FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 09.12.12 21:22
pozdrav nakon pauze ovako broj 2 je izmedju nove gasarne hangarima sa pvo broj 1 je pss staza 5 je vojnički restoran ispred njega je plato za postrojavanjebroj 7 paviljon plavaca pvo 8 je paviljon pješadije esenbejaca4 nisam siguran ali je prijavnica ili nije obuhvačena slikom više je u desno i 6 je pavoljon plavaca pješadije a pod broj 1 je pss staza koja vodi direkt do izleta prema komandnom tornju jer je naj glavniji dio još dalje i gdje su mogovi u bojevoj gotovosti kom 2 3 su radionice i vozni park max osim migova nisam vidio ništa drugo osim kad su dolazili sa batajnice
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: aerodrom Slatina Priština 09.12.12 21:54
goran n (citat):
pozdrav nakon pauze ovako broj 2 je izmedju nove gasarne hangarima sa pvo broj 1 je pss staza 5 je vojnički restoran ispred njega je plato za postrojavanjebroj 7 paviljon plavaca pvo 8 je paviljon pješadije esenbejaca4 nisam siguran ali je prijavnica ili nije obuhvačena slikom više je u desno i 6 je pavoljon plavaca pješadije a pod broj 1 je pss staza koja vodi direkt do izleta prema komandnom tornju jer je naj glavniji dio još dalje i gdje su mogovi u bojevoj gotovosti kom 2 3 su radionice i vozni park max osim migova nisam vidio ništa drugo osim kad su dolazili sa batajnice
Gorane, drago mi te videti na forumu.Opis ti je za 5"+".Zaslužio si nagradni izlazak u Lipljan.Samo bez alkohola i devojaka. Na mestu voljno! pozdrav
Naslov komentara: Re: aerodrom Slatina Priština 09.12.12 22:13
Gorane ,pa evo ti aviona na stajanki ima više od osam komada . :cheers:pozdrav
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 09.12.12 22:33
Gdje ih nađe tolike druže Missar? E sjećam se tih vremena kad je MIG-21 bio naš ponos i neprikosnoveni gospodar neba iznad Juge. Kako se vremena brzo mijenjaju. Danas mi se ponekad čini da ja nisam živio u tim vremenima, kao da mi je to sve netko pričao ili kao da sam sve to gledao na filmu. Što ti je život...
_________________ Živjeti znači boriti se
goran n Gušter
BROJ POSTOVA: : 66 ČLAN OD: : 2012-11-16
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 10.12.12 13:14
razumijen druze vodniče samo se sa pisanjem nisam baš proslavio a meni se čini da je stajanka ali kod kom tornja ih je bilo manje baš na doljnjoj pisti blizu civilnog nisu misar baš bili na ovoj kojoj si ti mislio inače kad su imali let vukli su ih direkt iz tunela baš ovog koji se vidi u brdu i tu su bili poredani u koloni i poletali po dva a najbolje je bilo kad su ubrzavali polako odjednom bummmmmm i ko munja to mi je bilo strava za gledati ko to nije dozivio to nu se ne moze dočarati kad opali forsaz i onaj plamen otraga koliko sam raporta pretrpio zaboravim vreme na dezurstvo radi toga a piloti su bili sve neke gromade a ljudine ko da se sto godina poznamo samo što nam nisu bacali čokoladu iz kokpita
Naslov komentara: Re: aerodrom Slatina Priština 10.12.12 23:07
goran n (citat):
razumijen druze vodniče samo se sa pisanjem nisam baš proslavio a meni se čini da je stajanka ali kod kom tornja ih je bilo manje baš na doljnjoj pisti blizu civilnog nisu misar baš bili na ovoj kojoj si ti mislio inače kad su imali let vukli su ih direkt iz tunela baš ovog koji se vidi u brdu i tu su bili poredani u koloni i poletali po dva a najbolje je bilo kad su ubrzavali polako odjednom bummmmmm i ko munja to mi je bilo strava za gledati ko to nije dozivio to nu se ne moze dočarati kad opali forsaz i onaj plamen otraga koliko sam raporta pretrpio zaboravim vreme na dezurstvo radi toga a piloti su bili sve neke gromade a ljudine ko da se sto godina poznamo samo što nam nisu bacali čokoladu iz kokpita
