FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
The author of this message was banned from the forum - See the message
nerona Džomba
BROJ POSTOVA: : 152 ČLAN OD: : 2011-07-20
Naslov komentara: Debar 1983.g. 27.07.11 16:36
Debar 1983g.Albanska granica ili slijepo crijevo bivše države!!Zašto su neki završavali po vukojebinama udaljenih karaula daleko od bilo kakve civilizacije a drugi opet imali sve pogodnosti? Bil sam granični vod u Debru..1983g. kod Gosp. majora Milana Jezdića!!
nerona Džomba
Naslov komentara: Debar 1983. 27.07.11 16:42
Tko se još sjeća tih dana?
mgalic2 Stariji Vodnik
FS BROJ POSTOVA: : 695 ČLAN OD: : 2009-08-02
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 27.07.11 16:43
Nerona, dobro ti nama došao!
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 27.07.11 16:44
I Gosp. Majaora Jezdića!
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 28.07.11 23:49
Hvala.Iz Debra pamtim potporučnika Gocev Predraga i pukovnika Milorada Jezdića.Sjećam se i njemačkog ovčara psa Kolta. Bio je neki izvor ispod vojarne ak se ne varam i puno tovarnih konja kaj su služili za udaljene karaule. Imali smo pajceke kaj smo ih klali i pekli,a ponekad smo ubili i gujdu za bolji obrok.
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 29.07.11 14:23
Ti si bar iz Debra imao dobre autobuske veze za Skoplje... U Štip su autobusi dolazili retko, jedino kada vozač pogrešno skrene kod (Titovog) Velesa!
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 29.07.11 15:41
Kaplar M (citat):
Ti si bar iz Debra imao dobre autobuske veze za Skoplje... U Štip su autobusi dolazili retko, jedino kada vozač pogrešno skrene kod (Titovog) Velesa!
Do Skoplja se putovale pet sati uz kanjon rijeke Radike.Debar je bil slepo crjevo.Dalje se ni mogle!
SekiCet Džomba
BROJ POSTOVA: : 141 ČLAN OD: : 2011-10-20 CETINJE
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 20.10.11 21:43
Sjecam se i vodnika DJerkovica iz veze ,majora Jezdica.A mene su zvali "Crnogorac"...
Slaviša Makso Džomba
BROJ POSTOVA: : 139 ČLAN OD: : 2011-05-29 Zagreb
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 17.11.11 0:43
nerona (citat):
Debar 1983g.Albanska granica ili slijepo crijevo bivše države!!Zašto su neki završavali po vukojebinama udaljenih karaula daleko od bilo kakve civilizacije a drugi opet imali sve pogodnosti?
Barem si vidio kak izgledaju ti krajevi,hehehe,a znaš i sam zakaj,ko i ja,nismo imali neku vezu.
Da nisam služio u Štipu nikad ne bi vidio ni Srbiju ni Makedoniju,tako da je to danas gledajući za mene bila prednost,besplatni godišnji,hehehe.
_________________ 4446/pvo/štip/mart 86
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 17.11.11 10:51
Slaviša u jednu ruku imaš i pravo. Stvarno neznam što bi me natjeralo da sad idem u Makedoniju?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Slaviša Makso Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 17.11.11 18:53
purger (citat):
Stvarno neznam što bi me natjeralo da sad idem u Makedoniju?
Da me nije recesija sjebala ja bi si priuštio godišnji na Ohridu,čini mi se super za posjetiti a jezero je fantastično,
ima neke i za tebe Purger,pogledaj ovdje [You must be registered and logged in to see this link.]
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 17.11.11 19:05
možeš si mislit da bi baš zbog kurabi zapičil do Makedonije Jednostavno nije mi neka destinacija,da sam služio tamo vjerovatno bi me nešto vuklo.
Slaviša Makso Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 17.11.11 19:13
purger (citat):
možeš si mislit da bi baš zbog kurabi zapičil do Makedonije Jednostavno nije mi neka destinacija,da sam služio tamo vjerovatno bi me nešto vuklo.
Dobro veliš "da sam služio tamo vjerovatno bi me nešto vuklo",
točno me neki vrag vuče tam i pročital sve živo o jezeru i okolici na netu,
inače malo sam te kubal sa fificama,naj kaj zameriti
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 17.11.11 19:21
Nisam ti ja srameći bez brige.
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 17.11.11 23:53
Slaviša Makso (citat):
nerona (citat):
Debar 1983g.Albanska granica ili slijepo crijevo bivše države!!Zašto su neki završavali po vukojebinama udaljenih karaula daleko od bilo kakve civilizacije a drugi opet imali sve pogodnosti?
Barem si vidio kak izgledaju ti krajevi,hehehe,a znaš i sam zakaj,ko i ja,nismo imali neku vezu.
Da nisam služio u Štipu nikad ne bi vidio ni Srbiju ni Makedoniju,tako da je to danas gledajući za mene bila prednost,besplatni godišnji,hehehe.
I to kaj veliš.Bil je to za mene jedan potpuno drugačiji svijet.Slažem se da je veza već u uredu zaa odbranu rješavala takve stvari,a tko bi meni kmetu bil veza kada sam bežal od nje ko vrag od tamjana.Nisam se štel mešat.Neg Makedonije je preljepa zemla,nekaj slične našem Zagorju sam sa većim bregima.
Slaviša Makso Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 18.11.11 0:23
nerona (citat):
Nisam se štel mešat.Neg Makedonije je preljepa zemla,nekaj slične našem Zagorju sam sa većim bregima.
Tu parolu "ne bi se štel mešat" sam i ja forsiral pa sam uvijek nagrabusil u životu,hehehe al nijedan vrag nije tak crni kak zgledi,
je,Makedonija je fakat meni predobra,čudna klima,mislim da sam pročital negdje da je polumediteranska,
imaju svega,i zelenila i pustinje,nas su bili otfurali kod Demir Kapije(znaš da su tam uvijek bile najviše temp. u Jugovini) da nam daju atomski s leva i desna,
pa smo sa maskama i onim plastičnim ogrtačima gurali topove po bregu,hehehe,skoro sam krepal,
onda smo udarili po grožđu i dinjama kaj smo tam seljacima potamanili da bi od svega toga nakraju zavšili sa probavnim smetnjama
Slaviša Makso Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 28.11.11 23:15
Nerona,jel ti tamo bila i obuka ili si dobio prekomandu iz nekog drugog mjesta,
jeste li osim klanja pajceka i hranili te živine ili je to neko drugi obavljal,
jel bilo kakve frke tamo u obilascima s obzirom da su nas hranili sa vanjskim neprijateljima.
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 29.11.11 1:05
Slaviša Makso (citat):
Nerona,jel ti tamo bila i obuka ili si dobio prekomandu iz nekog drugog mjesta,
jeste li osim klanja pajceka i hranili te živine ili je to neko drugi obavljal,
jel bilo kakve frke tamo u obilascima s obzirom da su nas hranili sa vanjskim neprijateljima.
Došal sam iz Bitole.Neki drugi su stigli iz Strumice,Kičeva,Ohrida i još nekih garnizona.Za pajceke je bil zadužen jedan zastavnik mislim porjeklom Albanac i on si je zel i par vojnika za taj posel.Čak smo i obrađivali dvije velike parcele zemlje( nekih barem 10 000 kvadrata) neposredno uz glavni ulaz.Major je jako držal do tog posla,a čak su i neki vojnici zadužili malokalibarsku pušku koja im je služila za rastjerivanje ptica i drugih štetočina na kulturama koje smo uzgajali.
Nije bilo nikakve frke na granici.Čak su nam pričali neki vojnici sa udaljenih karaula na Korabu(Žrnovnica,Banjište...???)da su vršili robnu razmjenu sa Albanskim graničarima.Kod nas je konjak Skender beg bil vrlo tražena roba,a oni su bili deficitarni u cigaretama.Albanski vonici su bili velika sirotinja a naš društveni režim u to vreme za njihov je bio prava liberalna demokracija.Nedaleko od granice (nekoliko km. dalje od rijeke Crni Drim)prolazila je albanska magistralna cesta(obični seoski prašnjavi put),koji je povezivao dva grada Peskopeyu i Elbasan.Cijelo vreme služenja vojnog roka jen put na dan tim putem prolazio je stari autobus(valjda iz vremena prije.dr. svj. rata) i nikada nismo vidjeli niš drugo osim njega i rjetko kada jednog prapovjesnog kamiončeka.Seljaci su još uvjek obrađivali zemlju drvenim plugom,ali moram priznati(to me imponiralo),da je bio obrađen i gredičasto formiran gotovo svaki komad zemlje.Eto imao sam prilike zaviriti u jedan potpuno drugačiji svijet,kakav nikada prije ni poslije nisam doživio.
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 29.11.11 1:37
Nerona dobrodošao i sad se sjetih a nikako da postavim pitanje onim mojim iako ne bi znali dali ste vi kao graničari ikad bili u Demir Hisaru - hvala na odgovoru kakav god bio..
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 29.11.11 11:28
Matrix (citat):
Nerona dobrodošao i sad se sjetih a nikako da postavim pitanje onim mojim iako ne bi znali dali ste vi kao graničari ikad bili u Demir Hisaru - hvala na odgovoru kakav god bio..
To mi je nekak poznato ali nemrem se sjetit..morti naziv karaule ili graničnog prijelaza prema Albaniji???Nisam bil tamo!
Slaviša Makso Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 29.11.11 12:36
[quote="nerona".Kod nas je konjak Skender beg bil vrlo tražena roba.[/quote]
Hehehe,mogu si mislit kak vam je pasal konjak,uh...makar sam već par godina bez kapi alkohola u sebi znam kak je u vojsci pasal konjak,u cijelom Štipu nije bilo konjaka,
osim vinjaka kolko se sjećam iz Kruševca.
Tnx na zanimljivom opisu tadašnjeg stanja tamo.
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 30.11.11 1:31
nerona (citat):
Matrix (citat):
To mi je nekak poznato ali nemrem se sjetit..morti naziv karaule ili graničnog prijelaza prema Albaniji???Nisam bil tamo!
Tamo su nas par puta slali i u toj kasarni je bila obuka za graničare-tad sam ih prvi put vidio i bilo mi je drago jer mi je otac bio graničar,dva puta smo poslani u ispomoć na neke dvije karaule ali to je nama bio odmor,sjetiću se kako su se zvale..
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 30.11.11 1:38
Matrix (citat):
nerona (citat):
Matrix (citat):
Tamo su nas par puta slali i u toj kasarni je bila obuka za graničare-tad sam ih prvi put vidio i bilo mi je drago jer mi je otac bio graničar,dva puta smo poslani u ispomoć na neke dvije karaule ali to je nama bio odmor,sjetiću se kako su se zvale..
Bilo je u Debru ili...?
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: nerona 13.02.12 15:02
ima li koga sa karaule drenak od15.06.1982. do 07.03.1983.?
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 13.02.12 15:53
ZAGORAC (citat):
ima li koga sa karaule drenak od15.06.1982. do 07.03.1983.?
Gdje je pak to? Ja sam nekak tak došel u Debar kada si se ti skinul.Ne sjećam se imena te karaule!Bile su Žrnovnica ,Bituša ,Kaba Lim i tak nekak..ma zaboravil sam!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: debar 83 16.02.12 13:07
Karaula Drenak je bila 9. karaula u 31. graničnom odsjeku Debar imala je rajon 1. od graničnog stupa E-23 DO E-24 i rajon 2. od E-24 do E-27 kojim je počinjao 32. granični odsjek Ohrid.Službeni psi: Rex i Bin, konj: Brnjo. Karaulom je zapovjebao vodnik prve kl. Bogdan Angelovski ˙(mi smo ga potajice zvali Gavro).
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: debar 1983g. - Karaula Drenak 16.02.12 13:28
Citat :
Graničar Zagorac.!!
Karaula Drenak je bila 9. karaula u 31. graničnom odsjeku Debar. Imala je rajon 1. od graničnog stupa E-23 DO E-24 i rajon 2. od E-24 do E-27 kojim je počinjao 32. granični odsjek Ohrid. Službeni psi: Rex i Bin, konj: Brnjo. Karaulom je zapovjebao vodnik prve kl. Bogdan Angelovski ˙(mi smo ga potajice zvali Gavro).
Sada si me iznenadio "Zagorac", mislio sam da konja u JNA nije bilo.!! Ha ha ha ha Hajde da i ovo čujem.!! Mogu onda da zamislim kakav ste teren imali kad vam je konj trebao.!! A kad si već spomenio tog konja "BRNJU", baš me zanima šta ste vi to radili sa tim konjom, koja je njegova namjena bila, je li JNA mogla bez toga konja ili je on baš bio potreban. Nadalje me zanima kako se zvao vojnik koji se je brinio za konja, znam za pse da je bio kerovođa, a kako se zvao vojnik koji se brinio za konja.!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Debar 83 16.02.12 13:57
Bilo je konja i "KONJA",Brnja nam nije bio potreban zbog terena,drug Gavro je 24h bio na karauli a 24h ne. Brnjo je prvenstveno služio da Gavro jaše od i do karaule i autobusne stanice. Pvi dan bi Gavro javio u kolko sati mu ide bus i u zakazano vrijeme pratnja od 3 vojnika i Brnja bili bi na mjestu "događaja".Kad nam se sviđalo Brnju bi pustili na ispašu(po PS-u),Brnjo ode u Albaniju a Gavro pješice kao i njegova pratnja.Za Brnju su se brinuli "redari"po rasporedu koji je radio dežurni karaule.
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 16.02.12 14:08
ZAGORAC (citat):
Karaula Drenak je bila 9. karaula u 31. graničnom odsjeku Debar imala je rajon 1. od graničnog stupa E-23 DO E-24 i rajon 2. od E-24 do E-27 kojim je počinjao 32. granični odsjek Ohrid.Službeni psi: Rex i Bin, konj: Brnjo. Karaulom je zapovjebao vodnik prve kl. Bogdan Angelovski ˙(mi smo ga potajice zvali Gavro).
Morala je biti negdje jugoistočno u blizini Debarskog jezera prema Ohridu...Ak je to, tam sam bio dva puta ali zapadno prema rijeci Crni Drim(granica tekla zamišljenom sredinom rijeke) dakle u tom pravcu prama ravnici i graničnom prijelazu bilo je još nekoliko karaula? Bil sam u graničnom vodu pa smo ponekad išli u obilazak graničnog pojasa!! Kaj se tiče konja imali smo ih nekoliko i u kasarni u gradu
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Debar 83 16.02.12 14:16
Nerona,Džomba idi na internet i traži "Drenok" Makedonija nači češ sliku te karaule!
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 16.02.12 14:29
ZAGORAC (citat):
Nerona,Džomba idi na internet i traži "Drenok" Makedonija nači češ sliku te karaule!
Da vidio sam i dobro sam ti rekao samo kaj sam ja bil na Džepištu,a na Drenku možda ali se ne sjećam!!
memberX Gušter
BROJ POSTOVA: : 26 ČLAN OD: : 2012-02-15 DOB : 55
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 16.02.12 14:29
Citat :
znam za pse da je bio kerovođa
Jeste a mi smo ih zvali kučkari
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Debar 1983 g. -- Karaula Drenok 16.02.12 14:33
Citat :
Graničar Zagorac.!!
Bilo je konja i "KONJA",Brnja nam nije bio potreban zbog terena,drug Gavro je 24h bio na karauli a 24h ne. Brnjo je prvenstveno služio da Gavro jaše od i do karaule i autobusne stanice. Pvi dan bi Gavro javio u kolko sati mu ide bus i u zakazano vrijeme pratnja od 3 vojnika i Brnja bili bi na mjestu "događaja". Kad nam se sviđalo Brnju bi pustili na ispašu(po PS-u),Brnjo ode u Albaniju a Gavro pješice kao i njegova pratnja. Za Brnju su se brinuli "redari"po rasporedu koji je radio dežurni karaule.
Eh, sada se tu nameće još pitanja na koja nisi dao odgovor.!???
1. Koliko je bila daleko karaula od mjesta gdje staje taj autobus, nije valjda da je taj "GAVRO" bio tako kilav da nije mogao ići do karaule i od karaule, je li to bio neki uspon ili ravnica.!?
2.Kažeš konj "BRNJO" bi otišao u Albaniju, a šta da se Brnjo ne vrati iz Albanije, ko bi odgovarao za Brnju.!?
3.Kažeš da je "BRNJO" bio 24 sata na karauli a 24 sata ne.!? Sad se postavlja pitanje jeste li imali neku štalu za njega, jeste li mu kosili i donosili sijeno, gdje je bio tih 24 sata kad ga nije bilo na karauli.!?
4. Je li bilo ceste ili puta do te karaule, i kažeš "a Gavro pješice kao i njegova pratnja", tu se postavilo pitanje jeste li vi komandira karaule pratili od karaule do autobusa i obrnuto i koja je bila svrha te pratnje.!?
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Debar 1983 g. - Karaula Drenok.!!! 16.02.12 14:46
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 17.02.12 9:07; prepravljeno ukupno 2 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Debar 83 16.02.12 14:56
-autobusna stanica-karaula 10,5km. -Gavrino jahanje:"izvrši pa se žali" -Brnju bi doveli Albanski graničari do E-25,preuzela bi ga patrola od 3 vojnika,jedan bi prelazio graničnu liniju bos, u donjem rublju i doveo Brnju "doma"- -bila je štala,vidi upute za neronu,naravno da smo kosili sijeno. -cesta uska ali asfaltirana. -svrha pratnje:Nemiri na Kosovu,vanjski i unutarnji neprijatelj,albanska iredenta iz tih razloga osiguravana je sigurnost zapovjednika.Onda i ono o izvršavanju i žaljenju.
ZAGORAC: komentar modifikovan dana: 25.11.14 21:27; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Debar 83 16.02.12 14:58
Da, to je to, vrata štale otvorena!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Debar 1983 g. - Karaula "Drenok".!! 16.02.12 15:07
Graničar Zagorac.!!
Pa "BRNJI" je bilo bolje stanovati u toj štali nego nekima danas.!!! Ha ha ha ha
Imao je sve što mnogi danas nemaju, možda mu je falilo samo centralno grijanje.!! Ha ha ha
Nisi mi odgovorio šta bi bilo da se "BRNJO" ne vrati iz Albanije, ko bi odgovarao.!!
I gdje je bio 24 sata kad ga nije bilo na karauli.!???
I naj zadnje palo mi na pamet, po čemu je karaula dobila ime.!!!???
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Debar 83 16.02.12 15:18
-Brnjo po PS-u morao ići na ispašu -Nije ga bilo dok ga Albanci nebi vratili ili dok nije došao sam. -Gavro bi "izribao"dežurnog u čije se vrijeme Brnja "izgubio". -24h nije bilo Gavre(pažljivo čitaj) -Karaula dobila ime po obližnjem selu Drenok(makedonski),mi smo uvjek govorili Drenak.
ZAGORAC: komentar modifikovan dana: 17.02.12 14:16; prepravljeno ukupno 1 puta
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Debar 1983 g. - Karaula "DRENOK"..!! 16.02.12 15:20
Naslov komentara: Debar 83 16.02.12 15:26
Strana bez prozora je nasuprot granice i stupa E-25,desno što se malo vidi je stražarska kučica, a pored nje je bio boks od Rexa.
ZAGORAC: komentar modifikovan dana: 25.11.14 21:28; prepravljeno ukupno 1 puta
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Debar 1983g. - Karaula Drenok 17.02.12 8:51
Citat :
Graničar Zagorac.!!
Brnju bi doveli Albanski graničari do E-24,preuzela bi ga patrola od 3 vojnika,jedan bi prelazio graničnu liniju bos, u donjem rublju i doveo Brnju "doma".
Zagorac znaš šta me još zanima, kako su albanci znali da vam je nestao konj. Je li njih netko tjerao da traže vašega izgubljenoga konja ili bi ga oni slučajno pronašli i doveli. Jesu li albanci imali isto svoje karaule i vojnike nasuprot vas. I zadnje pitanje hajde da ste prelazili državnu granicu bez oružja i bez uniforme što mogu shvatiti ali zašto ste morali ići bosi.!????
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Debar 83 17.02.12 11:51
-Znali su da jekonj naš, pa oni su osmatrali našu karaulu kao i mi njihovu, osim toga vidjeli su na "djelu"Gavru i pratnju. -Vratili su ga iz razloga što im je valjda radio štetu,a i da uživaju u pogledu na naše donje rublje. -Njihova karaula je malo sjevernije od Drenka, u udolini, a zove se "Ttebište".Mislim da se i slično zove i selo sa Makedonske strane. -Prilikom prelaska granićne linije mismo smjeli imati ništa što je imalo veze sa JNA jer bi počinili granićni incident.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Debar 1983 g. - Karaula "DRENOK"..!! 17.02.12 12:05
Citat :
Graničar Zagorac.!!
-Znali su da je konj naš, pa oni su osmatrali našu karaulu kao i mi njihovu, osim toga vidjeli su na "djelu"Gavru i pratnju. -Vratili su ga iz razloga što im je valjda radio štetu,a i da uživaju u pogledu na naše donje rublje. -Njihova karaula je malo sjevernije od Drenka, u udolini, a zove se "Ttebište". Mislim da se i slično zove i selo sa Makedonske strane. -Prilikom prelaska granićne linije mismo smjeli imati ništa što je imalo veze sa JNA jer bi počinili granićni incident.
A reci mi kada ste konja preuzimali od Albanaca.!??? U čemu je bio problem.!??? Zašto ga Albanski graničari nisu doveli do same crte državne granice i tu vam ga predali, već ste se moraili skidati i ulaziti u njihov teritorij.!???? To mi izgleda kao ono "Zašto jednostavno kad može komplicirano".
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Debar 83 17.02.12 12:16
-Samo danju i kad je bio Gavro na karauli. -Jednostavno ga nisu htjeli dovesti do linije,a ulazili smo metar-dva,što je taman toliko da poštujemo propise.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Debar 1983 g. - Karaula "DRENOK"..!! 17.02.12 12:24
Citat :
Graničar Zagorac.!!
-Samo danju i kad je bio Gavro na karauli. -Jednostavno ga nisu htjeli dovesti do linije,a ulazili smo metar-dva,što je taman toliko da poštujemo propise.
Kažeš "Samo metar - dava što je taman toliko da poštujemo propise." Kakvi su to propisi, kad ste na očigled Albanski graničara ulazili u njihov teritorij.!?? Ja ne znam ni za jedan takav propis koji je dopuštao ulazak u drugu državu na takav način.!??
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Debar 83 17.02.12 12:39
-Mi smo imali takve naredbe,način je vjerojatno dogovoren u rangu majora Jezdića ili nekako slično sa čiščenjem granične linije od drveča i raslinja po 4 m sa obje strane koje je izvršila "naša"inžinjerija u kolovozu i rujnu 82g.duž naših rejona 1. i 2.
ZAGORAC: komentar modifikovan dana: 17.02.12 14:19; prepravljeno ukupno 1 puta
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Debar 1983 g. - Karaula "Drenok".!! 17.02.12 12:49
Graničar Zagorac.!!
A reci mi vidim na ovim slikama na krovu osmatračnice imaju 3 stupića i 1 stupić sa strane osmatračnice, je su li to dimljaci.!??
Eh sjetih se vidim da je i "Brnjo" imao dimljak na svojoj staji, ha ha ha ha , nije valjda da je i on zimi ložio vatru.!!! Ha ha ha ha ha
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Debar 83 17.02.12 12:58
Nerona, jednom tjedno kurir sa naše karaule išao je po poštu i stvari koje smo si morali kupovati sami (žileti i ostalo) obavezno je morao voditi i sl.psa na veterinarski pregled u Debar.Bilo nam je strogo zabranjeno zalaziti u privatne ugostiteljske objekte, smjeli smo samo u dom JNA.Mi smo ipak najčešče zalazili u gostionicu na autobusnom kolodvoru.Ako se dobro sječam bila je na katu.Đepište je bila karaula br.8.Kak je bilo vama?
ZAGORAC: komentar modifikovan dana: 25.11.14 21:30; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Debar 83 17.02.12 13:12
Točno,to su dimnjaci.Kraula je imala 2 spavaone,dnevni boravak,kuhinju,Gavrinu kancelariju,kotlovnicu i wc sa kupaonicom(samo tuševi) Na slici se vide otvorena vrata štale,a tu gdje ti je dimnjak,sa strane karaule su vrata skladišta hrane i opreme. Iznad štale gdje je kosi krov, to je svinjac čija je gradnja počela u ožujku 83.Dok sam ja bio na Drenku svinje nismo imali za poslije neznam.
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Debar 1983. 17.02.12 14:16
ZAGORAC (citat):
Nerona, jednom tjedno kurir sa naše karaule išao je po poštu i stvari koje smo si morali kupovati sami (žileti i ostalo) obavezno je morao voditi i sl.psa na veterinarski pregled u Debar.Bilo nam je strogo zabranjeno zalaziti u privatne ugostiteljske objekte, smjeli smo samo u dom JNA.Mi smo ipak najčešče zalazili u gostionicu na autobusnom kolodvoru.Ako se dobro sječam bila je na katu.Đepište je bila karaula br.4.Kak je bilo vama?
Restoran se zvao Čardak ili Čarda..tak nekak!!Mi smo imali gotovo apsolutnu slobodu izlaska u grad jer popodne nije bilo dežurnog u kasarni! Liberalizam je cvjetao.Hrana odlična a zapovjednici korektni.Imali smo nekoliko konja i svinje,dva psa... .Jedino kaj smo morali davati malo više straže i nekada ići u ophod po graničnom pojasu ali to je u pravilu bilo po obližnjim karaulama.Na naj udaljeniju Žrnovnicu nikdar nismo išli!! To ljeto(oko mjesec dana) smo proveli na obližnjoj planini Stogovu(prek 2000m) na kopanju kanala za nekakve elektro vodove do vrha planine i pješice se svakodnevno spuštali u sela u podnožju uglavnom po alkoholne stimulanse :DSvaki dan je išla druga grupa a zastavnik je određivao tko ide po pivo,mastiku i ostale neophodne potrepštine. U Debru mi je bilo odlično za razliku od Bitole!