FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

"MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo

Go down 
+33
Sloba1
zdra69
PORUCNIK
rcenta7
Elpenor
Laki Beograd
splićo_august84
kajla70
Levajac
gostilj
NELE.R
013gonzo
arcibald01
nepisMan
aleksa
Gringo
Četni evidentičar
žare
Melly
Kemo Specijalac
zastavnik
Max Blitz
East&West
Colonelo54
Zemunac
dpuric
SveJug
jure17
nikapika
alexandar
purger
BORUTUS
graba 84/85
37 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3  Next
AutorPoruka
žare
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 19
ČLAN OD: : 2013-02-03
DOB : 64
M(j)esto Ljubljana

"MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime30.12.13 13:19

Ne, radio-izviđači profesionalci radio-prislušivači) su bili kako mlađi oficiri, tako i građanska lica na službi u JNA. Za rad u takvoj jedinici su sigurno pred zapošljavanjem civila bile izvršene određene bezbednosne provere (meni je sigurno bio plus što sam bio sin oficira JNA, iako se ne slažem sa eventualnim razmišljanjem, da mi je "otac bio veza", istovremeno je samnom bio primljen civil koji pre toga nije imao nikakve veze sa JNA osim što je odslužio vojni rok). To znači da me na kurs u Pančevo slala moja jedinica u kojoj sam radio više od godinu dana. Zato neke posebne provere za učestvovanje na tom kursu verovatno nisu bile preko potrebne, mada pravi bezbednjaci uvek provere sve još jednom za svoje potrebe (mislim na one u Pančevu).
Ali mislim da smo bili proveravani mnogo pre, još kući, za vreme škole i slično. Na primer, tamo gde sam ja živeo prišao mi je komšija, još "ratni" zastavnik, mada tada već u penziji i pitao me, da li bij ja hteo da idem u ŠRO. Smatrao me čovek podobnim. Ja to nisam hteo, pa me nije ni predlagao, što je bio veoma korektan potez - obično te nisu ni pitali. Drugi detalj: tada najbolji drug bio je student opštenarodne obrane i na praksi je bio u gradsko odseku za regrutovanje. Zamolio sam ga da malo virne u moj dosije, ako je moguće. Tako je našao u tom dosijeu da imam nameru studirati nuklearnu fiziku. Prijatelju, ja sam to izjavio pred kraj sredne škole na Rijeci - a kartoteka je bila u Ljubljani, gde sam živeo! Eto toliko o proverama.
Inače, ako smsm da izrazim i svoje mišljenje o tim proverama, logično je da se proveri, da li odgovaraš u psihofizičkom a i u moralnopolitičkom smislu za obavljanje obaveštajno-bezbednosnih poslova. Kako da takve poslove obavlja neko ko nije dušom i srcem uz taj režim odnosno državu za koju radi. Drugo je pitane, kakva je ta država odnosno režim, zar ne?
Politika velesila mi nikada nije bila simpatična, male države i narodi su uglavnom pešaci u njihovoj šahovskoj igri, ali oni su isto tako vršili i vrše najdetaljnije provere za taj kadar. I kažu da su njihovi obaveštajci rodoljubi, dok su za ostale samo tvrdili da su indoktrinirani. A u oba slučaja se radi o ljudima koji vole svoju državu i spremni su da za nju nešto i rizikuju. Kod mene to nije bio slučaj, pošto sam ja izviđao iz fotelje sa slušalicama na ušima.
Eto, nadam se da sam objasnio a ne i udavio pričom.

Grof 203 voli ovaj upis

Na vrh Go down
žare
Gušter
Gušter

M(j)esto Ljubljana

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime30.12.13 13:26

Da, zaboravio sam da napišem o osnovnoj obuci. Za moj posao morao sam da položim radiotelegrafsku klasu III kategorije, istu koju su morali da polažu i vojnici radio-telegrafisti. To je bila prva faza obuke, koja je za mene bila i nekakvo probno razdoblje zapošljavanja. nakon toga sam se neko vreme obučavao u rukovanju prijemnicima in posle toga počeo da radim. Ta obuka (probno radno doba) je trajala oko tri meseca. Logično bi bilo da odmah idem u Pančevo, ali tamo je bilo dosta gužve, tako da smo morali čekati da dođemo na red. Tako moram reći da se u Pančevu baš i nisam naučio nešto posebno što se nisam naučio u matičnoj jedinicu nakon godinu i po rada. Jedina korist je bila diploma o završenom kursu (sa njim sam mogao da postanem izviđač II kategorije, što je značilo veću platu) i što sam upoznao kolege iz drugih radioizviđačkih centara.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime30.12.13 14:51

žare (citat):
Tako je našao u tom dosijeu da imam nameru studirati nuklearnu fiziku. Prijatelju, ja sam to izjavio pred kraj sredne škole na Rijeci - a kartoteka je bila u Ljubljani, gde sam živeo! Eto toliko o proverama.

