FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 18:45
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Krist je u porukama prvom planu,ne Marija. Uostalom pročitaj teih,vidim da to niste učinili. Nije bilo prijetnje biskupu,radi se o izmišljotinama na koje je nasjeo i biskup ako je vjerovati ,,Ogledalu pravde,, Općenito izmišljate na temi
Prijetnjih, dokumentiranih, biskupu jest bilo. Laganja je bilo, mućki i svega drugog dobro dokumentiranoga.
Ja ništa ne izmišljam, ima na stranicama biskupije da se sve provjeri
Sory,ti ne izmišljaš,ali izmišljaju neki ljudi oko Mostarskog biskupa. Ti samo prenosiš neistine.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15045 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 18:53
Hvala za ispravku.
No ipak se ne mogu otet sljedećem dojmu:
Biskup ne govori istinu, Biskupska konferencija takodjer, Kongregacija za nauk vjere, Papa, svi oni nisu u pravu, samo vidjelice i par fratara su u pravu?
To ne može biti nikako.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 19:17
Poruke "Gospe":
Ako biskup Žanić ne prihvati i ne širi međugorske poruke, tj. ako se “ne obrati ili popravi slijedi ga moj sud i sud moga sina Isusa” (19. VI. 1983.).
„Želim da uvijek budete u što većem broju sa mnom i mojim Sinom” (1. III. 1984.).
“Jer ja i moj Sin imamo poseban plan sa ovom župom” (12. IV. 1984.)
“Jer ja vas ljubim i onda kada ste daleko od mene i moga Sina” (24. V. 1984.)
“Slijedite mene i moga Sina Isusa” (4. X. 1984.).
I tako dalje. Kad se ima u vidu neznatnost Službenice Gospodnje, koja će i svoga zaručnika Josipa staviti na prvo mjesto: „Otac tvoj i ja žalosni smo te tražili“ (Lk 2,48,), onda ove „poruke“ u kojima Gospa sebe stavlja ispred Boga i Sina svoga, odudaraju od ponizne biblijske Djevice. Pa i to je znak da su sve takve „poruke“ ne samo „upitne“, nego proizvod fantazije djece, podržavane nakanama njihovih organizatora i promotora!
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 19:27
Hercegovački franjevci su već išli kontra Vatikana i naredbi odozgo u vezi sasvim drugih stvari. Stvar je mentaliteta tamošnjih ljudi općenito. Neće to nitko dovest u red.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 22:12
VBČ (citat):
Hvala za ispravku.
No ipak se ne mogu otet sljedećem dojmu:
Biskup ne govori istinu, Biskupska konferencija takodjer, Kongregacija za nauk vjere, Papa, svi oni nisu u pravu, samo vidjelice i par fratara su u pravu?
To ne može biti nikako.
..nitko od njih nije toliko protiv Međugorja kao što je to Mostarski biskup ,a poznato je da su tamo boravili i da redovito dolaze i mnogi kardinali i biskupi iz čitavoga svijeta. Papa i Vatikan čekaju jer ukazanja još traju.U ostalom Međugorje i ingerencije o njemu već neko vrijeme nisu u rukama Mostarskog biskupa,pa i to nam nešto govori. Mnogi svjetovni svećenici iz tih krajeva unatoč stavu Biskupa hodočaste tamo,a franjevci valjda posjeduju pastvu u toj župi i brinu se o hodočasniocima. ..dakle imaju pune ruke posla i ogromnu odgovornost. Vidim da poznaješ problem ,ali izbjegavaš išta reći o pozitivnim plodovima širom svijeta a vezanim za Međugorska događanja.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 22:14
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Nema tamo nikakvog biznisa, osim želje i volje domaćih ljudi da se na vrlo pristojan način zbrinu hodočasnici.
E jbg sad, šta da ti se više kaže, najbolje ništa.
..koji drugih stvari..kaj opet trolaš?
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 22:19
VBČ (citat):
Poruke "Gospe":
Ako biskup Žanić ne prihvati i ne širi međugorske poruke, tj. ako se “ne obrati ili popravi slijedi ga moj sud i sud moga sina Isusa” (19. VI. 1983.).
