FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 06.05.15 14:36
Koji beše broj sobe gde smo kroz špijunku kontrolisali stanje unjoj.Naj zanimljivije mi je bilo kada sam iz prikrajka posmatrao starešine kako rade jutarnje vežbe....
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Jutarnje vježbanje starješina. 06.05.15 21:25
vp1935/1 87/88 (citat):
Koji beše broj sobe gde smo kroz špijunku kontrolisali stanje unjoj. Naj zanimljivije mi je bilo kada sam iz prikrajka posmatrao starešine kako rade jutarnje vežbe....
Gdje su starješine izvodile to jutarnje vježbanje u Komandi vojnopomorske oblasti Split.!?
vp1935/1 87/88 Gušter
BROJ POSTOVA: : 12 ČLAN OD: : 2012-10-24
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 07.05.15 7:16
Ispred svojih kancelarija svakog radnog dana .Ja sam davao strazu, odnosno obezbedjivao objekat sa jedinicom VP normalno obucen u mornarsku uniformu, mislim da je bio mesec mart 1988 god, odnosno u tom periodu bio Gorbacov u poseti SFRJ.I tada je dolazio i do mora odnosno bio smesten valjda u Kuparima, jer znam da je drugi deo bataljona obezbedjivao sire podrucje.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Starješinje vježbaju u komandi VPO Split 07.05.15 21:45
vp1935/1 87/88 (citat):
Ispred svojih kancelarija svakog radnog dana . Ja sam davao strazu, odnosno obezbedjivao objekat sa jedinicom VP normalno obucen u mornarsku uniformu, mislim da je bio mesec mart 1988 god, odnosno u tom periodu bio Gorbacov u poseti SFRJ. I tada je dolazio i do mora odnosno bio smesten valjda u Kuparima, jer znam da je drugi deo bataljona obezbedjivao sire podrucje.
Vp1935/1 87/88. Ovo je interesantno za nas koji to nismo mogli vidjeti tj. doživjeti. Daj reci mi još nešto o tim jutarnjim vježbama u komandu VPO Split. Zanima me jesu li tako odjednom vježbali na svim katovima komande VPO Split.!?
vp1935/1 87/88 Gušter
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 08.05.15 7:39
Ni ja u pocetku nisam verovao da oficiri rade jutarnje vezbe, al je tako bilo svakog dana.Svi su izlazili ispred svojih kancelarija kako ti kazeš po katovima ili spratovima u košuljama i istovremeno po komandi radili jutarnje vežbe.One su se svodile više na razgibavanje i drastično su se razlikovale od onih naših pri jutarnjoj fiskulturi.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Starješinje vježbaju u komandi VPO Split 08.05.15 20:09
vp1935/1 87/88 (citat):
Ni ja u pocetku nisam verovao da oficiri rade jutarnje vezbe, al je tako bilo svakog dana. Svi su izlazili ispred svojih kancelarija kako ti kazeš po katovima ili spratovima u košuljama i istovremeno po komandi radili jutarnje vežbe. One su se svodile više na razgibavanje i drastično su se razlikovale od onih naših pri jutarnjoj fiskulturi.
Zaslužio si od mene za ovo jutarnje oficirsko vježbanje u Komandi vojno pomorske oblasti Split jedan plus.!
Kad si spomenio ovo: "istovremeno po komandi radili jutarnje vježbe". Zanima me tko je komandovao ofocirima JNA jutarnjom vježbom i gdje bi se u tom trenutku taj koji je komandovao nalazio, u prizemlju, na 1, 2, 3, 4 katu.!?
flexi Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 669 ČLAN OD: : 2013-02-05 Aleksinac
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 08.05.15 22:45
vp1935/1 87/88 (citat):
Ni ja u pocetku nisam verovao da oficiri rade jutarnje vezbe, al je tako bilo svakog dana.Svi su izlazili ispred svojih kancelarija kako ti kazeš po katovima ili spratovima u košuljama i istovremeno po komandi radili jutarnje vežbe.One su se svodile više na razgibavanje i drastično su se razlikovale od onih naših pri jutarnjoj fiskulturi.
