- PAJA (citat):
- Imali smo tada nekog porucnika,mislim da se prezivao Orsagovic koji nikako nije mogao sa skoci cin vise jer se nije bas odlikovao inteligencijom.Sa ostalim oficirima smo imali sjajne odnose jer nisu bili pritisnuti karijerom.Drago mi je da ima jos nekog iz Maribora.
Bio sam radio-telegrafist, Augustovac 85-e, V.P. 8149 Maribor, Kasarna Vojvode Mišića.
Spavao sam u spavaonici pored tebe, Pajo. Kad bih vidio sliku, možda bih se i sjetio tko si. No, kako je spavaonica Centra veze bila povlaštena, jer ste radili u smjenama i mogli spavati bilo kad, uglavnom ste bili grupica za sebe, pa ne mogu biti sasvim siguran.
Već sam prije vidio ovu poruku, pa da ispravim "povijesnu nepravdu":
Poručnik Orsagović je bio "vječiti poručnik", jer:
a) vojnu akademiju je završio "uz rad" (prvo je bio podoficir)
b) prvi put nije imao sreće, jer je dobio slabiju ocjenu (o godišnjim ocjenama je ovisio broj godina do prelaska u viši čin), pošto se generacija prije nas prevrnula s kamionom, kad su išli "s radova" (bili su na terenu tjednima i postavljali telefonske bandere do nekih sela), pa je jedan Albanac ostao bez vrhova nekoliko prstiju (porezala ga je bušilica za kopanje rupa u zemlji)
c) drugi put nije imao sreće, jer je dobio slabiju ocjenu, pošto se jedan Crnogorac iz mlađe generacije zamijenio s kolegom za stražu u auto-parku, pa se propucao kroz prsa PAP-ovkom (i nekim čudom, nije ozlijedio ništa bitno, pa ni rebro, te je nakon bolnice otpušten kao nesposoban (što ga je jako pogodilo))
Orsagović je bio inače iz Čakovca, jako dobar čovjek, vjerojatno zato jer je prije nego što je postao oficir radio kao podoficir s vojskom.
Npr, za našu generaciju nije htio "proizvesti" desetare (iz prehodne), zato da nas bespotrebno ne maltretiraju.
Sjećam se kad smo imali "dvoboj" u gađanju zračnom puškom protiv nekih strijelaca iz Maribora, pa je on svojom puškom, onako "lovački" (lakat lijeve ruke u zraku, a ne na tijelu) imao bolji rezultat od mene (koji sam nastupio na prvenstvu Jugoslavije u zračnoj pušci).
K tome je i bez frke ispalio tromblon iz stojećeg stava, dok sam ja sa strahom ispalio s puškom umetnutom u brazdu u zemlji.
Imena oficira i podoficira se sjećam, ali možda im ne bi bilo drago da se objavljuju po forumima, iako je prošlo tako mnogo vremena.
Nikad ni jednog nisam sreo, samo sam se nasmijao kad su nakon rata u Sloveniji (bio sam tada radio-telefrafist u policiji, priučuvni sastav) i dalje dolazile poštom neke JNA novine, pa sam jedne slučajno otvorio i kad tamo, kapetan Pici (to mu je bio nadimak, bio je šef Komande stana (čistačima i vozačima) i jedan njegov zastavnk (poznat kao najdeblji u garnizonu Maribor) - pričaju da su ih zatočili u rudniku. Ajd, dobro, valjda je pored Maribora bio neki rudnik, tko će ga znati.
Uz događaj pod c) i dva mala dodatka:
1) Prijespomenutog Crnogorca je u bolnici (koja je bila odmah pored kasarne) posjetio brat, pa je nakon toga ovaj krenuo s pričom da je bi žrtva maltretiranja (to se sada u firmama zove "mobing") ne bi li dobio neku vojnu penziju.
Posljedica toga je bila, da su nas sve zatvorili u učionicu (došli su oficiri KOS-a) i vodili neke na pojedinačno ispitivanje, a onda je bilo i grupno, da se vidi je li ga tko dirao.
Zaključak je bio da je izmislio.
(Zajebancije je bilo, al' uvijek je ima i nije to bilo nešto što bi ga potaklo da se upuca. Npr ja sam sebi i njemu narisao smajlija na palcu kemijskom, njemu kad je spavao. Neki su ga zafrkavali da mu fale ovce s planine ... nije ga previše ni mučilo što je kao i svi, preskakao ogradu u išao u grad, pa ih je neki oficir iz susjedne pješadijske kasarne uhvatio...)
2) Bio sam pomoćnik dežurnog oficira taj dan, a kako smo išli "na igranke" preko puta, u Srednjoškolski ženski internat "Lizika Jančar" koji je bio samo cestom odijeljen od naše ograde, imao sam curu, jednu krasnu maturanticu (ja sam bio godinu stariji). Ona je došla na kapiju, ja sam brže-bolje uvjerio prijatelja Slovenca da me zamijeni na par sati, izvadio iz džepa tri okvira s po 10 metaka, stavio na pult prijavnice, vojni policajac ih je strpao pod pult, da se ne vide, onda ih je za par minuta dao kolegi i otišao sam s malom do Drave, sjedili smo na kupu sijena i ljubili se.
Kad sam se vratio, drama. Dežurni oficir ispituje stražare (nije postojala stalna straža, već samo patrola, koja bi došla po metke, napravila krug uz ogradu, vratila metke i bila slobodna 2 sata). Slovenac pretražuje prijavnicu. Pretražuje sobu dežurnog oficira.
I sad, ja ne znam što ću, da li je tip svjestan da mu pomoćnik nije baš trebao biti popodne netko drugi, šutim. On pošalje patrolu da traže metak.
Ja stavim ruke u hlače, kad ... metak u džepu. Super. Prekrasno.
Dam ga oficiru, ovaj ne zna da li je to taj metak ili sam ja bio uokolo da ga nabavim, jer uvijek se nađe netko lud, pa na gađanju bezveze repetira i ne ispali. Pošalje me na popodnevno spavanje, jer moram doći opet navečer i bdijem cijelu noć.
Penjem se taman na krevet (bio sam gornji), kad dotrči vojni policajac (u toj kasarini je tada bila samo Komanda stana, Veza, (Izviđači - jedno vrijeme, kasnije se odustalo od ženske postrojbe pa su otišli u novi blok u Kadetnicu) i Vojna policija), zove me dežurni oficir.
Mislim si, sad sam najebo, valjda idem odmah u pritvor. Kad, veli on meni da preuzmem telefon i sjedim tu, da se netko u auto parku upucao.
Onda su došli blijedi stražari, jer su mislili da se netko ubio metkom koji su oni izgubili, pa su otišli sretni, kad su čuli da sam ga našao.
I od te cijele strke i panike, dežurni oficir je zaboravio na to izgubljeno-nađeno s metkom, tako da nitko nije saznao za moj izlet s curom na Dravu.