Gorane, tvoje pamćenje je za svaku pohvalu. U pravu si ,ovo je druga stajanka i ova fotografija je nastale godinu dana nakon tvog odsluženja. Ovo sa raportom, ti je pravi "biser".Baš si me nasmejao. pozdrav tebi i tvojima,
goran n Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 11.12.12 22:22
bog sami zna misar koliko sam htio ovih godina otiči dolje da se prisjetim svega bez obzira na sve i na daljinu zivot je kratak ali eto sudbina nam je odredila da ne idem ne da ne mogu nego neču ako me razuniješ jer to je bio jedana prekrasan vojni aerodromsa prekrasnim ljudinama pilotima jer to se samo moze dozivjet sa ljudima koji su profesionalci nekaze se ne moze biti pilot baš svako zar ne mislim misar da smo ma istoj valnoj duzini u mišljenju a i od samih oficira nisu bili rigorozni bilo je reda ali maltetriranja je bilo više sa vanjske strane ograde i grobja na kojem su palili namjerno vatru u ponoč da vide ko ima muda ali ja sam ih imo nisu više nikad ko da su znali da sam ja na smjeni ali bi volio otiči dolje i prisjetiti se tih dana
Naslov komentara: Re: aerodrom Slatina Priština 11.12.12 23:20
Gorane, da znaš da si u pravu, i ja bi voleo da posetim kasarnu gde sam služio. Problem je što je moja kasarna aktivna i u njoj je profesionalna vojska. Profi vojska ,plus druga država, tako da nema šanse ni da privirim unutra. Svejedno bi voleo samo da uđem u krug i prođem pistom još jednom. Otkud ta želja, ni meni nije jasna, možda da zatvorim tu knjigu.... pozdrav
goran n Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 12.12.12 10:03
ISTA stvar kod mene misar koliko god sam bio sretan što sam otišao od dolje uvjek me nešto vrača na tih 365 dana mog zivota provedenog dolje A valjda ču jednom otiči i ne moj zatvarati knjigu moj prijateljski savjet sve se da srediti bar sa moje strane samo na ono što islim o slatini i nekim stvarima ne bih ovdje jer sam to več napisao pa sam dobio pm o pomašanju na forumu
Naslov komentara: Re: aerodrom Slatina Priština 12.12.12 11:26
Gorane, poseta Slatini nije nikakav problem. Uvek se to može organizovati. Proleće ili rana jesen su pogodni za putovanje. A ono za "knjigu", ona je u mojoj glavi. Ne napuštam ja svoje drugove tako lako, tek smo počeli sa druženjem. pozdrav
goran n Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 12.12.12 13:52
drago mi je misar
Aleksman Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2012-12-29
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 29.12.12 23:04
Pozdrav svima
Služio na Slatini kao plavac 89/90 decembarska klasa.A komandir čete mi je bio poručnik Krišto Mile.
Bilo je nezaboravno,jer mora da smo bili najgora klasa ikad.Kao da su nas namerno stavili skupa najluđe i najčudnije :-)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 29.12.12 23:20
Aleksman (citat):
Pozdrav svima
Služio na Slatini kao plavac 89/90 decembarska klasa.A komandir čete mi je bio poručnik Krišto Mile.
Aleksman, dobro došao na forum! Na ovoj temi je do sad bio samo jedan vojnik koji je služio na Slatini, ali nije tvoja klasa. Dragi Goran. Mi ostali smo mu malo pomagali u diskusijama, nadam se da si vidio. Samo navali s doživljajima i iskustvima, očekuj i koje pitanje. Živio!
