FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 59 Đakovo
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 03.01.22 11:05
I ja sve što mogu plaćam karticom. Međutim, kao i svaka dobra stvar, kartica je super ako se ne pretjeruje s njom/njima. Ovih dana prije Nove godine imao sam dovoljno vremena i napravio sam inventuru po novčaniku. Zaključak, u idućih par mjeseci ću nekoliko puta odlaziti u neke banke sa karticom i škarama/makazama. Odlučio sam smanjiti broj kartica na minimum. Kad zbrojim samo članarine koje mi stižu za tu plastiku, dođem do zabrinjavajućeg iznosa. E, nećete razbojnici - režem i recikliram plastiku!!!!
_________________ In medias (t)res...
SveJug and Doktor Živago vole ovaj upis
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 03.01.22 11:22
Tudi jaz plačujem vse s kartico. Imam dve, eno z odloženim plačilom. To sem potreboval, da sem odprl PayPal račun. S tem računom namreč plačujem vse kar naročim preko interneta. No, tu pa je nekaj bankovcev še iz časov, ko kartic ni bilo ali pa se niso uporabljale tako množično kot sedaj. Smo pa, če se spominjate , na veliko plačevali s čeki.
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 12.01.22 21:54
Koliko dobrih stvari je nabrojano u ovoj pjesmi, a to je samo maleni dio. Ipak, dobro se podsjetiti. A neka mi još netko samo prigovori za "pionirke" i njihove košulje...
šole voli ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 12.01.22 22:07
goran9030 (citat):
Koliko dobrih stvari je nabrojano u ovoj pjesmi, a to je samo maleni dio. Ipak, dobro se podsjetiti. A neka mi još netko samo prigovori za "pionirke" i njihove košulje...
Ima pravo Eva Ras kad kaže kakva je to tužna država bila!
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 13.01.22 6:50
VBČ (citat):
Ima pravo Eva Ras kad kaže kakva je to tužna država bila!
Prolupala babuskara, ali baš. Ta tužna država joj je pružila sve. Zašto je ostala da živi u njoj, kad joj je bilo toliko loše?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
mirko bratuš, Sloba1 and goran9030 vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 13.01.22 13:32
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
PORUCNIK, šole, Zoran I and Doktor Živago vole ovaj upis
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 14.01.22 20:45
arci: sem tam 89 ... 90 delal na hrvaškem, pred markovićem, pa sem ob petkih dol vnovčilv na banki ali pošti vseh dvajeset "čekov" potem pa "keš" čez dve uri položil na matično banko, lova do krova, to sem počel vsak teden..., haha..., ja to so bili časi...
jozl52: komentar modifikovan dana: 15.01.22 20:31; prepravljeno ukupno 1 puta
Zoran I and goran9030 vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 14.01.22 22:35
I ja sam radio isto. Dok su čekovi došli na naplatu nisu više vrijedili ni polovicu
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 14.01.22 23:50
Hebalo se njima kako narod živi i radi. Oni puni ko brodovi...ko i danas.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 14.01.22 23:53
goran9030 (citat):
I ja sam radio isto. Dok su čekovi došli na naplatu nisu više vrijedili ni polovicu
Provjereno najbolja kombinacija. Cekovi Ljubljanske Banke kesirani na Kosovu. Minimum sest mjeseci dok "prodju". Ako ikad i stignu.
VP 2033 and goran9030 vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 14.01.22 23:58
Sunce ti žarko Načelniče..ti znaš sve te makinacije..pitam se..pitam se?
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.01.22 8:52
pera84 (citat):
goran9030 (citat):
Provjereno najbolja kombinacija. Cekovi Ljubljanske Banke kesirani na Kosovu. Minimum sest mjeseci dok "prodju". Ako ikad i stignu.
Ja nisam stigao do Kosova, ali sam prohodao čitav Beograd, Pančevo, Vršac i Novi Sad. Potrošio 5-6 onih buntova, jer u svakoj banci si mogao ispuniti maksimalno tri komada, koliko se sjećam. Bar 30% mi nikad nije došlo na naplatu, a i ono što je došlo više nije vrijedilo skoro ništa pokrila jedna plaća. Za dignuti novac sam kupio DM, i trajalo mi poprilično dugo. Eh da mi je danas tako, samo jedan krug...
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.01.22 9:01
Doktor Živago (citat):
Zasto otisao u Ameriku? Pa i tamo da pokupi.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.01.22 9:07
Ja sam negdje pročitao da je jedna bogata obitelj tražila poslovnog savjetnika, i da je za taj posao izabran stručnjak iz regije, stanoviti Pera, Perica ili Petrašin (nisam sto posto siguran) a prezime sam zaboravio. Ako se dobro sjećam ime te ugledne američke obitelji je Corleone.
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.01.22 10:29
ma kako sem zasmetil ta častni forum s temi "klinčevimi čeki", oprostrite... , ha bli smo vsi malo carleonne- ti... kje vidite problem...
jozl52: komentar modifikovan dana: 15.01.22 13:00; prepravljeno ukupno 1 puta
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.01.22 10:40
pera84 (citat):
goran9030 (citat):
Pa da še jaz malo zasmetim forum s čeki.