„Želim da uvijek budete u što većem broju sa mnom i mojim Sinom” (1. III. 1984.).
“Jer ja i moj Sin imamo poseban plan sa ovom župom” (12. IV. 1984.)
“Jer ja vas ljubim i onda kada ste daleko od mene i moga Sina” (24. V. 1984.)
“Slijedite mene i moga Sina Isusa” (4. X. 1984.).
I tako dalje. Kad se ima u vidu neznatnost Službenice Gospodnje, koja će i svoga zaručnika Josipa staviti na prvo mjesto: „Otac tvoj i ja žalosni smo te tražili“ (Lk 2,48,), onda ove „poruke“ u kojima Gospa sebe stavlja ispred Boga i Sina svoga, odudaraju od ponizne biblijske Djevice. Pa i to je znak da su sve takve „poruke“ ne samo „upitne“, nego proizvod fantazije djece, podržavane nakanama njihovih organizatora i promotora!
Mooram ti reći svoje mišljenje s obzirom da su ti izvori Ogledalo i takvi za mene pamfleti. Dakle problem odnosa svjetovnih svećenika i redovnika na tim prostorima datira još tamo od biskupa Stadlera. Narod pamti neke stvari kroz povijest Bosne pa se na osnovu tih iskustava i tako postavlja prema ovom problemu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 23:03
gerard ford (citat):
Prvo budi pristojan u razgovoru i uvažavaj druge. Bio bih borac da se tvoje ime nađe na glasačkom listiću, iako nikada ne bih glasao za tebe.
Ne znam konkretno u vezi čega su se franjevci sukobljavali s biskupom, pa posredno i s Vatikanom, ali gle čuda, oko sasvim ovozemaljskih stvari, u pitaju je bila neka imovina, nekretnine, zemljište ili sl. Sjećam se afere iz novina, a ima već dosta od toga....
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 23:18
Btw, toplo preporučujem za pročitat roman Ivana Raosa 'Župnik na kamenu' (izdanje 1975.).
Sjajno opisuje život u Imotskoj krajini uz granicu s BiH (sličan, skoro isti mentalitet) iz perspektive seoskog župnika. Uz cijelu galeriju živopisnih likova, naravno, sudjeluju i nezaobilazni gastarbajteri, koji dolaze kući za praznike. I danas u tim krajevima stvari funkcioniraju na sličan (vrlo poseban) način, bez obzira na protok vremena.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 23:57
Max Blitz (citat):
Btw, toplo preporučujem za pročitat roman Ivana Raosa 'Župnik na kamenu' (izdanje 1975.).
Sjajno opisuje život u Imotskoj krajini uz granicu s BiH (sličan, skoro isti mentalitet) iz perspektive seoskog župnika. Uz cijelu galeriju živopisnih likova, naravno, sudjeluju i nezaobilazni gastarbajteri, koji dolaze kući za praznike. I danas u tim krajevima stvari funkcioniraju na sličan (vrlo poseban) način, bez obzira na protok vremena.
...može malo pobliže,o kakvom je to mantalitetu riječ?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 09.07.15 23:59
gerard ford (citat):
...može malo pobliže, o kakvom je to mentalitetu riječ?
Ha????
Jesi gledao 'Prosjake i sinove', npr.?? Eto o takvom.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 0:02
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Prvo budi pristojan u razgovoru i uvažavaj druge. Bio bih borac da se tvoje ime nađe na glasačkom listiću, iako nikada ne bih glasao za tebe.
Ne znam konkretno u vezi čega su se franjevci sukobljavali s biskupom, pa posredno i s Vatikanom, ali gle čuda, oko sasvim ovozemaljskih stvari, u pitaju je bila neka imovina, nekretnine, zemljište ili sl. Sjećam se afere iz novina, a ima već dosta od toga....
..uvažavam mišljenja drugih i pristojan sam u razgovoru ,ali volim čuti i argumente.
Nisam čuo za takvu aferu posebno u vezi slučaja Međugorje.Nešto slično se dogodilo u Istri,ako se ne varam.
