FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 58 ČLAN OD: : 2013-03-13 DOB : 110
Naslov komentara: Re: Habemus papam 15.03.13 21:18
Hoce, naci ce se ali nije u tome problem. Problem je kad se takvima to tolerise i prikriva. A to je radjeno ne samo u Katolickoj vec i u Pravoslavnoj Crkvi.
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Habemus papam 15.03.13 21:53
Gligor (citat):
Hoce, naci ce se ali nije u tome problem. Problem je kad se takvima to tolerise i prikriva. A to je radjeno ne samo u Katolickoj vec i u Pravoslavnoj Crkvi.
Gligore imaš +.Takve potpuno izolirati negdje u Sibiru.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Habemus papam 22.03.13 17:26
Matrix (citat):
Vojnik bez čina (citat):
Da upravo mi je on pao na pamet kad je obznanjeno s vatikanskog balkona da je Papa uzeo ime Papa Francesco, što sam kao asocijaciju na njega preveo kao Papa Franjo jer Sv. Franjo je na talijanskom St. Francesco.
Francesco je po Talijanskom a kod nas Franjo,nisi pogriješio.
Niste na zalost jedini koji su duhovno ime novoizabranog naslednika stolice Sv Petra preveli,skratili i sl.Gotovo svi mediji na prostoru bivse SFRJ se ponasaju u tom duhu. Nepristojno je mijenjati duhovna imena visokih vjerskih dostojanstvenika,oni pri izboru uzimaju duhovno ime(privilegija). Ovdje kod mene niko ga ne zove Franky. Zamislite da su njegovog predhodnika skratili na Beni,ili Vojtilu na Jovo-Paja drugi. Treba ga zvati njegovim duhovnim imenom-zasto je kod nas drugacije????
Doktor Živago voli ovaj upis
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Habemus papam 22.03.13 18:02
Papu Jovana Pavla II su u Nemackoj zvali Johan. Rec je o transkripciji. Ako je to uobicajeno sa imena u odredjenoj jeziju to je OK
Dundo Maroje Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2013-11-15
Naslov komentara: Re: Habemus papam 17.11.13 23:27
Najbolji papa svih vremena. Da nam dugo pozivi i vodi narod u sreci i ljubavi.
Stanko1 Podporučnik
JM JM PV BROJ POSTOVA: : 1905 ČLAN OD: : 2013-02-24 DOB : 75 Zagreb
Naslov komentara: Re: Habemus papam 12.10.14 8:27
Ja sam doživio ravno sedam papa - Pio XII. (do 1958.), Ivan XXIII. (1958.-1963.), Pavao VI. (1963.-1978.), Ivan Pavao I. (1978.), Ivan Pavao II. (1978.-2005.), Benedikt XVI. (2005.-2013.) i sadašnji Franjo.
Vojničko pitanje: imal' ko stariji?
Nisam vjernik i pape gledam ''sa pozicije promatrača''. Katolički vjernici se vjerojatno neće složiti s mojim izborom, ali na mene je najveći dojam ostavio Ivan XXIII. Za papu je izabran kao kardinal Venecije Angelo Giuseppe Roncalli. Iako je već bio u poznim godinama, za relativno kratkog pontifikata pokrenuo je značajne reforme u crkvi - organizirao je Drugi vatikanski koncil i izdao encikliku Pacem in terris (mir na zemlji). Na zgražanje konzervativnog okruženja bio je tolerantan prema komunizmu (''oni su ljudi i naša braća'') i čak je primio u audijenciju Hruščovljevu kćer.
Nasljednik Ivana XXIII. bio je kardinal Milana Giovanni Battista Montini, koji je uzeo ime Pavao VI. Zvali su ga ''Apostol mira'' i ''Papa hodočasnik'' jer je puno putovao po svijetu. Poticao je razgovore o sjedinjenju s Istočnom crkvom, otvoreniji pristup prema kršćanskim crkvama na Zapadu i otvaranje Crkve prema modernom svijetu.
Henry Kissinger u svojim memoarima opisuje jednu zanimljivu epizodu iz 1970. godine kada je predsjednik Nixon posjetio Vatikan. Kako je Nixon sa svitom boravio na nosaču aviona u Tirenskom moru, društvo se spustilo vojnim helikopterima ravno na Trg Svetog Petra. Vatikanski dužnosnici su nekako progutali ovaj barbarski desant, ali su inzistirali da na susretu s papom ne smije biti ministar obrane Melvin Laird.
Lairdu je rečeno da nema pristupa papi, ali se on nije dao smesti. Ne samo da se ugurao u delegaciju nego je u prostoriju gdje će ih papa primiti ušao sa upaljenom cigarom. Kissinger ga je smjesta upozorio da ugasi cigaru, na što je Laird strpao upaljenu cigaru u džep. Upravo kada je papa ulazio u dvoranu džep se zapalio, pa ga je Laird počeo tapšati da ugasi vatru. Ostali iz delegacije su to shvatili kao znak da dočekaju papu pljeskom. Kissinger se bojao kako će papa reagirati na ovu najnoviju svinjariju, ali je - po njegovim riječima - sve podnio sa stoičkim mirom.
Meni posebno zanimljiv pa i intrigantan papa bio je Albino Luciani, poznatiji pod imenom Ivan Pavao I. Zvali su ga ''nasmiješeni papa'' (il Papa del sorriso). U povijesti je zabilježen kao papa s najkraćim pontifikatom - samo 33 dana.
Sjećam se tog dana kada sam došao kući s poslao i po navici pitao ukućane što ima novoga. Kaže mi mama: - Umro papa. - Znam, pa umro je prije mjesec dana. - Ne, umro je ovaj novi.
Tko zna što bi donio njegov pontifikat da je poživio dulje vremena? Sudeći po imenu koje je uzeo, namjeravao je nastaviti na tragu dvojice svojih istaknutih prethodnika.
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Habemus papam 18.10.14 21:58
milutins (citat):
Matrix (citat):
Vojnik bez čina (citat):
Da upravo mi je on pao na pamet kad je obznanjeno s vatikanskog balkona da je Papa uzeo ime Papa Francesco, što sam kao asocijaciju na njega preveo kao Papa Franjo jer Sv. Franjo je na talijanskom St. Francesco.
Francesco je po Talijanskom a kod nas Franjo,nisi pogriješio.
Niste na zalost jedini koji su duhovno ime novoizabranog naslednika stolice Sv Petra preveli,skratili i sl.Gotovo svi mediji na prostoru bivse SFRJ se ponasaju u tom duhu. Nepristojno je mijenjati duhovna imena visokih vjerskih dostojanstvenika,oni pri izboru uzimaju duhovno ime(privilegija). Ovdje kod mene niko ga ne zove Franky. Zamislite da su njegovog predhodnika skratili na Beni,ili Vojtilu na Jovo-Paja drugi. Treba ga zvati njegovim duhovnim imenom-zasto je kod nas drugacije????
Bilo bi čudno, da nije drugačije, ipak je to privilegij Balkanaca. Time, kad se ime prilagodi - odmah se postiže veča bliskost i Franjo više je nečiji, nego od drugih.
Ja kažem, da je trebao uzeti ime Pantelija, kako sliči mnogo na onog iz Maratonca, koji trču počastni krug.
Nomen est omen - u svakom slučaju, ali u tom bi mogli i reči, da je vuk maskiran u u janje.
Kako bilo, slažem se sa Innom Chevchenko i njezinim prijateljicama.
Ipak, u drugu ruku, ljudski rod nesmije, da ima previše slobode, kako ga ona mnogo čini robom. Ali možda je ipak bolje, da robuje nekom ljubaznom diktatoru, negu crkvi, takvi ili onakvi.
Hm, ko bi to znao? I curice, kao da su iz raja, da se nebi neko izgražavao, da su nepristojene. Pa bog jih je stvorio takve, kakve su. Ako nema takvih u raju, onda ja i neču u raj.
_________________ Audaces fortuna iuvat
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Habemus papam 19.10.14 11:56
Četni evidentičar (citat):
Ako nema takvih u raju, onda ja i neču u raj.
Prijatelju zavisi dali si redovno plačao članarinu .
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Četni evidentičar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 19.10.14 12:11
lacoš (citat):
Ako nema takvih u raju, onda ja i neču u raj.
Prijatelju zavisi dali si redovno plačao članarinu .
A šta li, ako sam na višoj razini i tamo mi je namenjena neka velika funcija, a ja odbijam, da ču je primiti? Nešto slično kao angel ili još više.
Vjerujem u apsurd. I vjerujem u sebe. I vjerujem u Boga. I vjerujem u dobro. I vjerujem u lepotu. Zaključak je jednostavan. Utelešeni sam Bog, koji se manifestira u apsurdu i dobroti te lepoti.
Dali možete biti svjestni toga, drugovi moji? Pa vam kažem ja:
Slavite me i sledite mi. Bogato čete biti poplačeni tu i tamo, sad i poslije, vaistinu kažem vam ja, tako je primerno.
Za tren sad odložite rad iz ruku in napustite forum. Priuštite si bolje seks, magari uz viagru. I videt čete kako vam če biti u istinu ljepo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Habemus papam 19.10.14 13:54
milutins (citat):
Niste na zalost jedini koji su duhovno ime novoizabranog naslednika stolice Sv Petra preveli,skratili i sl.Gotovo svi mediji na prostoru bivse SFRJ se ponasaju u tom duhu.
Ovdje kod mene niko ga ne zove Franky.
Treba ga zvati njegovim duhovnim imenom-zasto je kod nas drugacije????
Bilo bi čudno, da nije drugačije, ipak je to privilegij Balkanaca. Time, kad se ime prilagodi - odmah se postiže veča bliskost i Franjo više je nečiji, nego od drugih.
Milutinovo tumačenje je proizvoljno. Većina naroda Papino ime 'prevodi', tj. uzimaju ono narodno, baš zato - da bi bio bliži narodu, i to je sasvim razumljivo.
I nije to privilegij Balkanaca.
Tako je Papa npr.: Papa Francesco, Papa Francisco, Pope Francis, Papež Frančišek, Папа Фрања, Папа Франциск, Papież Franciszek, 教皇弗朗西斯 (Jiàohuáng fúlǎngxīsī), latinski bi bio: Pontifex Franciscum. itd...
Papino rođeno ime i prezime je Jorge Mario Bergoglio, i kad se ono navodi, ne 'prevodi' se, u Hr sigurno ne.
Tako da ne znam koje bio to Papino ime onda za čistunce bilo pravilno, ako je samo jedno. Na talijanskom za cijeli svijet? Zašto ne na španjolskom ili engleskom ako bi uzeli samo jedno..... ili - latinskom?
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Habemus papam 19.10.14 14:28
A šta li, ako sam na višoj razini i tamo mi je namenjena neka velika funcija, a ja odbijam, da ču je primiti? Nešto slično kao angel ili još više.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Naslov komentara: Re: Habemus papam 19.10.14 14:47
lacoš (citat):
Mnogo dobra stvar. Čuo sam je prvi put ali sam je več slušao ranije.
I ne brinite. Tu sam ja, među vama, več sam došao i opet ču se vratiti, kad dođem.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 23.10.14 23:46
Max Blitz (citat):
milutins (citat):
Niste na zalost jedini koji su duhovno ime novoizabranog naslednika stolice Sv Petra preveli,skratili i sl.Gotovo svi mediji na prostoru bivse SFRJ se ponasaju u tom duhu.
Ovdje kod mene niko ga ne zove Franky.
Treba ga zvati njegovim duhovnim imenom-zasto je kod nas drugacije????
Milutinovo tumačenje je proizvoljno. Većina naroda Papino ime 'prevodi', tj. uzimaju ono narodno, baš zato - da bi bio bliži narodu, i to je sasvim razumljivo.
I nije to privilegij Balkanaca.
Tako je Papa npr.: Papa Francesco, Papa Francisco, Pope Francis, Papež Frančišek, Папа Фрања, Папа Франциск, Papież Franciszek, 教皇弗朗西斯 (Jiàohuáng fúlǎngxīsī), latinski bi bio: Pontifex Franciscum. itd...
Papino rođeno ime i prezime je Jorge Mario Bergoglio, i kad se ono navodi, ne 'prevodi' se, u Hr sigurno ne.
Tako da ne znam koje bio to Papino ime onda za čistunce bilo pravilno, ako je samo jedno. Na talijanskom za cijeli svijet? Zašto ne na španjolskom ili engleskom ako bi uzeli samo jedno..... ili - latinskom?
Neču ulaziti u to, da su neki prevodi kolosalna glupost, jer u tom slučaju sasvim je jasno da to ima svoju svrhu, kao što ima svoju svrhu, da je Glas koncila preveo Auschwitz u Oswiecim i tako ga zapisao u udžbeniku katoličkog vjeronauka za osnovne škole u Hrvatskoj.
Stvarno je država demokratska i sekularna, kad je vjeronauk obavezan i sastavni dio obaveznog obrazovnog sustava. Koje sve europske zemlje se mogu ponosti time? Pa je onda shvatljivo, da je prevoditi treba, samo ono što je treba.
Pa da, slažem se, sve je razumljivo i iskvareno do amena i još dalje.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 23.10.14 23:54
Stvarno je država demokratska i sekularna, kad je vjeronauk obavezan i sastavni dio obaveznog obrazovnog sustava. Koje sve europske zemlje se mogu ponosti time?
Zašto namjerno i bezobrazno podmećeš neistine?
Vjeronauk je u Hrvatskoj izborni predmet, ne mora ga se uzeti. Postoje alternativni izbori (etika, informatika...)
Naslov komentara: Re: Habemus papam 24.10.14 0:32
Max Blitz (citat):
Stvarno je država demokratska i sekularna, kad je vjeronauk obavezan i sastavni dio obaveznog obrazovnog sustava. Koje sve europske zemlje se mogu ponosti time?
Zašto namjerno i bezobrazno podmećeš neistine?
Vjeronauk je u Hrvatskoj izborni predmet, ne mora ga se uzeti. Postoje alternativni izbori (etika, informatika...)
Ni u malo mi nije namjera bilo šta podmetati. Tako da si (ne)demokratskim (prera)sudom preuanio.
Ako več onda sam pogrešno razumeo na slovenskoj TV - uglednog zagrebačkog sociologa koji je tako iznjeo. No nije bitno, jer sam ga sasvim sigurno i pravilno razumjeo, kad je iznjeo, da je trauma njegove domovine to što je u spregi klerofašističke vlasti, a ljudi zadovoljni su time kako imajo posla fudbalom. Moram reči, da mu nisam zapamtio ime ali nači ču u priliki i sigurno ima klip na netu. Inače morao bi ga znati ti, jer je profesor naših godina. Ti brzo sve nađeš, pa češ i to lako - bilo je pre dva do tri tedna na TVS na Odmevima ako se ne varam.
U stvari nema nikakve razlike kad je obavezno ili kad je "kao" izborno - svakako je samoumjevno. A to da toga nema ni u jedni evropski zemlji izpostavio je hrvatski sociolog, kojeg cjenim i zbog takvih, kažem ima još pametnih komšija. Zanimljivo i dali ču opet bezobrazno podmetati neistine, kad ču reči, da se ta nastava vrši sa krstom na zidu i to u prostorijama škole, kako sam video u prilogu.
Kako, da se nisi zakačio Maxe u Oswiecim? Inače i u Slobodnoj dalmaciji možeš pročitati kakav je stav nekih o obaveznom ili izbornom predmetu vjeronauka u školama, pa i transkripciji imena, takvih i onakvih. Takav je i moj, da nebi bez potrebe diskutirali o toj temi i da ti nebi bilo treba upotrebljavati nekih (ne)akademskih i jakoobraznih pridevnika. Imaš minuse, pa jih troši, Maxe.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 24.10.14 0:42
Četni, drž' se onoga što poznaješ, a za početak najprije riješi probleme sam sa sobom i katoličkom crkvom, pa onda ih riješi u Sloveniji. Ostale ostavi na miru.
Moja kćer ne ide na vjeronauk, kao i dosta djece iz njenog razreda (skoro trećina) i ne pričaj besmislice u vezi toga što si krivo načuo. I ne visi nikakav križ u njenom razredu.
A Glas koncila ne čitam, niti mislim čitati, ne zanima me što oni rade ili ne rade, nemaju utjecaj na mene.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 24.10.14 12:04
Nemogu neki uči u samorefleksiju, a ne mogu ni shvatiti, da je četni bog i batina za njih. A bog ne greši niti ništa ne načuje i nema nekih strašnih problema. Očito je, da kad neki pozivajo nekoga, da u stvari to izlazi iz njih samih i važi za njih. Četni sam društveno odgovoran i diskutiram o temama koje se odnose na društvo i okolinu. Nikom ne kratim mir, nit nikog ne ogovaram PP i pred ničim ne zatvaram oči. Pa mi tako nije sasvim svejedno ako mi i komšije žive u tamu. Mogao bi se preseliti (sviđa mi se Čačak ali opet bi imao iste komšije) ili se nadati, da susjede obsija svetlost.
Dakle, došao je pametan komšija kod nas u Sloveniju i iznjeo neke stvari, koje su zabrinjavajuče, a nije mi svejdno šta se to zbiva u komšiluku. Vidi klip na 19.26., a ceo audio intervju počinje na 15.37 minuti.
http://4d.rtvslo.si/arhiv/studio-city/174297043
Pa komšija prodava pamet kod nas u Sloveniju. I kad komšija kaže kod nas, da je u njegovoj zemlji tako, kao što je još samo u Iranu, onda ne ulazim Četni na ničiji teritorij ni nikome ne kratim njegov mir. Da te to iritira Maxe je shvatljivo, ali treba je ipak snači malo kulture, mada znam nije to lako, kako je samo tema o Panteliji i njegovom nazivu. A, da je to sasvim tematsko i konsistentno vezano uz to, da se u nekim školama u komšiluku počinje nastava sa molitvom – nisam načuo ili izmislio ja Četni – to iznosi upravo cenjeni komšija. Sad, dali se djeca mole uz krst ili crvenu zvjezdu neču tvrditi. Nema ti snage argumenata, a nema ti ni argumenta snage (jedino ako ga ne smatraš lažnom uvjerom time, da pobrišeš post ili da češ o Četnom tako, ko što si o drugima iznosio, upravo Četnome). Hm, ne šteti malo pomesti pred svojim pragom i pomoliti se Bogu, kad i kad i ako ti je jako dobro u komšiluku, a nikako ne valja truditi se dikreditirati dobrog komšiju.
Stavio sam več prije amen, no iza njega ima još nešto mesta, ko izza svakog kraja može se i dalje ali sad na (ne)kulturnu konfrotaciju sa tobom, Četni sam stavio + bez gimnastičara, kako bi bio sve nadalje nesmisao. Pa sve vas Četi voli i tebe Maxe – nije niko idealan i bez greška - osim Četni.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Habemus papam 24.10.14 12:11
U ime oca,sina,duha svetoga AMEN [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 24.10.14 12:56
No nije bitno, jer sam ga sasvim sigurno i pravilno razumjeo, kad je iznjeo, da je trauma njegove domovine to što je u spregi klerofašističke vlasti, a ljudi zadovoljni su time kako imajo posla fudbalom.
Poznate tvrdnje i zna se otkud dolaze i jedva si ih dočekao, jel' da?
Primjereno je takvo što iznositi ovdje po sistemu 'bubnuo sam pa ostao živ', ili 'ako prođe - prođe'?? Ili bi sad neki odgovor trebao uslijediti pa replika, pa replika na repliku pa........
Stvar s vjeronaukom je (iz mog iskustva s djetetom u školi) relativno dobro uređena, a ako netko upiše dijete na vjeronauk samo zbog susjeda, to je samo njegov problem, ima slobodu odlučiti kako god želi.
Četni sam društveno odgovoran i diskutiram o temama koje se odnose na društvo i okolinu.
Uz napomenu da je temljenim odredbama jasno naznačeno da forum nije politička platforma, a (ispričavam se ako griješim) mislim da si se već ranije pohvalio kako nisi čitao pravila.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 24.10.14 18:32
Da, nečemo o politiki, nit u nju nisam ulazio, kako je bio diskurz izključivo oko transkripcije imena, sve dok nisi sam (ne)pristojno navukao i političko konotaciju i čak ne tako latentne nacionalističke tendencije, kako se to može uvuči, ama u svaku temu.
Pa ponovo naglašavam. Da, nečemo se Maxe sukobiti oko politike – ne treba nam to, jer je treba shvatiti, da smo svi u istom čamcu i zato kažem ja radije nešto veselije, pa Aleluja.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Habemus papam 06.06.15 17:06
Papin pohod Bosni i Hercegovini ima zanimljiv slogan: Mir Vama!
Ove riječi su upućene svima. Te riječi su iz Novoga Zavjeta, kojima je uskrsli Krist pozdravio učenike. Takodjer ovaj pozdrav na arapskome glasi Selam Alejkum (Mir Vama).
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Habemus papam 06.06.15 21:51
U 20. poglavlju svojega evanđelja sv. Ivan, svjedok događaja o kojima piše, donosi nam na jednome mjestu dva susreta s Uskrslim Isusom. Jedan se dogodio na sam dan Uskrsnuća Gospodinova, a drugi se dogodio tjedan dana poslije. U tim dvama susretima Isus je svojom prisutnošću razveselio i svojim riječima ohrabrio svoje učenike. Što im je tada kazao? Rekao im je ono što im je tada bilo najpotrebnije. Pozdravio ih je riječima: “Mir vama” (Iv 20,19). Uskrsli Isus donosi svojima mir i radost. I to ne mir koji svijet daje, nego mir nutarnjeg ispunjenja, mir duše i srca, mir za kojim čezne ljudsko srce.
Znači Isus ove riječi govori poslije uskrsnuča,u kojoj je fazi Bosna i Hercegovina,samo Bog zna.
Doktor Živago voli ovaj upis
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Habemus papam 07.06.15 16:41
U RH vjeronauk je izborni predmet ,dakle postoji mogućnost izbora predmeta između njega i etike .Križeva u učionicama nema,a i da ih ima ne razumijem zbog čega bi to nekome smetalo u zemlji sa više od 95% kršćana.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 07.06.15 17:18
gerard ford (citat):
U RH vjeronauk je izborni predmet ,dakle postoji mogućnost izbora predmeta između njega i etike .Križeva u učionicama nema,a i da ih ima ne razumijem zbog čega bi to nekome smetalo u zemlji sa više od 95% kršćana.
Možda zbog toga što je država odjeljena od Crkve, a škole jesu državne institucije, ona in financira. A možda i zbog toga što medju tih 95% kršćana ima podosta ateista, agnostika, slobodnovjerujućih, drukčijevjerujućih itd.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 07.06.15 19:18
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Možda zbog toga što je država odjeljena od Crkve, a škole jesu državne institucije, ona in financira. A možda i zbog toga što medju tih 95% kršćana ima podosta ateista, agnostika, slobodnovjerujućih, drukčijevjerujućih itd.
..ne zelim politizirati,no reći ću da sam mislio na približno postotak deklarativnih kršćana,a u onih 5% možemo ubrojiti ateiste,slobodnovjerujuće,nekršćane itd,itd ,no opet ne razumijem zbog čega bi nekome od takvih smetao križ kao potpuno duhovna kategorija.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 07.06.15 21:43
gerard ford (citat):
...no opet ne razumijem zbog čega bi nekome od takvih smetao križ kao potpuno duhovna kategorija.
Križ (raspelo) u učionicama javnih škola sekularne države nema što raditi, (ako je o tome riječ) to je jasno kao dan.
Međutim.
U nekim školama (ali vrlo rijetko) se vjeronauk odvija u posebnoj učionici koja je samo za vjeronauk, pa je neka vrst kabineta sa specifičnom opremom (kao npr. za fiziku, kemiju....) Tu bih čak križ i ostalu pripadajuću scenografiju dopustio, mada su po nekim napisima u novinama stvar izdramatizirali, pa ne znaš što je zapravo bilo, odnosno kako je.
Ne možeš pobjeć pretjerivanju i jednih i drugih....
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.06.15 20:47
Nisam vernik, ali poštujem svačije mišljenje i ponašanje. Neke stvari se ne mogu objasniti prirodnim zakonima, i zato su me uvek oduševljavale filosofske rasprave, ne da učestvujem (nisam dovoljno brz u razmišljanju i smišljanju odgovora), već da ih slušam i / ili čitam
Ovo je navodno istinito (nisam našo potvrdu, ali ni opovrgu ove rasprave)!
Jednoga dana profesor filosofije na fakultetu je odlučio da sa studentima započne raspravu.
Pitao je:
“Da li je Bog stvorio sve što postoji?”
Studenti su u glas rekli da jeste.
“Baš sve?”, pitao je profesor.
“Da, sve.”, bio je odgovor studenata.
“U tom slučaju, stvorio je i ZLO, zar ne? Jer, zlo postoji.”, rekao je profesor.
Studenti su zaćutali, nisu imali odgovor na to pitanje.
Profesor je bio oduševljen jer je pokazao da je vera samo mit.
Odjednom, jedan student je podigao ruku i pitao:
“Mogu li ja nešto Vas da pitam, profesore?”
“Naravno”, odgovorio je profesor.
“Da li postoji HLANDNOĆA?”
“Naravno, kolega. Zar nikad niste osetili hladnoću?”
“Zapravo, profesore, hladnoća ne postoji! Prema onome što smo učili iz fizike, hladnoća je odsustvo toplote. Može se samo posmatrati da li objekat ima i da li predaje energiju i svoju toplotu na druge objekte. Bez toplote, predmeti su inertni, ne reaguju. Znači hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili termin HLADNO da bismo objasnili odsustvo toplote.”
“A TAMA?”, nastavio je student.
“Ona isto postoji.”, rekao je profesor.
“Opet grešite, gospodine. Tama je potpuno odsustvo svetlosti. Možemo proučavati svetlost i osvetljenje, ali ne i tamu. Nikolsova prizma pokazuje mnoštvo različitih boja na koje se svetlost razlaže u zavisnosti od talasne dužine. TAMA je termin koji smo mi stvorili da objasnimo potpuno odsustvo svetlosti.”
I konačno, student je pitao:
”A ZLO, profesore, da li postoji ZLO?”
Profesor je ćutao.
Student je nastavio:
”Bog nije stvorio ZLO!
ZLO je odsustvo Boga u čovekovom srcu, ono je odsustvo ljubavi, čovečnosti i vere.
Ljubav i vera su kao toplota i svetlost.
Oni postoje.
Njihovo odsustvo dovodi do ZLA.”
Sada je profesor zaćutao.
Student se zvao Albert Ajnštajn.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Habemus papam 11.06.15 0:14
013gonzo (citat):
Nisam vernik, ali poštujem svačije mišljenje i ponašanje. bounce Neke stvari se ne mogu objasniti prirodnim zakonima, i zato su me uvek oduševljavale filosofske rasprave, ne da učestvujem (nisam dovoljno brz u razmišljanju i smišljanju odgovora), već da ih slušam i / ili čitam
Ovo je navodno istinito (nisam našo potvrdu, ali ni opovrgu ove rasprave)!
Ovo je jedna od internet prica koja kao druge slicne objasnjava zivotne situacije kroz pouke ili "mudre misli" poznatih ljudi ili ih poistovecuje sa mnogim narodnim pricama , poslovicama ili filozofskim ucenjima.
Vrlo verovatno da je Ajnstajn ovo rekao i da se to desilo u prici sa profesorom. Ali......ZLO KAO ODSUSTVO VERE je ucenje i teorija koja je prisutna i pre i posle Ajnstajna. Obradjivali su je mnogi ,na primer Dostojevski , Sv. Vladika Nikolaj ...... Zacetnik filozofskog ucenja je AURELIJE AVGUSTIN (354 - 430) , rekao je Intellige ut credas, crede ut intelligas-"Razumi da bi verovao, veruj da bi razumeo" Za Avgustina Bog je simbol dobra , a prisustvo zla je odsustvo dobra.
Gonzo potrazi ucenja gore navedenih i uverices se u pricu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 05.07.15 0:10
S nestrpljenjem se očekuje očitovanje Pape Franje o navodnim ukazanjima u Medjugorju. Najvjerojatnije je da Papa neće priznati ova ukazanja zbog niza nepravilnosti i proturiječnosti s naukom Rimokatoličke Crkve. Za razliku od nekih drugih priznatih ukazanja, medjugorsko donosi nove teološke "nauke" koje su u koliziji s učenjem Crkve.
Neki primjeri suprotni učenju Crkve:
- Djevica Marija je uzeta u nebo prije zemaljske smrti.
- U raju, paklu i čistilištu se već desilo uskrnuće tijela (prema vidjenju dvoje vidioca).
- U raju su drvena vrata ( najkurioznija i kršćanstvu nepoznata činjenica).
- Ukazanje iz Medjugorja naredjuje lokalnom biskupu da mora vjerovati u nju, iako nitko pa ni biskup nije obvezan vjerovati u privatne objave čak i kad ih Crkva prizna. Ovim se direkno udara na rimokatolički nauk.
- Neispunjena proročanstva ( npr. o navodnom velikom i neunistivom znaku).
Naslov komentara: Re: Habemus papam 05.07.15 0:20
VBČ (citat):
...o navodnim ukazanjima u Medjugorju.
Preko 40.000 ukazanja...
Međutim, kod nekih vjernika je tamo ipak moguć tzv. placebo efekt, pa im bude recimo zdravstveno bolje....
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 05.07.15 0:54
Neki neupućeni smatraju da nije zgoreg vjerovati u nešto dopunsko, po principu: od viška glava ne boli. No, tu može biti pogibelj, baš u tom dopunskome. Ako je punina objave došla i završena s Kristom, dopunske objave samo svjedoče da Kristova objava nije potpuna i konačna. Za puninu spasenja nam nije potrebno saznanje jesu li vrata od raja drvena ili nekakva druga i imali li ih uopće.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 05.07.15 1:49
Možda sam staromodan, ali nalazim da ženama pokrivalo lijepo stoji. Evo kako to izgleda kod Kolinde:
Naslov komentara: Re: Habemus papam 05.07.15 18:43
VBČ (citat):
VATIKAN ŽELI NADZOR Međugorje zarađuje 600 milijuna kuna godišnje što nigdje nije zavedeno
Eh..... Je li se 'riba' čisti od glave ili repa....
Crna lova pomaže narodu siromašnih zemalja da preživi... i tu čak treba (a to se i radi) dijelom zažmirit. Bojim se da Vatikan ne brine državni proračun BiH, pa je priča u krug.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Habemus papam 05.07.15 19:15
VBČ (citat):
Možda sam staromodan, ali nalazim da ženama pokrivalo lijepo stoji. Evo kako to izgleda kod Kolinde:
Mislim da je ovako bez marame puno bolje. To radi samo u isdlamskim zemljama i kod pape. Inače je baš ne nosi.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 05.07.15 21:32
Pokrivanje glave u Crkvi
Danas na misama viđamo bake ili srednjovječne gospođe, naročito iz provincije kako u crkve dolaze s maramama na glavi, a tako se i odijevaju izvan nje. To nije znak zaostalosti, već držanja tradicionalnih vrijednosti. Da to nije znak zaostalosti već pažnje mogli smo vidjeti i prilikom audijencije bivše premijerke kod sv. Oca kada je na glavi imala veo lijepog prikladnog uzorka. Tako bi se moglo preporučivati svim ženama [i mlađim] i danas da pokriju glave nekim lijepim modernijim velima ili maramama – onima koje žele, a ne da one koje žele, da se među nama osjećaju stigmatizirane zbog te želje. Žena s velom ne ‘poziva’ druge na liturgiji, poput žena s ‘pramenovima': gledajte me, primijetite me. Ona je usredotočena na Onog zbog kojega smo svi i došli na misu, i sudjeluje vanjskim znakovima da sve upućuje na Onoga zbog koga smo došli. Te marame i velovi mogu biti i suvremenije-prikladnije učvršćeni, ne ‘klasično’ u čvor stegnuta crna marama ispod brade kako najčešće nose bake. Pobožne pravoslavne žene na Istoku, bilo mlade, bilo starije s ovim nemaju nikakvih problema: ondje jedino djevojke smiju u crkvu otkrite glave. ‘Sram’ zbog nošenja ovog tradicionalnog odjevnog predmeta, izum’ je ‘oslobođenog’ proliberalnog globaliziranog Zapadnog čovjeka. Danas je pokrivanje glave ustaljena praksa u izvanrednom obliku rimskog obreda (tzv. tradicionalna latinska misa), čije je dostojanstvo i svetost potvrdio papa Benedikt te dobiva sve širu primjenu.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 07.07.15 21:11
VBČ (citat):
S nestrpljenjem se očekuje očitovanje Pape Franje o navodnim ukazanjima u Medjugorju. Najvjerojatnije je da Papa neće priznati ova ukazanja zbog niza nepravilnosti i proturiječnosti s naukom Rimokatoličke Crkve. Za razliku od nekih drugih priznatih ukazanja, medjugorsko donosi nove teološke "nauke" koje su u koliziji s učenjem Crkve.
Neki primjeri suprotni učenju Crkve:
- Djevica Marija je uzeta u nebo prije zemaljske smrti.
- U raju, paklu i čistilištu se već desilo uskrnuće tijela (prema vidjenju dvoje vidioca).
- U raju su drvena vrata ( najkurioznija i kršćanstvu nepoznata činjenica).
- Ukazanje iz Medjugorja naredjuje lokalnom biskupu da mora vjerovati u nju, iako nitko pa ni biskup nije obvezan vjerovati u privatne objave čak i kad ih Crkva prizna. Ovim se direkno udara na rimokatolički nauk.
- Neispunjena proročanstva ( npr. o navodnom velikom i neunistivom znaku).
Tamo dolaze kršćani,i ne samo katolici nego i drugi vjernici ili znatiželjni turisti.Papina odluka sigurno neće biti priznanje navodnih ukazanja u Međugorju zbog jednostavnog razloga što ukazanja još uvijek traju.Sjetimo se tek naknadno priznatih ukazanja u Lurdu i Fatimi.Teološke aspekte nekih stvari vezanih za Međugorske poruke tumači tko se sjeti,i često puta na krivi način,zbog toga treba biti oprezan u iznošenju ne provjerenih stvari. Znak je obećan tek na kraju ukazanja,ne samo znak nego i deset tajni a znak je jedna od njih. U Međugoriju ljudi iz čitavog svijeta nalaze mir,a mnogi i ozdravljaju od teških i neizlječivih bolesti . . Lječničkim komisijama širom svjeta je do sada sa potpunom medicinskom dokumentacijom prijavljeno preko 600 ozdravljenja.
Znak je očito pomjeren za kraj jer nije ispunjen, u prvo vrijeme "ukazanja" Znak je prebao biti "uskoro". To "uskoro" može očito potrajat i preko 30 godina. Slično proročanstvima Jehovinih Svjedoka i drugih apokaliptičnih zajednica, kad se nešto ne desi onda se pomjera, a smak svijeta je "uskoro" i tako već preko 100 godina.
O tome se da pročitati mnogo toga na službenim stranicama nadležne Biskupije Mostarsko-Duvanjske, koja je mnogo kompetentnija od Poskoka i sličnih.
Znak je očito pomjeren za kraj jer nije ispunjen, u prvo vrijeme "ukazanja" Znak je prebao biti "uskoro". To "uskoro" može očito potrajat i preko 30 godina. Slično proročanstvima Jehovinih Svjedoka i drugih apokaliptičnih zajednica, kad se nešto ne desi onda se pomjera, a smak svijeta je "uskoro" i tako već preko 100 godina.
O tome se da pročitati mnogo toga na službenim stranicama nadležne Biskupije Mostarsko-Duvanjske, koja je mnogo kompetentnija od Poskoka i sličnih.
Pa tko voli neka izvoli tražiti mir na dubioznim mjestima.
A silna ozdravljenja tjelesna i duhovna te ne zanimaju i ona su po tebi izmišljena ili su plod nečije mašte? Biskup i svita oko njega ima pravo sumljati,izmišljati i uporno i od sedmog dana nakon prvog ukazanja (do tad je biskup bio oduševljen)apostrofirati neistine o Međugorju.Uostalom razapinjanje se dogodilo pod blagoslovom ondašnjih vjerskih vjerodostojnika...
Naslov komentara: Re: Habemus papam 08.07.15 21:44
Iscjeljenja i ozdravljena mogu biti, kako netko već reče, stvar placebo efekta, a s druge strane i stvar spiritizma.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 08.07.15 22:59
VBČ (citat):
Iscjeljenja i ozdravljena mogu biti, kako netko već reče, stvar placebo efekta, a s druge strane i stvar spiritizma.
Ali ovdje su ozdravljenja u ime Isusa Krista
A On, znajući njihove misli, reče im: "Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će i svaki grad ili kuća u sebi razdijeljena neće opstati.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 08.07.15 23:55
gerard ford (citat):
Ali ovdje su ozdravljenja u ime Isusa Krista...
Svaka religija bilježi čudotvorna ozdravljenja, nije to ništa neobično, medicina ih najčešće pripisuje placebu, a svatko je to dalje slobodan tumačiti kako mu najbolje odgovara i nema tu nekih posebnih problema...
Još u Yu je krenuo biznis, kako ide ona poslovica "Para vrti gdje........"
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 0:46
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Ali ovdje su ozdravljenja u ime Isusa Krista...
Svaka religija bilježi čudotvorna ozdravljenja, nije to ništa neobično, medicina ih najčešće pripisuje placebu, a svatko je to dalje slobodan tumačiti kako mu najbolje odgovara i nema tu nekih posebnih problema...
Još u Yu je krenuo biznis, kako ide ona poslovica "Para vrti gdje........"
Evo,neznam to ,,da svaka religija bilježi čudotvorna ozdravljenja koje medicina pridružuje placebu efektu.To je super jer nam uskoro liječnici neće biti potrebni. Međugorje je ipak neobično mjesto,jer tamo nakon mnogih ozdravljenja ljudi iz čitavog svijeta stručnjaci a i mnogi liječnici nemogu objasniti taj fenomen ,niti ga prepisati placebo efektu.
Nema tamo nikakvog biznisa,osim želje i volje domaćih ljudi da se na vrlo pristojan način zbrinu hodočasnici. Govorim to jer sam bio tamo i doživio tu atmosferu i ljude u toj neobičnoj i svakako inzvarednoj priči.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 1:17
gerard ford (citat):
Nema tamo nikakvog biznisa, osim želje i volje domaćih ljudi da se na vrlo pristojan način zbrinu hodočasnici.
E jbg sad, šta da ti se više kaže, najbolje ništa.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 13:30
gerard ford (citat):
VBČ (citat):
Ali ovdje su ozdravljenja u ime Isusa Krista
Jesu li? Budući da je Krist potisnut u drugi plan. Sve se vrtio oko navodne Gospe koja sebe stavlja u prvi plan, često se svstavajuću u poziciju koja joj uopće ne pripada, u istu ravan s Ocem i Sinom. Nerijetko, pri nabojavanju, prvo stavlja sebe pa onda Sina, ponekad i Oca.
Nekad zna i prijetiti, kao recimo mjesnom biskupu, svojim sudom i sudom njena Sina. Ne znam koja je to dogma dala Gospi sud na nekim.
Ova hercegovačka "Gospa" je dosta drukčija od općepoznate.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 14:11
Krist je u porukama prvom planu,ne Marija. Uostalom pročitaj teih,vidim da to niste učinili. Nije bilo prijetnje biskupu,radi se o izmišljotinama na koje je nasjeo i biskup ako je vjerovati ,,Ogledalu pravde,, Općenito izmišljate na temi
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 16:47
gerard ford (citat):
Krist je u porukama prvom planu,ne Marija. Uostalom pročitaj teih,vidim da to niste učinili. Nije bilo prijetnje biskupu,radi se o izmišljotinama na koje je nasjeo i biskup ako je vjerovati ,,Ogledalu pravde,, Općenito izmišljate na temi
Prijetnjih, dokumentiranih, biskupu jest bilo. Laganja je bilo, mućki i svega drugog dobro dokumentiranoga.
Ja ništa ne izmišljam, ima na stranicama biskupije da se sve provjeri