FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
ZAGORAC: komentar modifikovan dana: 06.02.15 8:29; prepravljeno ukupno 1 puta
liman kaba Gušter
BROJ POSTOVA: : 25 ČLAN OD: : 2014-12-25
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 04.02.15 18:11
emir (citat):
ZAGORAC (citat):
ZAGORAC (citat):
Na Strezimir je 84" došao za zapovjednika vodnik Bogdan Angelovski. Bio je i onda dok si gore bio i ti? Znaš li imena karaula koje su bile prije i poslije Džepišta?
emir, što je sa Angelovskim?
on je tad vec bio trebao dobiti prekomandu gdje neznam ali mi smo sami bili 2 mjeseca na karauli bez vodnika u medjuvremenu sam se skinuo i neznam sto je dalje bilo koja si ti klasa
Angelovski Bogdan ( Gavro ? ) je u sept. 89 došao za KK na šesticu, bio sam s njim par dana, a onda sam se ja skidao.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 05.02.15 7:15
liman kaba (citat):
emir (citat):
ZAGORAC (citat):
ZAGORAC (citat):
Na Strezimir je 84" došao za zapovjednika vodnik Bogdan Angelovski. Bio je i onda dok si gore bio i ti? Znaš li imena karaula koje su bile prije i poslije Džepišta?
on je tad vec bio trebao dobiti prekomandu gdje neznam ali mi smo sami bili 2 mjeseca na karauli bez vodnika u medjuvremenu sam se skinuo i neznam sto je dalje bilo koja si ti klasa
Angelovski Bogdan ( Gavro ? ) je u sept. 89 došao za KK na šesticu, bio sam s njim par dana, a onda sam se ja skidao.
Da "Gavro",on je bio moj zapovjednik na karauli Drenak.
liman kaba Gušter
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 05.02.15 18:56
ZAGORAC (citat):
liman kaba (citat):
emir (citat):
ZAGORAC (citat):
ZAGORAC (citat):
Izgledao je ok , to da je došao na karaulu u blizinu Debra mu je vjerovatno bila nagrada . Sječam se da je odmah kad je došao dao naređenje sisama (đombe koje smo se tada skidali ostavio je potpuno na miru), da se počne sa pripremama za betoniranje piste ispred karaule, jer je još tada krug karaule bio u pjesku, a dali su je stvarno zabetonirali to nisam video, možda neko zna, da li su uspjeli
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 06.02.15 1:31
liman kaba (citat):
Inače, ja znam gdje je to ..na žalost nismo puno bili u gradu, ali smo se zato dobro zaje..... na karauli
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 06.02.15 7:46
liman kaba (citat):
ZAGORAC (citat):
Izgledao je ok , to da je došao na karaulu u blizinu Debra mu je vjerovatno bila nagrada . Sječam se da je odmah kad je došao dao naređenje sisama (đombe koje smo se tada skidali ostavio je potpuno na miru), da se počne sa pripremama za betoniranje piste ispred karaule, jer je još tada krug karaule bio u pjesku, a dali su je stvarno zabetonirali to nisam video, možda neko zna, da li su uspjeli
Ne samo da je izgledao ,bio je stvarno ok.
liman kaba Gušter
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 06.02.15 9:04
Kuhar-Debar. (citat):
liman kaba (citat):
Inače, ja znam gdje je to ..na žalost nismo puno bili u gradu, ali smo se zato dobro zaje..... na karauli
Ne samo da je izgledao ,bio je stvarno ok.
Ja znam za njegovog predhodnika, da je bio ok , neki dan sam našao da je aktivan i na FB, pa ču probati s njim stupiti u vezu. A znaš ti nešto više o tvom Gavru, zasledio sam da je 90 / 91 još bio na Liman Kabi.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 06.02.15 9:16
Poslije moje karaule je otišao na Strezimir,za dalje ne znam. Sada živi u Strumici,otišao je u mirovinu sa činom zastavnika prve klase. Tko ti je bio zapovjednik čete u Velesu?
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 05.03.15 23:18
duci64 (citat):
četvoricu poznajem ali petog druga ne mogu da se setim pronašao sam neke fotografije pa ću ih postaviti
evo piše nešto odpozadi aha ,Debar 1983 Bukić Predrag,Kubica Zdenko?Pavić Ivica,Josip Koprivčević,Planinić Ivica.
Ispričavam se jako slabo se vide slova pa sam možda nešto i krivo prenio.
duci64 Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 208 ČLAN OD: : 2012-08-15 DOB : 60 NOVI KNEZEVAC
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 06.03.15 19:01
nemoj se druze izvinjavati godine prolaze slike i rukopisi blede nije bukić nego bakić predrag starija klasa od mene i mog druga znaš kojeg
rafaello1963 Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2013-01-07 DOB : 61 Labin
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 06.03.15 19:40
nerona (citat):
Slaviša Makso (citat):
Nerona,jel ti tamo bila i obuka ili si dobio prekomandu iz nekog drugog mjesta,
jeste li osim klanja pajceka i hranili te živine ili je to neko drugi obavljal,
jel bilo kakve frke tamo u obilascima s obzirom da su nas hranili sa vanjskim neprijateljima.
Došal sam iz Bitole.Neki drugi su stigli iz Strumice,Kičeva,Ohrida i još nekih garnizona.Za pajceke je bil zadužen jedan zastavnik mislim porjeklom Albanac i on si je zel i par vojnika za taj posel.Čak smo i obrađivali dvije velike parcele zemlje( nekih barem 10 000 kvadrata) neposredno uz glavni ulaz.Major je jako držal do tog posla,a čak su i neki vojnici zadužili malokalibarsku pušku koja im je služila za rastjerivanje ptica i drugih štetočina na kulturama koje smo uzgajali.
Nije bilo nikakve frke na granici.Čak su nam pričali neki vojnici sa udaljenih karaula na Korabu(Žrnovnica,Banjište...???)da su vršili robnu razmjenu sa Albanskim graničarima.Kod nas je konjak Skender beg bil vrlo tražena roba,a oni su bili deficitarni u cigaretama.Albanski vonici su bili velika sirotinja a naš društveni režim u to vreme za njihov je bio prava liberalna demokracija.Nedaleko od granice (nekoliko km. dalje od rijeke Crni Drim)prolazila je albanska magistralna cesta(obični seoski prašnjavi put),koji je povezivao dva grada Peskopeyu i Elbasan.Cijelo vreme služenja vojnog roka jen put na dan tim putem prolazio je stari autobus(valjda iz vremena prije.dr. svj. rata) i nikada nismo vidjeli niš drugo osim njega i rjetko kada jednog prapovjesnog kamiončeka.Seljaci su još uvjek obrađivali zemlju drvenim plugom,ali moram priznati(to me imponiralo),da je bio obrađen i gredičasto formiran gotovo svaki komad zemlje.Eto imao sam prilike zaviriti u jedan potpuno drugačiji svijet,kakav nikada prije ni poslije nisam doživio.
Ja sam u srpnju `82. iz Bitole otišao u prekomandu na karaulu Banjište. U patroli po graničnoj crti smo se u nekoliko prilika susreli s albanskim graničarima, ali nije bilo nikakve komunikacije (tako nam je komandir karaule potporučnik Neziroski Isnif zapovjedio). Običaj je bio da se u trenutku susreta s njima zaustavimo pred graničnom linijom, postrojimo se okrenuti prema njima redom vođa patrole, kerovođa, pratioci u stavu mirno nekih desetak sekundi, ali bez ikakve komunikacije i razgovora. I oni bi tako isto postupili sa svoje strane granične crte. Nekad smo se eventualno znali nasmijati i to je bilo sve. Uvijek mi je taj susret s njima bio smiješan kad bi ih onako malo bolje pogledao u onim čudnim odorama, one puške papovke bez bajuneta i tromblonskog nastavka, a i psi su im bili čudni nekako kao jazavčari s glavom vučjaka, tako su mi nekako izgledali. Tako da u moje vrijeme nije bilo nikakve robne razmjene s njima, ali je bilo skenderbega kada smo znali klepiti švercere koji su znali unositi sanduke konjaka na onim njihovim malim konjima. Normalno nebi tada prijavili svu zapljenjenu robu, nego bi nešto ostavili i za sebe.
terrra Džomba
BROJ POSTOVA: : 139 ČLAN OD: : 2014-11-19 DOB : 54 Zemun
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 06.03.15 23:47
rafaello1963 (citat):
nerona (citat):
Slaviša Makso (citat):
Nerona,jel ti tamo bila i obuka ili si dobio prekomandu iz nekog drugog mjesta,
jeste li osim klanja pajceka i hranili te živine ili je to neko drugi obavljal,
jel bilo kakve frke tamo u obilascima s obzirom da su nas hranili sa vanjskim neprijateljima.
Došal sam iz Bitole.Neki drugi su stigli iz Strumice,Kičeva,Ohrida i još nekih garnizona.Za pajceke je bil zadužen jedan zastavnik mislim porjeklom Albanac i on si je zel i par vojnika za taj posel.Čak smo i obrađivali dvije velike parcele zemlje( nekih barem 10 000 kvadrata) neposredno uz glavni ulaz.Major je jako držal do tog posla,a čak su i neki vojnici zadužili malokalibarsku pušku koja im je služila za rastjerivanje ptica i drugih štetočina na kulturama koje smo uzgajali.
Nije bilo nikakve frke na granici.Čak su nam pričali neki vojnici sa udaljenih karaula na Korabu(Žrnovnica,Banjište...???)da su vršili robnu razmjenu sa Albanskim graničarima.Kod nas je konjak Skender beg bil vrlo tražena roba,a oni su bili deficitarni u cigaretama.Albanski vonici su bili velika sirotinja a naš društveni režim u to vreme za njihov je bio prava liberalna demokracija.Nedaleko od granice (nekoliko km. dalje od rijeke Crni Drim)prolazila je albanska magistralna cesta(obični seoski prašnjavi put),koji je povezivao dva grada Peskopeyu i Elbasan.Cijelo vreme služenja vojnog roka jen put na dan tim putem prolazio je stari autobus(valjda iz vremena prije.dr. svj. rata) i nikada nismo vidjeli niš drugo osim njega i rjetko kada jednog prapovjesnog kamiončeka.Seljaci su još uvjek obrađivali zemlju drvenim plugom,ali moram priznati(to me imponiralo),da je bio obrađen i gredičasto formiran gotovo svaki komad zemlje.Eto imao sam prilike zaviriti u jedan potpuno drugačiji svijet,kakav nikada prije ni poslije nisam doživio.
Ja sam u srpnju `82. iz Bitole otišao u prekomandu na karaulu Banjište. U patroli po graničnoj crti smo se u nekoliko prilika susreli s albanskim graničarima, ali nije bilo nikakve komunikacije (tako nam je komandir karaule potporučnik Neziroski Isnif zapovjedio). Običaj je bio da se u trenutku susreta s njima zaustavimo pred graničnom linijom, postrojimo se okrenuti prema njima redom vođa patrole, kerovođa, pratioci u stavu mirno nekih desetak sekundi, ali bez ikakve komunikacije i razgovora. I oni bi tako isto postupili sa svoje strane granične crte. Nekad smo se eventualno znali nasmijati i to je bilo sve. Uvijek mi je taj susret s njima bio smiješan kad bi ih onako malo bolje pogledao u onim čudnim odorama, one puške papovke bez bajuneta i tromblonskog nastavka, a i psi su im bili čudni nekako kao jazavčari s glavom vučjaka, tako su mi nekako izgledali. Tako da u moje vrijeme nije bilo nikakve robne razmjene s njima, ali je bilo skenderbega kada smo znali klepiti švercere koji su znali unositi sanduke konjaka na onim njihovim malim konjima. Normalno nebi tada prijavili svu zapljenjenu robu, nego bi nešto ostavili i za sebe.
Prijatelju Rafaello, ja sam postavio neke fotografije iz kasarne u Debru i onog ravnog polja kod granicnog prelaza, prema Majmunskoj glavi i karauli Banjiste. To ti je sigurno poznato. Dobrodosao na forum.
AleksKs Džomba
BROJ POSTOVA: : 101 ČLAN OD: : 2015-01-19
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 14.03.15 19:39
Druže Zagorac, ovo nema veze sa karaulom Strezimir. 8 meseci mog vrlo dobrog prijatelja (koji je bio tamo) govori drugačije. Molim da objasniš ovu gnusnu laž.
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 16.03.15 7:29
AleksKs (citat):
Druže Zagorac, ovo nema veze sa karaulom Strezimir. 8 meseci mog vrlo dobrog prijatelja (koji je bio tamo) govori drugačije. Molim da objasniš ovu gnusnu laž.
Koliko ja znam selo Strezimir je odavno napušteno,isto tako znam da službeni naziv karaule iznad sela nije 82/83 bio "Strezimir". Tog mjesta sa slike se možda sjećaš kad si(ako si) često prolazio od karaule prema Debru i natrag. Ova se slika odnosi na selo,ne na karaulu.
ZAGORAC Kapetan
Ovo bi trebala biti karaula Strezimir,ili joj je možda nekadašnji službeni naziv drukčiji.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 16.03.15 14:15
Cuvena karaula a u moje se vreme pricalo da je to bila i kaznjenicka karaula
AleksKs Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 17.03.15 23:02
ZAGORAC (citat):
AleksKs (citat):
Koliko ja znam selo Strezimir je odavno napušteno,isto tako znam da službeni naziv karaule iznad sela nije 82/83 bio "Strezimir". Tog mjesta sa slike se možda sjećaš kad si(ako si) često prolazio od karaule prema Debru i natrag. Ova se slika odnosi na selo,ne na karaulu.
e onda je u redu
AleksKs Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 17.03.15 23:05
Kuhar-Debar. (citat):
Kuharu ... to je bila prica i u moje vreme
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 18.03.15 3:55
AleksKs (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Kuharu ... to je bila prica i u moje vreme
E lijepo znaci ima tu istine u svakom slucaju,pozdrav.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 18.03.15 9:25
AleksKs (citat):
ZAGORAC (citat):
AleksKs (citat):
ZAGORAC Koliko ja znam selo Strezimir je odavno napušteno,isto tako znam da službeni naziv karaule iznad sela nije 82/83 bio "Strezimir". Tog mjesta sa slike se možda sjećaš kad si(ako si) često prolazio od karaule prema Debru i natrag. Ova se slika odnosi na selo,ne na karaulu.
AleksKs e onda je u redu
Sve štima,ne treba unaprijed upotrebljavati teške riječi.
duci64 Razvodnik
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 21.03.15 8:37
ja sam stvarno yaboravio sluybeni nayiv karaule streyimir
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 21.03.15 16:10
duci64 (citat):
liman kaba Gušter
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 22.03.15 18:11
gerard ford (citat):
duci64 (citat):
Udarnik 1
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 23.03.15 1:30
[You must be registered and logged in to see this image.] Debar kasarna 1989 god.
duci64 Razvodnik
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 26.03.15 5:10
gore u brdima iza ledja ovih momaka nalazi se strelište
terrra Džomba
BROJ POSTOVA: : 139 ČLAN OD: : 2014-11-19 DOB : 54 Zemun
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 26.03.15 13:38
duci64 (citat):
gore u brdima iza ledja ovih momaka nalazi se strelište
Mislim da je streliste pored onog sumarka na slici. Levo se vidi auto park, a odmah iza njih je pozadinski magacin sa hranom.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 26.03.15 23:37
Tako je lijevo je auto park a iza nas je magacin koji sam najvise posjecivao kad smo isli po sledovanje za kuhinju.
duci64 Razvodnik
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 30.03.15 11:58
u moje vreme u voznom parku je bio motokultivator za obradu bašte
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 08.04.15 11:40
liman kaba (citat):
gerard ford (citat):
duci64 (citat):
Udarnik 1
To je bila šifra za radio-vezu,komanda u Debru UDARNIK a karaula UDARNIK 1. Šifre su se u određenim vremenskim razmacima mijenjale.