FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 28.05.17 22:25
U Francuskoj bi jedna bila normalna, a druga fundamentalista.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 28.06.17 16:04
kokoske I divlje curke(tuke),primjer tolerancije-nesto kontam kako to da homo sapiensi ako su slicni nemogu ovako ? [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15057 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 08.07.17 1:35
Jezidski borci podižu križ na uništenoj asirskoj crkvi u Šingalu
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 25.07.17 11:51
Još jedan od uobičajenih, glupih naslova:
CIJELA BOSNA O OVOM PRIČA: Pogledajte šta su Mario i Dušan uradili predsjedniku Islamske zajednice Banja Luka…
A priča je ljudska, čiji je akter i autor predsjednik IZ Bana Luka.
Neki dan vozeći se kanjonom Vrbasa, niz stijenu se obrušilo nekoliko kamenja, ali uz Božiju pomoć, ništa strašno se nije desilo osim što je veći kamen podletio pod auto i tako ga automatski ugasio. Izašao sam da vidim šta se desilo, nije bilo neke ozbiljne štete. Hvala Bogu. Dok sam gledao “šta sam napravio”, zaustavi se vozilo, prenosi INS. – Ja sam Mario, treba li pomoć – reče momak i izvadi trokut iz svog auta i postavi ga onako kako to i treba u ovakvim slučajevima. Zamolio me da proba upaliti auto. Pokušao je ali nije upalio. Zvao je nekog prijatelja (mehaničara) u blizini, da pita može li doći da pokuša osposobiti auto. Ubrzo zaustavlja se kamion. Izlazi čovjek i onako ljutito, gledajući obrušeno kamenje, gunđa zašto se ne održavaju putevi. – Ja sam Dušan, šta je bilo, jel sve uredu? – veli mi. – Dobro je sve hvala Bogu – odgovorih. Mario dobaci da je dobro je da kamenje nije palo na auto pa ne daj Bože svašta se moglo desiti. Kamiondžija Dušan se sageo i gledao ispod auta da vidi ima li oštećenja. Pokušao je i on upalit ali nije ni njemu išlo za rukom. Prišao mi je diskretno i rekao: ‘Druže imaš li para, ako nemaš da ti dam, u putu si…’ U tom trenutku, iako sam bio zabrinut oko situacije koja me snašla, duboko u duši sam bio ganut gestom nepoznatih ljudi. Pozvali smo policiju koja je je brzo došla i uradila svoj službeni dio posla, a zatim me policija odšlepala do prvog servisa i ubrzo sam otklonio mali kvar auta, te nastavio svoj put. Prošlo je nekoliko dana, ali ja i dalje o tom slučaju razmišljam i pitam se šta bih ja bez pomoći Hrvata Marija, Srbina Dušana, i policajca (ne znam mu ime) Bošnjaka. Ljudska dobrota nema naciju, ali različitosti nacija i dobrota ljudi u BiH su naše najveće bogastvo! (Autor je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Banja Luka) Piše: Almir Hodžić/isn.ba
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 25.07.17 18:31
PORUCNIK (citat):
Još jedan od uobičajenih, glupih naslova: CIJELA BOSNA O OVOM PRIČA: Pogledajte šta su Mario i Dušan uradili predsjedniku Islamske zajednice Banja Luka…
Ne bi zamijetio članak da nije takav naslov... Velika je konkurencija među portalima, broje se klikovi, koliko puta je članak otvaran.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8065 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 25.07.17 19:37
moj brat afganistanac je u Svedsku dosao pre 9godina sa zenom i osmoro dece. jedna plata ,velika porodica svaka mu cast kako je uspeo da opstane. malo je to bilo teze njemu objasniti zasto i ja nisam poveo svoju zenu i decu u Svedsku nego sam dosao sam.posto sam dosao bez porodice meni nema ko da spremi rucak i tako moj brat ponese od kuce rucak i podeli ga samnom. e jedan dan mi se izvinjava ,nema vise rucka za mene. pocinje ramazan i objasnjava mi kakav je to praznik. naravno da ja znam sta je ramazan i iskreno sam jedva cekao da prodje.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 25.07.17 20:25
PORUCNIK (citat):
CIJELA BOSNA O OVOM PRIČA: Pogledajte šta su Mario i Dušan uradili predsjedniku Islamske zajednice Banja Luka…
Neki dan vozeći se kanjonom Vrbasa, niz stijenu se obrušilo nekoliko kamenja, ali uz Božiju pomoć, ništa strašno se nije desilo osim što je veći kamen podletio pod auto i tako ga automatski ugasio. Izašao sam da vidim šta se desilo, nije bilo neke ozbiljne štete. Hvala Bogu. Dok sam gledao “šta sam napravio”, zaustavi se vozilo, prenosi INS. – Ja sam Mario, treba li pomoć – reče momak i izvadi trokut iz svog auta i postavi ga onako kako to i treba u ovakvim slučajevima. Zamolio me da proba upaliti auto. Pokušao je ali nije upalio. Zvao je nekog prijatelja (mehaničara) u blizini, da pita može li doći da pokuša osposobiti auto. Ubrzo zaustavlja se kamion. Izlazi čovjek i onako ljutito, gledajući obrušeno kamenje, gunđa zašto se ne održavaju putevi. – Ja sam Dušan, šta je bilo, jel sve uredu? – veli mi. – Dobro je sve hvala Bogu – odgovorih. Mario dobaci da je dobro je da kamenje nije palo na auto pa ne daj Bože svašta se moglo desiti. Kamiondžija Dušan se sageo i gledao ispod auta da vidi ima li oštećenja. Pokušao je i on upalit ali nije ni njemu išlo za rukom. Prišao mi je diskretno i rekao: ‘Druže imaš li para, ako nemaš da ti dam, u putu si…’ U tom trenutku, iako sam bio zabrinut oko situacije koja me snašla, duboko u duši sam bio ganut gestom nepoznatih ljudi. Pozvali smo policiju koja je je brzo došla i uradila svoj službeni dio posla, a zatim me policija odšlepala do prvog servisa i ubrzo sam otklonio mali kvar auta, te nastavio svoj put. Prošlo je nekoliko dana, ali ja i dalje o tom slučaju razmišljam i pitam se šta bih ja bez pomoći Hrvata Marija, Srbina Dušana, i policajca (ne znam mu ime) Bošnjaka. Ljudska dobrota nema naciju, ali različitosti nacija i dobrota ljudi u BiH su naše najveće bogastvo! (Autor je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Banja Luka) Piše: Almir Hodžić/isn.ba
U vrijeme nekadasnje drzave ovo je bilo uobicajeno.Zalosno je da danas novine bruje u slucaju kada ljudi pomognu nekome druge vjere ili nacije. Dotakli smo dno dna u moralnom smislu. Kada vidim koliko je vama tamo u novonastalim sistemima bitna nacionalnost ili vjeroispovijest dodje mi da povracam.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 25.07.17 20:38
milutins (citat):
PORUCNIK (citat):
U vrijeme nekadasnje drzave ovo je bilo uobicajeno.Zalosno je da danas novine bruje u slucaju kada ljudi pomognu nekome druge vjere ili nacije. Dotakli smo dno dna u moralnom smislu. Kada vidim koliko je vama tamo u novonastalim sistemima bitna nacionalnost ili vjeroispovijest dodje mi da povracam.
Upravo tako. Sasvim prirodno je da se pomogne čovjeku u nevolji, a ne da o tom "čudu" od događaja bruji cijela država.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 25.07.17 21:26
PORUCNIK (citat):
...a ne da o tom "čudu" od događaja bruji cijela država.
Me ne bruji cijela država, nego su naslovi zaista iritantni.
Običan čovjek ne nalazi tu ništa posebno. Kad pročita, komentirat će glupi naslov, a najvažnije je otvaranje članka.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 25.07.17 21:30
u bivsoj nam drzavi ovaj dogadjaj nebi bio vredan pomena a sada je kao neka senzacija. to je nesto najnormalnije i ljudski pomoci coveku. brat pomoc mozna? ruski u svedskoj , nema veze bitno je da se razumemo i pomazemo jedi druge
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 25.07.17 21:39
milutins (citat):
Dotakli smo dno dna u moralnom smislu. Kada vidim koliko je vama tamo u novonastalim sistemima bitna nacionalnost ili vjeroispovijest dodje mi da povracam.
Točno je da nema reklamiranja bratstva i jedinstva na onaj stari socijalistički način koji tebi ostao u sjećanju.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 25.07.17 21:56
Bratstva i jedinstva? Nije stvar u tome, prvi sam protiv toga. Stvar je u necemu sasvim drugom. Kakvo bratstvo i jedinstvo,neki su mudro 1945 usli u savez, ne zbog bratstva i jedinstva nego da sacuvaju "zivu glavu ".Daleko im kuca.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 26.07.17 13:32
Arhiepiskop naredio da se zatvore sve crkve i da pravoslavci odlaze pred džamiju al-Aqsa
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 27.07.17 0:47
Mustafa i Sofija su u braku 60 godina... Sofija je kao devojka 1953. godine iz Vojvodine prvi put došla u Tuzlu u poseti svojim prijateljicama. To joj je bilo prvo samostalno putovanje, bez porodice. U ovom gradu je igrom slučaja ostala i zaposlila se, a u njemu je upoznala i svog budućeg supruga Mustafu, koji je došao iz Bijeljine u Tuzlu zbog posla.
Ljubav između Mustafe i Sofije u početku je bila zabranjena. Njeni majka i otac su takođe bili protiv njihove ljubavi. Ni Mustafini nisu bili za njihov brak.
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 27.07.17 3:00
Ovakve ljubavi koje vjecno traju rijetko se srecu. Nije poenta sto je mjesoviti brak, poenta je u vjecnoj ljubavi.Vjerovatno posmatraju jedno drugo sa "naocalima koje vracaju u proslost ".Interesantno je da bez obzira na duboku starost ne koriste naocale.
Gledaju se a nemaju cvike Ja bez svojih ne vidim ni slova On joj vidi mladalacke kike Ona njemu frizuru iz snova.
Fina prica, sa interesovanjem sam pogledao video. Tuzla je bila specifican grad, jako mnogo mjesovitih parova.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 27.07.17 3:15
milutins (citat):
...jako mnogo mjesovitih parova.
Ispala je u mnogim slučajevima sretna priča, osobito jer je državni zakon to slobodno dozvoljavao, odnosno po toj osnovi nije bilo zapreka, međutim ne mogu ne primijetiti da dosta ljudi iz takvih brakova kad prepričava kaže da su roditelji (i okolina) bili protiv.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 27.07.17 13:25
Max Blitz (citat):
Ispala je u mnogim slučajevima sretna priča, osobito jer je državni zakon to slobodno dozvoljavao, odnosno po toj osnovi nije bilo zapreka, međutim ne mogu ne primijetiti da dosta ljudi iz takvih brakova kad prepričava kaže da su roditelji (i okolina) bili protiv.
E sad zamisli kako je bilo kad sam ja to uradio '93-e.
I onaj sto nas je vjencavao u opstini stipao se za obraz da se probudi.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 27.07.17 13:31
pera84 (citat):
Max Blitz (citat):
I onaj sto nas je vjencavao u opstini stipao se za obraz da se probudi.
Ti si živi dokaz da ljubav ne priznaje granice.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 27.07.17 13:36
Hvala, Ness.
Kad nekad pricamo o tome, ja uvijek kazem da nikad nije bila takva pucnjava ko kad sam se ja zenio.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 27.07.17 13:52
Pero svaka cast. 93,opste ludilo. Trebalo je imati dosta hrabrosti (i jos necega )te u Doboju dovesti "hanumu "pred maticara . Identican slucaj znam u Gracanici, samo sto je mladozenja lokalni musliman a mlada pravoslavka iz Smokovica-primorje. Sretni mladozenja mi je dugogodisnji prijatelj, bio mi je i stanar, odselio je u Kentacky, sada jezdi americkim drumovima. Evo te kratke price-prolece 1991,okolina Gracanice. Rekoh roditeljima da se zenim "vlajnom ",nasta kuknjava, majku polijevaju vodom. Kada se situacija malo smirila ja nastavih, pricha on. Na svadbu dolazi mnogo familije i prijatelja iz Dalmacije, za svadbu osim jagnjetine hocu ispeci i jedno prase. Strasno ali ja ne odustajem ni makac. Brat me podrzava, snajka takodje, Srpkinja. E necesh ga peci ispred kuce, kuka otac. Ispecem ga kod prijatelja ispred prodavnice u centru sela (pasoshi u dzepu, odmah posle svadbe iseljenje u USA). Majka ne dozvoljava da se koristi i "prlja "sudje iz kuce. Tako i bi, sretni u braku, dve kcerke, oboje prakticiraju religiju-svako svoju.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 27.07.17 19:09
pera84 (citat):
U ljeto 1992. prohodao sam s curom iz Splita, majka Splićanka, otac vojno lice negdje iz Srbije, ostao u Splitu. Nije bilo zapravo nikakve drame, ako je netko i vidio razlog da bi je moglo biti. To je bila samo veza, a barem što se mene tiče, ne bih nikome iz obitelji dopustio da se na bilo koji način petljaju. Više kao 'emancipacijski' stav, a nekog razboritog bih mogao saslušati (na bilo koju temu). Ako bi tko krenuo isključivo s tradicijskim i religijskim 'razlozima', moraliziranjem i sl., razgovor bi brzo završio. Mišljenje koje ja imam po tim pitanjima je više teoretsko i puhanje na hladno - što ako krene po zlu, pa bude i ta tematika uključena. Rekoh već, da mi je (bivša) žena iz druge države, pa da je sad odvela dijete negdje?!??
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 27.07.17 20:24
Max Blitz (citat):
U ljeto 1992. prohodao sam s curom iz Splita, majka Splićanka, otac vojno lice negdje iz Srbije, ostao u Splitu.
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 27.07.17 20:31
VBČ (citat):
Max Blitz (citat):
U ljeto 1992. prohodao sam s curom iz Splita, majka Splićanka, otac vojno lice negdje iz Srbije, ostao u Splitu.
Uh pa je li ovo jedina egzotika?
To ratno vrijeme je bilo prilično turbulentno, gledale su se i sitnice, sad se ne bi nitko ni osvrnuo. Hodao sam i neko vrijeme s jednom Slovenkom. Ostale, koliko znam, nisu bile 'egzotične'... Moje kretanje u životu nije bilo na velike udaljenosti - Trogir - Split - Zagreb, pa su bile i male šanse za egzotku u svjetskim razmjerima. Svega se može naći svuda, no gradovi koje sam naveo ipak nisu multi-kulti melting pot.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 27.07.17 21:03
Max Blitz (citat):
pa su bile i male šanse za egzotku u svjetskim razmjerima.
Pa nisam ni ja ciljao na svjetske razmjere, to se uvijek nekako dešavalo samo od sebe.
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 01.08.17 4:55
Sinoc sam imao verbalni sukob sa jednim komsijom,ne gdje zivim nego u gradu udaljenom 10-12 milja od mene.Tu sam pre 10 ak godina ulozio poprilicna sredstva u kupovinu i kasnije adaptaciju 4 kuce, slijepa ulica,perfektna lokacija,nekih 20-ak kuca,svi su starosedeoci,poznaju se medjusobno-jedini sam ja medju njima stranac.U ulici znaci nema stanova za izdavanje osim mojih,te sam stalno pod nekakvom prismotrom,trn u oku pojedinim komsijama-uvek im smeta neko od mojih stanara.Razlog je najcesce banalan. Za vikend sam imao open house,jedan od stanova se renta,bivsa stanarka se iselila 15 og jula po isteku ugovora.Kupili kucu,bili su 4 godine kod mene,relativno OK,nisam imao vecih