FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: ČELIČNA KRILA 05.01.13 18:13
tu-144 i francuski concord su dve najvece gluposti u istoriji vazduhoplovstva.napravljeni su avioni koji nigde nemogu da lete i gotovo niko nemoze da kupi kartu za let.zbog probijanja zvucnog zida concord nije mogao da leti iznad naseljenih mesta a ameri dugo vremena nisu dozvoljavali da slece u USA.nenormalna potrosna goriva je drasticno povecavala cenu leta tako daje malo ljudi uopste moglo da plati kartu.tu-144 mogao je da leti samo na teritoriji SSSR I pravi ogromne gubitke.nadzvucni putnicki avion je lepa ideja ali totalni finansiski promasaj.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: ČELIČNA KRILA 05.01.13 21:27
vladimir (citat):
tu-144 i francuski concord su dve najvece gluposti u istoriji vazduhoplovstva.napravljeni su avioni koji nigde nemogu da lete i gotovo niko nemoze da kupi kartu za let.zbog probijanja zvucnog zida concord nije mogao da leti iznad naseljenih mesta a ameri dugo vremena nisu dozvoljavali da slece u USA.nenormalna potrosna goriva je drasticno povecavala cenu leta tako daje malo ljudi uopste moglo da plati kartu.tu-144 mogao je da leti samo na teritoriji SSSR I pravi ogromne gubitke.nadzvucni putnicki avion je lepa ideja ali totalni finansiski promasaj.
Ja baš ne bih toliko kritikovao ova dva projekta, mislim da se iz toga moglo nešto bolje razviti ali da nekome (USA avioindustriji) nije odgovaralo.
goran n Gušter
BROJ POSTOVA: : 66 ČLAN OD: : 2012-11-16
Naslov komentara: Re: ČELIČNA KRILA 05.01.13 22:02
EVO samo da ja nešto dodam ako se uvazi e 16 i nig 29 ko nebo i zenlja ali druga bi priča bila da su jna piloti imali neke mod avine zar ne zašto su ameri pobjegli sa obuke jna pilota raspitajte se malo o tome kad su vidjeli šta jna piloti rade sa njihovim aviopnima drugi dan su pobjegli jer su vidjeli da su im velika konkurencija a isto tako je bilo sa francuzima odakle to znam znam od jednog poručnika koji nam je predavao o karakteristikama aviona ljudi iz fiče zači u mercedesa je velika razlika a to što smo imali i piloti su se dokazali da za neke stvari treba imat srce i godine profesionalme obuke a trenazer u vojnoj akademiji pa na obični jednokrilac pa onda u dvosjed i 4 godine da akademac dobije šansu da poleti sam a još praksa a onda se suprostaviti f 16 e dečki razmislite malo
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: ČELIČNA KRILA 05.01.13 23:37
goran n (citat):
akademac dobije šansu da poleti sam a još praksa a onda se suprostaviti f 16 e dečki razmislite malo
Jedan na jedan ili u nekoj ravnopravnijoj varijanti sa potpuno ispravnim avionima (sa obje strane), ok. To bi bio pravi okršaj. Ovako je ispalo tragično i besmisleno...
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: ČELIČNA KRILA 19.01.13 20:21
Concord tehnicki podaci.maximalni dolet 7250km.potrosnja 13.2kg po 1km. znaci za maximalni domet treba tankovati 95700l goriva.obzirom da prima samo 100 putnika i 9 clanova posade avion je bio potpuno nerentabilan.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ČELIČNA KRILA 11.10.13 12:26
Jednoc u vrijeme Jugoslavije - pa i sada poslije vrijedi reci:
Ima samo jedan mali broj zemalja na svijetu koji su u stanju planirati, proizvoditi i upotrebiti vlastite borbene avione. Svaka cast ponajprije tadasnjoj kompaniji SOKO. (...jednoc div sa vise od 8000 zaposlenih...)
dtm215 Gušter
BROJ POSTOVA: : 13 ČLAN OD: : 2013-10-06
Naslov komentara: Re: ČELIČNA KRILA 11.10.13 12:32
kakve je sanse imao SOKO J-22 ORAO u napadima NATO-a 90ih? Ima li kojih podataka (koje nisu propaganda...). Ideja Orao-a je bila da nije toliko snazan/brz kao moguci napadaci - ali da je super prilagoden Jugoslavenskim prilikama pustih brda i kanjona... Da li sam makar malo u pravu - imali RV profesionalaca koju mogu moje misljenja komentirati?
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: ČELIČNA KRILA 11.10.13 14:40
dtm215 (citat):
kakve je sanse imao SOKO J-22 ORAO u napadima NATO-a 90ih? Ima li kojih podataka (koje nisu propaganda...). Ideja Orao-a je bila da nije toliko snazan/brz kao moguci napadaci - ali da je super prilagoden Jugoslavenskim prilikama pustih brda i kanjona... Da li sam makar malo u pravu - imali RV profesionalaca koju mogu moje misljenja komentirati?
Koncepcija naših aviona je bila takva da se oslanjalo na borbu po kanjonima,vrletima šumskim predjelima jer su svi imali izvrsne manevarske sposobnosti.Primarni zadatak je bio u slučaju napada na SFRJ isključivo borba po tim terenima na položaje u niskom letu.To se i pokazalo dosta učinkovito u prethodnim sukobima ali na žalost i dosta gubitaka na svim stranama.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: ČELIČNA KRILA 11.10.13 16:27
dtm215 (citat):
kakve bi sanse imao A-10 protiv mig21 ili mig29 ? jednostavno nikakve jer su to avioni potprno razlicte namemene. orao I A-10 su namenjeni za podrsku kopnenim trupama.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: ČELIČNA KRILA 12.10.13 4:24
Matrix (citat):
Koncepcija naših aviona je bila takva da se oslanjalo na borbu po kanjonima,vrletima šumskim predjelima jer su svi imali izvrsne manevarske sposobnosti.Primarni zadatak je bio u slučaju napada na SFRJ isključivo borba po tim terenima na položaje u niskom letu.To se i pokazalo dosta učinkovito u prethodnim sukobima ali na žalost i dosta gubitaka na svim stranama.
To je tacno kada se radi o koncepciji. Kada se radilo na razvoju Orla racunalo se da ce Britanci isporuciti savremenije motore, medjutim kasnije su promenili odluku i Orao je zavrsio sa slabijim motorom koji je namenjen za trenazere. To je barem prica koju sam cuo od coveka koji je bio jedan od sefova konstruktorskog tima. Da Rumuni nisu bili ukljuceni u projekat verovatno bi razvili bolji i moderniji avion koji bi imao supersonicnu brzinu. Originalna ideja je bila da se dobije avion koji bi bio lovac-bombarder, ali posto motori nisu dobijeni onda je isti postao avion za podrsku. Cak i sami konstruktori nisu bili zadovoljni sa ishodom celog projekta mada to javno nikada nije bilo publikovano.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: ČELIČNA KRILA 12.10.13 8:55
jedna kina ni dan danas nije razvila sopstveni motor.motor je bio najveca prepreka I projektu JNA novi avion
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Prva serija jugoslavenskih aviona J-22 Orao izrađena je u varijanti izviđača i predana na upotrebu 353. eskadrili u zrakoplovnoj bazi Mostar. Uveden je u operativnu upotrebu kao zamjena za lakog jurišnika Jastreb J-21.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Prva serija jugoslavenskih aviona J-22 Orao izrađena je u varijanti izviđača i predana na upotrebu 353. eskadrili u zrakoplovnoj bazi Mostar. Uveden je u operativnu upotrebu kao zamjena za lakog jurišnika Jastreb J-21.
Nesto o J-22 sto je meni iz prakse poznato. To je namenski trebao da bude avion lovac-bombarder, s obzirom da RV nije raspolagalo adekvatnim aparatima. Odmah po prijemu prvih letilica, doslo se do zakljucka da je to veliki promasaj. Letne karakteristike su bile bukvalno nezadovoljavajuce. Ugradjeni su veoma slabi motori (englezi nisu ispunili dogovor) od konstruktivno predvidjenih. To je visokokrilac sa velikom odraznom radarskom povrsinom, malom nosivoscu ubojnih sredstava, malim taktickim radijusom i problematicnim manevarskih mogucnostima u vazduhu i zastarelim sistemom UV. Bilo je tu i drugih konstruktivnih gresaka, sto je dovodilo do cestih mirnodopskih udesa. Sve u svemu letilica je bila vrlo nepopularna medju pilotima. Saradnja sa rumunima na daljem projektu je brzo prekinuta, tako da nije masovno kako je bilo planirano, uveden u upotrebu. Ono sto se zateklo u operativnoj upotrebi, bilo je namenjeno za neposrednu podrsku jedinicama.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: ČELIČNA KRILA 20.10.13 6:39
U sklopu Smithsonian National Air and Space Museuma iz Washingtona D.C., nalazi se podružnica u Chantillyju, Virginia, pod nazivom Steven F. Udvar-Hazy Center, otvorena 2003. Tamo su u velikim hangarima izloženi brojni zrakoplovi i razni artefakti iz povijesti zrakoplovstva i putovanja u Svemir.
Uz ovu tablu s karakteristikama i objašnjenjem, nalazi se slika Miga-21F s oznakama JRZ/JRV. Iako se avion nalazi kao prikaz avijacije Koreje i Vijetnama, kako također piše.
U čemu je stvar s ovim iračkim Migovima? 25 iračkih Migova je došlo na remont u ZTZ 'Zmaj' (Velika Gorica), međutim izbijanjem sukoba, preseljeni su. Jedan MiG-23ML je preletio preko Željave na Batajnicu, ostali su otišli u kontejnerima. Izbila je cijela zavrzlama oko njih, neki izvori kažu da je Irak platio remont, neki da nije. Dio zrakoplova nije vraćen Iraku, a Mig-23ML je bio u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. 2009. je preseljen iz Muzeja vazduhoplovstva u VZ 'Moma Stanojlović'. Špekuliralo se da se avion vraća vlasniku...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL