FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 12.08.18 10:31
Brkakougar (citat):
Zato statistika i zauzima trecu naj vecu laz.
A koja je prva i druga ?
Meni pada na pamet...demokracija je jednaka za sve, pravna država, pravda uvijek pobjedi u sudnici... One visoke ljeteče riječi, zapravo parole, u državnom sistemu, koje tako jako vole upotrebljavati.
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 12.08.18 15:14
LAZ, NOTORNA LAZ i STATISTIKA,
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 15.08.18 4:11
Trend među trudnicama: Sve više žena u Srbiji tempira i zakazuje datum porođaja carskim rezom samo zbog horoskopskog znaka svog deteta Neću da bude njanjavi rak, hoću lavicu!
"Trebalo je da se porodim krajem juna, ali, onda bi mi sin bio Rak, a to nisam smela da dozvolim, pa sam zakazala carski rez i rodila ga u znaku Blizanaca." Neverovatno, ali istinito! Sve više žena u Srbiji tempira i zakazuje datum porođaja carskim rezom samo zbog horoskopskog znaka svog deteta. Iako je carski rez ozbiljna hirurška intervencija, trudnice su spremne na sve samo kako bi njihova beba bila u željenom znaku. Mnoge javne ličnosti porodile su se carskim rezom upravo zbog horoskopa. Neke od njih su u konsultaciji sa svojim astrolozima tempirale datum, pa čak i satnicu rođenja svog čeda radi horoskopskog znaka, podznaka i natalne karte. Na to se odlučila Jelena Karleuša, koja je tempirala da joj se druga ćerka rodi istog dana kao i prva, spekuliše se da je pevačica Emina Jahović takođe izabrala datum rođenja dece, a na isto su se odlučile i pevačice Ana Kokić i Ana Nikolić.
Astrolog Vladimir Vlajić kaže za Kurir da mu se trudnice obraćaju veoma često za konsultacije kad je reč o ovoj temi. - Sve češće ljudi to koriste, dam im nekoliko opcija koje mislim da su najbolje za taj momenat, u tih sedam do deset dana kad bi otprilike trebalo da bude obavljen carski rez. Uglavnom su žene te koje nameštaju, one odaberu šta im se najviše dopada, koji je to datum i odmah telefonom zakazuju porođaj za određeni dan - priča Vlajić. Prema njegovim rečima, dosta ljudi sa estrade koristi ovu metodu, ali ne samo oni. - Ima dosta primera, dolazili su kod mene žaleći se. "Neću da bude njanjavi Rak, hoću da bude Lavica", pa preguraju taj neki termin - navodi Vlajić... Ratko Božović, sociolog, ističe da je stvar s "nameštanjem" datuma rođenja radi horoskopa, što je pokrenula estrada, otišla predaleko. - Smatram da je to pogrešno. Sve to je otišlo predaleko sa uverenjem da se zna apsolutno, a ne zna se, i to je velika konfuzija - navodi Božović... Brojke: - 50 carskih rezova dnevno se uradi u Srbiji - 17.000 na godišnjem nivou - 3.000 evra košta carski rez u privatnom porodilištu
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 15.08.18 19:02
Ovakvim glupostima bio bi iznenadjen i sam Frojd, poceo obican svet da unapred odredjuje sudbinu coveka neverovatno, izgleda da poneke osobe nemaju granice u glupostima.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 30.08.18 16:01
Muke podstanara: Iznajmljivači stanova odbijaju obitelji s djecom! Susjedi će se buniti, stan nije prikladan za djecu - tipične su izlike stanodavaca u Zagrebu, Osijeku i Splitu koje smo nazvali. Jedan je pitao: Je li dijete stalno s vama?
Ima tu nešto... u gradskom okruženju, u stambenim zgradama i otuđenju čovjeka od čovjeka.... Što bih sam rekao... u susjednom stanu su dva manja dječaka i često čujem viku i buku, njih pa njihovog oca (ipak ne s nasiljem, prijavio bih), i potraje to, a pitao sam jednu susjedu čuje li kad mene i moju kćer, pa je rekla nikada.
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 06.09.18 18:39
Otac i tata, s fb...
"Svaki muškarac može biti otac, ali baš svaki. Čak i djetetu koje nije njegovo. Otac je pravna kategorija, on je ono "ime oca" iz dokumenata. I kada je ta rubrika iz nekog razloga prazna svi znamo da taj otac negdje postoji, skriven iz nekog razloga, dobrog ili lošeg. S tim da je ovo drugo češće.
Otac može biti odgovoran. Može ići redovno na roditeljske sastanke, može pratiti napredovanje svog djeteta, može biti zabrinut kada se dijete razboli. Može redovno plaćati alimentaciju, ako je situacija takva. A može i sve obrnuto od toga. Može jer je takav otac.
Očevima se dere košulja kada se dijete rodi. Očevi tada časte. Neki očevi se tada vesele, neki misle da se vesele, neki se prave da se vesele. Neki se skrivaju.
Tate su već iz druge priče. Nije svaki otac tata, kao što ne mora svaki tata biti otac, jer tatom te proglašava klinac. Tata je titula koju moraš zaslužiti. Koliko god je lako opisati oca, toliko je teško odrediti kada se otac pretvara u tatu.
Vidio sam očeve koji su vrlo brižni, pogotovo sa bebama. Vidio sam ih kod zubara, kod doktora, u zoološkom vrtu, cirkusu ili školi. Na svadbama. Lako se među njima raspoznaju tate, mada se mnogi ne upuštaju u tu ekspertizu. Nisu očevi obavezno krivi za to, mnogi od njih su imali oca, a nisu imali tatu. Mada su vjerovali da imaju ili su ih u to drugi uvjeravali.
Tata može biti strog, može viknuti. Tata se može naljutiti, sve može kao i otac. Jedino što tata ne tuče, batine su za očeve. Ali tati je dijete uvijek na prvom mjestu, prije svakog posla, hobija i svake zabave sa društvom.
Očevi su više za red. Tate se ponekad prave da rade reda, ali svi znaju da tata samo traži način da dostojanstveno popusti.
Očevi mogu biti nezadovoljni, tate tuguju. Otac je ponosan, tata je sretan. Otac se penje na kamen koji je tati pao sa srca. Otac tvrdi da moraš bolje. Tata ti kaže da možeš bolje. Slijedeći put. Otac vjeruje u tvoje sposobnosti, tata vjeruje u tebe. Čak i kada ne možeš dobaciti do koša ili riješiti zadatak iz matematike.
Otac misli da je njegovo dijete bolje od druge djece, tata se ne bavi drugom djecom nego svojim djetetom, kakvo god da je. Tata se ne natječe. Otac očekuje rezultate, tata osmjehe i zadovoljstvo.
Očevi, kada se nađu, hvale se svojom djecom ili zavide jedni drugima. Kada se sastanu tate oni se raduju ili tuguju zbog tuđe djece kao da su njihova jer znaju kako je svakom tati.
Otac je prisutan, a tata je tu. Čak i kada ti nije blizu jer je na putu ili ne živi s tobom.
S ocem možeš biti prijatelj, tata je uvijek i samo tata. Nema dodatnih kvalifikacija. U životu možeš naići na muškarca kojeg ćeš smatrati drugim ocem, ali tata može biti samo jedan.
Pravi tata uvijek za sebe misli da je loš tata. Jer dobar tata zna šta je sve mogao napraviti bolje, a iz tko zna kog razloga nije. Tatu bole greške koje je napravio, grube odluke i riječi koje je opravdavao odgojem. Tata sebi minuse upisuje debelim crtama, a tvoji plusevi su mu kao neboderi. U stalnom je strahu da je samo otac, srednje slovo.
Otac misli da sve što radi radi za tvoje dobro. Otac misli na tvoju budućnost. Tata misli na sadašnjost. Tatu ne možeš razočarati, ali ga možeš povrijediti.
Možeš misliti i tvrditi za sebe da si dobar otac, a to mogu i drugi potvrditi. Ali samo tvoje dijete može reći jesi li ili nisi dobar tata. Tuđi komplimenti su tu beznačajni.
Oca ti zovu kada nešto zabrljaš. Ako ti kažu da dovedeš tatu, očekuju da dođe otac. Jer otac zna kazniti, dok tata pokušava razumjeti. Ali kada te druga djeca zekaju jer javno nemaš oca ili nije dio tvog života uvijek pričaju kako nemaš tatu. Djeca znaju da svako ima oca, ali da je nedostatak tate bolan.
Oca možeš izgubiti. Tata je s tobom i kada nije tu. Bez obzira gdje je, na ovom ili onom svijetu. Tata bdije nad tobom od kako si se rodio, najprije sluša da li dišeš, onda sluša kako dišeš, posle se brine gdje dišeš, s kim dišeš i što dišeš. S tatom pričaš i kada više nije tu, tek kada zauvijek ode shvatiš koliko mu toga duguješ, neizrečenog. Ne zbog njega, njemu je dovoljno što postojiš, već zbog sebe.
Tata te nikada neće ostaviti, ako ode na kraj svijeta naći će način da ti se javi, da te ohrabri. Da te pita i da te čuje. Neće te špijunirati čak ni kada iz daleka, skriven, gleda kako ulaziš u školu ili ideš na prvi ljubavni sastanak.
Nemoj nikada pomisliti da je tata slabija verzija oca. Treba puno više snage i ljubavi, često i hrabrosti da bi netko bio tata. Ali tatu moraš da slušati, dok se ocu možeš suprotstavljati. Tko ne sluša tatu bolje mu je imati samo oca.
Poneki otac može biti svačiji junak ili idol. Tata je samo tvoj heroj. Njegovi podvizi su drugima beznačajne i svakodnevne stvari, a za tebe su pomicanje planina. I svaka njegova pohvala, koliko god ih dobiješ, svakodnevno, vrijedi više od svake nagrade.
Tuđi očevi mogu biti viši, snažniji, pametniji ili bogatiji. Tata je najveći i najjači čovjek kojeg poznaješ. Tatu ne uspoređuješ s drugim tatama, besmisleno je, ne možeš imati boljeg, drugog tatu. Kao što ni on ne želi bolje i drugo dijete od tebe, ako je tata. Tata je majstor, tata-mata. Otac je kolac, ponekad samo novac.
Oca ti psuju. U psovkama nema mjesta za tatu. Kada te vrijeđaju preko tate, u toj uvredi uvijek ima neke zavisti. Ili si "tatin sin" ili ti je nešto omogućio "tatica", koga nema da te obrani.
Otac misli da pred njim ne trebaš imati tajne, tata kuca i kada ti ulazi u sobu. Otac te pita što želiš, tata ti otvara vrata skrivenih mogućnosti.
Ako si otac velika je šteta ne pokušati biti tata.
Ja sam imao privilegiju da sam imao Tatu a moji klinci da me tatom zovu..."
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 11.09.18 14:48
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 04.10.18 16:45
Ukinuli mu uvjetnu kaznu Neodgovorni otac dužan svojoj djeci 117.000 kuna: Godinama nije plaćao alimentaciju i sad mora u zatvor
Muškarcu koji nije plaćao alimentaciju za svoje dvoje malodobne djece iz prvog braka ukinuta je uvjetna kazna i mora u zatvor. Marin (40) je djeci ostao dužan čak 117.000 kuna, a Općinski sud u Bjelovaru opozvao mu je ovih dana uvjetnu presudu i poslao ga na 11 mjeseci u zatvorsku ćeliju, a obvezu plaćanja uzdržavanja svejedno će morati podmiriti. I to s kamatama. Ovaj neodgovorni otac je pravomoćno osuđen 2015. godine i sud ga je obvezao da 117.000 kuna za djecu mora platiti u roku od dvije i pol godine od te presude. Međutim, u tom je razdoblju 40-godišnjak uplatio tek 7000 kuna. Nije se pojavio na ročištu za opoziv uvjetne presude jer, kako kaže njegov odvjetnik, radi u Njemačkoj pa nije mogao dobiti slobodne dane. No, ne odazove li se pozivu na odsluženje zatvorske kazne, protiv njega mogla bi biti raspisana i međunarodna tjeralica.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 25.11.18 19:25
Nakon carskog reza u rodilištu Opće županijske bolnice Vinkovci Marta je prvo novorođenče koje je nakon porođaja zaspalo na prsima svoga tate
Prva beba u obitelji Gradečak, malena Marta, koja je svijet ugledala prije 15-ak dana carskim rezom u Vinkovcima, prvo je novorođenče koje je nakon porođaja umjesto na majčinim zaspalo na golim prsima svoga tate. Ovim je iskorakom vinkovačka bolnica stala uz bok rodilištima koja primjenjuju najsuvremenije svjetske smjernice u poslijeporodnoj skrbi za novorođenčad. - U našoj ustanovi smo počeli prakticirati kontakt “kože na kožu“ s ocem, a prvi puta kontakt je izveden 8. studenoga 2018. - rekla je glavna sestra Odjela za pedijatriju Martina Rajić. - U slučajevima carskog reza majka je uglavnom pod općom anestezijom, no čak i kada je majka budna jer se zahvat odradio epiduralnom anestezijom, izravni kontakt između majke i djeteta može biti ograničen zbog praktičnih i medicinskih razloga - kaže Rajić. Tada se golo novorođenče položi na očeva prsa tako da im se koža dodiruje. - Očevi tako jačaju povezanost s djetetom, pružaju mu osjećaj sigurnosti, ali i podižu svoje samopouzdanje.
