FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.11.13 22:36
Curice ili Halloween? Nemoj sada i ti kao pera sa smudjem.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.11.13 22:42
BEOGRAD (citat):
Curice ili Halloween? Nemoj sada i ti kao pera sa smudjem.
SVE mi se sviđa u vezi Halloweena!
A sad koja ozbiljna - možda je to dobro da djeca izgube strah od nekih utvara i vještica, pa da se sve okrene na zafrkanciju. Moja kćer (6 god.), uvijek naglasi kad je riječ o takvom nečem, ili onim čudovištima iz filmova, da to zapravo ne postoji!
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.11.13 23:30
I u Zloveniji se ovo zove noč veštica. Pojma nemam ko je to provalio, u stvaru Haloween znači nešto sasvim drugo.
Ovde se nekako nije prihvatio taj običaj u američkom smislu. Imamo nešto slično - Pustovanje i Kurentovanjem u nekim krajevima, na početku proleča.
Tada se deca oblače u kostume i ide da ....recimo ''prosjače'' po kučama za slatkišima ili pomarančama. Ali vidim da i toga ima sve manje.
Interesantno mi je bilo u JNA, da su se mi svi prijatelji čudili, da je 1.10. neradni dan u Sloveniji. Tada se zvao dan mrtvih. Sada je i 31.9. neradni, kao dan reformacije.
PS Namerno napisano Zlo-venija
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.11.13 23:35
Pero™ (citat):
Interesantno mi je bilo u JNA, da su se mi svi prijatelji čudili, da je 1.10. neradni dan u Sloveniji. Tada se zvao dan mrtvih. Sada je i 31.9. neradni, kao dan reformacije.
PS Namerno napisano Zlo-venija
Misliš Pero 1.11. - Prvi Novembar. I zašto pobogu Zlovenija??
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 01.11.13 23:56
E&W, u pravu si, pogrešno sam napisao, mislio sam, prvi novembar, stvarno vidi jedanaesti i poslednji dan u oktobru, desetom.
Zlo-venija, malo zbog šale jer je bila kao noč veštica, malo jer nisam najsrečniji kako ide Sloveniji nadole, povečavaju se porezi, itd. Ali ostavimo to, jer ulazimo u aktualnu politiku, a to nije smisao ovog foruma. Iako nekad pomaže da pokukamo među prijateljima, ali za to su privatne poruke i mailovi.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 02.11.13 2:39
Max Blitz (citat):
pera84 (citat):
Ako me moje, emigrantsko pamcenje ne vara, u nasim krajevima postoji duga tradicija maskara (ili mackara) koje u sustini imaju istu formu kao i Halloween. Prema tome nemojte sve "gluposti" svaljivati na Amere.
Perice, reci nam koliko si bundeva izdubio i postavio oko kuće?
I kako stvarno Halloween izgleda u Americi? Mi smo to uveli, pa je kod nas sigurno (lošija) kopija.
Ove godine, samo jednu. Tradicionalno kcerka i ja idemo u nabavku bundava, izrezujemo (ona je dizajner, ja sam fizikalac), stavimo u sredinu svijecu i palimo svaku noc. Sjemenke ispecemo u rerni. Bundave su samo mali dio dekora, citava industrija se bavi samo tim. Ove godine prodaja je dostigla 7,6 milijardi dolara, od toga 1,4 milijarde u kostimima za odrasle. (Podaci su iz Forbsa.) Sto se tice samog Halloweena, svaka starosna grupa ga slavi drugacije. (Jedno je zajenicko, ono sto je BG rekao, sve je komercijalizovano.) Djeca, kostimirana hodaju od kuce do kuce sa korpicama i vrecicama, kucaju na vrata, TRICK OR TREAT!!!... daju im slatkise...sledeca kuca. Omladina, (od 14-15 pa navise) imaju svoju party. Oni malo stariji se naravno dokopaju i alkohola. (zakonski, starosna granica je 21 godina) Odrasli, imaju svoju. Naravno, tu je kostimografija i scenografija drugacija. Krece se od standardnih: red hrane, red alkohola, djipaj uz muziku....pa do onih gdje se posle sat vremena ne zna ni ko pije ni ko placa i gdje svaka "vjestica" jase drugu "metlu" svakih deset minuta.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Zlo-venija, malo zbog šale jer je bila kao noč veštica, malo jer nisam najsrečniji kako ide Sloveniji nadole, povečavaju se porezi, itd.
Povećavaju se porezi, ne samo u novcu nego i broj dana se povećava. Nije vama lako.
ZA više klikni :http://www.krupljani.ba/magazin/presao-slovensku-granicu-u-petak-32-oktobra
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 02.11.13 10:31
Citat :
Curice ili Halloween? Nemoj sada i ti kao pera sa smudjem
Peca on peca.......
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 03.11.13 12:09
pera84 (citat):
Max Blitz (citat):
I kako stvarno Halloween izgleda u Americi?
Ove godine prodaja je dostigla 7,6 milijardi dolara, od toga 1,4 milijarde u kostimima za odrasle. (Podaci su iz Forbsa.) Sto se tice samog Halloweena, svaka starosna grupa ga slavi drugacije. (Jedno je zajenicko, ono sto je BG rekao, sve je komercijalizovano.) Omladina, (od 14-15 pa navise) imaju svoju party. Oni malo stariji se naravno dokopaju i alkohola. (zakonski, starosna granica je 21 godina)
8.11 na Zagrebački aerodrom će sletjeti najveći avion na svijetu Antonov 225, kako bi utovario transformator za Indoneziju.Cijena transformatora je 5,5 miliona eura dok je cijena leta 2,5 miliona eura
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 06.11.13 13:59
Janis Joplin posthumno dobila zvijezdu na Stazi slavnih. Na slici su njezina sestra Laura i brat Michael. Janis Joplin bi ove godine navršila 70 godina
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.11.13 2:30
Stazio (citat):
Perov komentar me je potakao na jedno zanimljivo pitanje. Da je živ sada, sa kojom bi se aktuelnom glumicom rado družio?
Verovatno sa bilokojom.
Dali je nešto dobio ili se samo družio, mi nečemo nikad saznati. Ali a i ako je bio samo u društvu, pa i meni bi to godilo, iako nebi ništa....
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.11.13 9:28
Ta dobrodošlica kod Rusa -ljubljenje usta u usta da li je bio to trend u vremenu komunizma ili je to malo duža tradicija.Mislim da kod Putina i Medvedeva to se ne vidi kad dočekuju goste.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.11.13 12:49
Max Blitz (citat):
Stazio (citat):
MAX !
Dobro, dobro, evo onda jedan stvarno pravi dasa!
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.11.13 12:52
Max Blitz (citat):
Vratimo se mi pravim muškim stvarima, pusti komade, ništa od njih.
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.11.13 13:26
Ova prva,pa kaj bu,bu!
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 08.11.13 21:09
Ja bi u ''auto jedinicu''
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 09.11.13 23:17
semsudin (citat):
Ta dobrodošlica kod Rusa - ljubljenje usta u usta da li je bio to trend u vremenu komunizma ili je to malo duža tradicija. Mislim da kod Putina i Medvedeva to se ne vidi kad dočekuju goste.
To ti je ljubav ruskog mede moj Šemsudine, kad te primi, taj lako ne pušta!
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 10.11.13 3:37
Da i ja dodam nešto (ako niste znali)
Pre neki dan mojoj boljoj polovini se zajela kineska hrana. Odem ja da uzmem nešto da odnesem kuči, ista cena a zapakiraju u lepu embalažu da se može kasnije koristiti, i porcije su toliko velike, da se skoro teško pojedu za jednu večeru.
Dok čekam da mi pripreme, razmišljam zašto su sve njihove restauracije u crvenoj boji? Kad dobijem hranu, pitam, jer je mala kineskinja dobro govorila slovenački (pa kde ste videli neku veliku?)
Odgovor je bio da je kod njih crvena boja, tradicionalni znak za sreču.
Tako da sada podelim moje znanje sa vama i da vam na kineski načim želim puno crvene sreče.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Zanimljivo 11.11.13 13:03
Gagauz ovo je klasičan primjer spama!
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
mare69 Gušter
BROJ POSTOVA: : 25 ČLAN OD: : 2013-10-09 DOB : 55 Novo mesto