Naslov komentara: Re: aerodrom Slatina Priština 29.12.12 23:27
Aleksman , pozdrav tebi i dobrodošao na forum. Rečenica ispod fotografije mi govori da imaš štošta za ispričati . Kad budeš spreman ti samo "raspali".... Čekamo.... pozdrav
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 30.12.12 0:11
Aleksman dobro nam došao. Prezime Krišto je često u mome starom kraju. Odakle je bio ovaj tvoj Mile?
_________________ Živjeti znači boriti se
Aleksman Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 01.01.13 20:21
Goran i ja smo se mimoišli za pola godine,šteta,jer bih trebao još nekoga da dopuni ono što sam več upola zaboravio. Boske ,koliko se sječam iz Splita ,a moj vodnik je bio iz Zadra.Iz Zadra je bio takođe suborac(čato)Tomislav Zubčič. Od sto vojnika bilo je oko 6 Slovenaca,5 Makedonaca,12 iz Bosne ,3 iz Crne gore ,oko 15 Hrvata a ostalo iz Srbije. A priča ima za jedan dobar film da se snimi.I ako počnem od samog početka ,od sto vojnika jedan Mađar,koji nije znao ni jedne riječi srbsko-hrvatskog,a prvo što smo ga naučili bilo je ,j...i se i idi u p...u materinu ,onda jedan naš slovenac ,koji je bio toliko glup,da je to i sam znao,pa jedan mali srbin iz Knina(oko 150cm visine),zvali smo ga Cipiripi,koji je stalno pjevao ,a izgledao je kao onaj Boško buha iz filma.Bosanc,ko zna odakle,koji se nije oprao najmanje pola godine(kasnije bio oslobođen služenja zbog lažne uzbune),dvojica Ciganina iz Austrije,zaustavljenih na našoj granici i oduzeli im pasovnice zbog izbjegavanja služenja JNA,jedan bosanc od 27 godina a izgledao najmanje 40,.... A najbolji drugovi smo bili ja i Dragan Stojkovič iz Niša(Nije piksi),to je ovaj na desni a ja sam na ljevi.
Ovde smo izvodili neku budaleštinu. ostalo slijedi
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 02.01.13 0:02
Pozdrav Grome i dobrodošao
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Aleksman Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 02.01.13 18:51
Ovdje desno na slici sjedili smo nas 5-6 negdje sredinom ljeta i pili blizance(boca konjaka i cola) i razgovarali šta da uradimo ako dođe rat ,pa da treba pucati na svoje ljude.(več se govorilo o odvajanju Slovenije od Yu)
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 05.01.13 21:01
OVAJ GOSPODIN KRIŠTO MI JE POZNAT INAČE POZDRAV SVIMA KOLIKO VAS IMA SRETNA NOVA GODINA I DA NASTAVIMO SA SA TEMAMA POZDRAV I KOLEGI SA AERODROMA PLAVCU NIJE MI POZNAT ALI KROZ DISKUSIJU ČEMO SE UPOZNAT NARAVNO INAČE OVA SLIKA SA GOLEŠA MI JE PRAVA PRAVA JESENSKA KAZEŠ ALEKSA DA STE RAZGOVARALI O RATU JA GA NISAM ISKRENO NI DOZIVLJAVAO OZBILJNO DOK NISAM DOŠAO KUČI U PAKRAC PA SAM ONDA SHVATIO ŠTA SE DEŠAVA NA ZALOST OTIŠLA MI MLADOST UZALUD RADI BUDALA KOJI SU TO ZAPOČELI ALI NE BITMO I NE SPOMINJALO SE VIŠE IDEMO MALO KAKO MOJI KAZU DIVANIT KO LJUDI
Naslov komentara: Re: aerodrom Slatina Priština 05.01.13 21:16
Gde si Gorane, druže stari, lepo te je videti ponovo na Slatini. Više nećeš biti usamljen ,dobio si kolegu, a i mi smo tu.... pozdrav
goran n Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 05.01.13 21:20
aleksa ako mogu da te tako vikam koji rod si bio ako si bio pješadinac bio si ispod pvo a koliko se sječam a onaj cipiripi je bio odmah ispod larpa ako se sječaš tj laki artiljeriski raketni puk odmah ispod stacionara i ako se sječaš doktora komandira stacionara sokola i njegovog psa
goran n Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 05.01.13 21:21
pozdrav misar
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 19.01.13 0:07
Snimke aerodroma 'Slatina' Priština iz 2007.g.:
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 10.02.13 3:00
U pravu si Max. Ovo nije aerodrom Slatina!!!! Ovo je slika sa Batajnice, i ovi avioni bi trebali da su iz 204 lap , a ispred je tadasnji komandant Antun Tus!!!
Vrlo je zanimljivo da je neko prepoznao po brojevima , avione iz 83.lap bas sa aerodroma Slatina!!!! To se objasnjava cinjenicom da je slika nastala u trenutku kada su avioni sa Slatine iz nekog razloga sletali na Batajnicu , po zadatku ili u okviru redovnih letova sto je bio cest slucaj!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 10.02.13 21:19
Ovo je jedno lijepo objašnjenje Aleksandre, slažemo priču u mozaik, baš zanimljivo.....
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 10.02.13 21:50
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2013-02-17 DOB : 58 Kopenhagen
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 17.02.13 12:56
Ja sam jos jedan od onih koji oduzise svij dug otadzbini na Aerodromu Slatina i to 1984./1985. godine.
Bio sam VES "obavjestajna sluzba-avijacija fotografska". Jedinica (ako se jedinicom moze nazvati nesto sa brojnim stanjem 2) je bila stacionirana u Pilotskom aneksu-to je na snimku Baze zgrada sa brojem 4. Jos da dodam, posto vise nisam pod obavezom cuvanja vojnih tajni, da se u to vrijeme u Pristini nalazio 83. lovacki puk, koji se sastojao od 123. lovacke eskadrile naoruzane lovcima Mig-21 BIS i 130. lovacke eskadrile naoruzane lovcima Mig-21 PFM. U to vrijeme BIS-evi su bili nasi najsavremeniji vazduhoplovi, stari samo 7 godina, a nalazili su se i u samom vrhu presretaca svoga doba. BIS je bio inace, ako ne racunamo modernizacije koje se rade zadnjih godina, bio najmocnija serijski proizvedena verzija Miga-21.
Toliko od mene za ovaj put.Ako neko ima nekih pitanja, dobro je dosao da pita.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 17.02.13 13:07
Zdravo IgoreA, dobro došao na forum! Evo, zanima me nešto opširnije o tvom VES-u (obavještajna služba - avijacija fotografska). Što si konkretno radio?
IgorA Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 17.02.13 13:45
Osnovna sluzba Fotografske avijacije je snimanje, razvijanje, povecavanje, "sastavljanje" i "citanje" tj. analiza aero-foto snimaka za potrebe komandnih struktura. Nije imala nekih dodirnih tacaka sa obavjestajcima tipa KOS-a, ali je po organizacionoj strukturi pripadala Obavjestajnoj sluzbi. Jednostavno zbog toga sto je pribavljala obavjestajne podatke aero-foto snimanjem. Nasa obuka se razlikovala od ostalih ves-ova jer smo je vecinom provodili u ucionici. Prvo osnovna fotografska obuka (snimanje, razvijanje filmova i izrada fotografija),pa onda ucenje kako razlikovati pojedine avione, tenkove i ostalu borbenu tehniku na snimcima iz vazduha. Imali smo vrlo lijep kabinet sa mnostvom maketa aviona, tenkova i brodova, sto NATO, sto Varsavskog ugovora.To su mi, kao pasioniranom maketaru do danasnjih dana, bili najsretniji momenti u JNA. Medjutim, to su radili oni koji su bili pri izvidjackim eskadrilama (najpoznatija je ona 352. eskadrila u Bihacu). Posto su obe eskadrile u Pristini bile presretacke, moj osnovni zadatak je bio punjenje i razvijanje rolni filma za SARP-ove. SARP su bile jarko narandzasto obojene "Crne kutije" koje su biljezile parametre rada vazduhoplova u letu. To je sve ono sto biljezi "crna kutija" u civilnim avionima, ali bez audio snimka razgovora posade. Nazalost, u par navrata sam imao prilike da razvijam i film poslije udesa aviona, dva puta i sa fatalnim posljedicama po posade.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 17.02.13 13:50
Vrlo zanimljivo! Imamo ovdje i teme maketarstva i špijunaže. I temu oružanih snaga susjednih zemalja SFRJ... Ne znam koliko si uspio proći forumom i ostalim temama. Uključi se i na sve ostalo što te zanima. Imaš li kakvih fotografija iz tog doba? (Nisam mislio ovih s udesima).
IgorA Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 19.02.13 15:39
Nazalost, imam samo par licnih fotografija koje sam sakupio od rodbine i prijatelja. Sve moje fotografije su izgubljene tokom posljednjeg rata u SFRJ. Imao sam mnogo vrlo atraktivnih fotografija iz vazduha, kao i samih aviona. Ne uspjeh naci nista o maketarstvu na forumu, ali ima dosta meni zanimljivih tema.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 19.02.13 15:59
IgorA (citat):
Ne uspjeh naci nista o maketarstvu na forumu, ali ima dosta meni zanimljivih tema.
Evo, tu smo da pomognemo: Makete i uspomene iz JNA:
Ima toga još puno. Slobodno mi reci, tj. nabroji koja su ti područja interesa, pa ću ti izvući odgovarajuće i slične teme, dok se sasvim ne uhodaš i snađeš na forumu. Opće teme su uglavnom na podforumima 'Kantina', 'Kultura', 'Filozofija...'... Treba malo vremena da povežeš sve konce , ali nije ništa komplicirano...
IgorA Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 19.02.13 19:06
Hvala druze admiralu
goran n Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 20.02.13 23:24
Nije to slatina pozdrav ponovni od mene
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 20.02.13 23:28
goran n (citat):
Zdravo Gorane! Nije te bilo neko vrijeme. Gdje si, što je bilo? Samo ti ispravi što je pogrešno na temi, dok te nije bilo, nema problema. Našao sam slike nekih aviona iz JRZ, pa računam bolje da su na forumu nego da nisu, a lako ih i preselim gdje odgovaraju, čim netko na to jasno ukaže!!
Naslov komentara: Re: aerodrom Slatina Priština 21.02.13 10:40
goran n (citat):
Gorane, pa gde si druže moj ? Nema te dugo, zaboravio si drugove. Lepo je videti te ponovo na Slatini. Pozdrav,
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 24.02.13 16:17
Ovo su North American F-86 "Sabre" verzija E, nabavljani od 1956 do kraja '60-ih iz SAD-a.
Ispravka: Dio ovih aviona nabavljan je i iz Kanade, gdje su se takođe proizvodili pod imenom Canadair CL-13. Po zapadnim izvorima nabavljeno je ukupno 121 komad.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 25.02.13 12:47
IgorA (citat):
Nije bilo helikoptera na Slatini. Samo dvije eskadrile Migova 21.
Hvala na informaciji Igore, vidiš to mi je bila nedoumica..... Da nam ne bude dosadna tema samo sa slikama mig-ova.....? Naravno da neće.....!
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 09.03.13 0:08; prepravljeno ukupno 1 puta
goran n Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 07.03.13 21:02
Igore koja si klasa i poznavao sam jednog igora čatu u larpu
Naslov komentara: Re: aerodrom Slatina Priština 07.03.13 21:55
Gorane ,druže stari, drago mi je da si svratio na Slatinu. Pozdravljam te.
IgorA Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 08.03.13 15:18
Ja sam bio klasa avgust '84. Nisam taj Igor, ja sam bio fotograf u Pilotskom aneksu.
VOJVODA Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2013-04-07
Naslov komentara: Re: Aerodrom Slatina Priština 07.04.13 21:11
Pozdrav za sve 90/91 LARP 6526/4 Pristina,Slatina.