FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

KARAULA KRVAVI POTOK

Go down 
+15
Sloba1
kruner
Rizzo
sekulic
djurap
mulalic(muki)
šepa
ZAGORAC
Max Blitz
SZ
Vojnik Graničar
purger
Kemo Specijalac
Pero™
Dime Todorovski
19 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3  Next
AutorPoruka
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime06.04.14 7:30

Dime Todorovski (citat):
Kad je bio rat predao se Slovencima i zajebao me jel mi je presekao desni kraj.

Dime, ajd' se zbroji sam sa sobom, pa malo razmisli gdje i kad se tko kome predao???

Kauboji i Indijanci?

No No No No
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime06.04.14 7:32

Dime Todorovski (citat):
Tada u Jugoslavii mogao je da udje svako i iz Istoka i iz Zapada, normalno sa pasos.
To je bilo legalno.
I mi smo mogli da putujemo svuda u Evropi.
Medjutim iz istoka (Turska, Avganistan, Bugarska, Romanija, Irak, Iran...) nisu mogli da idu u Zapad bez vize.
I zato su dolazili do Ljubljane, tu su imali vodichi i oni ih dovedu do granice.
Uzmu im novac i poshaljih pored puta u Italii.
Trst je bio 10 kilometra od granice.
Italjani nisu cuvali granicu kao mi, nego u dubini.
A kad udju u Italii onda nema vise granice.
Najvishe su ishli u Nemacku.
Dime Todorovski (citat):
Jednom mesecno smo imali sastanak  analiza u komandi.
Ilegalce koi su prebegli granicu a uhvatili ih Italjani, vracani su nazad i preuzimala ih nasa granicna policija.
Normalno sa spiskom, a taj spisak stizao je u komandi.
I onda je bilo peglanje i ribanje.
Tacno su pisali kod kog kamenja kada su uhvaceni....
Ali Balkanac ne bi bio Balkanac ako nema resenja.
Uz pomoc PIVO ROGONJA ( zlatorog) i VEKIJA smo resavali i taj problem.
Tako da kad su Italjani dovodili prebegnule na granice da ih nasa policija preuzme, oni bi javili meni, ja prijavim da sam uhvatio ilegalce, a spisak bacimo u korpu u kafanu.
Sto bi se reklo dve u jedno.
Jebi ga svaka skola se plaka!!
Inace hvatalo se oko 40 do 50% od ilegalaca!!!

Ovo bi trebalo razjasniti.!?

1. Talijani nisu čuvali granicu.!!!

2. Točno su navodili kod koga graničnog kamena i kad su su uhvaćeni.!?

Sad se postavlja pitanje kako su talijani znali gdje su ilegalci prešli granicu ako nisu čuvali granicu već su to radili dubinski u svom teritoriju.
Druga stvar, iz svoga vlastitoga iskustva znam da ti ilegalni prelaznici prilikom pokušaja ilegalnog prelaska državne granice pojma nemaju gdje je granica i gdje je granični kamen.
Tako da mislim da je talijanska policija vjerojatno to otprilike navodila u tim službenim spisima gdje su ilegalni prelaznici prelazili granicu.
Jer čisto sumnjam da ih je talijanska policija vodila uokolo da im ilegalci pokazivaju gdje su ilegalno prešli državnu granicu.
Znam da to austrijska policija nikada nije radila pa sumnjam da je to radila i talijanska policija.

Dime a za ovo što kažeš:
Dime Todorovski (citat):
Inace mogu da se pofalim da smo bili drugi u Ljubljanskom korpusu po hvatanje ilegalaca.

...to vam se s druge strane razbilo o glavu jer je na vašem terenu odgovornosti i naj veći broj ljudi ilegalno prešlo granicu jer ste imali jedan veliki granični prelaz pa su van i naj češće i vraćali ilegalce koje je u dubini talijanskog teritorija policija uhvatila.

Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 54
ČLAN OD: : 2014-03-24
M(j)esto Skopje, Makedonija

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime06.04.14 14:47

U vezi posta od Vojnika granicara: 
1. Sa obzirom da ne znate kako su Italijani cuvali granicu, da malo objasnim. Oni su imali mobilne patrole na pravce gde su najceshe prolazili iliegalce. To je bilo kod sela: Draga, Pesek i Grozana. Najbolji pravac za ilegalce je bio levo pored granicnog prelaza izmegu GK 81 i GK 80/25. evo na ova stranica vide se GK 81 i desno od njega je livada( nekih 300 do 400 metara) tu se najvise prolazilo pored FREE SHOPA.  Sto znaci to bi bilo Gk 80/30, 31, 32....Inace Italjani nisu imali nitu karaule nitu granicari kao mi. Oni su obezbedivali granicu dubinski sa KARABINJERI. Mozda jedanput dva puta godisnje su prolazili po granicnu liniu!!!
[You must be registered and logged in to see this link.]
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime06.04.14 14:55

U vezi posta od Vojnika granicara: 
To sam i ranije napisao da uhvaceni su ilegalce oko 30 do 40 % od ukupih. I italjani isto tako su imali rezultate. Mnogi i su uspeli idu u Njemacku, Svicasku... a to moze i sami da se uverite, koliko ima istocnjaka u ove zemlje. Granicu ne moze da se cuva svaka stopa svaki metar, tu je bilo nadmudruvanje ko ke koga zajebati. Ali osnovna zadaca organa bio je "Spreciti agresiju na SFRJ", a svercere i emigrante trebali su jos u dubini pre nego sto udju u granicno podrucje (10 km) da ih nasa policija pohapsi.... dali se razumemo...
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime06.04.14 15:05

U vezi posta od Max Blitz
Na niko nisam se predao. Prvo polozio sam zakletvu, mislim da je znas, drugo iako sam imao samo 23 bio sam odgovoran za zivot na 24 vojnika iz svih dela Jugoslavije, imao i svakako imam porodicu, roditelji ki su vervali u meni...
Epilog na sve to je:
1. Sacuvao sam granicu od GK 80/25 do GK 82.
2. Sacuvao sam vojnike,
3. Realo sam polozio datu zakletvu,
4. Ostao sam sa susedima prijatelj do dan danas,
5. Povukao sam se sa karaule, tek kad je potpisan dogovor za povlacenje JNA iz Slovenije i naredba pretpotavljenog.
I na kraju zao mi je sto se raspalo sve to
Mislim da ti je sada jasnije
Pozdrav!!!
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime06.04.14 22:51

Dime Todorovski (citat):
U vezi posta od Max Blitz
Na niko nisam se predao. Prvo polozio sam zakletvu, mislim da je znas, drugo iako sam imao samo 23 bio sam odgovoran za zivot na 24 vojnika iz svih dela Jugoslavije, imao i svakako imam porodicu, roditelji ki su vervali u meni...
Epilog na sve to je:
1. Sacuvao sam granicu od GK 80/25 do GK 82.
2. Sacuvao sam vojnike,
3. Realo sam polozio datu zakletvu,
4. Ostao sam sa susedima prijatelj do dan danas,
5. Povukao sam se sa karaule, tek kad je potpisan dogovor za povlacenje JNA iz Slovenije i naredba pretpotavljenog.
I na kraju zao mi je sto se raspalo sve to
Mislim da ti je sada jasnije
Pozdrav!!!

Dime čestitam na ovome što si napisao. [You must be registered and logged in to see this image.]

Teško kažem šta više vredi, da si odradio svoje častno i pošteno, da ste svi preživeli ili da si još uvek u dobrim odnosima sa okolinom karaule.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Kemo Specijalac

BROJ POSTOVA: : 1139
ČLAN OD: : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime09.04.14 22:08

Dime,

s obzirom da je tvoja karaula bila u naseljenom mestu, kako se to odrazilo na disciplinu vojnika?

Mislim na bezanje u grad i slicne sitne prestupe (pretpostavljam da su posle tvog radnog vremena bili prepusteni sami sebi)
Na vrh Go down
mulalic(muki)
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 2
ČLAN OD: : 2014-04-14

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime14.04.14 20:55

veliki pozdrav   vodniku   dimčetu od  vojnika  mukija klasa  87/88  pozdrav   za  moju    klasu   za  rakić   milan  bos  brod   pinčić   mario   zadar   šarić   josip   čakovec   babić   zoran   kakanj  mandić   vojislav   okučani   fabek   mirko   sla   brod  bukelić   nebojša pločica  kod   kovina   gavrić   mladen   prnjavor  peterka   jožef   murska  sobota    grbavac    jozo    imotski    zahirović   ibro    zenica   mulalić   sead   sanski    most  i  još   drugi  jarani  nemogu  sve   da   se   sjetim   imena  što   se    tiče   slikanja    po    karauli  istina   je   da  je   sliko    despot   duško  ali    on  je   jedna  generacija    ispred   naše  jer   na    karauli   su   bile   dve   generacije   to   zna   najbolje   vodnik   dimče  mislim   da   smo    bili  medju   boljima  graničarima  nije   bilo   problema   sa    mještanima  eto   ja   toliko  dimče   dodji   malo    na   more   u  izolu  na   plažu    simonov   zaliv  tamo   smo    se   zadni  put   videli   pozdrav   od   mukija  pišite   ako  ko   pročita  ovo    od    moji    jarana
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

BROJ POSTOVA: : 1139
ČLAN OD: : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime14.04.14 22:28

Pozdrav vojniku granicaru Mukiju.

Lepo je da su se na forumu JNA susreli komandir karaule i njegov vojnik.

Tako da moje prethodno pitanje o disciplini na karauli vazi za obojicu...i za vojnika granicara sa karaule Krvavi potok, i za komandira.
Na vrh Go down
mulalic(muki)
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2014-04-14

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime15.04.14 15:52

pozdrav  za   kemota  što  se   tiče  tvog  pitanja  za    bježanje  iz   karaule  krvavi  potok  je  malo  selo  oko  10  kuća  a  kozina   malo    mjesto  bez  nekog  napretka tako    da   nije   bilo   potrebe   za   bežanjem  a   koper  je  udaljen  neki   25  km  tako   da   sam  ja   išao  više    puta   jer   sam  tamo    radijo  u  firmi  i  imao  kolege   prije  vojske  ali    sve  regularno  pozdrav
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime26.04.14 0:53

Ma nije da niste bezali, ama nek vam bude. Ne sekam se dali je bila vasa klasa, ama jedno veche po kazni vukli ste bestrzajni top do GK 82 i to rasklopen. A secam se jednom uhvatio sam Pincic Mario na 10 kako se suncha, pa je brojao GK od ZM 10 do ZM 8.
Ipak moram priznati da me zajebao Bukelic Nebojsa iz Kovina, uzeo dva puta odsustvo za zenidbu, a nije bio ozenen. Muki najdi me na FB: Dime Todorovski
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime26.04.14 1:17

Komandire Dime.
Da te ovo pitam.
Za tvoju karaulu "Krvavi Potok" sam doznao 1988/1989 godine od moga komandira karaule "Ceršak" Spasković Radoja.
On je nama graničarima pričao da na granici sa Italijom postoji karaula koja se zove "Krvavi Potok" te da se njen komandir zvao Dane Drakula, a da ste imali i desetara koji se je prezivao Vještica.
Da li se toga možeš sjetiti.

mad-nier voli ovaj upis

Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime26.04.14 1:25

Komandir karaule bio je do 1985 god kapetan DRAKULA DANE, posle toga on je otisao za polticara u granicnom odseku KOZINA. Tada je ilo puno shale i zaebancie. Stigli desetari i jedan se prezivao VESTICA. I zna se gde ke da bude postaven. Inace moj veliki drug Drakula Dane dansa zhivi u Puli.

mad-nier voli ovaj upis

Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime26.04.14 2:04

Malo istorije: ova stena je deo Crni kal. Jedina je bila u Sloveniji sa 85 % nagiba, Mnogo je bilo povredeni i poginuli planinari.
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime26.04.14 2:08

Nisam sto posto siguran ali cini mi se da je ovo karaula OSP. Tu dosta vremena komandir karaule je bio SIPIC ESAD, boem pravi. Mislim da je u mirovini.  ova karaula je ostala posle rata u Slovenii.
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime26.04.14 2:37

da da to je legenda DANE DRAKULA
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime26.04.14 11:40

Dime Todorovski (citat):
da da to je legenda DANE DRAKULA

Ovo je jedan o bivših komandira karaule "Krvavi Potok" Dane Drakula.
Još da je pronaći desetara Vješticu, rekao bi moj komandir karaule "Ceršak" Spasković Radoje i ekipa bi bila čitava.!

[You must be registered and logged in to see this image.]
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime28.04.14 7:29

Ovo je jedan o bivših komandira karaule "Krvavi Potok" Dane Drakula.
Na ovoj se slici bolje vidi.

Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime28.04.14 22:24

Ja se izvinjavam gospodinu Drakuli (predpostavljam da je sad več u civilstvu)

Ali čini m se da je krajne sarkastično da nekoga se takvim prezimenom pošalju baš na Krvavi potok.
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime29.04.14 0:58

Kao sta sam i ranije napisao u vojsci JNA prvo je bilo druzenje, shale, zaebancie a to je bilo plod za uspesan posao. I mi u nasem odseku smo bili takvi. Vojnici kao vojnici brojali su dani, ako su mogli da se negde sakriju i da prodze vreme. Mi staresine smo imali da puta nedeljno sportski dan, ali cesto puta nismo ni patike nosili, ali zato nas je uvece uvek policija pratila do doma, jel smo bili mrtvi pijani, tako je bilo a mogu slobodn da kazem bilo je lepo...
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime03.05.14 22:42

Ovo je nekad bila karaula Plavje. Zaboravio sam imena komandira mislim da je bio iz okoline Smederovo. On je jedini imao sluzbeni motor TOMOS AUTOMATIK i s njime je isao na posao. Inace i ova karaula je ostala neosvojena.
Pozdrav!!
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime06.11.14 17:11

Pero™ (citat):
Ja se izvinjavam gospodinu Drakuli (predpostavljam da je sad več u civilstvu)
Ali čini m se da je krajne sarkastično da nekoga se takvim prezimenom pošalju baš na Krvavi potok.
I meni se činilo te 1988/1989 godine kada mi je o karauli "Krvavi Potok" pričao moj komandir karaule "Ceršak", da je netko te ljude sa ovim čudnim prezimenima Drakula, Vještica, slao namjerno baš u karaulu "Krvavi Potok".
Očito da je efekt tih priča o toj karauli i tim prezimenima ipak uspio.
O karauli "Krvavi Potok" koja je na talijanskoj granici se je pričalo u karauli "Ceršak" na Austrijskoj granici.
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Srekan praznik Dan granicara pripadnicima karaule Krvavi Potok   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime15.08.16 22:46

Na vrh Go down
djurap
Gušter
Gušter
djurap

BROJ POSTOVA: : 44
ČLAN OD: : 2015-02-12

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime22.09.16 22:02

Dime Todorovski (citat):
secam  se moje proslave dana granicara.
dosli neki likovi  delegacija iz susednog sela sa poklonima. glavna je bila vekija.
izuzetno lepa , prijatna , srdacna atmosfera a mi ih ugostili sa vojnickim pasuljem.
pre neki dan mi bilo 30 godina kako sam otisao u vojsku a 29 kako se vratio.
Dime legendo svako dobro
 djuro
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime10.10.16 23:16

Pozdrav Djuro! 
Proslo je puno godina, pa ne mogu se setiti lika. Reci mi jel si taj sta mi je pisao dnevne zapovede. Bez obzira na to potrazi me na FB: Dime Todorovski.
Pozdrav!
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime17.11.16 21:57

Са жељом да пронаѓите своје другове, ево један лин на ФБ. До сад се учланило 30 000 припадника ЈНА. https://www.facebook.com/groups/1426107641004634/?fref=ts
Na vrh Go down
sekulic
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2017-03-13

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime13.03.17 5:29

Dime Todorovski (citat):
Ja sam bio Komandir karaule Krvavi Potok u periodu 1988 godine do jula. 1991 godine. Zivio sam u Kozini. Moja i jos pet karaule su jedini ostali pod JNA, za vreme rata u Slovenii. Ucestvovao sam u izvlachenje poginulih na karaule Skofie. Inace, bez obzir sto se zove Kravi potok, to je jedno prelepo mesto. Imali smo odlicnau saradnja sa meshtanima, zato i dok je bio rat, branilu su nas komshii. Inace mogu da se pofalim da smo bili drugi u Ljubljanskom korpusu po hvatanje ilegalaca. I one slike koi su na zidu sekam se uradio ih je destar DESPOT DUSKO iz Vojvodine. Ima jos jedna slika nacrtana na celom zidu u kancelarii komandira, zove se "BORBA PETLOVA" Voleo bi neko ko je bio na Krvavi potok da se javi. Pozdrav svima!!!
Ja sam bio vrlo cesto na karauli Krvavi Potok iako sam sluzio u granicnom vodu u Kozini to je bilo godine 1986/87,,Zanimljivo je da je tih godina ako me pamcenje dobro sluzi komandir karaule bio neki oficir koji se prezivao Vjestica a bio je i neki desetar koji se prezivao Drakula ili Drakulovic..Tako da je dogadjaj bio potpun karaula Krvavi Potok, drakula i Vjestica...inace koliko me pamcenje sluzi (a nesluzi me) ime karaula je dobila po nesrecnom dogadjaju kada su pripadnici hrvatskog ustaskog pokreta upale u SFRJ i pobile celu karaulu i otada se zove krvavi potok....
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime13.03.17 13:25

Pozdrav Sekulic. Pisao sam ranije ko je ko bio. Komandir karaule bio je kapetan Drakula Dane, a Komandir oddelenija bio je desetar Vestica. To sto kazes po cemu je dobila ime nije tacno, zato sto ta grupa nije uopste prolazila kroz taj deo na Solveniji, nego prko Dravograd. Za detalje pogledaj na:https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%BE%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0 ili potrazi na google: BUGOJNSKA GRUPA.
Sto se tiche, spored onoga sto sam ja cuo, selo i karaula je ime dobila po sledece:
Celo mesto je livada, tu se odvijao rat izmedu Italije i Austroungarija. Posto je rat se vodio prsa u prsa bilo je puno poginulih, u isto vreme padala je i kisa i cela poljana (livada) bila je crvena. Neki komandant je naredio da se iskopa rov - kanal kako bi istekla ta crvena voda kon susednog sela Mihele . Vojnici su medusebe pricali " Bice to KRVAVI POTOK". Poceli su malo da kopajau ali opet je zapoceo rat i tako ostalo. Inace u Krvavi potok nitu ima potok nitu ima reka. Pozdrav
Na vrh Go down
Rizzo
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 11
ČLAN OD: : 2017-04-21

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime23.04.17 19:24

Iznad karaule Krvavi Potok bila je 1950-tih god. karaula "Kokoška"  na kojoj su svi graničari bili ubijeni.
Zapovjednik karaule 1981 bio je  potporučnik Dane Drakula, sredinom godine je dobio čin poručnika
i oženio se, bio je odsutan 2-3 mjeseca. Nas su u Puli plašili slanjem na karaulu Krvavi Potok i Drakulom.
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime26.04.17 22:44

Rizzo! To su samo price. Tacno da je postojala i jos postoi karaula "Kokoska" ali posle toga je sagradena nova karaula Tone Tomsic koja je na oko 1 km i granicari su preselili na novu karaulu. Tada je izgradena i karaula Rado Pehacek u selo Beka i vojnici su se preselili sa karaule Nasirec u novu karaulu. 
Inace po forume koi postoje mozes svasta da procitas, te da su u karauli Krvavi Potok ubieni svi granicari i glave postavljene na kasete, te da ima jos krv po zidovima i tako je dobila karaula ime "Krvavi potok", a karaula je dobila po ime spored sela Krvavi potok. I tako dalje i tako dalje.
Kad sam ja bio mali, nas su nas plasili sa jednog roma, koj navodno spava na groblje, i sece noktima mrtvacima, i onda smo bili mirni i bojali smo se. Tako je i tada bilo. 
A mogu da ti kazem da je karaula Krvavi potok bila na jedno od najboljih mesta.
Pozdrav
Na vrh Go down
Rizzo
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 11
ČLAN OD: : 2017-04-21

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime27.04.17 8:25

Svakakvih priča ima o karauli Krvavi Potok, o Kokoški nam je pričao Dane Drakula, istina ili ne takve priče su bile 1981.god.Slažem se da je karaula Krvavi Potok bila lijepo mjesto za služenje, obzirom da sam tamo dospio po "kazni" iz Pule. I nije mi žao.  Very Happy
Na vrh Go down
kruner
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 4
ČLAN OD: : 2017-05-31

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime29.06.17 15:23

Pozdravljeni Vojnici,

Ja sad živim kod karavle u Mihelah ( Venčkov Mlin) i tražim vse moguče info veze sa ovom karaulom.
Ako mi neko može pomoč?

Hvala
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime02.07.17 23:36

Zdravo Kruner. Ne znam u kakvom je stanju sad karaula Mihele, ja kad sam dosao na Krvavom potoku u 1987 godine bila je u dobrom stanju. karaula je napustena oko 1984/5 godine i granicari (vojnici) su prebaceni u novoj karauli u Beka, karaula se zvala Rado Pehacek. Potrazi me na FB  https://www.facebook.com/dime.todorovski.3
I posalji neku sliku i molm te uslikaj karaulu krvavi Potok i puno pozdrava do mojih komsije.
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime02.07.17 23:42

Kruner! posebno mi pozdravi Srecko preko puta karaule i Zorko isto komsija koji je radio na benzinsku pumpu. I jos kad bi mi poslao slike od njih bio bi ti zahvalan do neba!
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime15.08.18 8:01

Svim pripadnicima karaule "Krvavi Potok" , sretan 15.08.2018 dan graničara JNA.
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime16.08.18 13:23

Hvala druze! Bio ti mene ziv i zdrav! A ko si ti? Komandir karule, ja, moram da znam!!!
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime16.08.18 13:25

Dime Todorovski (citat):
Hvala druze!
Bio ti mene ziv i zdrav!
A ko si ti?
Komandir karule,
ja, moram da znam!!!
Ne.
Obični vojnik graničar. Very Happy
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime16.08.18 15:08

Loso sam se odrazio. Ja sam bio komandir karaule Krvavi potok od 1987-1991 godine. Jel si ti sluzio na Krvavi potok
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime16.08.18 16:50

