FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Fri 8 Aug 2014 - 0:11
ercov54 (citat):
Gringo (citat):
To je pisalo na objavi u knjižici OPP-a
Upravo tako Gringo i meni isto tako pisalo,madasam ja bio u nekom drugom vremenu,ali ovi mladji ko zna kod koga vojsku i sluzili
Ercove, jel oni tebe malo zahebavali da nesmeš da se kupaš na Krcinu.... a tako lepa vodica je bila, baš bi mogao fino da se naplivaš
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Fri 8 Aug 2014 - 0:16
Pero™ (citat):
ercov54 (citat):
Gringo (citat):
To je pisalo na objavi u knjižici OPP-a
Upravo tako Gringo i meni isto tako pisalo,madasam ja bio u nekom drugom vremenu,ali ovi mladji ko zna kod koga vojsku i sluzili
Ercove, jel oni tebe malo zahebavali da nesmeš da se kupaš na Krcinu.... a tako lepa vodica je bila, baš bi mogao fino da se naplivaš
Doduse imaloje nekih malih jezera,ali jedva nogu da ukvasis,a biloje i snega koji nikad nije kopnio,ali bio je pun nekih sitnih crnih crvica iliti vec,ali sneg je sneg
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Fri 8 Aug 2014 - 9:13
ercov54 (citat):
Doduse imaloje nekih malih jezera,ali jedva nogu da ukvasis,a biloje i snega koji nikad nije kopnio,ali bio je pun nekih sitnih crnih crvica iliti vec,ali sneg je sneg
Snezana Boskovska Kicevska LOKUV, ezerce vednas nad Bituse .Prijatelju,nije baš tako, ovo bi mogla biti slika iz tvoga vremena.Moja prijateljica sa faceboka je stavila i opisuje lokaciju.Ljudi su se tu i kupali i štoviše i skakali u vodu. [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 9 Aug 2014 - 0:27
Snezana Boskovska Kicevska
Ja uopste nesumnjam u istinitost recenog tvoje prijateljice,samo ja nikako nemogu da lociram gde to isto jezero moglo da se nalazi iznad Bituse,na onim i onakvim terenima,ali vecsam pre rekao,nismo imali vremena,a doduse niko nam nije ni govorio,a kao sto desetar rece,NJEMU KK Paunovic pricao puno stosta,o svemu,a ne samo o granicarskoj strategiji,verovatno covek cenio da samo desetar toliko pametan da to sto prica,taj kapira.Verovatno mislili da mi ostali jako tanki da to shvatimo,pa nam niko nista nije ni govorio,ili ja nisam bio na tim casovima
Lala Basaid Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 453 ČLAN OD: : 2014-01-09
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Wed 13 Aug 2014 - 10:20
Sto se tice pravila da vojnik nesme da se kupa vozi civilni auto to je pisalo ali nas je vodnik vodijo na odmaraliste kad izadjes iz sela levo tamo je radila njegova supruga na karaulu je ostao samo dezurni i straza samo 1 nas je vodio da se kupamo jer je rekao sluzili ste 8 meseci a da se ne kupate naravno imao je pistaljku da se nejde u duboko ko neslusa vanredna PATROLA 2 na jankovic.Adali se neko kupao dok je bio u patroli neznam jel nije moglo da se pridje od trske do jezera jedino desno kad se ide dubinskom stazom tu je bilo rascisceno i po neki put je bio camac. Dojrane dali je vas vodio na kupanje ti znas kako je los prilaz jezeru.
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Wed 13 Aug 2014 - 10:42
lacoš (citat):
ercov54 (citat):
Snezana Boskovska Kicevska LOKUV, ezerce vednas nad Bituse .Prijatelju,nije baš tako, ovo bi mogla biti slika iz tvoga vremena.Moja prijateljica sa faceboka je stavila i opisuje lokaciju.Ljudi su se tu i kupali i štoviše i skakali u vodu. [You must be registered and logged in to see this image.]