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 26.11.18 16:49
Dr. sc. Tea Škokić, Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu: "Uvid u etnografsku građu o hrvatskim tradicijskim obilježjima braka i obitelji pokazuje da je hrvatska tradicionalna obitelj nekada uključivala mnogo više članova od današnje nuklearne obitelji te su djecu odgajala starija djeca ili starije žene, a ne otac i majka. Brak je po današnjim mjerilima bio na granici pedofilije jer su se udavale mlade djevojke, gotovo djevojčice, a u nekim krajevima i po principu otmice. Parovi u seoskim područjima (u kojima je do prije 50 godina živjelo skoro 90% stanovništva) su i po više godina živjeli crkveno nevjenčano, a kao posve normalni postojali su i probni brakovi u kojima je žena prvo morala dokazati svoju plodnost da bi se uopće mogla udati. Nuklearna građanska obitelj i model dvoroditeljskog odgoja djece - koji danas, iako sve manje, prakticiramo - uvezeni su sredinom dvadesetog stoljeća s protestantskog (!) Zapada te su u ovom našem podneblju u punom smislu zaživjeli tek u socijalizmu. Stoga je, smatram, svako pozivanje na tradiciju unaprijed izgubljen argument."
- - - Dakle, obitelj koju nam Ž. Markić i svećenstvo nameću ustvari nije tradicionalna obitelj hrvatskih katolika, nego crvena komunistička verzija američkog masonskog protestantizma.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 02.12.18 22:50
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 03.12.18 9:35
_
Luca di Tolve pobijedio je u showu Mister Gay Italia devedesetih godina protekloga stoljeća, ali je doživio dramatičnu promjenu života uz pomoć Djevice Marije. Svoju priču je ispričao u knjizi “Ero gay” (u prijevodu na hrvatski jezik “Bio sam gay”). U intervjuu za ACI Prensu 2017. godine Luca di Tolve ispričao je priču o svome teškom djetinjstvu, koju prenosi Medjugorje-info.com.
Međugorje me je promijenilo, Gospa mi je pomogla da nađem ženu s kojom ću imati obitelj
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 03.12.18 18:37
u moje vreme bili smo deca dok ne odsluzimo vojni rok. danas su deca dok je roditelj ziv
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 10.12.18 10:45
VASPITNA METODA
(VIDEO) Pogledajte kako je kaznio kćerku (10) koja maltretira ostale učenike
"Zlostavljanje je nešto nedopustivo!" Tim je riječima otac 10-godišnje djevojčice Matt Cox započeo svoju priču snimajući video koji je objavio na svojem Facebook profilu. Naime, njegova kćerka već je drugi put izbačena iz školskog autobusa jer je maltretirala ostale učenike. Kući je donijela pisanu obavijest da neko vrijeme neće više moći ići u školu i iz škole školskim autobusom.
"Zlostavljanje je nedopustivo! Barem u mojoj obitelji.A trebalo bi biti i svuda. Iako se mnogi roditelji neće složiti s tim, ovo je moj način da naučim svoju kćer pameti. Ova slatka djevojčica koju vidite na videu ispred mene moja je kćer i danas ide pješke u školu do koje je osam kilometara."
Muškarac se vozio u automobilu prateći djevojčicu do škole koja, kako je istaknuo, mora propješačiti osam kilometara, a vanjska je temperatura samo 2 Celzijeva stupnja. Istaknuo je kako je odlučio dati lekciju svojoj kćerki da počne cijeniti privilegij da može ići do škole svaki dan školskim autobusom i da prestane maltretirati ostale učenike. Naglasio je kako su djeca koja imaju tu mogućnost, kao i ona koju u školu voze roditelji automobilom, privilegirana i to treba cijeniti.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 22.12.18 1:43
Predstojeća praznična okupljanja obitelji i prijatelja pružaju roditeljima posebnu priliku da svojoj djeci daju važnu lekciju: nikome ne dugujete fizičku naklonost. Treba podučavati djecu - djevojčice i dječake - od malih nogu o potrebi poštivanja drugih i njihovih osobnih granica. Ne prisiljavajte ih na neželjene fizičke kontakte ljubljenja i grljenja.
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 22.12.18 12:41
Max Blitz (citat):
Predstojeća praznična okupljanja obitelji i prijatelja pružaju roditeljima posebnu priliku da svojoj djeci daju važnu lekciju: nikome ne dugujete fizičku naklonost. Treba podučavati djecu - djevojčice i dječake - od malih nogu o potrebi poštivanja drugih i njihovih osobnih granica. Ne prisiljavajte ih na neželjene fizičke kontakte ljubljenja i grljenja.
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 09.01.19 20:30
U Hrvatskoj se izjednačava broj crkveno sklopljenih brakova u odnosu na one građanske. Također, svako peto dijete rođeno je izvan braka.
Brojke su neumoljive - iz godine u godinu pada postotak crkveno sklopljenih brakova u odnosu na one sklopljene pred matičarom. Pad je zabilježen i u 2017., kada je u crkvi sklopljeno 52,5 posto brakova. O kakvom je trendu riječ, najbolje pokazuje podatak da je taj postotak 2009. iznosio 63,5 posto. Ako se trend nastavi, do 2020. broj crkvenih i građanskih brakova bit će izjednačen. U Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji posljednjih godina broj građanskih gotovo je pa dvostruko veći od broja crkvenih brakova. Građanski brakovi prednjače i u Sisačko-moslavačkoj te Virovitičko-podravskoj županiji. Sudeći prema statistici, najtradicionalniji dijelovi Hrvatske su Slavonija i srednja Dalmacija. Grad Zagreb godinama ima podjednak broj i vjerskih i građanskih brakova, s time da posljednjih nekoliko godina trend ukazuje na rast brakova sklopljenih pred matičarom. ...
(Kako je bilo na TV, prilikom građanskih razvoda, nema statističke razlike je li brak prethodno bio sklopljen crkveno ili građanski, tj. crkveni brakovi nisu postojaniji. Uz napomenu da od prije 20-tak godina nije potrebna "dupla" ceremonija, brak sklopljen prema tradiciji vjerske zajednice s kojom država ima ugovor priznaje se i kao građanski sklopljen. Vjerski službenik je u tom slučaju i matičar te se popunjavaju i potpisuju potrebni civilni/građanski obrasci.)
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 18.01.19 12:30
Danski odgoj djece je priručnik koji ne pametuje. I druga najprodavanija knjiga u prošloj godini.
Kroz knjigu koju su napisale žene, majke i prijateljice, Amerikanka koja je udata za Danca – Jessica Joelle Alexander i psihoterapeutkinja Iben Dissing Sandahl saznajemo koliko danska djeca uživaju u slobodi, koliko je djetinjstvo danske djece ispunjeno igrom, a stresa zbog učenja ima veoma malo. Zato je pravo uživanje biti u društvu danske djece. Danska teorija odgoja originalna je ideja autorica. Knjiga je prevedena na desetak stranih jezika, a Iben danas gostuje na mnogim predavanjima, skupovima koji govore o odgoju djece ali i motivacijskim i inspirativnim predavanjima diljem svijeta. Što to čini danski odgoj djece toliko različitim? U Danskoj nije poželjno isticati se. To potvrđuje mnoštvo argumenata i činjenica iz simpatične i poučne knjige Danski odgoj djece koja nam govori o tome što najsretniji ljudi na svijetu znaju o odgoju samopouzdane i sposobne djece.
Nekoliko natuknica: – U Danskoj roditelji nude pomoć djeci samo kad je to doista nužno. – Pretjerivanje u nadzoru nad dječjim životom nije dobro došlo. – Danci ne upisuju svoju djecu na 10 izvanškolskih aktivnosti kako bi im djeca bila najbolji u sportu, glazbi, jezicima, plesu, karateu, glumi. Dancima je važnije da se njihova djeca igraju. – Danci ne ulijevaju u male glave svoje djece znanje od prvog dana. Nije važno da dijete već sa 5 godina piše i čita. – U osnovnoj školi redovita nastava završava najkasnije u dva sata poslijepodne, a djeca nakon toga mogu pohađati neobavezni produženi boravak. – Danci djecu ne štite od straha, sukoba, nedaća. Na taj način ih uče da se upoznaju sa svim svojim osjećajima pa makar oni bili negativni. – Danci čitaju svojoj djeci priče koje nemaju sretan završetak. Djeca iz tuge i nedaća mnogo nauče. – Empatija i učenje suosjećanja je obavezno već u vrtičkoj dobi. Smatraju da nam je empatija zapisana u genima i da je treba razvijati od prvog dana. Ona nije luksuz nego potreba. – U Danskoj je kažnjavanje udaranjem po guzi zakonom zabranjeno. – Dobrodošao je autoritativan odgoj. Djeca ne odgajaju roditelje, već roditelji odgajaju djecu. – Danci uče djecu da nije važno što drugi misle o njima. – Danci jako drže do obiteljskih i prijateljskih okupljanja, zajedničkih obroka i druženja ili u prirodi ili oko kamina.
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 12.02.19 1:00
Demografske mjere mađarskog premijera Viktora Orbana
Ženama koje se udaju prije 40. godine zajam od 36.000 eura - trećina će biti oproštena kada se rodi drugo dijete, a čitav zajam otpisan nakon rođenja trećeg
Godine 2009. kada je njegova vlada preuzela vodstvo nakon ljevice, Mađarskoj je trebalo više od samog kriznog upravljanja, trebala joj je cjelovita obnova i novo vodstvo, rekao je Orban, kako prenosi mađarska agencija MTI. Broj sklopljenih brakova raste, smanjena je smrtnost dojenčadi, zaposlenost je narasla s 55 na 70 posto, rastu plaće, a više je nego udvostručena minimalna plaća, rekao je Orban i ocijenio da nakon deset godina Mađari ponovno vjeruju u budućnost. “Sve manje i manje djece rađa se u Europi. Zapad misli da je imigracija odgovor na tu prijetnju. Svako dijete koje nedostaje trebalo bi nadomjestiti drugim koje stiže (s istoka) i tada će brojevi biti u redu”, rekao je Orban. “Ali nama ne trebaju brojevi. Trebaju nam mađarska djeca”, rekao je i najavio program u sedam točaka za mlade obitelji.
Nove mjere uključuju veći zajam za obitelji s najmanje dvoje djece kako bi im se pomoglo kupiti vlastiti dom, zatim subvencije za kupnju automobila i oslobađanje od poreza za žene koje podižu najmanje četvero djece. Žene mlađe od 40 godina koje sklope prvi brak mogu dobiti zajam od 10 milijuna forinta (36.000 eura), rekao je Orban. Trećina zajma bit će oproštena kada se rodi drugo dijete, a čitav otpisan nakon rođenja trećeg. “Za Mađare to je pravi odgovor, a ne imigracija”, rekao je Orban kako prenosi Reuters...
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 15.02.19 2:22
Bračna statistika u Europi: Najviše brakova sklapa se u Litvi, najmanje u Sloveniji Bilježi se trend porasta razvoda i smanjenja broja sklopljenih brakova. Raste i broj djece koja su rođena u izvanbračnim zajednicama.
Središnja Europska statistička agencija, Eurostat povodom Dana zaljubljenih objavila je statistike o broju sklopljenih brakova u Europi 2017. Rezultati su pokazali da se u Europi sklope 4,3 braka na 1.000 stanovnika. Najviše brakova sklopljeno je u Litvi, Rumunjskoj, Cipru, Latviji i Malti, gdje se na 1.000 ljudi sklopi čak sedam brakova, a najmanje u Sloveniji, Italiji, Luksemburgu, Portugalu i Francuskoj gdje ih se sklopi oko tri. Hrvatska je s 4,9 sklopljena braka u zlatnoj sredini , a slično stoje i susjedne zemlje. U Srbiji se tako na 1.000 stanovnika sklopi 5,1 brak, a u Crnoj Gori 5,3. Što se ide istočnije, to je broj brakova veći pa ih je u Makedoniji 6,6, Albaniji 7,9, a na Kosovu čak devet (podaci za Kosovo su iz 2016.). Inače, u čitavoj Europi bilježi se trend porasta razvoda i smanjenja broja sklopljenih brakova. Raste i broj djece koja su rođena u izvanbračnim zajednicama. ...
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 15.02.19 6:32
Ovo postaje i u Srbiji moderno. Naprave dete i svako sebi, bez braka, matičara. Dete svesno ostaje s majkom, nema svađa, otac dođe da vidi dete i to tako funkcioniše. Ne znam samo kada dete ojača i poraste kako će se to kasnije manifestovati kroz život.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 16.02.19 15:33
Saudijke će ubuduće o razvodu sudovi obavještavati SMS-om Muškarci u Saudijskoj Arabiji više se ne mogu tajno razvoditi od supruga, već će sudovi o tome obavještavati žene SMS porukom.
Kako javljaju agencije, prema novim regulativama saudijski sudovi dužni su odluke o razvodu prosljeđivati SMS porukama na mobitele razvedenih žena. Aktivisti za borbu za prava žena u Saudijskoj Arabiji ističu da će time biti okončana praksa tajnih razvoda. Agencije dodaju da će direktiva osigurati to da žena bude u potpunosti svjesna svojeg bračnog statusa, a samim time moći će štititi svoja prava, poput zahtjeva za alimentaciju. ...
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 20.02.19 22:59
Stigla prinova - sin!
Partnerka predsednice vlade Srbije Ane Brnabić, Milica Đurđić, porodila se danas u Beogradu, eksluzivno saznaje "Blic". Milica Đurđić je rodila dečaka, a porođaj je protekao u najboljem redu - rečeno je u kabinetu premijerke Brnabić. Dečak je dobio ime Igor.
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 21.02.19 14:04
VBČ (citat):
Sad ću moć mirnije spavat
A moramo vidjeti kako je prošla vakcinacija, pa kad mu nikne prvi zuubić...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 21.02.19 14:11
PORUCNIK (citat):
A moramo vidjeti kako je prošla vakcinacija, pa kad mu nikne prvi zuubić...
Normalno da ćemo sve pratiti, najprije od važnih događaja treba slijediti krštenje, valjda.
Zanimljivo mi je i nešto drugo, navodno je dječak rođen u SAD, mada ima i članaka da je rođen u Beogradu, odnosno to je bilo od jučer, danas nisam stigao pregledati net u vezi toga.
Ako je rođen u SAD, mogao bi se pojaviti s rodnim listom gdje su upisane obje mame, (možda i kao roditelji 1 i 2) pa ne znam kako će se to onda prevesti u rodni list Rep. Srbije, a moguće će biti neke ubrzane promjene zakona.
P.S. Ipak je, izgleda, mjesto rođenja Beograd.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 21.02.19 16:40
Citat :
Ako je rođen u SAD,
Vijest su objavili i americki mediji ali niko ne pominje da je rodjen na teritoriji US.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 21.02.19 17:16
pera84 (citat):
Citat :
Ako je rođen u SAD,
Vijest su objavili i americki mediji ali niko ne pominje da je rodjen na teritoriji US.
Razumljivo je i da rodilji i djetetu, a pogotovo drugim rodiljama i osoblju bolnice ne treba novinarska opsada, kao i drugih znatiželjnika. Moguće se zato pojavila informacija o SAD.
Danas se spominje rodilište 'Narodni front' Beograd. Također, Ani Brnabić i Milici Đurđić je uživo na TV čestitao predsjednik Vučić.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 15.03.19 16:50
U subotu 16.03. u Zagrebu prosvjed protiv nasilja u obitelji:
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 19.03.19 21:56
'Enciklopedija seksualnog odgoja' francuskih autora, ovdje u prijevodu i izdanju Stvarnost Zagreb 1980. U seriji su četiri knjige: 7-9 god, 10-13 god, 14-16 god. i 17-18 god.
The author of this message was banned from the forum - See the message
paradajz Džomba
BROJ POSTOVA: : 107 ČLAN OD: : 2014-02-23
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 20.03.19 18:36
Treba to zabraniti.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 01.04.19 18:13
Žena u Americi rodila svoju unuku Ukratko, žena je nosila i rodila dijete začeto umjetnom oplodnjom, a biološki roditelji, čije su reproduktivne stanice korištene, su jedan od gay partnera koji je sin te žene i sestra od drugog partnera.
Dva muškarca u SAD-u žarko su htjeli imati svoje dijete pa im je obitelj odlučila priskočiti u pomoć. Majka jednog od partnera rodila im je dijete, malenu djevojčicu Umu Louise Dougherty-Eledge, piše CNN. Matthew Eledge i njegov suprug Elliot Dougherty zamolili su obitelj za pomoć. Svoju kćer su dobili in vitro oplodnjom, odnosno postupkom kojim su jajne stanice oplođene spermijima izvan maternice. Cecile Reynek Eledge (61), majka Matthewa Eledgea, nosila im je i rodila dijete. Za in vitro oplodnju koristili su Eledgeovu spermu i jajne stanice Doughertyjeve sestre. ...
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 16.04.19 20:28
Brakovi pucaju zbog svekrva i tašti
U Crnoj Gori prošle godine je oboren rekord po broju razvedenih brakova jer je okončano 865 bračnih zajednica, pokazuju preliminarni podaci Monstata. Najviše razvoda lani je zabilježeno u decembru - čak 103, a najmanje u januaru, kad ih je bilo 44.
Advokati koji su uključeni u brakorazvodne parnice navode da su razlozi zbog kojih parovi odlučuju da prekinu zajednicu raznovrsni i u jednom procesu često postoje dvije dijametralno suprotne priče. Ipak, najveći teret podnose djeca koja moraju da biraju sa kojim roditeljem će da žive i nerijetko prolaze kroz veliki stres iz straha da će se zamjeriti jednom od roditelja. Advokat Ivana Jončić u izjavi za Dan kaže da su razlozi uvijek dublje prirode i da se nikada ne radi o trivijalnosti. Ističe da se mladi parovi razvode uglavnom nakon par godina braka kada prođe zaljubljenost i ispostavi se da oni nikad nijesu ni trebali da stanu na "ludi kamen".
Pojašnjava da se nikada u praksi nije susrela sa slučajem da se neka žena razvodi zbog nasilja u porodici, ali je bilo primjera da i jedna i druga strana kažu da je razlog za njihov loš brak uticaj svekrve ili tašte. "Muškarci uglavnom tvrde da bi sa ženom izašli na kraj kada na nju ne bi toliko uticala njena majka, dok žene kažu obrnuto", navodi Jončićeva. Naglašava i da prilikom brakorazvodne parnice nije imala primjer da žena hoće da se razvede, jer je čula da ju je muž prevario. "U takvim situacijama žena zna da ju je on varao i ranije, ali to nije primarni razlog za razvod, već druge brojne okolnosti, neposvećenost, nepažnja i nerazumijevanje. S druge strane, muškarci zbog prevare odmah traže razvod", pojašnjava Jončićeva. Često prilikom razvoda od supružnika čuje dijametralno suprotne priče, a muškarci teško prihvataju činjenicu da žene više ne poštuju tradicionalni princip po kojem su one zadužene za kuću i djecu. ...
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 05.05.19 18:26
Kako se u Komiži prije 80 godina nagovaralo odbjeglu suprugu da se vrati? Paaa... oglasom u novinama! S punim imenima i prezimenima i privatnim podacima. Da, sigurno je otišla jer joj je bilo dobro.
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 11.07.19 19:18
Stižu bebe iz vrećice - rađanje djece pomoću umjetne maternice moguće kroz desetak godine
Ideja o rađanju bebe koje ne zahtijeva ljudsku maternicu se ne tako davno činila samo kao znanstvena fantastika. No ektogeneza, naziv za trudnoću provođenu izvan ženine maternice, postaje vrlo zanimljiva tema u novije doba i to u području medicine, ali i psihologije i etike. Kao i kloniranje kod ektogeneze je ideja pokazana na janjetu koje je "rođeno iz vrećice" gdje je provelo jedan dio svog razvoja prije "rođenja". Eksperiment je držao fetus janjeta u bio vrećici koja je izgledala slično plastičnoj vrećici u periodu od četiri tjedna i to između 23. i 27. tjedna razvoja. Vrećica je janjetu osigurala krv bogatu nutrijentima, amniotičku tekućinu i percipirana je kao sljedeći korak prema tehnologiji "rođenja u vrećici".
S obzirom na sve veći broj surogatstva (kada vaše dijete raste u maternici druge osobe) ova ideja se ne čini toliko neprihvatljiva. Pogotovo što se trudne žene ne može u potpunosti kontrolirati dok se kod stroja ipak mogu odrediti optimalni parametri. Etička pitanja oko ektogeneza su malo drugačija nego kod surogatstva i MPO-a jer ove dvije metode ipak zahtijevaju ljudsko biće uključeno u proces dok kod vrećice to nije potrebno. Razmišljanja idu tako daleko da se dolazi do ideja poput potpune prevencije pobačaja gdje bi one žene koje ne žele trudnoću svoj fetus mogle prebaciti u "vrećicu" i tako bi se sačuvali budući životi. Druga zanimljiva ideja je kako bi ovo utjecalo na ljudsku evoluciju. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je ljudska lubanja veličinom zadana u okvirima maternice i porođajnog kanala, ako bi se taj faktor eliminirao ljudi bi mogli razvijati veće glave i veće mozgove? Znanstvenici smatraju da će u klinička ispitivanja moći ići već za tri godine, a kroz desetak godina očekuju i "pravu stvar".
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 11.07.19 19:23
Max Blitz (citat):
Druga zanimljiva ideja je kako bi ovo utjecalo na ljudsku evoluciju. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je ljudska lubanja veličinom zadana u okvirima maternice i porođajnog kanala, ako bi se taj faktor eliminirao ljudi bi mogli razvijati veće glave i veće mozgove? Znanstvenici smatraju da će u klinička ispitivanja moći ići već za tri godine, a kroz desetak godina očekuju i "pravu stvar".
Veća glava, ne znači nužno veći mozak, niti veći mozak znači više inteligencije. Da je tako, slonovi bi biliinteligentniji od nas.
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 28.08.20 12:47
Pozdravljam sve što ste napisali osobito Sloba1. Ja sam 27 g. u braku, a žena i ja smo isto godište. Imamo sina koji je teško bolestan, i sav naš život u braku je njemu posvećen. Sex je na početku braka primarna stvar, a kad dođu djeca je sekundarne naravi..i tada postaje samo potreba..odn. fiziološke je naravi. Sad smo žena i ja najbolji prijatelji, sad se u stvari i najbolje slažemo i sjajno se razumijemo i dopunjujemo. Muški oko sexa ili pretjeruju ili lažu. Sex je nakon toliko godina rutina, u pravilu traje kratko, međutim, meni je sa mojom ženom naljepše i ne pomišljam na druge. Sad je to to.ž
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 18.09.20 9:02
Međutim, treba reći i to da postoje brakovi gdje sexa nema. Činjenica jest da kad ljudi ostare, nemaju intimnih odnosa. Ali još uvijek tada može biti neka lijepa riječ, pogled, milovanje. Ljubav ostaje ljubav
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 18.09.20 17:28
Obitelj je svetinja,a seks je nesto najljepse u braku..uzajamno darivanje osjećaja dvoje ljudi koji se vole.
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Društvo i obitelj 26.06.22 19:37
Породица. Негде у Србији, крајем тридесетих година прошлог века.