FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 25.04.14 20:54
Vi ste čuvali granicu ili ste bili nelojalna konkurencija švercerima?
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 25.04.14 20:55
Nismo šverali za prodaju nego za sebe ..samo fine stvari.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 25.04.14 20:58
ZAGORAC (citat):
Vi ste čuvali granicu ili ste bili nelojalna konkurencija švercerima?
Ja ti vojsku na karauli nikad nisam shvaćao ozbiljno a tako sam se i ponašao.Ne da zaj... nekoga nego ono,što se mora,mora eeeeee....... ako ne mora,lezi,spavaj,krivina i takve stvari.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 25.04.14 21:01
Imali ste drugačije "tipove" na drugoj strani......
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 25.04.14 21:04
ZAGORAC (citat):
Imali ste drugačije "tipove" na drugoj strani......
Naravno....bilo je ono..opustete se.Da,nije bilo incidenata......osim jednog,doveli nekog odrpanca iz patrole,nisu ga ni vezali koliko je bio slab,nahranili ga napojili i odvela ga civilna policija ali bio je atrakcija nekoliko sati.
Nije valjda da ste se vi napucavali sa svojima?
harri Gušter
BROJ POSTOVA: : 38 ČLAN OD: : 2014-04-13 Prijedor
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 25.04.14 22:14
Nismo mi bili sverceri,mi smo samo sebe snabdjevali....Kvisko bas nije volio Gajanovica....zato sto ga je ovaj izcoolirao...do jaja...sjecam se onog njegovog tihog podsmijeha...a Kvisko ispizdi....A onaj starijesina sa Jankovic karaule,Niko,on je bio OK.....ali nas Kundak je bio bas kompleksas ....onaj podrugljivi osmijeh kad te riba....a rasturao se u to vrijeme sa ,hehehe,sumnjivim radnjama...a jedna trecina vojnika uvlakaca,i cinkarosa....i sve su to bili oni kojima je bila blizu kuca ,za vikend....a sto se tice cuvanja granice,granicu cuva strah...a i od koga....u to vrijeme...
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 26.04.14 1:01
dojran (citat):
Stvar je generacije kako su se snalazile,ali uvijek je bilo svega,tko je htio, mogao je sve.Cinkatora je bilo u svakoj generaciji.Imali smo slučaj kada je Kvisko natjerao vojnika Gajanović Aliju da očisti svinjac.Možeš misliti kako se je jadnik osjećao,znao sam i ja i nije mi bilo nimalo smiješno,iako neki su se grohotom smijali. Ja sam smatrao da to nije u redu ali kako se boriti protiv toga. U selu su bile dvije gostionice,jedna u centru a druga na izlazu prema karauli.Vlasnik je bio stariji čovjek(ne znam kako se je zvao) koji nas je uvijek počastio nečim,taman i salatom od rajčice.Nikad nas nije cinkao. Rajčice.....hm,slijedovanje dobijemo 30-tak kg,a mi još 100 pojedemo iz razonode.Deset godina poslije nisam okusio rajčicu.
Kod nas nije bilo baš puno mogučnosti za snalaženje. Najviše je bilo da je onaj što je išao u selo po poštu sakrio paket ako su bile najavljene neke ilegalne substancije. Cinkatora među vojnivima nije bilo, ali nas je KK plašio da če mu iz kafanice poručiti ako ko previše popije. Ipak nije bilo toga, dvojica su se na mrtvo napila pa niko nije zvao iz sela. U selu nas niko nije častio. NIKAD.
Čiščenje svinjca sam i ja jedno dva-tri puta dobio, a dobijali su i drugi. Ujutru smotra, ja sa bradom starom još malo pa nedelju dana, KK pita zašto nisam obrijan, ja provalim, pa baš pre nekoliko minuta došao iz patrole... ide, pregleda raspored da ceo dan nisam bio na dužnosti... naravno sledi komanda, prvo brijanje pa onda čiščenje svinjca. Ako bi se obrijao kako treba, nebi bilo kazne, sam sam si kriv. A i učinio sam uslugu onom što je dužio svinju. Nezgodno je bilo jer je bio svinjac vrlo nizak, pa je trebalo skoro čučati, a da o smradu i ne govorim.
Seljacima nismo krali. Niko nije ni pomislio na to. Bili su to jadni seljaci, kde češ da mu uzmeš ijednu jabuku, kad ima samo 2-3 drva nekih jadnih jabuka i možda neku šljivu, bašte tek malo za svoje potrebe. Ne kažem da nebi mislili na drugi način ako bi imali plantaže pa bi jim uzeli možda jedan ili nekoliko promila...
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 26.04.14 2:23
Pero™ (citat):
Kod nas nije bilo baš puno mogučnosti za snalaženje. Najviše je bilo da je onaj što je išao u selo po poštu sakrio paket ako su bile najavljene neke ilegalne substancije. Cinkatora među vojnivima nije bilo, ali nas je KK plašio da če mu iz kafanice poručiti ako ko previše popije. Ipak nije bilo toga, dvojica su se na mrtvo napila pa niko nije zvao iz sela. U selu nas niko nije častio. NIKAD.
Čiščenje svinjca sam i ja jedno dva-tri puta dobio, a dobijali su i drugi. Ujutru smotra, ja sa bradom starom još malo pa nedelju dana, KK pita zašto nisam obrijan, ja provalim, pa baš pre nekoliko minuta došao iz patrole... ide, pregleda raspored da ceo dan nisam bio na dužnosti... naravno sledi komanda, prvo brijanje pa onda čiščenje svinjca. Ako bi se obrijao kako treba, nebi bilo kazne, sam sam si kriv. A i učinio sam uslugu onom što je dužio svinju. Nezgodno je bilo jer je bio svinjac vrlo nizak, pa je trebalo skoro čučati, a da o smradu i ne govorim.
Seljacima nismo krali. Niko nije ni pomislio na to. Bili su to jadni seljaci, kde češ da mu uzmeš ijednu jabuku, kad ima samo 2-3 drva nekih jadnih jabuka i možda neku šljivu, bašte tek malo za svoje potrebe. Ne kažem da nebi mislili na drugi način ako bi imali plantaže pa bi jim uzeli možda jedan ili nekoliko promila...
Pero™. Pa da ti kažem i ja sam čistio svinjac u karauli "Ceršak". Ali mogu ti reći da je lakše čistiti svinjac nego čistiti za ljudima. Što ljudi mogu "usrati" ajme onome tko za nima čisti.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 26.04.14 3:17
Graničaru, Uvek sam ti hteo da kažem: kao što te ja ne oslavljam sa punim internetnim nazivom, ne moraš ni ti, ali ako želiš možeš da produžiš. Ako ne radiš copy/paste, stisni Alt i 0153, izpišače ti TM.
Pored svinje sam čistio i za konjem i za psom. Bilo mi je nešto novo jer sam bio gradsko dete. I sve to je išlo u ''rok službe''
Več sam u kasarni nučio, kad je trebao deo našeg voda do očisti sanitarije, ja sam se među prvima prijavio i počistio najčišče delove, što su se više bunili dobivali su prljavije.
Inače na karauli je bilo dosta čisto, jeste da smo redovno čistili i brisali, i svake nedelje pravili generalku, pa zbog toga jer smo svi čistili (osim patrole i straže) nije bilo nikad prljavo. Po internetnom dopisivanju jednog drugog graničara sa iste komande, samo malo južnije, imali su dosta lošije stanje, pa su ipak njih izabrali za najbolju karaulu. Neme ni veze, nisam bio tamo da takmičim sa drugima, nego da odradim svoje i da čuvam granicu po svojim mogučnostima.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 26.04.14 20:56
Nismo ni mi,samo smo pomogli riješiti viškove,oko karaule su sve bili plastenici sa svime i svačime tako da smo mogli jesti do mile volje naravno ne radeći štetu.Seljani su nam sami znali donositi,no ono prvo voće i povrće je zanimljivo a dalje.....fuj.Znali smo otići pomoći utovar u otkupnu stanicu(okupljivalo se na tone toga) pa smo dobili paprike i rajčice za cijeli mjesec.U biti,nitko nam nije branio da pojedemo nekoliko rajčica u patroli a i ne vidi se.Jedino smo jednom "zločestom" seljanu koji nas je stalno za nešto cinkao,pa i zato što uopće hodamo,rasturili polje lubenica,koje se nalazilo u graničnom pojasu.Zbog njega smo stalno derali neke kazne. Harri zna gdje su završile kore od lubenica
harri Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 26.04.14 21:38
malo je trebalo ,da jedem te kore....hehehe kako sam ga palio...nije ni on mene zalio....Koja je klasa Pero...
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 26.04.14 21:57
Harri,na cinkaroša misliš na onog malog desetara iz Makedonije,iz Kavadaraca?
Najveća pizdarija se dogodila kada smo poskoke počeli nalaziti u krugu karaule....sjećaš se?
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 27.04.14 1:02
Dojranje, ne osuđujem te, da sam ja video neko polje sa nekoliko tona hrane, i ja bi uzeo koju rajčicu/paradajz. Ali ovih nekoliko seljaka oko naše karaule su bili stvarno jadni, stari po mojoj proceni oko 70 godina, loša zemlja, loše vreme, zime duge... Ne možeš takvom šta da uzmeš jer ima jedva samo za sebe. Nisu nam ništa donosili, ni za sebe nisu imali, ali ako smo jim nešto pomogli ili ''kao'' prolazili, uvek su nudili da uđemo i da nešto počaste.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 27.04.14 6:13
Pero™ (citat):
Dojranje, ne osuđujem te, da sam ja video neko polje sa nekoliko tona hrane, i ja bi uzeo koju rajčicu/paradajz. Ali ovih nekoliko seljaka oko naše karaule su bili stvarno jadni, stari po mojoj proceni oko 70 godina, loša zemlja, loše vreme, zime duge... Ne možeš takvom šta da uzmeš jer ima jedva samo za sebe. Nisu nam ništa donosili, ni za sebe nisu imali, ali ako smo jim nešto pomogli ili ''kao'' prolazili, uvek su nudili da uđemo i da nešto počaste.
Nisam ni mislio,tamo su prve rajčice došle sredinom travnja,probaš,poslije idu na uha van,nisu zanimljiva osim kao salata pri redovnom obroku.Osim toga one prve su bile izraziti tretirane
Lala Basaid Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 453 ČLAN OD: : 2014-01-09
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 27.04.14 15:36
Ni moja klasa nije krala od seljaka to je bila beda dosta puta nas je kvisko kad utovaraju pardajz dole od karaule oni su to zvali magacin slao da pomognemo lubenica je bilo kad se dodje kod gra.kam.25 pa dole desno prema napustenom ribnjaku ali male tako da nismo dirali morali smo cizme da izuvamo izdali bi nas kvisku.DALI JE BIJO RIBNJAK kad ste vi bili odatle je isla dubinska staza do jezera.NAJ lepse je bilo patrola 1 od 18 do 22 onda su seljaci dole po stoku dok nekrenu komarci da poludis dobijali smo da se mazemo na karauli je bio 1 par maskiranog odela vise zuto sa sesirima sa mrezom e to smo nosili bilo je bolje setati nego stati.U to vreme od 18 do 22 su grci znali da idemo i vec nas cekaju prvo pitaju gde je DJENERAL mi odmahnemo rukom i onda se sedne cigare rukama se sporazumevamo jedan sto je stalno nosio radio st.je govorio za DRAZENA PETROVICA KOSARKASA verovatno je pratio kosarku.GRCI su bili ok cak i njin seljak kad nas vidi predje kod nas ponudi cigaru i vrati se. DA je kvisko znao vrisko bi i ovako nas je probao da uhvati dolazio i popodne preko osmatracnice dzaba.
