FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Ilirska misterija

Go down 
2 posters
AutorPoruka
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 15046
ČLAN OD: : 2009-05-01

Ilirska misterija Empty
KomentarNaslov komentara: Ilirska misterija   Ilirska misterija Icon_minitime26.09.20 17:46

Nedokazivi jezik

Današnja znanost još uvijek nije uspjela rekonstruirati ilirski jezik. Do dan danas mi bukvalno ništa ne znamo o
ovome jeziku. Izuzev nekih grčkih izvora koji navode par alkoholnih pića Ilira, ne postoji nikakav pisani trag jezika.
Ako se uzme da Iliri nisu imali pismo onda nije ni čudno da ništa nije pronadjeno. Ono što je čudnije jeste da su iliri
u neposrednom susjedstvu imali gigante pisane riječi: Grke i Rimnjane, s kojima su čak ponegdje živjeli i izmješani.
Dakle Iliri žive izmedju dva vrhunski pismena naroda, a sami su nepismeni?!

Još čudnije je da su i Grci i Rimnjani zapisivali sve i svašta u prošlosti, a da nikad ništa nisu zapisali o jeziku Ilira:
neki stih, pozdrav, izreku, ime bogova... ne postoji ni jedna jedina rečenica.
Šta je s kršćanskim misionarima? Kako su misionirali Ilire? Na kom jeziku? Nigdje ništa!

Postavlja se opravdano pitanje, je li ilirski jezik uopće i postojao?

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

Ilirska misterija Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Ilirska misterija   Ilirska misterija Icon_minitime26.09.20 19:27

Valjda je albanski nastao od ilirskog...

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Ilirska misterija Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Ilirska misterija   Ilirska misterija Icon_minitime26.09.20 19:59

PORUCNIK (citat):
Valjda je albanski nastao od ilirskog...

Za to nema ni jednoga dokaza, čak ni indicije. I kako je moguće to tvrditi kad nema materijalih dokaza
o iliskome jeziku? Ne može se nešto (albanski) usporediti s nečim (ilirskim) koji je nepoznanica.
Ta hipoteza o ilirskome podrijetlu današnjih Albanaca se sve više napušta.

Mislilo se naime da su u 7. stoljeću Slaveni došli na Balkan i potisnuli Ilire na prostor današnje Albanije.

Ta teorija o masovnoj seobi Slavena na jug, takodjer je samo hipoteza. Dokazi ne postoje.

Ovdje se ne radi o nekoj novoj teoriji zavjere, već samo o traženju dokaza.

Evo još da ponovim:

1. Ilirski jezik potpuno nepoznat. U sred pismenih susjeda Grka i Rimnjana. Za jezik istočnih susjeda Ilira: dačanski i tračanski se recimo ipak zna koliko toliko.

2. Moćni Rimnjani ratuju 2 stoljeća s Ilirima kao velikim ratnicima. Ni iz ovog perioda od dva stoljeća ratova nema ni traga ilirskoga jezika. Nekakvi opisi zarobljenika, iskazi, primirja, dogovori... špijunaža: upoznaj protivnika, da ga lakše pobjediš... Ništa! Ni traga ilirskome jeziku.

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

Ilirska misterija Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Ilirska misterija   Ilirska misterija Icon_minitime26.09.20 20:10

Ok onda, koji je jezik sličan albanskom? Kojoj grupi jezika pripada?

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Ilirska misterija Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Ilirska misterija   Ilirska misterija Icon_minitime26.09.20 20:33

PORUCNIK (citat):
Ok onda, koji je jezik sličan albanskom? Kojoj grupi jezika pripada?

Koliko ja znam albanski je izolirani jezik tj. nije srodan nijednom drugome jeziku, kao naprimjer jezik Baska koji nema srodnosti s bilo kojim
drugim jezikom. Neke teorije tvrde da su Albanci s Kavkaza. Inače imaju dva oblika glasa R. Ovo jedno R koje bih nazvao nepčano R sam primjetio jedino u Urdskom i Hindi jeziku (Pakistan i Indija). Osobno mislim da su na Balkan stigli s Avarskim provalama na te prostore, te da s Ilirima nemaju nikakve veze.

Grci ih "primjećuju" tek koncem 11. stoljeća i to je prvi pisani pomen Albanaca, kada se (1079.) »Arvaniti« prvi put pominju.

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Ilirska misterija Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Ilirska misterija   Ilirska misterija Icon_minitime26.09.20 21:39

Jedan primjer za razmišljanje:

Zamislimo da nema interneta, knjiga i da je 99 % ljudi nepismeno.

Kad bih ja danas na hrvatskome zapisao da sam pohodio Dalmaciju i da Dalmatinci piju piće koje nazivaju bevanda iz posuda koje zovu ćikule, te da jedu bakalar iz čanka, te da netko nakon tisuću i pol godina kasnije pronadje moj spis. Taj spis je jedini u kojem se spominju 4 dalmatinske riječi. Drugih pisanih izvora nema.

Što bi znanstvenik iz budućnosti mogao zaključiti?

- Jedan Hrvat je boravio medju Dalmatincima. 

- Imam 4 dalmatinske riječi. Zaljučak: Dalmatinci govore dalmatinski jezik!

- Pa nemam mogućnost iz 4 riječi rekonstrirat dalmatinski jezik.

- Proglasit ću dalmatinski jezik izumrlim jezikom.

- Moguće je da da su se Dalmatinci u seobama naroda povukli u Egipat. 

- Ima jedan spis koji spominje Dalmatince u El Šatu u Egiptu.

- Današnji egipatski jezik je nastao od dalmatinskog jezika, a Egipćani su ustvari Dalmatinci!

- Ako su Egipćani nastali od Dalmatinaca, Piramide su sagradili Dalmatinci. 

Upravo to se desilo i s Ilirskim. Proglašen je izumrlim jezikom, samo zato što ga nisu mogli rekonstriurati. Odnosno da je albanski nastao od ilirskog, a Albanci od Ilira. Na osnovu 4 riječi, koje uopće nisu slične albanskim riječima.

Istina je posve drukčija:

Ja svojim spisom iz prošlosti nisam ni implicirao postojanje dalmatinskoga jezika, već sam samo zapisao neke izraze koje Dalmatinci nazivaju drukčije od mene. To me je možda ponukalo da to i zapišem. Inače sve ostalo sam razumio jer govorim taj jezik koji nam je zajednički odnosno Hrvatski. Zaključak: Dalmatinci nisu u seobama naroda otišli u Egipat, već su cijelo vrijeme ostali tu. Nije bilo nikakve seobe naroda. Dalmatinci jesu Hrvati, i pričaju hrvatski. Ne postoji dalmatinski jezik.

Ovo je samo jedan primjer kako jedan tekst iz prošlosti može u budućnosti biti posve krivo interpretiran. 

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

Ilirska misterija Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Ilirska misterija   Ilirska misterija Icon_minitime27.09.20 10:10

Ponekad se pitam je li išta, šta smo učili u školi, tačno, osim matematike, hemije i dijela fizike. Jezik se mijenja.

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

Ilirska misterija Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Ilirska misterija   Ilirska misterija Icon_minitime27.09.20 12:30

Osobno mislim da je povjest južnih Slevena krivo interpretirana. Treba naglasiti da do dan danas nema nikakvih arheoloških potvrda velike seobe Slavena na naše prostore. Iliri, protiv kojih visoko organizirani Rimnjani ratuju gotovo četvrt milenija i ne mogu ih pokoriti već ih na koncu integriraju, pred navodnom seobom Slavena mirno prepuštaju ovima cijeli Ilirik, i povlače se iza Prokletija. 

To je odista teško za povjerovati, jer bi Iliri kao izrazito ratoborna plemena pružili bar kakav otpor. Ali izvješća o ratnim sukobima Ilira i došljaka - fale. Zapravo, Ilirima se odjednom gubi trag, baš u vrijeme kad imamo izvješća o prvim organiziranim državnim zajednicama Hrvata i Srba.  Gdje su nestali Iliri?

Vjerojatno nisu nigdje nestali, jer su cijelo vrijeme bili tu i još uvijek možda jesu. 
Problem može biti i u nazivlju. Jer, Ilire su tako zvali njihovi susjedi. Mi ne znamo kako su oni zvali sebe. Možda i nisu imali neki skupni naziv, već su se zvali po plemenima. 

Zvanična teorija kaže da su došljaci slavenizirali Ilire. Ali ta tvrdnja je bez ikakva osnova. Ako mi ne znamo kako je izgledao jezik Ilira, kako možemo tvrditi da je slaveniziran. Što ako je ilirski bio slavenski? Kako slavenizirat slavenski jezik? 

Dakle, pod sasvim legitimnom predpostavkom da je Ilirski bio slavenski, kao što drugi predpostavljaju da nije ( a nitko ne može dokazat svoju tvrdnju - jer se ne zna kakav je bio) onda se otvara sasvim drukčiji pogled na "veliku seobu Slavena". Nje nije ni bilo, jer su oni već bili tu.

Onda se posve logički uklapa i (povjesno dokaziv) dolazak Hrvata i Srba, kao nekakve organizirane ratničke elite koja zatiče srodan ali politički neorganiziran narod i tad dolazi do prvih organiziranih južnoslavenskih zajednica. 

Čak i u legendi o doseljenju Hrvata, prema kojoj su se pod vodstvom petero braće i dvije sestre Hrvati doselili na prostore današnje Hrvatske, može biti neki trag istine. I legenda implicira na jako mali broj Hrvata koji dolaze. Nikakve velike seobe naroda nema.

Ovo se isto dogodilo kod Bugara, koji su čak bili neslavensko pleme koje je nametnulo vlast starosjedilačkim Slavenima, ali se stopilo s njima, ostavljajući im državnu zajednicu i ime Bugari. 

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
Sponsored content

Ilirska misterija Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Ilirska misterija   Ilirska misterija Icon_minitime

Na vrh Go down

Ilirska misterija
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Karaula "ŠPIČNIK" VP 5457, granični odsjek Maribor sept. 1988.-1989.
» Ilirska Bistrica - izviđači
» Ilirska Bistrica 88/89 tenkisti
» ILIRSKA BISTRICA 87/88 TENKISTI
» ilirska bistrica 89/90 haubice 105 mm