problema sa naplatom sto je u ovoj mojoj industriji najvaznije.Eventualna steta se namiruje od depozita. Za vikend tj open house prodefilovalo je mnogo potencijalnih stanara,ja sam profesionalac,posjedujem dugogodisnje iskustvo te lako osjetim kvalitet stanara a sluzim se takodje i "tehnikom",provjeravam rekord stanara,sudsko kaznjavanje itd.Uglavnom prilikom odabira stanara oslanjam se na nekakav dojam koji steknem prilikom intervjua. Sto se tice ulice i komsiluka 100 % bijelci,katolici ili protestanti.Naci stanara ovdje kod mene u metropolitan zoni nije problem,ogromna je potraznja,blizina grada New York-a kao i sama lokacija.Nije puka fraza kada se kaze da su u poslu sa nekretninama najbitrnija tri faktora. 1.lokacija 2.lokacija 3.lokacija
Otkud sukob sa komsijom koji mi je pravio dosta problema,zivkao gradske inspekcije za najmanju sitnicu-penzioner,bivsi "uhljeb" sto bi rekao kolega Max Blitz? Sinoc kada sam zavrsio open house,spremao se kuci on se pojavljuje i onako autoritativno mi rece "vidim imao si dosta zamotanih,pazi koga ces nam dovesti ovdje".Koga cu dovesti je prevashodno moj problem te nebi trebao da se mijesash u moj posao rekoh mu,mala rasprava,covjek je rasista,glup takodje.Rekoh mu da ce novi stanari biti ameri rodjeni ovdje,supruga je porijeklom Pakistanka,muz joj je Jordanac,imaju dvogodisnjeg sincica. Otisao je kao razjaren bik.Ipak ovdje ima rasizma,vjerske netolerancije,netrepeljivosti prema strancima,manje nego u Evropi ali ga ipak ima. U porastu je posle teroristickog napada na World Trade Center 09-11-2001.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 01.08.17 12:18
milutins (citat):
Sinoc sam imao verbalni sukob sa jednim komsijom,ne gdje zivim nego u gradu udaljenom 10-12 milja od mene.Tu sam pre 10 ak godina ulozio poprilicna sredstva u kupovinu i kasnije adaptaciju 4 kuce, slijepa ulica,perfektna lokacija,nekih 20-ak kuca,svi su starosedeoci,poznaju se medjusobno-jedini sam ja medju njima stranac.U ulici znaci nema stanova za izdavanje osim mojih,te sam stalno pod nekakvom prismotrom,trn u oku pojedinim komsijama-uvek im smeta neko od mojih stanara.Razlog je najcesce banalan. Za vikend sam imao open house,jedan od stanova se renta,bivsa stanarka se iselila 15 og jula po isteku ugovora.Kupili kucu,bili su 4 godine kod mene,relativno OK,nisam imao vecih problema sa naplatom sto je u ovoj mojoj industriji najvaznije.Eventualna steta se namiruje od depozita. Za vikend tj open house prodefilovalo je mnogo potencijalnih stanara,ja sam profesionalac,posjedujem dugogodisnje iskustvo te lako osjetim kvalitet stanara a sluzim se takodje i "tehnikom",provjeravam rekord stanara,sudsko kaznjavanje itd.Uglavnom prilikom odabira stanara oslanjam se na nekakav dojam koji steknem prilikom intervjua. Sto se tice ulice i komsiluka 100 % bijelci,katolici ili protestanti.Naci stanara ovdje kod mene u metropolitan zoni nije problem,ogromna je potraznja,blizina grada New York-a kao i sama lokacija.Nije puka fraza kada se kaze da su u poslu sa nekretninama najbitrnija tri faktora. 1.lokacija 2.lokacija 3.lokacija
Otkud sukob sa komsijom koji mi je pravio dosta problema,zivkao gradske inspekcije za najmanju sitnicu-penzioner,bivsi "uhljeb" sto bi rekao kolega Max Blitz? Sinoc kada sam zavrsio open house,spremao se kuci on se pojavljuje i onako autoritativno mi rece "vidim imao si dosta zamotanih,pazi koga ces nam dovesti ovdje".Koga cu dovesti je prevashodno moj problem te nebi trebao da se mijesash u moj posao rekoh mu,mala rasprava,covjek je rasista,glup takodje.Rekoh mu da ce novi stanari biti ameri rodjeni ovdje,supruga je porijeklom Pakistanka,muz joj je Jordanac,imaju dvogodisnjeg sincica. Otisao je kao razjaren bik.Ipak ovdje ima rasizma,vjerske netolerancije,netrepeljivosti prema strancima,manje nego u Evropi ali ga ipak ima. U porastu je posle teroristickog napada na World Trade Center 09-11-2001.
Zar još nije jasno da zgrade nije srušila Al Kaida?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 01.08.17 17:57
milutins (citat):
Sinoc kada sam zavrsio open house,spremao se kuci on se pojavljuje i onako autoritativno mi rece "vidim imao si dosta zamotanih,pazi koga ces nam dovesti ovdje".Koga cu dovesti je prevashodno moj problem te nebi trebao da se mijesash u moj posao rekoh mu,mala rasprava,covjek je rasista,glup takodje.Rekoh mu da ce novi stanari biti ameri rodjeni ovdje,supruga je porijeklom Pakistanka,muz joj je Jordanac,imaju dvogodisnjeg sincica. Otisao je kao razjaren bik.Ipak ovdje ima rasizma,vjerske netolerancije,netrepeljivosti prema strancima,manje nego u Evropi ali ga ipak ima.
Milutine kukaš da si ostao sam sa ženom u velikoj kući, pa iznajmi višak slobodnih soba i drugog prostora bliskoistočnim migrantima. A ne da tamo remetiš mir skladne bijele kršćanske zajednice, vidiš da su se izolirali na kraju ulice kako kažeš.
Mislim da su ljudi na Zapadu isti što se tiče odnosa prema 'drugačijima', u svojim intimim stavovima. Od prihvaćanja čistog srca, do suprotnog. U SAD je osobito važna deklarativna politička korektnost, pa se pazi na izgovoreno, dok će u Europi po tim pitanjima ljudi biti iskreniji, više će reći što i kako misle. Ono ekstremno, pa i samo izgovoreno je i kažnjivo.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 01.08.17 19:52
Citat :
Koga cu dovesti je prevashodno moj problem te nebi trebao da se mijesash u moj posao
Dio St. Louisa, poznat kao "Hill", poznat je izmedju ostalog i po vecinski italijanskom zivlju. Do prije nekoliko godina oni koji su htjeli da prodaju kucu morali su da imaju odobrenje od "starijih". Ako se lokalnom "donu" nije svidjao kupac, od pazara nije bilo nista.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 01.08.17 20:21
pera84 (citat):
Citat :
Koga cu dovesti je prevashodno moj problem te nebi trebao da se mijesash u moj posao
Dio St. Louisa, poznat kao "Hill", poznat je izmedju ostalog i po vecinski italijanskom zivlju. Do prije nekoliko godina oni koji su htjeli da prodaju kucu morali su da imaju odobrenje od "starijih". Ako se lokalnom "donu" nije svidjao kupac, od pazara nije bilo nista.
Prodavač (rentijer), po nepisanom pravilu u mom selu, mora voditi računa kome prodaje kuću. Isto tako, i onaj koji kupuje dobrano gleda ko mu je u komšiluku. Pominje se i stara izreka: "Kuća dinar, komšija - dva".
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 01.08.17 22:48
Tako je cika Pero,Hilbillies.Najmanje problema imam kada rentam emigrantima,nije vazno odakle su ,samo da nisu sa Karibskih ostrva.Oni su navikli da zive "u skladu sa prirodom ",sklepaju neku baraku ,pokriju sa bilo cime,ugodna klima u toku cijele godine.Jednostavno oni nemaju tu naviku redovnog placanja kirije,od njih su jedino gori ti hillbillies,bolje receno white trash.Njima smo za sve njihove problem krivi mi emigranti,uzeli im poslove itd. A ako rentaju od nas onda su pomalo ljubomorni-eto moraju placate stan nekom ludom Srbinu ili Hrvatu. Emigranti porijeklom iz ex yu su vrlo vrijedan narod,finansijski disciplinovan,znaju sta su prioriteti te vrlo brzo kupuju kuce,stanove i poslovne objekte.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 01.08.17 22:57
Max Blitz (citat):
milutins (citat):
Sinoc kada sam zavrsio open house,spremao se kuci on se pojavljuje i onako autoritativno mi rece "vidim imao si dosta zamotanih,pazi koga ces nam dovesti ovdje".Koga cu dovesti je prevashodno moj problem te nebi trebao da se mijesash u moj posao rekoh mu,mala rasprava,covjek je rasista,glup takodje.Rekoh mu da ce novi stanari biti ameri rodjeni ovdje,supruga je porijeklom Pakistanka,muz joj je Jordanac,imaju dvogodisnjeg sincica. Otisao je kao razjaren bik.Ipak ovdje ima rasizma,vjerske netolerancije,netrepeljivosti prema strancima,manje nego u Evropi ali ga ipak ima.
Milutine kukaš da si ostao sam sa ženom u velikoj kući, pa iznajmi višak slobodnih soba i drugog prostora bliskoistočnim migrantima. A ne da tamo remetiš mir skladne bijele kršćanske zajednice, vidiš da su se izolirali na kraju ulice kako kažeš.
Mislim da su ljudi na Zapadu isti što se tiče odnosa prema 'drugačijima', u svojim intimim stavovima. Od prihvaćanja čistog srca, do suprotnog. U SAD je osobito važna deklarativna politička korektnost, pa se pazi na izgovoreno, dok će u Europi po tim pitanjima ljudi biti iskreniji, više će reći što i kako misle. Ono ekstremno, pa i samo izgovoreno je i kažnjivo.
Rentao bih ja,nekada sam i rentao rodjaku iz Doboja i njegovoj familiji-dok nisu uzeli penzije te vratili nazad u Doboj-u Celjsku Perice.Idealno za rentat,nikakve dodirne tacke sa glavnim dijelom kuce,nekih 75 kvadrata.Zena ni da cuje.A ti emigrant imaju status izbjeglica,drzava placa za njih izuzetno dobro,slicnog smo mentaliteta. Ma volim sto sam ovim dovukao Pakistanku i Jordanca.... Sada sam sam sa Henryjem (macor)i Nolom-sestomjesecna mjesecna boxerka.
milutins: komentar modifikovan dana: 01.08.17 23:00; prepravljeno ukupno 1 puta
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 01.08.17 22:58
white trash pa nemoj tako
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 01.08.17 23:41
milutins (citat):
Ma volim sto sam ovim dovukao Pakistanku i Jordanca....
Da nisu ostatci nekog balkanskog inata, onog od tko zna kad?
Bome bih tu najviše gledao - sebe. Da me ne zivkaju tamošnji stanari, tj. taj. Skup bi mi bio njegov poziv, košta živaca, hoću i ja svoj mir. Našao bih im tamo najbijelije kršćane koji bi bili zainteresirani za rentanje.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 01.08.17 23:51
Kada si ispravan nemas cega da se plasis,neka zivka inspekcije. Ja sam nedavno postavljao novo postansko sanduce tu,kopao rupu za 15 ak lopata betona a taj "gini" nazvao grad da me tuzi kako nemam gradjevinsku dozvolu.U principu mi ne treba,iscupao staro te postavio novo.Nije njegov posao da to kontrolise.Da znam biti tvrdoglav to stoji.
gini- tako ovdje zovemo potomke italijana juznjaka,gini,tj geni pomijesani sa komsijama afrikancima.Primetio si max da su juznjaci tamniji of sjevernjaka. Jos ih zovemo I WOPS-VAPS -whit out papers,originalno su dolazili bez iseljenickih papira-otuda "vaps"
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 02.08.17 1:05
Citat :
Tako je cika Pero,Hilbillies.
Nemoj da te ime zavarava, ovaj Hill nema nikakve veze s fukarom, naprotiv. Vrijedan i kulturan narod, restorani, slasticarne, pekare, butici, zanatlije. I bez kriminala. Vrlo rijetko se desavalo da nekome provale u kucu, ukradu auto, opljackaju. A ako bi se neko i zaletio, takve slucajeve nije rjesavala policija. Kazem ti, vrlo fini ljudi, jedino nisu voljeli da im iko nepoznat zaviruje u njihovo dvoriste.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 02.08.17 1:21
Negdje sam procitao "Tetka iz Podnovlja vs tetka iz Njemacke,uporedba mladog Dobojlije.