Pazi se ti prijateljica....da nebu kasnije bilo nismo znali....ako ne budeš mogel,... zovi nas mi smo u pričuvi...pričuvni ukrudbeni djelatnici!!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Wed 13 Aug 2014 - 12:42
Gringo (citat):
Pazi se ti prijateljica....da nebu kasnije bilo nismo znali....ako ne budeš mogel,... zovi nas mi smo u pričuvi...pričuvni ukrudbeni djelatnici!!!!
Prijatelj,navek su mi Makedonke bile fajne puce
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Fri 15 Aug 2014 - 22:19
SVIM GRANICARIMA CESTITAM 15 AVGUST DAN GRANICARA
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 16 Aug 2014 - 1:12
Lala Basaid (citat):
SVIM GRANICARIMA CESTITAM 15 AVGUST DAN GRANICARA
Hvala Lala, ja kao bivši graničar to cenim.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 16 Aug 2014 - 19:28
Pero gde si sluzio na kojoj karuli i kad verovatno nije tajna kada si i ti imao pojacano obezbedjenje granice 1987 kao i ja zbog univerzijade u zagrebu.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 16 Aug 2014 - 21:32
Klasa septembar 86/87, na granici od januara do septembra. Karaula iznad sela Božica, nešto malo više od makedonske granice. Ima jedna tema otvorena oko toga. I da u pravu si oko univerzijade, tad smo imali po dve patrole na terenu i danju i noču, nismo imali ni vikenda ni godišnjih odmora.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 16 Aug 2014 - 22:11
Pero moj rodjeni brat je sluzio na bugarsku granicu komanda mu je bila bosilegrad na carini RIBARCI a moj TATA je sluzio na austriskoj granici na jezersko a ja na grckoj tako smo sva 3 bili GRANICARI. A brat je bio blizu tvoje karaule.Poz. LALA
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sun 17 Aug 2014 - 0:11
I naša komanda i četa za potporu je bila u Bosilegradu, onda po komandi dolazi Surdulica, pa Niš, pa Beograd. Mi smo bili najsevernija karaula Bosilegrada.
Čestitke za takvu familiju, možete biti ponosni da ste branili i odbranili onu bivšu zemlju. Moji su se više zadržavali u sredini, ne po njihovom izboru, nego igrom slučaja.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sun 17 Aug 2014 - 18:10
Bile su to lepa vremena na karaulama kada smo sluzili hrana dobra i na volju 5 puta na dan jedes nema zanimanja cepas patrolu kad se vratis iz patrole tusiranje pa sloboda jos kad nema K K jos lepse zna DOJRAN on je bio na moju karaulu verovatno PERO je tako bilo i kod tebe. PERO HVALA ZA CESTITKU ali iz KIKINDE SU VECINOM bili GRANICARI posto je kikinda 7 km od RUMUNIJE.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Karaula Nikolić Dojransko jezero Tue 19 Aug 2014 - 17:49
Vojnik Graničar (citat):
Rexha Naime, kućo stara, te 1988/1989 godine držao sam se strogo te tvoje zabrane i nisam je prekršio.
Max Blitz (citat):
Ok, tebi je pisalo u knjižici, meni nije, a nema šanse da me uvjeriš da se nisi kupao u moru ako si bio doma ljeti.
Pa ovako. Ja sam kod kuće bio samo jednom i to u vremenu od 17.11.1988 - 5.12.1988. i to na redovnom odsustvu. U to vrijeme je more hladno. A ja nisam ljubitelj zimskog kupanja. Niti mi je ikada palo na pamet se u to vrijeme kupati.
