FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Iseljenici 02.11.16 23:06
Citat :
A one izjave o latinosima i arapima? Ili su to samo novinarske patke?
A kakav je stav njemackih vlasti po pitanju ilegalnih imigranata??? Ne vjerujem da su policiji vezane ruke kao ovdje i da se legitimisanje nekoga na kome se iz aviona vidi da je stranac tretira u liberalnim medijima kao "racial profiling".
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4621 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.11.16 3:07
Malo o najnovijem valu iseljenika ovdje kod mene na istocnoj obali. Prosto nevjerovatno koliko se ljudi doselilo u zadnje dve godine.Ovo je veci egzodus nego u periodu izmedju 1998- 2000. Tada su dolazili preko raznih humanitarnih organizacija, medjunarodnog komiteta za izbjeglice i sl. Nemali broj stigao je i iz Njemacke, nisu im htjeli tamo produziti boravak posle Daytonskog sporazuma. To je bila emigracija zahvacena ratnim desavanjima u ex yu, svih profila i zanimanja. Posle te generacije primjetan je dolazak visokoobrazovanih mladih ljudi i mladih bracnih parova. U tom prvom valu najvise ih je bilo elektro inzenjera i programera. Zatim su dosli hemicari i farmaceuti u velikom broju. Zadnjih par godina dolaze svih profila i zanimanja. U moju okolinu najvise je doslo iz Arandjelovca i Kraljeva, zatim iz Bg a i dosta njih iz Vojvodine. Obicno vikend izlazim u etno bircuze, u jednoj ulici u Patersonu u razmaku od 200 metara ima 9 kafana, skupljamo se svi, bukvalno svih vjera i nacija sa prostora ex yu. Svadja i ekscesa nema, zajedno pijemo, kockamo- bash kao nekada u ex yu.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
puc(f)lek Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 323 ČLAN OD: : 2016-02-29
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.11.16 21:21
Ako sam dobro shvatio americki sistem - odlucuju glasovi elektora i ne "obicnih" glasaca ? Barem tako je bilo 2000 godine, kada je Gore imao "obicnu" pobjedu, a izbore je dobio Bush zbog elektora. Dakle, teoretski, ako se u jednoj saveznoj drzavi 99 posto "obicnih" (pet milijuna ljudi) odluci za demokratskog kandidata, a 51 posto elektora (petorica ljudi) glasa za drugo stranu - glatko pobjedi republikanac ? I tako u svim saveznim drzavama...odlucuje 538 ljudi, dok je 280 (?) milijuna ljudi... Tko i kako se bira elektore? Vjerojatno nisu neki "bezveznjaci", nego povjerljivi ljudi jedne ili druge strane!
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.11.16 21:55
Shvatio si, ali ne potpuno. Kada bi se doslovice gledalo, u pravu si, odlucuju elektori. Ali, u skoro 100% slucajeva (kroz istoriju) oni glasaju onako kako je vecina u toj drzavi glasala. Svaka partija prije izbora dostavlja listu svojih kandidata za elektorat a samim glasanjem za predsjednickog kandidata, gradjanin ujedno glasa i za listu. Kandidati za elektore su obicno ugledni i provjereni clanovi partije tako da je mogucnost "izdaje" vrlo mala. U svim drzavama osim dvije, pobjednik nosi sve. Broj elektora u svakoj drzavi ranije je utvrdjen na bazi prethodnog cenzusa. Drzave s vecim brojem stanovnistva imaju vise elektora. Upravo zato se nekad desi da neko dobije vise glasova (ukupno) ali izgubi izbore.
