FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Broj ročnika na služenju vojnog roka u JNA ? 21.11.21 21:47
JNA je imala 275 000 aktivnih pripadnika... Kolko su od toga bili ročnici na službi obveznog vojnog roka, a kolko profesionalni delatnici i starešine ?
.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8105 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Broj ročnika na služenju vojnog roka u JNA ? 21.11.21 22:26
rocnika nije bilo uopste
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 59 Đakovo
Naslov komentara: Re: Broj ročnika na služenju vojnog roka u JNA ? 21.11.21 23:27
Ročnici smo bili svi mi koji smo služili vojni rok. Znači pitanje je - koliko je ukupno bilo aktivnih podoficira i oficira (mislim da se tu ne ubrajaju civili koji su radili pri JNA)? Kad se od ukupnog broja pripadnika JNA oduzme broj komandnog kadra, dobije se broj ročnika.
_________________ In medias (t)res...
1.GMBR Gušter
BROJ POSTOVA: : 31 ČLAN OD: : 2021-11-13
Naslov komentara: Re: Broj ročnika na služenju vojnog roka u JNA ? 22.11.21 1:30
Eh, sad ste me smotali... Poenta priče sa jednim mojim drugarom oko cifre profesionalnih vojnika koji su bili stalno angažovani u JNA bila je ta da ustanovimo njihov tačan broj... Dakle, kad odbiješ ročnike na služdbi vojnog roka u JNA, kolko vojnika ostaje u mirnodopskom sastavu armije ? Kolko je bilo tih koji bi mogli sebe smatrat profesionalnim vojnim licem ?
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Broj ročnika na služenju vojnog roka u JNA ? 22.11.21 1:45
Koliko je meni poznato JNA osim komandnog kadra nije poznavala pojam "profesionalnih vojnika".
1.GMBR Gušter
BROJ POSTOVA: : 31 ČLAN OD: : 2021-11-13
Naslov komentara: Re: Broj ročnika na služenju vojnog roka u JNA ? 22.11.21 4:27
goran9030 (citat):
Koliko je meni poznato JNA osim komandnog kadra nije poznavala pojam "profesionalnih vojnika".
Pa dobro, drugča je terminologija... Ali na to mislim, pilot je profesionalni vojnik - ne može svako da vozi avion, mornarica isto, vozač tenka isto, itd... Oficiri, podoficiri - komandni kadar - isto, profesionalni vojnici... Ukratko svatko kome je armija zanimanje za koje dobija platu, to je sve profesionalni vojnik... Kolko je od 275 000 vojnika otpadalo na takve, a kolko na ročnike na službi vojnog roka ?
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Broj ročnika na služenju vojnog roka u JNA ? 22.11.21 6:29
Mislim da je ovdje samo problem terminologije, pitanje je jasno. Neki se hvataju za "rocnike" a neki za profesionalne vojnike. Ono sto 1.GMBR (koliko ja vidim) ne razumije, tacno je da postoje neke stvari koje u vojsci rade samo "profesionalci" (usput da kazem, vozac tenka nije jedno od njih) ali to je sve potpadalo pod AVL. (aktivna vojna lica) mladji oficiri, oficiri, generali i admirali. Drugu kategoriju "profesionalaca" predstavljala su "civilna lica na sluzbi u JNA". I oni su primali platu iz budzeta SSNO, vazila su neka pravila kao i za AVL ali nisu nosili uniformu. Mislim da su i kod njih postojale neke klase. Negdje pred pocetak raspada, uvedena je i kategorija "vojnik po ugovoru" ali ne znam koliko je to imalo vremena da zazivi tako da u konacnom broju i nije bitno. Po nekim izvorima, 1990-e ukupna (mirnodopska) vojna sila JNA je brojala 180.000 a od toga su oko (nesto malo preko) 100.000 cinili regruti ili kako ih je kolega nazvao, rocnici.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Broj ročnika na služenju vojnog roka u JNA ? 22.11.21 11:29
Jedan moj školski kolega je svojevremeno radio u đakovačkoj kasarni u kotlovnici, radio je na održavanju iste. Normalno je dolazio na posao u civilnom, odnosno radnom odijelu. Primao je plaću od JNA, imao je neki rang - ne vojni, nego više kao platni razred, ali nije nosio uniformu, nije išao na postrojavanja, nije spavao u kasarni, pa ga ne mogu smatrati profesionalnim vojnikom. Isto tako naša kantinjerka u kasarni "1. maj" - nju i njene kolege i kolegice u svim kasarnama ne bismo mogli računati kao profesionalne vojnike. Ni jedan pilot nije bio bez čina, ni jedan brod nije isplovio a da su na njemu bili samo "ročnici" ili "regruti" (bez obzira bili oni gušteri ili džombe)... Zato mislim da je najtočniji odgovor na pitanje onaj u kojem se vidi ukupan broj zapovjednog kadra. Ostatak su činili "prolaznici" - odnosno oni koji su u JNA ostajali godinu dana, ili ranije 15 mjeseci ili još ranije još više... Što se tiče kategorije "vojnik po ugovoru", mislim da su u tom smislu negdje pri kraju postojanja JNA ostajali neki instruktori koji su dobili barem čin desetara i nastavili obučavati mladu vojsku (vozače, telegrafiste, pekare...). Obični vojnici nisu ostajali "po ugovoru" jer je bilo dovoljno guštera koji su redovito pristizali.
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Broj ročnika na služenju vojnog roka u JNA ? 22.11.21 11:31
Tako je Gorane. Ti ljudi, civili su bili tzv. " građanska lica na službi u JNA".
goran9030 voli ovaj upis
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Broj ročnika na služenju vojnog roka u JNA ? 22.11.21 23:02
goran9030 (citat):
Što se tiče kategorije "vojnik po ugovoru", mislim da su u tom smislu negdje pri kraju postojanja JNA ostajali neki instruktori koji su dobili barem čin desetara i nastavili obučavati mladu vojsku (vozače, telegrafiste, pekare...). Obični vojnici nisu ostajali "po ugovoru" jer je bilo dovoljno guštera koji su redovito pristizali.
Ja sam (iz nekih razloga) '85-e bio zainteresovan da ostanem "po ugovoru" kao medicinski tehnicar u garnizonoj ambulanti. Imao sam i preporuke starjesina kao i "amin" od (tada) nacelnika sanitetske sluzbe korpusa. Na zalost (ili srecu) do kraja mog roka to jos nije zazivjelo a posle nisam mogao jer su to mogli samo vojnici koji su se u tom trenutku nalazili na odsluzenju. Kad je sve progurano ja sam vec odavno bio civil. A i "razlog" se udala. (za aktivnog vodnika)
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Broj ročnika na služenju vojnog roka u JNA ?