FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 13 ČLAN OD: : 2014-05-20 DOB : 59 Zagreb
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 01.03.16 22:27
Je li neko od vas bio u Bijeljini ikad kasnije nakon služenja. Postoji li još hotel Krin, što je u nekadašnjem domu JNA u centru grada gdje se također služilo noćno dežurstvo (bio jednom cijelu noć tamo). Što je danas u Patkovači gdje su nam bili hangari i gospodarstvo?
bijeljina83 Gušter
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 01.03.16 22:33
Među julcima i oktobarcima bilo je dosta osamnaestgodišnjaka koji su upisali fakultet i služili 12 mjeseci, kako bi kasnije doslužili ona 3 mjeseca nakon fakulteta. Inače je puni rok bio 15 mjeseci. Da li je iko od vas služio tih 3 mjeseca?
Gdje se najčešće išlo u prekomandu? Znam da se išlo u Tuzlu, Brčko, Sarajevo, Bihać, neki i u Osijek (7. armija je bila do granice s Mađarskom), ja sam otišao u Banja Luku..
bijeljina83 Gušter
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 01.03.16 22:44
Ima li netko od teleprinterista da je bio šifrer? Gdje ste služili šifrerski kurs nakon teleprinterske obuke? U mojoj generaciji (julac 83) išlo se je u kasarnu Jajce u Sarajevu. Tih mjesec dana vežu me najljepše uspomene. Na tim kursevima bili su predstavnici cijele JNA, svih armijskih oblasti, i trajali su mjesec dana.
sanbo4 Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2016-02-23 DOB : 61 Vojvodina
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 07.03.16 0:29
Bio sam julska klasa 82. i posto nisam upisao fakultet odsluzio sam 14 meseci, imali smo generacijsko skracenje 30 dana. U ceti smo imali bar polovinu vojnika koji su vec bili dobro zasli u 26. godinu. Secam se dvojice kolega iz Zagreba, Boris Nendl i Drazen Roglic. Govorili su nam kako je nama devetnaestogodisnjacima lako, jer jos ne znamo ni gde smo ni sta nas je snaslo, a oni su kod kuce imali porodice i decu. Iz svoje klase zadnji sam se skinuo jer nisam davao krv, nisam imao ni nagradno, a i redovno odsustvo sam ranije iskoristio. Kad sam napustao kasarnu ispratili su me samo dva vojnika Albanca iz oktobarske klase. Govorili su mi da se niposto ne okrecem kad izadjem iz kasarne, ali nisam izdrzao, posle nekih pedesetak metara sam se okrenuo i malo gledao ka prijavnici, a nesto mi se steglo u srcu. 14 meseci sam svakodnevno precrtavao kalendar, a onda mi je bilo zao sto je sve gotovo. Ubrzao sam korak, pravo u Krin na pice pa na stanicu.
sas19 Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2013-06-20 Bijeljina
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 25.03.16 22:45
bijeljina83 (citat):
Je li neko od vas bio u Bijeljini ikad kasnije nakon služenja. Postoji li još hotel Krin, što je u nekadašnjem domu JNA u centru grada gdje se također služilo noćno dežurstvo (bio jednom cijelu noć tamo). Što je danas u Patkovači gdje su nam bili hangari i gospodarstvo?
Evo mene posle dugo vremena, ali nadam se da ce drugovi razumjeti moje odsustvo zbog nekih porodicnih stvari. Sto se tice ovih pitanja kolega evo nekih odgovora: nekadasnji hotel Krin je jos uvijek na svom mjestu samo danas se zove Drina i poprilicno je promjenio izgled (na bolje) u odnosu na onau sivu cetvrtastu zgradu kako je ranije izgledao, nekadasnji dom JNA je jos uvijek na svom mjestu i do 2004. ako se dobro sjecam je sluzio za potrebe vojske kada je zvanicno predat opstini i vojska nema vise nista sa tim objektom, trenutno je u dijelu prizemlja, gdje je nekad bio restoran, privatni ugostiteljski objekat a nije mi poznato cemu sluzi ostali dio zgrade. Sto se tice Patkovace, taj objekat je do 2007. koristila vojska da bi te godine bio predat civilnim strukturama i sada je preurdjen i tu je smjesten okruzni zatvor. Toliko od mene za sada,ako ima jos nekih pitanja slobodno pitajte.
bijeljina83 Gušter
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 11.04.16 10:16
Hvala ti druze, prosto mi je drago znati stanje i sudbinu svih tih objekata i danas (jer zivot ide dalje), mada ih ja nosim u svom sjecanju kakvi su onda bili Malo po malo vojska se suzila na kasarnu, nadam se da ce tamo jos dugo ostati. Neko ipak rece da se i to moze promijeniti pa me zanima znas li nesto o tome? Inace Bijeljina mi je bila draga kao grad te 1983., uredjena po mjeri covjeka - ko stvorena za vojnicki izlazak..hotel Krin, kino, glavni korzo, cevabdzinice s pljeskavicom s kajmakom! a ljudi svugdje fino primali vojnike. Zao mi je sto je sada zatvor u Patkovaci, bas smo se dobro brinuli o svemu i sira zajednica je imala neke koristi od toga pretpostavljam.
ljubiša žikić Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2015-09-30 Šabac
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 23.10.16 1:29
bijeljina83 (citat):
Ima li netko od teleprinterista da je bio šifrer? Gdje ste služili šifrerski kurs nakon teleprinterske obuke? U mojoj generaciji (julac 83) išlo se je u kasarnu Jajce u Sarajevu. Tih mjesec dana vežu me najljepše uspomene. Na tim kursevima bili su predstavnici cijele JNA, svih armijskih oblasti, i trajali su mjesec dana.
Ima. Julska 82-ge. Služili smo vojni rok u istim jedinicama. VP2917/6 i VP 8840/18. Šifrerski kurs u Užicu. Kasarna Jajce u Sarajevu mi u lepoj uspomeni. Osvojio sam 11-to mesto na takmičenju teleprinterista 7-me armijske oblasti. Mada ostao žal, priznata mi dva teksta. Otvoreni koji sam najbrže kucao, napravio više od 2% dozvoljenih greški.
joksim84 Gušter
BROJ POSTOVA: : 18 ČLAN OD: : 2016-11-27 Bijeljina
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 19.01.17 16:54
missar (citat):
Aleksandre ,samo se šalim (šega ba, što bi rekli Bosanci ). Ovakav sam bio i 1979 g. i nahebo ko žuti. Kasnije su prihvatili i bilo im simpatično. Kasarnu u Bijeljini nisam nikad posetio po izlasku iz vojske. Ovih dana sam saznao da će se kasarna iseliti uskoro na drugu lokaciju a na njeno mesto planiraju neki fakultet ili što drugo. Trenutno u kasarni je profi vojska. Voleo bih da se posle toliko godina prošetam svojom kasarnom i napravim gomilu fotografija za kraj . Ne verujem da će mi dozvoliti ulazak u kasarnu. Šteta.
nemas sta posebno vidjeti osim starih paviljona i sp. terena .ostalo je sve uzurpirano.krug je minimalno smanjen.
sas19 Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2013-06-20 Bijeljina
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 29.05.17 0:05
Drugovi oficiri, podoficiri i vojnici zdravo. Evo mene opet posle duže vremena i nadam se da mi nećete zameriti jer Vam donosim nesto baš posebno. Možda će neko i prepoznati svoj ručni rad sa jednog od magacina na stražarskom mestu.
Uskoro još slika Bijeljanske kasarne. Svako dobro Vam želim.
krempi Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2016-11-05
Naslov komentara: ako se neko seti necijeg imena nek me kontaktira 30.01.18 18:07
mozda nebi bilo lose nabrojati neke drugare iz chete sa kojima se sluzilo mozda neko nekog prepozna,zalosno je da toliko secanja navire a nigde tih ljudi imena su se nekako izbledela.
1985 - decembar vp 2917 / 12 radio relejna cheta kap.mladen karan por.branko koprivica st.vodnik pio je ko smuk (ne secam mu se imena) des.ivica chuljak - vinkovci des.marko vuksanovic - obrenovac-mladenovac? des.dunjic zeljko des.salatic miroslav 001.tiodorovic nikola - pancevo 002.drofenik sinisa - pancevo 003.antonic marinko - kljuch 004.milan subotic - benkovac 005.kolicic nenad - negotin 006.blitva dusan - ? 007.koruga branko - sombor ? 008.andabaka -split 009.agbaba -? 010.mario -cro 011.durakovic -jajce
krempi: komentar modifikovan dana: 06.02.18 14:34; prepravljeno ukupno 2 puta
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 31.01.18 8:22
Dobro došaona forum, krempi! Podijeli sjećanja sa nama.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
gušter85 Gušter
BROJ POSTOVA: : 17 ČLAN OD: : 2015-06-23 DOB : 64 Zagreb
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 04.02.18 15:19
krempi (citat):
mozda nebi bilo lose nabrojati neke drugare iz chete sa kojima se sluzilo mozda neko nekog prepozna,zalosno je da toliko secanja navire a nigde tih ljudi imena su se nekako izbledela.