puc(f)lek Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 04.11.16 6:39
Hvala, fali mi jos nesto. Znaci, da u svakoj saveznoj drzavi (uz pretpostavku da ima ta drzava deset elektora) prije izbora demokrati i republikanci odaberu svoju listu elektora (svaka strana svojih deset elektora) i oni idu na posao tek nakon glasanja građana. Sto se desi ako pobjede demokrati sa 55 vs. 45 posto: - glasaju samo demokratski elektori , njih svih deset, a republikanci, njih svih deset, zavrse prije nego sto su poceli - glasaju procentualno : sest demokrata i cetiri republikanca (ako izmeđju njima ima izdajnika, moze bit zanimljivo)
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 04.11.16 12:23
puc(f)lek (citat):
Hvala, fali mi jos nesto. Znaci, da u svakoj saveznoj drzavi (uz pretpostavku da ima ta drzava deset elektora) prije izbora demokrati i republikanci odaberu svoju listu elektora (svaka strana svojih deset elektora) i oni idu na posao tek nakon glasanja građana. Sto se desi ako pobjede demokrati sa 55 vs. 45 posto: - glasaju samo demokratski elektori , njih svih deset, a republikanci, njih svih deset, zavrse prije nego sto su poceli - glasaju procentualno : sest demokrata i cetiri republikanca (ako izmeđju njima ima izdajnika, moze bit zanimljivo)
Pobjednik nosi sve! Nema veze 100% ili 51% glasova. Broj elektora jednak je broju predstavnika (ukupnom) koji ta drzava ima u Senatu i Kongresu. Za pobjedu je potrebno 270 glasova (pola od 538 + 1). Ako bi se desilo da rezultat bude 269:269 (matematicki moguce ali u praksi jos nije) onda se glasanje seli u Washington gdje svaka drzava ima jedan glas. Samo dvije savezne drzave (Nebraska i Maine) imaju reciprocitet ali i to je vise u teoriji nego u praksi.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4621 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Iseljenici 04.11.16 14:49
Jedva cekam Dan Zahvalnost. Sa suprugom planirao 4 dana u Ohio, posjeta rodjaku(od strica). On je mlad svestenik.Zavrsio je Bogoslovski Fakultet "Sv Sava" u Chicagu, rukopolozio se i proveo 5 godina kao svestenik u Buenos Airesu.Sada je u Ohio. Ima pilotsku dozvolu , ako bude fino vrijeme malo ce da se provozamo.Mislim da je Vladika Niski sluzio 63 u padobransku i da jos uvijek skace. Neki dan sam rodjaka uputao" imash li dozvolu/ blagoslov od naseg vladike ( u istoj smo eparhiji)za letenje. Imam ali ogranicenu, Vladika mi je dozvolio da letim ali samo nad nasom eparhijom "
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Citam i zbunjen sam. U SAD postoji trinaest hiljada glasackih "kvartova " i svaki je drzava u drzavi. Vlastiti propisi i pravila. Negdje moze zatvorenik na dozivotnoj glasati iz zatvora, a drugdje si dozivotno baniran ako si samo "prespavao" jednu noc kod policajaca!? Americki ustav uopce ne pominje pravo na glasanje, nego amandmanima samo preprecuje diskriminaciju na osnovi spola, rase i boje koze. Ne postoji ni uobicajna lista glasaca, kakvu znamo kod nas, kad sa dopunjenih osamnaest godina automatski postajes i glasac. Potrebno je ispuniti formulare, da te uopce stave na listu glasaca.
Sad trebam pomoc! Treba se prijaviti i ispunjavati te formulare za tu listu glasaca za bas svake izbore ? Ili samo prije svojih prvih izbora pa si onda "konacno i automatsko" drzavljanin i glasac ?
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.11.16 19:09
Sa punoletstvom se stice glasacko pravo. Za svake izbore treba se registrovati. Zaista neznam kako je u RH, u BiH se takodje treba registrovati, barem je tako za nas iseljenike.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.11.16 19:53
milutins (citat):
Zaista neznam kako je u RH...
Ne znam ni ja sve detalje jer me nije zanimalo, ali je prosječni domaći glasač koji živi na nekoj adresi automatski upisan u birački popis i glasa na određenom glasačkom mjestu, stalni stanovnici već znaju gdje je to. Ne treba ništa dodatno poduzimati osim doć na glasačko mjesto i pokazat osobnu iskaznicu.
Tko mijenja mjesta prebivališta ili boravišta, ili je glasač iz inozemstva vjerojatno treba dodatni angažman da bi glasao.
