FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 508 ČLAN OD: : 2014-07-07 DOB : 61 Ljubljana
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 27.10.14 17:38
Max Blitz (citat):
ianmarkk (citat):
HRM znači ima samo jedno aktivno područje u Puli. Možda znaš dali je HRM aktivna u Malom Lošinju?
To je sasvim dosta, HRM dođe gdje i ako treba, ne zaposjeda obalu trajno kao što su razne vojske činile nekad. Obala je za ljude koji tamo žive i za turiste.
Super, bravo HRM, zato je tako redko viđamo, dobra strategija .
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 27.10.14 17:55
ianmarkk (citat):
Super, bravo HRM, zato je tako redko viđamo, dobra strategija .
HRM se viđa sasvim koliko treba, česti su i dani otvorenih vrata, pa se mogu razgledat brodovi. Ipak je malo onako passé narod i armija koji iskaču iz pašteta. .
mornar71 Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 202 ČLAN OD: : 2013-03-05 valjevo
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 27.10.14 19:57
Iz kasarne IGKovacic smo postrojeni po vp kretali u vojnu luku gde je bio usidren.Kako se ta vposta zvala i misli da su mnoge generacije mornara prosle taj put sa vrecama na levom ili na desnom ramenu do nove vojne poste. Foto luke Pule me je odusevila jer je razgledam i prisecam se gde sam sve lutao.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 27.10.14 20:04
Mornaru71, prepoznaješ li nekoga na slici? 36. klasa, samostalni mašinski vod IGK Saura 1971.
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 27.10.14 20:29
Slika je malo mutna a ja sam u to vreme bio na Katarini na kursu.A u Sauru sam vise puta bio zahvaljujuci barkasi koja je plovila tamo i vamo od Katarine do gradske luke. Krajem 7 meseca filmski festival.Moj brat student medicine bio nekim povodom na projekciji filma i resio da me pronadje i povede da to gledam.On ti sretne neke pitomce srednje masinskog smera iupita kako da resi taj problem, jer on nije imao ni vp1159 i nije znao gde sam ja to u Puli.Oni njega upute u komandu negde na pristanistu i on potrazi sa sturim podacima mene.Dezurne staresine su brzo pronasli mene a ja sam u to vreme uvek imao ispeglano odelo zbog festivala jer smo bili na otvaranju kada je bio Tito.Ja se obucem kurir mi spremio dozvolu dopratio me do barkase koja je bila spremna da krene.Zajedno sa kurirom stignem u komandu gde me je preuzeo brat.Barkasa se okrenula i otplovila na Katarinu a ja sam oko ponoci isao peske okolo 4km.Lepa uloga barkase i za tim sam ja zudio ali su nam rekli da tu dolaze iz prvog bat.kormilari i petog motoristi.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 27.10.14 20:35
Lijevo gore je Muzil s 1200 metara dugim lukobranom (uočava se promjena modrine, tj. valovitost mora). Najjužniji brijunski rt Peneda s istoimenim svjetionikom vidi se na sredini gornjeg dijela slike.
mornar71 Razvodnik
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 27.10.14 20:48
Ovi regruti se nalaze na nogometnom igralistu na Muzilu jer je iza njih suma a u Sauri nije bilo ni cveca. Samo mi nije jasno kako su obuceni svi imaju kape na glavama teget maju,a radnu izguzvanu uniformu i sa zastitnom maskom cekaju atomski sa desna.Skroz desno regrut je ispruzio nogu i vide se kratke pesadiske cipele.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 28.10.14 0:11
mornar71 (citat):
On ti sretne neke pitomce srednje masinskog smera iupita kako da resi taj problem, jer on nije imao ni vp1159 i nije znao gde sam ja to u Puli.
Da te pitam nešto u vezi pitomaca SVŠ, kad si ih već spomenuo. Ovo su pitomci 24. klase MTSVŠ na logorovanju u Divuljama 1976. Kakve su im ovo radne uniforme?? Jesi ih kad vidio i na kome? Čini mi se da su ih kad sam ja služio, nosili neki civilni majstori, ali vojnici nisu... za pitomce ne znam.