Ja sam doduse bio tri godine kasnije od tebe u komandi i stvarno se ne secam toga ali gotovo sam siguran da i pre druge polovine 1991 toga nije bilo mada mozda je bilo ali nisam zapamtio secanje je varljivo kad prodje puno godina
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Starješinje vježbaju u komandi VPO Split 09.05.15 7:46
flexi (citat):
Ja sam doduse bio tri godine kasnije od tebe u komandi i stvarno se ne secam toga ali gotovo sam siguran da i pre druge polovine 1991 toga nije bilo mada mozda je bilo ali nisam zapamtio secanje je varljivo kad prodje puno godina.
Flexi. Da je bilo te jutarnje oficirske gimnastike mislim da bi je ti dobro zapamtio. Očito se je od toga odustalo pošto se u to vrijeme država počela klimati i raspadati pa su imali pametnijeg posla.
flexi Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 09.05.15 10:48
ma vojnik granicar mozda je i bilo do nekog vremena , znas kako mi smo dolazili izmedju 7 i30 h i 8 h ujutru sa Dračevca mozda je do tad bilo zavrseno mada opet ne verujem a u leto 1991 kad smo stalno bili stacionirani u komandi sigurno nije bilo pa ni mi tad nismo radili fiskulturu verovatno su to ukinuli pocetkom 1991 ,
vp1935/1 87/88 Gušter
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 11.05.15 13:01
Ma to je trebalo videti, doduše u odnosu na Vas kad ste vi bili vreme kada sam ja služio se može reći da je bilo zlatno.Nisam video ko je vodio vežbe ali su ih radili, dal su zbog toga oni bili oduševljeni ne znam. Kao što ni ja nisam bio previše oduševljen kada mi je padalo stražarsko mesto do rive i kada sam morao u stavu mirno da pozdravljam sve njih kad su dolazili ili odlazili sa posla.
djura ar Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2015-03-25
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 31.05.15 21:57
U vreme mog boravka (sep.80-maj.81) nije bilo nikakvih vezbi u tadasnjoj KVPO , obzirom da sam u komandi boravio 24 sata nisam mogao propustiti tako nesto . U blizini prostorija za smestaj straze , trepezarije i nase spavaone (kurir bezbednosti , kurir komandanta l ATC-ci) postojala je velika i dobro opremljena teretana za staresine i lica zaposlena u Komandi . Retko je neko dolazio od staresina jako retko . Za nas vojnike-sportiste bese to mali raj ,vezbati i ostati u formi a i kupatila prava onako `oficirska`, dali neko pamti ovu malu dvoranicu
NELE.R Gušter
BROJ POSTOVA: : 85 ČLAN OD: : 2015-03-01 Apatrid
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 01.06.15 0:20
Sećam se trim sale i kupatila sa bojlerima od 500 l tople vode.Imao sam i ključ od prostorija.Vežbao sam redovno dole.A sećam se i fiskulture za starešine u komandi svaki ispred svoje kancelarije kad Letica poludi.Nije bilo često ali bilo je.
_________________ "Ne pada sneg da prekrije breg.vec da svaka zverka pokaze trag"
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 01.06.15 1:43
Nedugo nakon izgradnje zgrade Banovine.... u sredini je hotel Ambasador, kasnije Dom JNA...
Naslov komentara: Sinjski alkari kod bivše komande vojnopomorske oblsati Split 07.07.15 18:56
Evo prvi puta u 300 godina održavanja sinjske alke, kompletna postava došla u grad Split. Sa Zvončaca su prošli pokraj bivše komande vojnopomorske oblasti Split prema centru grada.
