FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
JM JM PV BROJ POSTOVA: : 1905 ČLAN OD: : 2013-02-24 DOB : 75 Zagreb
Naslov komentara: Re: Habemus papam 27.06.21 21:01
VBČ (citat):
Kažu da je ovo posljednji Papa, a onda dolazi apokalipsa
To me podsjetilo na jedan od mnoštva ''smakova svijeta'' koji se, kao, trebao dogoditi u siječnju/januaru 1961. godine. Tada je bila posljednja potpuna pomrčina Sunca koja se mogla vidjeti u Jugoslaviji. Sunce je bilo u zviježđu Jarca i iz toga su ''astrolozi'' (ovu riječ namjerno stavljam pod navodnike jer kao astronom-amater na samo spominjanje tog gatanja vadim pištolj ) izvukli zaključak da je s nama svršeno. Najbolji mi je bio komentar sina naših susjeda, a zvao se Boda (Slobodan): - Kada bude smak svijeta ja ću pucati u televizor!
goran9030 voli ovaj upis
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Habemus papam 28.06.21 3:50
Ne poznajem dovoljno materiju da bih mogao da ucestvujem u diskusiji i poduprem svoje komentare ovom ili onom knjigom, citatom ovog ili onog skolara. Ali znam jedno. Kad se uzmu u obzir trenutna desavanja, ekonomski, kulturno-socioloski i politicki trendovi, te geofizicke promjene oko nas, pitanje nije hoce li nego kada ce se ova civilizacija urusiti.
arcibald01 Poručnik
VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2963 ČLAN OD: : 2013-12-19
Naslov komentara: Re: Habemus papam 28.06.21 11:18
Pa imamo dva papeža, če se ne motim.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Habemus papam 27.12.22 15:03
Slike sa ponocne mise koje mi je Sosa dostavila. Pretezno ona i starija koje to prate pa sus se iznenadile da je nas poglavar u kolicima. [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Habemus papam 27.12.22 15:24
On je vec dulje vrijeme u kolicima. Bitno je da mozak funkcionira...
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 28.12.22 19:50
N1 TV je objavila da je umro papa emeritus Benedikt XVI ali sad saznajem da je to pogresna vijest. Papa jest u teškom zdr.stanju ali nije umro. Ispričavam se svim kolegama.
goran9030 voli ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Habemus papam 29.12.22 9:13
Doktor Živago (citat):
N1 TV je objavila da je umro papa emeritus Benedikt XVI ali sad saznajem da je to pogresna vijest. Papa jest u teškom zdr.stanju ali nije umro. Ispričavam se svim kolegama.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 29.12.22 9:58
Ma sve je točno. Čovjek je na umoru.
Ali je problem u tome što je N! TV jučer poslijepodne objavila da je ex papa Benedikt XVI umro, a što uopće nije bilo točno.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.12.23 15:31
Koga to pape nasljeđuju? Nitko ni čuo nije za Petra u Rimu
SADAŠNJI papa Franjo službeno je 264. čovjek kojega se smatra nasljednikom apostola Petra, prozvanog prvim papom u povijesti Crkve. Da ovom popisu dodamo razne antipape iz burne crkvene prošlosti, bilo bi ih - ako ne lažu knjige - ukupno 306. I svi oni smatrali su da sjede na Petrovoj stolici. Na njihovu žalost, čini se da na njoj nikada nije sjedio Šimun sin Jonin, nazvan na aramejskom Kefa (Stijena), a na grčkom Petros. Štoviše, po svemu sudeći on nikada nije posjetio Rim ni turistički, kamoli boravio u njemu kao pontifex maximus s rekordnim stažom.
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.12.23 17:05
Za mene kao pravoslavnog hrišćanina zapadno krilo hrišćanstva je obična sekta,manje više kriminalna organizacija na čijem čelu nije nikakav sveti otac,običan kriminalac
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.12.23 18:46
Do velikog raskola je Papa na kršćanskom istoku itekako poštivan. Zaslužan je da su se u pravoslavlju održale ikone, kad su ikonoborci bili zabranili sve ikone na Istoku. Njegova riječ se slušala, pa su tako jednom prilikom, kad je Papa riješio neki spor, na Istoku radosno uzviknuli: Petar je progovorio kroz Rimskoga biskupa. Dakle ni pravoslavlje ne negira da je Petar stolovao u Rimu.
