FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS BROJ POSTOVA: : 126 ČLAN OD: : 2009-05-04 DOB : 71 kraljevo
Naslov komentara: rod veza 08.06.09 21:34
I ja sam bio u vezi,reci na kojim si uređajima bio,ja sam bio na UNF uređaju-VES 11812
ivan Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2010-04-06 DOB : 53 Beograd
Naslov komentara: Re: Split - Dračevac 1990/91 06.04.10 13:16
Septembar 90 Sinj, Tadija Anusic Radio ceta (komandr Loncar), I vod (komandir Todorovic)
Januar 91. prekomanda Split, objekat LS 22 (blizu Dracevca)
Septembar 91. povratak kuci
masterkasap Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2012-07-13
Naslov komentara: Split - Dračevac 1991 13.07.12 11:29
Martovska klasa 91/92,bataljon vojne policije Dracevac(prva ceta,CoT),od pocetka "sranja" pa do iseljenja kasarne u Loru,zadnji napustili i Loru 04.01.1992.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Split - Dračevac 1990/91 15.07.12 13:18
Citat :
MASTERKASAP...!!!
Martovska klasa 91/92, bataljon vojne policije Dracevac(prva ceta,CoT),od pocetka "sranja" pa do iseljenja kasarne u Loru,zadnji napustili i Loru 04.01.1992.
MASTERKASAP.!!!
Baš mi ti trebaš.!!!! Došao si kao grom iz vedra neba.!!! Baš se prepucavam sa graničarom "ŠEPOM" iz Sloveniji sa karaule "ŠPIČNIK".!!! Zanima nas tada kada si ti bio u Splitu u vojnoj policiji da li je tada sa tobom bio u kasarni VELIMIR BAJAT navodno da je on bio komandir vojne policije ili tako nešto.!? Što ja znam zadnji čin koji je imao dok je bio sa mnom u Mariboru u kasarni "Tone Tomšič" je bio kapetan I klase.. Također me zanima gdje je vojna policija u Splitu bila smještena. Također sam nekidan bio i u toj tvojoj kasarni u "DRAČEVCU"...
masterkasap Gušter
Naslov komentara: Split - Dračevac 1990/91 16.07.12 11:01
Ufff!!!Nesmem da ti garantujem ali mislim da nije bio tada taj V.Bajat.Nisam siguran,mada mi deluje poznato. Tada je u kasarni u Dracevcu bio bataljon vojne policije,nesto malo (vod) mornara (intedanti) i ,mislim, vod veze.A policiju je sacinjavalo 1. i 2. ceta,ceta okl.transportera, protivteroristicka ceta i saobracajna ceta.Tako da je i moguce da je kom. jedne od tih ceta bio V.Bajat,mozda i kom.bataljona(posto tog lika i neznam,jer sam ga mozda video jednom ili dvaput)ali ga se ja nesecam. To je bila relativno nova kasarna,jer sam ja bio 3 ili 4 klasa u njoj. Tako da.....jebiga.
masterkasap Gušter
Naslov komentara: Split - Dračevac 1990/91 16.07.12 11:05
A da!Video sam na netu da je tu sad smesten Sud a pre toga je bila neka spec. jedinica Hrv. vojske.Sta je sad tu?Hteli su neke poslovne prostorije.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Split - Dračevac 1990/91 17.07.12 18:27
masterkasap (citat):
Ufff!!! Nesmem da ti garantujem ali mislim da nije bio tada taj Velimir Bajat. Nisam siguran,mada mi deluje poznato. Tada je u kasarni u Dracevcu bio bataljon vojne policije,nesto malo (vod) mornara (intedanti) i ,mislim, vod veze. A policiju je sacinjavalo 1. i 2. ceta,ceta okl.transportera, protivteroristicka ceta i saobracajna ceta. Tako da je i moguce da je kom. jedne od tih ceta bio Velimir Bajat, mozda i kom.bataljona(posto tog lika i neznam,jer sam ga mozda video jednom ili dvaput)ali ga se ja nesecam. To je bila relativno nova kasarna,jer sam ja bio 3 ili 4 klasa u njoj. Tako da.....jebiga.
