FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Ne znam što bih napisao o ovom čovjeku jer sam odrastao gledajući njega i Alija dok su pok.otac i ekipa mahali šakama ispred starog crno-bijelog Ambasadora.Sveukupno gledajući njegovu poluteškašku karijeru a pogotovo amatersku gdje je imao za ono vrijeme a i danas fascinantnih i teško oborivih 310 borbi sa samo 13 poraza.Samo u amaterskoj je imao 5. puta Balkanski prvak(1971 - 1974),8. puta prvak SFRJ (1967 - 1974),Europski 1971 u Madridu,Europski 1973 u Beogradu,Svjeski prvak 1974 i njemu najdraža medalja Olimpijsko zlato 1972.1974kreće u Profesionalne vode te 1976 postaje Europski prvak.Svi se sjećamo(nadam se)1978 i legendarnog nokauta koji se dugo vrtio u uvodnoj špici tadašnje emisije "Sport srijedom"gdje su se vrtili košarkaška dodavanja i njegov nokaut nad Cuellom gdje je postao Svjetski prvak.Osvojio je dva puta nagradu Zlatne rukavice, 1967. i 1969.Kao profesionalac imao je 29 borbi: 24 pobjede(17 nokauta), 3 poraza i 2 neriješene borbe.Kad se povukao još je jednom bio u dodiru s ringom kao trener Jugoslavenskog boksačkog tima na Olimpijskim igrama 1984 godine.Nakon toga se potpuno povlači u svoj kafić Mate u Puli gdje odvojen od svijeta i dalje čita i piše poeziju,drugu svoju veliku ljubav.Rođen u Imotskom 18.11. 1948 a nakon teške bolesti umire u Puli 29.07. 2008. godine.Tad sam stvarno plakao kao malo dijete jer kad god sam dolazio u Pulu išao bih kod njega na piće,bio je stvarno čovjek ali nikad do smrti na ovim ex prostorima priznat kao vrhunski sportaš.Neki su mu nabijali sve i svašta na leđa a on se više nikad raspadom bivše države nije uključio u nikakva politička djelovanjana.Koliko je bio velik govori i sama činjenica da iza njega više nitko s ovih prostora bivše ex države nije bio Svjetski prvak u boksu a i prilikom jedne borbe sam je financirao prijenos kad je saznao da JRT trenutno nema sredstva za prijenos.Ipak kako je i obećano a danas je to teško iza njegove smrti Dvorana u Puli je dobila novo ime - Dom sportova "Mate Parlov".O njemu još ima toliko toga puno ali ja samo znam da sam obožavao odrastati gledajući tog "ljevorukog" majstora.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Kuhar-Debar. Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1419 ČLAN OD: : 2015-01-21 BIH-USA.
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Mon 9 Feb 2015 - 0:49
Apsolutno se slazem Matrix sa tvojim dijalogom o legendi naseg boksa MP sve si napisao tesko je jos nesto dodati,zaista bio je nesto posebno sto na ovim prostorima boks nece vidjeti u skorijoj buducnosti,jedan mali detalj cu dodati za taj cuveni nokaut mislim da se prikazivao uvijek godinama u emisiji Sportska Subota,vjecna slava velikom Mati Parlovu.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Thu 12 Feb 2015 - 14:59
Kroz život sam svašta sakupljao i odustajao ali mi je uvijek bilo žao baciti pa se škrinje na tavanu dobrano napuniše svega i svaćega. Našao se i Mate.
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Thu 12 Feb 2015 - 15:08
Svojedobno (sredinom 70 - tih pa do ranih 80 - tih godina prošlog stoljeća) je izlazila edicija pod nazivom Svijet sporta (naravno da sam i to sakupljao pa pospremio na tavan). Slike su bile veličine razglednice a na poleđini su imale ponešto iz života. I evo opet Mate.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Thu 12 Feb 2015 - 15:15
O ovom velikanu je vec bilo rijeci i na drugim temama. Bilo bi mi drago da neko od administraatora premjesti to na ovu temu.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Thu 12 Feb 2015 - 15:17
ne znam zasto mi se duplirao post
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK: komentar modifikovan dana: Thu 12 Feb 2015 - 19:51; prepravljeno ukupno 1 puta
more6 Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 450 ČLAN OD: : 2013-11-16
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Thu 12 Feb 2015 - 19:32
Imao sam čast 1984.godine popiti kavu u njegovom kafiću u Puli koju je za šankom on sam skuhao i poslužio.Ne naravno samo meni,često je sam posluživao goste svog lokala.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Fri 13 Feb 2015 - 2:14
Nema sumnje sigurno nas najveci bokser svih vremena.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Fri 13 Feb 2015 - 8:01
Niko kao Mate Parlov. ako je Mate Parlov broj jedan onda drugo mesto sigurno pripada Marjanu Benesu.
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Fri 13 Feb 2015 - 13:43
Osamdesete...neformalni sastanak; levo na slici je glava moje porodice, prisutan kao predsednik jednog bokserskog kluba u Srbiji, i funkcioner u bokserskom savezu.
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Sat 14 Feb 2015 - 22:00
I ja bi stavio Marjan Benesa na drugo mjesto .
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Sat 14 Feb 2015 - 23:32
Mislim da za Beneša treba otvoriti posebnu temu.
_________________ Semper Fidelis
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Sun 15 Feb 2015 - 21:44
Naravno on to i zasluzuje svakako da ce biti ta tema.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Sun 15 Feb 2015 - 21:57
E pa onda moraš otvoriti temu i za Georga Chuvala koji je Kanađanin naših korijena i jedan od rijetkih koje Muhamed Ali nije uspio nokautirati.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Sun 15 Feb 2015 - 22:00
Vidis sve te podatke sam znao osim da je Chuvala ima naseg porijekla.
pukovnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Sun 15 Feb 2015 - 22:04
Kuhar-Debar. (citat):
Njegovi roditelji Stipan i Kate Čuvalo bili su doseljenici iz Hercegovine, otac iz sela Proboja te majka iz sela Grljevića, općina Ljubuški.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Sun 15 Feb 2015 - 22:08
pukovnik (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Njegovi roditelji Stipan i Kate Čuvalo bili su doseljenici iz Hercegovine, otac iz sela Proboja te majka iz sela Grljevića, općina Ljubuški.
Svakim danom covjek sazna vise tx.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Mon 16 Feb 2015 - 0:40
Kuhar-Debar za pokazano znanje +
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Mon 16 Feb 2015 - 1:36
vladimir (citat):
Kuhar-Debar za pokazano znanje +
Hvala Vladimire
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Wed 18 Feb 2015 - 22:46
Moje mišljenje je da je Mate Parlov prerano se povukao iz profesionalnog boksa svejedno što je bio poražen od Marvina Johnsona 1978 godine.Imao je tad 30 godina i mogao se je revanširati tom amerikancu.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Wed 18 Feb 2015 - 23:06
Slazem se Mate je zaista mogao jos boksovati.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Wed 25 Feb 2015 - 3:52
I stvarno mu pripada ova kruna na glavi,nasa najveca boksacka legenda.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Wed 25 Feb 2015 - 23:27
Govorili su da je njegovo srce skoro dva puta vece od obicnog ljudskog srca, ne samo figurativno, nego i fizicki.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Thu 26 Feb 2015 - 14:40
Gromada od covjeka.
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Thu 26 Feb 2015 - 18:43
Mate se nije povukao sto mu je bilo dosta boksa, nego zbog raznih menadzera i hijena koji su mesetarili i dobro ziveli na racun boksa a da sami nista nisu doprineli cak su ga i upropastili. Mate je rekao dosta, i izasao iz toga...nebih o tome da li je imao neprijatnosti zbog toga.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Thu 26 Feb 2015 - 20:17
Mate je i tu pokazao da je najveci jer nije nikad dozvolio da se igraju sa njim.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Thu 26 Feb 2015 - 21:45
Kad su jednom prilikom pitali Matu kojeg fudbalera najvise cijeni, odgovorio je da najvise cijeni Ivezica. Svi su mislili da se to odnosi na, tada popularnog Ivezica (mislim da je igrao i za reprezentaciju, zaboravio sam iz kog kluba je), samo su Bjelopoljci znali da je mislio na profesora Njanja Ivezica, koji je tada igrao za drugoligasko "Jedinstvo" iz BP, inace Matinog kuma.
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Wed 11 Mar 2015 - 20:02
PORUCNIK (citat):
Kad su jednom prilikom pitali Matu kojeg fudbalera najvise cijeni, odgovorio je da najvise cijeni Ivezica. Svi su mislili da se to odnosi na, tada popularnog Ivezica (mislim da je igrao i za reprezentaciju, zaboravio sam iz kog kluba je), samo su Bjelopoljci znali da je mislio na profesora Njanja Ivezica, koji je tada igrao za drugoligasko "Jedinstvo" iz BP, inace Matinog kuma.
Imaš + sutra jer sam ispunio bonus za danas.Mate je bio s kumom Ivezićom u Zadru sa našim trenerom streljaštva a njegovim kolegom iz vojničkih dana.Tad je i posjetio našu streljanu ali je rekao da je to sport na "daleko" i da su mu draži ovi na bliže.Neki lokalni nazovimo ga fajter ga je na Kalelargi izazivao a Mate ga je ignorirao.Kad su se svi digli da odu iz "Lovre" taj isti ga je s leđa udario u glavu.Nije se ni pomakao nego samo okrenuo,nije ga ni udario ali je tog fajtera sa željeznom stolicom udario sasvim jedan slučajni vječni posjetioc Kalelarge,čovjek sa šeširom u odijelu i društvu zgodnih žena i Balantajna,gospodin Rade Šerbeđija.Sve se odigralo u par sekundi a činilo se vječnost.Mate nije ni trepnuo,niti stisnuo šake nego su svi skupa poslije popili piće s fajterom i Željkom Bebekom koji je tad imao koncert s "dugmićima" pa je naišao i on te se pridružio.Žao mi je jedino što su sve te slike s Kalelarge izgorile '87 godine kad se naša streljana zapalila jer je grom udario u blizini i velike uspomene odoše u pepel a tako i sve naše zajedničke slike.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Wed 11 Mar 2015 - 21:35
Jedna lijepa prica o velikanu.
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Mon 16 Mar 2015 - 22:49
Bio je to pravi spektakl na stadionu "Crvene zvezde" u Beogradu 1976. Preko 30.000 gledalaca. Mate je uvek bio ljubimac Beograđana, čijem veselju nije bilo kraja, kada je pobedio Italijana Domenica Adinolfija i popeo se na bokserski tron Evrope. Kad je gong označio kraj borbe i Matin trijumf, on se sa ringa "lastom" bacio među publiku.
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Mon 16 Mar 2015 - 23:07
Volio je Mate publiku a i ona njega neizmjerno.
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Mon 16 Mar 2015 - 23:32
Kuhar-Debar. (citat):
Sportski novinar Dragan Nikitović je najbolje opisao "fenomen Parlov". "Pre mladog Puljanina, Jugosloveni su imali idole u fudbalerima Mitiću, Vukasu... košarkašu Koraću, gimnastičaru Ceraru itd, ali nikog od njih nismo pratili sa takvom opštom i grozničavom ljubavlju, kao Matu Parlova."
Saglasan sto posto....
Kuhar-Debar. Podporučnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Tue 17 Mar 2015 - 3:48
missar (citat):
Kuhar-Debar. (citat):
Sportski novinar Dragan Nikitović je najbolje opisao "fenomen Parlov". "Pre mladog Puljanina, Jugosloveni su imali idole u fudbalerima Mitiću, Vukasu... košarkašu Koraću, gimnastičaru Ceraru itd, ali nikog od njih nismo pratili sa takvom opštom i grozničavom ljubavlju, kao Matu Parlova."
Saglasan sto posto....
Apsolutno tacno.
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Thu 19 Mar 2015 - 0:04
Verovatno nijednog našeg sportistu nije toliko volela cela zemlja , kao Matu Parlova. To se najbolje videlo 1978. kad je u Milanu osvojio titulu profesionalnog prvaka sveta u poluteškoj kategoriji.Protivnik Argentinac Miguel Angel Cuelo. Za vreme meča Beograd je bio "mrtav " grad ( živa istina, pamtim kao da je bilo juče...) Kafane prazne, nikog na ulici... Kad je Parlov srušio Cuella ,cela zemlja je je tada bila u transu i delirijumu, što je bilo neponovljivo. Beograd je "poludeo", slično je bilo i u ostalim gradovima.Čak i oni koji koji nisu imali pojma o o boksu (kao moj stari.....) veselili su se Matinoj pobedi....
" Mate, Mate, navijamo za te "..... LEGENDO
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega Wed 1 Apr 2015 - 4:21
Bio je to pravi spektakl na stadionu "Crvene zvezde" u Beogradu 1976. Preko 30.000 gledalaca. Mate je uvek bio ljubimac Beograđana, čijem veselju nije bilo kraja, kada je pobedio Italijana Domenica Adinolfija i popeo se na bokserski tron Evrope. Kad je gong označio kraj borbe i Matin trijumf, on se sa ringa "lastom" bacio među publiku.
Lik iz publike; koji ga je hvatao tada, je bivsi legendarni profesor fizickog vaspitanja u skolskom centru u BP i fudbaler "Jedinstva" iz istog mjesta - Njanjo Ivezic. Inace je kum Mate Parlova.
Ali ono što me oduševilo moram da izdvojim za one koji ne vole da klikću previše
Ova dva pasusa objašnjavaju po meni svu njegovu VELIČINU
Evo zašto je besmrtan
Svi sportski uspesi Mate Parlova, sve što je ikad uradio u ringu, sve što je uradio za Jugoslovene, ipak ne bi bilo dovoljno da ga ubaci na spisak “besmrtnika”. To je uradila jedna njegova izjava, mnogo posle karijere boksera. Upitan o tome da li je nacionalista, rekao je: “Kako ja mogu biti nacionalista ako sam svetski prvak? Mnogi ne razumeju to. Nisu bili ni prvaci države, a često ni sami sebe nisu uspeli pobediti. Svet se divio mojim rezultatima. Svi su me prihvatali kao svoga, i crni i beli. Upoznao sam svet, i ne mogu biti ništa drugo nego kosmopolita”.
U nekoliko reči objasnio je suštinu divljačkog nacionalizma i mržnje koji su rasturili milione života devedesetih, pa pre toga četrdesetih: Njegovi glavni zagovornici su ljudi koji nikad ništa u životu nisu postigli, niti su imali kapacitet da postignu. Nedovršena ljudska bića, slabog uma i slabog tela, nesposobna za stvaranje, ali i te kako sposobna za uništavanje.
A evo šta ga je nadahnjivalo
Mate je uživao u poeziji još od detinjstva.Voleo je Branka Radičevića, Lazu Kostića, Petra Preradovića…Ali omiljeni pesnik bio mu je veliki Tin Ujević. A ovo su Matovi omiljeni stihovi, s kojima ćemo završiti priču o njemu. I stihovi kojinajbolje opisuju ono što je ostalo iza njega.
“Prebolio sam strasti, pa i ljutu pizmu.
Prekužio sam bijes na vjerolomstvo.
Prostodušno se čudim vandalizmu.
Ja bivam mlađi. Svijete, ja sam tvoje potomstvo!”
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Mate Parlov - Legenda i čovjek iznad svega