Moje ime na glasačkom listiću? N e razumijem?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 0:06
gerard ford (citat):
Moje ime na glasačkom listiću? Ne razumijem?
E, jbg ga sad kad ne razumiješ.
Ja inače obožavam današnje vrijeme i ovu vrst demokracije gdje svatko govori što god želi, evo recimo i ti i ja.
Bio bih borac da uvijek imaš pravo reći što misliš, ali ti ne bih dao vlast na izborima. Naglasak je na izborima, nikako drugačije. Tj. ne bih volio da pobijediš.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 0:10
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Moje ime na glasačkom listiću? Ne razumijem?
E, jbg ga sad kad ne razumiješ.
Ja inače obožavam današnje vrijeme i ovu vrst demokracije gdje svatko govori što god želi, evo recimo i ti i ja.
Bio bih borac da uvijek imaš pravo reći što misliš, ali ti ne bih dao vlast na izborima. Naglasak je na izborima, nikako drugačije. Tj. ne bih volio da pobijediš.
..Ja bi tebe potkupio da sam kojim slučajem na izborima onako na Raosov Imotski način.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 0:13
gerard ford (citat):
..Ja bi tebe potkupio da sam kojim slučajem na izborima onako na Raosov Imotski način.
Imam cijenu!
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 0:20
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Imam cijenu!
Mislim da bi ovo u potrebi riješilo problem [You must be registered and logged in to see this image.]
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 0:25
Osobno sam na strani preuzvišenoga biskupa, ne zbog toga što je veći autoritet od fratara već zbog logičnosti i teološke valjanosti stavova po ovome pitanju.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 0:42
VBČ (citat):
Osobno sam na strani preuzvišenoga biskupa, ne zbog toga što je veći autoritet od fratara već zbog logičnosti i teološke valjanosti stavova po ovome pitanju.
Sve ok.to je vaše pravo,ja sam na strani one Biblijske koja glasi ,,po plodovima ćete ih prepoznati,,a plodovio u ovom slučaju su više nego vidljivi na gotovo svim dijelovima zemaljske kugle.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 0:47
No, ne budimo posve pesimistični glede ovakvih pojava. Ima i drugih primjera kad se recimo veseli fratri uhvate u kolo s biskupom, uz neke malo orijentalnije glazbene skladbe.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 1:12
VBČ (citat):
No, ne budimo posve pesimistični glede ovakvih pojava. Ima i drugih primjera kad se recimo veseli fratri uhvate u kolo s biskupom, uz neke malo orijentalnije glazbene skladbe.
Koliko se razumijem u narodnu muziku - ovo je 'uzicko kolo'. Drugo, i svjestena lica su zivi ljudi i sto ne bi zaigrali? Kad sam na FB profilu postavio fotku sa imamom lokalnog dzemata, mnogi su, u komentarima, zamjerali sto je fotka iz kafica (gdje se sluzi i alkohol). Takvima sam odgovarao poukom Isaa a.s. (Isusa Hrista), da ljekar ne odlazi zdravima. Zaista, primijetio sam kod gostiju da mnogo manje cugaju, tj. da se ustrucavaju da piju dok je hodza u kaficu. Razumljivo, on je pio kafu i caj, mlad je covjek, svratio je s drugovima na mjesto gdje ima ljudi. A njihov izbor je da budu dobri ili losi. Njegov posao je da ih pouci, a njihov da li ce prihvatiti ili ne.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Poklon bolivijskog predsjednika Eve Moralesa replika je križa koji je izradio Luis Espinal, isusovac poput Franje, kojeg je ubila bolivijska diktatura 1980. Espinal ga je zamislio kao simbol za potrebu kršćansko-marksističkog dijaloga s radnicima i poljoprivrednicima.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 3:39
Max Blitz (citat):
Poklon bolivijskog predsjednika Eve Moralesa replika je križa koji je izradio Luis Espinal, isusovac poput Franje, kojeg je ubila bolivijska diktatura 1980. Espinal ga je zamislio kao simbol za potrebu kršćansko-marksističkog dijaloga s radnicima i poljoprivrednicima.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 3:56
Ako smijem, predlazem administraciji da zatvori temu.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 7:17
PORUCNIK (citat):
Ako smijem, predlazem administraciji da zatvori temu.