Ne samo na Kosovu, ko je bil višek sezone si ček vnovčil v Splitu v banki. baje so imeli polno klet čekov, ko je prišel ček na vrsto, da bi ga poslali matični banki je inflacija naredila svoje in ček je bil manj vreden kot poštnina. Zato niso čekov pošiljali nikamor. In tako si letoval zastonj.
Zoran I voli ovaj upis
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.01.22 13:05
to so bili zlati časi za carleonete, haha, tudi jaz sem bil cisto "majhen carleone"... lova do krova, a krov u podrumu... brrr. to je bila jeba na koncu, yuga sami carleoneti..., to je prava mentaliteta, lebac bez motike, to je u našem "ENTITETU- OKRUŽENJU-REGIONU" saj gre tako nekako, moji prijatelji, oprostite malo se zafkavam, pa ne mislim nič slabega..., imam tu okoli sebe sosede vse "bivši", ampak smo dobri prijatelji..., nič bat...
SveJug and goran9030 vole ovaj upis
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.01.22 21:51
SveJug (citat):
Doktor Živago (citat):
Zasto otisao u Ameriku? Pa i tamo da pokupi.
Bemti Apple i Al Gora. Prije, posten covjek pronevjeri pazar, napravi vanbracno dijete, dezertira iz vojske.... zapuca lijepo u Ameriku ili Legiju Stranaca i vesel'te Boze. Sad te preko ovih elektronskih cuda nadju da se sakrijes medju pingvinima na Antarktiku
SveJug, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.01.22 22:44
a pero: izdajico...., jebo te...
malo zafrkancije..., ne me jemati resno, prosim brez zamere, ali kako kažu oni od dole, vidi izdajicu, a je tako..., glej vsak si izbere tisto kar mu "paše", da ve kaj je prav..., ali ono o dodge sitiju neću zaboravim nikako, nema brda 300 km, a wajt erp kršni ,teksašanin sjaše..., haha..., res noro...
ma jaro ima pigvina i u sahari, nema frke bolan..., haha
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.01.22 23:04
a wajt erp kršni ,teksašanin sjaše..., haha..., res noro...
E kolega, bolje da te ispravim ja, nego da se Pero uvrijedi. Zapravo Wyat Earp nije bio teksašanin. U svim romanima o njemu piše "Čovjek iz Missouri-ja". Pa čak se ne bih iznenadio da je tamo negdje Perin komšija, možda Pero sa Wyatovom praunukom kafendiše kad mu nema žene kod kuće...
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.01.22 23:08
pera84 (citat):
Bemti Apple i Al Gora. Prije, posten covjek pronevjeri pazar, napravi vanbracno dijete, dezertira iz vojske.... zapuca lijepo u Ameriku ili Legiju Stranaca i vesel'te Boze. Sad te preko ovih elektronskih cuda nadju da se sakrijes medju pingvinima na Antarktiku
Ozna sve dozna... Tek da se vidi zašto drug pera84 spominje pingvine... znamo mi da je on i tamo bio... [You must be registered and logged in to see this image.]
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.01.22 23:12
Nemojte vi tako o Petrasinu. Pogledajte vi njegov avatar, to vam kaze sve.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 16.01.22 0:09
goran9030 (citat):
a wajt erp kršni ,teksašanin sjaše..., haha..., res noro...
E kolega, bolje da te ispravim ja, nego da se Pero uvrijedi. Zapravo Wyat Earp nije bio teksašanin. U svim romanima o njemu piše "Čovjek iz Missouri-ja". Pa čak se ne bih iznenadio da je tamo negdje Perin komšija, možda Pero sa Wyatovom praunukom kafendiše kad mu nema žene kod kuće...
Erp je rodjen u Illinoisu, a u Missouri je porodica doselila kad mu je bilo dvadeset i jedna godina. A sto se tice "kafenisanja sa praunukama", njegova (jedna od) zena je drzala bordel u Kansasu.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 16.01.22 0:25
Kako god, nije imao veze sa Teksasom... A kad si bio u Kansasu?
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 16.01.22 19:34
ma dobro, morda res ni bil vajt erp, ja pa bil kršni teksašanin širokih ramena, uskih bokova, sa bjelim stetsonom na glavi, opasan sa dva ... itd, pa me popravite, če je kaj narobe..., haha
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 30.01.22 15:56
Danes sem na sejmu kupil cigaretnico. Sama po sebi nič takšnega, zanimiva pa postane, ko preberemo posvetilo v cigaretnici.
Predpostavljam, da je šlo za sindikalne igre leta 1958 v Zenici. Čeprav so takrat sindikalne igre potekale bistveno drugače kot v 70 ali 80 letih. Kasneje se je tekmovalo v različnih športih, v letu 1958 pa so bila tekmovanja v znanju in sposobnostih iz dela.
Zato napis "II ZMMI" razumem, da je šlo za 2. (II.) vse Jugoslovanske (Z, zemaljska, nacionalna) igre (I) metalurgov (M, v Zenici je bil Metalurški kombinat Zenica) in delavcev v industriji (metalci, drugi M).
Tekmovanje je trajalo 3 dni v februarju leta 1958. Ne vem pa ali so darilo (cigaretnico) dobili vsi udeleženci tekmovanja ali samo zmagovalci. Verjetno samo zmagovalci, za vse bi boli preveliki stroški.
Spodaj je nekaj slik, bi pa bil zelo hvaležen če se kdo spozna na to temo in moje pisanje dopolni.
Slike:
arcibald01 Poručnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 30.01.22 15:57
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 30.01.22 16:27
poznaš ti rok komad kad u zencu podjoh ja, 12 godina strogog zatvora...., krasen rok, sem bil v jeklarni dvakrat, so delali za nas, gradil jo je tudi moj fotr, pa gospod marolt z jesenic, ded moje snahe, je bil pa pa v zenici par let vodilni metalurg, čisto tako mimogrede..., krasna tema...
PORUCNIK voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6767 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 13.03.22 0:26
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 13.03.22 17:48
svejug: a tu, su radili moji "drugovi geneti", svašta su prepričali oni sa stanice..., pitaš geneta a šta si ti radio u civilizaciji, a on odgovori na BG stanici???... haha, nikako bijah na toj železničkoj, da to sem bral , da ima beograd novo postajo..., hvala jugo..., so tudi pokazali nekaj osnovnih "fint" 2...3, res so bili mojstri..., je pa to luštna zgodba...
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 14.03.22 15:08
SveJug (citat):
jozl52 (citat):
sloba: ajd reci đe ti to beše, pojma nemam..., jebiga neznalica...
Posle 134 godine Glavna železnička stanica u Beogradu biće zatvorena.
Hvala za info, a Slobi "drugarska kritika" za kratak i nejasan komentar. Sad svi možemo znati zašto je nostalgija baš za tom zgradom. U suprotnom, mogli smo misliti na kaznu za parkiranje, džepare, dame sumnjivog morala, taksistu bez taksimetra, kišni dan bez kišobrana...
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 14.03.22 18:16
goran9030 (citat):
Hvala za info, a Slobi "drugarska kritika" za kratak i nejasan komentar. Sad svi možemo znati zašto je nostalgija baš za tom zgradom. U suprotnom, mogli smo misliti na kaznu za parkiranje, džepare, dame sumnjivog morala, taksistu bez taksimetra, kišni dan bez kišobrana...
Verujem da nas ima dosta koji smo nesto od toga doziveli.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 14.03.22 18:50
SveJug (citat):
goran9030 (citat):
Verujem da nas ima dosta koji smo nesto od toga doziveli.
Ja se sjecam kisnog dana. Vise puta.
SveJug and goran9030 vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 14.03.22 19:36
jozl52 (citat):
Vidi druže, to sada bivša glavna železnička stanica u Beogradu... Gledao si filmove ili negde na jut jubu pa si mogao videti. Nego sledeći put klikni ono dugme za repliku, citat, zaboravio sam da bi se imao niz koje je pitanje u pitanju.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 14.03.22 19:41
goran9030 (citat):
SveJug (citat):
jozl52 (citat):
Posle 134 godine Glavna železnička stanica u Beogradu biće zatvorena.
Nema tu šta nejasno... nema toga ko ne zna šta je u pitanju, jer nismo ovde deca. Svako je bar jednom bio na toj stanici za života, te nisam imao potrebu da pišem detaljno. Računam, znate o čemu se radi!
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.03.22 0:21
Oooo, nađe se tu puno toga nejasno. Sliku sam prepoznao, ali informaciju o tome da se stanica zatvara zaista nisam znao. Pretpostavljam i dobar dio kolega koji nisu iz Srbije. Zaista nisam mogao ni povezati zašto nostalgija za zgradom željezničke stanice? Pa jednostavno odeš tamo prvim sljedećim vlakom/vozom... Ali ako se zatvara, e onda je to nešto drugo. To znači da se u buduće samo možemo sjećati kako smo tamo putovali ili presjedali. Evo, ja sam zadnji puta na toj stanici bio oko ovog datuma, ali 2006. na proputovanju za Skopje.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.03.22 9:47
Ovo je brale nostalgija samo sto je danas ovako nesto opasno zbog rasne diskriminacije. [You must be registered and logged in to see this image.]
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.03.22 9:48
Uf...blago tebi
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.03.22 9:51
Doktor Živago (citat):
Uf...blago tebi
Nadje se puno toga u iseljenickom koferu (pre tvog vremena bilo puno toga postavljeno).
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Malo nostalgije 15.03.22 9:58
SveJug (citat):
Doktor Živago (citat):
Uf...blago tebi
Nadje se puno toga u iseljenickom koferu (pre tvog vremena bilo puno toga postavljeno).
Vjerujem da se nađe. Ja sam na poslu...strogo zabranjen alkohol..a i ne smijem sad 3 mj ništa alkoholno nakon operacije