harri Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 27.04.14 15:37
Jeste bio je onaj desetar makedonac,sto je mucao kad prica,a bio je onaj mali konjovodac iz Pirota....a kad mi je Kvisko,kad sam se skidao da idem kuci pretresao torbu i pored mnogih nelegalnih sitnica,hehe,nasao 8 osusenih i fino uradjenih koza od poskoka...a ja vec u civilki,papiri u djepu,a on hoce da oduzme sve....ma pravo frka bila....ali sam zadrzao stvari...uz prijetnje da ce on sve napisati i poslati raport za tadasnji vojni odsjek u mome gradu....
harri Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 27.04.14 15:49
Jednom se sjecam da sam ,samo neznam ko je bio samnom isao i na njihovu karaulu,sjedio sa njima u karauli...uradili posao i vratili se nazad dobro opijeni....hehehheheh...ma dobro je bilo....Ja se iskreno nadam a i dogovorio sam se sa suprugom,krajem ljeta da odem do dojrana...
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 27.04.14 18:28
Lala Basaid (citat):
Ni moja klasa nije krala od seljaka to je bila beda dosta puta nas je kvisko kad utovaraju pardajz dole od karaule oni su to zvali magacin slao da pomognemo lubenica je bilo kad se dodje kod gra.kam.25 pa dole desno prema napustenom ribnjaku ali male tako da nismo dirali morali smo cizme da izuvamo izdali bi nas kvisku.DALI JE BIJO RIBNJAK kad ste vi bili odatle je isla dubinska staza do jezera.NAJ lepse je bilo patrola 1 od 18 do 22 onda su seljaci dole po stoku dok nekrenu komarci da poludis dobijali smo da se mazemo na karauli je bio 1 par maskiranog odela vise zuto sa sesirima sa mrezom e to smo nosili bilo je bolje setati nego stati.U to vreme od 18 do 22 su grci znali da idemo i vec nas cekaju prvo pitaju gde je DJENERAL mi odmahnemo rukom i onda se sedne cigare rukama se sporazumevamo jedan sto je stalno nosio radio st.je govorio za DRAZENA PETROVICA KOSARKASA verovatno je pratio kosarku.GRCI su bili ok cak i njin seljak kad nas vidi predje kod nas ponudi cigaru i vrati se. DA je kvisko znao vrisko bi i ovako nas je probao da uhvati dolazio i popodne preko osmatracnice dzaba.
Ribnjaka nije bilo ni u naše vrijeme.Kvisko....čudna biljka,ali uspjeli smo mi njega savladati.Sa Grcima smo imali konstantu"duvanjenja"i razgovora. Jednom je Kvisko čak i pucao na Grke kod 25,sa osmatračnice,što je malo izazvalo paniku kod nas jer nismo znali kako će oni poslije reagirati.U kasnijim "pregovorima"smo obostrano zaključili kako baš i nije sav svoj. Ali bilo ih je zanimljivo slušati kada su objašnjavali svoju bježaniju kad su shvatili i čuli metak koji je prošao blizu njih,pravo borbeno iskustvo u miru
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 27.04.14 18:30
harri (citat):
Jeste bio je onaj desetar makedonac,sto je mucao kad prica,a bio je onaj mali konjovodac iz Pirota....a kad mi je Kvisko,kad sam se skidao da idem kuci pretresao torbu i pored mnogih nelegalnih sitnica,hehe,nasao 8 osusenih i fino uradjenih koza od poskoka...a ja vec u civilki,papiri u djepu,a on hoce da oduzme sve....ma pravo frka bila....ali sam zadrzao stvari...uz prijetnje da ce on sve napisati i poslati raport za tadasnji vojni odsjek u mome gradu....
Ja sam imao tri kože(od kapitalaca) koje sam u žurbi jednostavno zaboravio. Možda je od tvojih 8 nekoliko mojih.....molim te da mi ih vratiš
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 27.04.14 18:43
Lala Basaid (citat):
Lubenice....vlasnik te parcele je bio vrlo opak tip,čak je po noći zabadao štapove u zemlju da vidi hoda li tko.No,mi smo imali taktiku.....jedan tragač za štapovima naprijed,ostali otraga i grana za brisanje tragova.Znam da će neki reći kako to nije u redu....i nije,ali kada te netko svakodnevno bombardira s nebitnim stvarima koje se njega ne tiču,a moraš snositi posljedice toga,osveta je slatka.Naime slao je Kvisku vremena prolaska patrole tako da je ovaj mogao zaključiti zabušavamo li ili ne.Ali sa prvim sumrakom je morao izići iz pojasa. Za razliku od ovog i još nekih Grci su bili drugi svijet.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 27.04.14 18:45
Harri,sjećaš li se malog magarca?
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 27.04.14 23:32
Harri i Dojran:
Dobru granicu ste imali da ste mogli kod njih u karaulu. Ja tada nisam ni pomislio da odem sa bugarima, a i karaula jim je bila dosta daleko. Kada sam ja bio još je uvek bilo znakova hladnog rata, pa ko zna kako bi neko od ostalih njihovih graničara odreagirao. Tada nisam ni pomislio da odem tamo, ali bilo bi zanimljivo iskustvo.
Dobili smo se nekoliko puta, izmenili cigarete i suvenire... Na jednoj drugoj karauli su dva naša graničara prešla nenamerno u Bugarsku, pa su jih drugi dan vratili bez problema, nismo ni zamislili da bi mi pucali preko granice, nisu ni on (bar u moje vreme)
Još jedno pitanje: kako ste se sporazumevali sa Grcima? Ipak je to sasvim drugi jezik. Sa Bugarima smo se nekako razumeli, ipak je sličan slavenski jezik. Ja bugare nisam baš razumeo 100% ni oni mene, ali dosta dobro smo znali o čemu ko priča.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 28.04.14 20:08
Ja sam znao Engleski(i sad se mogu sporazumjeti)pa mi je bilo malo lakše jer možeš pričati,a i oni su ga dobro poznavali.Čak sam se i dopisivao s nekima od njih tamo do 90-tih.Bilo je i poziva na more pošto je većina bila iz Soluna i okolice.Ali eto,sticajem okolnosti to se nije dogodilo iako,da sad to ponovno prolazim ne bih odustao. A i naučio sam bio nekoliko riječi njihovog jezika,neki dan sam poslovno sreo Grka,pita on mene znam li ja gdje je Grčka ,ja ga pristojno pozdravim na Grčkom jeziku......frajeru su oči iscurile.....
harri Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 29.04.14 21:38
Pokusavam danima da nadjem jos neke likove, kojima znam imena i svoje klasice,na F-b,ali nazalost i pored dobre volje to je jako tesko,ustvari ,nisam nikog nasao ,....izgleda da smo Dojran i ja jos jedini aktivni...heheheh
harri Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 29.04.14 21:41
pita me dojran za magarca,nasli smo ga u gr.pojasu ,znam da je doveden na karaulu,samo se ne sjecam sta bi sanjim...kroz glavu mi se vrti da ga je Djidjo natukao kopitama do smrti..ili tako nesto slicno....neznam...............pozzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 29.04.14 21:52
Nažalost,uginuo je.Bio je vrlo mali kada smo ga našli.Nismo ga imali čime hraniti,jer smo dobijali mlijeko u prahu a to je njemu bilo preslabo.Ipak,bio je pravi ljubimac svih i svima je bilo žao kad je uginuo.
harri Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 29.04.14 22:17
dojrane bio sam ti u domovini,ali sa juzne strane....malo Vodice ,ali nije provod ,nego radono...a na ljeto je tamo provod...pra-vi....
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 30.04.14 0:33
Harri, ne sekiraj se....
kao što bi rekao Plavi orkestar
Zivot ide dalje zivot brzo prolazi ali osjecam da to vise nisi ti, a ni ja
prošlo je puno vremena, i ja sam našao na internetu samo jednog druga iz karaule. Izmenili smo nekoliko reči, rekao sam mu o ovom forumu, ali ne brini još ču da ga gnjavim. Tad smo bili drugovi za koje bi ginuli.
Sa vremenom češ nači još koga, a iako ne, imaš ovde puno novih drugova.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 30.04.14 19:59
harri (citat):
dojrane bio sam ti u domovini,ali sa juzne strane....malo Vodice ,ali nije provod ,nego radono...a na ljeto je tamo provod...pra-vi....
Nisam ti ja ljubitelj takve gužve.Tražim mjesto za odmor,malo tišine,mira i ribolova.To je razvikano mjesto...malo veće selo i da nema Haciende....tko zna,ne bi pola ljudi došlo.....a i ti moraš polako u "galebove".Samo pazi na.. .....
harri Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 30.04.14 22:48
nije ni meni do nekih tuluma i festa,a ni do galebova a ja ti idem u Tribunj....tamo imam i neku ekipu,dobar humor....more...bude mi ok...tu okolinu obilazim od 84...jos dok sam vozio motor...bilo je dobro i tada,a i blizu mi je...
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 01.05.14 20:15
Dojrane kada si ti bio na karauli ribnjak nije bijo to je nova gradnja nedovrsena za noc i od kise je bio spas u tvoje vreme je bio pinc na nasoj karauli nikolic za potrebe karaula od Duba do Jankovic kada je stigla moja klasa Januarska 87 pinc je vec prebacen preko na carinu.Redovno su dolazili na karaulu MAJOR LUKIC komandir grckog i bugarskog pravca dobar covek voleo je hleba i masti i da igra sah jedom je ostao i da spava i dolazio je Kapetan Masovic uvek je glumio nekog oficira vikao na vojsku ali ga niko nije sluso.Kad oni dodju nas vincetijevic sve ockace vika deranje ali dzaba.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 01.05.14 20:22
Gdje se je nalazio ribnjak?Taj major,stariji čovjek?
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 05.05.14 11:32
Kada sam bio u patroli 1 ili 2 i u zasedi dole kod jezera sve sam prosao sta raditi 4 sata sve me je interesovalo zasto sam bio 8 meseci ako necu sve upoznati na osmatracnici od 6 do 18 nas 2 imali smo pistaljku ako neko vozilo ide prema karauli javimo strazi da ode do rampe.Kada ode gedza bila je sloboda opusteno moro je da drzi disciplinu ipak je municija bila na dohvat ruke svako je duzio svoje koje je stajalo u soske.Ves masinu nismo imali prali su nam gde je radila njegova supruga neko odmaraliste kad izadjes iz sela kod jezera.Vodijo nas je 1 na kupanje tamo kaze sluziliste na jezero a da se nekupate ali pola je dobilo kazne vanredno patrola 2 nisu ga slusali.Sa vodnikom sam bio jednom karauli preko na carini i na Bugarskoj carini konjarevo kada je isao sluzbeno uvek je vodio 2 vojnika sa njim.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 06.05.14 19:16
Supruga mu se zvala Memka ili Menka,tako nekako?I mi smo malo bauljali po unutrašnjosti reona,svašta se nađe.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 08.05.14 18:46
Neka s e javi DODA dali je dosao na karaulu u januaru 1988 da se cujemo i sta je bilo sa st.vod.Vincetijevicem posle utapanja 2 vojnika u jezeru.AKO si doda u januaru 88 dosao na karaulu nikolic bili smo zajedno 1 noc ceo dan i oko 22.30 je nasa patrola dovela granicare sa jankovic karaule bili su kod nas do 02.00 onda je stigao aca iz sela nosio nas do rasrsnice traktorom.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 10.05.14 11:29