Zašto?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 7:28
PORUCNIK (citat):
... i svjestena lica su zivi ljudi i sto ne bi zaigrali?
Potpuno točno! Poenta je na tomu da se fratri i biskup ipak mogu fino slagati.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 7:48
PORUCNIK (citat):
VBČ (citat):
Koliko se razumijem u narodnu muziku - ovo je 'uzicko kolo'. Drugo, i svjestena lica su zivi ljudi i sto ne bi zaigrali? Kad sam na FB profilu postavio fotku sa imamom lokalnog dzemata, mnogi su, u komentarima, zamjerali sto je fotka iz kafica (gdje se sluzi i alkohol). Takvima sam odgovarao poukom Isaa a.s. (Isusa Hrista), da ljekar ne odlazi zdravima. Zaista, primijetio sam kod gostiju da mnogo manje cugaju, tj. da se ustrucavaju da piju dok je hodza u kaficu. Razumljivo, on je pio kafu i caj, mlad je covjek, svratio je s drugovima na mjesto gdje ima ljudi. A njihov izbor je da budu dobri ili losi. Njegov posao je da ih pouci, a njihov da li ce prihvatiti ili ne.
Sečam se odlazaka kolima na more niz dolinu Neretve (vreme SFRJ) i nikad neću zaboraviti da sam ćesto viđao u okolini Opuzena sveštenike, mlađe, da igraju fudbal u mantijama (malo zadignutim da ne smeta prilikom trčanja). U pravu si Poručniče, i oni su mladi ljudi željni ovozemaljskih stvari koje nikako nisu zabranjene. Što je nekome možda to i smetalo, stariji meštani, pa neka okrenu glavu na drugu stranu.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 8:02
013gonzo (citat):
Sečam se odlazaka kolima na more niz dolinu Neretve (vreme SFRJ) i nikad neću zaboraviti da sam ćesto viđao u okolini Opuzena sveštenike, mlađe, da igraju fudbal u mantijama (malo zadignutim da ne smeta prilikom trčanja). U pravu si Poručniče, i oni su mladi ljudi željni ovozemaljskih stvari koje nikako nisu zabranjene. Što je nekome možda to i smetalo, stariji meštani, pa neka okrenu glavu na drugu stranu.
Bilo je tu obostranog interesa druže gonzo.Em su fratri od krvi i mesa,em je to interesiralo mlade ljude. Bio je to na neki način vid kako privuči mlade ljude u crkvu.Nije nekad država "stimulirala"ljude da idu u crkvu ko danas,štoviše, čak se ljude i destimuliralo.Sječam se iz mojih mladih dana da smo u crkvenom dvorištu igrali nogomet sa boljim loptama od onih koje smo imali u školi,što me je više interesiralo od onoga što ču poslije slušati na vjeronauku.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 8:17
lacoš (citat):
013gonzo (citat):
Bilo je tu obostranog interesa druže gonzo.Em su fratri od krvi i mesa,em je to interesiralo mlade ljude. Bio je to na neki način vid kako privuči mlade ljude u crkvu.Nije nekad država "stimulirala"ljude da idu u crkvu ko danas,štoviše, čak se ljude i destimuliralo.Sječam se iz mojih mladih dana da smo u crkvenom dvorištu igrali nogomet sa boljim loptama od onih koje smo imali u školi,što me je više interesiralo od onoga što ču poslije slušati na vjeronauku.
Znam i to sam ja uvek pomislio kada bi ih video, da je to više bilo za privlačenje mladih crkvi.
Tada, 88'ma godina, u Cavtatu nije bilo ni jaslica ni vrtiča a časne sestre su "besplatno" čuvale decu. Normalno da su sa decom u časovima razgovora razgovarali kako je trebalo. Niko nije terao roditelje ni da vode ali ni da ne vode decu kod njih.
Kako sam tada radio u HTP hotelima, pa i Kroaciji, to sam saznao (vođenje, ne vođenje), od zaposlenih meštana.
Isto moram da još jednom napomenem, na ostrvu sa crkvom / manastirom, preko puta Zadra, za vreme kupanja prišao nam je (vodnici stažisti imali civilno i išli na kupanje) mladi svečenik, i poveo razgovor o marksizmu. Ja zapanjen njegovim znanjem, pitam da li je prvo završio marksizam u civilstvu pa se zaredio. Njegov odgovor me još više iznenadio. Posle osnovne škole, roditelji su ga dali u crkveni internat, pa je po svim završenim teološkim studijima doktorirao u Rimu sa temom "Marksizam i kako ga opovrgnuti"!
Obrazloženje je bilo vrlo jednostavno u njegovoj jednoj jedinoj rečenici:
"Kako da se borim protiv neprijatelja ako ga dobro ne upoznam!"
Ne sečam se da se tada na civilnim i / ili vojnim školama igde proučavala teologija tako detaljno već samo partijskim direktivama odvojiti crkvu od škole i države.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 8:31
013gonzo (citat):
Ne sečam se da se tada na civilnim i / ili vojnim školama igde proučavala teologija tako detaljno već samo partijskim direktivama odvojiti crkvu od škole i države.
E sad, ima tu mala razlika zašto je to bilo tako.Tvoje i moje školovanje plačali su radni ljudi i građani one nam države,i cilj je bio da se školovanje posveti,tj koncentrira na srž i da se završi u što kračem roku.Tebe je trebalo podučiti kako da što efikasnije obraniš zemlju od,tada vanjskih prijetnji,a dušebrižnici tada nisu smatrani kao neka prijetnja kojima bi trebalo posvečivati neki naročiti značaj. Na drugoj strani,komunizam,tj socijalizam tada je bio glavna prijetnja katoličke crkve(tako su bar oni smatrali). Daklem sve ti je otprilike kao i u vojsci,samo što crkva uvijek zna ko joj je "neprijatelj",pa se za njega može dugo pripremat,a vojska nema vremena, a troškove treba plačati i za to donekle nekome i odgovarati.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 10:24
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
... i svjestena lica su zivi ljudi i sto ne bi zaigrali?
Potpuno točno! Poenta je na tomu da se fratri i biskup ipak mogu fino slagati.
To je ipak druga biskupija,ovo je neizvedivo u onoj o kojoj smo raspravljali
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 10:38
gerard ford (citat):
Jeste, susjedna biskupija, ali je i ovaj biskup franjevac. Možda stoga
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.07.15 11:21
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Jeste, susjedna biskupija, ali je i ovaj biskup franjevac. Možda stoga
Ne znam o kojoj biskupiji je rijec, ali moj komentar se odnosio na ljude koji vole da se provesele, bez obzira na titulu, zvanje, obrazovanje, zivotni poziv... Predlog da se tema zatvori je zato sto je Papa izabran, a diskusije o religiji mogu da budu neprijatnije od diskusija o Titu. Postujem uzdrzanost clanova od diskusija i tolerantnost bez obzira slagali se ili ne sa nekim postovima. Nek Papa Franja vodi i poucava vjernike onom sto je i sam postovao - skromnoscu, milosrdnoscu, ljubavlju i tolerancijom, i nek mu Bog da snage i nadahnuca na tom putu!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 11.10.15 16:11
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Habemus papam 11.10.15 16:24
Ma lobira za neke stvari.Ovaj papa je vec odavno procitana knjiga kao i njegovi predhodnici Racinger i Vojtila. Svi ti navodi su vec odavno temelji istocnok krila
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.12.15 12:55
Milutine šta smatraš pod ,,istočno krilo,,.Ja mislim da je kod vas potrebna reevangelizacija ili nova Evangelizacija tj. novo navještenje kao u početku kršćanstva na ovim prostorima.I Zapad a i istok su izgubili vjeru osim u tradiciji ili krivom tumačenju osnovnih kršćanskih vrednota.Valjda nam je svima dosta ,,čarobnog Božića,,sa mrtvim Kristom.Papa dobro govori i nema loše namjere.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 18.12.15 2:17
Vjernici širom svijeta oduševili su se kada je na Instagramu osvanuo prvi selfie pape Franje koji je u jednom danu skupio 43.5 tisuća lajkova. Iako se ne radi o pravom selfieju, već o fotografiji koju je papa snimio 2014. tijekom video chata s mladima širom svijeta, poglavar Katoličke crkve još je jednom pokazao da Crkva i društvene mreže idu zajedno. (Mudro prilagođavanje mladima, rekao bih. )
Naslov komentara: Re: Habemus papam 05.02.16 17:55
Tiskovni ured Pape Franje najavio je da će se "milošću Božjom, Njegova Svetost papa Franjo i Njegova Svetost Kiril, patrijarh Moskve i cijele Rusije susresti 12. veljače. Susret će se održati na Kubi, gdje će se Papa zaustaviti na svom pohodu u Meksiko, a gdje će Patrijarh biti u službenom posjetu".
Bit će to prvi susret rimskog Pape i patrijarha Ruske pravoslavne crkve u povijesti.
Susret bi se trebao održati u zračnoj luci u Havani, gdje će dvojiva poglavara, nakon razgovora potpisati zajedničku izjavu.
Kako se “zika virus” širi, papa Franjo je izjavio da je kontracepcija manje zlo. Na putu iz Meksika 18. veljače, obraćajući se medijima, papa Franjo je izjavio da “pobačaj nije manje zlo, to je zločin. To je apsolutno zlo!” Također je dodao da “izbjegavanje trudnoće nije apsolutno zlo“. Rekao je da izbjegavanje trudnoće nije isto što je i pobačaj. Dakako, Katolička Crkva i dalje stoji na istim temeljima – protivi se umjetnoj oplodnji te promovira planiranje obitelji. Papa je zaključio da liječnici moraju učiniti sve što je njihovoj moći da pronađu cjepivo protiv “zika virusa”, a Odbor za zdravstvo je predložio da žene u Južnoj Americi odgode trudnoću u sljedeće dvije godine. Info: Catholic News Service
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 19.02.16 17:47
Razuman je Papa, a to se vidi ne samo u ovom primjeru.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 27.02.16 19:06
Odakle ljudima ovoliko mašte?
OPASNA TAJNA GABRIJELOVOG KOVČEGA: Ruski patrijarh održao tajni ritual na Antarktiku po uputstvima pape Franje
„Kovčeg Gabrijela“ je prvi put otkriven u Meki 12. septembra 2011. godine, kada ga je građevinska ekipa pronašla ispod džamije Masid al Haram, pri čemu su svi članovi ekipe tragično stradali usled „plazmatske emisije“ kada su pokušali da ga iskopaju.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 25.03.16 19:45
Na propovijedi i preduskršnjem ritualu koji je održan na Veliki četvrtak u prihvatnom centru Castelnuovo di Porto blizu Rima, papa Franjo oprao je noge 11-ero migranata (8 muškaraca i 3 žene), i djelatnici centra, pripadnicima različitih religija. Gesta je u znak sjećanja na Isusa Krista koji je prema Bibliji oprao noge dvanaestorici apostola.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 12.05.16 16:55
Papa Franjo odlučio je formirati komisiju koja će razmatrati opciju prema kojoj bi žene mogle postati đakoni u Katoličkoj crkvi, javlja Washington Post. Trenutno u redovima Crkve vrijedi pravilo prema kojemu samo muškarci mogu postati đakoni. Zahtjev za ženama đakonima Papi su uputile redovnice koje su u četvrtak imale međunarodni skup na kojemu je bilo oko 900 lidera katoličkih redovnica. One su ga vrlo direktno pitale zašto Katolička crkva isključuje mogućnost da žene postanu đakoni. “Konstituiranje službene komisije koja bi mogla proučiti to pitanje?” upitao se papa Franjo naglas nakon njihov upita. "Vjerujem da se to može. Bilo bi dobro za crkvu da se razjasni to pitanje. Reći ću da se napravi tako nešto," odgovorio je papa na upit redovnica....