FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

RADAR I AVION

Go down 
+2
goran9030
vladimir
6 posters
AutorPoruka
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8060
ČLAN OD: : 2011-01-25

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime03.03.19 9:10

prvi radari na avionima su se pojavili na americkim avionima u korejskom ratu. americki piloti su lako mogli da uoce neprijateljske avione  sto im je dalo veliku prednost u borbi. razviti ovakvu tehnologiju i instalirati na avione  za ruse je bilo pitanje vremena koji oni nisu imali a rat je bio u velikom zamahu. nasli su vrlo jedostavno resenje. postavili su radio prijemnik koji je pilotu signalizirao da je avion ozracen radarom. to je bila inovacija koju nisu imali amerikanci cak nisu ni sanjali da takvo nesto postoji. ovo je dalo prednost ruskim pilotima. od tog dana pa do danas  traje borba izmedju proizvodjaca aviona i proizvodjaca radara. proizvodjaci aviona pokusavaju da naprave avione sto manje vidljivim a proizvodjaci  radio lokatora  da ih sto bolje vide. to je i glavni razlog usporavanja razvoja nevidljivog aviona SU57.  ispostavilo se da radar aviona SU35C VIDI AMERICKE AVIONE F22 I F35  na 220km. tajni adut SU57 je radar AFAR  u nosu aviona Belka. o njemu se malo zna a o tehnickim karakteristikama se ne zna gotovo nista. ono sto se pouzdano zna jeste da je mnogo napredniji od radara instaliranog na SU35C
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7506
ČLAN OD: : 2015-03-20
DOB : 58
M(j)esto Đakovo

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime24.10.20 3:31

Pozdrav Vladimire, postavio si Zanimljivu temu o kojoj nemam neko veliko znanje. Šteta je da nije bilo nekih odgovora, odnosno dopune. Pročitao sam tvoj post i sjetio sam ga se nedavno. 
Povod je tvoj navod da su se prvi radari na avionima pojavili u korejskom ratu. 
U nastavku posta, objavit ću članak koji sam pronašao o njemačkom pilogu Helmutu Lentu, a u kojem se navodi zanimljiv podatak o tome da su Nijemci tokom rata na svoje avione ugrađivali radarske antene. 
Da li imaš nekih podataka o tome i može li se to smatrati za prve radare koji su ugrađeni u avione?
Uostalom, pročitaj Smile

Helmut Lent – noćni pilot s više od 100 oborenih zrakoplova – 1944.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dana 7. listopada 1944. godine poginuo je njemački pukovnik Helmut Lent, visokoodlikovani noćni pilot lovačkih zrakoplova Luftwaffe. Pukovnik Lent oborio je tijekom karijere čak 110 neprijateljskih zrakoplova, od čega 102 za vrijeme noćnog leta. Pripadao je jedinici zvanoj Nachtjagdgeschwader 1 (hrv. Prva noćna lovačka eskadrila), najuspješnijoj u Trećem Reichu u pogledu noćnih zračnih borbi (ta je jedinica bilježila 2.311 pobjeda tijekom Drugog svjetskog rata).
Helmut Lent rođen je 1918. godine u mjestu Pyrehne (danas Pyrzany u Poljskoj). U sastav Luftwaffe učlanio se 1936. godine. Na početku Drugog svjetskog rata sudjelovao je u napadačkim misijama na Poljsku i Norvešku. Međutim, kad su se povećali britanski bombarderski napadi na Njemačku, u okvirima Luftwaffe formirani su noćni lovački odredi, koji su trebali braniti Treći Reich od noćnih bombardiranja. S vremenom su Nijemci na prednje dijelove svojih lovačkih zrakoplova ugradili i velike radarske antene, s ciljem veće učinkovitosti pri noćnim akcijama.

Već do kraja 1942. godine Helmut Lent stekao je reputaciju najboljeg noćnog lovačkog pilota u Trećem Reichu. Dobio je i položaj komodora eskadrile te sve viša i viša odlikovanja: Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem, Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem i mačevima, te na kraju i Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem, mačevima i dijamantima. Ovo posljednje bilo je izvanredno visoko odlikovanje, koje je tijekom Drugog svjetskog rata dodijeljeno samo 12 puta osobama iz Luftwaffe.
Pukovnik Lent poginuo je 1944. godine jer je sa svojim zrakoplovom Junkers Ju-88 doživio nesreću u Njemačkoj. Naime, pri jednom slijetanju došlo je do kvara na motoru pa se Lentov zrakoplov zanio i udario u električne žice pod visokim naponom. Lent je, doduše, preživio pad, ali je preminuo u bolnici od ozljeda. Svečani sprovod održan mu je na prostoru kancelarije Reicha u Berlinu, u prisustvu maršala Hermanna Göringa.