MASTERKASAP...!!! Predpostavio sam da nećeš biti siguran da li je u tvojoj kasarni "Dračevac" u Splitu bio moj bivši kapetan I klase Velimir Bajat. Kasarna je velika, puno ljudi, i ja kad se sada pokušam sjetiti moje kasarne ne mogu se sjetiti puno toga čak i neki ljudi koji su sa mnom bili zaboravio sam im ime i prezime pa čak kako i izgledaju. Nema veze idemo dalje...!!!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Split - Dračevac 1990/91 17.07.12 19:02
masterkasap (citat):
A da! Video sam na netu da je tu sad smesten Sud a pre toga je bila neka specijalna jedinica Hrvatske vojske. Sta je sad tu? Hteli su neke poslovne prostorije.
MASTERKASAP...!!! Tvoja bivša kasarna "Dračevac" je dijelom još u funkciji. Ali ne u vojne svrhe već u civilne. Kada ste vi otišli iz kasarne te 1991 godine i ja sam bio prisutan i bio sam dio tog vašega organiziranoga odlaska u kasarnu "Lora". Vi ste iz kasarne odnijeli sve što se moglo odnijeti. Što se nije moglo to ste razbili ili onesposobili. Onda je u tvoju bivšu kasarnu "Dračevac" došla Hrvatska vojska, točnije "4 Gardijska brigada". Tada je izgubila svoje ime "Dračevac" pa je od strane Hrvatske vojske dobila novo ime "Vojarna sveti križ".!!! I tako su tu kasarnu koristili sve dok nisu osvojili grad Knin u akciji "Oluja". Tada Ministarstvo obrane Hrvatske donosi odluku da će grad Knin biti sjedište 4 Gardijske brigade Hrvatske vojske, te su se preselili iz kasarne "Dračevac" u grad Knin i tamo su i dan danas. Kasarna je nakon toga bila prazna. Zatim Ministarstvo obrane Hrvatske daje gradu Splitu tvoju kasarnu "Dračevac". Pošto je u gradu Splitu u sudu bilo malo prostora grad daje Općinskom sudu jedan objekat koji je u danas u potpunosti u funkciji. Tako ti se sada tu dijeli pravda i nepravda. Tu sada dolaze kriminalci, zatvorenici, suci, odvjetnici, civili i pitaj boga tko sve ne. Uglavnom u kasarnu može sada uću tko god poželi i kad god poželi. E sad ja ne znam u kojem si ti objektu bio u kasarni tako da ti ne mogu reći što je sa tim objektom. Znam da jedan objekat u toj kasarni koristi jedan klub, to možeš pronaći ovdje: [You must be registered and logged in to see this link.] Vidio sam da je u jugo-zapadnom kutu kasarne neki ugostiteljski objekat i neka balotana tj. kuglalište.. Po kasarni ti noću znaju dolaziti sa vozilima momci i cure iz okolnih mjesta i naselja. Jer je kasarna velika i noću neosvjetljena tako da tu imaju odlične uvjete za jebavanje u autima i nitko ih ne ometa. I za kraj za tebe sam otišao ponovno do te kasarne te sam slikao ovu sliku da se podsjetiš tvoje kasarne "Dračevac". Kroz ovu kapiju si ušao i kasarnu "Dračevac" i kroz ovu kapiju si izišao iz kasarne "Dračevac".
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 21.07.12 20:04; prepravljeno ukupno 2 puta
masterkasap Gušter
Naslov komentara: Split - Dračevac 1990/91 20.07.12 17:10
Lepo od tebe sto si se pomucio da slikas ulaz u kasarnu,iskreno,budi u meni izvesne emocije,bez obzira sta se sve desavalo.Ipak sam tad bio klinac od 19 godina i ostavilo je oziljaka u dusi. Kasarna,kao i vecina kasarni u celoj bivsoj SFRJ,prepustene nebrizi i novokomponovanim politicarima(mafijasima),zapustene ili su im dodeljene neodgovarajuce uloge. Po meni,najlogicnije da je tu ostala Hrvatska vojska,imala je sve,zato je i gradjena. E sad,zasto i kako je JNA ostavila za sobom kasarnu Dracevac,hmm,nisam nigde cuo da je bilo imalo bolje,u takvoj ili slicnoj situaciji.Svo oruzje koje se nije moglo poneti je moralo biti unisteno,takva je procedura u celom svetu.Sto se tice prostorija,moras uzeti u obzir da je tu boravila vojska s malo hrane i 1l vode dnevno po vojniku.Pa ti stvori film u glavi na sta to lici(bes,revolt,strah,kurcenje,....).Tako da sve u svemu mislim da je tada,posle nas,lepse izgledala nego sad. Inace,ja sam bio smesten,(govorim o stanju blokade),u strazari,na tvojoj slici desno,iza prijavnicei.Imali smo rov iskopan ispred strazare(u kojoj smo samo spavali) i ruski BRDM(naravno neispravan) iz kog smo osmatrali. Sad slusam razne "mudrosere" koji bi to uradili "ovako" i "onako",i ostala sranja,mislim da u tom vremenu i toj situaciji nikom nije bilo svejedno i niko nije znao sta mu je ciniti.Iz prostog razloga,svima se "to" desavalo prvi put u zivotu. Da ne kenjam ja previse,setih se kako smo zvali momke preko zice,"zenge" i "mupovci".Ovi drugi su nam bili nesto simpaticniji,hahahah.Pa od kojih si ti bio? U svakom slucaju hvala na informacijama i slikama.Pozdrav
33 voli ovaj upis
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Split - Dračevac 1990/91 21.07.12 19:43
Citat :
MASTERKASAP...!!!
Lepo od tebe sto si se pomucio da slikas ulaz u kasarnu,iskreno,budi u meni izvesne emocije,bez obzira sta se sve desavalo. Ipak sam tad bio klinac od 19 godina i ostavilo je oziljaka u dusi. Kasarna,kao i vecina kasarni u celoj bivsoj SFRJ,prepustene nebrizi i novokomponovanim politicarima(mafijasima),zapustene ili su im dodeljene neodgovarajuce uloge. Po meni,najlogicnije da je tu ostala Hrvatska vojska,imala je sve,zato je i gradjena. E sad, zasto i kako je JNA ostavila za sobom kasarnu Dracevac,hmm,nisam nigde cuo da je bilo imalo bolje,u takvoj ili slicnoj situaciji. Svo oruzje koje se nije moglo poneti je moralo biti unisteno,takva je procedura u celom svetu. Sto se tice prostorija,moras uzeti u obzir da je tu boravila vojska s malo hrane i 1l vode dnevno po vojniku. Pa ti stvori film u glavi na sta to lici (bes,revolt,strah,kurcenje,....). Tako da sve u svemu mislim da je tada,posle nas,lepse izgledala nego sad. Inace,ja sam bio smesten,(govorim o stanju blokade),u strazari,na tvojoj slici desno,iza prijavnicei. Imali smo rov iskopan ispred strazare(u kojoj smo samo spavali) i ruski BRDM(naravno neispravan) iz kog smo osmatrali. Sad slusam razne "mudrosere" koji bi to uradili "ovako" i "onako",i ostala sranja,mislim da u tom vremenu i toj situaciji nikom nije bilo svejedno i niko nije znao sta mu je ciniti. Iz prostog razloga,svima se "to" desavalo prvi put u zivotu. Da ne kenjam ja previse,setih se kako smo zvali momke preko zice,"zenge" i "mupovci". Ovi drugi su nam bili nesto simpaticniji,hahahah. Pa od kojih si ti bio? U svakom slucaju hvala na informacijama i slikama. Pozdrav.
MASTERKASAP...!!! Evo ti kasarne na satelitsoj snimci.!!! [You must be registered and logged in to see this link.] Poslat ću ti svoju sliku iz te 1991 godine dok si ti bio u kasarni "Dračevac", da vidiš kako sam ja izgledao, ne mogu je objaviti na ovome forumu jer to ne dopuštaju, i stiće ti na tvoj pretinac (gore na vrhu ti piše - Pristigla je nova poruka).!!!
Kažeš da je bilo naj bolje da je tu ostala Hrvatska vojska.!!! Da pripadnici 4 Gardijske brigade iz kasarne "Dračevac" presele u grad Knin, ta odluka je donesena na razini vlade R.H.. Kasarna je građena za vojsku, tu imaju sve. Teško da će je grad Split iskoristiti u potpunosti u civilne svrhe. Naj kasnije nemaju novaca da bi bilo što počeli raditi. I mene zanima što će tu sve biti. Evo to još jedna slika iz kasarne "Dračevac" da je se podsjetiš .!
Hajde evo ti i ova satelitska slika pa mi je obradi sa strelicama, označi na njoj gdje si ti tada bio smješten i gdje bi se taj tvoj rov otprilike mogao nalaziti.!!! Pa idući put kad dođem do kasarne ću to malo razgledati i viditi da li je od toga što ostali.!!!
