FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 14.04.15 0:53
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
..pustimo popove,vječno pitanje je ja(mi) i Bok,ako ga ima.
..šta ako ga ima?
I jedni i drugi propovijedaju jednakost. Pravi vjernik i pravi komunista moraju biti dobri ljudi. Razlika je samo u shvatanju kako je nastao svijet.
..nisam dao naglasak na popove nego na nas obične ljude bez obzira na ideologije,one nisu važne. Pravi vjernik i svjedok vjere izvire iz susreta Boga i čovjeka(PUSTIMO GOLU TEOLOGIJU)..dakle ako si ti susreo Boga biti ćeš sposoban kroz život i svjedočiti iskustvo susreta sa Apsolutnim i svemogućim(u kršćanstvu je to Bog ljubavi) koji je manje ili više u kršćanstvu konstanta već više od dvije tisuće godina. Susret sa Marxom(komunizmom) bi također trebao ostaviti nekakve posljedice na svijet,ne u smislu kulta ličnosti nego više kao stil života..jeli tako?
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 14.04.15 0:55
BEOGRAD (citat):
Verovatno tu i lezi kljuc kako su nekadasnji komunisti postali religiozni.
..nisu komunisti postali religiozni,osim u formalnom smislu niti su vjernici postali više vjernici osim zbog malo više slobode,pa su si dali oduška u stilu ,,sada mogu biti u politici i reći da sam vjernik,,! ..većina nekadašnjih komunista je od uvijek bila religiozna,samo su to dobro skrivali .
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 14.04.15 2:06
gerard ford (citat):
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
..šta ako ga ima?
I jedni i drugi propovijedaju jednakost. Pravi vjernik i pravi komunista moraju biti dobri ljudi. Razlika je samo u shvatanju kako je nastao svijet.
..nisam dao naglasak na popove nego na nas obične ljude bez obzira na ideologije,one nisu važne. Pravi vjernik i svjedok vjere izvire iz susreta Boga i čovjeka(PUSTIMO GOLU TEOLOGIJU)..dakle ako si ti susreo Boga biti ćeš sposoban kroz život i svjedočiti iskustvo susreta sa Apsolutnim i svemogućim(u kršćanstvu je to Bog ljubavi) koji je manje ili više u kršćanstvu konstanta već više od dvije tisuće godina. Susret sa Marxom(komunizmom) bi također trebao ostaviti nekakve posljedice na svijet,ne u smislu kulta ličnosti nego više kao stil života..jeli tako?
Kult licnosti je suprotnost komunizmu. Najveca vrijednost i vrhovno bice u komunizmu je covjek. A po komunistickim teorijama je sloboda jednog covjeka ogranicena slobodom drugog covjeka. Religije su to definisale kao 'ljubi bliznjeg svog kao sebe samog'.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 05.08.15 18:32
Zgodno...
Glazbeni video KOMUNIZAM u izvedbi MONTAЖ$TROJ-a je fragment multimedijalnog projekta A GDJE JE REVOLUCIJA, STOKO? Ovaj audio-video uradak je sastavljen je od niza citata i parafraza prepoznatljivih pop glazbenih uradaka kao i od vizualnih fragmenata recentnih radova u produkciji MONTAЖ$TROJ-a. Nastao je u uvjerenju da glazbu, kao i mnogo toga drugog, možemo dijeliti a da ništa ne izgubimo.
IZVORI: VIS Idoli – "Kenozoik", Nenad Romic za Novyi Byte - "Razigran, bezobrazan i prijeko potreban", Joe Simon - "Before the Night is Over", Outkast - "So Fresh So Clean"...
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 06.08.15 0:12
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
..šta ako ga ima?
Kult licnosti je suprotnost komunizmu. Najveca vrijednost i vrhovno bice u komunizmu je covjek. A po komunistickim teorijama je sloboda jednog covjeka ogranicena slobodom drugog covjeka. Religije su to definisale kao 'ljubi bliznjeg svog kao sebe samog'.
U teorije da,ali u stvarnosti su gotovo sve kom. vođe vladale uz pomoć kulta ličnosti,sj. Koreja je još ostala.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 06.08.15 1:28
gerard ford (citat):
PORUCNIK (citat):
U teorije da,ali u stvarnosti su gotovo sve kom. vođe vladale uz pomoć kulta ličnosti,sj. Koreja je još ostala.
U stvarnosti skoro da nije bilo ni socijalizma, a kamo li komunizma. Pokusaj poslusati rijeci revolucionara, istinskog borca za svoja ubjedjenja. daleko sam od mnogih njegovih stavova, ali se i slazem sa nekim. Lik je izraziti staljinista, a staljinizam mi je blizi fasizmu nego socijalizmu.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 22.10.15 22:19
Napredni i Nazadni
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 22.09.20 9:53
Max Blitz (citat):
Komunizam je trebao biti cilj, tako je. A svrha i cilj komunizma - uspostava besklasnog društva u kojem će vladati potpuna jednakost ljudi. Kao sredstvom za postizanje tog cilja se eksperimentiralo s raznim oblicima socijalističkih društvenih (državnih) uređenja. Naše samoupravljanje je svakako bio korak naprijed u odnosu na državni socijalizam SSSR-a i njegovih satelita.
Kibuci u Izraelu su napravljeni na principu dobrovoljnosti, teško je u njih ući, a puno lakše izaći, kome se ne sviđa! Dobro, nije baš ovako jednostavno kako sam rekao, ali da skratim. Znači prvenstveno bi čovjek trebao željeti tako živjeti da sve dijeli s drugima i da svi imaju jednako. Koliko ljudi želi tako živjeti?
'Komunizam' (da ga tako nazovem) je bio prvenstveno okrenut protiv devijantnosti Crkve kao institucije, smatrajući da ne dijeli dobro i zlo s narodom, već se izdiže iznad njega, iskorištavajući ga kao sastavni dio buržoaskog eksploatatorskog vladajućeg sloja. Ove stvari nisu jednostavne za objasniti, osobito ako se shvaćaju crno-bijelo.
Smatram da Marxova misao 'Religija je opijum za narod' nije sasvim bez osnove, ukoliko pojedine crkvene strukture, skrivajući se iza religije rade na štetu naroda, na kakav god način. Pri tome odvajam pojmove vjera, religija i Crkva, to nisu istoznačnice.
Najčešće odrednice: Vjera - prihvaćanje neke tvrdnje kao istine bez njene provjere. Odnosno subjektivno duhovno tumačenje ishoda percepcije, vlastitog razmišljanja ili komunikacije. Religija - organizirani sustav vjerovanja i bogoslužja koji stavlja Boga u središte, odnosno prakticiranje vjere. Crkva - institucionalizirani oblik organiziranog prakticiranja vjere. U potpunosti se slažem sa definicijom kolege Maxa, komunizam je takav kako je postavljen jednostavno neostvariv, mislim da je to čista fantazija ili utopija, neki bi rekli filozofska kategorija.Uvijek je bilo siromašnih, bogatih, manje bogatih i više bogatih. sami po svom habitusu mi i nismo jednaki. Ja imam više obrazovanja od nekog drugog i sam m time vrijedim više, odn.želim primati veću plaću. I posljednje što je Max naveo, tko bi želio tako živjeti da svi imaju jednako?? To jednostavno ne bi bilo pošteno.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 23.09.20 10:09
Komunizam u svom temeljnom poslanju nije podnosio nikakve religije pogotovu katoličku i pravoslavnu. Naime, temeljna zasada i misao komunizma je da Bog ne postoji, na neki način je njegovan ateizam i borba protiv Crkve kao nositelja religije. Posebno je to bilo istaknuto u katoličkim zemljama gdje je carevao komunizam( Jugoslavija, Poljska, Italija)
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 11:33
Doktor Živago (citat):
Komunizam u svom temeljnom poslanju nije podnosio nikakve religije pogotovu katoličku i pravoslavnu. Naime, temeljna zasada i misao komunizma je da Bog ne postoji, na neki način je njegovan ateizam i borba protiv Crkve kao nositelja religije. Posebno je to bilo istaknuto u katoličkim zemljama gdje je carevao komunizam( Jugoslavija, Poljska, Italija)
Da, da... Naročito je imao animozitet prema načinu na koji se jedni vjernici mole u odnosu na drugi način molitve druge religije... Đe si ti, uopšte, vidio komuizm???
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15046 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 12:28
Ja se toliko radovao komunizmu, jer su rekli da neće biti para i da će sve bit džaba. Kad ono: šipak!
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 13:08
VBČ (citat):
Ja se toliko radovao komunizmu, jer su rekli da neće biti para i da će sve bit džaba. Kad ono: šipak!
Ma daj molim te, ti ne bi radio, i primao bi plaću. Bila je u Jugoslaviji izreka. " Alaj volim ovaj režim, plata ide, a ja ležim ". Mislim da se to def. nije odnosilo na većinu radnika u državi.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 13:09
NIKAD I NIŠTA NIJE BILO DŽABA..A ONO DA NEMA PARA..MA ŽIVOT BI BIO LJEPŠI DEFINITIVNO
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 13:27
Doktor Živago (citat):
Bila je u Jugoslaviji izreka. " Alaj volim ovaj režim, plata ide, a ja ležim ".
Ta izreka još uvijek vrijedi za pregršt uhljeba diljem današnjih država nekadašnje SFRJ.
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 13:31
Ma znam, znaš koliko je u Hrvatskoj takvih uhljeba. Pa evo svaki dan smo svjedoci korupcijskih afrea kod nas i svakodnevnim uhićenjima. Ti ljudi jesu ili su bili dijelovi vladajućih struktura. Pa općenito bavljenje politikom je kod nas vrlo unosno zanimanje, jer nitko od njih od plaće ne živi, ali nikom i nije stalo do općeg interesa kakvo bi bavljenje politikom i imalo za cilj. da rade za dobrobit svog naroda. Oni rade samo za svoju dobrobit i svog džepa i svoje porodice i rodbine.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 13:44
Patronalni komunizam kao mogućnost ostvarenja komunističkoga sna
Ja ipak mislim da je komunizam nekako moguć. Za razliku od komunističkih teoretičara, ne vjerujem da bi komunizam bio moguć iz vlastitih snaga i napora, stalnim napredovanjem ka boljem. No jedan patronalni komunizam je već sad moguć. To bi u praksi značilo da velika i moćna gospodarstva financiraju komunizam malih država. Kako bi to izgledalo? Primjer:
Njemačka bi mogla bit patron komunističke Hrvatske. Japan bi mogao biti patron komunističke Srbije. Norveška patron komunističke Bosne. Švicarska patron komunističke i ekološke Crne Gore itd.
Sve ove države bi uvele komunistički sustav kojeg bi financirala moćna gospodarstva drugih država. Pa volja te radit, volja te ne radit. Ukinut pare, sve džabe... Jel valja?
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 13:58
Kako zamišljate raj? Ne možete ga zamisliti. Tako je i sa komunizmom.Svijest nije razvijena ni da ga zamisli, a kamo li da živi u njemu Svijest Bušmana je bliža komunističkoj, nego savremenog "modernog" čovjeka. Obično čovjek polazi od sebe u nekim situacijama. I većina bi crkla pod teretom noseći sebi sve šta mogu da dobiju, uključujući i nepotrebne stvari. I rado bi da neko drugi radi za njih i da im služi... Kaako takvi mogu da zamisle komunizam?
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 14:14
Pozdravljam tvoju ideju VBČ jer bi to bilo najsličnije raju kako ga ja vidim. Valja druže..to je već bolje. Samo ako patroni budu takvi red,rad i disciplina..crno nam se piše
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 14:15
PORUCNIK (citat):
Kako zamišljate raj? Ne možete ga zamisliti. Tako je i sa komunizmom.Svijest nije razvijena ni da ga zamisli, a kamo li da živi u njemu
Oh ovdje smo već u teološkim vodama, ali to se doduše poklapa - jer komunizam ima neke veze s religijom (doduše bez Boga), ali i budizam je religija bez Boga. Oduvjek imam mišljenje da je komunizam bio ( a ponegdje i ostao) religija masa.
PORUCNIK (citat):
Obično čovjek polazi od sebe u nekim situacijama.
Da, naravno! I zaista se pitam bih li i u komunizmu išao na ovaj posao koji sad radim, bih li sjedio 8 sati u uredu ili pak se recimo sunčao na bazenu.
PORUCNIK (citat):
I većina bi crkla pod teretom noseći sebi sve šta mogu da dobiju, uključujući i nepotrebne stvari.
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 15:04
Bravo za komentar VBČ
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 15:29
VBČ (citat):
Dvije i pol minute džabaluka:
I đe ćeš ovo u komunizam?
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 15:35
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Obično čovjek polazi od sebe u nekim situacijama.
Da, naravno! I zaista se pitam bih li i u komunizmu išao na ovaj posao koji sad radim, bih li sjedio 8 sati u uredu ili pak se recimo sunčao na bazenu.
Bi li išao na ručak ili čekao da ti ga neko donese?
Mi, sa svojom sviješću pokazujemo da nismo ni za kapitalizam, a kamoli za socijalizam. Svijest nam je na nivou robovlasništva na prelasku u feudaalizam...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 16:10
PORUCNIK (citat):
Bi li išao na ručak ili čekao da ti ga neko donese?
Mi, sa svojom sviješću pokazujemo da nismo ni za kapitalizam, a kamoli za socijalizam. Svijest nam je na nivou robovlasništva na prelasku u feudaalizam...
Pa upravo ti to hoću reći. Kad sam sebe preispitam kakav bih ja bio u komunizmu, dolazim do saznanja da takvo što poput komunizma nije ni moguće. Ako je tako kod mene koji sam ipak svjestan radnik, zakonu vjeran gradjanin i netko tko rado plaća poreze državi - sve u svemu jedan disciplinirani gradjanin, onda se pitam šta je s masom onih koji sve to nisu.
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 16:20
VBČ (citat):
Pa upravo ti to hoću reći. Kad sam sebe preispitam kakav bih ja bio u komunizmu, dolazim do saznanja da takvo što poput komunizma nije ni moguće. Ako je tako kod mene koji sam ipak svjestan radnik, zakonu vjeran gradjanin i netko tko rado plaća poreze državi - sve u svemu jedan disciplinirani gradjanin, onda se pitam šta je s masom onih koji sve to nisu.
E, sad pokušaj zamisliti jednog "divljaka" - Bušmana. Šta misliš, da li bi on ležao u hladovini i čekao da mu porodica donese hranu, a on zdrav i u punoj kondiciji?
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 16:23
Mislim da ne bi. Pokušao bi nešto privrediti svojoj porodici. Bušnan ne bi ležao u hladovini
PORUCNIK voli ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 16:29
PORUCNIKsvemu jedan disciplinirani gradjanin, onda se pitam šta je s masom onih koji sve to nisu. (citat):
E, sad pokušaj zamisliti jednog "divljaka" - Bušmana. Šta misliš, da li bi on ležao u hladovini i čekao da mu porodica donese hranu, a on zdrav i u punoj kondiciji?
O Bušmanima znam jako malo, ali vjerujem da se u karakternim osobinama malo razlikuju od nas. I kod njih ima svega što ima i kod nas: ljubavi, ljubomore, zavisti, narcizma, ljenosti ...
Sjetih se jednog prijatelja Bosanca koji se razveo od žene, kasnije našao drugu. Bivšoj ženi je ostavio stan, ali joj je pripalo i pola zajedničke kuće. Kad joj je ponudio da ju isplati za drugu polovinu kuće rekla mu je:
- Neću za sve pare dunjaluka
- Zašto?
- Hoću da ti smetam!
Poenta je, da mislim da se ljudske osobine ne mogu izmjeniti i da će ljudi uvijek biti ljudi. To je još davno rekao i Freud kad je kritizirao komunizam kao nemoguć.
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 17:18
VBČ (citat):
O Bušmanima znam jako malo, ali vjerujem da se u karakternim osobinama malo razlikuju od nas. I kod njih ima svega što ima i kod nas: ljubavi, ljubomore, zavisti, narcizma, ljenosti ...
Ima puno ljubavi i puno smijeha.Niko o njima ne zna puno. Djelimično su opisani u filmu "Bogovi su pali na teme". Sa ličnom svojinom počinju te negativne emotivne pojave. S druge strane, posmatrajmo djecu. Da li će ona uvijek samo ležati i čekati hranu od roditelja? Neće. Krenuće da istraažuju, to rade od rođenja. Aktivnost je urođena. Uče i rade, spremaju se za život. A niko ih ne tjera. Čak ni svi ljudi nisu lijenštine, poput tebe i mene. A ni mi nismo posve lijeni, ima stvari koje volimo da radimo. Uzmimo primjer našeg Mirka. Može daa leži i "uživa". Vraga. Da mu doneseš cijeli ssvijet i da mu kažeš daa legne, ne bi to ni pogledao. On voli daa planinari i uživa u tome. Minolovac pravi makete brodova, aa možda bi i prave brodove pravio. Ne ratne, za njima ne bi bilo potrebe, nego za pecanje i krstarenje. Ja rado pečem rakiju, neko voli da kuva, neko da peca, neko da vozi neku mašinu... Proizvodnja automatska, rade mašine, aa čovjek samo iz zadovoljstva, poput računarskih programera...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 17:49
PORUCNIK (citat):
Minolovac pravi makete brodova, aa možda bi i prave brodove pravio. Ne ratne, za njima ne bi bilo potrebe, nego za pecanje i krstarenje. Ja rado pečem rakiju, neko voli da kuva, neko da peca, neko da vozi neku mašinu... Proizvodnja automatska, rade mašine, aa čovjek samo iz zadovoljstva, poput računarskih programera...
Super je to, svi mi imamo nešto što volimo i što bi mogli radit. Samo me zanima tko bi rado bio smećar, jer bi smeća i dalje bilo. Tko bi rado čistio WC-e jer bi nekakvih javnih ustanova, kafića i restorana valjda bilo? Tko bi rado muzao krave, borio se s mlijekom da ga mi dobijemo na stol, tko bi zgrtao djubar ispod krava?
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 24.09.20 20:36
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Minolovac pravi makete brodova, aa možda bi i prave brodove pravio. Ne ratne, za njima ne bi bilo potrebe, nego za pecanje i krstarenje. Ja rado pečem rakiju, neko voli da kuva, neko da peca, neko da vozi neku mašinu... Proizvodnja automatska, rade mašine, aa čovjek samo iz zadovoljstva, poput računarskih programera...
Super je to, svi mi imamo nešto što volimo i što bi mogli radit. Samo me zanima tko bi rado bio smećar, jer bi smeća i dalje bilo. Tko bi rado čistio WC-e jer bi nekakvih javnih ustanova, kafića i restorana valjda bilo? Tko bi rado muzao krave, borio se s mlijekom da ga mi dobijemo na stol, tko bi zgrtao djubar ispod krava?
Škole u Japanu nemaju pomoćno osoblje za čišćenje prostorija i to na sadašnjem nivou svijesti. Učenici od najnižih razreda pa nadalje sami održavaju higijenu prostora, koliko sam čuo (čitao). Ne misliš, valjda, da bi i u komunizmu štale bile kao danas. Pa i danas neke farme izgledaju kao, u najmaanju ruku, uredni pogoni nekih fabrika. Sigurno se ne bi ručno muzlo i čistilo đubrivo. Na nekom višem nivou socijalizma od onog koji je imala Libija, ili Švedska, u krajnjem, mogla bi se napraviti redna lista, ako se baš niko ne bi našao. da uključi muzilicu ili neki usisivač, odvod stajnjaka, šta bi već postojalo za čišćenje...
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 25.09.20 8:18
Ne znam da li se tko sjeća, a potvrđujem ovo što je napisao Poručnik, za posljednjeg nog. svj. prvenstva u Rusiji Japanci odn.. njihova reprezentacija je sama očistila svlačionicu nakon utakmice, pa su svi s tom činjenicom ostali začuđeni
PORUCNIK voli ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 25.09.20 11:17
VBČ (citat):
Ne znam zašto, ali ja kad vidim kakav džabaluk - to me odmah podsjeti na komunizam
Na potrošački mentalitet u razvijenijoj fazi socijalizma bi gledali kao na divljačko ponašanje, kad neko otima od drugih, a ima svoje. Neće biti trava zelenija u komšijskom dvorištu. Pa i danas se mnogi gnušamo stampeda pri otvaranju kojekakvih marketa a la Lidl...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 25.09.20 15:08
PORUCNIK (citat):
Na potrošački mentalitet u razvijenijoj fazi socijalizma bi gledali kao na divljačko ponašanje
Opet samo teorija. Budući da ni početna faza socijalizma nije uspjela, je ne mogu očekivat ni razvijeniju fazu socijalizma.
Doduše taj potrošački mentalitet se u kapitalizmu itekako potiče, ali na taj način jedino i funkcionira kapitalistički način gospodarstva. Kad bi se potrošnja smanjivala nestajala bi mnoga radna mjesta.
Ipak, u slobodnome društvu, svako ima izbor hoće li slijedit potrošački mentalitet, otići u pustinjake, ili pak naći neki srednji put.
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 25.09.20 16:36
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Na potrošački mentalitet u razvijenijoj fazi socijalizma bi gledali kao na divljačko ponašanje
Opet samo teorija. Budući da ni početna faza socijalizma nije uspjela, je ne mogu očekivat ni razvijeniju fazu socijalizma.
Doduše taj potrošački mentalitet se u kapitalizmu itekako potiče, ali na taj način jedino i funkcionira kapitalistički način gospodarstva. Kad bi se potrošnja smanjivala nestajala bi mnoga radna mjesta.
Ipak, u slobodnome društvu, svako ima izbor hoće li slijedit potrošački mentalitet, otići u pustinjake, ili pak naći neki srednji put.
Da, u slobodnom društvu. U potrošačkom mentalitetu je primaran profit, jeftino proizvoditi i što prije prodati po što skupljoj cijeni. Ako se roba ne prodaje dovoljno brzo, dolazi do krize hiperprodukcije. Onda lagano oporavak, pa opet i opet. da nije potrošačkog mentaliteta, kovid bi davno bio gotov. Za dva mjeseca maksimalno.
Mnoga radna mjesta bi nestala, a mnoga druga bi se otvorila...
Za našu svijest je socijalizam bio preuranjen. I toliko je ostavio traga da u našim kraajevima ljudi još uvijek čekaju da im neko nešto da: država, partija na vlasti, bogati rođak... Da je postojala iole razvijena socijalistička svijest, ne bi "džemperaši" na ulici "smijenili" foteljaše. Ne bi nacionalizam bio isplativa rabota, a politika najbolja profesija, naročito opoziciona...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 25.09.20 19:16
PORUCNIK (citat):
Za našu svijest je socijalizam bio preuranjen. I toliko je ostavio traga da u našim kraajevima ljudi još uvijek čekaju da im neko nešto da: država, partija na vlasti, bogati rođak...
Da to je točno! Ponekad se ne mogu načudit kad čitam da ljudi dolje čekaju da im država napravi kuću, pa drvlje i kamenje što nisu dobili ili moraju još čekat. Ovdje je to znanstvena fantastika, i nikad nikome ne bi palo na pamet da traži kuću od države - a ne bi ni dobio.
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 25.09.20 22:02
Toga više ni u Hrvatskoj nema. Istina..država je obnobila kuće nakon rata po stupnju oštećenja, kod zadnjih poplava u Gunji,kao kod potresa na zapadu zemlje. Ali drugo ne..to je SF..samo mašta
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 25.09.20 22:41
Da jos samo napišem da su u svim navedenim obnovama pokralo što materijala što para po dobrom starom našem običaju
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 26.09.20 18:48
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
Za našu svijest je socijalizam bio preuranjen. I toliko je ostavio traga da u našim kraajevima ljudi još uvijek čekaju da im neko nešto da: država, partija na vlasti, bogati rođak...
Da to je točno! Ponekad se ne mogu načudit kad čitam da ljudi dolje čekaju da im država napravi kuću, pa drvlje i kamenje što nisu dobili ili moraju još čekat. Ovdje je to znanstvena fantastika, i nikad nikome ne bi palo na pamet da traži kuću od države - a ne bi ni dobio.
Ovdje recimo, traže smanjenje poreza, a povećanje plata, traže radna mjesta a neće da rade. Neke partije i to nude, ali ne kažu kako i odkud će povećati plate i zaustaviti ekonomsku migraciju, ma da nije žalosno bilo bi smiješno.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 26.09.20 19:58
Kod nas vlada obećava smanjenje poreza,povećanje plaća da bi se povećala potrošnja,sindikati prije svega zdravstveni i školski traže obećano povećanje plaća,no Vlada im ne dozvoljava,odn.isto žele odgoditi zbog corona krize,ljudi bi radili ali posla nema. Turizam je ove godine prepolovljen..gdje se ruku na srce najviše ljudi sezonski zaposlilo pa su si makar malo popunili budžet..a sve ostalo stoji. Ekonomske prognoze rasta BDP su iznimno liše,a kroz 3 godine na žele uvesti euro.
Ja se svaki dan Bogu zahvalim što radim i što mi je plaća redovna za razliku od stanja kod tebe Poručniče odn.u tvojoj sredini gdje ljudi ne žele raditi. Ovdje ima ljudi koji rade i po 10 i vise sati dnevno ali im je plača mizerna.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: RELIGIJE I KOMUNIZAM 30.09.20 9:48
Nedavno sam pročitao da je američki državni tajnik Mike Pompeo naveo da Crkva ima moralni autoritet i treba govoriti o vjerskim progonima u Kini, jer su stvari zmakle kontroli. Smanjile su se mogućnosti za vjernike da prakticiraju svoju vjeru. Treba naglasiti da je Pompeo ove misli izrekao prije svog službenog posjeta Vatikanu koji će usllijediti ovih dana. Istaknuo je pritom kako SAD žele ohrabriti crkvene službenike da koriste taj moralni autoritet kako bi se poboljšali uvjeti svih vjernika, svakako katolika, ali i pripadnika svih drugih vjera u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu. Pompeo će uz Vatikan posjetiti i neke druge države, a u središtu Katoličke crkve susrest će se Državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, te nadbiskupom Paulom Gallagherom tajnikom Svete Stolice za odnose sa državama.