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 28.10.14 23:51
Ovakvu vrstu uniforme su nosili regruti policajci xa vreme obuke u Puli na Katarini cisto pesadinski sb ali su imali svecanu belu i teget kad su izlazili u grad ili kad su bili na duznosti.Mornar sto lezi ima mornarsku maju letnju,polu duboke cipele a bluza je sb kao i pantale koje su nosili civilni majstori a u vojnim fabrikama takvu vrstu odece nose radnici.Onaj jedan ima zute dugmice na bluzi a puske su m48. To leto 71god. isli smo cesto u Divulje na tusiranje i svakodnevno dopremanje hrane pa sam se susretao sa pitomcima srednje skole i visoke odsek pomorski a u Puli je jos uvek bila srednja i visoka skola MTstruke.
more6 Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 450 ČLAN OD: : 2013-11-16
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 29.10.14 13:32
ianmarkk (citat):
Max Blitz (citat):
Lijevo na slici od Fizele je uvala Vergarola s vojnom lukom Vargarola. (Da, razlika u slovima e i a u nazivima.)
Luka Vargarola je u funkciji HRM i tako je preostala kao jedino aktivno militarizirano područje pulske luke nakon dugog niza godina. Na vojnim kartama JNA može se naći da je označena kao uvala Privlaka.
HRM znači ima samo jedno aktivno područje u Puli. Možda znaš dali je HRM aktivna u Malom Lošinju?
Na Malom Lošinju bilo je više objekata vojske koji su sada uglavnom zapušteni.Ispred ulaza u bivšu kasarnu "Artatore"vidio sam da na prijavnici dežuraju vojnici,ali neznam u kojoj funkciji.Ući se u kasarnu nemože i neznam ima li kakve aktivnosti tamo osim čuvanja objekata.
mornar71 Razvodnik
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 29.10.14 21:29
Pokusajte obeleziti na foto Pula vojnu postu gde su bili usidreni DTM i gde su bili patrolni brodovi kada su davali strazu kod Briona odnosno gde se sidrio Galeb kada je dolazio po regrute.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 31.10.14 0:13
mornar71 (citat):
Pokusajte obeleziti na foto Pula vojnu postu gde su bili usidreni DTM i gde su bili patrolni brodovi kada su davali strazu kod Briona odnosno gde se sidrio Galeb kada je dolazio po regrute.
Patrolni čamci i DTM su bili na Vargeroli. Galeb se vezivao na plutaču kod Uljanika, ili isto na Vargerolu, mislim. Na Vargeroli 85/86, 11. granični mornarički odred, mornari s PČ-136 'Lovćen'.
PČ-136 je pri osiguranju državne granice na moru sa sobom vukao brzi ČMP-14 (čamac motorni presretač). Pri uočavanju talijanske ribarice u krivolovu, u potjeru bi se dao ČMP. Nakon uzopćenja prekršitelja, došao bi i PČ za daljnji postupak.
mornar71 Razvodnik
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 31.10.14 22:48
Sedadesetih godina PC 136 bio je na vezu na Katarini, diverzantski brod,barkasa, jedan remorker i luksuzni brod jahta Jadranka. Nasuprot Katarine iza ostrva svete andrija prema cementari su bili DTK i u goste su im dolazili patrolni brodovi klase 501 itd.A iza cementare prema Fizeli je bilo sidriste za male brze camce klase 101 i dalje naoruzani erlikonima ,hispanom20mm, i boforsima 40mm.Kako se zvala ta luka.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 31.10.14 23:13
mornar71 (citat):
A iza cementare prema Fizeli je bilo sidriste za male brze camce klase 101 i dalje naoruzani erlikonima, hispanom 20mm, i boforsima 40mm. Kako se zvala ta luka.
Zar nije to Vargarola?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 04.11.14 23:14
Na kursu za komandire odjeljenja, Fizela mart-maj 1990. Mornaru71, podsjeti me koja je zgrada iza?
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 04.11.14 23:20
Mislim da je to trperzarija.Ali otkud ovakvo odelo na ovom mornaru ako je uopste mornar.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 04.11.14 23:32
mornar71 (citat):
Mislim da je to trperzarija.Ali otkud ovakvo odelo na ovom mornaru ako je uopste mornar.
Da, mornar je na KKO, to je MOL navlaka, imali su ih 1990. na kursu, i meni je bilo čudno.
Pejnovic Branko Gušter
BROJ POSTOVA: : 14 ČLAN OD: : 2014-09-14
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 03.12.14 12:18
Bio sam na kursu na fizeli maj/jul 91. 103klasa oficiri bili Kostomaj Bojan,Ovcina Dragutin,desetari Crnjac Zdravko,Salkic Amir...
mornar71 Razvodnik
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 06.12.14 9:41
Dobro dosao Branko da cujemo da li je bilo isto kod tebe i kod nas 71god.Vidim nema kom.kursa Bodlaja.
Pejnovic Branko Gušter
BROJ POSTOVA: : 14 ČLAN OD: : 2014-09-14
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 10.12.14 11:51
Dupe su nam pomerali prvih dana,posle smo se obezobrazili,sve u svemu lepo iskustvo.posle smo se preselili gore na Muzil kod poste.Posle zavrsenog kursa Ristica i mene salju na aerodrom,gde ostajem 50 dana ko komandir straze,vracanje na muzil pa Kumbor.
HARUN Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-12-14
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 14.12.14 20:49
zdravo drugovi mornari,tacno prije 29 god. stajao sam pred kasarnom na fizeli.bilo nas je samo 13 uceti 81klasa 1vod 1ceta1bataljon prva klasa koja je sluzila 12mjeseci.Komandir 1voda zast.DJURDJE LAZIC 2vodaIMILIC GORAN VODNIK 1 KLASE i 3voda vodnik stazo HAJDAR MEHMETI kasnije DEMIROVIC ENES.Nosili smo stare dolamice koje se raspadale na nama i SDB kape.Bila je hladna i surova zima bez grijanja,isli smo na gadjanje na valdebek dva puta komandant kasarne je bio major ISLAMBASIC HAMID.Islo se u grad najcesce u kafanu jadran ili u gostionu macak do 20.12 bilo nas je 123 u ceti: Moj desetar bio je TATIC BREDRAG iz BOSANSKOG SAMCA kdir cete DOKMANOVIC ZORAN Bila je vrlo slaba hrana.
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 14.12.14 21:18
HARUN (citat):
zdravo drugovi mornari,tacno prije 29 god. stajao sam pred kasarnom na fizeli.bilo nas je samo 13 uceti 81klasa 1vod 1ceta1bataljon prva klasa koja je sluzila 12mjeseci.Komandir 1voda zast.DJURDJE LAZIC 2vodaIMILIC GORAN VODNIK 1 KLASE i 3voda vodnik stazo HAJDAR MEHMETI kasnije DEMIROVIC ENES.Nosili smo stare dolamice koje se raspadale na nama i SDB kape.Bila je hladna i surova zima bez grijanja,isli smo na gadjanje na valdebek dva puta komandant kasarne je bio major ISLAMBASIC HAMID.Islo se u grad najcesce u kafanu jadran ili u gostionu macak do 20.12 bilo nas je 123 u ceti: Moj desetar bio je TATIC BREDRAG iz BOSANSKOG SAMCA kdir cete DOKMANOVIC ZORAN Bila je vrlo slaba hrana.
Gostionica MAČAK !Nevjerojatno kako je vojska voljela tu gostionicu koja se nalazila u jednoj maloj uskoj ulici ako se ne varam.I zanimljivo i generacije prije mene išla su tamo,kao i moja 76KL.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 15.12.14 2:09
HARUN (citat):
1vod 1ceta 1bataljon... Komandir 1voda zast. DJURDJE LAZIC. Nosili smo stare dolamice koje se raspadale na nama i SDB kape. Isli smo na gadjanje na Valdebek dva puta. Kdir cete DOKMANOVIC ZORAN Bila je vrlo slaba hrana.
Pozdrav Harun! Došalo sam na Fizelu nešto poslije tebe, u sept. 1986. Ovo što sam izvdvojio je bilo isto i meni. Prekomanda Kumbor, tamo je bilo puno bolje.