1985 decembar vp 2917 / 12 radio relejna cheta kap.mladen karan por.branko koprivica st.vodnik pio je ko smuk (ne secam mu se imena) desetar ivica chuljak - vinkovci desetar marko vuksanovic - obrenovac 001.tiodorovic nikola - pancevo 002.drofenik sinisa - pancevo 003.antonic marinko - kljuch 004.milan subotic - benkovac 005.kolicic nenad - negotin 006.blitva dusan - ? 007.koruga branko - sombor ?
ja sam bio nešto prije Krempija,tada je u četi bio poručnik Branko Koprivica, st.vod.I kl. Gojko Vukajlović, a zaboravio sam kako se zvao kapetan (znam da je bio Crnogorac), kapetan Karan je u to vrijeme bio mislim u teleprinterskoj ili u r.telegrafskoj četi... i malo humora iz tog vremena: bio sam pomoćnik dežurnog (to znači dežurstvo na hodniku od ponoći do jutra), pa sam se dogovorio sa požarnim da malo isprepadamo đombe koji su se izležavali nakon znaka trube za ustajanje (đombe nisu išli u prekomandu nakon obuke, a radili su npr kao vozači , magacineri isl.). U 5,30 su svi gušteri istog trena poskakali sa kreveta, a đombe su i dalje drijemali. Po dogovoru moj kolega koji je bio požarni prodornim glasom zaviče: vojniče da li su svi ustali?!, Jesu druže kapetane!..možete samo zamisliti krš i lom kada su đombe naglavačke skakali iz kreveta...a bolje da i ne pričam kako smo se morali izvlačiti
krempi Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2016-11-05
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 19.08.18 12:07
krempi (citat):
1985 - decembar vp 2917 / 12 radio relejna cheta kap.mladen karan por.branko koprivica st.vodnik pio je ko smuk (ne secam mu se imena) des.ivica chuljak - vinkovci des.marko vuksanovic - obrenovac-mladenovac? des.dunjic zeljko des.salatic miroslav 001.tiodorovic nikola - pancevo 002.drofenik sinisa - pancevo 003.antonic marinko - kljuch 004.milan subotic - benkovac 005.kolicic nenad - negotin 006.blitva dusan - ? 007.koruga branko - sombor ? 008.andabaka -split 009.agbaba -? 010.mario -cro 011.durakovic -jajce 012.kovach -cro
sanbo4 Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2016-02-23 DOB : 61 Vojvodina
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 15.01.19 18:47
krempi (citat):
1985 - decembar vp 2917 / 12 radio relejna cheta kap.mladen karan por.branko koprivica st.vodnik pio je ko smuk (ne secam mu se imena) des.ivica chuljak - vinkovci des.marko vuksanovic - obrenovac-mladenovac? des.dunjic zeljko des.salatic miroslav 001.tiodorovic nikola - pancevo 002.drofenik sinisa - pancevo 003.antonic marinko - kljuch 004.milan subotic - benkovac 005.kolicic nenad - negotin 006.blitva dusan - ? 007.koruga branko - sombor ? 008.andabaka -split 009.agbaba -? 010.mario -cro 011.durakovic -jajce
Kao sto sam vec pisao, godine 1982/83. sluzio sam vojni rok u Bijeljini u Radiotelegrafskoj ceti VP/5, ali prvih nekoliko dana sam greskom bio u ceti Relejaca VP/4. Zaista, secanja nekako blede, ali secam se da je Kapetan bio Mladen Karan, a st. vodnik Velickovic. To je jedino sto pamtim od relejaca.
gugi83 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2019-07-09 DOB : 60 Banja Luka
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 09.07.19 15:19
Pozdrav svima, koliko vidim ovdje su se javila dvojica mojih klasića 83. teleprinterista kod kapetana Rajića, st.vodnika Halilovića, desetari Marjanović, Šagi i Kos. Prekomanda nas julaca je bila 27. i 28. decembra 83. a mene je zakačio Osijek ( i naravno kao novi kolač u Osijeku, straža za Novu Godinu)
godišnjak Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2021-06-11
Naslov komentara: Re: Bijeljina 1979/80 g. 11.08.21 20:33
Mislim da se kapetan/major čijeg se imena ne možete sjetiti zvao Radovan Pajković