FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 18.09.14 21:00
A kontroliran izlov ponekad je doista potreban, pa divljač bi nam još veće štete radila, a rapšicara je premalo!!!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 18.09.14 22:49
Gde nadjoste ovoliko svinja-dali su bile u oboru pa pustene ispred lovaca kao za vreme .... ?????
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 18.09.14 23:24
Gringo (citat):
A kontroliran izlov ponekad je doista potreban, pa divljač bi nam još veće štete radila, a rapšicara je premalo!!!!!
Ovdje je naglasak na BORBA PROTIV ALOHTONE DIVLJAČI, i to na otoku!
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 19.09.14 21:13
Čudna ti je ovo priča ko zna tko je ovdje alotohan
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 19.09.14 21:17
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 19.09.14 21:41
Max Blitz (citat):
Citat :
Ovdje je naglasak na BORBA PROTIV ALOHTONE DIVLJAČI, i to na otoku!
Divlje svinje su velike stetocine, kada se namnoze, a vrlo su i opasne. Obicno u krajevima gde nemaju prirodne neprijatelje, brzo se razmnose i postaju veliki problem. U Teksasu su se ukrstile sa domacim svinjama, tako da danas ima primeraka koji premasuju 300kg.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 19.09.14 22:36
Autohtone životinje su uobičajeni stanovnici nekog kraja, a alohtone uvezeni. Ove druge često istiskuju domaće, to jest kad najčešće čovjek poremeti prirodne zakone. Koja je točno priča s divljim svinjama na Krku ne znam, a nije daleko ni kopno da nisu mogle preplivat. No, ovdje se radi o otoku, znači vrlo ograničenom teritoriju. Sličan problem je na Korčuli. (Barem se o tome pričalo, ali mislim da tamo posebno paze da se čak ne pojave.)
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 19.09.14 23:31
Pedesetih godina su se namnožili zečevi na Peljescu i Korčuli. Setili su se jako pametne ideje da su za zečeve šakali smrt i pustili su nekoliko parova i tokom šezdesetih je nastao problem ne zečeva već šakala (čagljeva po dalmatinski).
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 20.09.14 0:01
Max Blitz (citat):
Autohtone životinje su uobičajeni stanovnici nekog kraja, a alohtone uvezeni. Ove druge često istiskuju domaće, to jest kad najčešće čovjek poremeti prirodne zakone. Koja je točno priča s divljim svinjama na Krku ne znam, a nije daleko ni kopno da nisu mogle preplivat. No, ovdje se radi o otoku, znači vrlo ograničenom teritoriju. Sličan problem je na Korčuli. (Barem se o tome pričalo, ali mislim da tamo posebno paze da se čak ne pojave.)
Isti problem na americkom jugu ili u Australiji. Neko ih je doneo i sada su prava napast. Secam se da je nekio jos 70tih, napravio dokumentarac o mungosima na Mljetu. Doneli ih zbog poskoka, a kada su pojeli poskoke, krenuli su na sve ostalo. Ima puno takvih primera.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 22.10.14 13:21
Prošle godine:
Krivična prijava za ubijanje vučice i vučića
Baranin S. Đ. je van lovne sezone izvršio odstrijel vučice i dva mladunčeta. Nakon toga ih je vezao za haubu automobila, vozeći se tako gradom. Krivična prijava je podnešena na osnovu kršenja, kako Krivičnog zakonika Crne Gore, tako i Zakona o lovstvu i divljači, po kojem je svaki lov van lovne sezone nedozvoljen, a samim tim predstavlja krivično djelo za koje može biti kažnjen novčano, ali i kaznom zatvora...
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 22.10.14 21:23
Valjda je trebao znati da je zabranjen lov na ovu divljac a ne da se hvali po gradu sa odstrelom na haubi. Ako je vec to uradio trebao je da cuti i nikom nista.
Sta je trazio to je i dobio.
Steta za divljac...
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 23.10.14 12:08
sasa staza (citat):
Valjda je trebao znati da je zabranjen lov na ovu divljac a ne da se hvali po gradu sa odstrelom na haubi. Ako je vec to uradio trebao je da cuti i nikom nista.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 23.10.14 19:32
Nema veze ako je ZVER-zabranjen je lov na njih ,e sad ako su napravile neki pokolj u selu ok ali i to nije razlog za ovoliko mangupiranje.
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 23.10.14 21:18
Šuti i radi
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 23.10.14 21:50
Nebih da budem nekulturan a zasto da cutim kad moram da radim....????
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 24.10.14 9:11
sasa staza (citat):
Nebih da budem nekulturan a zasto da cutim kad moram da radim....????
Kolega je krivo napisao,mislim krivi redosljed riječi.Po meni mislio je radi i šuti
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 31.10.14 21:01
Izvrsno
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 05.11.14 0:14
SJAJNO! Pogledao sam valjda 10 puta zaredom...
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 05.11.14 18:47
Ala bije ovaj srndac-kao bokser-svaka mu cast....
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 05.11.14 21:00
sasa staza (citat):
Ala bije ovaj srndac-kao bokser-svaka mu cast....
e za tebe treba ovakva batina,bre covece nemate mesecima.Hvala bogu da se pojavi
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 06.11.14 10:38
ercov54 (citat):
e za tebe treba ovakva batina,bre covece nemate mesecima.Hvala bogu da se pojavi
Prijatelju, pa počela je lovna sezona,pa je stalno u lovu-Valjda
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 06.11.14 18:39
Istina je da je lovna sezona pocela ali ja ne idem u lov vec druga godina tako da nedeljom odmaram od tih aktivnosti.
Evo me druze ERCOV-e,ziv i zdrav jos uvek,tu sam gledam komentare sta pisu nase kolege forumasi i po neki put napisem neki komentarcic .
Hvala na brizi...
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 07.11.14 7:21
sasa staza (citat):
Istina je da je lovna sezona pocela ali ja ne idem u lov vec druga godina tako da nedeljom odmaram od tih aktivnosti.
Lovac pa da neide u lov .Ti ili si nešto zgriješio(ubio bređu lisicu) ili ti neda žena
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 07.11.14 15:12
Volio bi samo znat kako je ovo snimio mene nije nikad nijedan napo
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 07.11.14 15:22
Jozo Trklja (citat):
Volio bi samo znat kako je ovo snimio mene nije nikad nijedan napo
Evo duža verzija, snimala ga je žena...
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 07.11.14 18:27
Nema te zene koja moze spreciti nekoga da ide u lov ali kod mene je bio bitan FINANSIJSKI faktor a ne neka zenetina.
Imam 24 godine lovnog staza i nije mi zao nicega ali tako je moralo biti...
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 07.11.14 18:31
-Ako zelite biti srecni JEDAN DAN-napijte se...
-Ako zelite biti srecni GODINU DANA-ozenite se...
-A ako zelite biti srecni CEO zivot-postanite LOVAC
E zato sam ja srecan ceo zivot -zbog lova....
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 07.11.14 20:51
sasa staza (citat):
Pa kad tako uspesan i srecan kao lovac,aj okaci fotke tih tvojih lovackih trofeja,negde sam vidjao svinjske glave sa kljovama iliti vec,srndacke rogove itd,aj da vidimo kakav si ti to lovac
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 07.11.14 21:03
ercov54 (citat):
sasa staza (citat):
Pa kad tako uspesan i srecan kao lovac,aj okaci fotke tih tvojih lovackih trofeja,negde sam vidjao svinjske glave sa kljovama iliti vec,srndacke rogove itd,aj da vidimo kakav si ti to lovac
Denarja se ne kaže. Saj ti pravi da je lovec na lovu.
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 08.11.14 10:32
Nisam ja od onih koji ima takve trofeje i hvali se sa njima jer treba imati pokrice za takvo nesto u vidu dozvola i racuna. Jer videce neko i postavljati nezgodna pitanja kao odakle je to,sa kome si bio itd....
Svi moji trofeji se cuvaju na sigurno-u SRCU....
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 08.11.14 11:13
sasa staza (citat):
Nisam ja od onih koji ima takve trofeje i hvali se sa njima jer treba imati pokrice za takvo nesto u vidu dozvola i racuna. Jer videce neko i postavljati nezgodna pitanja kao odakle je to,sa kome si bio itd....
Svi moji trofeji se cuvaju na sigurno-u SRCU....
Pravilno. Pa pogotovu ako je u tim trofejama i visoka divljač...
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 08.11.14 19:13
Kod mene u lovistu uglavnom preovladava niska divljac a visoku sam video samo na tv-u.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 19.04.15 17:19
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 19.04.15 21:06
Hvala ti DRUZE MAXE sto si iskopao ovu temu iz blata ,mulja i zaborava. Ovakvi lovci se retko vidjaju i treba im zavideti... Igrom slucaja i majke prirode upoznao sam coveka iz BG-a koji je na visokoj funkciji i koji je strastan lovac. Dolazio je kod mene u lov nebrojeno puta,sto sa puskom a par puta sa puskom i foto aparatom. Izlazi srndac ispred njega i u laganom koraku se udaljava a on dize ONAJ foto aparat,slika par puta i kaze---idemo kuci na klopu ja ubio srndaca-ali slikom a ne oruzjem.... To treba doziveti.....
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 08.02.16 22:20
sitan ulov za ovoliku grupu,juce na mojoj Trebavi [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 09.02.16 16:41
Bogami sitno
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 09.02.16 16:42
Ovo je bilo samo na grabežljivce?
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 09.02.16 17:01
tri lisice a barem 50-ak lovaca
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 09.02.16 20:04
Cestitam na ulovu-i kod nas su ovih proslih vikenda bile hajke na predatore-lisicu , sakala ,kunu i ostalo sta izleti i istrci . Ja sam bio proslog vikenda gde su ubijene 5 lisica a jos dve su ostavjene na pocetku hajke ,a kada su organizatori otisli da ih pokupe-one nestale. Verovatno je neko naisao i uzeo-onako za inat i bez veze... I prosle nedelje u Azanji su ubijene 6 komada ali sakala nigde za zivu glavu. Ima ih svuda i nocu se cuju kako zavijaju ali kad je hajka nigde ih nema...
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 09.02.16 20:19
Ovo ce mozda nekome liciti na lovacku pricu gde je polovina izmisljena,ali napisacu je pa bih molio za komentare ako je neko imao slican problem...
-10 januara uvece oko 22 h ojagnjila mi se jedna ovca,sve je bilo OK sa jagnjetom,zadojili smo ga i otisli na spavanje oko 23.00 h. Ujutru je majka otisla u obor i zatekla uzasan prizor-to isto jagnje je provuceno u mali obor kroz rupu sirine 20 cm,tj-falila je jedna taraba. Jagnjetu je polomljen vrat i pojedena zadnja noga i kuk. Nastala je kuknjava i zapevka a o plakanju da ne govorim .Sklonili smo ga i uvece oko 18.00 h ponovo vratili na isto mesto a ja se popeo na senjak da cekam,jer sam bio uveren da je to bio sakal.Oko 21 .00 h je dosla lisica koju sam NARAVNO ubio.Svako koga sam pitao je rekao da je moguce jer je bila gladna i dosla je jer je osetila krv...
-Mozda ce zvucati kao jos jedna lovacka prica ali tako je bilo-TAKO MI SV.EVSTATIJA-LOVACKO MI PATRONA...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 10.02.16 15:28
Dajte dobre recepte(oprobane)za srneci gulas i riblju corbu(navedite vrstu ribe) [You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 10.02.16 15:33
Recepti bi trebali da su za 100-ak osoba,ja tradicionalno spremam srneci gulas,bez nekakve specijalne "recepture",uvece 20 kg srnetine potopim u 4-5 litara crnog vina,spremam sa dosta luka,bibera,aleve paprike-bude rijetak,poprilicno ljut,za sladokusce i ljubitelje dobre kapljice,pokazacu vam slike posle subote,kao i "svoju ekipu"-manje vise .
Takodje tu imamo za lovacko vece i degustaciju licnih suhomesnatih proizvoda,kao i domacu rakiju ovdje proizvedenu-ja donosim slaninu,sunka mi jos visi u sushari-naravno cu da donesem na degustaciju svoju lozu iz 2013-na nju sam specijalno ponosan. Napisite i nekakav dobar lovacki vic,lovacku pricu,vjerovatnu cu da recitujem nekakvu lovacku pjesmicu-ako je uspijem sklepati
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 10.02.16 17:55
milutins (citat):
Recepti bi trebali da su za 100-ak osoba,ja tradicionalno spremam srneci gulas,bez nekakve specijalne "recepture",uvece 20 kg srnetine potopim u 4-5 litara crnog vina,spremam sa dosta luka,bibera,aleve paprike-bude rijetak,poprilicno ljut,za sladokusce i ljubitelje dobre kapljice,pokazacu vam slike posle subote,kao i "svoju ekipu"-manje vise .
Takodje tu imamo za lovacko vece i degustaciju licnih suhomesnatih proizvoda,kao i domacu rakiju ovdje proizvedenu-ja donosim slaninu,sunka mi jos visi u sushari-naravno cu da donesem na degustaciju svoju lozu iz 2013-na nju sam specijalno ponosan. Napisite i nekakav dobar lovacki vic,lovacku pricu,vjerovatnu cu da recitujem nekakvu lovacku pjesmicu-ako je uspijem sklepati
Mogu da preporucim samo dodatak za recept: nek rucak zakasni pola sata-sat vremena. Vidjeces, svi ce da hvale tvoje kulinarsko umijece
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 10.02.16 19:05
Ako dotle vec ne padnu u ralje rakije i ostalih pica pa zaborave za veceru ...
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 10.02.16 19:47
sasa staza (citat):
Ako dotle vec ne padnu u ralje rakije i ostalih pica pa zaborave za veceru ...
Lovci i ribolovci su cuveni antialkoholicari
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 10.02.16 20:47
Da-u pravu si -to je organizovana grupa ljudi koja preko njiva i pasnjaka ide u kafanu ili prodavnicu na casicu razgovora...
A opste je poznato da svaki lovac nosi nedeljom u lov sa sobom mali sud u kojoj je odredjena tecnost za dezinfekciju-ako se negde ubode na trn ili izgrebu...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 10.02.16 21:59
sasa staza (citat):
Da-u pravu si -to je organizovana grupa ljudi koja preko njiva i pasnjaka ide u kafanu ili prodavnicu na casicu razgovora...
A opste je poznato da svaki lovac nosi nedeljom u lov sa sobom mali sud u kojoj je odredjena tecnost za dezinfekciju-ako se negde ubode na trn ili izgrebu...
Organizovana i naoruzana grupa...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Lov i lovačke priče 10.02.16 22:40
sasa staza (citat):
Ovo ce mozda nekome liciti na lovacku pricu gde je polovina izmisljena,ali napisacu je pa bih molio za komentare ako je neko imao slican problem...
-10 januara uvece oko 22 h ojagnjila mi se jedna ovca,sve je bilo OK sa jagnjetom,zadojili smo ga i otisli na spavanje oko 23.00 h. Ujutru je majka otisla u obor i zatekla uzasan prizor-to isto jagnje je provuceno u mali obor kroz rupu sirine 20 cm,tj-falila je jedna taraba. Jagnjetu je polomljen vrat i pojedena zadnja noga i kuk. Nastala je kuknjava i zapevka a o plakanju da ne govorim .Sklonili smo ga i uvece oko 18.00 h ponovo vratili na isto mesto a ja se popeo na senjak da cekam,jer sam bio uveren da je to bio sakal.Oko 21 .00 h je dosla lisica koju sam NARAVNO ubio.Svako koga sam pitao je rekao da je moguce jer je bila gladna i dosla je jer je osetila krv...
-Mozda ce zvucati kao jos jedna lovacka prica ali tako je bilo-TAKO MI SV.EVSTATIJA-LOVACKO MI PATRONA...
Ja sam doziveo nesto slicno sa gladnom lisicom jedne zime kada sam jedva uspio da je odvratim od kokosinjca kod kojeg je na lancu bio svezan sharov.Toliko je bila izgladnela i htjela da se docepa plijena da joj sharov nije smetao,jedva sam je oterao sa motkom,bukvalno sam je tukao. Kod nas je vuk bio napast za mladu jagnjad,kao da je znao kada bi se ovce ojagnjile i dolazio je u svoju krvavu gozbu.Osim vuka i lisice zbog izuzetnog stanista,mnostvo sume i livade,bogatog vodom tu je bila i kuna,divlja svinja,jazavac,srna,divlja macka,tvor i vidra.Od pernate divljaci fazan,jarebica,tetrijeb,orao,jastreb.Bilo je i ostalih ptica sova,zuna,djetlic,sjenica,vrabac,caric,gnjuraca...............