Vojnik Graničar and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
https://sked.com.hr/shop/
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime24.10.20 9:47

goran9030 (citat):

S vremenom su Nijemci na prednje dijelove svojih lovačkih zrakoplova ugradili i velike radarske antene, s ciljem veće učinkovitosti pri noćnim akcijama.

Sadašnji avioni imaju te mini ekrane na kojima vide neprijatelje. Suspect
Na kome su principu radile te antene.!?
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime24.10.20 21:14

Na žalost, ne znam. Svakako ću se potruditi da pronađem više podataka o tim navodima. 
Sjetio sam se članka kad sam vidio Vladimirovu objavu, pa sam to kopirao ovamo. 
Inače, googlajući nisam uspio doći do nikakvih konkretnih informacija. Očito je da o ovoj temi nema baš puno članaka.

pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime24.10.20 22:47

Vojnik Graničar (citat):
goran9030 (citat):

S vremenom su Nijemci na prednje dijelove svojih lovačkih zrakoplova ugradili i velike radarske antene, s ciljem veće učinkovitosti pri noćnim akcijama.

Sadašnji avioni imaju te mini ekrane na kojima vide neprijatelje.  Suspect
Trebalo je imati odredjeno znanje da bi se "citalo".
Ako ima koji elektricar/elektronicar na Forumu, zna kako je citati osciloskop.
Evo video:

Vojnik Graničar and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime25.10.20 7:28

pera84 (citat):
Vojnik Graničar (citat):
goran9030 (citat):

Sadašnji avioni imaju te mini ekrane na kojima vide neprijatelje.  Suspect
Evo video:

ova animacija je laznjak. na avionskom radaru ekran osciloskopa ima obelezenu sliku kompasa a cilj se pojavljuje kao svetleca tacka da bi pilot mogao da zna sa koje strane mu dolazi neprijateljski avion.    ova slika vise odgovara osmatrackom radaru. drugo zemalejski radar za osmatranje sale signal na svih 360 stepeni dok je na avionu usmerenog dejstva najcesce 45 stepeni. pilot moze da vidi samo cilj ispred sebe a ne i iza sebe. zato se pilot i navodi prema cilju sa zemlje.

Vojnik Graničar and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime25.10.20 12:06

Kako god radila ta antena očito je pokazala da može pilotu pomoći u mraku pronaći avion, doći do njega i srušiti ga.
Sam naslov teksta govori sve: Helmut Lent – noćni pilot s više od 100 oborenih zrakoplova – 1944. cheers

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime25.10.20 15:25

pera84 (citat):

Evo video:

Pero, zamanta mi se pred očima dok sam gledao taj osciloskop. 
Ne znam jesu li to imali piloti na prvim avionima sa radarom, ali mislim da su nakon pola sata gledanja u te vijuge sami padali.

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime25.10.20 17:34

slika je laznjak
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime25.10.20 18:42

pera84 (citat):

Evo video: [You must be registered and logged in to see this link.]    
goran9030 (citat):

Pero, zamanta mi se pred očima dok sam gledao taj osciloskop. 
Ne znam jesu li to imali piloti na prvim avionima sa radarom, ali mislim da su nakon pola sata gledanja u te vijuge sami padali.

Evo jedan plus i lajk za komentar. Very Happy lol!

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime25.10.20 19:57

vladimir (citat):
ova animacija je laznjak. na avionskom radaru ekran osciloskopa ima obelezenu sliku kompasa a cilj se pojavljuje kao svetleca tacka da bi pilot mogao da zna sa koje strane mu dolazi neprijateljski avion. 

U kom si ti to avionu letio i pratio neprijateljske avione??? clown

Animacija pokazuje kako je radio Lichteinstein radar.

Lijeva strana pokazuje gdje se protivnicki avion nalazi u odnosu na azimut kretanja aviona a desna na elevaciju.
Kad se obadvije nadju tacno na sredini, cilj je pravo i na istoj visini.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime25.10.20 21:54

prvo svi avioni pa i dan danas na cilj se navode sa zemlje. ovo sto si ti naveo za azimut i elevaciju koriste raketasi za pracenje cilja . kad se dve linije azimuta i elevacije poklope sa ciljem tada se lansira raketa. domet radara koji ti navodis je bila u prvoj varijanti 500m .
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 3:01

vladimir (citat):
prvo svi avioni pa i dan danas na cilj se navode sa zemlje. ovo sto si ti naveo za azimut i elevaciju koriste raketasi za pracenje cilja . kad se dve linije azimuta i elevacije poklope sa ciljem tada se lansira raketa. domet radara koji ti navodis je bila u prvoj varijanti 500m .

Prvo.
Domet radara je bio 8km.
500m je bila minimalna razdaljina na kojoj je mogao da otkrije cilj.
Rezolucija mu je bila 300m. Sto znaci ako su dva cilja ispred njega bila udaljena manje od 300m jedan od drugog vidio bi samo jedan.
Preciznost radara se izmedju ostalog mjeri i koliko dva (ili vise) cilja moraju biti udaljena jedan od drugog da bi ih sve registrovao.
Drugo.
Moderni borbeni avioni imaju sopstvene radare kojima traze i prate ciljeve u vazduhu.
Prva funkcija je kao i kod svakog drugog radara da pretrazuje nebo.
Druga je da pilot moze da otkriveni cilj posebno prati dok radar i dalje pretrazuje nebo za ostale.
Negativna strana je sto kod ukljucene druge opcije smanjuje se ugao ispred sebe u kome moze da pretrazuje.
Isto kao i kod svih kompjutera, sto je vise stvari otvoreno i sto vise informacija procesira sve sporije radi.
Jedan od primjera za ovakve radare (koje sam licno vidio) je AN/APG-79 koji se ugradjuje na  Boeingov F-18 i Growler.
Ima mogucnost istovremenog pracenja vise ciljeva na nebu i na zemlji kao i lansiranja raketa na iste. Domet mu je 150km
Inace pomenute letjelice se prave na jedno tridesetak kilometara od mene i svakih nekoliko godina Boeing otvori vrata za publiku (s razumljivim ogranicenjima)
Lokckheedov F-35 je opremljen sa AN/APG-81, koji moze na 150km da uoci objekt u zraku (radarske) povrsine jednog kvadratnog metra. 
Treca funkcija na ovim radarima je da obiljezi ciljeve koji su u dometu orudja na njemu. 
Tu govorimo i o topovima i o raketama.
Za ove druge nije toliko bitno jer vecina imaju svoje vlastite radare.
Koji se dalje dijele na aktivne i pasivne.
Kod ovih prvih, raketa sama trazi i prati cilj kod drugih se oslanja na podatke s radara na avionu.
Osim toga, 81 ima mogucnost blokiranja protivnickih radara, ometanja komunikacija, kao i podmetanja laznih ciljeva protivnickim radarima.
Tako da tvoje "i dan danas" je davna proslost.
Najnovija tehnologija koja se trenutno razvija koristi infracrvene zrake, i ima prednost sto ne moze biti ometana kao sto mogu radio signali.
To je ono sto vojna industrija javno pise.
Sto znaci da je to vec stara vijest a sta se stvarno trenutno kuha u njihovim laboratorijama zna vrlo malo ljudi.

vladimir (citat):
slika je laznjak

Slika je animacija da bi se objasnio princip.
Evo ti i slika originalnog

Vojnik Graničar, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 9:19

vladimir (citat):
Uz dužno poštovanje, ali sa dometom od 500 metara, taj radar je potpuno nepotreban. Morao je imati veći domet, jer je (osim pri letu kroz oblake) vizualno lakše otkriti druge letjelice i na većoj udaljenosti. 
- Moram se ograditi - ovo što sam napisao je isključivo moje mišljenje jer sa letenjem sam imao doticaja jedino kada sam praćkom gađao vrapce.

vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 11:31

Voronezh radar domet 6000km
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
M(j)esto USA

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 14:57

vladimir (citat):
Voronezh radar domet 6000km

A montiran je na kome avionu?
Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 13028
ČLAN OD: : 2020-07-15
DOB : 57
M(j)esto Vinkovci

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 20:27

Voronješki radari su trenutna generacija radara za rano upozorenje odn.otkrivanje neprijateljskih balističkih raketa odn.aviona.
Prvi su bili postavljeni kod St.Petersburga 2009.godine.
Dakle,oni se ne ugrađuju u avione nego su stacionarnog zemaljskog tipa.
Tema je dobra,ali ja se kao i Goran u to uopce ne razumijem. Navedeno sam procitao na internetu.
Danasnji moderni borbeni avioni imaju ugrađene radare koji prate vise ciljeva u zraku i na zemlji odn.pilota vec vrlo rano upozoravaju na opasnost
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 20:28

Malo sam čitao o radarima kojima su opremljeni avioni za koje je RH dobila ponudu, pa sam izvukao ove podatke za F-16 Falcon, Block 70

U odnosu na C/D verzije ima nešto jači motor  te u odnosu na izraelsku ponudu sa "starim" APG 68 radarom ovaj dolazi s APG 83 radarskim sustavom koji spada u tzv AESA radare (active electronically scanned array - aktivna elektronički skenirana matrica) gdje se azimut i elevacija radarskog snopa vrši elektronski, a ne mehanički te je stoga radar agilniji, može istodobno pratiti i obračunavati podatke za veći broj meta, te može raditi u prigušenom načinu rada koji emitira izuzetno malo EM radijacije te ga je stoga teže otkriti proturadarskim sustavima, odnosno RWR (radar warning receiver) sustavima neprijateljskih aviona.

[You must be registered and logged in to see this image.]F-16 block 70 kokpit. Očito je sazrijevanje tehnologije u odnosu na model C, Block 50/52
AESA radari mogu emitirati istovremeno na više frekvencija preko pozadinskog šuma što ih istodobno čini težim za otkrivanje i preciznijim za detekciju meta posebno onih pokrivenih pozadinskim šumom poput plovila na  moru (morski valovi proizvode jaki radarski šum). Također su otporniji na neprijateljsko ometanje, iako ne posve otporni.
Ova konkretna varijanta, Northrop Grumman APG 83 jamči istovremeno praćenje barem 20 meta, i to istodobno visoko- i nisko letećih u A2A načinu, te aktivno istodobno praćenje 6 prioritetnih u visokoj preciznosti. Pored toga, APG 83 je, naravno, i meteo-radar, radar za praćenje terena (terrain-following radar) i to do 160 nautičkim milja što je oko 300 kilometara, uz mapiranje stacionarnih (vozila ili građevina) i pokretnih zemaljskih meta.

goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 20:29

Pozdrav Doktore, evo u isto vrijeme smo odgovarali na istu temu Smile
Pokušat ću pronaći još podataka za Rafal i Gripen. 
Sad su i mene zaintrigirali radari na eroplanima

goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 20:34

Ovo sam pronašao za Gripen C/D;

Ugrađeni radar PS-05/A Mk4 dometa je oko 300 kilometara i radi se o pulsno-doplerskom radaru iz 80-tih i 90-tih godina koji nije najlošiji na svijetu (galij-arsenidna elektronika) i u stanju je prioritizirati mete, ali nije u rangu AESA radara. U odnosu na radar u MiG-u 21 na kojem sada lete naši piloti, ovo je SF. Također je u stanju istodobno pratiti mete u gornjoj i donjoj polusferi, kopnene i morske, mapirati teren i koristiti se kao meteo-radar.

goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 20:39

Hm, za Rafale sam pronašao najmanje informacija. Tek da su u ponudi sa AESA radarom velikog dometa. 
Oznaka radara je: Thales RBE2-AA AESA 
Sad ću ja to još malčice proguglati i progrgljati

P.s. pa nisu se baš nešto pretrgli objavljivanjem podataka o ovom radaru. Samo će me natjerati da se ozbiljno zainatim u traženju:

Poboljšani radarski sustav RBE2-AA dostupan je od 2012. godine za borbene zrakoplove Rafale u vlasništvu francuskih zrakoplovnih snaga, mornarice i izvoznih kupaca. U travnju 2002., francuska agencija za nabavu oružja (DGA) dodijelila je Thalesu ugovor za razvoj aktivnog demonstratora radara s elektroničkim skeniranim nizom (AESA) na bazi radarskog sustava RBE2.

Varijanta RBE2-AA (aktivni niz) testirana je na Mystère 20, zrakoplovu za testiranje Mirage 2000 iz Centra za ispitivanje leta DGA (Délégation Générale pour l'Armement, francuska agencija za nabavu), a zatim na Rafaleu. Iako su prva ispitivanja napravljena s odašiljačima-prijemnicima američke proizvodnje, trenutni radar sadrži dijelove proizvedene od Thalesa. Radar koristi oko 838 GaAs T / R modula.

goran9030: komentar modifikovan dana: 26.10.20 20:45; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 20:44

Evo i ja sam malo proguglao za iste avione koji su RH ponuđeni. Izgleda da nas dvojica imamo radar jedan za drugoga. Za Rafaela je najmanje podataka a onaj izraelski F-16 Barack je po meni bio najbolji upravo zbog opreme pa i radara koje je imao..osim toga stalno je bio u borbenoj uporabi..pa nam je i zbog toga bio zanimljiv
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 20:57

Ma to je nos... Wink Wink 

Inače, ja nisam baš bio pristalica izraelskog Baracka. Problem je u tome što su to stare kante koje i sami imamo, izraubane i starije skoro pa i od mene...

Rafali koji su u ponudi su znatno mlađi (i skuplji), ali imaju još barem 9000 sati leta. 
Po meni bi zanimljivi bili i korejski FA-50 za airpolicing. Kupiti jednu eskadrilu FA50 za airpolicing i obuku pilota, pa bi možda ostalo i za jednu takvu F-16, ali Block 50/52 ili ako baš mora Block 70.

Doktor Živago
Pukovnik
Pukovnik
Doktor Živago

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Vinkovci

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 21:41

Slazem se stobom..no ja nisam za te kante..ali je pitanje da li nam bas treba borbena eskadrila ako smo u Nato..u i ako crkavamo jer zdravstvo nema lijekova itd...brda problema. Rafaeli su jako jako skupi a sviđa mi se tvoja ideja za FA50
Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime26.10.20 22:14

Ne bih želio uzurpirati temu - ona je ipak posvećena radarskim sustavima na avionu, ali samo kratak odgovor o eskadrili;
Po mom mišljenju, nama ne treba jaka borbena eskadrila, već isplativije uložiti u sustave PZO. 
Ipak vojni avioni su nam neophodni iz dva razloga:
1. air policing
2. bez eskadrile, nestat će nam i piloti i kasnije ih više nećemo imati i obučavati. 

Usporedio bih to sa činjenicom da je SFRJ nekad imala tehnologiju za proizvodnju aviona ili (što nije baš povezano) podmornica. Sada više niti jedna republika-država nema resurse ni tehnologiju za nešto od navedenog.

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime27.10.20 10:04

[You must be registered and logged in to see this link.] trenutno najnapredniji radar koji se koristi u su35c
Na vrh Go down
Dario
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1616
ČLAN OD: : 2022-02-27

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime17.04.22 23:56

Da ubacim i ja koju:

Kako su Britanci imali priliku analizirati njemački radar sa JU-88 Lichtenstein FuG 220 i naći načina za ometanje:

Radar FuG-220:

Prijašnji radari su se mogli ometati aluminijumskim folijama određenje dužine dok Nijemci nisu promijenili frekvenciju radara. Srećom, greška u navigaciji pilota Ju-88 je Britancima dala kompletan FuG 220 i tako su mogli razviti nov način ometanja.

Interesantno, Nijemci su imali i pasivni prijemnik radara, Zielsuchgerät FuG 370 Naxos koji je hvatao frekvenciju radara H2S na britanskim bombarderima koji su služili za nalaženje cilja pri oblačnom vremenu. Taj radar je prikazivao konfiguraciju terena pa se tako mogao približno naći cilj. Ta aktivna mjera je Nijemcima opet otvarala mogućnost lokaliziranja bombardera noću.
Što se tiče dometa radara, danas je tehnika posebice osjetljiva ali postoji jedna fizička prepreka, zakrivljenost zemlje. Zato se koristi mogućnost velikih radara na avionima na većoj visini
Računar visine cilja u kombinaciji visine radara: Računar
Za veći domet se koriste beyond the horizont radari koji su preglomazni za avion

goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
goran9030
Podpukovnik
Podpukovnik
goran9030

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Đakovo

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime21.04.22 21:17

Mislim - ne treba meni, ali zanima mog prijatelja. Ja mislim da je problem u lambda sondi i termostatu. 
A možda je problem i u plavom dizelu koji koristi kao gorivo...  Very Happy Very Happy

padobranac padobranac padobranac

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sponsored content

RADAR I AVION Empty
KomentarNaslov komentara: Re: RADAR I AVION   RADAR I AVION Icon_minitime

Na vrh Go down

RADAR I AVION
Na vrh 
Stranica 1/1