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.12.23 19:13
Tako je. Samo što pravoslavlje smatra da je papa uzurpirao stolicu Sv Petra i da nema ekskluzivitet na nju.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.12.23 19:20
Pa dobro svatko može tvrdit ovo ili ono. Protestanti tvrde da ni katolički ni pravoslavni nauk ne valjaju. Tko će koga stignut kad su teološke raspre u pitanju.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.12.23 19:35
Papa ima svoju ulogu u ovom sistemu.
_________________ Pero, stvarno ne znam zašto, valjda neki tehnički problemi. By Max Blitz
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Habemus papam 10.12.23 19:35
Protestanti su najbolji hrišćani,najviše su i tolerantni.
splico70 Vodnik
FS BROJ POSTOVA: : 414 ČLAN OD: : 2009-09-13
Naslov komentara: Re: Habemus papam 11.12.23 21:02
Kukuriku (citat):
Papa ima svoju ulogu u ovom sistemu.
Nogom u guzicu.
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Habemus papam 11.12.23 21:08
Milutine do 1054 g.istočne patriajrhe je uhodanim izborima birao Rim a malo više od tri stoljeća nakon toga u trajanju oko čitavih 450 godina neke istočne patrijahe birao je Istambul sa papom Turskim Sultanom ali to je stvar tvog izbora i ništa drugo.Mišlenje o Papi i zapadnoj crkvi su ti legitimna i u duhu demokracije.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Habemus papam 11.12.23 21:25
U vrijeme kristoloških raspra na Istoku pobjedila je ona koja je naučavala dvije prirode.
Ovu vjeru u Isusa Krista pravoga Boga i pravoga čovjeka potvrdio je papa Leon u značajnome doktrinalnom tekstu koji je poslao carigradskomu biskupu, u takozvanome Pismu Flavijanu, kojeg su, nakon što je pročitan u Kalcedonu, nazočni biskupi rječitom aklamacijom prihvatili, o čemu je sačuvana i bilješka u saborskim spisima: ‘Petar je progovorio po Leonovim ustima’, jednoglasno su uzviknuli saborski oci“
Zapravo, i na Zapadu i na Istoku nije bilo sumnje u to da je Petar uistinu bio prvi biskup Rima. Sumnje dolaze od protestanata i suvremenih istražitelja crkvene povijesti jer o tome nemamo nepobitne dokaze, nego se te tvrdnje temelje na legendama.
Naslov komentara: Re: Habemus papam 12.12.23 1:33
gerard ford (citat):
Milutine do 1054 g.istočne patriajrhe je uhodanim izborima birao Rim a malo više od tri stoljeća nakon toga u trajanju oko čitavih 450 godina neke istočne patrijahe birao je Istambul sa papom Turskim Sultanom ali to je stvar tvog izbora i ništa drugo.Mišlenje o Papi i zapadnoj crkvi su ti legitimna i u duhu demokracije.
Drago mi je da je tako. Moje mišljenje o zapadnom krilu i papi (primus filius dei/izaslanik sina božijeg)bazirano je na poznavanju pravoslavne dogmatike prevashodno. Naglašavam da ljude ne dijelim po vjeroispovijesti ili naciji. Ne želim da se ponavljam,mnogobrojni su moji komentari ovdje na platformi duhovne nadgradnje. Vidim da poznaješ i pravoslavlje što je za svaku pohvalu. Jasna ti je uloga patrijarha u svim pravoslavnim crkvama kao i “Primus inter pares “to jest istambulski/carigradski/vaseljenski/ekumenski Primus inter pares ima neku vlast i poštovanje ali ne da utiče na vlast,odluke ili bilo šta drugo u vezi crkvenih pitanja kod Ruske,Grčke,Srpske i ostalih PC . Što se tiče pape i mojeg mišljenja o njemu.Neću se doticati 20 og vijeka i sramne uloge nekoliko papa prema prevashodno Srbima pravoslavcima. Inkvizicija? Napravljena kao borba protiv svih onih koji su izražavali bilo kakvo neslaganje sa papskim učenjem. Gordano Bruno,Ivanka Orleanka i još 50 miliona su pobijeni zbog pape.Pa i Galileo je morao odbaciti svoju teoriju da se zemlja okreće oko sunca da nebi završio na lomači poput G Bruna. Tri dana bi mogao o ovome! Šta bih postigao? Ništa. Religija i nacionalnost su jako nebitne,e sad što je to negdje više a negdje manje važno? Što su narodi zatucaniji (primitivniji) religija i nacionalnost su im najbitnije stavke. Ispred obrazovanja,kulture….. Veoma sam sretan što živim u multi kulti sredini.
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Habemus papam 12.12.23 12:54
milutins (citat):
gerard ford (citat):
Drago mi je da je tako. Moje mišljenje o zapadnom krilu i papi (primus filius dei/izaslanik sina božijeg)bazirano je na poznavanju pravoslavne dogmatike prevashodno. Naglašavam da ljude ne dijelim po vjeroispovijesti ili naciji. Ne želim da se ponavljam,mnogobrojni su moji komentari ovdje na platformi duhovne nadgradnje. Vidim da poznaješ i pravoslavlje što je za svaku pohvalu. Jasna ti je uloga patrijarha u svim pravoslavnim crkvama kao i “Primus inter pares “to jest istambulski/carigradski/vaseljenski/ekumenski Primus inter pares ima neku vlast i poštovanje ali ne da utiče na vlast,odluke ili bilo šta drugo u vezi crkvenih pitanja kod Ruske,Grčke,Srpske i ostalih PC . Što se tiče pape i mojeg mišljenja o njemu.Neću se doticati 20 og vijeka i sramne uloge nekoliko papa prema prevashodno Srbima pravoslavcima. Inkvizicija? Napravljena kao borba protiv svih onih koji su izražavali bilo kakvo neslaganje sa papskim učenjem. Gordano Bruno,Ivanka Orleanka i još 50 miliona su pobijeni zbog pape.Pa i Galileo je morao odbaciti svoju teoriju da se zemlja okreće oko sunca da nebi završio na lomači poput G Bruna. Tri dana bi mogao o ovome! Šta bih postigao? Ništa. Religija i nacionalnost su jako nebitne,e sad što je to negdje više a negdje manje važno? Što su narodi zatucaniji (primitivniji) religija i nacionalnost su im najbitnije stavke. Ispred obrazovanja,kulture….. Veoma sam sretan što živim u multi kulti sredini.
Puno bi ti bolje prošao da raskol nije bio 1054g. Neznam možda da je bio 1878 lakše bi ti bilo, ovako si propatio puno. U Americi nema ni renesanse ni puno toga. Taj papa je pobio puno više od 50 miliona vještica a papa što ga je Sultan birao nije ubijao vještice. Ispalo je nećeš Rimskog Papu pa moraš prihvatit Istambulskog papu. Teško je to. Sory ja jedno teško vrijeme preslikavam na tebe. A zapadni kršćani su na terenu po župama vrlo jaki u duhovnom smislu, dok su istočni pravoslavni kršćani zadržali i čak pojačali tu askezu unutar pravoslavlje trajno prisutnu dok na terenu više od pola pravoslavnih kršćana u komunizmu nije bilo čak ni kršten Šteta zbog sakramenta.
splico70 Vodnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 12.12.23 20:16
Inkvizicija i spaljivanje vještica su zasluge papa
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Habemus papam 13.12.23 2:14
Gerard da ne kopiram tvoj komentar. Specijalno i stručno si ovo napisao ,uz skoro pa i psihoanalizu mene samoga,ima i nekih zaključaka do kojih si došao. Sve ide u rok službe
Kukuriku Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 359 ČLAN OD: : 2013-03-07
Naslov komentara: Re: Habemus papam 16.12.23 17:45
Da li ima digitalni papa?
_________________ Pero, stvarno ne znam zašto, valjda neki tehnički problemi. By Max Blitz
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Habemus papam 16.12.23 22:02
Kukuriku (citat):
Da li ima digitalni papa?
Ima. Da li ti više vjeruješ u internet ili u bibliju? Gdje po tebi ima više istine ?
Kukuriku Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 18.12.23 18:32
I jedno i drugo su pisali ili pisu ljudi.
splico70 Vodnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 22.12.23 21:56
Papa odobrio crkveni blagoslov homo parova. Sad će bit još veća gužva u Međugorju.
Kukuriku Mladji Vodnik
Naslov komentara: Re: Habemus papam 30.12.23 19:49
Mogu li neki svestenici da odbiju blagoslov ili je obavezujuci?