Kome si to izjavio?  Surprised 
U neobaveznom razgovoru?

žare (citat):
Inače, ako smsm da izrazim i svoje mišljenje o tim proverama, logično je da se proveri, da li odgovaraš u psihofizičkom a i u moralnopolitičkom smislu za obavljanje obaveštajno-bezbednosnih poslova. Kako da takve poslove obavlja neko ko nije dušom i srcem uz taj režim odnosno državu za koju radi. Drugo je pitane, kakva je ta država odnosno režim, zar ne?
...I kažu da su njihovi obaveštajci rodoljubi, dok su za ostale samo tvrdili da su indoktrinirani. A u oba slučaja se radi o ljudima koji vole svoju državu i spremni su da za nju nešto i rizikuju. Kod mene to nije bio slučaj, pošto sam ja izviđao iz fotelje sa slušalicama na ušima.

O ovome su podijeljena mišljenja. Je li bolji obavještajac strogi profesionalac koji radi za dobre novce, ili je bitan faktor domoljublje, rodoljublje i slično.
Prema nekima, bolji obavještajci su bili iz socijalističkih zemalja, koji su radili prvenstveno s dubokom vjerom u pravedno socijalističko društvo, kakvo bi (barem trebalo) biti.
Ako je zaista tako, onda se te stvari ne mogu kupiti ni potkupiti novcem, i smatram da je moguće da je bilo takvih ljudi.
Bilo je i građana zapadnih zemalja koji su špijunirali za SSSR, također iz ovih razloga. Nije se njih moglo toliko puno platiti.
Jesu li oni bili samo izdajnici svoje zemlje ili je priča ipak malo kompleksnija?

Na vrh Go down
žare
Gušter
Gušter

M(j)esto Ljubljana

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime30.12.13 20:16

Ne, o studiju nuklearne fizike sam se izjasnio "službeno" u svojoj srednjoj školi, bilo je to nekakvo anketiranje maturanata ili nešto slično (ima tome već 35 godina) i radi se o izjavi koju je jedan profesor zapisao u neki blok.

Šta je bolje, domoljublje ili lovaljublje? Istina je u sredini, kao i mnoge druge. Kim Philby je bio obaveštajac najvišeg ranga u Engleskoj, a pre 50 godina je zbrisao u SSSR; za S. Savez je počeo raditi iz uverenja, koliko sam mogao da pročitam. A po drugoj strani ni dobra lova nije loš motiv. Ako pratiš zadnje novosti, Snowdenu se zgadila doktrina SAD-a, pa je odlučio da je obelodani. Za Ameriku je izdajnik, a za ostali deo sveta bi trebalo da je heroj, ali to vlade drugih zemalja velesila ne smeju javno da priznaju, jer sigurno imaju i u svojim redovima potencijalne Snowdene. Nitko nije čist u špijunskom ratu, taj je prljaviji no onaj pravi. Jedino žrtava naoko nema toliko.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime30.12.13 22:18

žare (citat):
Ne, o studiju nuklearne fizike sam se izjasnio "službeno" u svojoj srednjoj školi, bilo je to nekakvo anketiranje maturanata ili nešto slično (ima tome već 35 godina) i radi se o izjavi koju je jedan profesor zapisao u neki blok.

Imali smo i mi nešto slično u srednjoj školi, popunjavali smo nekakav upitnik.

Nisam ni slutio da je to moglo tako 'visoko' otić.  Surprised
Na vrh Go down
Četni evidentičar
Podporučnik
Podporučnik
Četni evidentičar

BROJ POSTOVA: : 1310
ČLAN OD: : 2014-01-18
DOB : 55
M(j)esto Tu i Tamo

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime01.06.14 14:17

Max Blitz (citat):
Pa kad budete šturi u nekim odgovorima, potrudim se da budete opširniji. bom  
Evo ovakvi se odgovori traže, tko nije znao, sad će znat. Smile
Time se u potpunosti slažem. 