Minolovac Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 290 ČLAN OD: : 2013-03-09 DOB : 64 Zagreb
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 15.12.14 7:02
HARUN (citat):
Ako je Milić Goran, elektroničar, mogao bi biti moj klasić, završio školu 1979. Znam da je bio na torpednim ili raketnim, na iskrcanje je mogao samo zbog bolesti.
HARUN Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-12-14
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 20.12.14 15:14
gostiona macak bjese kult toga vremenami koji smo slusali narodnu muziku isli smo tamo a recimo kod parlova ili u amfiteatru bilo je poskupo pice za nas dzep.U splitu gdje sam otisao u prekomandu tacnije u loru bilo je vise mjesta ali bih izdvojio bife posejdon i picerija sarajevo.MORNARSKI KLUB mije ostao u sjecanju moglo se nesto toplo popiti na hladnoci.DORUCAK JE BIO VRLO SLAB najcesce tzv.POPARA sto je bio otpadni hljeb preliven vrucom vodom u obliku gumaste mase i nakon toga poligon.
more6 Vodnik
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 21.12.14 8:07
HARUN (citat):
gostiona macak bjese kult toga vremenami koji smo slusali narodnu muziku isli smo tamo a recimo kod parlova ili u amfiteatru bilo je poskupo pice za nas dzep.U splitu gdje sam otisao u prekomandu tacnije u loru bilo je vise mjesta ali bih izdvojio bife posejdon i picerija sarajevo.MORNARSKI KLUB mije ostao u sjecanju moglo se nesto toplo popiti na hladnoci.DORUCAK JE BIO VRLO SLAB najcesce tzv.POPARA sto je bio otpadni hljeb preliven vrucom vodom u obliku gumaste mase i nakon toga poligon.
Meni je Mačak bio interesantan u pričama desetara koji su uvijek išli tamo prilikom svakog izlaska.Mi koji smo tek došli i do zakletve nismo izlazili u grad samo smo slušali te njihove priča.Tek kasnije smo i mi popili koje piće u Mačku pa isto tako pričali mlađima i tako izgleda u nedogled dok je god i bilo vojske u Puli.Neznam postoji li još i danas taj kafić u Puli.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 05.02.15 14:07
Rijetka slika Fizele 'iznutra'. Desno na slici 'preko puta' drveta je ulaz u mornarski klub, a ravno u produžetku je bila trpezarija...
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 22.02.15 22:13
Pozdrav mornari
Decembarac 89./90. ne sjećam se točno klase,valjda 97. Na Fizelu sam stigao iz Rojca KKO,veseli dani. Momak u MOL mi je klasić.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 23.02.15 12:30
bog (citat):
Pozdrav mornari
Decembarac 89./90. ne sjećam se točno klase,valjda 97. Na Fizelu sam stigao iz Rojca KKO,veseli dani. Momak u MOL mi je klasić.
Bog. Dobro došao na stranice F.B.P.N. JNA. Kada si se registrirao na ovaj forum nasmijao si me do suza.!!! Nisam mogao ni zamisliti da je dragi bog bio pripadnik JNA. Samo sam čekao gdje će se dragi bog ukazati u forumu. Kad ono se pojavi u mornarici. Nije ni čudno i on je lovio ribu i djelio je gladnima. Dobro došao mornaru.
bog Gušter
BROJ POSTOVA: : 30 ČLAN OD: : 2015-02-22
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 23.02.15 17:28
Hvala,hvala
Općepoznato je da je mornarica elitni rod svake vojske(avijacija je za curice). Tako je i logično da bog završi u istoj.
Bolje vas našao vojniče
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 23.02.15 18:53
bog (citat):
Hvala,hvala
Općepoznato je da je mornarica elitni rod svake vojske (avijacija je za curice). Tako je i logično da bog završi u istoj.
U narodu bi se reklo tko visoko leti nisko pada.! Bog, napiši nam nešto o sebi, kako si proveo vojni rok u mornarici, postavi slike ako ih imaš. Postoji mogućnost da nekoga od svoje klase ovdje i sretneš. Mornaru samo hrabro naprijed.
bog Gušter
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 23.02.15 22:26
Na Fizelu/KKO sam stigao iz Rojca 1.četa 4.bataljon,budući telegrafisti. Ni danas mi nije jasno zašto su mene odabrali. Nit sam bio najbolji vojnik,niti sam se nešto posebno trudio a svakako nisam bio za primjer mlađoj vojsci Uglavnom,Fizela u veljači/ožujku nije nešto ali je zato Kurs bio pakao. Barem se meni onda tako činilo(o kako sam malo znao o bilo čemu). Žestoka ali zanimljiva obuka,Ok ljudi i krave
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 24.02.15 3:57
bog (citat):
Na Fizelu/KKO sam stigao iz Rojca 1.četa 4.bataljon, budući telegrafisti. Ni danas mi nije jasno zašto su mene odabrali. Nit sam bio najbolji vojnik,niti sam se nešto posebno trudio a svakako nisam bio za primjer mlađoj vojsci Uglavnom,Fizela u veljači/ožujku nije nešto ali je zato Kurs bio pakao. Barem se meni onda tako činilo(o kako sam malo znao o bilo čemu). Žestoka ali zanimljiva obuka,Ok ljudi i krave
Nekoga su i oni morali odabrati. Pa sada bio budući telegrafista ovakav ili onakav, neko je i tu morao odraditi svoj vojni rok. Eto ispalo da su tebe odabrali.
bog Gušter
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 24.02.15 21:50
Vojnik Graničar (citat):
Nekoga su i oni morali odabrati. Pa sada bio budući telegrafista ovakav ili onakav, neko je i tu morao odraditi svoj vojni rok. Eto ispalo da su tebe odabrali.
Ma jasno,ali bilo je par dečki koji su stvarno brijali na to.
Primjetio sam par nedoumica pa da prokomentiram. SDB kapa je bila dio RR uniforme bez obzira na godišnje doba i boju iste. Bijela kapa je bila dio izlazne uniforme,također bez obzira na godišnje doba i boju iste. Takozvani A i B komplet. A komplet se sastojao od bijele i TPB a B od TPB i SDB uniforme. To se pravilo odnosilo na MNC Pula a bio sam uvjeren i cijelu JRM. MOL smo nosili rijetko s izuzetkom sedmodnevnog logorovanja na Kamenjaku.
Oficiri, a i mi smo brali šparoge i divlji radić/maslačak. Bilo je i fazana ali ih nikad nismo uspjeli uhvatititi.
Bura69 voli ovaj upis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 24.02.15 23:01
bog (citat):
SDB kapa je bila dio RR uniforme bez obzira na godišnje doba i boju iste. Bijela kapa je bila dio izlazne uniforme,također bez obzira na godišnje doba i boju iste.
Meni ovo s kapama i dan-danas nije sasvim jasno, kako je bilo po PS-u.
SDB kapu smo kasnije u prekomandi nosili isključivo uz dugu ljetnu SDB uniformu. Uz ljetnu kratku uniformu, te uz TPB uniformu, i radnu i izlaznu je išla bijela kapa.
Na obuci na Fizeli smo nosili SDB kapu i uz kratku ljetnu uniformu i uz radnu TPB. (Napominjem opet - kasnije ne.) Rekao bih da je to bilo iz praktičnih razloga jer se bijela kapa puno 'brže prlja' na pješadijskoj obuci, odnosno na njoj je to jako vidljivo.
Što si mislio pod skraćenicom RR u svom postu?
Ako je ratna-radna uniforma, nju su u moje vrijeme (86/87) dužili isključivo mornari ukrcani na brodove i uz nju je išla beretka.
bog Gušter
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 25.02.15 0:07
U MNCu je sigurno bilo ovako jer sam prošao većinu kasarni u Puli. Znam da sam na Galebu(pratio mornare u prekomandu) vidio i razgovarao s posadom u TPB s SDB kapama. Na Mirnama u Lošinju sam ljeti viđao mornare u SDB bermudama s SDB kapom,mornarska majica i cipele included.Moja omiljena kombinacija Do dolaska na ovaj forum bio sam uvjeren da je to bilo po PSu. RR ratno radna je bio službeni naziv za TPB ili SDB uniformu. 89./90. beretke su nosili zastavnici,podmorničari i mornarička pješadija. Čizme s niskom sarom su također već bile out,nosio ih je još pokoji veseli zastavnik. Moguće je da je to zbog tog što se u to vrijeme planirala velika modernizacija vojske pa tako i JRM. Trebali su se graditi novi brodovi, podmornice,raketni sustavi. Testirale su se nove uniforme,opasači,uprtači i slično.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 25.02.15 0:26
bog (citat):
RR ratno radna je bio službeni naziv za TPB ili SDB uniformu.
