FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Pozdrav svima...pre neko vreme sam otkrio ovaj forum. Vojni rok sam služio avg. 85 do sep.86 (zadnja klasa koja je služila 15 meseci mamu jim ..... - ok bilo je 45 dana skračenja) 1.bataljon 1.četa...Komadir mi je bio kap. Ikl Mandič, a kdir voda zastavnik Ikl Tomič (obadvoje su mi ostali u sečanju kao teške ljudine u pozitivnom smislu kao i kapetan koji je tad bio zamenik Mandiča ali se mu nažalost ne sečam prezimena). Obučavali smo se na M84 (tad su bili novi, mislim da ih je bilo 5 komada). Posle tri meseca našu su klasu poslali u prekomandu na T55ice u 2. četu (ili bataljon) gde je komadir čete bio kap. Bulatovič (saznao sam na ovom forumu, da je stradao negde u slavoniji - baš mi je žao za njega iako nismo bili neki prijatelji), kdir voda mi je bio st. vodnik Ređo (tako su ga zvali). Iz te jedinice sečam se još vodnika Grkoviča (zvali su ga Grk) i jednog vodnika Ikl (visok čovijek, onako malo "ludog" pogleda) ali sam mu nažalost zaboravio ime. Na nivou kasarne posebno se sečam zastavnika Ikl koji je bio "bezbednjak" (zaboravio sam mu prezime). Kod njega sam bio dvaput (raport ili razgovor) zato što sam dobivao "literaturu", al je posle bilo OK. Zanimljivo mi je prošetati kasarnom, karapanđom, pasuljanskim livadama sa google maps. Neverovatno malo se je promenilo u 35 godina. Hangari stoje malo drugčije, ostalo sve isto. Posebno mi je bilo drago, kad sam vidio, da je prodavaonica na kraju kasarne (gde si mogao kupiti hadno Nikšičko umesto mlakog Bipa iz kantine) ista. Puno je tu ljudi kojih se vizuelno sečam ali sam im nažalost zaboravio ime. Ako ima ko, koji je u to vreme bio tamo i ima neke inormacije zamolio bih ga da me podseti.
Sluzio u divizionu PVO 84/85.god(treći paviljon od komande). Bezbednjak se zvao Špiro Gašević. Kap. I kl. Mandić Miloš, je 2 ili 3 puta vanredno unapređen i dogurao je brzo do komandanta brigade. Nije se snasao na toj duznosti pa je smenjen. Na prve 4 stranice ove teme imas vise informacija o ovoj jedinici, koje ce ti pomoci za podsecanje. U bombardovanju NATO potpuno je unisten vojnicki klub. Teze su osteceni hangari koji su brzo sanirani. Ostali objekti su ostali isti. LP
Vrbanec Damir Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2020-03-06
Naslov komentara: Kasarna Jarcujak, 252. oklopna brigade Kraljevo, VP 8977/13, Ceta veze, II vod. 06.03.20 15:11
Za one koje interesuje, Laketa Milan postao je oficir, penzionisan je i zivi u Beogradu. Kapetan Sreckovic Aleksandar takodje je u Beogradu, kao i Milan Dabic. Zastavnik Nikolic Miroslav zivi u Guci, u penziji je.
Ja sam bio februara 1985 komandni vod LSARD,komandir stariji vodnik Pomeša,a komandir odeljenja veze vodnik Vojislav Simić,sećam se i vodnika Ljajka iz 57/2
BROJ POSTOVA: : 115 ČLAN OD: : 2013-01-28 DOB : 74 Beograd, Kragujevac
Naslov komentara: lsard PVO/252.okbr 25.11.20 23:08
Ika (citat):
Ja sam bio februara 1985 komandni vod LSARD,komandir stariji vodnik Pomeša,a komandir odeljenja veze vodnik Vojislav Simić,sećam se i vodnika Ljajka iz 57/2
Koliko se secam komandir komandnog voda (vrsilac duznosti) tada je bio zastavnik Stefanovic Zdravko. A vodnik Cimesa je bio u raketnoj bateriji "Strela-1M" kod porucnika Janjetovic Duska. A vodnik Ljajko Imser je bio u bateriji 57/2 kod porucnika Mehinovic Dervisa.
Majevica Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2021-02-04
Naslov komentara: Da li poznajete Ljubomira Vrljicak bio je kapetan 8977/11 . 04.02.21 20:35
voja64 (citat):
Ljajko Imser je prezime mog klasića iz Sarajevske 28 klase SVŠ a dugo do penzionisanja službovao u 252 brigadi u PVO divizionu.Ljajko dobričina živi u Kraljevu gde je nastala i ova slika [You must be registered and logged in to see this image.]
Ljajko stoji krajnji desno a do njega je tenkista Bartulov Stipe.Možda će neko prepoznati od ovih par mojih drugara a bivših pripadnika 525 i pazarske obližnje jedinice koji su se nedavno okupili na druženju u Kraljevu. Drugi moj klasić koga su spominjali u prethodnim postovima je vatreni Dinamovac do postojanja JNA bio na službi u toj brigadi kao komandir odelenja i tenkovskog voda Bartolov Stipe sada u Beču Ja sam kao inžinjerac u nekoliko navrata svraćao na popravke i dogradnju Karapanđe na kojoj su uvežbavali drugari iz 252 brigade a još sam češće bio na većini njihovih gađanja na Pasuljanskim livadama od 1983 pa sve do kraja postojanja JNA.
Cesto cujem i procitam da je neka brigada elitna....pomenuta brigada je samo jedna od mnogih oklopnih brigada tadasnje JNA koja je imala svoju borbenu gotovost i stim i adekvatno naoruzanje, tako da nazivati je elitnom deluje malo prenaglaseno....
Izgleda da smo skloni malo preterivanju... ali mi smo sa izuzetnih prostora..zato smo i izuzetni i elitni....
ANTON B. Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2021-05-17
Naslov komentara: VP 8977/13. 17.05.21 11:20
Pozdrav! Zanima me ima li koga, da je služijo vojni rok u toj kasarni 1977/78, četa veze,komandir kapetan Josipović zamenik komandira čete poručnik Janković. Mislim da smo bili VP 8977/13.
ANTON B. Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2021-05-17
Naslov komentara: Pozdrav! Zanima me ima li koga, da je služijo vojni rok u toj kasarni 1977/78, četa veze,komandir kapetan Josipović zamenik komandira čete poručnik Janković. Mislim da smo bili VP 8977/13. 17.05.21 11:34
Pozdrav! Zanima me ima li koga, da je služijo vojni rok u toj kasarni 1977/78, četa veze,komandir kapetan Josipović zamenik komandira čete poručnik Janković. Mislim da smo bili VP 8977/13.
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6767 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin