FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.03.24 18:34
paradajz (citat):
Kako da dunju nakalemim?
Na šta bi kalemio dunju? Koja ti je podloga?
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
The author of this message was banned from the forum - See the message
paradajz Džomba
BROJ POSTOVA: : 107 ČLAN OD: : 2014-02-23
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.03.24 18:55
To me zanima na koju podlogu.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.03.24 19:01
Kalemljenje. U mom kraju sada dożivljava pravu ekspanziju. U selu Miloševac,opština Modriča jedna kalemarska firma 2022 izvezla je 8 Miliona sadnica kalema. Sada su jako popularni kalemi starih sorti voća. Šta je kalemljenje? Vid vegetativnog razmnožavanja. Treba ti podloga i sam kalem,odnosno pupoljak,grančica sa dva pupoljka. Spominješ dunju. Na glog (podloga)ide mušmula,kruška i dunja. Znači glog je podloga,”živ “je,negdje si ga našao,kupio…..i zasadio na željeno mjesto. Odseci što ravnije granu,prečnika recimo 4 cm,napravi procjep u njoj cijelom dužinom. Kalem grančicu sa dva pupoljka zareži pod uglom od 45 stepeni i stavi u taj procjep tako da bude pod korom. Dvije takve grančice sa dva pupoljka,zasječene staviti znači pod koru. Sada ti preostaje zaštititi svoj rad odnosno kalem. Ja sam mazao balegom (sada ima kalemarski vosak), okolo grane neka tkanina ili gaza. Osigurati sa kanapom. Staviti najlon kesu preko svega,izbuši samo dve rupice na vrhu gdje su pupoljci. Dobićemo idealnu temperaturu i vlažnost za srastanje. Opet umotaj kanapom,stavi na pupoljke kalemarsko ljepilo. Tako “obradjen “kalem trebao bi da se primi a osigurao si ga od životinja (preventiva da ga ne obrste)
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.03.24 19:13
Milutine, misli li se pod glogom na bijeli glog?
Ja sam nešto mislio da dunja može i na jabuku i krušku i obrnuto. Izgleda da drug Paradajz nema uopće podloge. A bez toga nema ni kalemljenja.
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.03.24 19:21
Nema kalemljenja bez podloge. Mogu se te sorte kombinovati,mislim dzanarika takodje. Da,bijeli glog. To kalemljenje pod koru je u principu jednostavno. Poenta je da se grančica primi,koristi korijen podloge. Bitno je isto kada započneš kalemiti da ga i završiš. Znači friško odsječena kalem grana,na licu mjesta je zarežeš,gurneš u procjep na podlozi. Ostalo je manje više zaštita od spoljnih faktora. E da,na vrh pupoljka staviti kalemarskog voska/ljepila malo. Time obezbedjujemo da kalem grana preko korijena podloge “povuče “ hranu,vodu…
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.03.24 19:30
Ovo “nema kalemljenja bez podloge “je uslovno rečeno. Naravno da ima,vrbe,topole (Salix uopšte)možeš kalemiti/razmnožavati jednostavnim presadjivanjem. Jagodičasto voće bokorenjem i td
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.03.24 20:19
Ja sam stavljao,hoćemo hranu preko korijena a ne preko pupa. Nisam eksperimentisao,mislim da ako ne zatvorim pup da bi (lako moguće)moglo doći do formiranja korijena na vrhu pupa. Dugo je prošlo otkada nisam kalemio voće,nisam ni voćar po struci.
milutins: komentar modifikovan dana: 31.03.24 20:24; prepravljeno ukupno 1 puta
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.03.24 20:25
Bitno je u početku da se “spoji “ ,kasnije iduće sezone normalan proces
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.03.24 20:33
Znači kalemiš na pupoljak,ova sezona što se tiče pupanja je odradjena,već ga imaš. Iduće godine sve po redu,pupoljak,pupanje,cvjetanje,oprasivanje,listanje i td
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.03.24 20:50
Ja mislim da voćari ovo zovu zaspali,uspavani pupoljak. Ti kalemiš na neku podlogu divljaku,nebitno. Imaš ti tu na njoj još dosta pupoljaka,odstraniš ih da ne crpe hranu i hoćeš samo novi kalem,željene sorte. Iduće godine kada se to primi odsiječeš iznad novog kalema,gdje god si sjekao namažeš voskom,balegom,ljepilom. I dobio si novi kalem. Znači sve se ostrani osim tog jednog/kalem pupoljka.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 20.07.24 4:51
Kod sadnje drveća ili voća najvažnije je sama sadnja. Treba voditi računa o nekoliko bitnih stvari. Najbolje je saditi u kasnu jesen,izbjegava se zalivanje,naravno treba sadnicu zaštititi od mraza i drugih faktora. Sadnjom u jesen korijen preko zime ojača,spreman je za početak vegetacione sezone. Treba je zaštititi i od vjetra,jednostavno kolac i vezivanje. Bitno je neposaditi plitko i voditi računa o razmaku,veličini krošnje. Nije isto saditi npr orah koji ima krošnju 10 ak metara ili Pančićevu Omoriku. Treba voditi računa da drvo/voćka ima i dovoljno svjetlosti. Za voćnjak treba veća površina zemljišta mada danas imamo veoma mnogo patuljastih vrsta idealnih za hobi voćnjak. Kod voćki malo je komplikovano,od vrste do vrste,treba pravilno formirati krošnju,voditi računa o zaštiti,prihrani,rano cvjetanje može mraz uništiti trud mada i za to ima rješenja
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 20.07.24 8:51
Kako se radi prihrana? Ima li razlika od voćke do voćke?
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 20.07.24 13:23
Razlika je prevashodno od tipa zemljišta. Zemljište je stijena koja se sastoji od vazduha,vode i mineralnih materija. U većim voćnjacima trebalo bi utvrditi ph zemljišta,grubo rečeno utvrditi da li je zemljište kiselo ili lužično. Iskusan voćar,seljak,domaćin bazira se na iskustvo. Siguran znak da voćkama nedostaje Nitrogen (N) /Azot/Dušik je opadanje ploda. U fazi formiranja i nalivanja ploda biljki treba najviše hrane (N). Znači u periodu kasnog proljeća i tokom ljeta. Treba oko voćke otkopati i dodati stajnjak,zatim vratiti zemlju. Ukoliko nema stajnjaka vršimo prihranu sa vještačkim djubrivom. Urea ili KAN imaju visoku koncentraciju Azota ,KAN je “pojačan “sa dolomitom. U ovisnosti od voćke može i NPK tip vješt djubriva (azot,fosfor,kalijum,gdje bi odnos bio duplo više azota.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 20.07.24 13:32
Ako vršiš prihranu sa vještačkim djubrivom vodiš računa o kiši,bacaš pred kišu. Ukoliko nema kiše moraš navodnjavati. U protivnom sav azot ode u vazduh,džaba trud.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 20.07.24 14:44
Malo iskustva imam oko loze. A nisam ni voćar. Dok sam živeo na selu imali smo veliki voćnjak,većinom šljiva raznih sorti. Nešto kruške viljamovke,trešnje,višnje,kajsije,jabuke i orasi. Ovdje voćar iz hobija,par viljamovki,jabuke,kajsije i dva stabla trešnje. Sve ukupno 15 ak. Hobi bašta takodje. Sve organsko,moje sjeme,sam proizvodim rasad. Favoritna povrtlarska kultura bundeva Mislim da sam u svojim ranijim postovima ubacivao dosta slika u podforum “Vrt “.
PS: kod mene u bašti i voćnjaku stajnjak i kompost je osnova svega. Od rasadničke proizvodnje,preko sadnje povrtlarskih kultura i naravno pripreme zemljišta,obogaćujem ga sa stajnjakom. Presadjujem rasad u stajnjak,šaka stajnjaka jedna biljka. Priprema zemljišta:dodam i tzv “pitmus “(djubrivo od musa) zbog zadržavanja vlažnosti.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 20.07.24 15:03
Najbolji vrtlar na forumu je Zoran1, Slovenac. Ima manji plastenik,postiže fantastične rezultate u proizvodnji povrća,naročito krompira. Stručnjak za lozu,fermentaciju vina,preradu voća uopšte. Ima svu tehnologiju.
vladimir voli ovaj upis
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 20.07.24 15:16
Imam nešto loze divljaka. Čisto radi arhitekture pejzaža,bude nešto roda. Sjećam se jednog proleća završio obrezivanje . Nisam siguran da li sam postirao ovdje ili na FB? Sjećam se komentara “lacoša “, iskusnog vinogradara:”nećeš imati roda ove godine “. Bio je u pravu
VBČ voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 20.07.24 18:03
do pocetka rata izvoz jabuka u Rusiju bio dobar posao. 150 000tona iz Srbije svake godine islo u izvoz.zanimljivo da je zlatni i crveni delises popularan na trzistu bivseg SSSR. KIRGISTAN JE VELIKI UVOZNIK sadnica iskljucivo zlatnog i crvenog delisesa. zasto bas ove dve sorte sadnica idu masovno u Kirgistan? nasi izvoznici tvrde da ova sorta odlicno uspeva u Kirgistanu a i da tamosnji narod voli slatke jabuke
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 20.07.24 20:53
umesto domacih jabuka u ino marketima tipa Lidl su uvozne jabuke pink lady iz italije. TAKO TO IDE kad se trgovine prodaju strancima. srecom u Srbiji na svakom cosku ima pijaca na kojoj se moze kupiti domace voce i povrce po znatno nizim cenama jabuke,kruske,breskve 0.8 eur kg
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 30.10.24 1:44
Dunja je zahvalna voćka. Dugo traje,30-40 godina,najviše voli padine. Nema mnogo posla oko nje,ne napadaju je insekti ili bolesti. Stižu u ovo vrijeme,mada ima i ona pjesma:” Dunje ranke,kruške karamanke “ . U mom kraju nije bilo dunja ranki,bilo je krušaka karamanki. Spremala se marmelada i slatko od njih. Marmelada se koristila najviše za kolače a slatko onako uz kafu se služilo i iznosilo pred goste uvijek sa čašom vode. Marmelada ako se čuvala na suvom,hladnom i mračnom mjestu (špajz kod mene) mogla je opstati 15 ak godina. Provjerio:1986 napravili smo marmeladu od dunja ostavili u špajzu,zaboravili na nju. Nisam niti ulazio u taj špajz sve do Septembra 2000 godine. Pronadjem slučajno teglu,otvorim je. Marmelada u savršenoj kondiciji,pravi delikates.