FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 09.11.21 11:29
Čamac
Noćna tišina svud se krili, I prepun sjete topli mir, Negdje tek stari klavir cvili I zrakom luta netopir, Pa buni sjetu - topli mir.
Srebrenom vodom dalje pliva pun mjesečine čamac sam, Kao da nojca u njem sniva, Gdje čudan modar gori plam, Lagano plovi čamac sam.
Šuteći pokraj žala stojim... O, hoće l* ikad narag doć Vozeći Sreću?...Ja se bojim Da čarna će ga zavest noć I nikad više neće doć...
A.B.Šimić
gerard ford and goran9030 vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 09.11.21 11:34
Ne daj se, Ines. ne daj se godinama, moja Ines, drugačijim pokretima i navikama, jer još ti je soba topla; prijatan raspored i rijetki predmeti.
Imala si više ukusa od mene. Tvoja soba - divota - gazdarica ti je u bolnici..
Uvijek si se razlikovala Po boji papira svojih pisama, po poklonima, pratila me sljedećeg jutra oko devet do stanice.
I ruši se zeleni autobus tjeran jesenjim vjetrom, kao list, niz jednu beogradsku padinu.
U večernjem sam odijelu i opkoljen pogledima
Ne daj se, mladosti moja, ne daj se, Ines.
Arsen Dedić
Meni je ovo jedna od najdražih pjesama uopće, a osobito mi je draga interpretacija Rade Šerbedžije, mojeg Vinkovčanina, koji je živio i odrastao i prve korake na kazališnim daskama napravio u Vinkovcima...a danas...danas svi znamo gdje je...i što je sve dobra učinio. Hvala Ti Rade!
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 09.11.21 11:38
Elegija
Veselje bujno razvejanih leta sad ko pijanstva čemer duši smeta; A tuga prošlih dana, slično vinu, sve jača je što dublje dani plinu.
I nose puno umora i žali budućnost uznemireni vali. Al nije smrt što i srce moli, već život, radi misli, radi boli.
Ja znam da opet bit će naslađenja da harmonija moj će sudrug biti, da ću nad bajkom suze liti, i možda će na smiraj dana tajni da pošlje ljubav osmeh oproštajni.
Alelaksandar Puškin
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 09.11.21 11:39
Ljubav čini čuda sa srcima I zapali vatrene oči Ukazujući kratak, prekratak put do sreće I otkrivanje prav suštine života.
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 09.11.21 11:39
Općenito, Rade ima fenomenalne interpretacije pjesama. Ima glas i dikciju. A da ne ostane samo na našim riječima, evo i zvuka...
_________________ In medias (t)res...
gerard ford, Sloba1 and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 09.11.21 11:42
Ja imam upravo tu njegovu ploču koju sam dobio za rođendan od pok.roditelja. Ma Rade je neponovljiv...
Sloba1 and goran9030 vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 12.11.21 22:09
Ovako je Car Uroš blagosiljao Marka Kraljevića..
Kume Marko, Bog ti pomogao! Tvoje lice sv ' jetlo na divanu! Tvoja sablja sjekla na mejdanu! Nada te se ne našlo junaka! Ime ti se svuda spominjalo dok je sunca i dok je mjeseca!
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 29.11.21 10:28
Procvjetalo
Procvjetalo Propjevalo Zablistalo Proljeće Sunce razdragano Zlatno Mirisom zamirisali Mirisni cvjetovi Rumeni Bijeli Vesnini leptiri Sutrašnji plodovi Demetrini Grlim te sunce Proljeće Mladosti Rađanje rodova novih Zagrljaja Maslačka žutog Suncem Ocem i bratom Njegovim Vrelim
Vanja Radauš ( vinkovački pjesnik)
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 30.11.21 10:21
Svitanje iznad njiva
U očima predjutarja samotni šumor šikarja sa obala.
Mrmore vode nabujale u kružnom plesu virja, mrmore vode u san još neprobuđenih ptica.
Ravnica. Osamljen zdenac. U daljini šume. Silazi noć u zdenčeve dubine da ulovi posljednji bljesak zvijezda.
Mrmore vode u san još neprobuđenih ptica.
Đuro Šnajder
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 30.11.21 10:22
Jesenska
sve riječi mirišu na voće u kojem zriju samoće i ljubav tiha u mraku i zvuci se roje u zraku
igra je sunca i žena stabala i sjena tu negdje je srce hljeba himna ravnice i neba
Dionizije Švagelj
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 01.12.21 9:22
Memento
Zastala suza u oku Na grobovima Dva divna brata; Što bi još srce Moglo reći.
Kapnula suza Na tužne istine rata... Gdje su mi riječi?
Dokle će suza teći? Tko ranu da izliječi?
Ivan Vargaš
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 01.12.21 9:24
Jablani uz cestu
Vjetar im češlja zelene kose, zelene ruke u nebo nose.
Mjesecu šapću, kad otkriva lica i smiju se suncu iznad oranica.
Vesele se curi, kad sjedi u hladu, zaštićuju momka, kad je grli mladu.
Dozivaju tebe krikom čežnje moje i cestom bi pošli - al nemoćni stoje.
Ivo Fici
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 01.12.21 9:27
Zašto smo danas ptice zavoljeli
Miri Mađeru
Zašto smo danas ptice zavoljeli, kada ih nema na granama? Zašto bi do zvijezda ići htjeli, a ruke nam mirišu po kavanama?
Zašto smo nekad slični oblaku, a s djevojkom nas združi želja nova? Zašto smo nekad rumeni u mraku, a pred nama, slutimo, nema snova?
Vladimir Rem
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 01.12.21 10:29
Odakle dopire
Odakle dopire glas tuge I zove na uzbunu Moje srce.
Vremena su pregazila moju mladost I sjetu mi samo ostavila.
Na moje dlanove nikada ne liježe Voljena žena.
Iz toga pravca dopire glas tuge I zove na uzbunu
Moje srce.
Hinko Zlomislić
gerard ford and goran9030 vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 01.12.21 10:31
U mračnoj škatuljici prebivam
U mračnoj škatuljici prebivam nigdje ne izlazi nikoga ne diram
ništa ne činim i ništa me se ne tiče ono što je unutra nije vani
važi i obrnuto zna se ali kako i gdje umrijeti
ne zna se
još nisam mrtav na meni ne leži trava.
Vladimir Reinhofer
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.21 10:57
Grad na Bosutu
Uska stazica. Bosut. Bagremovi. Šljive. Željezne ćuprije saneni modrikasti luk. Zvijezde u košari svoda. Blagi večernji muk. Krnjaš Kozarca Josipa i Ive.
Sokak u tami. Lišće u snu. U granju male kuće. Zamišljen, nujan, stupam kroz večernji hlađ. Htio ili ne htio, u meni nešto šapuće da sam od djetinjstva vezan za taj grad.
Tu su Lenije tihe, drvena panonska cesta kraj koje su jablani straža nekad bili... Tu su starci s lulama, čuje se govor mazni, da sam od djetinjstva vezan za taj grad.
Noć budi davna lica u okrilju tmine. Dah prolaznosti struji. Titraju sjene. Sav sam u svemu tome što trepti pod slapom mjesečine, i sve je - dio mene.
Iva Balentović
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.21 11:00
Pjesma za Lenije
Dozivi davnih ptica u suton. Sve jesenije. Sjećanje na Bosut. Na Lenije.
Bijahu dani tkani od obećanja Srce, u sreći, Vinkovce sanja!
A vrijeme jezdi na gluhoj zvijezdi. I život piše.
O, dječače tužni - sni te prevariše! Djetinjstva trube. Sve tiše. sve usamljenije. I jeka daleka - Lenije.
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 07.12.21 12:56
Cibalae
Bio ti Bosut ili starina Lenije onako širok u stasu, onako rumen od birtija bio ti izgoreni dimnjak djetinjstva, bomba rata
Ti si bio i bio COLONIA AURELIA CIBALAE triju krvavih rimskih careva sura imovna općina i Reljkovićev zuj žica danas silos kukuruznika i raskrsnica.
Ah, kako mire jabuke iz modernog voćnjaka da li si ti Krnjaš ili visokokatnica u trupu jednog spomenika, smiren i tih majka poljoprivredna oranica -
Čudan si ti, grade nisi ni pjesma ni propalica i u meni ima nešto od tvog starog poprsja i slavonskog lica.
Miroslav Slavko Mađer
Doktor Živago: komentar modifikovan dana: 07.12.21 13:04; prepravljeno ukupno 1 puta
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 07.12.21 13:03
U ljetne večeri postaju mreže moga djeda srebrne
Djede, idućeg ljeta kad kose tvoje još više posijede i ruka otvrdne kao kora doći ću da zajedno bacimo mreže. Bit će noć, Kroz mrak će ciganska kola putovati. I mjesec pun. Kljun tvoje barke parat će Savu. Zvijezde će mirovati. Djede, onda će i tvoje mreže biti srebrne i ruka mlada. I zaboravit ćeš da si siromah, da imaš kuću od čerpića, staje bez konja i krava, vinograd bez grožđa i na kraju sela devet jutara bara.
Miroslav Mađer
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.12.21 10:56
Balada iz Predgrađa
Ilije na uglu petrolejska lampa svijetlost crvenkastožutu na debelo blato kraj staroga plota i dvije, tri cigle na putu.
I uvijek ista sirotinja uđe u njezinu svjetlost iz mraka, i s licem na kojem su obično brige pređe je u par koraka.
A jedne večeri nekoga nema, a moro bi proć; i lampa gori, i gori u magli, i već je noć.
I nema ga sutra, ni prekosutra ne, i vele da bolestan leži, i nema ga mjesec, i nema ga dva, i zima je već, i sniježi.
A prolaze kao i dosad ljudi, i maj već miriše - a njega nema, i nema, i nema, i nema ga više.
Dobriša Cesarić
Sloba1 and goran9030 vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 24.12.21 23:06
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 25.12.21 18:56
B O Ž I Ć Danas je Božić, a misli lete, u doba davno, kad bio sam dijete. U toploj sobi, vatra pucketa, svuda se širi miris cimeta.
Opojni miris, k'o da golica, u sobi, sa mnom, najdraža lica. Na stolu plamti božićna svijeća, u kuću stigla radost i sreća.
Obitelj, cijela, za stolom, tu je, samo se tiha, molitva čuje, okićen borić, na podu slama, Božić je stig'o, evo ga, s nama.
Danas su neka druga vremena, rek'o bi da su, lažno šarena. Ma nije Božić, šarena laža, u šoping centru, gužva, gnjavaža.
Ma nisu Božić, pokloni skupi, što ne'ko čeka, da mu se kupi, a na sve strane blješti i sije, da li nam stvarno, to srca grije.
Da li od toga, srce pjevuši, da li smo našlo spokoj u duši, da li smo s Kristom, u ovom danu, ili je Božić, u drugom planu...
_________________ In medias (t)res...
pera84 and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 30.12.21 10:06
Ponor sreće
Drhti srce, raduje se trenu, dahom zime obzorje se dira. Sama ruka za pogledom krenu. Put sreće se noćas lako bira... Tu si, došla, da sve lakše bude; Da se srce zanosom preplavi; Slutnjom pjeni dašak misli lude. Još se njišu uvojci garavi...
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 30.12.21 10:08
Nedostaješ
Sjećanjem se provlačiš kroz vene, dirneš srce, sjenom čežnje sliješ. Toplim dahom spustiš se do mene, tu ostaneš da se vidu skriješ... Tad zašumiš kroz stvarnost daleku, uzburkaš je, pa se nježno maziš; P o licu mi prospeš kosu meku.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 11.01.22 12:38
Jučer se navršilo 120 godina od rođenja Dobriše Cesarića. Tim povodom objavljujem njegovu pjesmu " Molitva".
Što htjedoh reći, davno sve sam U djetinjstvu još reko Bogu, Ali da nisam kakav jesam I da vjerovat još mogu, Za ovo dijete koje volim, Ovako Boga bih da molim;
Svojim si zvijezdama napiso U prazno nebo sve sudbine I mi smo samo tvoje mise, Što sija zvijezdama iz tmine.
Svejedno da li ćemo stići Na vrhove il past u bezdan, Mi moramo tek ići, ići Svud kud nas put vodi zvjezdan!
O dobri Bože, ako one Zvijezde što sjaju njoj sudbinu U nevolju i jad je gone, u Očajanje i crninu, Milostiv pogled na nju svrni, Gle, ima oči kao lane, Od budućih joj dana crnih Učini, Bože, svijetle dane!
Sve zvijezde što joj život mrače, O dobri Bože, ti ugasi - Sve one zvijezde koje znače Besanih noći sijede vlasi, I one koje bolest nose U svojemu sjaju blijedom I one koje prijete bijedom. I one koje prijete bijedom.
Al ako nećeš da ih zgasiš I ako iskušenja treba, Ti moraš, Bože, da je spasiš Pred ponorima mostom neba. I nemoj da oj život zgadiš, Odrediv puno bola za nju, A kada spustiš ruku na nju, Spusti je samo da je gladiš!
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 25.02.22 17:20
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 27.02.22 13:37
[size=47]Pjesma jednom brijegu[/size]
Taj brijeg, na kojem često miruje moj pogled dok sjedim sam u sobi! Pust je: tu ne raste ništa Tek kamenje se golo plavi. Mi gledamo se nijemo. Brijeg i čovjek. Ja nikad neću znati gdje se sastaje naš različiti smiso Pod brijegom voda teče. I ljudi se muče radom. Brijeg stoji, plav i visok, susjed neba. U noći ga ne vidim. Svi smo duboko u noći Al znadem: on je tu! Ko ćutanje je težak. Mi rastat ćemo se tuđi jedan drugom. Ja umrijet ću. Brijeg se neće maći, ta plava skamenjena vječnost Objavljeno: 1925. – 1960.ANTUN BRANKO ŠIMIĆ
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 07.03.22 11:37
IDILA
samo jedan okrajak šume i knjiga otvorena na prvoj strani Tišina čita stare novine a nebom zuje aeroplani.
