FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Voćarstvo 15.03.13 1:31
Kalemljenje
Našao sam podatak šta se može s čim kalemiti. Ima li netko iskustva. Posebice je li moguće kalemiti krušku i jabuku na glog? Kršku na razdeliju?
Navodi:
kruška se može kalemiti na divlju (i pitomu) krušku, jabuku, rezdeliju, dunju i trn (glog), kajsija na domaće sorte pitomih i divljih šljiva, rezdeliju i šefteliju. šljiva na domaće i divlje sorte šljiva i na rezdeliju,(grzdelija) jabuka na divlje (i pitome) vrste jabuke, na krušku, dunju i na trn (glog), dunja na divlju dunju, mušmula na dunju, divlju krušku, trn (glog), oskorušu i brekinju, breskva i nektarina na divlju breskvu, šljivu, šefteliju, badem i rezdeliju, višnja na divlju trešnju i divlju višnju (magrivu), trešnja na divlju trešnju ili divlju višnju, (raseljkaa) rezdelija na šljivu, badem na breskvu, kajsiju ili šefteliju, orah na orah, pitomi lješnjak na divlji lješnjak, i to kalemljenjem metodom na „engleski spoj“, dok se ne može uspješno kalemiti lješnjak na divlji kalemljenjem metodama na procjep i pod koru, kivi na divlju vinovu lozu, itd.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 15.03.13 1:49
Izvini za post,morao sam ga obrisati-nisam video ko je postavio temu.
Majdan Gušter
Spomenica Prvoborca FS BROJ POSTOVA: : 35 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 26.01.14 19:53
VBČ (citat):
Kalemljenje
Našao sam podatak šta se može s čim kalemiti. Ima li netko iskustva. Posebice je li moguće kalemiti krušku i jabuku na glog? Kršku na razdeliju?
Navodi:
kruška se može kalemiti na divlju (i pitomu) krušku, jabuku, rezdeliju, dunju i trn (glog), kajsija na domaće sorte pitomih i divljih šljiva, rezdeliju i šefteliju. šljiva na domaće i divlje sorte šljiva i na rezdeliju,(grzdelija) jabuka na divlje (i pitome) vrste jabuke, na krušku, dunju i na trn (glog), dunja na divlju dunju, mušmula na dunju, divlju krušku, trn (glog), oskorušu i brekinju, breskva i nektarina na divlju breskvu, šljivu, šefteliju, badem i rezdeliju, višnja na divlju trešnju i divlju višnju (magrivu), trešnja na divlju trešnju ili divlju višnju, (raseljkaa) rezdelija na šljivu, badem na breskvu, kajsiju ili šefteliju, orah na orah, pitomi lješnjak na divlji lješnjak, i to kalemljenjem metodom na „engleski spoj“, dok se ne može uspješno kalemiti lješnjak na divlji kalemljenjem metodama na procjep i pod koru, kivi na divlju vinovu lozu, itd.
Krusku i jabuku jest moguce kalemiti na glog, za rezdeliju ne znam. Imam dosta iskustva u kalemljenju i mogu ovo samo potvrditi. Naravno da je vazno kako se kalemi i najvaznije kad. Onda vrsta kalemljenja. Na pup se recimo moze kalemiti cijelu godinu dok na rascijep samo u poljece ili jesen.
Majdan Gušter
Spomenica Prvoborca FS BROJ POSTOVA: : 35 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 22.02.14 21:51
Danas sam kalemio sljivu pa cemo vidjeti. Ako se primi postavit cu slike. Doduse kalemio sam samo na pup pa nisam siguran u uspjeh.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 22.02.14 22:02
Majdan (citat):
Danas sam kalemio sljivu pa cemo vidjeti. Ako se primi postavit cu slike. Doduse kalemio sam samo na pup pa nisam siguran u uspjeh.
Nisam se previše zagledavao pa šta več pupa?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
The author of this message was banned from the forum - See the message
paradajz Džomba
BROJ POSTOVA: : 107 ČLAN OD: : 2014-02-23
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 23.02.14 18:10
Pupa vec odavno. I zumbuli su procvali.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 24.02.14 9:37
Točno je da je marelicu najbolje obrezivati u kolovozu
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 14.07.14 8:27
ZAGORAC (citat):
Točno je da je marelicu najbolje obrezivati u kolovozu
Da ili ne????
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 28.09.14 11:28
Kad počinje sezona kalemljenja? Je li moguće već naredni mjesec kalemiti. Nisam još nikad kalemio, pa bih sad probao. Šljive su u pitanju.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 28.09.14 21:28
VBČ (citat):
Kad počinje sezona kalemljenja? Je li moguće već naredni mjesec kalemiti. Nisam još nikad kalemio, pa bih sad probao. Šljive su u pitanju.
Mi smo općenito izvršavali kalemljenje pred kraj zime i početkom proljeća, znaći prije kretanja vegetacije, i već kada je maja vjerovatnoča mrazeva. radili smo T rezom, a što se tiće šljiva imali smo sortu Stanley.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 28.09.14 22:19
Znači još je rano.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 29.09.14 18:31
To trebaš sam da odlućiš, ima ti tu puno faktora, od klimne (a promijenila se) pa do obićnog pitanja nekome starom djedu koji to radi već 100 godina.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 19.06.16 19:19
Kakva je situacija sa vocem ove godine? Bilo je mrazeva, snijega.Sta je sa malinama u tradicionalno malinarskim podrucjima(Podrinje,Zlatiborski okrug itd).Kakvo je stanje u vinogradarstvu?Uopste u vocarstvu?
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 19.06.16 23:47
U Dragacevu i ivanjickom kraju grad je umanjio prinos maline za oko 20 %.Smederevo, Nis i Krusevac ima posledice grada, Moj kraljevacki kraj -sljiva odlican rod, kajsija - 70% stradala od mraza, tresnja vrlo dobar rod. kruska i jabuka vrlo dobar rod stim sto je jabuku mestimicno zakacila ervinija,
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 24.06.16 2:10
Kod mene ovdje je ove godine katastrofa sto se tice roda.Prosla godina je bila za pamcenje, narocito kod krusaka, jabuka i tresanja. Grane su se bukvalno savijale od vrlo kvalitetnog roda.Ove godine sam ulozio mnogo truda u obrezivanju, jesenas sam uradio kvalitetnu zimsku pripremu- nije bilo mraza, cvjetanje je bilo ok.Jednostavno roda nema.Imam mali vocnjak, zasadio sam ga prije 10-ak godina( jabuke, kruske i tresnje). Povrce mi je izuzetno dobro ove godine, mada sam ga zbog vremenskih uslova posadio relativno kasno.Grasak i pasulj izgledaju mocno, paprika takodje, paradajz je ponos baste, treba da ga ima zrelog za 15-20 dana.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Zima krajem travnja mi je unistila sve u vocnjaku, samo je kivi nekom cudom prezivio i sada radi ludo. Posadeno prije pet godina.
pucflek: komentar modifikovan dana: 28.07.16 21:11; prepravljeno ukupno 1 puta
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 27.07.16 2:30
Rod je dosta podbacio u odnosu na proslu godinu, ali su breskve ukusne sa dosta secera- 100 % organik [You must be registered and logged in to see this image.]
pucflek Vodnik
BROJ POSTOVA: : 447 ČLAN OD: : 2016-02-26
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 31.07.16 18:01
Nesto lose. I onih deset i pola sljiva sto su ostale...idu o ovom smjeru.
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 15.08.16 20:34
Nema greske.Kalemljenje je nacin razmnozavanja vegetativnim putem, vrlo cesto desi se i neuspjeh.Ti si jednostavno smanjo sansu za isti.Ako jedan rez " omane" nece drugi.
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 15.08.16 20:59
Neuspjeh mi je dobro poznat. Ako se "primi" jedna od deset, zadovoljan sam. Dosad mi je uspjelo kod tresnje, kruske i breskve...jos cekaju sljive, nektarine i jabuke. Marelica je, cujem, misija nemoguce. Isti uspjeh sva imala sa susjedom, starim majstorom. Jedna od dvanajest. No, nije mi težko. Uživam.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 15.08.16 21:11
Mozda malo preterujem ali smatram da je dobar poljoprivrednik sa znanjem u rangu barem magistra nauka.Pogotovo sada u ovim uslovima. Izazova je tu na pretek.Mora se poznavati bukvalno sve, sjeme, zemljiste,agrotehnika, zastita biljaka, meteorologija, ekonomija i mnogo jos toga. Uspjesan seljak ponavljam po znanju ne zaostaje za magistrom masinstva, ekonomiste i sl da i ne spominjem.U odnosu na polj proizvodjaca oni su prave analfabete
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 23.08.16 23:49
Juce sam razgovarao sa rodjakom iz starog kraja.Godina je toliko rodna da i oni najstariji nepamte takav rod.Sve kompletno, povrce, rod psenice je bio rekordan, kukuruz izgleda mocno, livade bogate travom. Voce da covjek zaista ne povjeruje, grane su se savile od roda.Kazani uveliko rade, rane sorte sljiva. Poslao mi je fotografije vocaka sljiva, jabuka i krusaka, licno takav rod nisam video. Ovdje kod mene voce je poprilicno podbacilo ali je povrce zaista impresivno.Imam prijatelja Makedonca, fantasticnog vocara, zavrsio je Zemjodelski u Skopju( preko puta auto komande ) , on mi je velika pomoc prilikom obrezivanja, formiranja krosnje i sl. Moracemo da smislimo " strategiju" za iducu godinu. Naravno ovo je samo hobi 15-20 stabala jabuka, krusaka, tresanja i breskvi.Na moju veliku zalost imao sam 12 stabala sljive " madzarice" , sve sam morao da izvadim, napala bolest, neka vrsta raka.A bile su krenule fantasticno, dve godine su radjale iznad svih ocekivanja. Jednostavno sadnice su bile zarazene, nije bilo lijeka.
PS: sada se bakcem oko kalemljenja/ razmnozavanja ruza, koristim dve tehnike- da li ce biti uspjesno tesko je reci?
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 24.08.16 3:21
Pucflek one zarazene sljive sto si prikazao izgleda mi kao tipicno gljivicno oboljenje.Znaci moras da odradis preventivu u fazi cvjetanja.Neznam sta ima kod vas na trzistu u poljoprivrednim apotekama.Posavjetuj se sa njima, pokazi im fotku, ako neces da se " bakces" sa organskim tretmanima onda neki fungicid.Nije to toliko strasno, ipak je tretman u fazi cvjetanja . Ako koristis hemiju u povrtlarstvu neko pravilo je da se ne tretira nista barem 7 dana pred berbu. U danasnjim uslovima gotovo je nemoguce vocarstvo bez hem preparata- bolje u cvjetanju nego u vrijeme formiranja ploda.
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 24.08.16 22:08
Pre pocetak sezone koristim preparat na osnovi bakra, a za vrijeme cvjetanja upotrebim fungicid (WG), kada vec odpadne vise od dve trecine latica, a za sam kraj imam organsko gnojivo na osnovi aminokislina ali ga ove godine nije bilo potrebno upotrijebiti. Za ove losu sezonu je krivo zimsko vrijeme krajem travnja, sta nije odmah unisteno, sada propada na ovakav nacin. Sljiva, jabuka, marelica, tresnja, …
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 24.08.16 22:27
Od sorte Stanley nije ostala ni jedna sljiva, a od stare italijanske sorte Grossa di Felisio mi je ostala samo ova...ali i ova je pogodena.
Milutins, kalemljenja ruza ? Susjed ima ludo ideju oko kalemljenja kivija, nikad nisam cuo da je to moguce?!
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8051 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 04.09.16 21:01
otrcana je neka prica da je nasa roba skupa i nekvalitetna za zapadno trziste a ja se pitam kako je to moguce? kg tresanja letos u Becu kosta 7eur, kod nas max 2eur.slicna je razlika i kod drugog voca ili povrca. kako to da roba iz EU moze na nase trziste a nasa nemoze na njihovo trziste?
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 04.09.16 22:56
vladimir (citat):
otrcana je neka prica da je nasa roba skupa i nekvalitetna za zapadno trziste a ja se pitam kako je to moguce? kg tresanja letos u Becu kosta 7eur, kod nas max 2eur.slicna je razlika i kod drugog voca ili povrca. kako to da roba iz EU moze na nase trziste a nasa nemoze na njihovo trziste?
Zato što EU traži kupce a ne dobavljače. Kad smo mi ušli u EU banane su bile oko 0,7 EUR, kad smo ušli cena se podigla na 1 EUR, a sad je oko 1,25EUR.
pucflek Vodnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 10.09.16 16:44
[You must be registered and logged in to see this image.] Mislenje o optericivanju grana? Ove godine moze, kad nema voca, neka visi beton.
milutins Kapetan I klase
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 28.08.17 3:06
Ova gornja slika ?Nisam vocar,mislim da je divlja kruska (Pyrus Pyraster).Ovih dana radim na svojoj vikendici,nesto sam krcio,sadio ,slucajno je otkrio.Na medji.Zainteresovala me,u prvi trenutak pomislio sam da je oskorusa-ipak nije.Ipak pripada komsiji,nekih 15 cm od medje,samonikla.Moze li neko sa 100 % tnom sigurnoscu odrediti vrstu-moje misljenje je da je u pitanju divlja kruska .Komsija niti zna da postoji,niti gdje je medja,sa njegove strane je dosta nepristupacno,zaraslo u sumu,nista ne krci niti sam ga video blizu medje.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 28.08.17 13:38
Meni se prema plodovima ucinilo da su smokve. Ali po listu vidjeh da nisu. Za divlju krusku su cudni listovi. Prema liscu ovo nije divlja kruska. Zapravo, najcudniji i jesu listovi.
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 28.08.17 15:04
VBČ (citat):
Meni se prema plodovima ucinilo da su smokve. Ali po listu vidjeh da nisu. Za divlju krusku su cudni listovi. Prema liscu ovo nije divlja kruska. Zapravo, najcudniji i jesu listovi.
Dobro zapazanje. I meni se na prvi pogled iz daljine ucinilo da se radi o smokvi. Bio sam jako zacudjen, kada sam prisao blize, osmotrio plod i list ucinilo mi se da je u pitanju oskorusa. Opet cudjenje, otkud ona?Nije oskorusa, moze se uporediti list, mada su slicni, kod oskoruse su zavrseci drugaciji "izrezbareni ".Velicina i boja lista je ista, kao i nervatura. Divlja kruska je takodje raritetna vrsta. Oskorusa naravno nije kruska, mada je mnogi "trpaju "tu.Ima "jasenolike "listove, slice takodje jarebiki -jarebika je sorbus aucuparia, mislim da je mirko bratus ranije ju negdje postirao.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 28.08.17 15:19
Uporedi listove oskoruse sorbus domestica sa ovim sto ja smatram da je divlja kruska,videces .Osim toga oskoruse nema na sjev amer cont.Videces slicnosti i razlike. Takodje uporedi listove sorbus aucuparie, tj jarebike.Meni opet listovi vuku na divlju krusku. Takodje ima tu (nekih 25m udaljena) neka vrsta viljamovke-mi u selu smo je jednostavno zvali kaizerka, vjerovatno po kaiser viliamu. PS:vjerovatno si u pravu, tesko da je divlja kruska, listovi se ipak znatno razlikuju. Steta sto je nisam primetio u cvetanju. Kad odem sutra ili prekosutra gore, pogledscu i koru. Ima dosta plodova, skontacu valjda.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 28.08.17 17:03
Uslikaj sutra jedan list posebno. Meni na ovoj slici izgleda kao da su tri lista grupirana na vrhu, a po dva simetricno ispod. To ne odgovara ni divljoj kruski ni oskorusi. Zaista zanimljiva biljka.
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 05.09.17 19:49
[You must be registered and logged in to see this image.] Po toči,ki nas je doletela 6.8. in je oklestila vse listje z dreves, so zdaj zacvetela jabolka in hruške.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 05.09.17 20:14
mirko bratuš (citat):
Po toči,ki nas je doletela 6.8. in je oklestila vse listje z dreves, so zdaj zacvetela jabolka in hruške.
U januaru - berba
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 05.09.17 20:20
PORUCNIK (citat):
mirko bratuš (citat):
Po toči,ki nas je doletela 6.8. in je oklestila vse listje z dreves, so zdaj zacvetela jabolka in hruške.
U januaru - berba
Če ne bo preveč snega.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 05.09.17 20:38
mirko bratuš (citat):
PORUCNIK (citat):
mirko bratuš (citat):
U januaru - berba
Če ne bo preveč snega.
Samo da ne bude mraza, snijeg ne smeta
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 05.09.17 20:53
[You must be registered and logged in to see this image.] Tudi bukev ima čisto spomladanske barve.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Voćarstvo 05.09.17 21:20
mirko bratuš (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Tudi bukev ima čisto spomladanske barve.
Sad je jestivo
VBČ KONTRA ADMIRAL