FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 30.03.19 10:38
U mom kraju to se zove hrastenje loze tj.grožđa.A radi se tako kako je pokazano na slici kod PORUČNIKA.Može se u kasnu jesen staviti takva loza kroz zemlju da prolazi i u proljeće prije pustanja pupa da se odsiječe i lagano iskopa onaj dio koji je bio u zemlji i koji je dobio male žilice.Prenese se tamo gdje želimo da raste dalje.Primiće se sigurno.Naravno treba paziti i odabrati sunčanu stranu.Ja konkretno sam na taj način 3 vrste grožđa presadio sebi.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 30.03.19 10:57
semsudin (citat):
U mom kraju to se zove hrastenje loze tj.grožđa.A radi se tako kako je pokazano na slici kod PORUČNIKA.Može se u kasnu jesen staviti takva loza kroz zemlju da prolazi i u proljeće prije pustanja pupa da se odsiječe i lagano iskopa onaj dio koji je bio u zemlji i koji je dobio male žilice.Prenese se tamo gdje želimo da raste dalje.Primiće se sigurno.Naravno treba paziti i odabrati sunčanu stranu.Ja konkretno sam na taj način 3 vrste grožđa presadio sebi.
Ja neću vaditi i presađivati, no za godinu-dvije odrezati od matičnog trsa, ako se na novim pojavi rod ili nove grančice. To vi trebalo da znači da se "primilo", tj da je pustio korijen. Inače, sve ovo je od jednog trsa i na sličan način umnožavano. Doduše, s više pažnje i uz dodaanje stajskog đubria, ali meni se nije dalo, pa "ako bude - biće"
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 30.03.19 20:38
Ja sam ovog proljeća probao ožilit grančicu loze u vodi. Dvije grančice s po 4 pupa stavio u vodu. I obje su nakon mjesec dana počele pupat i evo sad i listove bacile. Redovno mijenjam vodu. Ali ni jedna nije ožilila. Hoće li bit išta od toga?
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.03.19 1:36
VBČ (citat):
Ja sam ovog proljeća probao ožilit grančicu loze u vodi. Dvije grančice s po 4 pupa stavio u vodu. I obje su nakon mjesec dana počele pupat i evo sad i listove bacile. Redovno mijenjam vodu. Ali ni jedna nije ožilila. Hoće li bit išta od toga?
U samoj vodi ne znam koliko bi moglo da traje. Možda bi bolje bilo pijesak ili zemlja...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 07.06.19 22:52
PORUCNIK (citat):
VBČ (citat):
U samoj vodi ne znam koliko bi moglo da traje. Možda bi bolje bilo pijesak ili zemlja...
Raport:
Ni jedna nije ožilila, na koncu se osušile i to je bio rezultat. Medjutim, nakon njih sam uzeo još jednu i stavio u vodu. Otišao sam na odmor dva tjedna i zaboravio na nju. Roletne su bile spuštene na tome prozoru, nešto svjetla je imala iz druge prostorije. Kad sam se vratio bila je pustila blijede listiće i ožilila. Pustio sam da malo bolje ožili i presadio ju u sud sa zemljom. Super je potjerala.
Hm. Možda je uspjeh u tome bio što nije bila na suncu, a možda i zbog toga što voda nije mijenjana.
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 04.09.19 13:36
Ko voli puževe, eto mu sreće. Obrok na jednom mjestu i ne mor da se saginje puno
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 04.09.19 16:29
PORUCNIK (citat):
Ko voli puževe, eto mu sreće. Obrok na jednom mjestu i ne mor da se saginje puno
Mislim da ovi nisu jestivi.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 04.09.19 18:32
Vojnik Graničar (citat):
PORUCNIK (citat):
Pa nisu vinogradarski, ali možda da se konsultuje google ili literatura...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 05.09.19 15:35
PORUCNIK (citat):
Vojnik Graničar (citat):
PORUCNIK (citat):
Pa nisu vinogradarski, ali možda da se konsultuje google ili literatura...
Pusti internet i literaturu, još ćeš se i otrovati jer si krivi vidio, pročitao, mislio.... Vidi koliko ih ima na stablu masline, očito da ih niti jedna druga životinja ne voli jesti a onda nisu ni za ljude.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 05.09.19 18:37
Vojnik Graničar (citat):
Pusti internet i literaturu, još ćeš se i otrovati jer si krivi vidio, pročitao, mislio.... Vidi koliko ih ima na stablu masline, očito da ih niti jedna druga životinja ne voli jesti a onda nisu ni za ljude.
Iskreno, ja ni jednu životinju nisam vidio da jede puža, osim dva puža golaća kako napadaju vinograsdkog.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 06.09.19 10:05
Vojnik Graničar (citat):
PORUCNIK (citat):
Iskreno, ja ni jednu životinju nisam vidio da jede puža, osim dva puža golaća kako napadaju vinograsdkog.