Miroslav. S. Mađer
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 07.03.22 11:44
Kukuruzi se njišu
Kukuruzi se njišu Kukuruzi se njišu sunce krije live u sutonu dana grudi tvoje dišu i kose mirišu i kose mirišu i talasa se trava ustalasana
I Ljubav je u nama.
Miroslav S.Mađer
goran9030 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 26.03.22 8:39
Poslednji stihovi iz pesme "Pesnikova smrt " su najjači, iskreni i jednostavni..
Al' ima Boga, vi čeda razvrata ! Sudija strašni vas će dostići, Nepokolebljiv pred sjajem zlata, Vaše će misli, dela pronići. Ništa vam neće tad pomagati Pred njime padati, podlo lagati ! Svu vašu poganu krv uzalud ćete dati Al' krv nevinu pesnika nećete njome sprati!
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.10.22 12:13
Kad umire čovjek zemlja postaje teža i dublja za jednu ranu crnja za jednu jamu i jedan zaključan kovčeg.
Kad umire čovjek svijet bi morao stati i zadrhtati težinom tuge dubinom bola u šutnji koja bi rastvorila vrata mrtvačnica i podigla ploče grobova kao umorne kapke iza besane noći.
Kad umire čovjek, umire dio svijeta i zemlja postaje teža iskusnija i ljudskija i veća za jednu ranu i dublja za jednu jamu.
Jure Franičević Pločar
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 09.10.22 10:06
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 17.11.22 19:04
Dolazak Kraljice Natalije u Beograd, pesnik Zmaj je ovako pisao:
"I lađa stade, i ti ruke sklopi U zagrljaj - prazan! Ostani majko, o tako ti Boga, Ostani gde si, blizu sina svoga; Blizinu tvoju Sin osetit' mora I kroz devet vrata Zatvoreni' dvora".
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 11.12.22 11:34
Dragan Nikolić, Dragan Bjelogrlić i Nikola Kojo na snimanju spota za pesmu "Beograd" pre 27 godina. Fotografija koja je mirisala na jedan drugi Beograd. Deo pesme: "Pamtiš li još naša jutra i sad ima nešto što nas veže ima nečeg u ovom gradu neka suza sto me steže"
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 06.03.23 16:26
Padali su od zrna, od gladi i žeđi, Raspinjani na krst, na Golgote visu, Ali čvrstu veru u pobedu krajnju Nikad, ni za časak, izgubili nisu. Vojislav Ilić Mlađi
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 26.03.23 15:29
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.01.24 22:16
milutins (citat):
Posto je(nadam se privremeno)zakljucana tema Poetsko Pitanje ovdje cu postirati jednu pjesmu posvecenu jednom mom starom poznaniku iz Sarajevskih dana,dve godine smo bili cimeri u Banjaluckoj-kojeg sam igrom sudbine sreo u Canadi,2001 godine,pa evo kako je protekao susret.
Sreo sam starog prijatelja Koji se uctivo ne seca mene Niti da smo u isto vreme Zagrebackom Gledali svet
Josh mu je stran smeh Nastao ispred Beogradske Na Vrbanja mostu Gde je jednoj brucoskinji otimao srce
Samo zbog jeseni
Kako da naslutimo vreme U kome se jasno vidi Razlika izmedju sna i jave
Na one Jarebike ispred Union Investa Kidishe ona davno odletela chavka I mome skolskom otima san
Ja pored jezera Pakanak Zagledan u talase Cekam novi dan
ps-Zagrebacka je poznata Sarajevska ulica,tu su bili Sumarstvo i Agronomija,na korneru Zg i Bg ulice je nekada bila upravna zgrada Union Investa,ispred su bile dve jarebike-Vrbanja most je tu.U Banjaluckoj je bio St dom"Vladimir Peric Valter"
Veoma sam zauzet “Od božića pa do Jovanjdana nema ljepših u godini dana “. Dosta toga se napisalo za vrijeme odsustvovanja sa foruma. Kako proze tako i poezije. Kasnije ću postirati. Ovo je moja stara pjesma posvećena cimeru iz Sarajevskih dana
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.01.24 22:31
milutins (citat):
Evo nesto vojnicko nastalo u Skopskoj Marsalci zadnje vece pred odlazak u prekomandu na granicu tj u Stari Dojran.U blizini marsalke je bilo " veselo" Skopsko naselje Shutka.Skopje najvise pamtim po crvenom horizontu, nocu, celo nebo se crvenilo od zeljezare.
Skopju Za Rastanak
Sutra me nece biti Vishe pored Shutke I Rimskoga mosta Gledacu osvit granicarske zore I sve ce biti san O crvenom horizontu Nad Skopjem
Sutra ce biti topao dan Nikada ne gresim U prognozi o srcu Sanjacu novi san O Solunu i Kajmakcalanu Senkama Dojrana Na juznom Suncu
Ova je moja vojnička,napisana pre skoro 43 godine u Skopju
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju