FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Naši ručni satovi, časovnici

Go down 
+25
Kuhar-Debar.
pera84
semsudin
013gonzo
zile54
vidan
zokika
Senad
Pera-Sopot
Max Blitz
Vojnik Graničar
Matrix
Četni evidentičar
arcibald01
dinosaurus
SveJug
purger
milutins
pukovnik
Stanko1
Stazio
Pero™
sarics
bojnik
Mikula 67
29 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5
AutorPoruka
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2963
ČLAN OD: : 2013-12-19

Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime04.01.22 11:21

Brez zamere, kljub temu da sem rekel, da naj bo dovolj predstavljanja ur, sem sedaj, ko sem nekaj iskal našel malo starejšo uro. Gre za žepno uro na ključ, tako imenovano ključarko. kdo jo je izdelal ni znano.

Ve pa se, da so ure pred več kot 100 leti izdelovali urarji, s tem da so dobili dele za uro in uro sestavili, zato ura nima imena in znamke ure. Pa nazaj k uri.

Na sliki je zelo dobro ohranjena moška žepna ura na ključ – ključarka, neznane znamke. Žepne ure na ključ so starejša varianta žepnih ur. S ključkom si uro navijal in tudi nastavljal kazalce. Kasnejše ure so imele kronico s katero si uro navijal in tudi nastavljal kazalce. Ura je po moji oceni srebrna, neznanega izdelovalca, stara okoli 150 let. Morda še kakšno leto več. Ključek za navijanje ni original, je novejši.
Ura na sliki je danes zelo redka in zelo iskana ura. Ura je cilindrična in ima rubine, vendar ne vem koliko (duatre rubis – glej napis).
Ura deluje brezhibno, skoraj do minute natančno, v enem dnevu prehiteva za približno dve minuti, kar je v mejah normale za tako stare ure. Nima zamenjanih delov, kazalci so originalni, prav tako številčnica, ki je zelo dobro ohranjena.
Ura ima na notranjem pokrovu na zadnji strani napisano: “Cylindre”. Cylindre pomeni, da ima ura cylinder zapreko. Svoj zaton je doživel, ko so na trg prišle štiftarice. Sedaj tega tipa zapreke po mojem mnenju ne izdelujejo nikjer več.
Kot sem že napisal, proizvajalec ure ni znan,  ker gre za generično Švicarsko uro. Kakor se spoznam, je bilo v tistih časih v Švici v proizvodnjo ure vpletenih več manjših urarjev oz. delavnic, ki so jemali ebauche osnovo in jo zaključevali, vsak v svojem segmentu, urarske hiše kot jih poznamo danes pa so bile še precej v povojih.

Tukaj je nekaj slik te ure:

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime04.01.22 11:23

je nekaj več slik, za tiste, ki se na to vrsto ur ne spoznate najbolje3

[You must be registered and logged in to see this image.]

SveJug and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime04.01.22 11:25

Ohišje je srebrno, deluje nekoliko slabše ohranjeno kar ne drži. Na ohišju je patina, če bi jo očistil bi se videlo, da je tudi ohišje brezhibno.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime04.01.22 11:25

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime04.01.22 11:26

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime04.01.22 11:26

SveJug and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime04.01.22 11:27

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Tuki
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 41
ČLAN OD: : 2015-03-14
DOB : 63

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime21.05.22 0:11

Volim starine, pa tako i stare satove, ali nisam sakupljač. Imam džepni sat OMEGA pokojnog djeda. Star je oko 100 godina, i još hoda. 
Imam i ručne satove mojih pokojnih roditelja. Ženski OMEGA i muški OMEGA ručni sat. Mislim da nisu ispravni a nemam pojma postoji li još u Zagrebu koji urar, makar da mi te satove samo pregleda i kaže je li popravak moguć.
Ja imam ručni sat Pierre Cardin malo retro izgleda, na bateriju, i koštao je nešto oko 100 Eura. Nisam više siguran, imam ga godinama. Nosim ručni sat sa kožnim remenom iz istih razloga kao što je gore opisao Dr Živago, pa da ne ponavljam. 
Sve to sigurno nisu neke vrijednosti, nego imaju za mene emocionalno značenje. 
Kad se naučim kako se to radi, mogao bi ovdje postaviti fotografije.