Kad su u pitanju manjine također ne znam sve, ali se oni opredjeljuju hoće li glasati za svoje manjinske liste ili za opće liste kao i 'svi ostali'. I moguće je da od izbora do izbora glasaju jednom kao manjina drugi put kao svi ostali, što mi nije baš najjasnije, mada bih im dao dvostruko pravo glasa. (Za sad nije tako.)
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.11.16 20:06
Ja ove izbore posmatram iz svog- cisto seljackog ugla.Tesko kuci u kojoj kokosh kukurice.
puc(f)lek Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.11.16 20:47
Dođes sa osobnom i glasas. To sam i mislio, na obicnog americkog drzavljanina - glasaca, koji zivi citav zivot na istoj adresi, u istom kvartu i mora se uvijek ponovo registrirati ? Formulare dobije na opcini? Treba platiti?
Pored glavnih zvijezda, kandidati su jos zelena Jill Stein i libertanac (?) Gary Johnson, Milutins, mozes i za njih ali uopce ih nema na donjem cjeniku !
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.11.16 20:51
puc(f)lek (citat):
Dođes sa osobnom i glasas. To sam i mislio, na obicnog americkog drzavljanina - glasaca, koji zivi citav zivot na istoj adresi, u istom kvartu i mora se uvijek ponovo registrirati ? Formulare dobije na opcini? Treba platiti?
Odgovorio sam Milutinu u odnosu na RH, ne znam (sve) kako je u SAD, čitam što se ovdje piše o tome.
puc(f)lek Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.11.16 21:07
Da, znam, nema problema. Cekamo, da Milutins odgovori, ako nađe vrijeme, i jos sto se preko bare prica o Senatu - ko ce imati vecinu ?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.11.16 21:10
Tu je par osnovnih riječi o američkim izborima, dosta jasno:
Naslov komentara: Re: Iseljenici 06.11.16 21:32
Citat :
To sam i mislio, na obicnog americkog drzavljanina - glasaca, koji zivi citav zivot na istoj adresi, u istom kvartu i mora se uvijek ponovo registrirati ?
Ne mora!
Samo ako mijenjas mjesto boravka/drzavu. Sa punoljetstvom se stice pravo glasa, ali moras se prijaviti gdje ti je glasacko mjesto. Inace bi mogli hodati od jednog do drugog i glasati koliko im je puta volja.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 07.11.16 18:27
Berza je najbolji pokazatelj izbora i projekcije ko ce biti sutra izabran za predsjednika USA. Opste je poznato da krupni kapital podrzava Clintonovu. Posmatrajuci danas Dow Jones(New York berza) stice se utisak da je Clintonova gotovo siguran pobjednik izbora. Ovog vikenda nisam pratio ankete niti bilo sta u veze izbora. Vidjecemo sutra.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8095 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Iseljenici 07.11.16 22:06
trump ne moze biti predsednik usa to je ocigledno.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 08.11.16 3:48
Indijska hinduistička nacionalistička organizacija (i to postoji) Hindu Sena, u petak je već proslavila Trumpovu pobjedu na izborima.... "Trump Our Only Hope".... "Congratulations for next USA President Donald Trump" Vishnu Gupta, President of Hindu Sena (Hindi): "Trump declared himself a winner in the US elections. So we are celebrating his victory by organising this event. We have arranged music, we are distributing sweets and celebrating his victory today. We like him so much because he always raises his voice against terrorism, when he comes to power he will eradicate terrorism from the world. We are 100 percent sure he will win in this election."
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 08.11.16 22:30
Prosjecne amerikance vise brine pobjeda Gdina Trumpa iz finansijskih razloga.U slucaju njegove pobjede osveta Wall Streeta bice surova, doci ce do dramaticnog pada berze sto ima veliki uticaj na svakoga bez obzira da li posjeduju akcije ili ne.Manje vise svi su na nekakav nacin prisutni na berzi novca, preko penzione kase, fondovi za skolovanje djece i sl. Clintonovi su toliko korumpirani da je to tesko i zamisliti. Ni Gdin Trump nije "cvecka" ali je u poredjenju sa ovima majka Teresa.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 08.11.16 22:48
Ako biste danas bili u USA ni po cemu nebiste zakljucili da su izbori, tek poneki reklamni board ispred kuca. Napisacu kasnije jedan simpatican dozivljaj sa Zagrebackom aerodroma septembra 2000. Bili su nekakvi izbori, kampanja u toku i ja se " obreo" u svemu tome
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 11:14
Thank you!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 11:19
Milutine, čestitam!
Stižu i prve čestitke od Marine Le Pen, Viktora Orbana, Geerta Wildersa, Nigela Farangea, Putina....
Slavi se i u Sevnici kod Krškog, odakle je Melanija Knavs.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 15:10
Sinoc se ostalo do kasno u noc, bolje recebo do ranih jutarnjih sati.Pratili se izbori, pobjeda Mr Trumpa se naslucivali veoma rano, kasnije se ostalo da cujemo govore kandidata. Pobjeda Republikanaca je ubedljiva, osim predsjednicke funkcije obezbedjena je vecina u oba doma( senat i kongres)- tezak poraz demokrata. Kakva pobjeda Mr Trumpa-'nevjerovatno. Dobiti poziciju( stranku na vlasti) sa ovakvim rezultatom?? Clintonova je imala sve, novac(2$ milijarde) , podrsku medija, Wall Streeta, protivkandidata bez ikakvog iskustva u politici, prvi koji je dobio izbore bez ikakve politicke ili vojne karijere....... Predvideo sam osvetu velikog kapitala, sunovrat berze. Ono sto je interesantno i sto potvrdjuje vezu izmedju demokrata i berze je konkretno nafta i njeno nelogicno jutrosnje ponasanje. Dolar pada kao i nafta? Obicna glupost, kada dolar ide dole logicno je da cena nafte raste, s obzirom da se njena cena odredjuje u toj valuti. U narednih par mjeseci treba ocekivati veliki skok zlata i umjereni skok nafte.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 15:33
Interesantno, imam za facebook frendove 50-tak Amerikanaca, meni nepoznatih ljudi uživo, a stupili smo u neku internet vezu i kontakt, putem zajedničkih stavova i interesa. (Uglavnom glazba, subkultura općenito, manje politika.) Koliko sam danas primijetio, svi kukaju na rezultate, a dobar dio ih je glasao za - Jill Stein.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 15:45
Osnova Trumpove platforme. 1. Smanjenje poreza firmama( nekih 15 %) 2. Smanjenje socijale 3.uvodjenje reda u imigracionu politiku( nema vise da se " uvoze glasaci- obratiti paznju na takav kurs uvozenja glasaca u Francuskoj u zadnjih 60 ak godina) 4.Investicije u infrastrukturu kao osnova za nova radna mjesta. 5.Normalizacija odnosa sa Kinom i Rusijom
Trump je sposoban poslovan covjek, nije lazov i licimjer poput Clintonovih. Korigovace sporazum. "NAFTA", rak ranu americke ekonomije- Clintonovo delo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 17:47
Bil je vec na smetlistu istorije- ratni zlocinac, serijski silovatelj. Supruga ako to bude zeleo Mr Trump ide pravo u zatvor.[You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 21:10
Sve je to legitimno i legalno u demokraciji, sto ljudi, sto ćudi.....
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 21:50
Prvi put su ga podrzali jos na primarnim izborima, pa su to koristili protiv njega u kampanji i proglasavali ga rasistom. Naime, nije se javno odrekao njihove podrske. Drugi put je izjavio kako se licno ne slaze s njihovim propovijedanjem ali ne moze nikome zabraniti da ga podrzava.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 22:50
bojim se da trump ne prodje kao kenedi.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 23:17
vladimir (citat):
Ni po muke i za trampa , kenedija , hilari.......
Ja se bojim da ce jos jedna lepa tema zavrsiti kao 6.april pre neko vece!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 23:20
alexandar (citat):
A što to tebe toliko žulja??
Diskusija je sasvim normalna uz dozu zahebancije...
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 23:21
Citat :
Ja se bojim da ce jos jedna lepa tema zavrsiti kao 6.april pre neko vece! [You must be registered and logged in to see this image.]
Nemoj tako, generale. Ono samo izgleda da smo zastranili, al' i ovo je dio iseljenickog tuznog zivota.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 23:25
alexandar (citat):
vladimir (citat):
Ni po muke i za trampa , kenedija , hilari.......
Mislim da je strah bezrazlozan. Kao pokretac ove teme smem da izjavim da u temi " Iseljenici" ima najmanje svastarenja ili spama. U zadnje vreme akcenat je bio na americkim izborima.Sasvim logicno, ovo je bilo najaktuelnije. I prva dama- lepa Melanija je iseljenik sa nasih prostora. Ako se pojavi neki komentar koji " iskace", brisite ga- i to je mehanizam zastite kvaliteta/ preglednosti foruma a ne samo zakljucavanje teme.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 23:42
Ako cemo najpostenije......strah i nije bezrazlozan. Sugerisem u najboljoj nameri. Otvorite temu IZBORI u US ili slicno i vodite i normalnu i nenormalnu diskusiju sa ili bez doze zahebancije. I mirna Backa.
Makse i ti otvori prikladnu temu , pa cu ti reci sto me i da li me nesto zulja. Ne ide ovde da ti kazem bio bi veliki off!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 09.11.16 23:48
alexandar (citat):
Ako cemo najpostenije......strah i nije bezrazlozan.
Shvatio sam ovo kao zahebanciju.
Sorry, nepoznat mi je život pod nekim cenzuranma, zabranama i sl. pogotovo u vezi političara. (Ono davno prije ne računam.)
Zato i služe da si narod daje oduška. Kome to ne paše, nek' se ne kandidira.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 10.11.16 0:05
Max Blitz (citat):
alexandar (citat):
Ako cemo najpostenije......strah i nije bezrazlozan.
Shvatio sam ovo kao zahebanciju.
Sorry, nepoznat mi je život pod nekim cenzuranma, zabranama i sl. pogotovo u vezi političara. (Ono davno prije ne računam.)
Zato i služe da si narod daje oduška. Kome to ne paše, nek' se ne kandidira.
Nemam nista protiv pisanja o izborima, kandidatima...
Vec sam rekao , da je to u ovoj temi iseljenici ...OFF
Evo u ovom podforumu imamo temu USA , moze se otvoriti i nova izbori u USA na primer . I sve je ok
Uostalom....
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 10.11.16 0:16
alexandar (citat):
Vec sam rekao , da je to u ovoj temi iseljenici ...OFF
Je i nije off, jer imamo dva iseljenika u SAD koji mogu izbore malo prokomentirati direktno iz prve ruke, a neće to dugo bit aktulano.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 10.11.16 12:48
Poduži tekst, da ne vadim više dijelova, a po meni je to - to.
Američki analitičar Edvard Džozef (Edward Joseph), ocenjuje u intervjuu za RSE da će od politike Donalda Trampa (Trump) pre svega imati koristi bogati, ali su ga siromašni belci emotivno doživeli kao svog predstavnika, mada je u stvarnosti politika Hilari Klinton (Hillary Clinton) mnogo više bila u njihovom interesu. On smatra da Tramp neće podizati zid na meksičkoj granici te proterivati ilegalne imigrante, kao što je najavljivao u kampanji...
Tko je presudio na izborima? Oni, a nije ih malo, koji će u anketama davati krive odgovore ili neće odgovarati, a na izborima će zaokružiti desno (ili ekstremnije desno), usput pogledavši iza leđa hoće li ih tko vidjeti kako su glasali.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 13.11.16 1:17
He... najbolja odredišta za život u Europi ako želite napustiti SAD... Best destinations to live in Europe if you want to leave the USA...
Pa kažu: We have selected for you some of the most welcoming destinations where people live happily together. Discover the best European destinations for you to settle down after an election storm; they are ready to welcome you with open arms.
Na popisu su: Porto, Beč, Amsterdam, Zagreb, Milano, Bordeaux, Madeira, Basel, San Sebastian, Bruxelles, Nantes, Kotor, Pariz, Monte Isola (Italija).
Zagreb Located in Croatia, one of the most beautiful countries in Europe, Zagreb is the perfect city to start a new life in Europe. Everything is here: wonderful museums, a charming downtown and traditional, beautiful parks which rank among the best city parks in Europe; what is more, you are only a few hours away from the most beautiful beaches in Europe and in winter you can even ski in the hills of Zagreb. At Christmas, the city becomes magical and delights young and old. If you want a change of life, discover the capital of Croatia and leave your luggage in one of the most beautiful cities in Europe.
Kotor Beautiful Kotor, a cultural and natural world heritage site is waiting for you. Montenegro is an incredible country, perfect for those in search of authenticity, preserved nature, but also for real estate investors looking for bargains. Come and settle in Kotor and move away from your worries, everything here is quiet and beauty. If you are passionate for nature, art, history you'll love your new life in Kotor.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.11.16 13:46
Meni je negdje polovinom 2001 godine sinula ideja o definitivnom povratku u stari kraj,poceo sam i pripreme,plan je bio povratak 2002 godine,najstarije dijete bi u jesen upisalo srednju skolu u starom kraju dok je najmladje imalo nepune 4 godine. Poslao sam brodom poprilicno stvari,automobile,rezervisao avionske karte. Otidji ti sam,vidi kako je,ako mislis da ima nesto od povratka i mi cemo za tobom,rece mi supruga. Nije me vukla nostalgija,jednostavno imao sam zelju vratiti se mlad na selo i okrenuti ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji,dokupiti zemlje,obnoviti seosko imanje-djedovinu. Stigoh tamo krajem maja 2002,prvi korak posjeta sarajevskom prijatelju u Obudovac,uspjesnom poljoprivredniku,stocaru i proizvodjacu stocne hrane. Zatim sledi setnja Bosnom,posjeta Sarajevu,odustajanje od povratka. Razlog? Sumnjam da bih znao da plivam u zavicajnim vodama punih pirana,burazerskog kapitalizma i td.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15078 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.11.16 14:27
milutins (citat):
Meni je negdje polovinom 2001 godine sinula ideja o definitivnom povratku u stari kraj,poceo sam i pripreme,plan je bio povratak 2002 godine,najstarije dijete bi u jesen upisalo srednju skolu u starom kraju dok je najmladje imalo nepune 4 godine. Poslao sam brodom poprilicno stvari,automobile,rezervisao avionske karte. Otidji ti sam,vidi kako je,ako mislis da ima nesto od povratka i mi cemo za tobom,rece mi supruga. Nije me vukla nostalgija,jednostavno imao sam zelju vratiti se mlad na selo i okrenuti ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji,dokupiti zemlje,obnoviti seosko imanje-djedovinu. Stigoh tamo krajem maja 2002,prvi korak posjeta sarajevskom prijatelju u Obudovac,uspjesnom poljoprivredniku,stocaru i proizvodjacu stocne hrane. Zatim sledi setnja Bosnom,posjeta Sarajevu,odustajanje od povratka. Razlog? Sumnjam da bih znao da plivam u zavicajnim vodama punih pirana,burazerskog kapitalizma i td.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.11.16 19:13
isao sam u inostranstvo da radim ali i da vidim kako se tamo radi. a zanimalo me dali ima sanse da napravim biznis u Srbiji . i napravio sam biznis. sada vise zaradjujem nego u Svedskoj i Austriji.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.11.16 21:16
vladimir (citat):
isao sam u inostranstvo da radim ali i da vidim kako se tamo radi. a zanimalo me dali ima sanse da napravim biznis u Srbiji . i napravio sam biznis. sada vise zaradjujem nego u Svedskoj i Austriji.
Cestitam, vladimire I zelim uspjeh! Zasluzio si
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.11.16 23:28
hvala porucnice. zanimlijivo da su mi ljudi ovde ponudili da budu partneri u ovom poslu i spremni da uloze od 5000 do 50000eur a prosle godine mi niko nebi pozajmio ni 100eur.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.11.16 23:32
Samo hrabro,nemoj da se plasis gubitaka.