Naslov komentara: Split - Dračevac 1990/1991 21.08.12 19:14
Ova dva objekta (označena crvenom strelicom) u kasarni "DRAČEVAC" u Splitu su izgrađena naknadno.! Izgrađeni su za potrebe Hrvatske vojske a nalaze se odmah uz kapiju kasarne "DRAČEVAC".!!!
Naslov komentara: Re: Split - Dračevac 1990/91 25.09.12 15:23
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
MASTERKASAP...!!!
Martovska klasa 91/92, bataljon vojne policije Dracevac(prva ceta,CoT),od pocetka "sranja" pa do iseljenja kasarne u Loru,zadnji napustili i Loru 04.01.1992.
MASTERKASAP.!!!
Baš mi ti trebaš.!!!! Došao si kao grom iz vedra neba.!!! Baš se prepucavam sa graničarom "ŠEPOM" iz Sloveniji sa karaule "ŠPIČNIK".!!! Zanima nas tada kada si ti bio u Splitu u vojnoj policiji da li je tada sa tobom bio u kasarni VELIMIR BAJAT navodno da je on bio komandir vojne policije ili tako nešto.!? Što ja znam zadnji čin koji je imao dok je bio sa mnom u Mariboru u kasarni "Tone Tomšič" je bio kapetan I klase.. Također me zanima gdje je vojna policija u Splitu bila smještena. Također sam nekidan bio i u toj tvojoj kasarni u "DRAČEVCU"...
vojna policije u splitu 1986/87 bila smjestena u kasarni VISOKO
dose Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2012-09-24
Naslov komentara: Re: Split - Dračevac 1990/91 25.09.12 15:25
vojna policija 1986/87 u splitu je bila smjestena u kasarni VISOKO
zlaja.s. Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2012-12-23
Naslov komentara: Re: Split - Dračevac 1990/91 23.12.12 18:37
Pozdrav svima!!! Jedan sam onih koji je bio martovska klasa 1991/1992. Bataljon vojne policije cete COT. u kasarni DRACEVAC. Ovde se govori o peridu koga se vrlo ne rado secam.Tacno je da prilikom napustanja kasarne deo opreme unistavan ali to u svakom slucaju nije bio inventar,vec deo naourzanja. U svakom slucaju to su bili mnogo dobri objekti,ali izgleda nedovoljno iskorosceni
flexi Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 669 ČLAN OD: : 2013-02-05 Aleksinac
Naslov komentara: Re: Split - Dračevac 1990/91 05.02.13 18:52
bio sam u ovoj kasarni 1991 od 8.11.1990 pa do kraja jula 1991 a onda samo prešli u komandu VPO , kasarna je bila relativno nova nije bila jos kompletno zavrsena
flexi Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 669 ČLAN OD: : 2013-02-05 Aleksinac
Naslov komentara: Re: Split - Dračevac 1990/91 15.02.13 0:36
Nisam jos vest kako se postavljaju slike ako moze moderator da ispravi , ovo je slika trpezarije sa glavne piste
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Split - Dračevac 1990/91 15.02.13 1:29
pogled prema kapiji , inače ove dve prethodne slike su od bivseg pripadnika vojne policije Domena iz Slovenije koji je sluzio na Dračevcu 88/89 pa je posetio posle 22 godine Dračevac
alexandar: komentar modifikovan dana: 08.07.13 0:02; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : resize)
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Split - Dračevac 1990/91 07.07.13 13:48
Ovo je jedan od dva ulaza u kasarnu "Dračevac". Sada je tu parkiralište za kamione, šlepere, kombi vozila...... Kroz ovaj ulaz su ulazila većinom vojna vozila, dok je vojska ulazila na drugu kapiju koja je južno od ove tj. lijevo od ove oko 70 metara.
Pogled na pistu i objekte oko piste. Što mi se dogodilo u ovom objektu iz kojeg sam slikavao ovo, drugom prilikom, nevjerojatno.....
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Split - kasarna "Dračevac" 11.07.13 7:39
Evo još nekoliko slika iz kasarne "Dračevac". U kasarnu sada može ući tko god želi i kad god želi. Tako ljudi sada taj slobodni prostor koriste za parkiranje šlepera, kamiona, kombi vozila....
Naslov komentara: Split - Dračevac 1990/91 15.07.13 20:10
Kasarna "Dračevac". Evo još slika iz te kasarne.
Ovo je još jedno parkiralište gdje je JNA parkirala svoja vozila. Krov je metalni, čudo je da ga nisu ispilali i prodali u staro željezo. Prije nije bilo ove metalne ograde, ona je postavljena prije 1-2 godine i sada to parkiralište služi u neka sasvim druge svrhe.
Nešto stariji članak, od kraja prošle godine.... ima dobru galeriju slika...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Split - Dračevac 1990/91 17.07.13 12:14
Evo još slika iz kasarne "Dračevac" u Splitu. Od svih objekata u kasarni samo se jedan koristi u potpunosti. Sve ostalo je bože sačuvaj. Ove slike sam slikao sa krova jednog objekta koji se je zvao "IINTEDANTSKI SERVIS". Malo je falilo da padnem sa visine od oko 6 - 7 metara.
Naslov komentara: Split - kasarna "Dračevac". 19.07.13 19:24
U kasarni "Dračevac" nalazi se i ovaj "tunel". Koja je njegova namjena bila to će netko odgonetnuti tko je u njemu radio. Naravno i ovdje se vide šahte koje nemaju metalne poklopce jer su ih ljudi uzeli i prodali u staro željezo. Noću ovuda proći a da ne upadneš u neki od otvora je prava lutrija.
Naslov komentara: Naoružane osobe u kasarni Dračevac 28.07.13 1:49
ŠTO MI SE DOGODILO U KASARNI "DRAČEVAC"
I tako ja šetam kasarnom „Dračevac“, razgledan sve te objekte koje je koristila bivša JNA. Kad prolazim tako ja sa zapadne strane jednog objekta u kojem su vjerojatno bile spavaonice te zastanem na mjestu označenim znakom X.
U jednom trenutku iz tog objekta se čuje dernjava. Krenem ja na južnu stranu i uđem u taj objekata. U prizemlju se ništa ne dešava. Na prvom katu se ništa ne dešava. Dođem ja na drugi kat i sa stepeništa krenem prema hodniku kad tamo me dočeka ovakav prizor.
Dvojica naoružanih osoba od kojih jedna snajperom nišani u mene. Ja podižem ruke u zrak, kao da se predajem. Odjednom obojica gledaju u mene, kako sam se ja tu stvorio na mjestu gdje im je bila meta. Nevjerojatno. Oni se iznenadili kada su mene ugledali a ja se iznenadio kad sam njih ugledao.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Split - Dračevac 1990/91 28.07.13 7:40
Nekakva vezba?
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Snajperist u kasarni Dračvac 28.07.13 18:02
dpuric (citat):
Nekakva vezba?
Tako je bila nekakva vježba. Ali pošto sam tu bio nepoželjan.... Pošto sam im smetao... I vidio sam da im baš nisam dobrodošao... Onda se nisam puno ni raspitivao. Ovaj u crnoj uniformi na prsima na majici ima znak vojne policije Hrvatske vojske.
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3590 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Split - Dračevac 1990/91 30.07.13 11:55
Vojnik Graničar (citat):
Zagorac. Svaka je dobra. I repetirka i nerepetirka.
Imao sam u rukama jednu i drugu. Ovu poluautomatsku i sa verzijom plastičnog kundaka i drugačijom(ruskom)optikom. Repetirka je meni bila bolja.Pitaj onog u crnoj uniformi,ako ne vjeruješ.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Ratnici u kasarni "Dračevac". 03.08.13 17:32
Zagorac. Ovi imaju na raspolaganje svega i svačega.! Nije ni čudo što je po kasarni sve razbijeno.!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Split - Dračevac 1990/91 04.08.13 0:33
10%talenat,ostalo zdrav vid, vježbanje i dobri živci.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Hrvatski restauratorski zavod - restauratorski odjel Split - Dračevac 04.08.13 17:12
Tako sam u kasarni "Dračevac" posjetio u ovaj objekt označen strelicom. To je nekada bio objekt u kojem se hranila vojska, ili kako smo ga svi zvali trpezarija.
Naslov komentara: Re: Split - Dračevac 1990/91 07.08.13 21:00
Mislim da,obzirom kako repetirku drži onaj u crnoj uniformi na slici sa predhodne stranice(kundak-rame). Možda griješim,ali uz ovaj snajper bi trebale ići i "nogice"?(nisi slikao sa blizine i ne vidim dobro)
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Hrvatski restauratorski zavod - restauratorski odjel Split - Dračevac 08.08.13 22:03
Evo što je danas u bivšoj JNA trpezariji u kasarni "Dračevac" kod Splita.