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 13028
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 57
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime21.05.22 0:19

Tuki (citat):
Volim starine, pa tako i stare satove, ali nisam sakupljač. Imam džepni sat OMEGA pokojnog djeda. Star je oko 100 godina, i još hoda. 
Imam i ručne satove mojih pokojnih roditelja. Ženski OMEGA i muški OMEGA ručni sat. Mislim da nisu ispravni a nemam pojma postoji li još u Zagrebu koji urar, makar da mi te satove samo pregleda i kaže je li popravak moguć.
Ja imam ručni sat Pierre Cardin malo retro izgleda, na bateriju, i koštao je nešto oko 100 Eura. Nisam više siguran, imam ga godinama. Nosim ručni sat sa kožnim remenom iz istih razloga kao što je gore opisao Dr Živago, pa da ne ponavljam. 
Sve o postavljanju fotografija sa računala i mobitela su opisali kolege Poručnik i Vojnik Graničar u Tehničkom glasniku na glavnoj poč.stranici Foruma. Ne možeš pogriješiti jer su jako dobro objasnili...
Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime21.05.22 11:18

Tuki (citat):

Danes moraš biti nakupu ur zelo previden. Na trgu je ogromno odličnih ponaredkov (kitajskih, indijskih). 

Tuki, glede tvoje žepne ure Omega ti svetujem prilepi sliko. Ko govoriš o 100 let stari uri si takšno Omego znam predstavljati. Tudi sam jih imam nekaj (ne vem točno koliko) v svoji zbirki. Če ura deluje in če je srebrna (kar zelo verjetno je) bi njena cena lahko bila tu nekje do 200 EUR. Seveda pod pogojem, da je številčnica brezhibna in da so kazalci še originalni. Seveda pa bi moral videti sliko. Zato na tvojem mestu ure ne bi prodal. Je spomin na deda, ker denar porabiš, uro pa nikoli več ne boš dobil. Isto kot je moj strič prodal dedovo žepno uro da je imel za pijačo. pa da bi vsaj meni povedal, bi jo jaz kupil. On pa jo je prodal v gostilni. jaz sem sicer potem nabavil skoraj identično uro kot je bila dedova, vendar to ni isto. pa če bi mi stric vedel povedati komu je uro prodal bi kupca poiskal in mu dal dve takšni uri, samo da bi vrnil dedovo.

Pa tudi glede ročnih ur Omega je podobno. Ženske so nekoliko cenejše, moške pa imajo ceno okoli 150 EUR (v nedeljo bi lahko eno takšnih kupil, pa mi je danes žal da je nisem). Cena velja seveda, če ura deluje in če je povprečno dobro ohranjena. To so ure iz konca 60 tih 70 ali začetka 80 tih let. Cena je odvisna tudi če je ura zlata (če je ohišje iz zlata je vrednost ure vrednost teže in čistoče zlata) ali je ohišje pozlačeno (običajno imajo Omege 20 mikronov pozlate). Takrat je vrednost ure vrednost Omege mehanizma (pozlata nima nobene cene). Kasnejše Omege pa imajo ohišje iz drugih materialov, vendar zato niso nič cenejše. Potem pa se nekoliko dražje če je Omega avtomatik.

Glede urarjev pa je povsod podobno. Pri nas je eden, ki je res strokovnjak. Pred kratkim mi je, niti ne popravil, ura je namreč delovala,  ampak očistil stensko 100 let staro Junghanso.
Pa že za to čiščenje sem plačal 80 EUR. Je zanimiva ura, bije vsakih 15 minut, čeprav imam ta mehanizem izklopljen. Moja žena popeni, da ji ura tolče vsakih 15 minut potem pa še vsako polno ura s toliko udarci kot je ura (ob 12 ali ob polnoči bije 12 krat).

pa v Ljubljani imam dobrega prijatelja, ki sicer ni urar je pa strokovnjak za popravilo mehanskih ur. Starejše so raje jih popravlja. Pa še rezervne dele ima. Pred časom mi je popravil Omego, kjer se datumi na uri niso premikali. Ne vem kje je dobil del za uro, sedaj dela brezhibno.

Pa zaenkrat naj bo dovolj pisanja.

Aja, samo mogoče še to. Če gre za elektronsko uro (quarzno), jo je težje popraviti. Pri mehanski se zamenja del, pri Quarzni uri pa je mehanizem tiskano vezje in moraš tega zamenjati. To pa velikokrat ni vredno. Za ta denar dobiš že novo uro v istem cenovnem razredu kot je vezje.