1.Tetka iz Njemacke dodje jednom godisnje te prica kako smo lijeni-tetka iz Podnovlja dodje svaki vikend i trazi mi djevojku 2Tetka iz Njemacke kada dodje trci po gradu,tetka iz Podnovlja radi sve 3.Tetka iz Njemacke je vegetarijanac dok tetka iz Podnovlja jede sve zivo 4.Tetka iz Njemacke mi donese Milku cokoladu i 10 eura,tetka iz Podnovlja donese kajmaka i sushene slanine te mi da 20 eura 5.Tetka iz Njemacke bjezi od kuce kada je svinjokolj,tetka iz Podnovlja sama zakolje prase te puca iz pistolja na svadbi starijeg brata. itd
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 05.08.17 4:12
Hrišćanska crkva stara najmanje 700 godina pronađena u Bugojnu veliko je otkriće, ali isto tako veliki je potez što je njenu obnovu u potpunosti platio Husein – Huso Smajić (64) iz Bugojna, koji o ovom zdanju redovno brine. Huso, kako ga zovu prijatelji, platio je sve što je dosad izgrađeno i istraživano iz svog džepa. Zemlja u kojoj je pronađeno istorijsko blago u vlasništvu je porodice Smajić od 1953. godine. Kupili su je Husini pokojni roditelji i dalje preneli njemu, koji je sasvim slučajno otkrio šta se nalazi par metara ispod zemlje.
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 05.08.17 4:27
U selu Osredak kod Cazina u Bosni i Hercegovini pre rata živeli su Bošnjaci i Srbi. Vremenom su se svi stanovnici srpske nacionalnosti raselili. Za sobom su ostavili crkvu i groblje, koje je bilo u sve gorem stanju. Poslednjih godina crkvu i groblje renovira i održava muslimanska porodica. - Ovo je crkva koja je počela da se renovira pre četiri godine, bila je u fazi rušenja, da se nije krenulo sa obnovom već bi srušena bila. Onda se krenulo sa čišćenjem, saniranjem zidova, koji su se bili razišli, popucali skroz - kaže Mesud Keranović. – Mesudovu ideju da renovira pravoslavnu crkvu podržale su njegove komšije, Srbi, koji su izbegli iz sela Osredak. Sada žive širom sveta i pomažu koliko mogu, uglavnom novčano.
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 01.09.17 0:40
[size=32]Podgorička bajramska trpeza u ponedjeljak[/size] U ponedjeljak 4. septembra u 18 sati u novootvorenom tržnom centru "Forum" na Koniku biće organizovana manifestacija "Podgorička bajramska trpeza" svojevrsna čestitka našeg grada sugrađanima islamske vjeroispovjesti za taj vjerski praznik.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Glavnog grada.
Kako najavljuju organizatori, prisutne će pozdraviti gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.
Bogatu trpezu pripremile su žene Podgorice na čelu sa gospođom Biserkom Mustafić a tu su i kompanija Franca, podgorički Impek i proizvodi sa logom "Dobro iz Crne Gore".
Biće priređen i bogat kulturno-umjetnički program sa pjesmama i igrama iz Crne Gore. Nastupaju, Branka Šćepanović, Esad Merulić, Tanja Šeter, Zdravko Đuranović, Nina Strugar, Nezo Haverić, Seka Tomičić, Ilija Govivić.
Doktor Živago voli ovaj upis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 07.10.17 0:38
Islamski centar u Rijeci otvoren 2013., projekt je nastao u koautorstvu akademika Dušana Džamonje i arhitekata Branka Vučinovića i Darka Vlahovića. Nalazi se na na Hostovom brijegu, a u radijusu od 300 m tu su se smjestile još i baptistička crkva i katolička župna crkva sv. Nikole. U RH se džamije nalaze još u Gunji i Zagrebu.
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 07.10.17 10:05
Izuzetna arhiktetura, na vernicima ostaje samo da je posecuju i odrzavaju, mada u danasnje vreme mnogi objekti tokom vrenena nemaju adekvatno odrzavanje.
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 07.10.17 12:43
x
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije 07.10.17 12:46
Max Blitz (citat):
Hrišćanska crkva stara najmanje 700 godina pronađena u Bugojnu veliko je otkriće, ali isto tako veliki je potez što je njenu obnovu u potpunosti platio Husein – Huso Smajić (64) iz Bugojna, koji o ovom zdanju redovno brine. Huso, kako ga zovu prijatelji, platio je sve što je dosad izgrađeno i istraživano iz svog džepa. Zemlja u kojoj je pronađeno istorijsko blago u vlasništvu je porodice Smajić od 1953. godine. Kupili su je Husini pokojni roditelji i dalje preneli njemu, koji je sasvim slučajno otkrio šta se nalazi par metara ispod zemlje.