FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
epa vidi ovako ja sam sluzio (6) ses meseci u BiH a ses meseci u Somboru razume se prekomanda , a Sombor znam gde je, bio sam malo i u Suboticu oko pet dana. Neli to je negde u srbii. Il sam ja nes pobrkao jebi ga. A da zaboravio sam bio sam i malo u Kraljevo na do obuci oko 15 dana , tamo je imalo mnogo tenkova T-84, bvp i ot-a. A gde ste bili vi druze?. I koje ste vi mape gledale!!!!!!!
tose Gušter
BROJ POSTOVA: : 72 ČLAN OD: : 2011-12-08 DOB : 57 Titov Veles
Naslov komentara: SOMBOR 1989. 11.12.11 20:06
ima li neko ko je sluzio u kasarni zelenasa u Somboru. To je bila jedna mala lepa kasarna.Za razliku od plavca mi smo se gubili.Komandir cete mi je bio porucnik Kozomara Kosra. U toj ceti sam bio komadir voda. ako neko se seca ovih dana nek se javi bilo bi mi vrlo drago da nadzem neki bivsi drug sa tih vremena.
tose Gušter
Naslov komentara: Sombor 1989. 14.12.11 17:10
Aloooo!!!!!!!!!!!!!!!! Ima li ko da je sluzio vojsku u Somboru.
tose Gušter
Lepa pesnica, sad ču ja da spremim neki mjuyikl pa če mo zajedno otpjrvat A može da popijamo po neku
Sekeres Dragan Gušter
BROJ POSTOVA: : 24 ČLAN OD: : 2012-03-03
Naslov komentara: Pozdrav Tošetu iz Titovog Velesa 06.03.12 20:06
Toše druže drago mi je što ti se svidela pesma Pesma je iz filma Jagode u grlu ne iz serije Inače ja i ti moramo da postanemo drugari jer se baviš elektronikom i sviranjem gitare isto kao i ja a gitaru sam naučio da sviram u vojsci LJUBLJANA 1984
tose Gušter
Ok Dragane gitaru sam naučio još u sedmi razred osnovne škole kad sam bio u Banja Luci sviro sam malo u na neke priredbe. A elektroniku sam dobro ispeko kad sam morao sam da sklopim pojačivač za elektčnu gitaru Bilo bi mi drago da još jednom budemo drugovi
Pozdrav druže:
Sekeres Dragan Gušter
BROJ POSTOVA: : 24 ČLAN OD: : 2012-03-03
Naslov komentara: Zdravo Tose druže stari 07.03.12 23:26
Vidiš i ja sam počeo da se bavim elektronikom još od 5 razreda osnovne škole, pravio sam prijemnike sa 1 diodom i par kalema i kondenzatora zujalice sa AC 550 kasnije pojačalo sa TBA 810 pa još kasnije sa 2N3055 a za gitaru sam se zainteresovao pre odlaska u vojsku Danas se bavim industrijskom automatikom Drago mi je sto još uvek ima dobrih drugara u ovom ludom vremenu Moji su drugovi biseri rasuti po celom svetu i ja sam selica pa ih ponekad sretnem u letu
Da l' je to sudbina il' ko zna šta li je kad god se sretnemo uvek se zalije, uvek se završi s' nekom od naših pesama
tose Gušter
Ok najbolji druže malo smo daleko la ipak smo blizu.Vi ste iz Pančeva moj stari (otac) je tamo služio vojsku na neki aerodrom On je preminuo pre jednu godinu u ovaj mesec pa ne znam mogu o tom ajrodromu. Služio dobih tri godina.
Što se tiče elektronike hteo sam sad da uradim pojačivač sa fetove pa su mi došle nekeko skupe, pa projek sam otkazao.
idemo dalje:
Momčilo Bajagič
Da smo zivi i zdravi jos godina sto da je pesme i vina i da nas cuva Bog
Da su najbolje zene uvek pored nas jer ovaj zivot je kratak i prozuji za cas
Pozdrav druže tenkista, znači mi smo bili u isto vreme i u istu kasarnu. Na slike što vidiš onaj stažo mlađi vodnik to sam ti ja, komandir mi je bi poručnik Kozomara Kosta imao je brkove. Kad se iznerviro drao se pa ječala je cela kasarna. U koji paviljon si bio i koja klasa (sebtembarac) ili
Ha, sada koji paviljon jednostavno se ne sjećam, bilo je to stvarno davno. Sjećam se da je od glavnog ulaza bio lijevo i to u prizemlju. Komandir mi je bio kapetan prve klase Armuš Velimir, a ako se ne varam komandant vojarne je bio Mladenović Stojan. Vojsku sam napustio 16. rujna 1989. godine, znači "septembarac".
tose Gušter
[You must be registered and logged in to see this link.] (A) ti je paviljon gde si bio ti (B) paviljon gde sam bio ja prvi sprat desno (C) ti je hangar gde su bile naše tranportere OMJ (D) ti je poligon gde smo smo trčali krugove jutarnje viskulture (E) hangar gde su bile vaše tenkove (F) Glavna kapija gde smo morali da prođemo kada smo išli kuči (G) pista gde smo se postrojavali
To je bilo tako tada, ašta je sad samo bog zna. Sražu smo davali negde von kasarne meki magacini za municiju
Ako mogu te pitat,gde si završio obuku, kurs šofer tenka
Auuuu, kad vidim ovu sliku što si poslao bude se uspomene.......!!!! Obuku sam završio u Zalužanima ( Banja luka) i nešto prije Nove godine došao sam u Sombor. Kako sam naišao na ovaj forum pokušao sam doznati što je sa vojarnom i utvrdio sam da se ista prodaje. Pogledaj prvu sliku lijevo, naša pista...nevjerojatno koliko je vremena prošlo!!!!
Tek sada sam skužio da mi administrator ne da postavljati linkove......ništa sačekat ću tih sedam dana ili jednostavno ukucaj na google "grad zainteresovan za vojnu ambulantu i objekat šikara" i dobit ćeš podatak o statusu vojarne.
tose Gušter
Ok druže ja sam bio u Bajna Luci dorih šest meseci u kasarni Mladen Sojanovič u (ZALOŽANI) sam bio na obuci vožnje oklopnih transportera. U Somboru sam došao u septembru 1989 gde sam zadužio drugi vod prve čete OMJ i u martu iste godine pravo kuči.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Još ništa druže ali ne brini kad obijem bilo kakve informacije dobičeš ih
Ako se radi za isti Marko a sigurno je taj sa njim se dobro poznajem, ali ni ja ni sam ga vidio odavno imao neke zdravstvene probleme pa ne znam šta je bilo potom Al i ipak ako saznam nešto pisat ču ti
tose: komentar modifikovan dana: 18.03.12 21:11; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Druze Tose i Tenkista,ja sam malo bio u toj kasarni a ta kasarna je prazna vec nekih 7 godina i u njoj nije vise vojska.Ove slike sa google maps su mapirane jako davno jer u parku borbenih vozila se vide neka vozila koja su parkirana.Tenkovi t-55 su bili ispod natstresice sa leve stane kad se udje u park borbenih vozila.Stacionar je bio skroz pored poligona sa pesadijskim preprekama.Kada se udje na prijavnicu pa pravo preko piste za postrojavanje je bio intendantski servis a desno paviljon oklopnjaka a levo od piste su bili artiljerija,izvidjaci itd.Mi tenkisti smo neke manje vezbe izvodili van kasarne na poligonu pored Gakovackog puta,znaci kroz KPS pa levo preko pruge i nakon 2-3 km je taj poligon.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Zdravo druže KeleOMJ tako je baš kao što si opisao, i mi smo išli na taj isti poligon kroz KPS pa levo preko pruge i nakon 2-3 km eto nas tamo vod u napad vod u odbrani i.t.d.
Ta kasarna je od 2006 godine prazna , ali od ove godine su uveli cuvarsku sluzbu kako ne bi podkradali prozore,krevete itd ... Ako se neko seca kantine one male , e tu je negde jedno drvo orah , a ko god je zasadio taj orah 100 % mu je irzaslo drvo To je mislim meni neki Slovenac rekao Ja sam preskakao ogradu kako bih nakupio sto vise oraha i sad sam sumu zasadio u SIKARI
Usput ta kasarna je sad mislim skladiste fabrike akumulatora sombor ...
Kasarna u Sikari naravno stoji pusta , moze se uci , sva sreca pa neki izbeglica zivi i drzi mislim koze pa one brste travu Spavaone jos stoje isto Jedan objekat je grom pogodio tako da je krov izgoreo i tako stoji do dan danas ...
A poligon za obuku tekista mislim da je skoro prodat ... na njemu je bio mislim 1 serman , ali ga je neko isekao i odneo ...
Kad budem blizu kasarne , ucicu i uslikati za VAS Ambulanta je ukinuta mozda ima 2 godine , zuji prazna ... sad se lece na VMC NOVI SAD ... glupost
Pozdrav svima imali ko daje 91 u martovac tenkista jer stvarno nemogu nikog naci jer je to klasa sto je bila samo dva mjeseca u kasarnoj i onda na teren pa Rat pozdrav Martovac 91
I ja sam bio tenkista u Somboru ako se ne varam 87/88 septembarac Prvo sam bio u 1. tenkovskoj četi kod Kapetana Jonjiča onda me prebacilo u 3. tenkovsku četu kod kapetana Armuš velimira gdje sam bio čato, poslje me je Major Mladenović Stojan uzeo za vozaca osobnog
sinn69: komentar modifikovan dana: 11.08.12 14:18; prepravljeno ukupno 1 puta
Mi tenkisti smo neke manje vezbe izvodili van kasarne na poligonu pored Gakovackog puta,znaci kroz KPS pa levo preko pruge i nakon 2-3 km je taj poligon.
Ekonomija smo to streliste zvali tamo smo gađali sa PKT-om na mini streljani sa onih klimajucih ploča sto su simulirale gibanje tenka u pokretu, a na gađanje pjesadijskim oružjem smo išli nekuda vlakom u Suboticu ako se ne varam po nekom pjescanom putu
Bojevo gađenje smo imali na Pasuljanskim livadama a podvodnu obuku na Drini
I ja sam bio tenkista u Somboru ako se ne varam 87/88 septembarac Prvo sam bio u 1. tenkovskoj četi kod Kapetana Jonjiča onda me prebacilo u 3. tenkovsku četu kod kapetana Armuš velimira gdje sam bio čato, poslje me je Major Mladenović Stojan uzeo za vozaca osobnog
88/89 također sam bio kod kapetana Armuš Velimira s time da sam ja vozio njegov tenk. Te godine je unaprijeđen u kapetana I klase. Armuš je bio izuzetno korektan i pošten čovjek......zna li netko nešto o njemu??????
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Mi tenkisti smo neke manje vezbe izvodili van kasarne na poligonu pored Gakovackog puta,znaci kroz KPS pa levo preko pruge i nakon 2-3 km je taj poligon.
Ekonomija smo to streliste zvali tamo smo gađali sa PKT-om na mini streljani sa onih klimajucih ploča sto su simulirale gibanje tenka u pokretu, a na gađanje pjesadijskim oružjem smo išli nekuda vlakom u Suboticu ako se ne varam po nekom pjescanom putu
Tenkisti su stražu davali samu u krugu kasarne
Mislim da se streliste kod Subotice zvalo Hrastovaca. Isli smo i mi iz B. Topole.
88/89 također sam bio kod kapetana Armuš Velimira s time da sam ja vozio njegov tenk. Te godine je unaprijeđen u kapetana I klase. Armuš je bio izuzetno korektan i pošten čovjek......zna li netko nešto o njemu??????
Onda znaci da smo bili u isto vrijeme u istoj ceti
Za Armuša nisam nikad ništa cuo, a Mladenovica sam vidio oko Vukovara kao i tenkove na koje sam ispisivao brojeve...
Izvinjavam se zbog toga što neznam dobro vaš jezik - malo sam ga več zaboravio. Baš mi je drago, da sam našao ovaj forum. I ja sam bio u vojsci u Somboru od marta 1990 do marta 1991 - kasarna u gradu Vojvodjanska ulica. Bio sam nisandžija kod haubica. Iz kasarne sam izašao u martu 1991- ravno prije početka rata. Baš sam imao sreču. Več u martu su bili tenkovi spremni za izhod iz kasarne. Težki so bili to časi. Prošle godine (2012) bio sam na izletu u Somboru zato sam i posjetio i ovu kasarnu. Na moje razočaranje tamo više nema ništa osim zgrada koje su u venoma lošem stanju.
Bilo bi mi drago, ako bi se mi javio neko od mojih drugova, koji so bili tada u toj kasarni kod artilerije - haubice.
Ja sam bio decembarska klasa 1989. na aerodromu, kod zapovjednika kap. Armenski Vladimira.Poslij sam otišao u Vrhniku u Sloveniju, zapovjednik mi je bio poručnik Gričar Marko. Uglavnom Vrhnika je bila pravi preporod poslije Sombora, oni koji su bili gore znaju o čemu pišem. Volio bi da se netko javi, ako je bio sa mnom.
Jesam, iz Slovenije ista generacija bio sam u mehanizovano oklopni jedinici komadnir mi je bio Branko ćaćija. Da li je neko služio u isto vrijeme kao ja?
mart 89/90. Služio u Divizionu, Kapetan Bjeloš, Vodnik Dobrić Miroslav. Volio bih saznati, dali neko ima informaciju o njima. Posebno o vodniku Dobriću. Uvijek je volio da se kurči, iako je bio samo obični vodnik. Kada je bio dežurni kasarne, hodao je ko ''Šicer'' sa šapkom na očima, i ''ulivao strah'' hehehe... koji je to bio kompleksaš ...a mene nije mogao ni smisliti, jer sam mu nakon 4. mjeseca ''pobjegao'' u orkestar DOMA JNA...hehehe...Ako neko ima informaciju...pišite..Pozdrav
Jos proucavam kako sve ovo funkcionise i kao prvo da pozdravim sve forumase i sve pripadnike OMJ. U trenu sam se prijavio i polako korak po korak vracam secanja koja ne blede, samo su bila odlozena na neodredjeno. Bio sam operator na BVPu M80 a 592013 e kom cete por. Krstic Srdjan. Pamtim i Armusa i Momira Drmakua a do jutra cu se dosta toga prisetiti. Sa dosta klasica iz marta 91 sam u kontaktu na fb-u ali nije na odmet i da se taj broj uveca. Veliki pozdrav
The author of this message was banned from the forum - See the message
Tenkisti su stražu davali samu u krugu kasarne
Mislim da se streliste kod Subotice zvalo Hrastovaca. Isli smo i mi iz B. Topole.
Na minijaturnom tenkovskom strelištu (MTS ili TMS) se provode gađanja PKT strojnicama i reduciranim zrnom (aluminijsko zrno umjesto bojevog) koje ima potpuna balistička svojstva kao i normalni metak do 400 metara, nakon te daljine zrno ima nagli pad i postaje bezopasno dok se na ATS (automatsko tenkovsko strelište) provode gađanja PKT strojnicama i normalnim zrnom te topom sa umetnutom cijevi (UC) kalibra 20 mm. Razlika između ta dva strelišta je u tome što se na prvom gađanja izvode sa ljuljajuće platforme a na drugom se tenk kreće po određenoj stazi a mete se automatski pojavljuju i neke su pokretne. Načelno na kraju staze posada izlazi iz tenka i riješava dio meta osobnim naoružanjem. ATS može imati jednu do tri staze. Uz ova dva strelišta postoji i SPG (sobni poligon gađanja) te poligon na kojem se provode bojna gađanja tipa Slunj, Krivolak, Pasuljanske livade.....
Pozdrav druže tenkista, :cheers:znači mi smo bili u isto vreme i u istu kasarnu. Na slike što vidiš onaj stažo mlađi vodnik to sam ti ja, komandir mi je bi poručnik Kozomara Kosta imao je brkove.Kad se iznerviro drao se pa ječala je cela kasarna. U koji paviljon si bio i koja klasa (sebtembarac) ili
jel to bila 3 ceta na starim OTM 60 mart 89/90
tose Gušter
Pozdrav druže tenkista, :cheers:znači mi smo bili u isto vreme i u istu kasarnu. Na slike što vidiš onaj stažo mlađi vodnik to sam ti ja, komandir mi je bi poričnik Kozomara Kosta imao je brkove.Kad se iznerviro drao se pa ječala je cela kasarna. U koji paviljon si bio i koja klasa (sebtembarac) ili
jel to bila 3 ceta na starim OTM 60 mart 89/90
Tako je druze (north) to je bila treca ceta na otm 60.Slucajo ni si bio i ti tamo druze,
Stazio: komentar modifikovan dana: 18.01.14 23:09; prepravljeno ukupno 4 puta (Reason for editing : prebacivanje teksta iz naslova)
Sponsored content
Naslov komentara: Re: SOMBOR 1989. VP 5920/11 (36. mbr)