Na vrh Go down
Tuki
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 41
ČLAN OD: : 2015-03-14
DOB : 63

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime21.05.22 21:34

Za arcibalda01 -
     Vidim ja iz prve da si stručnjak. Ali ja sam samo filatelist. Što se tiče ovih mojih obiteljskih ura, nema šanse da koju prodam. Svi su oni pokojni, i to su mi uspomene. Za dedinu džepnu Omegu dopuštam da je možda bilo kakvih popravaka, pa možda kazaljke (u mom kraju vele: cajgeri) i nisu više originalne. Ali sad prvo moram naučiti kak se ovdje postavljaju fotografije.
     A što se pak tiče tvojeg strica, kaj je dedino uro u gostilni stržil za pijaču, sjetio sam se jedne knjige jednog slovenskog autora koju imam. Izvanredno je opisao neke situacije iz gostilne. Pisac se zove Kajetan Kovič, a knjiga ima naslov: "Put u Trento". Svatko tko je malo previše provodio vrijeme u gostilni, pronaći će u ovoj knjizi sebe. Odlična knjiga! Pročitao sam je gotovo u jednom dahu.
     Mogu još dodati da je moj sada pokojni brat bio zdravnik i radio je u Ambulanti u Radečama (pri Zidanemu Mostu) od 1975. do 1981. leta. 
     Moj pradeda se prezival Molk, i bil je Slovenec.  
     Nije to ništa bitno, tek toliko.

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime21.05.22 22:26

Dragi kolega Tuki,
Nama je svima drago kad ti svoje uspomene sa nama podijeliš.
I mi to rado činimo...živimo od uspomena i starih hobija..
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6762
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime22.05.22 7:22

Ja isto imam jedan sat džepni koji sam slučajno našao po smrti oca. Bio je u jednoj šapki ali pored tog sata bile su neke sitnice od pokojnog dede, što bi se moglo reći da je i sat dedi pripadao ali nemam dokaza...
Deda je umro 1994 godina, a otac 2020 godine, znači posle 26 godina sam našao a da je otac još poživeo ne bi ni znao za ovaj sat. Ne znam koliko pre toga stoji u toj šapki niti da je dedin sat... Ima poklopac sa lovačkim simbolima, i toliko je zapekao da sam jedva otvorio prednju stranu.
Nije mi ovde pa ću slikati kad dođem kući a onu zadnju stranu ne mogu otvoriti, nemam čime, treba neki ključ ili nožić te ne znam kako izgleda mehanizam. Sat je neispravan jer nema onu krunicu za navijanje.

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime22.05.22 18:11

Tuki (citat):
Za arcibalda01 -
     Vidim ja iz prve da si stručnjak. Ali ja sam samo filatelist. Što se tiče ovih mojih obiteljskih ura, nema šanse da koju prodam. Svi su oni pokojni, i to su mi uspomene. Za dedinu džepnu Omegu dopuštam da je možda bilo kakvih popravaka, pa možda kazaljke (u mom kraju vele: cajgeri) i nisu više originalne. Ali sad prvo moram naučiti kak se ovdje postavljaju fotografije.
     A što se pak tiče tvojeg strica, kaj je dedino uro u gostilni stržil za pijaču, sjetio sam se jedne knjige jednog slovenskog autora koju imam. Izvanredno je opisao neke situacije iz gostilne. Pisac se zove Kajetan Kovič, a knjiga ima naslov: "Put u Trento". Svatko tko je malo previše provodio vrijeme u gostilni, pronaći će u ovoj knjizi sebe. Odlična knjiga! Pročitao sam je gotovo u jednom dahu.
     Mogu još dodati da je moj sada pokojni brat bio zdravnik i radio je u Ambulanti u Radečama (pri Zidanemu Mostu) od 1975. do 1981. leta. 
     Moj pradeda se prezival Molk, i bil je Slovenec.  
     Nije to ništa bitno, tek toliko.
Hvala, Tuki.
Glede ur kar vprašaj. Če bom vedel ti bom svetoval. Ali pa bom vprašal tistih nekaj ljudi, ki se še na ure spoznajo. 

Veš, vsako nedeljo se srečamo, recimo upokojenci. Vsi preko 70. Potem pa modrujemo in se spominjamo časov, ko smo bili mladi. In gledamo za mladimi dekleti. Žal ostane samo pri tem, da jih opazujemo. In se malo hvalimo kakšni frajerji smo bili. Vse je bolj na tem, da se hvalimo, če je res pa je že druga zgodba. No, recimo, nekaj že, tam okoli 10 % ali kakšen % več. Sigurno pa nismo sedeli z dekletom v parku in se igrali z mobilnikom. Mogoče zato, ker jih takrat ni bilo. Mobilnikov namreč. pa smo morali nekaj početi. Že zaradi tega, da nam ni bilo dolgčas. pa nam nikoli ni bilo dolgčas, tudi če je deževalo ali snežilo.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime16.06.22 15:56

Zanimljivost

Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime26.04.23 17:23

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime26.04.23 18:14

Sloba je prikazal nekaj novejših ur, nekaj quartz, nekaj pa mislim, da je mehanskih. 
Pa bom še jaz pokazal staro srebrno železničarsko žepno uro Doxa. Ura je nekoliko večja od običajnih žepnih ur, zato sem priložil merilo, da primerjate velikost. Ura je stara okoli 115 let (leto 1906 pomeni, da je bila ura izdelana še istega leta ali najkasneje leto kasneje). Tovrstne ure je danes že zelo težko dobiti, posebno še znamke Doxa. Ura pa je bila last načelnika ene od železniških postaj še v času Avstro Ogrske monarhije. In tu so slike:

SveJug voli ovaj upis

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime26.04.23 18:15

SveJug and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime26.04.23 18:15

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime26.04.23 18:20

Pa še ena srebrna žepna ura, tako imenovana "Štajerka". Tudi njena starost je okoli 110 let in je ura za to starost neverjetno dobro ohranjena. Povedati moram, da "Štajerka" in tudi Doxa delujeta in ne boste verjeli točni sta do minute, kar je za tako stari uri skoraj neverjetno. Slika:

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime26.04.23 18:21

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime26.04.23 18:21

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime26.04.23 18:31

Uh Arči. Svi su prekrasni..svaka čast!
Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime26.04.23 18:50

Veš doktore z leti se nabere kar dosti tega. Mislim, da se ne bom zlagal, če rečem, da imam samo srebrnih žepnih ur, starejših od 100 let zagotovo okoli 150 ur. Da o ročnih ne govorim, tudi teh je preko 100, koliko je medalj in ordenov pa sploh ne vem, ali koliko kovancev imam. Pa znamk. 

Vse ure so brezhibne, delujejo in so v srednjem cenovnem razredu. Ne gre za to, da ne bi mogel kupiti zelo drage ure, pa me ne pritegne draga ura, rajši imam ure, ki so jih nosili povprečni meščani ali malo bogatejši kmetje.

Ko sem že omenil poštne znamke. Moram poiskati in če še bo forum v pogonu bom prikazal  dve zelo zanimivi kuverti prvega dne. Angleška kraljeva pošta je izdala posebni kuverti ob zadnjem obisku kraljice Elizabete na Slovaškem in v Sloveniji.  Kuverti sta malo večji, imata žig tistega dne ko je bila kraljica v Sloveniji in naslednji dan na Slovaškem in seveda na vsaki kuverti je slika.

Nič posebnega, bi lahko rekli. Pa ni tako. Na kuvertah so zamenjali Slovenijo in Slovaško (kar se pogosto dogaja). Namreč na kuverti kjer je navedeno da je kraljica na Slovaškem je slika kraljice iz Ljubljane (na sliki so Pahor, takratni predsednik in še nekaj politikov). Na kuverti kjer je navedeno, da je kraljica v Sloveniji pa je v resnici na Slovaškem, v razgovoru z njihovimi politiki.

takšne kuverte pa štejejo med kuverte prvega dne z napako. In zato imajo dosti višjo ceno kot če napake na kuvertah ne bi bilo.

Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime26.04.23 19:02

Onda se Arči požuri..nemaš još puno vremena...
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Naši ručni satovi, časovnici   Naši ručni satovi, časovnici - Page 5 Icon_minitime

Na vrh Go down

Naši ručni satovi, časovnici
Na vrh 
Stranica 5/5Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5
 Similar topics
-
» Ručni raketni bacač
» Naše uspomene iz JNA (ručni rad)
» nasi heroji