Oprosti, ali ratna-radna uniforma je bila ova, ovdje je gornji dio, jakna:
Iz peroda pred kraj JNA/JRM sam viđao razne kombinacije kao službene, odnosno ne znam koliko su bile, iako smo i mi znali svašta iskombinirati.
bog Gušter
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 25.02.15 0:38
Znam ja na koju ti uniformu misliš ali ona 89./90. više nije bila u upotrebi osim možda na podmornicama.Oficiri i podoficiri na brodovima da ali mornari jok.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 25.02.15 0:45
bog (citat):
Znam ja na koju ti uniformu misliš ali ona 89./90. više nije bila u upotrebi osim možda na podmornicama.Oficiri i podoficiri na brodovima da ali mornari jok.
Bila je još i u upotrebi negdje; ovdje je mornar iz 91/92 (čak), ima ratnu-radnu uniformu, i još je zadužio i mornarsku TPB majicu dugih rukava (ne rolku uz vrat) koja se nosila u 70-tima.
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 25.02.15 1:22
S druge strane pak, nađe se i iznimaka od ovog što sam rekao da ratno-radno i pješadijske čizme nisu išle zajedno. U ovoj kombinaciji su polagali zakletvu na Muzilu, 61. klasa 1980., vrlo neobično:
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 25.02.15 15:32
Mi na minolovcima smo dužili te RR uniforme ali sam je obuko samo jednom kad smo išli na neko gađanje a ekipa u patrolnim čamcima je stalno nosila tu uniformu.
bog Gušter
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 25.02.15 21:50
Stvarno ne znam šta da mislim. S radnim vodom sam bio u magacinu baš na sortiranju i otpisu robe. Bacili smo gomile tih RR,beretki,brodskih čizama koje jedva da su i bile nošene. U papirima za otpis su se obje uniforme vodile kao RR. Ima li koji magacioner na forumu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 25.02.15 21:56
bog (citat):
Bacili smo gomile tih RR,beretki,brodskih čizama koje jedva da su i bile nošene.
Ovaj čovjek koji je na slici na prethodnoj stranici sa slušalicama mi je rekao da su oni 1992. uništavali uniforme JRM, ni on ne zna zašto... Do tad se još sve nosilo, imam slika s raznim uniformama JRM sve do 91/92, ali i od nešto kasnije... Nekom političkom odlukom je kasnije RM VJ prešla na zelene maskirne uniforme u mornarici, ali je to sad već druga tema.
bog Gušter
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 25.02.15 22:02
Max Blitz (citat):
Ovaj čovjek koji je na slici na prethodnoj stranici sa slušalicama mi je rekao da su oni 1992. uništavali uniforme JRM, ni on ne zna zašto... Do tad se još sve nosilo, imam slika s raznim uniformama JRM sve do 91/92, ali i od nešto kasnije... Nekom političkom odlukom je kasnije RM VJ prešla na zelene maskirne uniforme u mornarici, ali je to sad već druga tema.
Samo pogledaj prikrivne odore HRM Ista stvar,politika.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 25.02.15 22:06
bog (citat):
Samo pogledaj prikrivne odore HRM Ista stvar,politika.
A vidiš, meni se baš sviđaju maskirne plave kao radne za mornaricu. I nove od Mornarice VCG su mi baš super.
Novo je vrijeme sad, profi vojska, moraju malo modernije izgledat. HRM je zadržala onu 'klasiku' koju poznajemo, s kragnom i kapom s vrpcom, ali samo za svečane prigode.
bog Gušter
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka 25.02.15 22:16
Ne vidim svrhu.
Svečane nisu ispeglane na crtu. Teško bi oni meni izašli u grad a kamo li na PN Ja bi uveo plave kape/tanjure s vrpcom.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: FIZELA - PULA 1986., Temeljna obuka