Dojrane neznam kako se zvala kviskova zena jednom sam je video kada smo nosili sa konjom posteljinu na pranje i cerka mala je bila za dan granicara 15 Avgust.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 02.06.14 14:18
Imali smo pojacano obezbedjenje drzavne granice 1987 kada je bila Univerzijada u Zagrebu 15 dana svi na reon po 3 patrole zajedno igrali fudbal kod jezera jave nam da je st.vod.otiso jer je vatao krivine posto nema kuci spavao je na karauli tada su Grci bili prvaci u kosarci bilo je slavlje i deranje na karauli Murje. Sutra dan sam isao u patroli 1 bili su kod bunara castili PAL MAL dobri ljudi vojska kao mi. Signalni pistolj od 26 mm ste i vi imali nosili smo nocu pucali smo u jezero da nebi se upalilo nesto posto je trava bila suva tem.40 avgusta od 10. 17 č nikog na reon samo osmatraci .Izvestaj moras da pises za svaki metak kvisko poludijo derese vice da lazemo uzme i ispuca zadnji metak od besa bio je LEGEDA.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 02.06.14 21:07
Nismo pucali iz signalnog,nije nam bio zanimljiv a i vidi se.Kvisko k'o Kvisko,ništa ga ne može promjeniti.Viče,galami ali puca u prazno.Mi smo pojačano imali '83,zbog Ciparske krize,čak je na njihovu karaulu sletio helikopter sa nekim visokim časnicima,a ovaj naš naredio.....svi u rovove bogati..k'o da nas je napao cijeli svijet.
STRUMIKS Gušter
BROJ POSTOVA: : 42 ČLAN OD: : 2013-12-15 Strumica
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 12.06.14 20:02
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 12.06.14 21:56
Lala Basaid (citat):
Imali smo pojacano obezbedjenje drzavne granice 1987 kada je bila Univerzijada u Zagrebu 15 dana svi na reon po 3 patrole zajedno igrali fudbal kod jezera jave nam da je st.vod.otiso jer je vatao krivine posto nema kuci spavao je na karauli tada su Grci bili prvaci u kosarci bilo je slavlje i deranje na karauli Murje. Sutra dan sam isao u patroli 1 bili su kod bunara castili PAL MAL dobri ljudi vojska kao mi. Signalni pistolj od 26 mm ste i vi imali nosili smo nocu pucali smo u jezero da nebi se upalilo nesto posto je trava bila suva tem.40 avgusta od 10. 17 č nikog na reon samo osmatraci .Izvestaj moras da pises za svaki metak kvisko poludijo derese vice da lazemo uzme i ispuca zadnji metak od besa bio je LEGEDA.
Znači slične smo generacije. Samo ja sa bugarske strane. I mi smo imali duple patrole za vreme univerzijade. Iako sam bio đomba, ustajao sam noču kao da sam gušter
Ako neko vidi nekde ovog majmuna, neka mi javi. .... ču majmunu sve po spisku.
Osim što sam izgubio spavanje, izgubio sam i 2 vikenda!
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 13.06.14 15:43
To nije majmun, već vjeverica simbol Univerzijade u Zagrebu!!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 13.06.14 22:42
Hvala na ispravci Gringo, znam da nije majmun, ali tako sam ga oslavljao.
Tad sam hteo da udružim 2 vikenda. Imali smo rasporede kad če ko otiči iz karaule. Meni je trebalo više od 24 sata za put u jednom pravcu. Tako bi mi ispalo više vremena kuči. E kad je skoro počela univerzijada, nije bilo više izlazka iz karaule, duple patrole, itd. Tako je meni propalo osam dana. Kad se univerzijada završila, za nas malo kasnije, nego zvanično, nije mi se više išlo kuči, pustio sam gušterima da idu. Ja sam se ionako za kratko vreme skidao.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 22.06.14 19:57
[You must be registered and logged in to see this image.] St.vod.VINCETIJEVIC komandir karaule NIKOLIC ja sam cucim ispred njega imali smo goste za 22 DECEMBAR DAN JNA.
Saša Nikolić Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2014-02-22 Srbija
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 22.06.14 23:35
Sa zadovoljstvom sam čitao vašee dogodovštine sa karaule Nikolić. Pod utiskom onoga što sam pročitao, potražio sam bilo kakvu inforamaciju o zastavniku Predragu Vićetijeviću-Vinćetijeviću. Ne bih se ovde javio, da nisam pronašao ovaj video zapis i komentar čoveka koji se predstavlja kao VR PRO. (https://www.youtube.com/watch?v=g_sGdTJ0kfk ). Ima li ovaj snimak bilo kakve veze sa vama poznatim okruženjem? Možda nam se i VR PRO uskoro pridruži...Pozvao sam ga na ovaj forum.
P.S. Lala Basaid imaš zasluženi plus od mene.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 23.06.14 11:09
Saša Nikolić (citat):
Sa zadovoljstvom sam čitao vašee dogodovštine sa karaule Nikolić. Pod utiskom onoga što sam pročitao, potražio sam bilo kakvu inforamaciju o zastavniku Predragu Vićetijeviću-Vinćetijeviću. Ne bih se ovde javio, da nisam pronašao ovaj video zapis i komentar čoveka koji se predstavlja kao VR PRO. (https://www.youtube.com/watch?v=g_sGdTJ0kfk ). Ima li ovaj snimak bilo kakve veze sa vama poznatim okruženjem? Možda nam se i VR PRO uskoro pridruži...Pozvao sam ga na ovaj forum.
P.S. Lala Basaid imaš zasluženi plus od mene.
Vidio sam taj uradak a nisam ga postavio jer baš i nema previše veze s nama.Po meni je neodgovorno što netko koristi djecu da pronalaze eksplozivne stvari iz WW1,koje su vrlo opasne.Na snimci se vidi kako su dirane i namještanje pa me zanima da li su to djeca dirala. Inače cijelom graničnom linijom su fortifikacije iz toga rata,bunkeri,špilje i sl.Neke smo koristil,ali po ljetu ne jer strah od ugriza zmija činio je svoje.
Saša Nikolić Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2014-02-22 Srbija
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 23.06.14 12:03
Dojran u potpunosti se slažem sa tobom. Očigledno je da je snimak napravila jakooo nepromišljena osoba. Ostaje nam da sačekamo da se javi VR PRO koji je ostavio komentar ispod navedenog videa.
Lala Basaid Vodnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 23.06.14 19:13
Kako mogu da vidim taj video.Od karaule do jezera smo kopali na sva 3 zasedna mesta rovove za svako odeljenje kod smokve smo nasli par metaka iz tog vremena.Imam jos slika stavicu.Ipak je jako lepo bilo na karauli hrana higijena kupas se kolko hoces po podne opusteno bilo je drugarstvo.
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 23.06.14 19:24
Eto uz sve obvez,..... malo ste i uživali.....
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 23.06.14 21:45
Lala Basaid (citat):
Kako mogu da vidim taj video.Od karaule do jezera smo kopali na sva 3 zasedna mesta rovove za svako odeljenje kod smokve smo nasli par metaka iz tog vremena.Imam jos slika stavicu.Ipak je jako lepo bilo na karauli hrana higijena kupas se kolko hoces po podne opusteno bilo je drugarstvo.
dojran Podporučnik
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero 23.06.14 21:53
Gringo (citat):
Eto uz sve obvez,..... malo ste i uživali.....
Šta malo....puno smo uživali,odnosno kako si je tko organizirao.Ja sam imao dobru ekipu ......zajebancija na nivou. Zaboravih.....puštanje službenih pasa na lutalice sa otpada.Iako je bilo zabranjeno,borba je bila zagarantirana.1:5-6,kako ih razbuca,strašno za vidjeti.Za to je bio zadužen vojnik Terzić.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Nikolić Dojransko jezero