FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Bio sam regrut u Puli. Dosao sam 07.01.1981. Prihvatna kasarna Karlo Rojc, i odmah istog dana prebacen u kasarnu na Fizeli. Bila je to strasna zima. Puljani je pamte kao jednu od najhladnijih. Secam se, more pri obali je tih dana bilo ponekad zaledjeno...a kasarnama nije bilo grejanja. A ja sam se prvih nedelju dana smrzavao preko noci pod jednim cebetom. Na Fizeli sam ostao na osnovnoj obuci do 25.03.1981. Preklomanda je bila na Brione, VP 9030-10, ali svega 6 dana, jer je posle Titove smrti doslo, bas tada, do nekakve reorganizacije na Brionima. Ja sam otisao sa posadom transportnog broda PJT-401 na Katarinu. Bila je to Peta ceta plovnih sredstva. Brod su opsluzivali mornari kojih se secam: Hajrovic Sadik (Tutin), Sarnjaji Ferenc (Kanjiza), Cedomir Vucicevic (Josava - Odzak), Raul Krstacic (Mali Losinj) Kudumovic Raif (Banovici) , Mirko Djuric (Banja Luka), Jazic Jusuf (Sarajevo), Dzanic (Tuzla), ime sam mu zaboravio , bio je jos jedan momak iz Kopra, koji je bio tada "stara kuka" i koji se vec spremao za odlazak kuci...Dosta sam toga pozaboravljao. Zastavnik I klase Dragutin Petrovic je bio staresina broda i zastavnik I klase Luka Kukuljica. Ako neko procita ovo, voleo bih da se javi i da evociramo uspomene na davno prosla vremena. Bolja nego sto ih sada zivimo... PS - Vec sam stupio u kontakt sa Sarnjai Ferencom i Hajrovic Sadikom...
St voli ovaj upis
слободан млинаревић Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2018-12-02 DOB : 78 Ваљево
Naslov komentara: širola 03.05.20 9:12
Neprimećujem da se spominje kasarna kopnene vojske pešadije ŠIROLA u kojoj je bio i štab brigade. Ima li nekih podataka ili nekoga ko je u toj kasrni služio vojsku?
Hvala ti za ovu informaciju. Luka je bio pravi staresina... Nekonvencionalnog karaktera i rekao bih slobodno, ispred vremena. Ako je moguce, prenesite mu pozdrave.
St Gušter
BROJ POSTOVA: : 34 ČLAN OD: : 2021-08-18
Naslov komentara: Od 05.01.1979 Fizela KKO pa Karlo Rojc do 11.12.1979. 28.08.21 13:46
I tada je bilo jako zima. Nakon šišanja duge kose uši su mi stalno krvarile na dodir od hladnoće.
Neprimećujem da se spominje kasarna kopnene vojske pešadije ŠIROLA u kojoj je bio i štab brigade. Ima li nekih podataka ili nekoga ko je u toj kasrni služio vojsku?
Da li mislis na onu kasarnu koja je bila uz kuhinju na Katarini ? Ja sam bio u 5 ceti plovnih sredstava, a to je na ostrvu. Bili smo povezani sa kuhinjom onim pesackim mostom. Secam se da su ti momci svaki dan trcali...nije im bilo lako.
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Ne misli. Ta kasarna sa kojom je otok Katarina povezan mostom se zvala "1. maj", a mi koji smo tamo služili (i što kažeš, trčali) smo je zvali i zovemo Katarina. I pri tome ne mislimo samo na otok, već ukupno.
_________________ In medias (t)res...
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
O kasarni "(Pajo) Širola" se pisalo na platformi "Služba po bivšim republikama i pokrajnama" - "SR Hrvatska" - "Pula kasarna Širola 1980/81"