FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4622 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Iseljenici 19.09.16 2:32
Cene su manje vise fer[You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4622 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Iseljenici 19.09.16 2:44
Zavicajno kolo kao i svake godine privuklo je dosta gostiju, bez obzira na cinjenicu sto je ovaj vikend bio pretrpan u nasoj zajednici, jucer smo imali krstenje kao i vjencanje. Izdrzalo se nekako Gosti iz Banja Luke su docekani domacinski, obezbijedili smo im hranu i smjestaj za 7 dana , u toku koncerta skupljali smo dobr prilog za njih, skupilo se oko $4 000+ prodali su poprilicno audio i video diskova.Imaju ukupno 5 koncerata na istocnoj obali. Zaista su vrhunski muzicari, pravi majstori svog zanata. Izlozba rukotvorina je pobudila veliku paznju, bilo je dosta recitacija. Sve u svemu izuzetno uspjesan dan na nasem imanju.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 19.09.16 3:05
Max Blitz (citat):
milutins (citat):
...veceras u lokalnoj zajednici
Milutine, od svega što si prezentirao, ja vidim samo brda zelenih novčanica $, ono kao u stripu kad čika Baja skače u bazen s dolarima. A bome i zavidim na tome. Jel' vas koji pop kad ukori bar malo, reda radi.... ?
Da li nas pop ukori? U crkvi i na crkvenom imanju moramo se drzati crkvenih zakona.Ako je post sprema se samo posna hrana.Nema proslava svjetovnog karaktera u crkvenim prostorijama, kalendarske NG ili dana zaljubljenih npr.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Iseljenici 19.09.16 13:36
milutins (citat):
Max Blitz (citat):
milutins (citat):
...veceras u lokalnoj zajednici
Milutine, od svega što si prezentirao, ja vidim samo brda zelenih novčanica $, ono kao u stripu kad čika Baja skače u bazen s dolarima. A bome i zavidim na tome. Jel' vas koji pop kad ukori bar malo, reda radi.... ?
Da li nas pop ukori? U crkvi i na crkvenom imanju moramo se drzati crkvenih zakona.Ako je post sprema se samo posna hrana.Nema proslava svjetovnog karaktera u crkvenim prostorijama, kalendarske NG ili dana zaljubljenih npr.
Dan zaljubljenih je sveti Tripun, ako se ne varam, kod pravoslavaca. Zasto se ne bi mogao i crkveno slaviti?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 19.09.16 16:08
Sv Trifun u pravoslavlju, Valentinovo u katolicanstvu? Zaista neznam kakva je praksa, da li se to proslavlja i kako u ostalim pravoslavnim crkvama/ crkvenim salama/ imanjima? CSO kojoj pripadam ima neka svoja akta/ amandmane koji nam daju izvjesnu " slobodu" u odnosu na crkveni ustav i ostala crkvena pravila.Naravno da ti amandmani nesmiju biti u suprotnosti sa crkvenim zakonima, normama i misijom crkve. U pravoslavlju pod pojmom ljubavi podrazumijeva se iskrenost, cednost, povjerenje........ , suprotno bi bilo recimo bludnost, erotomanija itd. Jasno ti je da se dosta toga oko proslave gore pomenutog iskomercijalizovalo. Kod nas u parohiji je bilo pokusaja da pojedinci hoce da rentiraju nase prostorije za takvu vrstu proslava, odbor/ crkveno povjerenistvo na celu sa svestenikom je stalo protiv toga. Mogu vjernici da organizuju i da slave Valentinovo ali van crkve i crkvenih prostorija.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Iseljenici 19.09.16 16:22
milutins (citat):
Sv Trifun u pravoslavlju, Valentinovo u katolicanstvu?
Bit će da je tako....
Praznici hrišćanske ljubavi 14. februara (po starom, 1. februara):
Praznici Sveti Trifun, koji slave pravoslavni vernici i/ili Sveti Valentin, koji je deo zapadne tradicije, obeležavaju se istovremeno, kao zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.... ...Običaj da se polovinom februara slavi praznik zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka. Na Dan zaljubljenih, ili Valentinovo, običaji su različiti i sve više se vezuju za potrošačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na Trifundan poštuje pretežno vekovna tradicija crkve.
Pominjali se Mrčajevci... evo kupusijade ove godine...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 26.09.16 20:05
Malo filozofiranja na temu onih starih gastarbajtera iz Yu, kojih u stvari više nema....
Razgovor filozofa i publicista Borisa Budena, koji uglavnom živi i radi na relaciji Berlin - Beč, i Sandra Mezzadra, profesora političke filozofije sa Sveučilišta u Bologni i znanstvenog savjetnika na Institutu za kulturu i društvo na Sveučilištu Western Sydney, o zaboravljenoj figuri gastarbajtera: 'Sjeti se gastarbajtera! – da ne zaboraviš stvarnost', održanom u Galeriji Nova u Zagrebu, analizira komparatist književnosti i povjesničar Ante Jerić:
Odavno ne voze specijalni vlakovi
Gastarbajteri: kvalitetni radnici koji se vrlo brzo uklapaju. To je ono što Njemačkoj treba i ono što je na sistemskoj razini, putem izravnih međudržavnih ugovora koji su uključivali izgradnju infrastrukture i osiguravanje logistike, relativno lako dobila. No, kakvu je korist, kao druga strana u tom dogovoru, ostvarila Jugoslavija? Kasnije u filmu Krste Papića 'Specijalni vlakovi' (1972.) vidimo gnjevne, deziluzionirane i uplakane ljude koji su, očito nevoljko, napustili Jugoslaviju, državu u kojoj nisu mogli pronaći posao. Jednom kad film bude završen, a oni siđu sa specijalnih vlakova i započnu život drugdje, slat će dio zarađenog novca kući u obliku deviznih doznaka od kojih će njihove obitelj nastaviti živjeti. Što danas vidimo kad gledamo 'Specijalne vlakove'? Kako se danas sjećamo gastarbajtera? Budenova je teza da se gastarbajtera danas sjećamo na dva načina: kao žrtvu komunizma i kao puki dio kulturne baštine, dekontekstualiziran i sveden na živopisni eksponat iz konzumerističkog imaginarija..... Mezzadra je podsjetio na vremensku omeđenost gastarbajterske epizode. Zabrana uvoza radne snage u Zapadnoj Njemačkoj 1973., zajedno sa sličnim potezima u drugim sjevernoeuropskim zemljama, označila je kraj gastarbajterskih programa koji su oblikovali zapadnoeuropski migrantski pejzaž u poslijeratnom razdoblju. Dok su okupljanje razdvojenih članova porodice i dobivanje azila postali glavni putevi trajnog legalnog ulaza u europski prostor, migracija se ipak nastavila, i to nezavisno od novog pravnog režima.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 26.09.16 20:41
Dobar tekst. Gastarbajteri su oni koji su na privremenom radu u stranoj zemlji.Vecina nasilj ljudi sa prostora ex yu od 68 pa do raspada drzave su. bili upravo to.Porodice su im bile u starom kraju gdje su ovi dolazili na odmor, zidali kuce ....... Tipicna ekonomska emigracija. I sam bi pripadao gastarbajterima u pocetku svog boravka vani, mada moja familija nije tipicna gastarbajterska nega " bezpasoska" s obzirom da njeni poceci su 1945, odmah po uspostavljanju nove vlasti. Nekolicina clanova sire familije je kasnijeilegalno izasla 1959, zatim 1972 da bi nas danas bili ovdje gotovo svi, danas nas je ovdje 99 sa rodbinskim vezama,pola sa bosanske a drugu polovicu zovemo " chivijashi",jedna hrabra mlada dama, Mikulina zemljakinja je sa jednogodisnjom kcerkom u narucju zaobisla granicarske patrole na Sentilju i posle izbjeglistva u Italiji " preko vode do slobode".
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 27.09.16 23:06
Otkud dolazi glavnina stranaca u pojedinim državama Europe? (Kaže se - origin of foreign born) (Ovakve karte inače radi jedan Čeh, Jakub Marian, matematičar.)
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Iseljenici 27.09.16 23:13
Max Blitz (citat):
Otkud dolazi glavnina stranaca u pojedinim državama Europe? (Kaže se - origin of foreign born) (Ovakve karte inače radi jedan Čeh, Jakub Marian, matematičar.)
Jedno staro iseljeničko pismo s početka stoljeća pronašli smo u zagrebačkom listu 'Hrvatski narod' koji je uređivao dr. Ivan Ružić. Objavljeno je u broju 44 od 1. studenog 1900. pod naslovom 'Ljudi ne idite u Ameriku!', a uz svu osobnost odražava i sumornu sliku stanja u domovini zbog kojeg su naši ljudi bili prisiljeni odlaziti u svijet. Evo tog pisma:
"Hvaljen Isus i Marija! Stelton, Nord Amerika, dne 2. oktobra 1900. Draga moja ženo! Da ti znaš kako ja ovdje služim, ti bi sve kod kuće prodala, prodala pa bi me kući odpremila – ako za me mariš. Ja ovdje neznam kad ću glavu izgubiti. Kad god idem u fabriku, onda moj atres ostavim, da oni koji ostanu živi budu znali moji sirotinji pisati. Samo ja uvijek kunem onu uru i onaj čas, kad sam u Ameriku pošao, gdje ja tužan svoju krv pijem. Bolje je kod kuće travu pasti, nego iti u Ameriku. Amerika je prokleta zemlja i silno će naše ljude požderati. Naš je brat Janko Kaurić iz Vel. Soline poginuo vozeć zemlju u vagon tačkama, pa je pao na štreku i u njem nešto puklo i bolovao mjesec dana, onda je umro. Svi smo mu išli na sprovod. Tako naši ljudi pogiblju svaki dan po jedan. Draga ženo, da me vidiš sada, kako sam mršav, a brki izgoreli od ognja gdje se željezo tali! Bila me i ruka zaboljela pa nisam mjesec dana mogao raditi, već sam mislio da ću bez ruke ostati, ali mili Bog dao pa je sada opet dobro i mogu raditi. Ja mislim da i ti na me misliš i Bogu se pomoliš za moje zdravlje. Ja sam vas troje ostavio kao troje pilića i otišao od kuće, da se nisam nikad ogledao od muke do Zagreba. Kad sam pošao iz Zagreba pa do Beča, nisam vidio ni neba ni zemlje od teškog plača – i još bolje, kad sam izišao u Prajsku. Tužno li je srce moje na sve vieke! Šaljem ti 100 kruna za odjeću djeci i tebi, onda za drva i da 30 forinti odplatiš duga. Ako se djelo ne zatvori i Bog dragi dade života i zdravlje, opet ću poslati novaca za dug izplatiti, a onda, ako Bog da, doma i nikad više pomisliti na Ameriku! Stanko Bartolić iz Male Soline".
Uz ovo pismo zanimljivo je pogledati i što se savjetovalo onima koji su odlazili u daleki svijet. Iz splitskog 'Pučkog lista' prenio je 'Hrvatski narod' 1900. ovih nekoliko savjeta:
1. Ako možeš živjeti kod kuća nigda ne putuj u sviet, navlastito ako si odmakao godinama. U svietu ima i previše mladosti, za stare ljude neima mjesta. 2. Kad si u svietu, najprvo uči jezik, ako je moguće čitat i pisat. Tad uči običaje zemlje, da znaš gdje si. 3. Stoj, gdje si došao, i drži svoj novac za se.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 02.10.16 22:49
Al' je lepo kumovati i kumom se zvati. Ziveli novi mladenci Mihajlovici [You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.10.16 17:57
Interesantan detalj sa svadbe- duvacki orkestar "Zlatne Uste" iz NYC.Interesantni su po tome sto sviraju iskljucivo muziku iz Srbije, Makedonije i Bugarski.Svi su amerikanci, visokoobrazovani, profesori, inzenjeri...Muzika im je hobi, redovno nastupaju na saboru trubaca u Guci.Veoma dobro sviraju, gotovo je nezamislivo iole veca svadba ili etno okuplanja bez njihovog angazmana.Da ne kacim nepotrebno link koga interesuje moze ih pronaci preko google pretrazivaca.[You must be registered and logged in to see this image.]