Ali sam se zato kupao u Mariboru u kasarni "Tone Tomšič" i u karauli "Ceršak" (kako bi se reklo u narodu) u znoju lica svoga.! Tko takvo kupanje može platiti.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Mon 25 Aug 2014 - 21:54
DODA i DOJRANE kada ste isli u patrolu 2 do JANKOVUC karaule kod napustene karaule je bilo zasedno mesto po P.S.dali ste bili nekad u njoj.Ja sam ulazio a od napustene karaule gore prodjes krug je bio jedno mozda 100m saht za vodu terao nas vodnik u povratku sa karaule da obidjemo to je bio vojni saht za nasu i jankovic karaulu jer preko leta kada udare velike vrucine dolazili su iz sela po vodu a mi nikog na reon od 10 do 16 samo osmatraci a od 18 cas.nova duznost.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Wed 8 Oct 2014 - 13:10
Gde ste GRANICARI sa KARAULE NIKOLIC
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Karaula Nikolić Dojransko jezero Wed 8 Oct 2014 - 13:52
Lala Basaid (citat):
Gde ste GRANICARI sa KARAULE NIKOLIC
Svi junaci mukom zamukoše.!
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Fri 14 Nov 2014 - 16:55
Posto mi DODA i DOJRAN ne odgovaraju u vezi NAPUSTENE KARAULE voleo bi da se javi SASA NIKOLIC on verovatno zna da malo popricamo. PERO sa BUGARSKE GRANICE reko sam ti da je moj brat bio na bugarskoj granici KARAULA SIMA POGACAREVIC NA CARINI.
t.veles/s.dojran 88/89 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2014-11-25 DOB : 55 grude
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Tue 25 Nov 2014 - 18:20
imali netko sa karaule stari dojran ili graničnog voda 88/89?
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Mon 8 Dec 2014 - 21:23
Lala Basaid (citat):
DODA i DOJRANE kada ste isli u patrolu 2 do JANKOVUC karaule kod napustene karaule je bilo zasedno mesto po P.S.dali ste bili nekad u njoj.Ja sam ulazio a od napustene karaule gore prodjes krug je bio jedno mozda 100m saht za vodu terao nas vodnik u povratku sa karaule da obidjemo to je bio vojni saht za nasu i jankovic karaulu jer preko leta kada udare velike vrucine dolazili su iz sela po vodu a mi nikog na reon od 10 do 16 samo osmatraci a od 18 cas.nova duznost.
Misliš na ovu karaulu MG][You must be registered and logged in to see this link.] zove se Nebojce.....baš i nismo zalazili unutra nakon što smo imali nekoliko neugodnih iskustava s zmijom Planinski žutokrug koja zna biti vrlo "živčana".Za šaht znam ali nismo baš intervenirali oko toga.
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Mon 8 Dec 2014 - 22:11
Dojrane mozda je sad to napustena karaula ali 87 nije bila u tom stanju zalazio sam par puta cisto iz radoznalosti jel smo preko dana kada smo morali ici na JANKOVIC posto je vodnik NIKO bio gore dosta zadrzavali na napustenoj karauli. Sada se sve to rusi i nosi kome sta treba dok je bilo vojske nista se nije diralo.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Fri 30 Jan 2015 - 20:48
Dojrane dali je karaula JANKOVIC u tvoje vreme vec bila namestena nova.Dali vas je pustao vincetijevic u selo na 2 sata ko je bio slobodan nas je pustao jer smo mi isli 5 dana na duznost 2 dana slobodan dako da nas je pustao sasvim dovoljno za pivo a sa JANKOVICA su petkom silazili bez oruzija bezali u selo na pice pa sa nasom patrolom u 02 nocu gore.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 31 Jan 2015 - 18:57
Lala Basaid (citat):
Dojrane dali je karaula JANKOVIC u tvoje vreme vec bila namestena nova.Dali vas je pustao vincetijevic u selo na 2 sata ko je bio slobodan nas je pustao jer smo mi isli 5 dana na duznost 2 dana slobodan dako da nas je pustao sasvim dovoljno za pivo a sa JANKOVICA su petkom silazili bez oruzija bezali u selo na pice pa sa nasom patrolom u 02 nocu gore.
Nije bila nova.Sve je isto kao i u naše vrijeme....jedino Aco birtijaš,veliki prijatelj i cinkaroš glavnog.S nekima je nakon izlaska znalo biti gadnih problema,tipa bljuvanje,hrkanje i hrgljanje cijelu noć.Bilo je svašta
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 31 Jan 2015 - 19:18
Tu si dojrane.Kod ace sam bio samo jednom i vise nikad znamo da je cinko vincetijevicu ali mi smo tereli po nasim.Dali je NIKO ZUPANC bio komandir karaule JANKOVIC u tvoje vreme.Dali vas je vincetijevic terao da napravite nesto kao uspomena od klase mi smo pravili za ciscenje cizama.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 31 Jan 2015 - 19:30
Lala Basaid (citat):
Tu si dojrane.Kod ace sam bio samo jednom i vise nikad znamo da je cinko vincetijevicu ali mi smo tereli po nasim.Dali je NIKO ZUPANC bio komandir karaule JANKOVIC u tvoje vreme.Dali vas je vincetijevic terao da napravite nesto kao uspomena od klase mi smo pravili za ciscenje cizama.
Ako je to onaj plavi,povisoki momak....došao je 1983 u proljeće,do tada su bili bez gazde.Inače,činio nam se super tip.Od kada je došao morali smo ići do njihove karaule,do tada ....štanga,samo do mjesta s kojega smo mogli vidjeti Kviska,jer se poslije prijelaza nije čula radio stanica.....ne.e.e....č.....uujjee...sse..d...oo.bbr..o...u...t....u.un..ne...llllu...s....mm...ooo.A i nije nam se baš išlo gore,za nas rođene tamo gdje je prag najveći brijeg to je bio šok koji nikad nisam savladao do kraja a još i sad me to prati......drž' se ti ravnice.Jbt......kokoš mora ručnu povuć dok pase......!!
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 31 Jan 2015 - 20:22
Jeste to je on i mi smo danju morali ici do karaule a nocu smo se culi tel.i nismo isli.Leti sam isao vecinom kad sam od 18 do 22 imao sam zemljaka gore popnemo se za 30min.onda kafa i prica jel gore je bila i klasa iz T.Velesa svi iz cete kod MARKA ANGELOVSKOG.A leti da stnes u jedno mesto komarci ubise znas i ti kako je bilo onda bolje setati.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Karaula nikolic dojransko jezero trepezarija kuhinja i magacin sa hranom. Thu 26 Mar 2015 - 22:17
Naslov komentara: Trepezarija sa druge strane izlaz iz kuhinje i dole podrum sa hranom DOJRANE napokon nasa karaula zamolio sam da slikaju karaulu hvala im izgleda da je samo ovo ostalo. Thu 26 Mar 2015 - 22:22
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Fri 27 Mar 2015 - 17:32
Dojrane sada mogu polako da pisem evo i nase KARAULE da se malo prisetimo na zalost karaulu nije slikao verovatno su je raskomodali ali ima objekat od trepezarije i magacina gde je stojala municija oruzije i levo vrata od magacina za karaulu jankovic tu je stojalo meso u zamrzivace a posto je njihov kurir svako jutro dolazio sa kobilom SONJOM po hleb nosio je i iz magacina.Secam se kada sam video stepenice gde se izlazilo iz kuhinje leti oko 17 č pili smo kafu svaki dan u to vreme zavisi od reona milina cuje se potok Vincetijevic nije tu posle fudbal. Jedino je fontana ostala. HVALA mu puno zamolio sam ga da slika obecomi i slikao.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Fri 27 Mar 2015 - 22:12
Bravo Lala,to je to,samooooo....kad sam ja bio tamo ovi borovi su bili mali?Vidim da su ju "kvalitetno"rasturili..
