FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: NOVI AVION 28.10.11 23:02
Malo je poznato da je jos za vreme postojanja jna gotovo bio zavrsen Novi Avion, nadzvucni avion, koji je trebao biti u sastavu RV iPVO.Ideje su postojale jos 70ih a realizacioni program je uradjen 1986.I od tada se u kontinuitetu radilo na ostvarivanju cilja. Konstrukcija je bila "nasa" ,Vazduhoplovnotehnicki institut je u saradnji sa mnogim vodecim svetskim firmama radio na tome. Najpribliznija kombinacija je bila da to bude avion tipa 'Francuski Rafal" i probni let je bio planiran 1995.godine. Do raspada JNA, je bio uradjen prototip pilotske kabine i tu je prica zavrsena.Evo i nekih postera sa "Wiki.."
alexandar Kapetan I klase
Naslov komentara: Re 29.10.11 0:22
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 01.11.11 20:29
Misliš da je na to zaboravljeno
Naslov komentara: Re 01.11.11 23:10
Matrix (citat):
Zaboravljeno kad je bila "frka", pa se neko setio i tajac. Siguran sam da si u toku nekih prica i verzija za taj projekat
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 03.11.11 1:52
aleksandar obradovic (citat):
Matrix (citat):
Zaboravljeno kad je bila "frka", pa se neko setio i tajac. Siguran sam da si u toku nekih prica i verzija za taj projekat
Pa i nisam baš u nekom toku ali ovo ljeto kad sam pričao sa Francuzom i bivšim pilotom 29-tice(znaš na što mislim ) došli i do tog aviona (Željava i sve drugo po strani) - sve je stalo sa prodajom tenkova 84-ki kad je Ante Marković napravio najveći potez spašavajući dinar sklopio ugovor o prodaji tenkova i sveg novog naoružanja Istoku(mislim da to svi znaju),tu se Armijski vrh već bunio a avion je bio pri kraju međutim došlo ludo doba pa ode i on - koliko znam Francuzi su odmah htjeli otkupiti licencu jer je avion na kraju bio savršeniji nego na gornjim slikama i da postoje dan danas dva sačuvana prototipa u nekim "zemunicama" - licenca nikad nije prodana a koliku vrjednost danas ima taj avion - sigurno više nego 21-nica a manje nego ostali.
Za one koji nisu znali Hrvatska i Srbija su potpisali sve ugovore o zajedničkom nastavku razvoja i suradnje na vojno-tehničkim putevima i paradoks zajedničkim vojno-mirotvornim akcijama blago budalama kad ne znaju kako su završavali svi ratovi na brdovitom Balkanu i mislim da sam negdje već napisao Hrvatska i Srbija su zajedno radili tenk T-84 od '92 pa do dan danas.žali bože jadnog sje*anog naroda..
Naslov komentara: Da 03.11.11 12:06
Upravo to.....moja saznanja su da je licenca ipak"otisla", i doradjena ,odnosno posluzila u nekim tehn.resenjima i Francuzima i Britancima ,ali to su nagadjanja.A ovi ljudi iz VTI u Zarkovu su uvek bili da kazemo korak ispred svih.I prvi mlazni motor za borbeni avion, i projekti ,konstrukcije,poljoprivredni avioni,more stvari za koje se zna i ne zna Strahovit potencijal bio a na zalost to sto si rekao "blago budalama" a i nama sa njima
Matrix Poručnik
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 05.11.11 17:41
aleksandar obradovic (citat):
Upravo to.....moja saznanja su da je licenca ipak"otisla", i doradjena ,odnosno posluzila u nekim tehn.resenjima i Francuzima i Britancima ,ali to su nagadjanja.A ovi ljudi iz VTI u Zarkovu su uvek bili da kazemo korak ispred svih.I prvi mlazni motor za borbeni avion, i projekti ,konstrukcije,poljoprivredni avioni,more stvari za koje se zna i ne zna Strahovit potencijal bio a na zalost to sto si rekao "blago budalama" a i nama sa njima
Nadam se da si čuo ili vjerovatno znaš da su se najbolji piloti iz cijelog svijeta jednom na godinu takmičili u akrobatskom letu - moj susjed(sad bivši pilot) je bio dva puta sa ma hebi ga neka malo guglaju Jelen i Gringo.... i koja je letačka formacija vječito bila u TOP-3...
moje mišljenje je da nisu ništa prodali a da su naši inženjeri radili i usavršavali tehniku kod Francuza,Engleza,Amera,Rusa,Iračana,Kuvajćana i da ne se*em cijelom svijetu,većina ih je ostala kad je počelo klokotanje i sad su uspješni ljudi sa milijon hvale vrjednih radova i pregršt love na računu
Naslov komentara: Re 05.11.11 23:03
Na zalost tako je......bar ovde u Srbiji sve sto vredi od stucnjaka, moze da uspe ako ode van zemlje
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 28.12.12 23:26
Eurofighter (tipe Typhoon) u sastavu austrijskih zračnih snaga:
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 23.04.14 8:44
Nije moja oblast interesovanja i neću da tvrdim, mogu samo da nagađam. Na osnovu fotografija i godine uvođenja u operativnu upotrebu (1988), mislim da je JAS 39 Gripen poslužio kao "uzor" Novom avionu???
Inače avion o kome recimo maštaju HRZ i ViPVO, jer je prava mera za vojna vazduhoplovstva malih zemalja.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 23.04.14 12:22
Negde sam procitao da se racunalo na saradnju sa francuzima. Navodno, to bi bila jeftinija, jednomotorna verzija Rafala-a.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 23.04.14 12:44
Teško je reći da je netko nekoga sasvim kopirao. Najvažniju ulogu u razvoju Novog aviona imao je Vazduhoplovno tehnički institut iz Beograda koji je koncipirao suvremenu verziju jednomotornog višenamjenskog nadzvučnog borbenog aviona. Program je bio u skladu s primjerice, francuskim Dassault Rafaleom, švedskim JAS 39 Gripenom, izraelskim Lavijem, indijskim LCA i europskim Eurofighter Typhoonom. Tek su američki programi razvoja krstarećih lovaca bili napredniji i kompleksniji od spomenutih aviona.
Tadašnja razina znanja i dostupna tehnologija, koja je ostvarena kroz prethodne programe Soko J-22 Orao i Soko G-4 Super Galeb, nisu bili dovoljni za samostalnu realizaciju teškog i složenog zadatka razvoja i proizvodnje Novog aviona. To je uvjetovalo značajnu dopunu tehnologije, što se moglo ostvariti jedino suradnjom s razvijenim zemljama. Jugoslavija je "izabrala" kupnju dopunskih znanja i tehnologije, kroz suradnju s tvrtkama razvijenih zemalja. Ta kupljena znanja i tehnologije, osim što su trebala biti upotrijebljena za razvoj i proizvodnju Nadzvučnog aviona, trebala su se ugraditi i u jugoslavenske istraživačko-razvojne i proizvodne kapacitete i tako postati trajno vlasništvo. Ovaj vid suradnje je uvjetno nazvan tehnološka podrška. Moguće tvrtke za pregovore o tehnološkoj podršci, ubrzo su se svele na francusku tvrtku Marcel Dassault MD i britansku British Aerospace BAE. Dok je Dassault MD bio nositelj projekta Dassault Rafale, BAE je bio nositelj projekta Eurofighter Typhoon.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 23.04.14 21:07
Zavisno od izvora. Po nekima je prvi prototip bio skoro 80% uradjen i vukao se godinama po VTO-u. Po grubom secanju mislim da se Mamula u svojim memoarima dotakao i tog projekta. Navodno je pored ekonomske krize , odbijanje Francuske da ozbiljnije ucestvuje u istom, zadalo konacni udarac tom projektu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 24.04.14 10:23
pukovnik Milojevic Ratko . klasicni teoreticar koji u zivotu nije napravio NISTA. PRVA PETOLETKA je proizvodila hidrauliku za BOENG a nebi znali da proizvedu hidrauliku za nas avion,
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 24.04.14 14:50
vladimir (citat):
pukovnik Milojevic Ratko. klasicni teoreticar koji u zivotu nije napravio NISTA. PRVA PETOLETKA je proizvodila hidrauliku za BOENG a nebi znali da proizvedu hidrauliku za nas avion.
Interesantni su komentari u linku nakon uvodnog članka i ovog dokumenta. Prepiska nema nikavu službenu oznaku, pa se čini da se radilo o mišljenju na privatnoj razini.
Ne znam puno o ovome, ali me zanima. Smatram ipak da ex-Yu nije mogla sama proizvesti takav avion, a slažem se s nekim stavovima da su ranije puštani u serijsku proizvodnju nedovoljno usavršeni prototipovi. Znači imali smo dobre domaće avione, ne i izvanredne. Vjerojatno je pukovnik Milojević htio na to ukazati.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 24.04.14 16:16
Ex YU nije mogla sama napraviti kilavi YUGO, kopirali su FIAT, (a i to su ujebali) a ne da napravi vrhunski fighter jet. Nasa preduzeca jesu pravila neke dijelove za strane kompanije ali po njihovim nacrtima i kontrolom kvaliteta.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 24.04.14 16:38
to je potpuno tacno. nijedna zemlja nemoze da napravi sve sama. kina 50 godina pokusava da napravi kvalitetan motor za svoje rv I jos nije uspela u tome. licenca,kooperacija ili jednostavno kupoviona onog sto je potrebno.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 20.06.14 0:08
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 20.06.14 1:05
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 20.06.14 1:09
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 20.06.14 7:23
nemamo mi sada pare ni za nove akumulatore za MIG29 a kamoli novi avion.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 20.06.14 12:13
Što je s Utvinim avionom Kobac, je li poletio prototip?
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: NOVI AVION 23.06.14 4:34
Max Blitz (citat):
Što je s Utvinim avionom Kobac, je li poletio prototip?
Koliko je meni poznato, prototip je naprevljen ali ne i probni let. Kao i obicno problem je u finansiranju celog projekta. Inace interesantan koncept koji podseca na Kraguja J-20.