Dime Todorovski (citat):
Loso sam se odrazio.
Ja sam bio komandir karaule Krvavi potok od 1987-1991 godine.
Jel si ti sluzio na Krvavi potok
Nikada nisam bio u karauli "Krvavi Potok".
Ali sam za ime karaule "Krvavi Potok" čuo 1988 godine od svoga komandira karaule "Ceršak" zastavnika I klase Spasković Radoja.
Pričao nam je o nekim prezimenima na toj karauli kao što je komandir karaule prezimenom Drakula Shocked
Imali ste i desetara koji se zvao Vještica.....
Mislim da je toga još bilo morao bi prelistati dnevnik. Very Happy

Mislim da je ovo komandir karaule "Krvavi Potok" Dane Drakula. Very Happy

Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime16.08.18 20:37

Da da, kapetn Drakula Dane bio je komandir karaule, posle njega bio je vodnik Jurisik Milan, pa ja. Drakula Dane danas zivi u Puli.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime16.08.18 20:58

Dime Todorovski (citat):
Da da, kapetn Drakula Dane bio je komandir karaule, posle njega bio je vodnik Jurisik Milan, pa ja. Drakula Dane danas zivi u Puli.
Eto Drakulu nikada u životu nisam vidio a za njega sam čuo 1988 godine od moga komandira karaule i smijali smo se tom njegovom prezimenu i tom desetaru Vještici.
Mislim da ima još jedno zanimljivo prezime samo se ne mogu sada sjetiti. Suspect
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime16.08.18 21:04

U vezi toga ima jedan nastan. Majka nekog vojnika zove telefonom na karauli:
- Izvolite, desetar VESTICA!
- A koja je karaula?
- Karaula KRVAVI POTOK!
- A gde vam je komandir?
- Kapetan DRAKULA je na granici!!!
Majka spustila slushalicu.......
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime16.08.18 21:17

Dime Todorovski (citat):
U vezi toga ima jedan nastan.
Majka nekog vojnika zove telefonom na karauli:
- Izvolite, desetar VESTICA!
- A koja je karaula?
- Karaula KRVAVI POTOK!
- A gde vam je komandir?
- Kapetan DRAKULA je na granici!!!
Majka spustila slushalicu.......

Ha ha ha ha ha
Evo jedan plus za telefonski poziv. Very Happy Very Happy Very Happy
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Ovo je slika u kancelarii komandira karaule Krvavi Potok. Dobio sam je danas.I posle 27 godina nije izgubila sjaj.Puno sam uzbudzen. U desnom uglu je napisano ime slikara Despot Dusko. A sa leve, malo na brzina, kad smo napustili karaulu, moje ime.   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime03.09.18 22:21

Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Kao sto sam rekao, na dan kad smo napustili karaulu, to je bilo jula 1991 godini, napisao sam moe ime i prezime.   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime03.09.18 22:37

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime04.09.18 19:53

Dime obrati pažnju na pisanje teksta.!!!
Tekst se piše ispod postavljene slike a ne tu u naslov gdje si ga ti stavio. Very Happy

Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime13.09.18 22:55

Moja greska, izvinjavam se...
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime15.09.18 6:45

Dime Todorovski (citat):
Moja greska, izvinjavam se...
Bitno je da naučiš i da dalje ne radiš greške. Very Happy
Na vrh Go down
Dime Todorovski
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime16.09.18 21:56

Al si los, druze kapetane I klase. Pozdrav!
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime17.09.18 11:20

Dime Todorovski (citat):
Al si los, druze kapetane I klase.
Pozdrav!

Ma to ti se čini komandire. Very Happy
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: KARAULA KRVAVI POTOK   KARAULA KRVAVI POTOK - Page 2 Icon_minitime

Na vrh Go down

KARAULA KRVAVI POTOK
Na vrh 
Stranica 2/3Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Astronomija i astronautika
» Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - granični odsjek Maribor - 1988 -1989 godina.
» Karaula Nikolić Dojransko jezero
» Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme)
» Graničari Gevgelija '83.