više crnih slavonskih svinja, za koje su mislili da su divlje životinje, te su iz lovačkog oružja pucali po njima. Tom prilikom su usmrtili dvije domaće životinje, jednu su teže ranili, dok su šest svinja lakše ozlijedili. Na mjestu događaja su policijski službenici izvršili očevid, dok je ozlijeđenim životinjama dežurni veterinar pružio pomoć. ...
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 14.01.21 17:53
Lovocuvar Jeff Clouser, u saveznoj drzavi Kansas je najnovija hit prica medju lovcima i ljubiteljima divljih zivotinja. Nakon sto su lokalni lovci primijetili dva srndaca zapetljana rogovima pozvali su lovocuvarsku sluzbu. Zivotinjama su prvo prebacili cebe preko glave da ih smire a onda je Jeff ispalio hitac iz pistolja u rogove jedne od jadnih zivotinja. Trik je uspio i srndaci su razdvojeni sto ih je spasilo sigurne smrti jer bi inace tako zapetljani umrli od gladi. Inace, ovo nije prvi i jedini takav slucaj.
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 25.06.21 11:25
Sve je to ok, ali često se događaju i nesreće u lovu ( neki kažu i namjerne), pa treba dobro pripaziti. Alkohol i vatreno oružje ne idu zajedno, iako ljudi u lov idu da se druže i opuste, pa je za opuštanje često konzumiran i alkohol što zna biti vrlo pogubno....
terra.croatia Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2022-08-03
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 29.08.22 18:24
Znate šta su lovci? - To je naoružana skupina pijanih ljudi koja ide kroz šumu u birtiju! [You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]