Zahvaljujuči Maxu ispostavilo se ponovo, da je znanje Easta & Westa na izuzetno visokom stepenu, a nikako ne kaže zanemariti ni doprinos Žareta. 

Iapk, da bi sad mogao reči, da mi je jasno sve u vezi obaveštajnih služba, uz to da sam neke stvari našao i na netu, ne bi mogao reči. Možda više, tek sada znam, da ništa ne znam, ali mi je utjeha, da sam prije znao još manje.   Cool

Ako če koga nešto zanimati u vezi formiranja obavještajnih i protiv (kontra) obavještajnih služba i tim povezanih naziva (VOS, VDV, OZNA, KOS ...), dosta sam odgovora našao u diplomskom radu na tom linku;

[You must be registered and logged in to see this link.]

Kapetan
Kapetan
Gringo

BROJ POSTOVA: : 3705
ČLAN OD: : 2011-09-29

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime01.06.14 16:07

Bez obzira što smo živjeli u istoj Državi imali smo različite kriterije, provjere....sve je bilo ovisno o mnogočemu, iz naše sredine općine ili grada,od osnovne i srednje škole do regrutacije!! obavještajne zajednice su ipak imale razlićite kriterije, sukladno teritoriji, nacionalnom ili nečem trećem....?

Grof 203 voli ovaj upis

Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2558
ČLAN OD: : 2012-11-06
DOB : 68
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime01.06.14 16:54

Podporučnik
Podporučnik
Četni evidentičar

M(j)esto Tu i Tamo

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime01.06.14 20:22

Princip je isti, sve su ostalo nijanse, Gringo. 

A Ilija i Đuro Čvorović dobru znaju, kad se sve radi javno, kako nitko nebi primjetio, da je tajno.

Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 12
ČLAN OD: : 2014-08-10

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime10.08.14 0:38

E tako je to bilo. Davne 8o i neke. Tada je bila čuvena Kasarna 5000. I zvanično se zvala VOBŠC, a ne OBŠC. I bile su dve glavne vojne pošte - 2015 DO GŠ i 2022 DO 1.A. I još se sećam komand.  maj. Ra.ić i kap.I.kl. Lu.ić i por.Cup.ra. I tamo smo svi bili lepi i pametni. I još se sećam čuvenog orjentira Trokin salaš i pruge do Jabuke. Mada - davno i lepo to beše !!
Na vrh Go down
aleksa
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime10.08.14 0:43

Da li ovaj forum još neko prati.
Na vrh Go down
Četni evidentičar
Podporučnik
Podporučnik
Četni evidentičar

M(j)esto Tu i Tamo

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime10.08.14 0:46

Dabome, aleksa i dobrodošao.

Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime10.08.14 0:55

Četni evidentičar (citat):
Koji si pa ti sad ??
Na vrh Go down
alexandar
Kapetan I klase
Kapetan I klase

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 4561
ČLAN OD: : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime10.08.14 1:03

Oooo , pa gde si ti aleksa . Dobrodosao  Very Happy
Na vrh Go down
aleksa
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime10.08.14 1:06

alexandar (citat):
Oooo , pa gde si ti aleksa . Dobrodosao  Very Happy
Nije valjda da je neko on line ??
Na vrh Go down
aleksa
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime10.08.14 1:07

OO !! Hvala na dobrodošlici - Oo Aleksandre!
Na vrh Go down
Četni evidentičar
Podporučnik
Podporučnik
Četni evidentičar

M(j)esto Tu i Tamo

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime10.08.14 1:11

aleksa (citat):
Četni evidentičar (citat):
Koji si pa ti sad ??
Onaj igrač, koji prati sve javno, kako se ne bi primjetilo, da je tajno.

Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime10.08.14 1:18

Da si mi živ i zdrav. Pa makar i tajni bio. Ali da znaš  - sreća prati samo decu i pijance. Za hrabre - nije baš sigurno.
Na vrh Go down
Gringo
Kapetan
Kapetan
Gringo

BROJ POSTOVA: : 3705
ČLAN OD: : 2011-09-29

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime10.08.14 21:11

aleksa (citat):
Da li ovaj forum još neko prati.
Pratimo mi tebe već par dana kako se šuljaš...tu iza ovog zelenila....a sad si tu...i nema više bježanja!!!! lol!

Podporučnik
Podporučnik
Četni evidentičar

M(j)esto Tu i Tamo

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime10.08.14 21:24

aleksa (citat):
Da si mi živ i zdrav. Pa makar i tajni bio. Ali da znaš  - sreća prati samo decu i pijance. Za hrabre - nije baš sigurno.
Što se toga tiče, nikad nisam osjetio, da bi bio u kakvom pubertetu i djetinjast sam skroz još i sad. Pitala se baka često, kad ču opametnit. Nisam još stigao. A i često roknem štefan vina. I kažem ja, deca i pijanci sigurno smo hrabri.

Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 1
ČLAN OD: : 2014-09-12

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime12.09.14 15:08

Pozdrav svim, pročitao sam komentare na OBŠC u Pančevu.Želio bih da dodam da osim završne godine podoficira i akademaca u školskom centru je bilo i vojnika na redovnom služenju vojnog roka i to :

1) VP 2015 DOdGŠ,
2) VP 2022 DOd Prve armijske oblasti,
3) izviđački vod i
4) vod vojne policije koji je brinuo o bezbijednosti Centra i nije imao nikakvih ingerencije u samom gradu Pančevo.

Komandant Centra je bio fgen. major Jerko Crnarić ili tako nekako,.
Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2963
ČLAN OD: : 2013-12-19

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime12.09.14 16:55

Colonelo54 (citat):
Cemu ovolika "mistifikacija"  obican nastavni centar.
aleksandar je napisal da so bili v tem centru  Abu Nidal,  Abu Abas in še mnoga druga znana, še več pa nam manj znana imena, ti colonelo pa misliš, da je šlo le za običan nastavni centar. Brez zamere, malo si naiven. Močno dvomin, da se bodo na forumu oglasili tisti, ki so šli skozi ta center, še manj pa, da bodo povedali kakšne so bile njihove kasnejše zadolžitve in kaj so počeli v resnici. Se popravljam: kakšne so zadolžitve nekaterih verjetno še danes.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime12.09.14 17:27

U fusnoti preglednog rada S. Kovačev, Z. Matijaščić, J. Petrović: 'Nastavno-obrazovni resursi i kapaciteti JNA' Zagreb 2006. na str. 70 i 71. stoji:

[You must be registered and logged in to see this image.]

Cjeloviti rad, treba ući u pdf:

LINK

Mada smatram da je to za ono vrijeme nesvrstanih bilo sasvim logično, čak i opravdano ako su dobro plaćali izobrazbu.

Na vrh Go down
013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1958
ČLAN OD: : 2014-08-16
DOB : 73
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime17.09.14 18:32

Max Blitz (citat):
Ups, nisam, htio dizat neke tenzije, nego se prvenstveno našalit, pa mi to izgleda nije najbolje uspjelo.Very Happy 
Slobodna Dalmacija je dnevni list u Hr, nekad bolji, nekad lošiji.
Inače kad god stavljam linkove na dnevne novine, ne smatram to konačnom istinom, nego sirovim materijalom za diskusiju.
Naslovi su najčešće bombastični i pretjerani.
Ako niste znali, naslove članaka ima pravo postavit urednik novina, a ne novinar koji je pisao članak, a taj opet to radi zbog dizanja naklade (zahtijev vlasnika) ili dnevno-političkih potreba...

Evo još nekih pitanja, sad malo ozbiljnije: Very Happy 
- Je li sa strane JNA odnosno države SFRJ postojao neki filter koji bi ipak selektirao poslane ljude kod nas na obuku da se zaista ne provuče neki terorist? Ili se ta pitanja uopće nisu postavljala i sve je bilo prepušteno prijateljskim zemljama (većinom s Bliskog Istoka, kako sam shvatio). Tj., jesu li to za nas bili sve 'borci za slobodu', bez razlike?

- Koliko je obuka bila prilagođena njihovim specifičnim potrebama i okolnostima? Budući da njihova borba uključuje neke nama strane i nekonvencionalne načine (npr. bombaši samoubojice).

- Koliko je uopće takvih ljudi na obuci bilo? Je li obuka bila besplatna ili se plaćala? Čime?... naftom? Very Happy

O ne postojanju filtera kursista mogu da posvedoćim na žalost iz druge ruke od kolege koji je posle mene bio prevodilac u ŠRO ZA Zadar za strane oficire. Naime dogodio se kiks da su istovremeno iz BG i iz ZG poslali dve grupe pripadnika nižih oficira iz dva sukobljena pokreta otpora iz Afrike godina 1978 okt.mesec i tek po dolasku u kasarnu se to ustanovilo po njihovom skoro ubilačkom međusobnom razgovoru. Odmah je ZG grupa prebačena u kasarnu ŠRO PA i šta je dalje sa njima bilo nismo saznali a ovi iz BG kontigenta ostali u ZA na obuci.

NELE.R
Gušter
Gušter
NELE.R

BROJ POSTOVA: : 85
ČLAN OD: : 2015-03-01
M(j)esto Apatrid

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime04.03.15 13:11

He mslis da je bilo slucajno.Kumrovecka skola.

Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 2
ČLAN OD: : 2015-05-12
M(j)esto Doboj

KomentarNaslov komentara: Pancevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime28.05.15 0:02

U Pancevu sam bio u kasarni VP 5000 od aprila do decembra 1985, prvo u skoli za komandire diverzantskih jedinica a onda sam stazirao u Odredu diverzanata GSNO. Starjesine Babo ,Andric, Savcic itd.Pozdrav svima !
Na vrh Go down
Levajac
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 11
ČLAN OD: : 2015-07-19

KomentarNaslov komentara: Obaveštajno bezbednosni školski centar   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime19.07.15 23:43

alexandar (citat):
U stvari "VP5000" je sifrirani , ili kodni naziv OBSC u Pancevu.....
Brat Sadama, Huseina, Abu Nidal iz PLO, zatim Abu Abas.....su samo neka strana "cuvena' imena koja su zavrsila obuku u Pancevu!!!
Iz Bileće sam došao u Pančevo u diverzantsku školu i ostao do kraja u diverzantsko odredu generalštaba DOGŠ VP 2015. Ova vojna pošta bila je u okviru kasarne 5000. Mislim da je ovo jedna od najnapornijih kombinacija za rezervne oficire bivše SFRJ. 5000 jeste posebno mesto u mom životu. I moj otac je bio u istoj kasarni samo u vojnoj policiji. Diverzantska škola je zaista bila posebno iskustvo.

Grof 203 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Levajac
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Ima   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime19.07.15 23:46

nikapika (citat):
služio u vp 5000 od marta 1984 do septembra..vod vojne policije kod st.vodnika Koprivice.ima li nekoga iz toga vremena
Bio sam u diverzantskoj školi tada pa u odredu generaltaba u istoj kasarni...
Na vrh Go down
Levajac
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: SVAPO   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime19.07.15 23:51

jure17 (citat):
SveJug (citat):
jure17 (citat):
Kao pripadnik Vojne policije bio sam u V.P. 5000 nekoliko puta po nekim zadacima. Naravno kao običan vojnik rukovodio sam se zlatnim pravilom: "ne pitaj previše i radi što ti se kaže".

Poznato mi je da su oficiri, ali i neki pitomci ŠRO iz jedinica Vojne policije bili na obuci u OBŠC u V. P. 5000.

Osim toga čuo sam priče da su se tamo osim domaćih kadrova školovali i kadrovi državnih sigurnosti iz drugih zemalja, najviše iz zemalja pokreta nesvrstanih kao i onih iz “progresivnih oslobodilačkih pokreta”.

Eto učinilo mi se zanimljivim otvoriti ovu temu...

Imali ste obuku za vojnu policiju ili pak za specijalne namene? Nesecam se da sam vidjao vojnu policiju po Pancevu?! Smile

Ja sam bio pripadnik 24. bataljona Vojne policije iz Kragujevca, a u V.P. 5000 sam bio par puta po zadacima, na dan-dva.
U Pančevu nismo imali obuku, barem ne mi obični vojnici.

'84 su dolazili mali crnci iz narno oslobodilačkog pokreta SVAPO iz Afrike. Radili smo obuku. Vojna plicija je segment tog centra. Postojala je škola za Izviđače i diverzantska škola. Lepe sobe sa dva kreveta. Za nas Bilećance prosto neverovatno Smile
Na vrh Go down
Levajac
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Evo jednog   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime20.07.15 0:01

Zemunac (citat):
VP 5000 Pančevo je bila na listi mogućih prekomandi i naših Bilećanaca.
Posle obuke u ŠROP Bileći , išli su na doobuku za vojnu policuju ili diverzante, pa u trupu na stažiranje.
Pričali su nam da su uslovi tamo fantastični.
Na žalost ne poznajem nikog ko je bio tamo. O samoj obuci ne znam ništa.
Bilećanac koji je bio u prkomandi i ostao u 5000. Uglavnom znam skoro sve o obuci... Nisam ljubitelj mistifikacije ali to mesto je imalo opasnu energiju. Sećams e bežbi sa odredom vojne policije iz Topčidera. Napucani i napaljeni. Mi smo uvek PLAVI (diverzanti) oni su crveni i jure nas po Peščari ili Rajcu... sećam se da su nas nas gledali kao vanzemaljce... Pričale su se mistične priče ali i jeste bilo ludo. Jednom smo puzali kroz nisku pšenicu 6 kilometara da bi napali neki radar kod vršca. Puzalo se od 5 ujutru do 6 popodne. Po obavljenom zadatku peške za Pancevo uz dve tri zasede. Tako stalno. Ljudi iz VP 2015 su uglavnom živ i bili su na istaknutim funkcijama i za vreme aktivne službe i sda kada su uglavnom uspešni u nekom drugom poslu.

Grof 203 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Levajac
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: teška pitanja   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime20.07.15 1:09

Max Blitz (citat):
Ups, nisam, htio dizat neke tenzije, nego se prvenstveno našalit, pa mi to izgleda nije najbolje uspjelo.Very Happy 
Slobodna Dalmacija je dnevni list u Hr, nekad bolji, nekad lošiji.
Inače kad god stavljam linkove na dnevne novine, ne smatram to konačnom istinom, nego sirovim materijalom za diskusiju.
Naslovi su najčešće bombastični i pretjerani.
Ako niste znali, naslove članaka ima pravo postavit urednik novina, a ne novinar koji je pisao članak, a taj opet to radi zbog dizanja naklade (zahtijev vlasnika) ili dnevno-političkih potreba...

Evo još nekih pitanja, sad malo ozbiljnije: Very Happy 
- Je li sa strane JNA odnosno države SFRJ postojao neki filter koji bi ipak selektirao poslane ljude kod nas na obuku da se zaista ne provuče neki terorist? Ili se ta pitanja uopće nisu postavljala i sve je bilo prepušteno prijateljskim zemljama (većinom s Bliskog Istoka, kako sam shvatio). Tj., jesu li to za nas bili sve 'borci za slobodu', bez razlike?

- Koliko je obuka bila prilagođena njihovim specifičnim potrebama i okolnostima? Budući da njihova borba uključuje neke nama strane i nekonvencionalne načine (npr. bombaši samoubojice).

- Koliko je uopće takvih ljudi na obuci bilo? Je li obuka bila besplatna ili se plaćala? Čime?... naftom? Very Happy

teško ćeš dobiti te odgovore niti ih neko iz 5000 zna (osm po neko)... prtpostavljam da su ti dogovori pravljeni na međudržavnom nivou
Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime20.07.15 10:45

Levajac (citat):

Puzalo se od 5 ujutru do 6 popodne. 
 Pa ti to resno? 13 ur puzanja? Kaj pa bi s tem dokazal, običajne potrebe po puzanju toliko časa sploh ni. Je pa res malo skrivnostna ta vojna pošta, ti pa zagotovo lahko povem, da v tej pošti ni bilo zajebavanja.  13 ur puzanja pa je čisto zajebavanje.
Na vrh Go down
kajla70
Gušter
Gušter
kajla70

BROJ POSTOVA: : 4
ČLAN OD: : 2015-12-11
M(j)esto Jagodina

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime14.12.15 13:30

zdravo narode! 
bio sam u v.p. 5000 od 01-08-1970 te do 15-01-1971 godine, tada je komandant bio major
PETAR MRDA, a nastavni centar zvanicno je bio ŠVP
Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

JM10 JM
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 3438
ČLAN OD: : 2012-10-22
DOB : 58
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime14.12.15 15:38

[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum! Lepo je sto se javlja neko iz ranijih generacija JNA. Mozes sa nama podeliti iskustva iz tog perioda
Na vrh Go down
splićo_august84
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2016-01-06

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime06.01.16 21:24

Pozdrav svima na forumu, sretan Božić!!!

Bio sam u Pančevu u kasarni VP 5000 u vezi na telefonskoj centrali.
Komandant je tada bio general-major, Makedonac
Zastavnik Vuk je bio glavni nama vezistima.

Obuka za veziste mi je bila 6 mjeseci također u Pančevu u velikoj tenkovskoj kasarni.
Komandant tenkovske kasarne je bio pukovnik Mladen Bratić, zamjenik p.pukovnik Kovačević.
Četa veze 84/85 zapovjednik kapetan prve klase Nova Tadić, kapetan Sedlar, stariji vodnik Ličar...ostale sam zaboravio
Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

JM10 JM
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 3438
ČLAN OD: : 2012-10-22
DOB : 58
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime07.01.16 9:40

[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
Na vrh Go down
kajla70
Gušter
Gušter
kajla70

BROJ POSTOVA: : 4
ČLAN OD: : 2015-12-11
M(j)esto Jagodina

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime09.01.16 14:17

Hvala na dobrodoslici, bolje VAS nasao!!!!
Bice mi zadovoljstvo da sa Vama ozivim uspomene, kao i secanja na lepe vojnicke dane
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 6762
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 61
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime17.05.16 19:20

Naziv mistična i misteriozna mi zapao za oko, sada vidim ali ne znam u čemu je poenta te mistike. Šta je to tamo bilo mistično i misteriozno.

Grof 203 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime17.05.16 19:26

Sloba1 (citat):
Naziv mistična i misteriozna mi zapao za oko, sada vidim ali ne znam u čemu je poenta te mistike. Šta je to tamo bilo mistično i misteriozno.

Možda mutni poslovi s Arafatom i sličnim borcima za slobodu, koji su inače bili na popisu terorista.... scratch
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime17.05.16 19:46

Nisam išao na prvu stranu ovog posta, možda tamo je autor napisao zašto je ovaj naziv odredio, meni je baš neobičan, čudan...
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime17.05.16 19:51

VP 5000 bila je nastavni centar Službe Bezbednosti (popularno KOS).

Možda iz ovoga razloga kolega je nazvao post mističnim, ali ne vidim da je bilo potrebe za tim, to je bio običan nastavni centar, jedino sa tom temom,koja asocira na neka davna vremena u stilu, bolje da ćutimo, i malo pričamo.

Grof 203 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Laki Beograd
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2017-03-20

KomentarNaslov komentara: Nema mistike, posle Bileće delovalo je kao Vrnjačka Banja.    "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime20.03.17 16:54

nikapika (citat):
služio u vp 5000 od marta 1984 do septembra..vod vojne policije kod st.vodnika Koprivice.ima li nekoga iz toga vremena
Diverzantska škola u OBŠC 5000, pa ostao u DOGŠ (diverzantski odred generalštaba VP 2015) u istoj kasarni
Na vrh Go down
Elpenor
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2017-03-28

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime31.03.17 1:05

Kad smo već kod tajanstvene 'petohiljadarke', da li se neko seća šta je tačno bila ''četrdest prva''? Wink
Na vrh Go down
rcenta7
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2017-12-12

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime12.12.17 22:25

Došao u 5000 krajem juna 90, nakon tjedan dana otišao na obuku na Avalu u gardu za šest mjeseci, nakon toga vratio se u Pančevo.Kao jedinica vojne policije držali smo stražu svake tri sedmice i obavljali službu na kapiji. preko dana dva vojnika, a popodne i noću jedan sam. U kasarni su još bili izviđaći, pozadinci i specialci. više puta smo bili i kao markiranti obaveštajcima , koji su se tu školovali. Komandant kasarne bio je general( ne sećam se prezimena), njegov zamenik je bio neki kapetan za bezbednost, komandir voda policije bio je poručnik Grujičić Miodrag, tu su bili i poručnik Perko(Slovenac, koji sa Slovencima nije ni reći progovorio na slovenskom) i još zastavnik neki Slovenac, koji je vozio fiću.

Grof 203 voli ovaj upis

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime13.12.17 7:08

Dobrodošao, rcenta7!

zdra69
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2019-08-18

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime18.08.19 18:31

Pozdrav svima!

Drago mi je što sam pronašao ovaj sajt Smile. Služio sam vojni rok u VOBŠC Panćevo od juna 88 do juna 89 u DO I. AO, VP 2022, kom. Stupar, i na kraju posle jednogodišnje obuke dobio sam VES 11101 diverzant-strelac. Ima li tu možda još neko iz moje generacije?

Grof 203 voli ovaj upis

Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime18.08.19 19:56

Vojna pošta 5000 Pančevo je bil šolski center bezbednosti JLA za Jugoslavijo. Potekali so tečaji za aktivne in rezervne oficirje. Bili so dveh vrst: za varnostne oficirje in za oficirje vojaške policije. V  80 tih letih je bila v Pančevu šola varnostnih organov JLA in TO, šola vojaške policije in šola za obveščevalne oficirje. 

Če kdo govori, da je bil tam na kakšnem drugem tečaju, mu ni treba verjeti. Drugih tečajev tam ni bilo. Ne govorim na pamet.  To so bile splošno znane zadeve. Kot sem že nekoč napisal več ne vem in tudi nočem vedeti. 
Na vrh Go down
zdra69
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2019-08-18

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime18.08.19 20:30

[You must be registered and logged in to see this link.]

Potem pomeni, da praktično ne vem, kje sem služil vojaški rok, ali kako? O kakšnem tečaju govoriš? Služil sem vojni rok v VP 2022, nisem bil na tečaju. Komandant VOBŠC je bil general-podpolkovnik, kar je bila takrat redkost celo za veliko večje "kasarne" od naše. V kasarni je bil poleg našega diverzantskega odreda I. armijske oblasti še I. diverzantski odred in odred izvidnikov ( izviđaći ), ter pozadinska četa. Prav tako je bilo v VOBŠC veliko podpolkovnikov in polkovnikov in na vsake toliko časa cca. 30 črncev ( domnevno naj bi šlo za borce ali oficirje PLO ali SWAPO ), s katerimi pa nismo imeli preveč stika. Najbolj se spomnim, da so nam strogo prepovedali, da bi jim dajali alkohol, ker naj ga ne bi preveč dobro prenašali in bi se lahko zastrupili ( verjetno samo propaganda, da se ne bi opijanjali ) in najbolj smo se jim smejali, ko so igrali nogomet v papučah in vojaških spodnjih hlačah in so se vsi naenkrat zapodili za žogo. 
Moja "obuka" je trajala do zadnjega dneva služenja vojnega roka, tako da sem na zadnji dan, preden sem zapustil kasarno v vojno knjižico dobil pečat o opravljeni "obuki" z VES 11101/6. 

Ampak očitno ti veš več od mene, čeprav trdiš, da nočeš vedeti. Zdaj mi je pa že žal, da sem se oglašal. Ni čudno, da potem nikjer ni praktično ničesar najti o tem, pa čeprav naj bi bile to splošno znane zadeve. Samo toliko še, tudi "zakletvo" smo imeli v tankovski kasarni v Panćevu, ker v VOBŠC ni bilo vstopa za obiske! 

Lep pozdrav.
Na vrh Go down
arcibald01
Poručnik
Poručnik
arcibald01

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime18.08.19 21:45

Dobro si preberi Zdra69 kaj sem napisal. Ti govoriš o vojni pošti 2022, ki je ne poznam, jaz pa sem pisal o pošti 5000. Prepričan sem, da je na forumu kdo, ki ve o čem pišem, še bolj pa sem prepričan, da tega ne bo javno povedal. Sicer pa, ali je pošta 5000 sploh obstajala?  S tem zaključujem polemiko o Pančevu in njeni vojni pošti 5000. Ti, Zdra69 pa kar ostani na forumu, je zanimiv in naj ti nikar naj ne bo žal, da si se oglasil.
Na vrh Go down
Sloba1
Podpukovnik
Podpukovnik
Sloba1

Premium Medalja PM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Petrovaradin

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime23.08.19 14:41

A, zašto bi bila neka vojna pošta, mistična i misteriozna. Pa, valjda i tamo su vojnici služili a ne neki vanzemaljci, da bi bilo mistično... Molim, da mi neko pojasni, zašto ovaj naziv. Ja mislim da je preteran i predimenzioniran.

Vojnik Graničar voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo   "MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo - Page 2 Icon_minitime

Na vrh Go down

"MISTIČNA I MISTERIOZNA" V.P. 5000 Pančevo
Na vrh 
Stranica 2/3Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» SVAŠTARA
» Aerodrom Pančevo VP 4310, VP 3106
» Pančevo kasarna Stevica Jovanović VP 2015
» Pančevo 4310/5 i /7 klasa 90/91
» kasarna Stevica Jovanovic, Pancevo