FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Zanima me ima li koga, da je služijo vojni rok u toj kasarni. U njoj su bile dvije VP, ne znam na pamet broj. Služio sam od avgusta 1984 do septembra 1985, VES nišandžija na tenku T-55.
Klasi pozdrav "prijatno avgust", a ostalima samo pozdrav.
Darko
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 29.06.12 15:44
Dobrodosao dark....
strela Džomba
BROJ POSTOVA: : 115 ČLAN OD: : 2013-01-28 DOB : 74 Beograd, Kragujevac
Zanima me ima li koga, da je služijo vojni rok u toj kasarni. U njoj su bile dvije VP, ne znam na pamet broj. Služio sam od avgusta 1984 do septembra 1985, VES nišandžija na tenku T-55.
Darko
Vojna posta je bila 8977 Kraljevo, a kasarna je nosila naziv "Sedam Sekretara SKOJ-a. Dali se secas imena nekih staresina, posto sam bio u tom periodu u lsard PVO 3 paviljon.
dark-bullet Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2012-06-29 DOB : 59 Ljubljana
Darko
Vojna posta je bila 8977 Kraljevo, a kasarna je nosila naziv "Sedam Sekretara SKOJ-a. Dali se secas imena nekih staresina, posto sam bio u tom periodu u lsard PVO 3 paviljon.
Nekih se sećam. Moj komandir čete je tada bio Miloš Mandić (on je brzo napredovao i koliko znam kasnije je postao komandant te brigade. Sećam se još jednog starijeg vodnika, ako se ne varam bilo mu je ime Brahna Mihalj. Na žalost ne sećam se komandanta bataljona niti imena "komesara", koji nam je jednom prilikom održao poučno predavanje.
Našao je, naime, jedno jutro u korpi za smeće pod stolom na hodniku praznu flašu u kojoj je bilo očito prije bilo neko žestoko piće (da li rakija ili konjak, tko će ga znati). Pa nas postoje i on krene ovako:
"Ova flaša, ovo alkoholno piće, ako popije 30 ljudi ne može ništa da se desi. Ali ako to popije samo jedan ili dvojica, može čudo da se desi."
To uvijek imam u glavi jer je sušta istina. Obzirom kakva je bila to brigada, potpuno naoružana i spremna za izvršenje zadataka u svakom trenutku je bio alkohol veliki rizik.
Pozdrav!
Darko
strela Džomba
"...Nekih se sećam. Moj komandir čete je tada bio Miloš Mandić (on je brzo napredovao i koliko znam kasnije je postao komandant te brigade. Sećam se još jednog starijeg vodnika, ako se ne varam bilo mu je ime Brahna Mihalj. Na žalost ne sećam se komandanta bataljona niti imena "komesara", koji nam je jednom prilikom održao poučno predavanje..."
Darko
Tada je komandant brigade i kasarne bio pukovnik Stefanovic Radisa, a komandanti bataljona su bili: 1.bataljona Kap.ikl. Stanic ili mozda kap.I kl. Delic a 2.bataljona major Antonic Slobodan. Nesecam se ni ja imena komesara, mada mi je lik prisutan. Dobro se secas tvoga komandira cete i st.vod. Brahne. Svi T-55 su zamenjeni sa T-84 u 1987.god. Brigada je u ovom zalosnom gradjanskom ratu ucestvovala na svim ratistima zakljucno sa Kosovom. Imala je procentualno malo gubitaka u ljudstvu i tehnici. Tacno je i da je kap.Mandic jednom vanredno unapredjen a komandant brigade je postao negde pred Kosovski rat posle cega je penzionisan zbog nekih propusta u komandovanju. Kasarna je zestoko u vise navrata 1999.g. bombardovana, ali na srecu vrlo neprecizno. Unisten je vojnicki klub i deo trpezarije kao i bivsi hangari 2.okl.bataljona. Stanbeni objekti i tehnicka radionica su malo osteceni. Naravno da je kasarna bila napustena. Sanirana je vrlo brzo u tu je sada locirana druga jedinica. Ime kasarne je promenjeno. Mozda se secas i kapetana Alagic Mehmeda komandira izvidjacke cete, koji je kasnije postao komandant 5.korpusa armije BiH. Dvojica star. vodnika iz tog perioda su kasnije izvrsila samoubistvo, jednom se secam prezimena Zlokapa. Takodje ima par nizih staresina koji su u ratu ranjeni i izasli su kao invalidi. Ako nisi od vojske dolazio u KV, tesko ga je sada prepoznati iz onih dana.
dark-bullet Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2012-06-29 DOB : 59 Ljubljana
Bit će Delić. U vreme kad sam služio i kap. Miloš Mandić je bio unapređen u kap. I kl.
Ovo što si napisao znam, žalosna je to priča, da. Koliko sam mogao, pratio sam ratni put MM i 252. oklopne brigade, znam za skrivanje u tunelima danju i putovanje noću, da brigada nije imala mnogo gubitaka, ali šta je tu je. Mogu jedino biti zahvalan MMu, da mi je direktno rekao "nije to za tebe", kad sam u jednm trenu pomislio da se "aktiviram".
Pre par godina sam nameravao da obiđem i KV, bio sam na proputovanju, ali nije se imalo vremena. Mada, srce vuče, da obiđem kasarnu, Karapandžu, 'bem li ga, voleo bih da obiđem i Pasuljanske livade gde smo februara '85 imali bojeva gađanja. Ma nije mi bilo loše. Pet puta na dan jesti, dovoljno spavati, biti fizički aktivan, šta bih dao danas za jednu godinu takve bezbrižne aktivnosti.
Jedino je bilo zajebano kad su me uhvatili da spavam na straži u selu Cvetke. E i u Cvetke bih da odem. Ipak nije mala stvar sakupiti 54 dana straže na jednom mestu.
Pozdrav ja sam kao nov na forumu. bio sam generacija 1985-86 oklopne jedinice. Kapetan Knežević Časlav,zastavnik Nikola Laketa, onaj vodnik prve klase pa se ne sečam.
Pozdrav. Bio sam tamo 87-88g. V.P. 8977/18. Izviđač, zadnji paviljon na spratu, prva spavaonica levo. Oficiri su bili Podpukovnik, imena više se ne sječam ali smo ga svi zvali TATRANE, jer nije mogao izgovarati sa strane, pa je govorio ta trane. Komandir voda je bio podporučnik Miloševič Miladin, iza njega je bio stari vodnik neki hrvat vatreni DINAMO-vac zaboravio sam mu ime i prezime, a onda ja ZKV ( zamenik komandira voda) des. Mitja Stergar ( SLO). Kad se osvrnem nazad i kad se sječam, nije mi baš uvijek bilo lijepo, jer su me đombe stvarno razturile, ali bi se svejedno voleo vidjeti sa svima koji smo bili tamo. Imam sve suborce u glavi ali mi samo ovi nisu nestali iz sječanja po imenu i prezimenu. Bastaja Slobodan, Pangos Slavko, Hođič Nurija, Ilič Jadranko, Predrag- peđa, Imro iz čonoplje....
ZDRAVO.
Mitja Stergar
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Ni malo ne kasnim svjetlosnu godinu, hahahaha Pozdrav svima Jarčujak 88/89 Četa/vod veze, komandir por. Aleksandar Sreckovic, divan covjek, vodnik Ilija Stupar-takodje, vodnik Sinisa slavkovic, zastavnik Hajdarevic, sve divni likovi..., zna li iko ista o njima. Nadam se da su zivi i zdravi
Brigada je u ovom zalosnom gradjanskom ratu ucestvovala na svim ratistima zakljucno sa Kosovom. Imala je procentualno malo gubitaka u ljudstvu i tehnici.
Moze li nesto vise informacija o ovome? Koliko znam 252.je bila u istocnoj Slavoniji oko Vinkovaca i Vukovara,zna li neko malo preciznije brojno stanje ljudi i tehnike tada tamo i koliki su gubici bili? Vidim da ovde dva forumasa pominju da je brigada procentualno imala male gubitke u ljudstvu i tehnici u svim ratovima u kojima je ucestvovala,ali sta to znaci koliko je to?
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum Pitanja koja si postavio izaze iz okvira definisanih pravila na forumu. O tome clanovi foruma mogu razmrnjivati pp
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8093 ČLAN OD: : 2011-01-25
Brigada je u ovom zalosnom gradjanskom ratu ucestvovala na svim ratistima zakljucno sa Kosovom. Imala je procentualno malo gubitaka u ljudstvu i tehnici.
Moze li nesto vise informacija o ovome? Koliko znam 252.je bila u istocnoj Slavoniji oko Vinkovaca i Vukovara,zna li neko malo preciznije brojno stanje ljudi i tehnike tada tamo i koliki su gubici bili? Vidim da ovde dva forumasa pominju da je brigada procentualno imala male gubitke u ljudstvu i tehnici u svim ratovima u kojima je ucestvovala,ali sta to znaci koliko je to?
to je vojna tajna I dan danas
dpuric Kapetan
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum Pitanja koja si postavio izaze iz okvira definisanih pravila na forumu. O tome clanovi foruma mogu razmrnjivati pp
Hvala.shvatam to sto si napisao ali mislio sam da posto su ovde neki vec spomenuli nesto o tome da je moguce postaviti to pitanje samo kako bi se dobila preciznija informacija.Odnosno da recimo neko ko ima neku informaciju u vezi sa pitanjima koje sam postavio tako sto je recimo bio pripadnik te brigade u relevantno vreme ili je taj podatak procitao negde ili jednostavno ima konkretna saznanja iz ovog ili onog izvora,pa da samo napise brigada je u tom i tom periodu imala toliko i toliko poginulih,toliko i toliko unistenih tenkova i to znam jer sam to cuo ili procitao tu i tu.Dakle sve se moze zavrsiti na tome i tu po meni nema nikakvog prostora za sirenje bilo kakve diskusije koja je zabranjena ovde a u kolko se i krene u tom pravcu to se vrlo lako moze saseci u koremu.Ali nema nikakvih problema ako neko ima informacije moze i na pp.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8093 ČLAN OD: : 2011-01-25
Ja sam bio stažista od septembra 88 o marta 89 u 2. bataljonu 2. četa kdir čete Brahma Mihalj i legenda st. vodnik Severović Svetozar i zastavnik Župčić Josip bio je tuj i najveći krivinaš koga sam sreo u JNA st. vodnik Redžo smo ga zvali koliko put ga je po naređenju kdanta bataljona Jankovića tražilo pola čete po kasarni. Ima li ko iz te generacije ovde i ima li ko podatke o ovim ljudima jesu li živi. Hvala
Da li je neko do sad mozda napisao neku knjigu o 252.brigadi,ili postoji li bilo sta vezano za brigau da je izaslo u stampanom izdanju da se moze procitati? Postoji li mozda monografija ove brigade ako ne planira li se nesto po tom pitanju? Hvala.
91/92, samohodni mehanizovani divizion, vozac samohodke SH122mm, 2.baterija, komandir tada kapetan Vladimir Pudja, mislim da je komandir 1.baterije bio kapetan Drazic, komandir diviziona kapetan Ikl. Galib Hodzic, zamenik Kapetan Ikl Cupurdija. Ja sam iz prekomade (Banja Luka-Zaluzani) dosao u Kraljevo 91, i odmah u istocnu Slavoniju u ona luda vremena. Ako ima nekog iz tog vremena, ili da neko zna nesto o kapetanu Pudji...
dpuric Kapetan
Pozdrav. U Kraljevu proveo sam jednu nezaboravnu godinu služeći vojni rok u kasarni Sedam sekretara SKOJ-a , Jarčujak. Generacija Jun 1990/91 , Lsard i PVO ,komandni vod ,komandir voda je bio koliko se sjećam stari vodnik, poslije zastavnik Cimeša Dušan. Ako ima netko iz te generacije neka se javi .
Pozdrav. U Kraljevu proveo sam jednu nezaboravnu godinu služeći vojni rok u kasarni Sedam sekretara SKOJ-a , Jarčujak. Generacija Jun 1990/91 , Lsard i PVO ,komandni vod ,komandir voda je bio koliko se sjećam stari vodnik, poslije zastavnik Cimeša Dušan. Ako ima netko iz te generacije neka se javi .
Dzeri, dobro dosao na forum. Iz tog vremena mora da se secas st.vodnika Ljajka.
Dzeri, dobro dosao na forum. Iz tog vremena mora da se secas st.vodnika Ljajka.
Ljajko legenda, bio je vodnik 1. klase kad sam bio ja tamo, znam da smo iz grada išli skupa u kasarnu ja mu dao flašu konjaka da pronese kraj dežurnog majora Delića. Unio Ljajko ko veliki džek da ima vojska šta da popije
admir gradacac bih Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2014-07-12 DOB : 52 GRADACAC
i ja sam bio u 90 91 junska kl 8977/7 kom. mi je bio MICO ZIVINOVIC KAPETAN .
pozzz gringo u ambulanti sama bio kotlovnicar zimi a ljeti pomagao medecinskim osobljem i vozacima saniteta.povremeno obavljo duznost na prijavnici dali znate majora cvetkovica dr ostalim se ne sjecam imena trenutno ako ista znas o njemu javi mi
pozdrav i tebi iz splita sam i bija sam tad tamo 2 oklpni bataljon tenkista komaniri porucnik rakic cete vodnik lukic vod vodnik paunovic vod kasarne jovan vučković major delic je bija nesto jako isto bija je major rodic i tih drugi imena dosta znam sta te bude zanimalo pitaj s tim da su nasa dva bataljona dobila prekomandu osmog 3 91 70 posto nas je oslo za beograd i to vlakovima i to sa tenkovima bas me zanima kako su popunili kad smo mi osli jel možda znas mi smo tad popunili gardijsku i ja bi sa gustom obisa karapandžu i stražu u selu kovaci tamo sam bija zapovjednik straže desetar sam bija možda se sicas tu je bila ekipa nasa desetara angelovski saško ramulic ervin vesic saša frančic ivan cato je bija marić iz novog sada puno se tih ljudi sicam javi se pa pitaj a i ja bi tebe puno toga pita
dpuric Kapetan
Pozdrav vojsko !!! Bio sam komandir I voda mehanizovane čete, a kasnije i komandir te čete u periodu od 1989 - 1992 god. p.por. Miodrag Đukić (borci me zvali Đuka) Sad sam gušter koliko vidim ovamo levo !
Bolje vas našao. Sasvim slučajno, preko fejsa, saznao sam za ovaj forum, a dosta sam (bezuspešno) pokušavao da pronađem neki sajt vezan za ovu, meni izuzetno dragu, brigadu. Želja mi je bila da stupim u kontakt sa vojnicima i rezervistima koji su bili kod mene i sa kojima sam delio i dobro i zlo. Možda se ovde i pojavi neko od njih.
strela Džomba
Nekoliko fotosa iz licnog albuma. Fotografije datiraju negde u periodu 1981- 1985.godine. To su vojnici iz lsard PVO/252.okbr. Na prvoj fotografiji u srednjem redu prvi vojnik s desna je brat onda poznatog skijasa B.Krizaja. Fotosi sa desne strane su moji licni vozaci-gusenicari: Carevic Branko (ul.Franje Matkovica, Rijeka; Ivic Marko iz Banja Luke i Jakasovic Miki (Kikiceva, Zagreb).
alexandar: komentar modifikovan dana: 16.11.14 22:01; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : resize)
Pozdrav drugari, ja sam bio u MP 85/86. Pa sam otišao u prepumpnu stanicu sa Delić Nedzadom iz Bijeljine. Zanima me da li neko zna za tog čovjeka, ako zna da se javi.jedan od Desetara nam je bio katolički sveštenik(ne znam tačno ime) a Kapetan MIća Živoinović - ko se bavio pisanjem pjesama. Pozdrav
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Jedan od desetara nam je bio katolički sveštenik (ne znam tačno ime)....
Vrlo interesantno. Ne mislim da tu sad treba bit neka bogznakakva rasprava, ali eto, baš interesantno. Nisam čuo za sličan primjer, tj. vojnika s činom bilo koje konfesije.
E ja sam bio komandir I voda u četi Miće Živojinovića. Nakon njega komandir je bio Zlatar Stipan koji je došao iz izviđača, a od njega sam ja primio četu i bio komandir te čete.
Djuka ti si kasnije dosao ,ne mogu da se sjetim ko je bio komandir 85 g ,mozda se javi kasnije , a i onaj momak sto sam ga spomenuo bio je O K ,skolovan , nije se pravio mangup kao neki .
Vasko R. Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-12-02
Naslov komentara: vojne poste 02.12.14 8:11
dark-bullet (citat):
Pozdrav!
Darko
Vojne poste su bile 8977 i 8978 cini mi se, za ovu drugu nisam siguran...jas sam bio zadnja avgustovska klasa, 85
Vasko R. Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-12-02
Naslov komentara: jos neki od staresina 02.12.14 8:13
strela (citat):
dark-bullet (citat):
Pozdrav!
"...Nekih se sećam. Moj komandir čete je tada bio Miloš Mandić (on je brzo napredovao i koliko znam kasnije je postao komandant te brigade. Sećam se još jednog starijeg vodnika, ako se ne varam bilo mu je ime Brahna Mihalj. Na žalost ne sećam se komandanta bataljona niti imena "komesara", koji nam je jednom prilikom održao poučno predavanje..."
Darko
Tada je komandant brigade i kasarne bio pukovnik Stefanovic Radisa, a komandanti bataljona su bili: 1.bataljona Kap.ikl. Stanic ili mozda kap.I kl. Delic a 2.bataljona major Antonic Slobodan. Nesecam se ni ja imena komesara, mada mi je lik prisutan. Dobro se secas tvoga komandira cete i st.vod. Brahne. Svi T-55 su zamenjeni sa T-84 u 1987.god. Brigada je u ovom zalosnom gradjanskom ratu ucestvovala na svim ratistima zakljucno sa Kosovom. Imala je procentualno malo gubitaka u ljudstvu i tehnici. Tacno je i da je kap.Mandic jednom vanredno unapredjen a komandant brigade je postao negde pred Kosovski rat posle cega je penzionisan zbog nekih propusta u komandovanju. Kasarna je zestoko u vise navrata 1999.g. bombardovana, ali na srecu vrlo neprecizno. Unisten je vojnicki klub i deo trpezarije kao i bivsi hangari 2.okl.bataljona. Stanbeni objekti i tehnicka radionica su malo osteceni. Naravno da je kasarna bila napustena. Sanirana je vrlo brzo u tu je sada locirana druga jedinica. Ime kasarne je promenjeno. Mozda se secas i kapetana Alagic Mehmeda komandira izvidjacke cete, koji je kasnije postao komandant 5.korpusa armije BiH. Dvojica star. vodnika iz tog perioda su kasnije izvrsila samoubistvo, jednom se secam prezimena Zlokapa. Takodje ima par nizih staresina koji su u ratu ranjeni i izasli su kao invalidi. Ako nisi od vojske dolazio u KV, tesko ga je sada prepoznati iz onih dana.
Bio je jedan u haubici, Cupurdija Mile, izrazito visoka, pravi starseina...cuo sam da je bio ranjen negde prema HR
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Darko
Bio je jedan u haubici, Cupurdija Mile, izrazito visoka, pravi starseina...cuo sam da je bio ranjen negde prema HR
Mehmed Alagić nikada nije bio zapovjednik 5. Korpusa Armije RBiH. U činu ppukovnika napustio je JNA 27.02.1991. godine, a 01.11.1993 godine imenovan je za zapovjednika 3. Korpusa Armije RBiH. Na toj dužnosti je ostao do 26.02.1994. godine kada preuzima zapovjedanje novoosnovanim 7. Korpusom Armije RBiH. Umro 07.03.2003. godine u činu generala. Zapovjednik 5. Korpusa Armije RBiH je bio Ramiz Dreković (inaće kapetan I klase i zamjenik k-danta 2. oklopno-mehaniziranog bataljona u bjelovarskoj brigadi do rujna 1991. godine kada napušta JNA) a nakon njega tim Korpusom je zapovjedao Atif Dudaković. Obojca su generali.
_________________ Semper Fidelis
strela Džomba