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 28 Mar 2015 - 19:26
Dojrane zamolio sam njih 2 da slikaju jedan je slikao rekao je i drugi da ce slikati.Neznam dali je karula rasturena oko staza je bila zivica lep park sa ruzama i cvecem bio je neki spomenik u parku dali je u tvoje vreme bio letnjikovac tu je bio gde je betonirano jos jedan magacin je bio u zemlju kad se ide na osmatracnicu a sto se tice borova ja kad sam bio bili su do pola. Misio sam da nesmeju slikati da je tamo pogranicna policija ipak je tu lako preci od karaule do jezera ali sad vidim da je pusto.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 28 Mar 2015 - 20:30
Lala Basaid (citat):
Dojrane zamolio sam njih 2 da slikaju jedan je slikao rekao je i drugi da ce slikati.Neznam dali je karula rasturena oko staza je bila zivica lep park sa ruzama i cvecem bio je neki spomenik u parku dali je u tvoje vreme bio letnjikovac tu je bio gde je betonirano jos jedan magacin je bio u zemlju kad se ide na osmatracnicu a sto se tice borova ja kad sam bio bili su do pola. Misio sam da nesmeju slikati da je tamo pogranicna policija ipak je tu lako preci od karaule do jezera ali sad vidim da je pusto.
Da,ljetna terasa je bila tamo,metalna konstrukcija pokrivena sa salonit pločama koje sam opisao u jednom doživljaju.Skladišta u zemlji su bila prema osmatračnici i kod glavnog skladišta.Između glavnog skladišta i potoka smo imali vrt.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sun 29 Mar 2015 - 12:46
Dojrane dali si mislo da izmedju potoka i glavnog magacina oruzija ste imali vrt mi smo tu sejali luk krompir pardajza smo imali od seljaka mozda nemozemo da se razumemo kod nas u banatu se kaze basta to nam je vincetijevic nabavljo semena.U magacin koji se nalazio u zemlji drzalo se krompir svezi kupus paradajz paprika i ostalo verovatno isto je bilo i u tvoje vreme isto a neki put se i patrola krila u njemu.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sun 29 Mar 2015 - 21:00
Lala Basaid (citat):
Dojrane dali si mislo da izmedju potoka i glavnog magacina oruzija ste imali vrt mi smo tu sejali luk krompir pardajza smo imali od seljaka mozda nemozemo da se razumemo kod nas u banatu se kaze basta to nam je vincetijevic nabavljo semena.U magacin koji se nalazio u zemlji drzalo se krompir svezi kupus paradajz paprika i ostalo verovatno isto je bilo i u tvoje vreme isto a neki put se i patrola krila u njemu.
Da,da....tamo je bio vrt(bašta).
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Tue 31 Mar 2015 - 18:56
Posto se doda nejavlja ja i ti smo jedini sa nase karaule kada dodje vincetijevic ujutro besan to je vika a nezna ni on zasto postrojavanje kolko nas je na karauli dizanje zastave citanje sta si na duznosti infomise nas posla opet vika dali ide patrola itd.kada dodje veseo pozdravis ga kapa u dzep i ladovina bio sam od maja do januara na karauli nikad nikom nije bio u kontrolnu patrolu samo je piso u izvestaj da je isao.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Tue 28 Apr 2015 - 11:52
Dojrane sa grcima ste se vidjali uglavnom kod GRANICNOG kamena 25 kao i mi mada je tu bila cistina sa osmatracnice se vidi neki su trazili da izvadimo okvir iz AP onda pitaju za DJENERAL mi odmahnemo rukom onda pridju razmena cigara uglavnom oni nude
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Tue 28 Apr 2015 - 20:55
Lala Basaid (citat):
Dojrane sa grcima ste se vidjali uglavnom kod GRANICNOG kamena 25 kao i mi mada je tu bila cistina sa osmatracnice se vidi neki su trazili da izvadimo okvir iz AP onda pitaju za DJENERAL mi odmahnemo rukom onda pridju razmena cigara uglavnom oni nude
Tako je..tamo smo se viđali.Tamo je i stari presušeni bunar,zasjedno mjesto broj 1. Nas nikad nisu tražili vađenje okvira a i oni su ponekad nosili svoje oružje(G3)koje smo sa zadovoljstvom razgledavali. Moguće da se s generacije na generaciju prenosio glas o "ludom"zapovjedniku naše karaule koji je pucao po njima jer su se oni znali šetati po našem teritoriju iščekujući koju patrolu....naime mi smo se bili vrlo "udomaćili".Pucao je sa osmatračnice puškom od osmatrača i zamalo izazvao granični incident jer tko zna gdje su meci završili. Cigarete....nismo im mogli "parirati" s našim cigaretama odnosno onime što je nama naša kupovna moć dopuštala....Filter Yu,Beograd,Niška i Sarajevo Drina.Razmjena je ipak išla i svi sretni i zadovoljni osim Hary-ja,koji je naj..... jer je Kvisko našao Grčke cigarete kod njega u Pinzu,odnosno ispale iz pretinca njemu pod noge.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Tue 28 Apr 2015 - 21:58
Dojrane sto se tice zasednog mesta br.1 sve je isto ostalo sto se tice grckog naoruzanja nama je VINCETIJEVIC rekao da su opremljeni AP A3G3 a posto smo iz pocetka isli sa starom vojskom u patrole neki stari vojnici nisu smeli prici njima dali su se bojali na pocetku nas da ih ne izdamo samo su pisali izvestaj prvi put sam bijo sa draskom iz beograda sa GRCIMA ponudili su nam PAL MAL a sto se tice Pinca nije bio na karauli 87 vec je bio na karauli 4.0 znas koja je
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Wed 1 Jul 2015 - 13:28
Dojrane malo da opisem moj dolazak na KARAULU NIKOLIC. Od T.Velesa cu krenuti posle razduzenja oruzija sinjela to jest radne uniforme oblacenje gratckog odela sto ce na karaulu biti radna uniforma svi do jednog nove cizme i zamena oprtaca. 15 maj u 07 postrojavanje na pisti sa opremom dizanje zastave autobusi postavjeni pored hangara podelili nam SDO pozdravili se sa por.ANGELOVSKIM MARKOM pravci STRUMICA DEBAR DELCEVO. Kada smo stigli u STRUMICU cekali smo do 14c da nas podele po karaulama karaule NIKOLIC i JANKOVIC u zajednicki kamion i pravac DOJRAN. Kada smo stigli na KARAULU NIKOLIC cekali su nas MAJOR LUKIC MLADEN komadant grckog i bugarskog pravca nas st.vod. VICENTIJEVIC i st.vod.NIKO ZUPANC komandir JANKOVIC KAR.sa 2 vojnika koji su odma preuzeli vojsku oprema na ledja i gore na karaulu stara vojska sa nase i jankovica odma u kamion i za STRUMICU.Prvo smo se upoznali sa dzombama sep.86 posto nas je docekao pasulj sa suvom slaninom stara vojska nam je slozila kasete svlacenje u letnju uniformu i naj lepse STAVLJANJE GRANICARSKE ZNACKE na kosulji stara vojska nas je vodila da nam pokaze dokle je krug gde pocinje GRCKA njihova karaula MURJE gde se nalazi MAJOR LUKIC je to vece spavao na karauli. Sutra dan je pocelo predavanje i granicarska obuka koja je trajala 10 dana zadnji dan gadjanje iznad sela i od 18c odma na duznost sa star.vojskom patrole zasede i sve ostalo.Dok smo bili na obuci pito kvisko dali neko zeli da daje strazu oko karaule javili se nas 2. Prva patrola mi je bila od 22 do 02 do jezera sa albancem prenom to mu je ime nismo isli dalje od prvog zasednog mesta kod gr.kam.25 ubedjivo me ako kvisko pita da smo isli do kraja PA JA SAM BIO VECI KRIVINAS OD NJEGA. To je za nas bilo novo hrana dobra 5 puta te sleduje da jedes vidis GRCKU vojsku kupanje kad hoces odmor fudbal sloboda kad kvisko ode nebi dao karaulu nikad da mi nude sve naj u kasarni.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sat 15 Aug 2015 - 17:57
DANAS JE DAN GRANICARA 15 AVGUST CESTITAM SVIM GRANICARIMA
dribler4 Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-08-27
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Thu 27 Aug 2015 - 21:39
čestitke svima.....graničar straoga dojrana 87. Imam lepe uspomene na dane graničara.
pozdrav iz Slovenije
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Thu 27 Aug 2015 - 21:51
dribler4 dobro dosao na forum.Gde si sluzio na kojoj karauli i koja si klasa moje klase je bilo 87 na tvojoj karauli svi smo iz velesa dosli 15 maja 87.Lala sa karaule NIKOLIC
dribler4 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Thu 27 Aug 2015 - 22:06
Zdravo Lala Basaid,
Ne mogu tačno da odgovorim, trebalo bi malo da pronjuškamu stare virove. Sječam se da sam na karaulu došao februara iz kasarne Strumica. Zadužio sam pasa ŠINa i slali su me za kerovođu u gevgeliju, gdje sam boravio na učenju dvije sedmice. Karaula je bila pored d,jezera. Tu je bio i novi granični prolaz, koji tad još nije bi otvoren. Pored karaule bi je i kam, koji stoji sada - bio sam tamo prije dve godine. Sve isto, samo što je jezero upalo zbog grčke krade vode. U karauli sada boravi policija i nema do nje pristopa.
dribler4 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Thu 27 Aug 2015 - 22:10
zaboravih da kažem, da sam bio poslednja generacija od 15 meseci...
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Thu 27 Aug 2015 - 22:41
dribler4 bio sam na tvojoj karauli sa mojim staresinom imali ste i mornare 87 je bio neki st.vodnik i 3 mornara moja karaula nikolic je bila preko jezera to znas na tvojoj karauli su se davali svi izvestaji sa naseg pravca od karaule dub do jankovic karaule u moje vreme smo zvali ADAM to je bila sifra.Gde si obuku zavrsio.
dribler4 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Sun 30 Aug 2015 - 20:51
Mnogo je vremena prošlo. Koliko se ja sečam bio si jedino ti u pratnji svoge starešine. Potom si ostao vani - izpred karaule, na čekanju. Moguče je, da si to bio baš ti ili je to bila neka druga posjeta? U to vreme sam ja bio sa pasom sa druge strane dvorišta. Nismo razgovarali pa i ne sječam se da li si sa kim. Jeste, imali smo tri mornare, zapovjednik im je bio stari vodnik. Stalno su držali stražu na pomolu pošto su cijelo vrijeme služenja bili bez čamca. Obuku sam završio u Strumici - protioklopna jedinica sa bestrzajcima.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Tue 15 Sep 2015 - 13:24
dribler4 nisi me razumeo ja sam bio na tvojoj karauli 4.0 po sifri to jest na carini u septembru 1987 posto je moj staresina imao sastanak KPJ dosta sam ga pratio i na carini na konjrevo BUGARSKA GRANICA u komandi u STRUMICI imao je auto citroen crvene boje bio je sila VINCETIJEVIC PREDRAG
pinz710m Gušter
BROJ POSTOVA: : 38 ČLAN OD: : 2015-01-28 Nova Gorica
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero Tue 15 Sep 2015 - 20:36
Bio sam tamo godinu prije vas. Na Dojranu su i tada bili bez čamca. I ja sam bio u POČ v Strumici, beztrzajci, posle Bugarska granica kamen 24- 28.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero