FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama

Go down 
+15
more6
zastavnik
lacoš
pera84
Kemo Specijalac
Max Blitz
Pero™
Boske
Stazio
East&West
Rodic Zeljko
Miroslav Jovanović
Gargamel
dpuric
vladimir
19 posters
Idi na stranicu : 1, 2  Next
AutorPoruka
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8054
ČLAN OD: : 2011-01-25

Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Empty
KomentarNaslov komentara: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime05.12.12 20:43

odlicna tema.kakav je bio odnos JNA prema malim nepriznatim verskim zajednicama. za Nazarene sam prvi put cuo nada sam dosao u JNA. njihova vera im je branila da nose oruzije.iz tog razloga,, odbijanje da zaduze naoruzanje,, slati su na  vojni sud i osudjivani . iako su po prici naseg kapetana momci bili u svakom pogledu OK. agonija ovih momaka trajala je sve do 30god zivota kada su prevodjeni u rezervni sastav. jasam ipak misljenja da se za ove ljude  moglo naci neko prihvatljivo  resenje.
Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 3438
ČLAN OD: : 2012-10-22
DOB : 58
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime07.12.12 20:39

U to vreme pravo na tzv.prigovor savesti nije bio moguc. U JNA su se strogo drzali Zakona i takve osobe su osudjivane. Sa danasnjeg apekta mogli bi komentarisati svrsishodnost i korektnost takvih postupaka prema licima koji su iz verskih pobuda odbijali oruzje ali sa stanovista legaliteta takvog postupka u to vreme nema se sta prigovoriti.
Na vrh Go down
Gargamel
Gušter
Gušter
Gargamel

BROJ POSTOVA: : 83
ČLAN OD: : 2012-11-19

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime07.12.12 23:36

Nazalost bilo je legalno.
Na vrh Go down
Miroslav Jovanović
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 39
ČLAN OD: : 2012-01-21
DOB : 59
M(j)esto Šarbane

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime15.12.12 17:45

Dosta ih je robijalo u zatvoru za starije maloletnike u Valjevu. Važili su za veoma disciplinovane, izuzetno tolerantne i dobre ljude. Pojam svađe, lopovluka ili fizičkog nasilja bio im je nepoznat.
Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

JM10 JM
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime15.12.12 18:48

Miroslav Jovanović (citat):
Dosta ih je robijalo u zatvoru za starije maloletnike u Valjevu. Važili su za veoma disciplinovane, izuzetno tolerantne i dobre ljude. Pojam svađe, lopovluka ili fizičkog nasilja bio im je nepoznat.

U vreme kada sam ja bio u KPD Valjevo vise ih tamo nije bilo.
Na vrh Go down
Miroslav Jovanović
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 39
ČLAN OD: : 2012-01-21
DOB : 59
M(j)esto Šarbane

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime15.12.12 21:32

Ja živim u okolini Valjeva pa sam čuo priče 80ih godina. Valjda kad je nastupio raspad nije ih imalo smisla držati tamo. Nisam nikad imao simpatija za bilo koju sektu al im se divim na doslednosti. Zamislite samo šta su sve morali izdržati po raznim raportima kod koje kakvih oficira koji su službeno bili neverujući odnosno komunisti.
Na vrh Go down
Rodic Zeljko
Džomba
Džomba

Forumska Spomenica 2009 FS
BROJ POSTOVA: : 149
ČLAN OD: : 2009-05-30
DOB : 55
M(j)esto Kikinda

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime15.12.12 21:47

U vreme kad sam ja bio 87,Kosovska Mitrovica dolazilo je i takvih.Za nas i skinuli smo se pa nisu znali sve vojnike,a takvi kad bi došli za tri dana zna cela kasarna,koje,šta je,je li uzeo pušku ili ne.Uglavnom bi ih slali kuci i odlagali služenje.
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2558
ČLAN OD: : 2012-11-06
DOB : 68
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime16.12.12 0:11

Ja živim u okolini Valjeva pa sam čuo priče 80ih godina. Valjda kad je nastupio raspad nije ih imalo smisla držati tamo. Nisam nikad imao simpatija za bilo koju sektu al im se divim na doslednosti. Zamislite samo šta su sve morali izdržati po raznim raportima kod koje kakvih oficira koji su službeno bili neverujući odnosno komunisti.