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.10.16 18:34
milutins (citat):
Nekolicina clanova sire familije je kasnijeilegalno izasla 1959, zatim 1972 da bi nas danas bili ovdje gotovo svi,
Milutins, zakaj ilegalno preko meje leta 1972. Tega leta pa res ni bil noben problem dobiti potni list, pa z njim za stalno iz Jugoslavije, če je pač tako nekdo želel. Zato ne razumen zakaj ilegalno, če to ni bilo potrebno.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.10.16 19:15
Pasos ipak te 1972 godine nije mogao dobiti svako.U stvari mislim da se pasos nije mogao dobiti dok se ne osluzi vojni rok. Takodje se gledalo na politicku podobnost, ukoliko je neko iz porodice predhodno emigrirao ostali su bili pod lupom- dobiti pasos za ostale je bila misaona imenica. Moj rodjak je te 1972 napravio festu povodom odlaska u JNA, sutradan smo ga ispratili a on zapucao na Sentilj i iz Italije gdje je cekao iseljenicke papire( tu je uzeo politicki azil) otisao u Canadu.. Prvi put je legalno se vratio 1997, u medjuvremenu je dva puta ilegalno prelazio granicu i dolazio u selo- jedne prilike na sahranu clana obitelji, drugi put , 1980 u aprilu je dosao na seosku igranku.Zadrzao bi se vrlo kratko, otprilike koliko treba patroli policije da stigne u selo i nestao bi. Od 1997 dolazi redovno svake godine- sada je vec penzioner.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.10.16 19:57
milutins (citat):
Interesantan detalj sa svadbe - duvacki orkestar "Zlatne Uste" iz NYC. Interesantni su po tome sto sviraju iskljucivo muziku iz Srbije, Makedonije i Bugarski. Svi su amerikanci, visokoobrazovani, profesori, inzenjeri...Muzika im je hobi...
Ako i nemaju neke druge konkretne poveznice, nije to čudno, pojedini Zapadnjaci se vole bavit egzotikom. Kod nas ima vrsnih svirača npr. indijske glazbe, a nemaju veze s Indijom. Odnosno izvorno nisu imali.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 03.10.16 20:10
Upravo tako. Ni ovi nemaju nikakve poveznice sa Balkanom.Nije rijetka pojava da pojedini univerziteti ovdje njeguju kulturu Balkana kroz folklor i pjesmu. Ovdje je cuven ansambl FDU "Tamburitze"- bio sam na njihovom koncertu.Sviraju i igraju kompletan Balkan a niko od njih nezna jezik. Sjecam se pjesme " Samo tako", Kemishove Frule( instrumental na harmonici), Slavonskih poskocica itd. Mi ovdje imamo sijaset etno prodavnica, najveca, najbolje opremljena i sa najkonkurentnijin cijenama je jedna ciji je vlasnik Dominikanac.Nema nikakvu poveznicu sa ex yu. Savrseno govori srpski jezik
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Iseljenici 16.10.16 15:04
Eto, nisam znao da je Donald Trump porijeklom Nijemac.
Donald Trump, aktualni republikanski predsjednički kandidat, vuče korijene iz Njemačke. Njegov djed, Friedrich Trump, rođen je u malom njemačkom gradu Kallstadtu 1869., piše Vintage News. S navršenih 16 godina, Friedrich je emigrirao u SAD, k sestri u New York. Našao je posao se kod njemačkog brijača te radio kao ispomoć u brijačnici. Na tom je radnom mjestu ostao šest godina, živio je u malom stanu i jedva spajao kraj s krajem. Kad je čuo za zlatnu groznicu na sjeverozapadu zemlje odlučio je i sam okušati sreću. Amerikanizirao je svoje ime u Fred te krenuo prema saveznoj državi Washington. Sa 22 godine, postao je vlasnik restorana u Seattleu. Uskoro je postao nemiran te je prodao restoran. Zaključio je, uzimajući u obzir ogroman protok ljudi kroz Seattle, da je najisplativije graditi hotele i otvarati restorane. On i prijatelj, Ernest Levin, pokrenuli su posao iz šatora na Dead Horse Trailu (Staza mrtvog konja). Staza je bila utabani put koji je bio toliko uzak i strm da je preko 3000 konja uginulo na njemu, bilo od iscrpljenosti, pada s litica ili zapevši u blatu. Trump i Levin su to iskoristili da pribave besplatno meso za svoj restoran. Taj im je uspjeh omogućio da se presele u dvokatnicu u Bennet Townu u Kanadi. Hotel i zalogajnicu su nazvali Arktik...
Naslov komentara: Re: Iseljenici 21.10.16 17:20
Odličan tekst, treba pročitat u članku ... ako je i izmišljeno, nema veze...
Bosanac na baušteli … Radi se o jednom privatniku (obrtniku), koji je povodom radne nezgode uputio ispunjen formular svom osiguravajućem zavodu za preuzimanje nastalih troškova. Sve ovo se dogodilo u Švicarskoj gdje se ovaj događaj mogao pročitati u Zuricher Kosmos-u. U tom formularu oštećeni je, na pitanje načina događanja te nezgode naveo, da je NEPLANIRANO odreagirao u jednom trenutku. Takav iskaz je za SUHI (Švicarski osiguravajući zavod za privatnike) bio dosta neprecizan, tako da su službenici iz osiguranja zamolili privatnika da im to malo detaljnije objasni, jer je neophodno za daljnje razmatranje… Obrtnik odgovara na tu molbu slijedeće:
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.10.16 20:07
Vrijeme je da Tranpa " stavim" ispred kuce.Interesantno je da u gradu nisam primijetio niti jedan pano podrske onoj kucki Clintonovoj, mada pobjedjuje skoro pa garantovano. Stariji sin me iznenadio, vatreni pristalac Clintonove, ima pravo glasa.Mladji je veliki fan Donalda ali nema pravo glasa.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.10.16 20:19
I oni koji tradicionalno glasaju "lijevo", ove godine se stide ko im je kandidat. U mojoj carsiji, ljevica su crnci, Latinosi i Bosanci. Grad kao grad uvijek pobjedjuju demokrati al' drzava je "crvena". Trump gubi, to se vec vidi odavno. Sjebale su ga zene i novinari.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.10.16 20:23
Dok sam stavljao pano 2 automobila prodjose i svirnuse sa podignutim palcem[You must be registered and logged in to see this image.].
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.10.16 22:28
Pero ako Donald dobije izbore ispraznice vam St Louis, nece biti bureka, cevapa.......
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.10.16 22:52
milutins (citat):
Pero ako Donald dobije izbore ispraznice vam St Louis, nece biti bureka, cevapa.......
Sve dok ima bone in ribeye & Sam Adams, ja ne idem iz ove drzave!
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 22.10.16 23:06
Ja ako bih se selio iz NJ pravac Washington State ili u Canadu u British Columbiu. Mada i kod tebe nije lose, mali porezi, sve jeftino. Mid West je mnogo opusteniji nego obale- bilo koja- istocna ili zapadna. Imate i crkvu- sasvim dovoljno .
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 23.10.16 0:49
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 23.10.16 15:57
Karte kako Amerikanci glasaju, ne znam koliko je točno. Glasanje za Demokratsku stranku (H.Clinton) je plavo, a Republikansku (D.Trump) crveno. (Važno!) Znači, da glasaju samo bijeli muškarci, uvijek bi pobjeđivali republikanci, pobjedu demokratima donose žene i 'obojeni'. Ima logike. Bijeli muškarci, pogotovo oni u nekim godinama, vole bit ili postat konzervativni, da ne kažem desničari.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 23.10.16 17:26
Citat :
Znači, da glasaju samo bijeli muškarci, uvijek bi pobjeđivali republikanci, pobjedu demokratima donose žene i 'obojeni'.
I oni koji se tako osjecaju.
LGBT 100% glasa lijevo, nema veze boja, spol, obrazovanje...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 23.10.16 22:46
Ja sam pre 8 godina glasao za HB Obamu.Znaci nije mi bitno iz koje partije dolazi.Da je B Sanders ispred demokrata glasao bi za njega.Ne postoji novac za koji bi glasao za Clintonovu.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 26.10.16 22:48
Nesto se opasno muti u ovoj americkoj predsjednickoj kampanji.Nije nikakvo cudo sto Trump izjavljuje da nece priznati izbori.Mnogo prljavo igra Clintonova.Nikako mi nije jasno kako mediji proglasavaju nju za favorita. Jutros primijetih da mi je pano podrske Trumpu nestao iz dvorista. Sin tek stigao iz skole, o nestanku Trumpovih panoa danas su klinci razgovarali u skoli- malte ne svima se desio isti slucaj nocas, nestanak panoa ispred kuca. Ja sam prijavio policiji.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 27.10.16 22:50
milutins (citat):
Nesto se opasno muti u ovoj americkoj predsjednickoj kampanji. Nije nikakvo cudo sto Trump izjavljuje da nece priznati izbori. Mnogo prljavo igra Clintonova. Nikako mi nije jasno kako mediji proglasavaju nju za favorita.
Sve je to ista sorta Milutine... od onog što Trump govori, 50% sigurno ne bi napravio, 25% ne bi smio/mogao, a ostalo bi bile kozmetičke promjene...
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.10.16 15:34
Citat :
Sve je to ista sorta Milutine...
Od velike brige za siroke mase ni jedno ni drugo oka sklopit' ne mogu.
Trump ima za cilj da pare (jedan dio) pretvori u vlast, a Clinton(ovi) da unovce politicki uticaj.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.10.16 17:52
Ja ozbiljno razmisljam seliti se ukoliko Clintonova pobijediti . Mozda u SSSR.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.10.16 19:17
Hebese tebi, tebi Canada blizu. Ja moram pod konfederalnu zastavu, pa sta kome Bog i sreca daju.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Iseljenici 28.10.16 23:11
milutins (citat):
Ja ozbiljno razmisljam seliti se ukoliko Clintonova pobijediti . Mozda u SSSR.
pera84 (citat):
Hebese tebi, tebi Canada blizu. Ja moram pod konfederalnu zastavu, pa sta kome Bog i sreca daju. Laughing
Cudna jada od vasih jada......
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 31.10.16 16:42
Ostalo je jos 8 dana do glasanja.Sanse Mr Trumpa dramaticno rastu.FBI mu je dao vjetar u ledja. Ja se nadam da ce 8 Novembra Clintonovi definitivno otici na smetliste istorije.
pucflek Vodnik
BROJ POSTOVA: : 447 ČLAN OD: : 2016-02-26
Naslov komentara: Re: Iseljenici 31.10.16 23:17
Zanimljiv podatak je, da je Trump financijski zalagao obje strane, od 2002 do 2010 godine, kada jos nije imao predsednickih ambicija. Tako to rade biznismeni, ne mozes izgubiti. A od 2012 godine njegov novac je isao jos samo iskljucivo na racun republikanaca. A najmanje sto tisuca dolara je direktno donirao Hilary odnosno njezinoj fundaciji, kada je krenula u borbu za Bijelu kucu protiv Obame.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 01.11.16 15:28
Clintonovi vec imaju status heroja na KiM - u, spomenike u Pristini, ulice i gradski trgovi nose njihova imena , privatne firme takodje. Jedno je sigurno. Ako Mr Trump dobije ove izbore imace i on isti status na Kosovu i Metohiji- politika se vodi glavom a ne emocijama.
puc(f)lek Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 323 ČLAN OD: : 2016-02-29
Naslov komentara: Re: Iseljenici 01.11.16 21:22
Pre pedeset godina (4.4.1966 godine) je sklopljen sporazum između Jugoslavije i Austrije, koji je omogucio Jugosima da postanu gastarbaiteri. Danas je preko deset posto stanovnika Beca ex - Jugoslavena. Tito tako nije bio gastarbaiter kada je 1912 godine dosao na Bec kod starijeg brata Martina. Radio je i u tvornici Daimler. Vratio se i dvadeset godina kasnije, ilegalno, sa glavnim stabom komunisticke partije. Prije toga je Austrija sklopila takav sporazum sa Talijanima i Turcima. Do 1971 godine je doslo u Austriju 265 tisucu radnika, od toga 178 tisucu nasih.
Nazad na americke izbore. Ipak mi je "malo simpaticniji" Trump nego Clintonova. (Pre)Direktan u svakoj rijeci, dok je Clintonova jednaka ili jos gora, samo u ljepsom pakovanju (ne zbog izgleda). Milutins, Pera84, kakve su realne sanse da Trump dobije izbore ? Ovdje govore - nema ni najmanje teorije, treba se dogoditi cudo. Pre svega zbog elektorskih glasova.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Iseljenici 01.11.16 22:30
Sanse Trumpa su enormno porasle, ne samo zbog najnovije afere oko e mail Clintonove u vrijeme kada je bila drzavni sekretar. Trump je uspjesan poslovan covjek, ameri vole osobe koje su uspjesne. Ja sam bio skeptican u vezi njegovih sansi, sada je on " na vozackom sjedistu". Sto se tice nas iz ex yu- Srbi, Makedonci i Slovenci su uz Trumpa, Hrvati, Muslimani i Albanci uz Clintonovu- mrtva trka , gledacemo foto finish.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Iseljenici 02.11.16 20:51
Paravojna formacija Three Percent Security Force trenutno se intenzivno bavi mobilizacijom novih pripadnika te žestokim treninzima i pripremama. Naime, radi se o poklonicima Donalda Trumpa, koji su ozbiljno zaprijetili neredima ukoliko njihov kandidat ne osvoji mandat u Bijeloj kući. ‘Koliko ljudi će glasati za Trumpa? Ooh-rah!’, galami jedan od militanata pod nazivom ‘Bloodagent’, dok mu istim uzvikom odgovara desetak pripadinka formacije, prenosi Reuters. Iako tvrde da nisu ti koji će prvi napasti, naglašavaju kako svoja oružja definitivno neće ostaviti kod kuće. Na njihovoj Facebook stranici nalazi se navjerojatna količina mržnje prema manjinama svih vrsta, a u jednoj od objava čak je i aktualni predsjednik SAD-a Barack Obama označen kao meta. Trump još nije komentirao svoje obožavatelje, no svojim rasističkim i u najmanju ruku vulgarnim i mrzilačkim izjavama sigurno ne doprinosi smirivanju situacije.
Naslov komentara: Re: Iseljenici 02.11.16 21:49
Nije bash Mr Trump takav kakvim ga prikazuju mediji koji su kao i svugdje u svijetu- manje vise u sluzbi vladajuce politike. Trump je uspjesan poslovan covjek, jeste cesto koristio rupe u sistemu. Nema mrlja niti krvi u njegovoj poslovnoj karijeri, pocetni kapital pozajmio od oca i posle ga vrtoglavo umnozavao. Rasista nije.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15079 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Iseljenici 02.11.16 21:56
milutins (citat):
Nije bash Mr Trump takav kakvim ga prikazuju mediji koji su kao i svugdje u svijetu- manje vise u sluzbi vladajuce politike. Trump je uspjesan poslovan covjek, jeste cesto koristio rupe u sistemu. Nema mrlja niti krvi u njegovoj poslovnoj karijeri, pocetni kapital pozajmio od oca i posle ga vrtoglavo umnozavao. Rasista nije.
A one izjave o latinosima i arapima? Ili su to samo novinarske patke?
Naslov komentara: Re: Iseljenici 02.11.16 22:08
Kakve izjjave? Zalaze se za legalizaciju stranaca, neka srede boravak i nema problema. Sto se tice Arapa USA posle napada na bliznakinje ima sasvim logicno negativan stav o njima. A Clintonova? Ona je zaista " simpaticna" sa onim orkestriranim osmijehom.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8095 ČLAN OD: : 2011-01-25