Nekadasnji oficir JRM koji zivi u Beogradu posetio je Split pre nekoliko dana i prosledio mi je ovu fotografiju nekadašnje komande VPO
Gogi 89 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2015-09-25 Bajina Bašta-Koper
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 25.09.15 19:40
Pozdrav za sve .Služio u KVPO-ekspedicija od marta do decembra(3 do 12 meseca)1989 g. Komandant P.B.B. Zoran Jerić,komandir Zastavnik Đuro Mikec.Ako je neko služio tada molim da se javi. Bravo Vojnik Graničar,pogledao sam sve fotke koje si napravio,užitak mi je bilo prisetiti se KVPO i grada Splita.Samo fali još Poljud i to je to.Lep pozdrav za sve na forumu.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 25.09.15 23:23
Dobrodosao na Forum Gogi 89
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Stadion nogometnog kluba Hajduk - Split 27.09.15 18:53
Gogi 89 (citat):
Pozdrav za sve . Služio u KVPO-ekspedicija od marta do decembra(3 do 12 meseca)1989 g. Komandant P.B.B. Zoran Jerić,komandir Zastavnik Đuro Mikec.Ako je neko služio tada molim da se javi. Bravo Vojnik Graničar,pogledao sam sve fotke koje si napravio,užitak mi je bilo prisetiti se KVPO i grada Splita. Samo fali još Poljud i to je to. Lep pozdrav za sve na forumu.
Gogi 89. Bar slika stadiona "Poljud" imaš na internetu. Evo i ja sam se iznenadio kada sam vidio da je "STREET VIEW" napravio snimku unutrašnjosti Hajdukova stadiona. Možeš obići čitav unutrašnji stadion ovdje a i izvan stadiona ovdje.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 04.10.15 0:15
Na danasnji dan pre 25 godina ovim brodom zvao se "Marina " uplovili smo u gradsku luku u Splitu prekomanda 100 klase mornara iz MNC -Pula , . Tada nisam ni znao da je komanda na zapadnoj obali iz koje sam 10 meseci kasnije napustio Split . Cekao nas je ćato komande stana sa tablom vojne poste i vozac autobusa iz iste jedinice čato bio decembarska klasa iz okoline Sarajeva mislim da se mesto zvalo Kiseljak on Rajko Grbeša i vozac autobusa iz Valjeva junska klasa Selakovic Predrag i nas petorica gustera sa njima pravac Dracevac , sutra dan smo prvi put dosli u komandu VPO .
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 08.11.15 19:07
flexi (citat):
Na danasnji dan pre 25 godina ovim brodom zvao se "Marina " uplovili smo u gradsku luku u Splitu prekomanda 100 klase mornara iz MNC -Pula. Tada nisam ni znao da je komanda na zapadnoj obali iz koje sam 10 meseci kasnije napustio Split. Cekao nas je ćato komande stana sa tablom vojne poste i vozac autobusa iz iste jedinice čato bio decembarska klasa iz okoline Sarajeva mislim da se mesto zvalo Kiseljak on Rajko Grbeša i vozac autobusa iz Valjeva junska klasa Selakovic Predrag i nas petorica gustera sa njima pravac Dracevac , sutra dan smo prvi put dosli u komandu VPO .
Flexi. Dobro došao ponovno u Split nakon 25 godina.!
flexi Stariji Vodnik
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 09.11.15 0:01
Vojnik Graničar (citat):
flexi (citat):
Na danasnji dan pre 25 godina ovim brodom zvao se "Marina " uplovili smo u gradsku luku u Splitu prekomanda 100 klase mornara iz MNC -Pula. Tada nisam ni znao da je komanda na zapadnoj obali iz koje sam 10 meseci kasnije napustio Split. Cekao nas je ćato komande stana sa tablom vojne poste i vozac autobusa iz iste jedinice čato bio decembarska klasa iz okoline Sarajeva mislim da se mesto zvalo Kiseljak on Rajko Grbeša i vozac autobusa iz Valjeva junska klasa Selakovic Predrag i nas petorica gustera sa njima pravac Dracevac , sutra dan smo prvi put dosli u komandu VPO .
Flexi. Dobro došao ponovno u Split nakon 25 godina.!
Pre dve godine bio sam na 230 kilometara od Splita u Dubrovniku , a pre 4 ili 5 godina mogao sam da podjem sa ekipom džiju -džicu kluba koji u isao u Split na takmicenje bilo ih je cetvorica a jedan od njih moj dobar drug i dobro su prosli i takmicarski i ovako mislim da je bilo leto ali nije se dalo mada voleo bih prosetati malo čak i leti imam direktnu autobusku liniju do Splita ali ......ko zna
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 17.02.16 17:21
vozilo (citat):
Završena je izgradnja šetnice ispred bivšeg "Doma JNA" pa evo par slikica kako danas to izgleda..
Bašta Doma JNA nekad, nakon izgradnje šetnice i iz zraka...
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 24.04.16 15:17
Chevrolet Bel Air model 1957. (s tablicama JNA), službeni automobil Komande VPO. Moguće je taj bio poklon komandanta američke 6. flote na Mediteranu tadašnjem komandantu JRM admiralu Mati Jerkoviću.
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 30.04.16 16:32
Gradnja lučice jedriličarskog kluba 'Mornar' 50-tih uz Komandu VPO. Sportsko društvo 'Mornar' je bio pomorska 'varijanta' (za sportove na vodi) vojnog sportskog društva slično kao 'Partizan'. Na drugoj slici, nakon izgradnje, gdje su reklame Jugoplastika i Jugobanka, je restoran 'Bilo idro' (i diskoteka 'Kakadu', kasnije 'Up&Down')... Restoran 'Bilo idro' je bio dugo zatvoren, a sad opet radi pod tim imenom... Starješine se sjećaju provoda tamo i dobre i jeftine hrane..... ipak, mlađima je ponekad plaća izdržala do desetog u mjesecu...
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 01.05.16 18:28
Svaka čast, sećam se jedno od naj lepših mesta u Splitu!
_________________ "Ne pada sneg da prekrije breg.vec da svaka zverka pokaze trag"
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 05.05.16 0:56
Interesantno, operna pjevačica Dubravka Zubović na terasi doma JNA u Splitu pjeva ariju Habanera iz opere Carmen. Na početku nije admiral Grubišić kako se navodi već admiral Tihomir Vilović...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 13.06.16 2:32
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 26.06.16 16:16
Interesantan je ovaj ribolov mrežom u Gradskoj luci, (danas nezamislivo).... Također, slika ne može bit iz 1936, jer se vidi zgrada Banske palače (tema ovog topica), koja je građena od 1938. do 1940. Znači slika je nešto mlađa nego piše...
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 27.06.16 12:52
Sovjetska krstarica 'General Ždanov' u Gradskoj luci 1957. Na drugoj slici je brodski orkestar koji je za građanstvo svirao razne melodije, među ostalima i 'Marjane, Marjane'... u pozadini se vidi i zgrada komande VPO...
Naslov komentara: Re: Komanda vojno - pomorske oblasti u Splitu 03.09.16 21:46
Interesantno - za izgradnju Banske palače u Splitu, ali na drugom mjestu od ovog gdje je nešto kasnije izgrađena, bio je raspisan natječaj prije Drugog svj. rata, no nije uspio. Izvan natječaja rješenje je našao arhitekt i sveučilišni profesor arhitekture Drago Ibler, prema zamisli kipara Ivana Meštrovića 1930. godine. Ovaj projekt bio je predviđen za izgradnju na drugom kraju Gradske luke, na mjestu današnje Lučke kapetanije. Na prvi pogled vidi se neoklasicistički stil i sličnost s Dioklecijanovom palačom što je imalo odjeka i u tadašnjim splitskim tiskovinama. Banska bi palača stajala ravno ispred Dioklecijanove palače, na samoj obali na najistaknutijem mjestu u gradu. Pravokutnog oblika s devet ili deset katova, u unutrašnjosti bi imala dvorište. Prvih pet katova zauzimali bi veliki jonski stupovi i tako podsjećali na drevne hramove, a u dvorištu bi stupovi činili atrij u visini tri kata. Neki bi rekli - super, a neki - kič. Da je takva izgrađena, već bismo se i navikli. Ali tko zna bi li kasnije u njoj bila komanda VPO. Vjerojatno ne bi.