Ako nisi lično prisustvovao  onda ne znam po čemu sudiš i zamišljaš doživljaje pripadnika pojedinih sekti na raportu? A na doslednosti im se i ja divim.
Oni ni pisanim ni nepisanim pravilima nisu tretirani kao narodni neprijatelji niti ih je zbog toga neko ribao ili ispirao mozak. Jednostavno, kad prvi put nije prihvatio oružje, starešina mu je još jednom ponudio da se predomisli, pošto su bili principijelni i nijedan se nije predomislio, podneta je optužnica vojnom sudu, gde je vojni tužilac  dotičnom takođe predočio mogućnost odustajanja od tužbe u slučaju da prihvati oružje. Naravno ni tada nisu prihvatili nagodbu i sud je doneo presudu.

Često sam kao starešina vozila pratio vojnike do Ljubljane. U  bolnicu, prekomadu, pa i na sud. Sečam se jednog vojnika kojega sam uz put ubeđivao da popusti jer to mu bio već drugi put i bilo mi ga žao. Na pauzi suđenja, kada je trebao da razmisli o ponudi vojnog tužioca mirno i bez reči  je sedeo. Tu su mu bili otac i brat i pred njima  mu kažem otprilike:
"Ma primi je šta te košta, prećićeš kod mene u kuhinju i nećeš je ni videti do kraja vojnog roka". On je samo zamišljeno ćutao, a brat i otac skočiše: Ne dolazi u obzir! I naravno po drugi put zatvor.

Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

JM10 JM
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime16.12.12 16:53

dpuric (citat):

U vreme kada sam ja bio u KPD Valjevo vise ih tamo nije bilo

Iz razgovora sa sluzbenicima zatvora i dokumentaciji znao sam da su takva osudjena lica u startu imala povoljan rezim izdrzavanja kazne i rasporedjivani su ba tzv poverljiva radna mesta. Gotovo svi su bili primerni osudjenici.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime16.12.12 18:28

sta je tu bilo po zakonu a sta ne. ustav je najvisi zakonodavni akt jedne zemje. JNA KAZE,,ustav ove zemlje garantuje vam pravo na veroispovest i maternji jezik a JNA to nepriznaje,, to znaci da sama JNA nepriznaje ustav svoje zemlje. kad smo polagali zakletvu obavezujemo se dacemo braniti i zemlju i ustav koji inace nepriznajemo. to uopste nema nikakvog smisla jer u pravnoj drzavi niko nemoze biti iznad zakona i ustava.
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
BROJ POSTOVA: : 5085
ČLAN OD: : 2012-11-24
DOB : 57
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime16.12.12 18:35

Drug JBT je jednom prilikom rekao da se nećemo držati zakona "ko pijan plota", naslijednici su ovo "nadogradili i usavršili" i evo nas gdje smo. farao
Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

BROJ POSTOVA: : 879
ČLAN OD: : 2012-10-28
DOB : 60
M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime16.12.12 20:05

Glavni zakon je RAD, RED i DISCIPLINA! Sve ostalo je nadogradnja. Svi mi i bez zakona znamo što je dobro a što loše, što je pravično a što nepravično ali nažalost rijetki slušaju glas svoje savjesti.

Poručnik
Poručnik
Pero™

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime17.12.12 11:13

vladimir (citat):
sta je tu bilo po zakonu a sta ne. ustav je najvisi zakonodavni akt jedne zemje. JNA KAZE,,ustav ove zemlje garantuje vam pravo na veroispovest i maternji jezik a JNA to nepriznaje,, to znaci da sama JNA nepriznaje ustav svoje zemlje. kad smo polagali zakletvu obavezujemo se dacemo braniti i zemlju i ustav koji inace nepriznajemo. to uopste nema nikakvog smisla jer u pravnoj drzavi niko nemoze biti iznad zakona i ustava.

Baš se ne slžem sa tobom, ustav ti garantuje u civilstvu, jezik i školovanje, logistički gledano, mora da bude samo jedan zvanični jezik. Tako je i u ''najdemokratskoj'' zemlji USA, u vojsci se tamo govori engleski, iako kuči govore španski/mehički, kineski, koreanski... Niko te nije maltretirao ako si sa svojim drugarima govorio po svoje. Slično je i sa crkvom, JNA je bila nepolitična, ali ako si hteo mogao si da se moliš ceo dan (na tiho) U multietničkim zajednicama je nemoguče da vojska održava sve crkve, ili sve, ili ništa.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime17.12.12 12:56

Pero™ (citat):
Baš se ne slžem sa tobom, ustav ti garantuje u civilstvu, jezik i školovanje, logistički gledano, mora da bude samo jedan zvanični jezik. Tako je i u ''najdemokratskoj'' zemlji USA, u vojsci se tamo govori engleski, iako kuči govore španski/mehički, kineski, koreanski... Niko te nije maltretirao ako si sa svojim drugarima govorio po svoje. Slično je i sa crkvom, JNA je bila nepolitična, ali ako si hteo mogao si da se moliš ceo dan (na tiho) U multietničkim zajednicama je nemoguče da vojska održava sve crkve, ili sve, ili ništa.

Pero je to dobro objasnio. Manjine uvijek budu u nečemu diskriminirane, mada postoji i pozitivna diskriminacija gdje su onda u nekim pravima povlaštene. To osobito dolazi do izražaja danas.
Nisam se u JNA imao prilike sresti s ektremnijim primjerima zahtjeva pojedinih pripadnika specifičnih vjerskih zajednica. Također sa mnom nije bilo ni svećenika, popova, hodža.... Za Božić ili Uskrs, vojnici-vjernici su čestitali jedan drugome bez velike pompe i tu nije bilo nikakvog problema. Jedan vojnik je imao u kaseti sličicu Djevice Marije, nitko ga nije prijavio, on nije mahao s njom okolo i opet nije bilo problema. Kad su ljudi normalni sa svih strana, nikad nema problema!
Zanimljivo, u bivšoj SFRJ je netko istovremeno mogao biti i Musliman (s velikim M) i izjasniti se kao ateist. Musliman kao pripadnik naroda, jasno. Ali ova pitanja nadilaze temu. Arrow
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Kemo Specijalac

BROJ POSTOVA: : 1139
ČLAN OD: : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime17.12.12 15:03

u mojoj jedinici je bio vojnik, koji je odmah posle 7 dana, na dan zaduzivanja oruzja, otpremljen u zatvor. Nije hteo da primi oruzje. Pripadnik neke sekte (verovatno Jehovin svedok). Sta je bilo sa njim nikada nismo saznali. Tada sam prvi put cuo za taj problem, kao i za (gotovo) pravilo, da idu u zatvore sve dok im traje vojna obaveza, radije nego da zaduze oruzje...

Pisao sam vec da je u mom bataljonu u 2 cete bilo svestenika sve tri vere...u pocetku malo pojacan nadzor, ali kada su glavni videli da ne rovare po pitanju religije, ostavljeni su na miru. Jednom od njih je bilo cak dopusteno da svira u orkestru Smile
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime17.12.12 19:42

mali je broj takvih ljudi bio i sigurno se moglo naci neko prihvatljivo resenje a ne postupati prema njima kao kriminalcima.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime17.12.12 20:17

Moglo je...recimo, kao sto je bilo kasnije na nekim drugim mestima, da se sluzi kao neborac, bez puske...

ali, znajuci balkanski mentalitet, 2/3 vojske bi bili neborci Smile
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime17.12.12 20:44

vladimir (citat):
mali je broj takvih ljudi bio  i sigurno se moglo naci neko prihvatljivo resenje a ne postupati prema njima kao kriminalcima.

Moglo se naći prihvatljivo rešenje, ali niko nije hteo da traži. Imam saznanja da je upravo i jedino JNA predlagala prihvatljivo rešenje. Da se baš iz razloga što ih je bio mali broj ne pozivaju na služenje vojnog roka. Mučni postupci sa njihovim ispitavanjem, terećenjem i osuđivanjem su najviše štetili JNA (ni krivoj ni dužnoj). Komandovanje je gubilo mnogo vremena, i ako je sve bilo po kratkom postupku. U krajnjem je to imalo i finansijsku težinu, a pogubno je uticalo na moral jedinica. U slučaju koji sam opisao, niko od nas nije mogao skriti tugu kad jedan pošten čovek ide u zatvor, a grupe došle iz sivih domova moraš obučavati (čitaj baktati se sa njima da ne naprave neko sr..e).

I još o traženju rešenja: U Srbiji se na prihvatljivo rešenje dosta dugo čekalo, prigovor savesti je priznat tek 2003. godine, a najveći zagovornik bila je VJ.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime17.12.12 20:55

vladimir (citat):
mali je broj takvih ljudi bio i sigurno se moglo naci neko prihvatljivo resenje a ne postupati prema njima kao kriminalcima.

To je sve lijepo i krasno zamišljeno i najbolje je bilo da ih se nije uopće pozivalo na odsuženje vojnog roka.
Međutim, postojala je velika mogućnost zloupotreba, pogotovo u drugoj polovini 80-tih. Što da je svaki mangup rekao da je Jehovin svjedok? Kako bi se to riješilo? Pa, zatvorom, nego kako drugačije....... Like a Star @ heaven
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime17.12.12 20:56

moglo se sluziti sa oruzijem 1god a bez oruzija 2god pa ko voli.moglo se resiti i na takav nacin.
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime17.12.12 21:13

vladimir (citat):
moglo se sluziti sa oruzijem 1god a bez oruzija 2god pa ko voli.moglo se resiti i na takav nacin.

Naravno Vladimire da se moglo, tako nešto je kod nas kasnije (i kasno ) ozakonjeno i onda ???? Znamo šta je bilo, na konto iskrene i nepokvarene manjine izvlačila se lažljiva i pokvarena većina.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime18.12.12 3:45

East&West (citat):
Mučni postupci sa njihovim ispitavanjem, terećenjem i osuđivanjem su najviše štetili JNA (ni krivoj ni dužnoj).

Na kakvu kaznu bi naposlijetku bili osuđeni ti ljudi? Zatvorsku....... i koliko dugo?
I što nakon izlaska iz zatvora? Vojni rok bi im se 'oprostio' ili bi ipak bili upućeni na odsluženje bez oružja? Question
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime18.12.12 7:17

Ja se sjecam, kad sam od vodnika trazio da me pusti na vikend, na njegovo: imas li kakav poseban razlog? ja rekao imam, Uskrs je. Samo se nasmijao i rekao: ne vracaj mi se bez flase sljive.
E, na povratku ja sam ponio kompletan rucak za ekipu u stacionaru. Onda mi je dezurni desetar na kapiji jebavo mozak pola sata kako ne mogu da unesem u kasarnu sarena jaja. Na kraju je dosao doktor, stazo i zabio ga u tri materne i unijeli smo dvije transportne vrece hrane. Bilo nas je tad 11-12, od cetiri vjere. Sjeli za sto, pozvali i ona dva-tri vojnika sto su lezali u stacionaru...
Bilo jednom, na Balkanu...
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime18.12.12 11:26

Max Blitz (citat):
East&West (citat):
Mučni postupci sa njihovim ispitavanjem, terećenjem i osuđivanjem su najviše štetili JNA (ni krivoj ni dužnoj).
Na kakvu kaznu bi naposlijetku bili osuđeni ti ljudi? Zatvorsku....... i koliko dugo?
I što nakon izlaska iz zatvora? Vojni rok bi im se 'oprostio' ili bi ipak bili upućeni na odsluženje bez oružja? Question
OSUDJIVANI SU NA 2 GODINE.po izlasku iz zatvora isli su kuci  i cekali na novi poziv za odsluzenje vojnog roka. sa primanjem poziva prica se ponavljala i sve tako do 30 god zivota kada su prevodjeni u rezervni sastav.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime18.12.12 12:53

vladimir (citat):
Max Blitz (citat):
East&West (citat):

OSUDJIVANI SU NA 2 GODINE.po izlasku iz zatvora isli su kuci i cekali na novi poziv za odsluzenje vojnog roka. sa primanjem poziva prica se ponavljala i sve tako do 30 god zivota kada su prevodjeni u rezervni sastav.

Hvala, sad sam tek sasvim shvatio jer nisam upoznat, a ovo si rekao i u prvom postu, ali nerazumljivije. Znači ide u vojsku sa 18, nedugo potom dvije godina zatvora, i tako sve do 30-te.
Trebat će nam ipak E&W sa par vrlo konkretnih slučajeva iz prakse, što se kaže sa 'imenom i prezimenom'.
Zar i rezervni sastav ne duži oružje?
Radi se o tome da ja zaista o ovim stvarima imam jako malo saznanja, samo što je šturo bilo u novinama krajem 80-tih. Nije takvih bilo u mojoj jedinici, nisam čuo ni od poznatih ljudi takve priče, ni od ovih koji su odbijali oružje.
Evo, sad od vas saznajem nešto konkretnije.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime18.12.12 14:07

pera84 (citat):
Na kraju je dosao doktor, stazo i zabio ga u tri materne i unijeli smo dvije transportne vrece hrane. Bilo nas je tad 11-12, od cetiri vjere. Sjeli za sto, pozvali i ona dva-tri vojnika sto su lezali u stacionaru...
Bilo jednom, na Balkanu...

To je billa prava JNA u sretna vremena....., i onda se netko sjeti da nas mora uvjerit da to ne valja.... Question
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 3:56

East&West (citat):
Tu su mu bili otac i brat i pred njima mu kažem otprilike:
"Ma primi je šta te košta, prećićeš kod mene u kuhinju i nećeš je ni videti do kraja vojnog roka". On je samo zamišljeno ćutao, a brat i otac skočiše: Ne dolazi u obzir! I naravno po drugi put zatvor.

Zanima me samo kako bi ovakvi ljudi ipak reagirali u vrlo konkretnoj i realnoj životnoj situaciji ako bi im doslovno bio neposredno ugrožen život, njima i njihovoj obitelji. Recimo od provalnika ili razbojnika.
I da im se slučajno nađe pri ruci vatreno oružje kojim bi efikasno obranili svoj život i živote svoje djece.
Bi li ga upotrijebili ili bi okrenuli 'i drugi obraz' ili što već?
Znam, lako je pametovati i teoretizirati sad ovako, ali bilo je tu puno pretjerivanja i vjerske fanatičnosti.
Ako živiš u nekoj državi, valjda zakone te države treba poštovati.
Ako mu E&W lijepo kaže, ma daj je samo primi, prijeći ćeš u kuhinju i nećeš pušku više ni vidjeti, a on neće, e ja sam tu onda za zatvor. Sve mora imati svoje granice...... Like a Star @ heaven
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 7:38

pogledaj kako zive AMISI U USA. vera je ujedno i nacin zivota.i njima vera zabranjuje oruzije .po svim merilima oni su najuzorniji gradjani u USA osim oruzija i sluzenja vojske.ako ste gledali film SVEDOK sa harison ford-om u glavnoj ulozi sve ce vam biti jasno.Jednostavno mora se prihvatiti da postoje ljudi koji drugacije zive i misle od nas i da taj njihov nacin zivota i ponasanja uopste neugrozava vecinu.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 11:23

vladimir (citat):
pogledaj kako zive AMISI U USA. vera je ujedno i nacin zivota.i njima vera zabranjuje oruzije .po svim merilima oni su najuzorniji gradjani u USA osim oruzija i sluzenja vojske.ako ste gledali film SVEDOK sa harison ford-om u glavnoj ulozi sve ce vam biti jasno.Jednostavno mora se prihvatiti da postoje ljudi koji drugacije zive i misle od nas i da taj njihov nacin zivota i ponasanja uopste neugrozava vecinu.

Gledao sam film, nije loš, nešto sam o njima i čitao. E, nažalost, bilo je i u njihovoj zajednici kršenja zakona, pa čak i ubojstava. Nitko izgleda nije sasvim imun od toga. Rekao sam već da takve ljude nije uopće trebalo pozivati na odsluženje vojnog roka. Uostalom, kad su već imali tako tvrde stavove, zašto su se uopće odazivali vojnim pozivima onda? Zašto su uopće odlazili u kasarnu?
Raditi provokaciju i izazivati sustav! Neka svi vide i čuju kako oni neće oružje. To je ono, tko nama što može, nitko ništa, pa čak ni zatvor. Nisam za takve metode. Na taj način se ugrožavaju ostali lojalni građani. To je nasilje manjine nad većinom i vjerski fanatizam u vrlo lošoj formi. Mnogi očevi i muževi su u takvim obiteljima obiteljski zlostavljači, samo je sve skriveno i nitko ništa ne pita niti se ni usudi pitati ni reći.
U istom tom SAD-u, su pripadnici raznih naizgled bezazlenih sekti radili najgore zločine nad svojim sljedbenicima, a i ostalima.
I opet nam ostaje nerješiv primjer raznih mangupa koji bi se neuzimanjem oružja izrugivali državi i zakonima. A s takvima valjda nema pregovora.
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3968
ČLAN OD: : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 11:44

Pustite Amere da biju bitku sami sa sobom.To je ionako narod osuđenih ubojica i lopova iz UK pa nije ni čudo što se to sve događa kod njih,jer genetika ne može da omane.Kad sam ja služio JNA
te 81/82 imao sam zaduženje kao stariji vojnik da primam mladu vojsku.To znači da ga između ostalog upišeš u knjigu sa mnogim rubrikama.Jedna od rubrika je vjeroispovjest.Kad bi neki od mladih vojnika lupio neku čudnu vjeru dobio sam naputak od oficira da sam odredim vjeru po npr.mjestu boravka.To znači ako bi mi došao vojnik iz Zgb. i reko da je budist ja ga upišem kao katolika.Nisu priznavali ništa osim katolik(istočne ili zapadne verzije),musliman i ateist.
I to je bilo to,gotova priča za guštera,jer nije ni znao što sam mu upisao.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 11:55

lacoš (citat):
Pustite Amere da biju bitku sami sa sobom.To je ionako narod osuđenih ubojica i lopova iz UK pa nije ni čudo što se to sve događa kod njih,jer genetika ne može da omane.Kad sam ja služio JNA
te 81/82 imao sam zaduženje kao stariji vojnik da primam mladu vojsku.To znači da ga između ostalog upišeš u knjigu sa mnogim rubrikama.Jedna od rubrika je vjeroispovjest.Kad bi neki od mladih vojnika lupio neku čudnu vjeru dobio sam naputak od oficira da sam odredim vjeru po npr.mjestu boravka.To znači ako bi mi došao vojnik iz Zgb. i reko da je budist ja ga upišem kao katolika.Nisu priznavali ništa osim katolik(istočne ili zapadne verzije),musliman i ateist.

Ovo je jedna zanimljiva pričica, to nisam znao. Koliko se sjećam, '86./'87., rubrika o vjeroispovjesti nije više postojala ili me nitko nije ništa pitao, pa su upisivali ovako kako ti kažeš.
Zanimljivo, pod što su onda išli protestanti, to nije čudna vjera.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 11:58

Dobro je ako je znao da kaze svoju veru....

jedan je bio uporan da je po veri Šoban ( čoban ) , a po zanimanju Septembarac Smile
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 12:16

Neznam što se dalje događalo sa tim podacima iz knjižurine.Mislim da je dalje u osobne dosjee popunjavao čato.Nije me to ni previše interesiralo jer u ono doba to uopće nije bila tema za razgovor.Za vjerske blagdane znalo se samo po paketima kad se zajedno jelo i pilo na zadanu temu.Nikad nisam vidio nikog od vojnika da vrši neka vjerska službovanja(da se moli ili klanja ili nešto sl.)Sve to došlo je kod nas poslije sa dolaskom"demokracije" ove naše balkanske.
Ko te prije pitao ko si što si,ako si drug možeš biti što očeš po vjeroispovjesti.Niko nikome nije brani ništa samo ne talasaj previše i sve je OK.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 12:21

lacoš (citat):
Niko nikome nije brani ništa samo ne talasaj previše i sve je OK.

Kad bi ovo vrijedilo u životu općenito, ne bi nikad bilo nikakvih problema.
Sjećam se da se pitalo za nacionalnost, zanimanje, itd., ali se ne sjećam za vjeroispovijest. Baš ću pitati neke svoje vršnjake ovih dana, kako je bilo u njihovim jedinicama....... Like a Star @ heaven
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 12:40

Max Blitz (citat):
lacoš (citat):
Niko nikome nije brani ništa samo ne talasaj previše i sve je OK.

Kad bi ovo vrijedilo u životu općenito, ne bi nikad bilo nikakvih problema.
Sjećam se da se pitalo za nacionalnost, zanimanje, itd., ali se ne sjećam za vjeroispovijest. Baš ću pitati neke svoje vršnjake ovih dana, kako je bilo u njihovim jedinicama....... Like a Star @ heaven
Nas to nije niko pitao ni u ŠRO ni poslije u jedinici, možda se dobijalo nešto iz vojnog odsjeka ili matične opštine ? Question
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 12:45

kod nas se na prijemu pitalo samo za nacionalnost, veroispovest se nije spominjala
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 13:05

Neznam kako je bilo drugdje.Knjiga u koju sam upisivao mlade vojnike bila je bilježnica sa tvrdim koricama formata A3,a sve formalnosti koje je trebalo popuniti bile su upisane ručno u ručno ucrtane križaljke.Ja kad sam dobio knjigu bio je iscrtan samo prvi list.Kad sam ga popunio sam sam ucrtao križaljku na drugom list i tako dok nisam popunio do zadnjeg vojnika .Ko je uredio prvu stanicu nemam pojma,možda čato.Ko je njemu dao naputke nemam pojma.Uglavnom knjiga nije bila nikakova službena tj formulirana kao službeni dokument.

Major
Major
Stazio

M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 13:17

lacoš (citat):
Neznam kako je bilo drugdje.Knjiga u koju sam upisivao mlade vojnike bila je bilježnica sa tvrdim koricama formata A3,a sve formalnosti koje je trebalo popuniti bile su upisane ručno u ručno ucrtane križaljke.Ja kad sam dobio knjigu bio je iscrtan samo prvi list.Kad sam ga popunio sam sam ucrtao križaljku na drugom list i tako dok nisam popunio do zadnjeg vojnika .Ko je uredio prvu stanicu nemam pojma,možda čato.Ko je njemu dao naputke nemam pojma.Uglavnom knjiga nije bila nikakova službena tj formulirana kao službeni dokument.
To mi je logično, komandir vam je bio malo ambiciozniji. Smile
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 14:26

katolik istocne ili zapadne verzije? iskreno prvi put cujem da postoje dve verzije katolika. u JNA su postojale vojne ekonomije,medecinski zavodi,remontni centri i takve osobe su mogle biti upucene na rad umesto u borbene jedinice koje duze oruzije. zasto stalno upotrebljavate rec sekta?
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan
Kapetan
lacoš

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 14:32

ma mislio sam na istočnu kao pravoslavnu a zapadnu kao rimokatoličku.Obe su nastale od jedne pa se podjelije ali obe pripovjedaju istu ili sličnu nauku.

Zastavnik
Zastavnik
zastavnik

BROJ POSTOVA: : 899
ČLAN OD: : 2010-12-07
DOB : 62
M(j)esto Bačka Topola

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 15:41

nisu samo te dve stuje u kršćanstvu, ali su najbrojnije, pored katoličke i pravoslavne postoji i protestantska struja, koja ima mnoge manje tokove, kao i anglikanska crkva. Katolička je najhomogenija jer je pod centralnom vlašću, dok su ostale mnogo manje homogene. Pravoslavnih crkava ima 11 - tzv patrijaršije.
Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 15:57

lacoš (citat):

Ti okarakterizira cijeli jedan narod kao ubojice i lopove!? To je, kao prvo nemoguće a drugo to je po meni šovinizam. Zanimljivo bi bilo vidjeti tvoju reakciju kada bi se netko tako o tvome narodu izrazio!

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 16:13

vladimir (citat):
katolik istocne ili zapadne verzije? iskreno prvi put cujem da postoje dve verzije katolika.

Ima dragi, rimokatolici i grkokatolici. Grkokatolici imaju liturgiju po istočnom obredu, a priznaju Papu kao vrhovnog poglavara Crkve. U Hr je najpoznatiji grkokatolik don Živko Kustić, ima ga po internetu dosta, koga zanima može naći, nema smisla da ja sad o tome ovdje pričam, uostalom i ne poznajem dovoljno.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 16:16

vladimir (citat):
zasto stalno upotrebljavate rec sekta?

Sektama se nazivaju sve vjerske zajednice koje nisu službeno priznate od strane državnih institucija. Različito je od države do države.... Također i same službene vjerske zajednice, često svoje 'izopćenike' ili 'otpadnike' tako nazivaju.
Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 16:27

Ja sam u četu primio 2 generacije regruta i upisivao te podatke. Nije bila rubrika za vjeroispovjest a ni mene nitko nije pitao za vjeroispovijest kada sam kao regrut stigao u jedinicu.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 17:31

vladimir (citat):
takve osobe su mogle biti upucene na rad umesto u borbene jedinice koje duze oruzije. zasto stalno upotrebljavate rec sekta?

Nisi još odgovorio što bi učinio s kojekakvim gelipterima, simulantima, lažljivcima, mangupima, ostalim konjinama svake vrste koji bi htjeli iskoristiti u nečasne svrhe ovaj možebitni povlašteni položaj pojedinih pripadnika tvrdih i isključivih vjerskih zajednica? Question
Na vrh Go down
Boske
Zastavnik
Zastavnik

M(j)esto Austrija

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 17:56

Nije baš bilo teško utvrditi je li netko bio pripadnik neke vjerske zajednice ili nije! UDBA je bila svuda Suspect

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 18:13

Boske (citat):
Nije baš bilo teško utvrditi je li netko bio pripadnik neke vjerske zajednice ili nije! UDBA je bila svuda Suspect

Da, ali je u jedno 5-6 godina, od 1985.-1991. nastupila opća liberalizacija, lagana kompjuterizacija, 'perestrojka' u SSSR-u, utjecaj modernog i zapadnog, i sve to skupa je imalo utjecaja na nas i JNA i napravilo je blagi đumbus.
Ja sam tek negdje '88. ili '89. uopće čuo za ovaj problem, jer se o tome počelo pisati po novinama. I onda sam od kojekakvih likova što sam ih u prethodnom postu malo počastio izrazima, čuo svakakve ideje o tome kako ne zadužiti oružje ili uopće ne ići u vojsku. (Pa su se sprdali kojoj sekti će reći da pripadaju, na regrutaciji.)
Mislim da ovdje uopće nisu tema 50-te, 60-te, 70-te i rane 80-te. Ako je koji slučaj ranije bio, trebalo ga je povećalom tražit, možda koji.

Boske, bio si već vani tada, pretpostavljam. Ti gledaš stvari teoretski i dobronamjerno, nije to tako u praksi i realnom životu.
Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

JM10 JM
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 18:52

Max Blitz (citat):
East&West (citat):
Tu su mu bili otac i brat i pred njima mu kažem otprilike:

Zanima me samo kako bi ovakvi ljudi ipak reagirali u vrlo konkretnoj i realnoj životnoj situaciji ako bi im doslovno bio neposredno ugrožen život, njima i njihovoj obitelji. Recimo od provalnika ili razbojnika.
I da im se slučajno nađe pri ruci vatreno oružje kojim bi efikasno obranili svoj život i živote svoje djece.
Bi li ga upotrijebili ili bi okrenuli 'i drugi obraz' ili što već?
Znam, lako je pametovati i teoretizirati sad ovako, ali bilo je tu puno pretjerivanja i vjerske fanatičnosti.
Ako živiš u nekoj državi, valjda zakone te države treba poštovati.
Ako mu E&W lijepo kaže, ma daj je samo primi, prijeći ćeš u kuhinju i nećeš pušku više ni vidjeti, a on neće, e ja sam tu onda za zatvor. Sve mora imati svoje granice...... Like a Star @ heaven

Znam da Jehovini svedoci odbijaju transfuziju krvi iako im je zivot ugrozen.Cak i svojoj deci to nedozvoljavaju. Ovde se moze postaviti moralna dilema. Ima li neko pravo, pa ma to bio i roditelj, da ne dozvoli takvu hitnu med. pomoc ako je zivot detetau ugrozen?
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime20.12.12 19:03

dpuric (citat):
Ima li neko pravo, pa ma to bio i roditelj, da ne dozvoli takvu hitnu med. pomoc ako je zivot detetau ugrozen?

Nema nikakvo pravo ne dozvoliti takvu pomoć djetetu, to je za zatvor, bez daljnje rasprave.
Može samo sebi uskratiti takvu pomoć, i to pisanom i potpisanom izjavom, ovjerenom kod javnog bilježnika i koju treba stalno nositi sa sobom.

P.S. Bilo je slučajeva u SAD-u, kod djece vegana koji nisu dojenčad hranili mlijekom, pa su umrla. I takvi su završili na sudu, naravno s pravom. Pa, je bilo govora da oni imaju pravo hraniti svoju djecu s čim oni hoće...... Exclamation ma nemojte mi reći......... Question

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama   Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama Icon_minitime

Na vrh Go down

Odnos JNA prema malim vjerskim zajednicama
Na vrh 
Stranica 1/2Idi na stranicu : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Odnos prema slikama drugih ljudi
» Partibrejkers-Kreni Prema Meni
» Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
» VP 1552 Kasarna '4. juli', Voždovac - Beograd
» Graničari Gevgelija '83.