Nemam baš strpljenja gledati kako puževi golaći "napadaju" vinogradskog puža. Tko bi dočekao kraj borbe.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 18.09.19 12:06
[You must be registered and logged in to see this image.] Letos pridelka komaj za lastno uporabo. Mesec maj ni bil ugoden za te rastline.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 18.09.19 14:45
mirko bratuš (citat):
Letos pridelka komaj za lastno uporabo. Mesec maj ni bil ugoden za te rastline.
Mirko odmah napravi punjene paprike.! I kad bude gotovo pozovi nas na provamo kako je to ispalo.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 18.09.19 16:30
Vojnik Graničar (citat):
mirko bratuš (citat):
Letos pridelka komaj za lastno uporabo. Mesec maj ni bil ugoden za te rastline.
Mirko odmah napravi punjene paprike.! I kad bude gotovo pozovi nas na provamo kako je to ispalo.
Ja,bi rad videl junaka,ki bi tega celega pojedel.
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 05.10.20 9:47
Imam jedno pitanje za kolege koje se bave voćarstvom. Naime na moru imam nekoliko limuna koji su se smrznuli. Odrezao sam smrznute dijelove i na završetke stavio voćni vosak i zanima me da li na postojeće stablo mogu kalamiti drugi zdravi limun i na koji način? Ovo sa rezanjem su me savjetovali domaći ljudi tamo.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 08.10.20 22:16
Možeš komotno kalemit ako ostatak nije smrznuo, tj, ako je stablo živo.
Eto, bez ikakvih dodataka, samo čisto, jestivo zrno je ubaacivano u burence. I sad: šta je - tu je. A sumnjam da ću popiti i čašu prokuvanog ove zime...
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 02.11.20 18:01
PORUCNIK (citat):
Dakle, ovako: Moj grozd je ove godine imao kakav-takav urod.
Eto, bez ikakvih dodataka, samo čisto, jestivo zrno je ubaacivano u burence. I sad: šta je - tu je. A sumnjam da ću popiti i čašu prokuvanog ove zime...
druže Poručniče, nije mi jasno zasto ne smiješ probati. Ma zericu,tek da isplahnes usta
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 02.11.20 18:58
Zato što kod mene nema "zerica". Kad krenem, onda je to dok ima, dok imam para, dok ne zatvore kafanu ili dok ne zaspim. A ni jedna ot tih opcija ne ide uz moju terapiju
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 02.11.20 19:31
PORUCNIK (citat):
Zato što kod mene nema "zerica". Kad krenem, onda je to dok ima, dok imam para, dok ne zatvore kafanu ili dok ne zaspim. A ni jedna ot tih opcija ne ide uz moju terapiju
aha..sad mi je mnogo jasnije. Dakle ti si svoje popio. Šteta,krasno izgleda...nemoj se ljutit ali s ovom maramom si isti Gadafi.
Vojnik Graničar Pukovnik
Poručniče dobre cipele-čizme imaš, nećeš đon izlizati godinama. Gdje ih kupi.?
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 02.11.20 21:27
Vojnik Graničar (citat):
Poručniče dobre cipele-čizme imaš, nećeš đon izlizati godinama. Gdje ih kupi.?
Maznuo burazu. Učinile mi se dobre za buškraft i kampovanje. Nisam siguran da je đon dobar za klizave terene, s obzirom da je plastika Nisam ih provjeravao.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 12.10.22 14:03
Zute dunje.... Mozda nisu sve bas zute kao dukat, ali smo ih obrali. Poceli da padaju same. Bilo je ca 172 komada. [You must be registered and logged in to see this image.]
I jedna veoma fina pesma na toj temi....
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 12.10.22 14:46
Biit ce rakije dunjevače
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 12.10.22 21:35
Uf, ali za pečenje dunjevače treba jako puno komine za jako malo rakije
_________________ In medias (t)res...
SveJug voli ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 12.10.22 21:48
Komina, kom - to je ono od čega se peče rakija. Dunje se usitne - izrežu, izribaju ili kako god već netko prakticira kako bi lakše fermentirale. U Dunji nema puno vode, suhlja je i duže joj treba da proradi, a daje manje tekućine - rakije. Kom ili komina od šljiva - netko šljive izgnječi, netko ih raspolovi pa izvadi košticu i odstrani peteljku, znam ljude koji su i gulili šljive. Netko ih ostavi čitave, onakve kakve je pokupio ispod drveta. Sve to utječe na kraju kakva će i koliko će biti rakije.
_________________ In medias (t)res...
SveJug and Doktor Živago vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL